Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20301) fokukac válasza maross (#20300) üzenetére


fokukac
nagyúr

Tényleg szakmabeli, ott dolgozik ő is. (Bár életkorából adódóan valószínűleg még nem nyerő egy komolyabb elektro-pénisz kontesztben... de azért a tiednél biztos nagyobb :) )

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#20302) maross válasza fokukac (#20301) üzenetére


maross
veterán

nem az en velemenyemet olvastatok, az en elektropeniszemet senkie melle nem mernem odatenni.

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#20303) bandus válasza maross (#20300) üzenetére


bandus
veterán

huh, nagyon messze kerültünk már a topik témájától, de erre még megpróbálok röviden válaszolni. szerintem valamit félreérthettél azzal kapcsolatosan, hogy mit is csinál valójában az ismerősöd. az mvm-nek se lehetősége nincs rá, se nem feladata az "energiaszükséglet" optimális szinten tartása, mert: mi az optimális szint? mégis hogyan tudná befolyásolni a keresleti oldalt? az mvm sem más (már), mint bármely villamosenergia-ipari cég, csak jóval nagyobb méretben. vannak termelőegységei, van kereskedelmi engedélye és ennyi. méretéből adódóan elképzelhető, hogy a kereskedett mennyiséggel képes a hazai árak befolyásolására, de ez nem ugyan az.

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#20304) bandus válasza bandus (#20303) üzenetére


bandus
veterán

még a témához kapcsolódóan: [link]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#20305) Mercutio_ válasza maross (#20300) üzenetére


Mercutio_
félisten

Biztos én csinálok valamit sz*rul, de én amikor letargyalok egy szerződést a beszallitoval a nagyobb mmennyiség után csökkenő egységár az eredmény :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#20306) lajafix válasza Mercutio_ (#20305) üzenetére


lajafix
addikt

a piactól függ. (napi közhelyünket hallották...) :D

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#20307) Lesliegold válasza pdw_ph (#20285) üzenetére


Lesliegold
tag

[Ezek] alapján nagyobb esélye van az államosításnak.

Itt pedig látszik, hogy amennyiben a Rába sorsára jut az ELMŰ és az ÉMÁSZ, úgy akár 100% haszon is realizálható, ha most veszünk.

De Te ne vegyél, mert buknál vele..

Xiaomi Redmi 3

(#20308) maross válasza bandus (#20303) üzenetére


maross
veterán

Trader at MVM Partner Zrt
intraday, day-ahead, forward trading on CEE markets, powerplant optimization, bidding short and long term CBC's (CAO, KAPAR, DAMAS...), exchanges (HUPX, EPEX, BSP, OTE, ISOT...) tender's (HEP, EPS...).

Ha felmesz mvm.hu -ra, 4 menupont van, abbol az egyik a trade, ugyhogy nem gondolnam hogy nem foglalkoznak ilyesmivel (lovesem nincs a strukturajukrol, lehet alatta van valami mas nev cegnel, de mvm-e az egesz). Lehet elbeszelunk egymas mellett, most mar en is kezdek elbizonytalanodni, hogy mirol beszelsz. Az aramfogyasztas ingadozik, nem lehet pontosan besaccolni erore, mert nagymertekben fugg peldaul az idojarastol is. Pont ezert folyamatos felugyeletre szorul a rendszer, ha tul sok aram van (nem tudod tarolni ugye), vagy leallitasz valami eromuvet (nem mindig megoldhato), vagy eladod. Forditottjanal meg veszel. Erre vannak megfelelo emberek, akik telefonon felhivnak megfelelo embereket, megegyeznek egy arban, lepapirozzak, es az aram atszaguld a megfelelo vezetekeken a megfelelo iranyban a megfelelo orszagba.

Mercutio: mennyisegi kedvezmeny miert nincs: azert mert "orulj hogy kapsz aramot valahonnan". Nagyon illikvid piacrol van szo, olyan mint a tozsde, vannak ajanlatok, ha elfogynak, akkor dragabban fogsz venni, ha nem akarod hogy a par varos aram nelkul maradjon.

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#20309) attiati


attiati
veterán

[link]

[ Szerkesztve ]

(#20310) g@bo válasza attiati (#20309) üzenetére


g@bo
nagyúr

hol kapható?

(#20311) bandus válasza maross (#20308) üzenetére


bandus
veterán

király, így már értem hogyan beszéltünk el egymás mellett, vagyis te mit érthettél félre.

a rendszeren belül vannak kisebb elszámolási egységek is, amelyeknek van egy felelőse. ez a felelős a szállítást megelőző napon 14:30-ig számot kell hogy adjon arról, hogy mit és milyen mennyiségű energiával fog csinálni a következő napon (4 "kategória" van, bel- és külkereskedelem, termelés, fogyasztás). mivel az egész szabályozásnak a célja az, hogy a termelés és fogyasztás minden időpillanatban megegyezzen, ezért már ezen a szinten is szükséges ennek a szabályozása, így az elszámolási egységeknek (mérlegkörnek nevezik) az összegzett tevékenységének 0-nak kell lennie (azaz amit termel és/vagy vesz, azt fogyassza el és/vagy adja el). gondolom (illetve tudom) ezért felel a te ismerősöd, hogy a saját mérlegkörén belül legyenek ezek egyensúlyban, nem pedig magyarországon (mert ez a mi dolgunk :), ezért ülök most is az irodában). mert ha nullától eltér ezek eredője, akkor szabályozási igény jelentkezik, ami pénzbe kerül és meg kell fizetni. és természetesen az összes ilyen mérlegkör eltérése összeadódik, ami egy rendszerszintű szabályozási igényt eredményez. plusz ugye amit ma bejelentenek, az holnap nyilván nem fog teljesülni, mindenképp lesznek eltérések, de hozzávetőleges tervezéshez elegendőek ezek az adatok. az így keletkező eltérést a termelés és fogyasztás + import/export szaldó között kell pótolni, de ezeket nyilván nem lehet kereskedelmi ügyletekkel. a dolog automatikusan működik, erre a célra fenntartott rendszerekkel és lekötött tartalék erőművi kapacitásokkal, amelyeket igény szerint növel vagy csökkent a rendszerirányítás.

eh, remélem nem lett hosszú és érthető a dolog

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#20312) grabber válasza Rive (#20295) üzenetére


grabber
addikt

Örült vagyok és tovább olvastam :DDD

Amire jutottam:
-Feltehetőleg,nem nagyon fog csökkeni a fogyasztásunk a jövőben.Hiába sok az energiatakarékos eszköz,nagyobb erősebb mindig kellenei fog és ráadásul egyre több.
-Előbbi miatt elképzelhető,hogy a jövőben nőni fognak az energiaárak.
-A környező országokban nem nagyon van atomerőmű.Ha van azokat is le fogják állítani.Lásd németország 2022-ig az összes atomerőművet le akarják kapcsolni.Paks 2-vel lehetséges lesz,hogy exportáljunk áramot.
-Lehetséges lenne a napelem és a szélerőművek bevonásával növelni Mo energia termelését,de ezek elég drágák(még,de amilyen ütemben fejlődik és igény van rá,lassan jobb hatásfokúak és olcsóbbakká válnak).Ráadásul nagyobb probléma,hogy mindenhol egyenként kéne telepíteni a háztetőkre(szerintem ez lenne jó alternatíva,ellentétben a nagy területet befedővel.Csökken a házak felmelegédese nyáron és a klímának is termelne áramot.Termőföldeket is meghagyná),ami tovább drágítja a beruházás költségét.Ami még nagyobb ellenérvként tudnék felhozni,hogy nem nagyon elképzelhető a 10-20 éves garantált működésük.A kínai napelem modern,olcsó de nem biztos,hogy megbízható.20 év múlva talán le kellene cserélni az összeset,ellentétben az atomerőművel,ami garantáltan 50 évet is elmegy.
-Ha megépül paks2,akkor Mo hálózata elég merev lesz,emiatt vagy tárolót kell építeni,ami kiküszöbölné az ingadozásokat vagy el kell adni küldöldre,ami kis mennyiségben még gazdaságos,nagy mennyiségben(mivel kényszer helyzetben vagyunk a fölösleg miatt)már gazdaságtalan,veszteséges.A szénerőműveket,akkor le tudnánk kapcsolni,viszont a hálózat merevsége miatt a gázerőműveknek többet kéne termelniük,mivel velük tudnák a hálózat merevségét is csökkenteni.Igaz az aotmerőműveket,lehet kisebb kapacitással is üzemeltetni,de az meg nem gazdaságos ha 70%-on üzemelnek.Később térül meg a beruházás,ha megtérül.

Próbáltam utánaolvasni,már amennyire időm telt rá,lehet hibás az elképzelésem,ezért is szerettem volna tisztázni.Befektetés miatt,elfér szerintem a topikban :U

(#20313) Rolly válasza grabber (#20312) üzenetére


Rolly
veterán

nekem ilyesmi infóim vannak:
- 10 éves napelemek még működnek így szerintem a 20 év működés elérhető (hatásfok lassan csökken)
- 5 év alatt megtérül az áruk
- jelenleg is több áramot termelünk éjszaka mikor kicsi a fogyasztás. Javítanának rajta az elektromos autók, de ez nem érdeke az államnak (üzemanyagon több bevétele van az államnak mint áramon)
- nappal jelenleg is behozatalra szorulunk (nappal süt a nap :)
- nem csak naperőművek kellenének hanem szél is és kisebb víz erőművek (pl a tiszán már régóta tervezett 4-5 tározóra - vízlépcső :) )
- Dunán csak meg kéne építeni a vízlépcsőt, hogy hajózható legyen rendesen a duna + áram termelés

tehát lennének alternatívák...
- napenergia pályázatok (pl 50% állami támogatás családoknak, lakóközösségeknek)
- szélenergiai pályázatok (pl cégeknek, telephelyeknek)
- és 2032-37 között ahogy leáll a paks1 addigra építeni egy korszerű erőművet (10 év múlva lehetne kezdeni az akkor technológiailag korszerű beruházást.) - most 10 évvel hamarabb megépítjük, s míg együtt megy a kettő akkor nem fogunk tudni mit kezdeni a + árammal :)

(#20314) Mercutio_


Mercutio_
félisten

Ha már energia és költségek : Mostanság az amcsiknál erősen tolják az olcsó palagázt, ha jól veszem ki ebből eredően olajból már nem szorulnak importja, ha vesznek azt elsősorban saját készlet kímélése /puffer/piaci ár alakítási célzattal teszik, eddig OK vagy ennél bonyolultabb a dolog?

Kérdés : cseppfolyósithato-e ha igen lenne-e értelme ebben az irányban is gondolkodni, vagy a távolság /szállítási költség miatt EU nem játszik?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#20315) Rive válasza Mercutio_ (#20314) üzenetére


Rive
veterán

A gáz és az olaj csak korlátozottan képes egymást helyettesíteni, pláne, egy már meglevő infrastruktúrán belül.

LNG bármiből készülhet. A kérdés, hogy megéri-e. Egy LNG útvonal felfutása évtizedes tartamú játék.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#20316) maross válasza Rolly (#20313) üzenetére


maross
veterán

"- 5 év alatt megtérül az áruk" - ez mindennel egyutt? Vagy 5 ev alatt bejon az x osszeg, amennyiert vettem a boltban? Mert van még ott szerelesi-kiepitesi koltseg, tudom nem szep szamolni de a kiesett osszeg banki kamata. Nem tudom mik jonnek ra, en mikor legutobb neztem 10 evet mondtak...es ha random idopontban 1-10 ev alatt meghal, az nagyon kellemetlen. 5 eves tervben benne lenne, tetofelujitassal egybekotve. Alapvetoen nagyon szimpi, csak mindig azt erzem, hogy még nem jott el az ideje. Kb egy eve ket eve volt szo cserep formaju napelemekrol, kivancsi vagyok ez mennyire jott be, eletkepesnek tunt. Szerk: elso kommentben ezt jelolik meg: ideassolar.hu, nem tul biztato :) szerk2: még jo hogy egy masik oldal masfel evvel kesobb irja hogy most fognak bele a gyartasba..

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#20317) DopeBob válasza Rolly (#20313) üzenetére


DopeBob
addikt

Azért azóta kiderül, hogy ennél lényegesen tovább bírják: Meddig működik egy napelemes rendszer?

20 évvel minden gond nélkül lehet számolni, és még utána sem csökken annyival a teljesítmény, hogy indokolt legyen a csere.

MZ/X

(#20318) #95561216 válasza Rolly (#20313) üzenetére


#95561216
törölt tag

Őszintén kétlem az öt éves megtérülést, de ezt most hagyjuk. Engem leginkább az zavar, hogy most két államilag szabályzott dolog miatt térül meg x idő múlva:

1. A túltermelésed kötelezően átveszik, ha kell, ha nem.
2. A túltermelés mértékében ingyen kapsz vissza áramot.

A második pont az igazán problémás, kétszer megjáratod az áramot a hálózatban, és egy fillér adót, rendszerhasználati díjat nem fizetsz. Szóval ha napelemet szerelsz fel, minden ismerősödnek mond azt, hogy megbántad, nem éri meg, bele ne vágjanak, mert ha átléptek egy kritikus tömeget, átalakítják a szabályozást, és integethetsz a megtérülésednek.

A napenergia pályázatokra honnét lenne pénz? Hálózatfejlesztésre? Tározókra? Arra nem ad az orosz hitelt. Ráadásul egy alaperőművet váltanál ki egy hektikus, kiszámíthatatlan energiaforrással. A 10 év meg ott hibádzik, hogy az atomerőmű-építési kapacitás véges, és rohamosan foglalják le. 10 év múlva kétséges, hogy azonnal meg tudnák kezdeni, és nem azt mondanák, hogy várjatok még 15 évet..

(#20319) #95561216 válasza Mercutio_ (#20314) üzenetére


#95561216
törölt tag

Palagázt inkább úgy kell nézni, hogy az amcsik emiatt nem vesznek gázt, az a forrás valószínűleg közelebb van, mint tőlük venni :)

(#20320) Ra3 válasza maross (#20316) üzenetére


Ra3
őstag

Fél évvel ezelőtti hozzászólás a youtube-on:
Úgy tudom megbukott a projekt, úgyhogy nem kell nagyon várni a megjelenését. Elsősorban az az oka, hogy a síkkollektorokhoz képest a hatásfoka rettenetesen elmarad az árához képest. Egyetlen előnye, hogy nem kell külön panelt építeni, de ezért a tetőt senki se cseréli le, az új házak esetében meg olcsóbb a síkkollektor. Arról nem is beszélve, hogy a naphoz képest a föld mozgásban van és a göröngyös cserépen lényegesen kisebb felület "fogható be" egy síkkollektorhoz képest. Nagyjából ennyi volt.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#20321) grabber válasza Rolly (#20313) üzenetére


grabber
addikt

Napelem 20-25 évig működnek és 7 év körül hozzák vissza az árukat.
Ez nem is hangzik rosszul,de éjszaka nem működnek.Csak úgy érné meg,ha mellette megépülne paks2.Bár az még több pénz és még több energia.Mi van ha nem lesz rá szükség?Előre nem lehet látni ennyire.Bár napelemeket később is lehetne telepíteni,akkora megint sokat fog fejlődni(németek most bevásárolnak,lenyomjáj az árakat)
Vízi erőművek szempontjából Mo nem előnyös,mert a Tisza pl 1 km-en csak 2-3 cm lejt.Gátat emiatt nem nagyon lehet.Nem gondolom,hogy van rá esély,hogy ebbe fektessünk.

(#20322) Rolly válasza grabber (#20321) üzenetére


Rolly
veterán

tározókra szükség lenne a Tiszán már most, s tervezik is őket (amikor erről utoljára hallottam még 4 tározót akartak létrehozni... Minden tározónál lehet egy kisebb teljesítményű erőmű ...

paks2-nek vagy helyette más pl fúziós erőműnek akkor kell indulnia amikor paks 1 leállt.

Kapacitás lekötésre: most is lehetne úgy szerződni, hogy 2025-ben kezdjük el építetni a paks2 ... illetve még bőven beleférne egy szakmai egyeztetés + természetesen pályáztatás, hogy ki építi meg gazdaságosabban vagy jobb feltételekkel...

[ Szerkesztve ]

(#20323) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Menjetek már át másik témába, egyéni megtakarítás szempontjából irreleváns, amiről írogattok, nekem meg folyton bejelez a topik, ha új hsz. érkezik.

(#20324) Rive válasza grabber (#20312) üzenetére


Rive
veterán

Tényleg őrült vagy, ha tovább olvastad :DDD

...elképzelhető,hogy a jövőben nőni fognak az energiaárak.

Nem az előbbi miatt.

Röviden összefoglalva a mai helyzet:
- állami támogatással rengeteg napszél kapacitás épült szerte európában
- ez a napszél kapacitás viszonylag rendszeresen komoly túltermelést okoz
- a túltermelés lenyomja a termelői árakat (lásd defláció)
- a fogyasztói árak viszont folyamatosan nőnek
- ugyanakkor a napszél 100% tartalékkapacitást (konvencionális erőművek) igényel a stabil működéshez
- a lenyomott termelői árak miatt a tartalékkapacitásnak se üzemeltetése, se bővítése nem nyereséges
- a tartalékkapacitás biztosítása érdekében várhatóan a termelői áraktól függetlenül az egyes államok be fognak lépni a konvenionális erőművek építésének piacaira.
- ez tovább fogja növelni a fogyasztói árakat.

Attól a ponttól kezdve, hogy állami szereplő lép be a piacra, a fene se tudja, mi lesz az árakkal: termelőivel, fogyasztóival.

Ha megépül pHa megépül paks2,akkor Mo hálózata elég merev leszaks2,akkor Mo hálózata elég merev lesz

Az új blokkok már jól szabályozhatóak, ha nem is optimális költségviszonyok mellett, de alkalmasak menetrendtartó erőműnek. A merevség itt más formában értendő.

Napszél: a széllel nem lehet mit kezdeni, de a nap pont akkor süt, amikor napi csúcs van. A rendszerek - szerintem - a mainál sokkal (!) több napot is elbírnának, megfelelő körülmények között: Paks2-vel plusz sok nappal a 80-90% körüli CO2-mentesség (villanyra számolva) elérhető közelségbe kerülhetne.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#20325) KMT válasza Rive (#20324) üzenetére


KMT
addikt

Csak éppen pont az (is) az orosz blokkok hátránya, hogy nem olyan jól tűrik a visszaterhelést, mint a nyugati PWR-ek...

[ Szerkesztve ]

(#20326) Lesliegold válasza maross (#20316) üzenetére


Lesliegold
tag

Én mivel benne vagyok a témában, tudom, hogy a megtérülés 8-12 év. Függ nyilván attól, hogy HMKE-ről, vagy kiserőműről, vagy erőműről beszélünk. 5-6 év a megtérülés, ha állam bácsi, vagy az önkormányzat támogatást ad, pályázol és nyersz. De nullára támogatás nélkül 8-12 év alatt hozza magát. 10-12 év után pedig nemcsak a napelem, de az inverter (lelke az egésznek) is erősen kiszolgálta az élettartamát. 15-20 évet mondanak (bárcsak látnék már egyet, ami sima karbantartással elment 20 évig) ami után lehet cserélni.

Xiaomi Redmi 3

(#20327) H A M M E R


H A M M E R
csendes tag

Paks témában én mindig elmosolyodok, amikor valaki megtérülést meg különböző összegeket kezd el számolgatni:) Mégis mi alapján? Arra, hogy most azt mondják, hogy x forintból felépül egy erőmű semmi garancia nincs. Nézzétek meg a metróépítést vagy lehetne sorolni a példákat.. Sajnos van rá esély, hogy 3-szor annyi idő alatt, és 3-szor annyi pénzből épül meg az erőmű, mint amennyi most a könyvekben szerepel..

(#20328) odrif


odrif
MODERÁTOR

"Paks nem az emberekre tartozik"[link]

20 éve a Prohardveren

(#20329) KMT válasza odrif (#20328) üzenetére


KMT
addikt

Tényleg nem lenne szerencsés a dolog. Az "érzelmi" töltetű választásoknak nem kellene befolyásolnia a bővítést...

(#20330) Mercutio_ válasza KMT (#20329) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ja, de egy Wittner Mária szájából finoman szólva is vicces ez, meg előtte az érvei :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#20331) lajafix válasza H A M M E R (#20327) üzenetére


lajafix
addikt

menetrendet is csak azért írnak hogy a késést ki lehessen számolni. tehát a gazdasági tervezés is ugyanolyan fontos mint a műszaki terv, (racionális gondolkodás mellett)

Rock'n Roll

(#20332) _BM_ válasza grabber (#20321) üzenetére


_BM_
senior tag

"Napelem 20-25 évig működnek és 7 év körül hozzák vissza az árukat.
Ez nem is hangzik rosszul,de éjszaka nem működnek."

Teliholdnál igen.

[ Szerkesztve ]

(#20333) odrif válasza KMT (#20329) üzenetére


odrif
MODERÁTOR

Én azt gondolom hogy most már nem szabadna népszavazásra vinni a dolgot, mert ha véletlenül az istenadta nép megszavazza a nemet, hihetetlenül hülyének és hiteltelennek néznék az országot az oroszok, így piacokat is veszítenénk (szerintem)
Ellenben ha ezt egy fél évvel ezelőtt viszik népszavazásra az lett volna az etikus lépés a KIRÁLYTÓL.
De ez sem így lett.

20 éve a Prohardveren

(#20334) Mercutio_


Mercutio_
félisten

Szakik, összeszedte valaki mostanában egy Fundamenta/OTP Lakáskassza havi 20k-s 4 éves (később bővíthető legyen a lejárati idő, ha úgy döntök) indításának költségeit?

Régebben amikor nézegettem még OTP folyószámla tuljaoknak ingyen volt, most meg mindenféle megkötéssel adnak 50% engedményt (és pl. a net számlacsomagom benne sincs a kedvezményre jogosítók között), vagy lehet egyezkedni, hogy ha nem adják meg korlátozások nélkül az 50/100% kedvezményt akkor megyek a konkurenciához?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#20335) amargo válasza Mercutio_ (#20334) üzenetére


amargo
addikt

Mindig szokott lenni kedvezményes időszak. Legalább is eddig én mindig ingyen kötöttem meg. Pedig OTP számlám se volt..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#20336) Mercutio_ válasza amargo (#20335) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kösz az infót, akkor bemegyek valamikor érdeklődöm:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#20337) DopeBob válasza Mercutio_ (#20336) üzenetére


DopeBob
addikt

Mi novemberben kötöttünk, akkor azt hiszem 25%-ot engedtek el a szerződéskötési díjból, de azt se láttam sehol, csak az ügyintéző mondta.

MZ/X

(#20338) fokukac


fokukac
nagyúr

Forintunk nagyon tartósan tudott erősödni... Már megint 311.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#20339) maross válasza fokukac (#20338) üzenetére


maross
veterán

paypal bevaltana nekem 301-en..ugy szeretem...

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#20340) Rolly


Rolly
veterán

Valaki ismeri a K&H-s befektetési alapokat? Hogy mibe érdemes befektetni a K&H-s alapok közül?

2,5 millió lenne amit 2017-ig be tudna fektetni a feleségem. Ebből 2 millió menne k&h-s értékpapírokra és 0,5 millió turbó számla (kezelt+robot)

(#20341) amargo válasza maross (#20339) üzenetére


amargo
addikt

Ne a paypal-os konverziót használd, hanem a bankit, legtöbbször sokkal jobb!

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#20342) maross válasza amargo (#20341) üzenetére


maross
veterán

hol tudom atallitani/ellenorizni hogy melyik van? (nem vagyok benne biztos hogy ez nem a banki). Paypallel mikor at akartam kuldeni eurot forintban, 298-at irt ra, ekozben a sajat szamlamrol a sima konverzio 301-en valtotta, es utana kuldtem el. Akkor nem ertettem, de lehet az az oka amit mondtal.

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#20343) Ra3 válasza maross (#20342) üzenetére


Ra3
őstag

Biztos hogy az, a paypal ezen nyerészkedik a legtöbbet, ha jól tudom a primary currency-t célszerű dollárra vagy euróra állítani (amivel fizetsz éppen), és a bankod fogja neked átváltani nem a paypal.
De ha nem akarsz ezzel variálni akkor fizetésnél is lehet állítani hogy az adott tranzakciót mivel intézze, erről leírás itt.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#20344) Ra3 válasza Ra3 (#20343) üzenetére


Ra3
őstag

Közben még utánaolvastam mert nem voltam benne biztos, szóval a primary currency macerás, mert ha más-más helyről vásárolsz (eur-usd) akkor mindig állítgatni kell, ezért ami a linken van az a jó megoldás, ha véglegesen be akarod állítani akkor a paypalbe belépés után is meg tudod változatni, és nem kell minden fizetésnél:
Profile > My money > My preapproved payments > Update > Set available funding sources > Conversion options

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#20345) maross válasza Ra3 (#20344) üzenetére


maross
veterán

Nem szoktam allitgatni a primaryt, mert van rajta eur-usd-huf trio. Most tobb huf kellett volna mint amennyi rajta volt, es megakadtam a valtasnal :). Olvasgatom amit linkeltel koszi. Jol el van dugva ez a conversion options, ember legyen a talpan, aki erre rabukkan. Paypal konverzion volt :).

Na, de kozben rajottem, hogy ez nem segit a problemamon. Ez ugye akkor jo, ha usd-ert veszel valamit, es nincs usd a szamladon, es ilyenkor paypal lehuz. De nekem van usd a szamlamon, es forintban szeretnem kihuzni/utalni, ezen nem modosit.

[ Szerkesztve ]

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#20346) amargo válasza maross (#20342) üzenetére


amargo
addikt

Már linkelték a megoldást, én évek óta így használom és bizony a paypal mindig jó pár forinttal magasabban váltott. Persze érdemes utána nézni a bankodnál, pl AXA USD alapján konvertál és rábízza a Visara. Az EUR-t is baromi jól váltja.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#20347) maross válasza amargo (#20346) üzenetére


maross
veterán

Elhiszem, de #45-ben irtam hogy engem paypalon levo balance valtasa erdekel, arra pedig nem jo, csak vasarlasra.

eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok

(#20348) fokukac


fokukac
nagyúr

egyszer már volt róla szó, de azóta tovább ment a grafikon, és még mindig hasonlít (jó, tudom, a skála más)
:

[link]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#20349) Rive válasza fokukac (#20348) üzenetére


Rive
veterán

Lesz még 1000 alatt az OTP ;]

Ui.: és 400 fölött az EUR :(

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#20350) DopeBob válasza fokukac (#20348) üzenetére


DopeBob
addikt

Ez alapján akkor pár napon belül 50% minusz? Bár nem tudom pontosan megnézni, lehet nincs is már pár nap? Nem hiszem, hogy pont ugyan az történne, bár pánikkeltésre jók ezek :K

( visszahívjuk az IMF-t is remélem... remélem lesz békement is ;] )

[ Szerkesztve ]

MZ/X

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.