Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#76651) kisfer válasza LOTR (#76648) üzenetére


kisfer
aktív tag

A legelső az legyen hogy egy energetikussal nézesd meg a házad hogy mennyi a hőigénye.
Abból már lehet következtetni és árajánlatot kérni hőszivattyúra.

Napelemmel kombinálva jó lehet,de előbb csináltasd meg a szigeteléseket és csak azután a fűtési rendszert.
Itt egy videó a hőszivattyúkról,sztem elég hasznos, abban a youtube profilban vannak még házfelújítós videók azok is hasznosak.

Itt a szaktopik.

[ Szerkesztve ]

Informatikai hálózattelepítő és üzemeltető és Számítástechnikai szoftverüzemeltető állást keres!

(#76652) gerisz23 válasza LOTR (#76648) üzenetére


gerisz23
őstag

Ebben a megtérülésben benne van az is ha mondjuk meghibásodik (karbantartás)?

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#76653) zoli03 válasza ubyegon2 (#76631) üzenetére


zoli03
őstag

Akkor írd oda, hogy cm, mert így megtévesztő. Most mit számít, hogy mennyit lóg ki a csavar a levegőben? Ha mögötte is lesz anyag, akkor nem fogja behajtani.

#76639 macilaci78: ha nem keményfém lapkás, elég hamar el tudja koptatni a bútorlap laminált rétege. Meg amúgy is kizártnak tartom, hogy ekkora gép elvisz egy kúpsüllyesztőt.

[ Szerkesztve ]

(#76654) fasyrt


fasyrt
őstag

Erveghüvellyel kapcsolatban kerdeznem, hogy edes mindegy milyen formara tömöritjük a vezeteket? Gondolok itt arra, hogy van felkörives, trapez, 6szög, 4szög... Csak különbözö meretü erintkezesi felületet ad ahol hasznalja az ember.
Kismegszakitonal, szerelvenyeknel melyik elönyösebb?

Beszerzesi forraskent Daniella, Mentavill volt korabban emlitve. Van meg valakinek ajanlata? Valoszinüleg kicsit többet rendelnek a kelletenel, es a bontatlan maradekot visszavinnem.

Melyik szerelvenycsaladot ajanljatok? Korabban Schneider Anya volt a tipp, most mit erdemes?

Bonusz kerdes: a vezeteken falon kivül szerelt es falba süllyesztett, de kikopogtathato csatornaban szereltek. (Tehat nincs vakolat rajta.) A kettös szigeteles ebben az esetben kötelezö vagy elhagyhato? (NYM-J vagy H05V-U)

Köszönöm a valaszotokat! :R

(#76655) LOTR válasza gerisz23 (#76652) üzenetére


LOTR
addikt

szerintem nem véletlen, hogy sok inverter is kérhető akár 20év garival, napelemekre meg alapból 25-30év van, azt mondják, hogy az inverter valószínűleg ennyit nem fog kibírni, de ha 30év alatt 1x tönkremegy (tehát 2x kell megvenni), még akkor is bőven jó

de sima matek, és akkor legyen az itt is említett legrosszabb eset a példa, a 17év *megtérülés*
mit is jelent a megtérülés ebben az értelemben, hogy 17 év alatt visszatermeli az árát, onnantól meg, ugyan ebben az értelemben "pénzt termel", hiszen nincs áramdíj, nem kell a szolgáltató felé a számlát fizetni, ráadásul emeli az ingatlan értékét is, ellenben a másik esettel, a szolgáltatónak folyamatosan fizetve van az áramszámla, amit nevezzünk kukába dobott pénznek
szerintem az emberek többsége nem 10évre vesz magának ingatlant, de ha mégis, rosszul valószínűleg akkor sem fog járni, ha idő előtt megválik a háztól

ismét hozzá kell tennem, én különösebben nem értek a témához, de szimpla számítások alapján ez a következtetés

(#76649) sketchifun
igen, ezzel tisztában vagyok, hogy itt a hőszivattyús rendszernél nagyon nem csak 100ezrekről van szó, ezért is érdeklődtem, hogy sokkal pontosabb becslést tudjak felállítani

elnézést, lehet, hogy én értettem félre valamit az írásodból, de első körben tegyük helyre még azt is, hogy a napelemes rendszer hogy működik (és ismételném magam, hogy erősen csak tájékoztató jelleggel olvassátok az írásaim, és légyszíves javítsatok ki, ha pontatlan lennék), ezt offba is teszem inkább
nagyjából a működési elve, így saját szavakkal: egy napelemes rendszer nem közvetlenül az adott ingatlant látja el elektromos árammal, hanem az elektromos hálózatra van csatlakoztatva egy villanyórával, ez méri a termelést, az eredeti, vagy a régi óra meg a fogyasztást, év végén összevetik a kettőt, valahogy így: termelés kwh - fogyasztás kwh, ha ez negatív akkor több áramot használt az adott épület, mint amennyit előállított, tehát a különbözetet fizetni kell az áramszolgáltatónak, ez lesz az "áramszámla", másik esetben meg visszatérítés jár, de ez utóbbi nem éri meg, mert nevetséges árat fizetnek a pluszenergiáért, tehát felesleges túlméretezni, valamint, ha áramszünet van, akkor az inverter nem közvetíti a hálózat felé az akkor termelt áramot, és az adott ingatlanban is áramszünet lesz, ahhoz hogy központi áramszünet esetén is legyen áram az adott épületben, kellene valami energia eltároló akkumulátortelep (meg biztos sok minden más is), ami nagyon nem éri meg lakossági felhasználás céljára, hiszen elég költséges
tehát napelemes rendszerek mellett is bármilyen teljesítményű elektromos berendezés használható, lehet, hogy éppen nulla költséggel, amennyiben az épület elektromos hálózata elbírja
de van napelemes topik itt a ph-n, a srácok nagyon értenek hozzá, inkább tőlük tájékozódjatok, ha meg esetleg valamit nagyon pontatlanul írtam/tudtam, majd módosíttatom, nehogy valaki véletlenül rosszul informálódjon emiatt

(#76651) kisfer
igen köszi, az energetikai felmérés a következő lépés majd

[ Szerkesztve ]

One Ring to rule them all

(#76656) ubyegon2 válasza macilaci78 (#76639) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Minek vettél akkor olyan hosszú fúrót?

Ilyen volt. ;)

A dekor sérülés nem érdekes amúgy, az ikeás szekrényfelfogató takarja majd. Plusz még műanyag rátét is van hozzá.

(#76657) RexpecT válasza LOTR (#76655) üzenetére


RexpecT
addikt

Régebbi a cikk, és azóta változott a megtérülés, de ezzekkel kell számolni napelemes rendszer esetén: [link]

(#76658) LOTR válasza RexpecT (#76657) üzenetére


LOTR
addikt

ez megnyugtató, hogy nagyjából azt írta le, mint amit én is, a különbség az, hogy azóta eltelt több mint 2 év, a költségek is olcsóbbak lettek talán és van ginop pályázatra is lehetőség, így akár nem kell előre kifizetni sem a rendszert

ebből a cikkből is kiderül, hogy napelemes rendszer kiépítése semmiképpen sem rossz megoldás, és azóta csak jobb lett a helyzet, amúgy senkit nem akarok meggyőzni, mindenki döntse el maga, hogy ezek a feltételek nekik elég jók e ahhoz, hogy belevágjanak, ráadásul nem is napelemmel kapcsolatban volt itt kérdésem:)
ettől függetlenül a cikk jól összefoglalja a lényeget, köszi

One Ring to rule them all

(#76659) pjen válasza zoli03 (#76653) üzenetére


pjen
félisten

Pedig elviszi a zenkert,legalábbis az Ixo simán,és hasonló kategória.A lamináltat egy pontozóval meg kell törni,akkor nem eszi annyira a fúrót.

(#76660) gerisz23 válasza LOTR (#76655) üzenetére


gerisz23
őstag

Ha jól tudom 4kW teljesítmény felet fizetni kell állambácsi fele is,tán még valami vállalkozási forma is kell hozzá,de én is laikus vagyok.
Egy ismerősnél napkollektor van fent 10-15 éve.2 x hibásodott meg neki a rendszer,a szervízelés meg elég drága volt...

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#76661) varsam válasza macilaci78 (#76644) üzenetére


varsam
őstag

köszi a gondolatokat :R

Csigalépcsőt semmiképp sem tervezünk, ennél kényelmesebb lesz mindenképp. Számolunk mi is a pakolással, bár bútor mindenből új lesz, az pedig jó eséllyel lapraszerelt. Ettől függetlenül mivel sokat lesz használva a lépcső, kényelmeset szeretnénk, hosszú távra. A gyereket is kell majd biztos cipelni ha lesz, illetve talán öregek is leszünk egyszer :)

A kérdés az, ahogy a képeken is láthatod, hogy van-e lehetőség a keresztirányú gerendákból egyet megvágni, hogy egy U alakú lépcső beférjen. Ha nem, akkor marad a mostani felállás max kis módosítással. A szerencse az, hogy a gerendák közt pont 1 méter hely van, így szélességben el fogunk férni.

Gipszbeton lépcsőt mi is néztük, abszolút szimpatikus. Mennyiből jön ki kb egy ilyen lépcső mostanság?

A másik az acél vázas lépcső amit még ajánlottak, ez nem tudom milyen, mennyire élhető és milyen árban van.

(#76646) YAS-dude
Milyen típusú, mekkora lépcsőtök lett? Mennyiért csinálták meg? Tényleg 2-3 nap alatt megvan és használható?

(#76662) macilaci78 válasza varsam (#76661) üzenetére


macilaci78
nagyúr

A legkényelmesebb, ha egykaros a lépcső, vagyis egyenes felmegy.
Gerendát megvágni nem szerencsés, ugye, egy gerenda megszakítás nélkül fekszik fel a szemközti falakra így adva át a terhelést a falakra. Ha megvágod, a vágott végeket szerintem támaszd alá. Elég csecse oszlopokat lehet csinálni, nem is kell vastag, robusztus.

Ha U-alakú lépcsőt akarsz, akkor pihenővel kényelmesebb, biztonságosabb, mint húzott fokokkal, de így hosszabb is lehet. A példa kedvéért legyen 16 lépcsőfok!
Pihenővel 8 lépcsőfok megy a pihenőre, majd onnan visszairányba. Tehát a mélysége 8 lépcsőfok+pihenő, 8×30 cm + 100 cm = 340 cm.
Ezzel szemben 4 db húzott fokokkal, amikor még nem kis íven fordul a lépcső, a sima lépcsőfokokból 6-6 db is elég, és a húzott fokok meg 1 métert nyúlnak el a forgásponttól: 6×30 cm + 100 cm = 280 cm.

Szerintem a födémáttörésed a tetőtérbe bőven elég, az a kérdés, hogy az alsó szintre elég-e, mekkora lépcsőt akarsz. Ha jól látom, a párhuzamosan futó gerendák között van áttörve mindkét födém, így hosszában tudod növelni, vagy rövidíteni a nyílást.

Egy betonlépcső tud önhordó lenni, nincs alátámasztás, illetve a fordulónál egy tartófalba bekötik. Tudod burkoltatni a lapokat, oldalait, alját is szépen.
Egy fém lépcsőváz is tud önhordó lenni, de vagy szellősre hagyod, pl homloklap nélkül és engeded láttatni a fém szerkezetet, vagy jól megdrágítja a vasalást is, ha alulról, oldalról is el akarod burkolni. Emellett tapasztalataim szerint a fém lépcsőváz a leghangosabb, dübög, főleg, ha a gyerekek lendületből jönnek.
A tisztán falépcső is tud önhordó lenni, itt a favázat látod, de mégsem olyan tájidegen egy falépcső faváza, mint egy fém váz.

Egy korábbi hozzászólásomban írtam egy körülbelüli árat is 3 évvel ezelőttről. A Top Step 888 követte el, aszimmetrikus U alakú lépcső 2+6 db egyenes és 8 db húzott fokkal, 28 cm belépő, 17 cm fellépő, 82 cm széles járófelület, egyik kar 185 cm, másik kar 297 cm, teljes szélesség 168 cm, födémek szintkülönbsége 285 cm, 240 k tervezésis, anyag- és kivitelezési költség összesen + a meglévő bontása. Burkolni többe került. :D

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#76663) gerisz23


gerisz23
őstag

1010 Wattos fúrógép elég lehet csemperagasztót keverni?

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#76664) LOTR válasza gerisz23 (#76660) üzenetére


LOTR
addikt

a pontos részleteket még azért nem tudom, egyelőre csak az nálunk a lényeg, hogy közelítőleg lehessen kalkulálni, hogy mivel érdemes foglalkozni, és a napelem nagyon is olyan
napkollektor más téma, egyik barátoméknál is volt, de úgy emlékszem nem volt túl jó hatásfoka, de ennek utána sem néztem, meg ez is évekkel ezelőtt volt, fűtésre igazából eddig sem kellett sokat fizetni, de ha hosszú távon a hőszivattyúval még kevesebbet kellene, akkor már az érdekesebb beruházás lenne

One Ring to rule them all

(#76665) YAS-dude válasza varsam (#76661) üzenetére


YAS-dude
őstag

A 2 nap az erősen nettó :)
Jöttek kedden, felépítették kb a teljes magasság 2/3-áig (amíg kényelmesen elérhető volt lentről létráról), szerdán köt a beton, csütörtökön befejezték a felső maradékot (már a lépcsőn felmenve), szépen szintbe hozták a lépcsőfokokat. Szombaton "kizsaluztak", azaz elbontották azt a pár, pillanatszorítóval összefogott lécet ami tartotta az építményt és már rá lehetett menni.
270khuf volt. Meg voltam velük elégedve. Akkor jöttek és azt csinálták amikor és amit megbeszéltünk.

Erősen kompromisszumosak a méretek, ekkora volt a hely a gerenda és a fal között, ahova be lehetett szorítani egy lépcsőt. De nem kritikus, mert van egy másik, külső lépcső is ami teljes méretű, a költözés a felső szobákba inkább ott zajlott. A belső lépcsőn csak egy-egy személy jön-megy, arra pont elég.

[kép] [kép] [kép]

(#76666) pjen válasza gerisz23 (#76663) üzenetére


pjen
félisten

Elégnek elég,csak ne használd folyamatosan.A keverő gépeken megnövelt hűtés és mechanikus lassítás van.

(#76667) gerisz23 válasza pjen (#76666) üzenetére


gerisz23
őstag

Tudom,olyat keresek amin van mechanikus fordulatszámszabályzó is.Edigitalon kívül tudtok esetleg boltot ahol paypallal is lehet fizetni és árulnak szerszámgépeket?

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#76668) ALI_G válasza LOTR (#76658) üzenetére


ALI_G
veterán

Szerintem te beleolvasod a cikkbe amit hallani akarsz. :) Igen, megeri, oltari sokat lehet vele nyerni.
De valojaban ez nincs igy.
- A ginop palyazat ceggel csinaltatva +110e ft. Ezt szamitsd hozza.
- A napelemmel termelt aram szabalyozasa valtozik, nem feltetlenul a jo iranyba. Ismeretlen, felmerhetetlen kockazattal kell szamolni.
- 4 kW-os inverter feletti teljesitmenyert akar mar holnaptol fizettethetnek rendszerhasználati dijat
- szaldos elszamolasra nincs garancia
- Az unio szeretne hogy a kiseromuvek aktivan reszt vegyenek az arampiacon
- Valtozik-e az aram ara? Milyen iranyban?
Megelterulesbe beleszamitottad az inflaciot es az elmaradt kamatokat is?

Szerintem ha osszeveted a TCO-t azzal hogy befektetsz 30 evre egy reszvenyalapba, akkor almat a kortevel hasonlitod. Ha ugyanezt bankbetethez hasonlotod, akkor almat a marhával hasonlitod.

Kerj egy-ket ajanlatot normalis kivitelezoktol, hogy lass szamokat is. Csak azt ne hidd el amikor azt mondjak hogy 10 ev alatt megterul.
Sok sikert!

(#76669) Red_Bull


Red_Bull
aktív tag

Üdv
Beltérre keresek fehér selyemfényű zománcfestéket, viszont a lehető legfehérebbet, valakinek esetleg van ezzel kapcsolatban tapasztalata? Gondolom itt is van a márkák között egy csomó eltérés, mint a falfestékeknél ahol már teszteltem egy pár félét és a legsárgásabb a sima diszperzit, Poli farbe platinum pedig az egyik legfehérebb. Zománc festékeknél is ilyesmire vagyok kíváncsi, és ennél az is lényeges lenne, hogy ne is sárguljon be pár év alatt.

(#76670) LOTR válasza ALI_G (#76668) üzenetére


LOTR
addikt

csupán arra értettem, hogy a működési leírásom nagyon hasonló volt a cikkben is említetthez, így szerencsére nagy tévedések nem voltak az irományomban

viszont nincs mit beleolvasnom, hiszen én nem akartam napelemet, de utána akartam nézni, hogy mégis milyen lehetőségek vannak, és a kapott információk alapján meghoztam egy következtetést
ahogy írtam is, nem biztos, hogy mindenki egyformán gondolja, mint ahogy egy bármilyen befektetéssel kapcsolatban is van aki esküszik rá, más meg alapból elutasítja - hogy a szélsőségeket emeljem ki

bár továbbra sem a napelem kérdés miatt érdeklődtem itt, de magát az elvet leírnám, hogy mégis hogy gondoltam, hátha valaki teljesen máshogy teszi/tette

ha lehetőség van, egy olyan rendszert kiépíteni, amivel csökkennek a költségek (elviekben mindegy milyen hosszú távon), ami nem kerül nagyságrendekkel többe, mint a jelenlegi kiadások, ráadásul a jelenlegi állapotok alapján, még van arra is esély, hogy jövedelmező legyen -lehet majd csak valamikor a későbbiekben érezzük jövedelmezőnek-, akkor annak, aki mer egy kicsit kockáztatni, minimális rizikót jelenthet ebbe belevágni

vs

semmit nem teszünk az ügy érdekében, és akkor biztosak lehetünk benne, hogy semmi nem is fog változni, kivéve ha építenek még atomerőművet, vagy annyi megújuló energiaforrást használnak majd állami szinten, hogy "ingyen" lesz az áram...

és akkor a konkrét példa, elég nehéz lesz jól megfogalmazni, de azért megpróbálom
ha a rendszer pontosan a végső leamortizálódásakor (tehát a teljes élettartama alatt) termeli vissza a költségét, akkor ugye éppen 0-ban vagyunk (és ne számoljunk most nem életszerű helyzetekkel, hogy ezt a plusz költséget befektetve mekkora hozamok lettek volna elérhetők), tehát az árát visszatermelte, aztán dobhatjuk ki a kukába, mondhatjuk, hogy mínuszba legalább nem kerültünk vele
másik véglet, hogy 10-15 év alatt visszatermelte az árát és még el is adhatjuk (amit megint csak valószínűleg nem fogunk tudni, meg talán nem is akarnánk), vagy akár jó eséllyel ennyi ideig még a 0-nál több 'megtakarítást' generál nekünk, hiszen a tervezett élettartama 25-30év fölötti is lehet akár, és ez a része már jelentős összeg is lehet

talán azt kijelenthetjük, hogy aki a napelemes rendszerbe befektet, az azt feltételezi, hogy az előbb említett 'megtakarítás' lesz akkora, hogy megéri a kockázatot, aki pedig ellenzi, az túl nagynak találja a kockázatot az elérhető hozamhoz képest
egy megjegyzést a legvégére, én még nem olvastam/hallottam értelmes magyarázatokkal alátámasztva olyat, aki azt mondta volna, hogy a napelemes beruházás egyértelműen nem jó, csak olyat, hogy mi van ha ez és ez történik/változik
aztán továbbra is természetesen mindenkinek végül saját magának kell mérlegelnie ezt az egészet

One Ring to rule them all

(#76671) Morris válasza LOTR (#76670) üzenetére


Morris
veterán

Akkor én kimondom. A napelemes beruházás számomra egyáltalán nem jó!

Havi 5-6k a villanyszámlám. Abszolút semmi értelme beruházni 2 milliót ahhoz, hogy ez 15-20 év múlva nulla legyen.

[ Szerkesztve ]

(#76672) gerisz23 válasza LOTR (#76670) üzenetére


gerisz23
őstag

Számíttasd ki-amennyiben lehetséges,hogy 4kW maximális teljesítményű napelem felszerelése hogy jön ki.
Afölött macerás,munkatársam is ilyenbe gondolkozik,régi ház,10kW-os napelemre gondolt,a pályázat író is.
Csak elfelejtettek szólni neki hogy 4kW-felett fizetős a dolog...
Félreértés ne essék,én is szívesen rakatnék ha lenne rá keretem...

Morris:nekünk 5000,8700 volt a legmagasabb,a nagy hidegben rásegítettünk villannyal a fűtésre,most tervezek ablak cserét.És ebben benne van a használati melegvíz előállítása is.

[ Szerkesztve ]

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#76673) osztszoroz válasza gerisz23 (#76672) üzenetére


osztszoroz
aktív tag

"2017. április 24-én elindult a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 115 milliárd forintos keretű országos hitelprogramja. A nulla százalékos kamattal és 10% önrésszel elérhető hitel akár 20 éves futamidőre is igényelhető. Családi házak esetében akár 10 millió forint, társasházaknál lakásonként akár 7 millió forint is igényelhető. A hitel igénybevételével napelemes és napkollektoros rendszer is megvalósítható."

Azóta az OTP is beszállt...

Attól,hogy paranoiás,még nem biztos,hogy nem üldözik.

(#76674) gerisz23 válasza osztszoroz (#76673) üzenetére


gerisz23
őstag

Ez is olyan hogy előre kifizeted és utánna kapod a pályázati pénzt?Ablakos pályázatnál olvastam ilyet...

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#76675) r.levente75 válasza Red_Bull (#76669) üzenetére


r.levente75
addikt

Trinát selyemfényű zománc. Kategóriájában az egyik legjobb. A selyem kevésbé sárgul alapból mint a magasfény, viszont kényesebb a felülete.

(#76676) ALI_G válasza gerisz23 (#76674) üzenetére


ALI_G
veterán

Nem kell kifizetni elore (legalabbis annal a kivitelezonel ahol kertem ajanlatot, ott nem).

(#76677) LOTR válasza gerisz23 (#76674) üzenetére


LOTR
addikt

eddig szimplán csak azt nézegettem, hogy általános esetben megéri e a napelem, továbbra is az igen oldalon vagyok, de most ebbe ne is menjünk jobban bele, így érthető okokból a folyamat most folytatódik, tehát a részletek csak most következnek
valamint annak is csak most láttam értelmét, hogy személyes ismerős napelem tulajokkal is konzultáljak, náluk hogy ment és mik (voltak) a költségek, egyelőre ők csak megerősítenek az eddigi elgondolásaimban, de a konkrét számokban/költségekben nem voltak már biztosak, utána kell nézniük

szerencsére van fiókvezető ismerősöm is, akik csinálnak ilyen pályázati hitelezést, mert nem minden banknál van, de a kollégája, aki konkrétan ezzel foglalkozik, sajnos nem volt bent, így ő részletekbe nem tudott belemenni, csak nagy vonalakban (ha van rá igény felhívom újra, és szívesen megosztom az elhangzottakat - felületes tájékoztató jelleggel), de a lényeg az, hogy ez is egy hitel, amit nem az igénylő kap, hanem a kivitelezőnek utalják át, majd 0thm konstrukcióval a bank felé kell törleszteni (közjegyzői költség van)

másik szerencse, hogy energetikus barátom is van, akinek éppen van egy ilyen munkája ginop-os pályázattal kapcsolatban, a megrendelő szintén korszerűsíteni akar, folyamatban van az épület energetikai besorolásának meghatározása és az egész pályázat beadása - hát pályázat... vannak olyan dolgok, amikben nem vagyunk egyelőre teljesen biztosak, így ezt publikusan nem is írnám le addig, de nem teljesen biztos, hogy egy szimpla napelemes fejlesztésre ezt meg lehet nyerni/kapni (a pályázatnak is vannak költségei, pl kell energetikai és statikai felülvizsgálat is, most még nem tudom, hogy ezeken kívül van e még valami, de véleményem szerint nem igazán releváns költségek ezek a fejlesztés méretéhez képest)

One Ring to rule them all

(#76678) Red_Bull válasza r.levente75 (#76675) üzenetére


Red_Bull
aktív tag

Köszi, én is erre tippeltem

(#76679) pjen válasza Red_Bull (#76678) üzenetére


pjen
félisten

A sárgulás sajnos ott is hamar jön,ahol gázzal főznek,és keveset szellőztetnek.Tapasztalat a rokonságban

(#76680) philoxenia válasza r.levente75 (#76675) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Anno az volt a trükk, hogy kevés feketét kevertek a fehérbe, hogy ne sárguljon, ez ma már nem működik?

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#76681) Chaser válasza gerisz23 (#76667) üzenetére


Chaser
titán

elég, csak ne sokat egyszerre, 10 literes vödör max 3/4-éig oké a 600w-os, de ott már küzd erősen, ha nagy mennyiség kell akkor 1,5kw-ost kell venni, bontókalapácsom az bírja a teljes zsákot is egyszerre gond nélkül

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#76682) Red_Bull válasza pjen (#76679) üzenetére


Red_Bull
aktív tag

Ezt tudom, de mástól is függ, a szobámon lévő ajtó ma is hófehér, pedig minimum 15 éve lett festve, más helységben pedig ronda sárga, a szintén kb. ennyi idős, de másfajta festék. Egyébként ahol sárga ott valóban fényesebb, valószínű magasfényű, ami fehér maradt az pedig selyemfényű lehet.

(#76683) JoolsNOS


JoolsNOS
veterán

Sziasztok!

Szeretnék egy mobilgarázst a kertbe beton alappal. A garázs 4*5 méteres lenne. Tehát kb 20 nm+a 10-15 centi túllógás a széleken. Milyen vastag beton kell alá, hogy a faggyal ne legyen gondom? Vasalás kell bele? Dilatáció esetleg? Kb mennyiért lehet beszerezni a kész beton köbméterét?

Köszi

I5 9400F, Asrock B365M Pro4, Asus RTX4070 Super Dual EVO 12GB, 16Gb DDR4, Seasonic Focus 650 Platinum TV: 65A7GQ

(#76684) Chaser válasza JoolsNOS (#76683) üzenetére


Chaser
titán

20nm-ert sztem nem fognak kimenni, 10cm-mel is 2m3
Ala es kore xps es nem kell faggyal foglalkozni, bele meg vasalas, 1 auto is egy tonna legtobbje minimum, es az 4 pontra oszlik el

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#76685) Red_Bull


Red_Bull
aktív tag

Ha oldalfara rögzítünk egy ilyen, vagy ehhez hasonló függönysínt, a hozzá kapható tartókkal, az mennyire nézhet ki jól a valóságban? Pl Azok fali tartók nem csúfítják el nagyon?

(#76686) Adler válasza macilaci78 (#76641) üzenetére


Adler
aktív tag

Köszi.

Nikon D40 kit/D90 +18-70mm AF-S IF + 70-300mm ED AF + SB-900 + MB-D80; ASUS Crosshair V Formula + AMD FX-8150 + ASUS GTX660 + Kingston DDR3 KHX1600C9D3K2/8G

(#76687) macilaci78 válasza Red_Bull (#76685) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ez inkább irodai kinézetű szerintem.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#76688) Ferike81 válasza varsam (#76642) üzenetére


Ferike81
senior tag

Kitartást hozzá! :R Nekem júniusban kezdődött a projekt és most jutottunk el a festésig. Már nagyon uncsi. A bontásokat én csináltam, 2 fürdőszoba, kb 120nm kiegyenlítőbeton, 20-30nm csempe, 350nm tapéta. Festésben is részt veszek, de ekkora munkát nem tudtam bevállalni magamba meló utáni elfoglaltságnak. Már most fogy a lendületem erősen. Jahh és a pénz is. :D Ha kész lesz dobok fel pár képet. De ahogy most állok a felső szint valószínűleg a nyáron lesz befejezve. Már csak a festés és a melegburkolás van hátra. A költségvetés sajnos nőtt az előre nem látott gondok miatt. Pedig rászámoltam 20%-ot.

Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.

(#76689) tboy93 válasza Ferike81 (#76688) üzenetére


tboy93
nagyúr

Hu, akkor nem is allunk rosszul. Mi novemberben kezdtuk, szerkezetkesz lakas volt, most glettel a festo, jovoheten festes, utana parketta es koltozheto :)) Szakiktol sok hajam nem maradt.

(#76690) Ferike81 válasza tboy93 (#76689) üzenetére


Ferike81
senior tag

Az akkor megy mint a karikacsapás. Nekem sajnos előtte bontanom kellett mindent. Erre a bontásra négy hónapom ment el, mert amúgy csak este 5 után tudom csinálni, és hétvégén. A teljes víz és fűtésátalakítás novemberben kezdődött, teljes villamoshálózat építés, kiegyenlítőbetonozás, burkolás. Most megy a festés, hálózás, 3 glettelés, utána festés. Beltéri ajtók cseréje megvolt, 3 bejárati ajtócsere, +1 ablak. A többi ablak cseréje is tervben van, pénzgyűjtés után az is be lesz ütemezve.

Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.

(#76691) pjen válasza Ferike81 (#76690) üzenetére


pjen
félisten

részvétem. :)

(#76692) tboy93 válasza Ferike81 (#76690) üzenetére


tboy93
nagyúr

Közvetve az is hozzátartozik, hogy szeptember és november között lomtalanítottam, először anyósék 140nm-es pincéjét, aztán a lakásunkat, ami plafonig volt pakolva cuccokkal. Ami nem volt szemét, azt utána áthordtam a pincébe.

Sok csúszás volt amúgy nálunk, az aljzatnak 1 hónappal hamarabb el kellett volna készülnie, csak csúsztak a kőművesek, miattuk meg mindenki más.

Nálunk víz, fűtés, villany, válaszfalak, szigetelés, lambéria, kartonozás, vakolás, terasz (22nm fából), beltéri ajtók, dupla terasz ajtó beépítés, burkolás ment le ennyi idő alatt. Velux ablakokhoz nem kellett hozzányúlni szerencsére (tetőtéri lakás, 100nm).

Mondjuk minket szorít az idő, még a baba érkezése előtt be akarunk költözni (május 4).

(#76693) johnny82 válasza johnny82 (#76636) üzenetére


johnny82
őstag

Erre valaki?

Köszi!

(#76694) JoolsNOS válasza Chaser (#76684) üzenetére


JoolsNOS
veterán

És akkor az ilyen betonozás hogyan oldható meg? Keverőnek meg sok a 2-3 köbméter nem?
Xps milyen vastag? 10 centi elég a betonnak? Én 15re gondoltam.

I5 9400F, Asrock B365M Pro4, Asus RTX4070 Super Dual EVO 12GB, 16Gb DDR4, Seasonic Focus 650 Platinum TV: 65A7GQ

(#76695) pjen válasza JoolsNOS (#76694) üzenetére


pjen
félisten

Lapát?Föld nedves betont kihoznak 3 köbmétert.

(#76696) philoxenia válasza JoolsNOS (#76694) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nálunk 4m3 - t hoztak, az a legkisebb mennyiség, de igencsak sietni kellett a bedolgozással. Jobb mint a házi betonozás, de azért jóval drágább a nyers ár. Mindent figyelembe véve persze nem bántam meg.
A felfagyást én nyolc oszloppal oldottam meg, amit a sarkokon és középen két helyen olyan méterre fúrtam le.
Hálót kapott az egész, azt nem érdemes kispórolni.
Ha csak aljzatnak kell nálam a másik két beálló gyepráccsal lett megoldva, az jelentósen olcsóbb.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#76697) varsam válasza Ferike81 (#76688) üzenetére


varsam
őstag

na mi most kaptuk meg a számlát, rezsiórabérbe volt számolva a dolog.
3000/óra/ember, mitnemondjak, meglepett az 1,4 milliós végösszeg.
Persze kint van minden belső fal, minden cső, kb 20 centi sitt az aljazból, cca 15-20m3 (ez még nincs is elvíve). Én ezt egyedül munka mellett az életben nem csináltam volna meg, vagy hát max úgy ahogy te, fél éven keresztül...de akkor is.
Na mindegy, a jövőbeni munkát azt előre fogjuk terveztetni, ott már nem lehet meglepetés (persze úgyis lesz).

Este innom kell most, az tuti!

Te hol állsz költségvetésbe? Ha tudnál a munkacsoportokról összeget írni mi mennyibe került, azt megköszönném, jövőbeni viszonyításalapnak jó lenne.

(#76662) macilaci78
Ismételten köszi a tippeket! Vasárnap találkozunk a tervezőnkkel, meglátjuk mire jutott eddig.

Kérdés: eddig a tervező és kivitelező is azt mondták, hogy a mostani nyílászárókat ki kéne cserélni. Elvileg használtan is el lehet adni, van rá kereslek... nem tudom.
Kb 5-6 éves sima műanyag ablakok vannak bent, 2 kamrás üveg, 6 kamrás tok. Ha rakunk 20cm szigetelést a falra tényleg kevés lesz?

Másik. aljaz födémfeltöltésnek valami olyan betont szeretne használni a mester, amiben valami hungarocell szerű anyag van. Ezt kb 15cm vastagságban, így elvileg ez jól szigetel + nem kell lépésálló stb.. Mit kell erről tudni?

(#76698) Chaser válasza JoolsNOS (#76694) üzenetére


Chaser
titán

En majdnem 1 m3 esztrichet kezzel kevertem be, raadasul tobb mint felet olyan hitvany geppel h a vesemet is kirazta ( : regen sem.volt pumpas beton megis megoldottak, olyat megprobalhatsz, beszelsz par ceggel, hatha maradekbol visznek ki, vagy tobbet kevernek a te adagoddal
Vagy berelsz kenyszerkeverot egy napra, 50-60e ft, ugy se lesz olcso ha nem okes a normal keverogep
10-es xps fagy ellen sztem siman jo, de lehet 5-os is, ezt nem tudom

Szerk:
varsam
Mondtak paran amit elbontottam, kiszedtem, elvitettem 1m ft nem futotta volna ki, ilyen arak mellett siman elmennek bonto munkakat csinalni ((( :
Perlit beton, azt kell rola tudni, h mocsok egy anyag, ha keszet veszel arra kell meg egy beton reteg is, 15cm-tol erdemes hasznalni a perlitet, es cm-enkent 5 nap szaradasi ido van, gondolom hazilag kevertnel is ilyen ertekekkel kell szamolni, fedoreteg nelkul szigetelni nem fog, en arra jutottam leginkabb padlasfodemnel erdemes ezt hasznalni, also fodemnek nem

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#76699) Chaser válasza Chaser (#76698) üzenetére


Chaser
titán

Marmint ha olyan kemenyre van keverve, h nem kell ra fedoreteg, akkor szigetelni sem fog, ennek a betinnak m3-e 5-600kg koruli, normalnak 2-3 tonna talan

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#76700) gerisz23 válasza Chaser (#76698) üzenetére


gerisz23
őstag

Nekem 1 szobára kell majd 1-1,5 köbméter,de még nem álltam neki bontani se.Bent lakunk,meg ablak csere lesz előbb vszleg,de lehet előbb nekiállok bontani ha jó idő lesz.
Betonozás még nem tudom hogy lesz,segítségem lenne,de ide kell hozatnom az anyagot,kell betonkeverő valahonnan stb...

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.