Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30401) hati válasza Stanlee (#30400) üzenetére


hati
addikt

A porszívózásra ott a porszívó robot. Naponta megy és így ritkábban kell porszívóznom, konyhát a gyerekek/malacok után felsöpörni.

(#30402) Doze válasza Kobe (#30397) üzenetére


Doze
aktív tag

2-3 embernek még mindig olcsóbb a lakhatás.... persze arányaiban fog nőni a gázszámla, víz, áram stb, de pl a fűtés nem (ami egy igen csak nagy hányada a rezsinek).... kaja pia stb: két embernek olcsóbb, mert jobban van főzőcskézés is... persze 1-1 pizza stb ugyan úgy leszalad mint egyedül, talán ha egyedül vagy több instant kaját tolsz (legalábbis rám ez a jellemző). Egyéb költségnövelő tényezők: Pl ajándékozást hoztad fel: mi nem veszünk semmit egymásnak, mert hót felesleges a egymiliomodik bögrét, vagy párnát megvenni... a közös program meg kimerül annyiban hogy melózunk... jó ha az asszony nem dolgozna lehet több pénz menne a tartására :DDD . De mi pl mindketten dolgozunk, nem igazán jut idő... valamint ha a másik is dolgozik kevésbé számít az hogy hova megyünk nyaralni meg mennyiért... nem nagyképűség de két normálisan melózó/ átlag fizetéssel nem nagy kunszt évente 200e-et elnyaralni.

[ Szerkesztve ]

(#30403) Kobe válasza Doze (#30402) üzenetére


Kobe
veterán

Ajandekozas: ha parkent operaltok, a parral egyutt jon a tobbi csaladtag is, tobb szuletesnap, tobb csaladi esemeny, tobb embernek illik akar valami aprosagot is de ajandekozni karacsonykor, stb

Kozos program kimerul a meloban: hat, finoman fogalmazva, eleg szomoru :) gondolkozzatok rajta, mert bizonyitottan nagyon erodalja a parkapcsolatot.

Nekem pl ez mar az a minimal szint amire nem mozdulnek vissza. Mindkettonknek megvan a hobbija amire rendszeresen koltunk (nem irdatlan osszegeket, de rendszeresen) illetve van egy fix rendszeresseg amivel a kozos, illetve tarsas esemenyeket tervezzuk. Szerintem inkabb ez az atlag, mint a napi 8 ora melo es azon kivul semmi interakcio.

A nyaralassal egyetertek, atlagszibbonalon is kb evi 200-250/kopfal erdemes szamolni

Amugy csak szemleltetni akartam h ez is baromi relativ: havi 1m nettonal azt mondani 60%ot raksz el, az nem kunszt, tulkoltesz magadra
Havi 600 nettonal ugyanezt megcsinalni annyit jelent atlagosan tolod
Alatta pedig mazochista vagy aszketa az ember

[ Szerkesztve ]

(#30404) Sanyi.mTs válasza Kobe (#30403) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

ajándékozás: nálunk szerencsére rá lett beszélve a család, hogy a fiúk 1 üveg bort, a lányok 1 desszertet kapnak kb. ezerért. Csak a gyerekek kapnak ajándékot.

(#30405) hati válasza Kobe (#30403) üzenetére


hati
addikt

Nálunk 2 kereső + 2 kiskorú együtt, nettó 8k a bevétel. Ebből 3k az elmúlt 5 évben megmaradt. Lakás, kocsi hitelmentes, kp-ben csengettem ki Az éves nyaralás megvan a kafetériából (nettó 5k/év). Kocka vagyok, szóval a hobbim a munkám. :)

(#30406) kexksz válasza hati (#30405) üzenetére


kexksz
addikt

Ez euro?

(#30407) Kobe válasza hati (#30405) üzenetére


Kobe
veterán

Az teljesen ok, atlagos. De nemigazan szeretem ezeket a kiragadott "momentumokat" egy budzsebol, mert nem folyamatot abrazol, illetve ferdit. amint barmennyit is kene fizetni a lakhatasra, mar nem ennyi lenne a matek :) es a tobbseg azert valamilyen formaban fizet.
Persze fugg attol milyen telepules, mennyi volt az ingatlan bekerulesi erteke, illetve az eletkor.
Pesten szerintem 2 gyerek mellett ennyit felrerakva zsebbol teljes lakasarat kicsengetni kicsit trukkos mutatvany (jo 7-10eves intenziv aszketa), erosen fugg attol hany eves a gyerek, mikor lett ceve a lakas, elotte mwnnyi volt a havi felrerakott osszeg hozza, gyerekek utan es vagy munkahelyvaltassal ez hogy mpdosult idokozben, stb

(#30408) hati válasza Kobe (#30407) üzenetére


hati
addikt

Azért írtam az elmúlt 5 évet, hogy folyamatot ábrázoljak. Ami kijön belőle megtakarítás, az ott van a MÁK-nál.
Nyilván korábban is megvolt a megtakarítás, csak ott nem emlékszem, hogy mennyi volt, mert ugye a fizuk is emelkedtek az elmúlt 20 évben.
Bp-i lakás, 5 éves, újként megvéve, akkor 35M volt. Gyerekek 10 év körüliek.

(#30409) Kobe válasza hati (#30408) üzenetére


Kobe
veterán

Az 5 evre igy ok a leiras, de ha nem csal a sejtesem, volt benne egy eleg eros jump-start csaladi oldalrol :) (vagy csak eleg kesoi gyerekekrol van szo, neadjisten lotto :) )

5 evvel ezelott egy 35M es ujepitesu fovarosi lakas top-tier kategorianak szamitott, az ar-boom elotti idokben.
Akkori allapot szerint, alacsonyabb fizetes es alacsonyabb megtakaritasok + 2 ovodas koru gyerek mellett 35M olyan minimum 15-17 eves massziv felhalmozast igenyelt. (150-200K havit felreteve, feltetelezve)

En altalaban nem igazan preferalom, ha a szelesebb kornyezetben vett penzugyi kornyezet (csalad, startvonalat befolyasolo egyeb tenyezok) es eletkor nelkul alkot peldat az ember. Pl nem mindegy, hogy az ember 25 evesen 100% onerobol vesz mondjuk egy 35M es lakast, vagy 40 evesen onerobol, vagy ugyanezekben az eletkorokban valamilyen kulso segitseggel pl, teljesen mas osszkepet alkot

(#30410) hati válasza Kobe (#30409) üzenetére


hati
addikt

Nem volt családi segítség, 0-ról indultam, de az elmúlt 20 évben mindig spóroltam, spóroltunk. A 35M lakásba, belement egy 12M-os korábbi lakás, de hitel azon sem volt már, bár azt anno még 9M hitellel vettem 20 évre, de 5 év után kifizettem az otp-nek az egészet.

Moziban 5 éve nem voltam (ott a TV, internet), ruhát, kilyukadásig hordok, stb. A rajtam lévő ing/farmer kb. 5 éves lehet. A 3 éves kocsimba nincs 10e km, mert inkább bkv-vel járunk. Nem dohányzom, nem iszom, és a párom is így van vele. Jó lenne, ha a gyerekek legalább 10-10M-val indulhatnának majd az életbe, ezen dolgozom.

(#30411) H A M M E R


H A M M E R
csendes tag

A fenti posztok jól mutatják, hogy akik sokat költenek, megpróbálják megmagyarázni, hogy aki kevesebbet költ az sóher, és szarabb életszínvonalon él, ami már gáz. Szerintem ez a baj, hogy ciki spórolni. Pedig ha odafigyel az ember minimum felére csökkenthet sok költséget de van amit tizedére. Pl sokan a gyereket írtátok hogy milyen sok pénzt visz el. Én az ismerősök között azt látom, hogy drága ajándékokat 30 ezer ft os technik legó meg hasonlókat vesznek, amit aztán 3 napig használ a gyerek, meg 100 ezer ft os babakocsit és utána panaszkodnak hogy nem marad semmi a fizetésükből. És az-az egy két ismerősöm aki Vaterán vett használtan negyed ennyiért babakocsit és negyed-tized ennyiért játékot mert hogy a gyerek úgy is 3 nap alatt megunja és 1 nap alatt össze karcolja szóval minek új, na azt meg lenézik a sokat költők, hogy milyen zsugori ember.
Itt írták a 900 Ft os menza kaját, én a 13. kerben dolgozok irodaházban. A közeli kajáldákban 900-1000 Ft os menüt eszek, de nagyon sok embert látok, hogy 1500 ért vesz egy kaját 350 ért egy kólát, egy kv t 400-500 ért stb, és neki az ebéd 2000-2500 Ft, mert ha ott van a bankszámláján pár száz ezer FT akkor nehogymá azon a pár száz Ft-on spóroljon. Aztán utána panaszkodnak, hogy hónap végére nem maradt semmi. Persze ezt is meg lehet magyarázni hogy a 900 Ft os menü kaja nem egésszéges mert a húst kispórolják belőle, stb, de azért nem is mélyszegénység azt enni. Szóval az hogy mennyit tesz félre az ember az inkább a hozzáálláson múlik. Nem azt mondom, hogy kenyéren és vizen kell élni, de lehet odafigyelve kevesebbet költeni...

(#30412) concret_hp válasza H A M M E R (#30411) üzenetére


concret_hp
addikt

mondjuk manapság bp-n szvsz a legritkább esetben lehet 1000 v alatta épkézláb ebédet enni, de én mondjuk mozgok is rendesen, meg finnyás is vagyok :DDD, de a többi részével egyetértek :K

vagy fullba vagy sehogy :D

(#30413) htomi85 válasza H A M M E R (#30411) üzenetére


htomi85
tag

Madarat tolláról...
Én meg olyat ismerek, akinek a háza 50m, a kocsija meg félmillió.

Egyébként az a magatartás azokra jellemző, akik keresnek ugyan pénzt, de az nem elég komolyabb célokhoz. Pl. Cnc-sek a legújabb iphonnal. Szerinted aki most 24 évesen nettó 200-at visz haza, mikor lesz egy 70 nm-es téglalakása 5 éves astrával, évi 1-2 külföldi úttal? Kénytelen 1-2 szinttel lejjebb urizálni, ha nem akarja felkötni magát. Még mindig jobb mint a falusi cigizős ivós réteg.

(#30414) Kobe válasza H A M M E R (#30411) üzenetére


Kobe
veterán

Ez nagyon sok mindenen mulik, es a legfobb problema, hogy mindenre van statisztika, meg az ellenkezojere is, igy eleg nehez azt az arany kozeputat megtalalni, ami a tobbseg szerint racionalis, es egyben az egyennek is megfelel.
Szerintem egy pesti atlag keresetet, ha havi szinten elkolt az ember, az egyaltalan nem gaz, mas meg kiakad rajta mint a meroora.
Tobbek kozott kiszamolos Miklos is. Az alap mentalitasat es amit reklamoz, azt nagyon tisztelem, de nekem pl a szemelyes tanacsadason volt egy olyan elszolasa, ami miatt nem sok hianyzott hogy nem uriemberhez meltoan tavozzak.... Nah, mig mas az ilyen alkalmakat penzugyi megvilagosodasszeru pillanatnak eli meg, nalam inkabb egy ket dologban raerositett, hogy ennyire homo economicus, ha fizetnek erte sem szeretnek lenni.

Szerintem nem muszaj beallni a mainstreambe, mindenki a sajat izlese szerint probalja ezt a jatekot vegigjatszani ugy, hogy amikor game over, ne banjon meg semmit. En pl tudom magamrol, hogy elobb bannam meg hogy nem utaztam el ide vagy oda, esetleg hobbi nelkul toltam vegig a jatekot, vagy elkeseritene ha a haracsolas lenne a hobbim (hany ilyen ember van, basszus)... .. Na az no way

Rolam pl tobben mondtak ismerosok, hogy sokat koltok. Bizonyos fokig el is ismerem, havi szinten sok elmegy, de pl a funda es a rendszeres magannyugdij ugyanugy a havi budzse reszet kepezi, es mivel hosszabb tavu celok, ezert rovid tavon koltsegkent tekintek ra es ez dobja meg a havi mindenkoriakat. (nem a legjobb szamolasi logika, tudom)

Masreszt az ekepp velekedok legtobbje szerencsesebb startpoziciobol indult (ertsd, lakhatasra nem sok gondjuk volt es mondjuk nincs vagy nem is volt, vagy csak korlatozott ideig havi 100-150K-s fix lakhatasi koltseguk sem, vagy diakhitel sem figyelt be).
Mindenki masra buszke es mast tart elfogadhatonak, egyesek az eppen aktualis bankszamla kivonatra, vagy megtakaritasi ratara, en inkabb arra a tapasztalatra hogy sikerult tokegyedul olyan celokat megvalositanom, ami anno, tokes csaladi hatter nelkul (orszag egyik legszegenyebb regioja, kimondottan rossz penzugyi peldat szolgaltato felmenokkel), - 2es startpoziciobol nem biztos hogy mindenkinek ment volna... Terhek lerazasa + olyan szemlelet es megtakaritasok kialakitasa, ami pl csaladon belul egy generacioval korabban elkepzelhetetlennek tunt. Nyilvan ez azzal is jar, hogy a megtakaritasi ratamat is sikerult folyamat "tuningolnom", a keresetem is sokszorosa a kezdonek (top 1% vagy top 3%? Franc se tudja), de nem ezeket tartom a fo erenynek.... Jut is, marad is, es nem azon porogni hogy mennyivel tobb maradhatott volna :)

Peace :)

[ Szerkesztve ]

(#30415) Polacheck válasza htomi85 (#30413) üzenetére


Polacheck
HÁZIGAZDA

Mindenki a maga szintjén nyomorog :)

less qq more pewpew!

(#30416) Ironizer válasza Kobe (#30414) üzenetére


Ironizer
tag

"hogy amikor game over, ne banjon meg semmit"

Miután meghaltál, már nem tudsz megbánni semmit. Az sem számít, ha mindent megcsináltál, amit szerettél volna, az sem, ha semmit, pont ugyanolyan halott leszel ígyis, úgyis.

(#30417) Kobe válasza Ironizer (#30416) üzenetére


Kobe
veterán

En meg nem hallottam olyan emberrol aki a halalos agyan az utolso kenetnel arra panaszkodott volna, hogy miert nem gyujtogetett meg egy kicsit, vagy a 40% megtakaritasi rata hekyett miert nem a 45-re gyurt :)
Ilyen mentalitast kovetve kb megszuletni is kar, mert minek, ugyis ugyanott vegzodik a tortenet :)

(#30418) BÁ Nutrition válasza Ironizer (#30416) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Itt gondolom azt ertik h 80 eves korukban ne banjak amit nem tettek meg fiatalon.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#30419) Ironizer válasza Kobe (#30417) üzenetére


Ironizer
tag

Ez nem mentalitás, hanem egyszerű fizikai tény. Persze ezt az absztrakciót nehéz megugrania az emberi elmének, mert az evolúció miatt nagyon mélyen gyökeredzik az életösztön, és ezért ezt a gondolatot igyekszik elutasítani. Ezért bánnak meg emberek dolgokat a halálos ágyukon, és ezért nincs ateista a zuhanó repülőn se. De persze attól a tény még tény marad.

[ Szerkesztve ]

(#30420) Doze válasza Kobe (#30414) üzenetére


Doze
aktív tag

Tudjátok pl engem mi foglalkoztat mostanában?!

Most élek egy aránylag minimál szinten (mintha 120 e lenne a fizum), vagyunk ketten... saját kis lakásban minimál kiadásokkal, 60+% megtakarítási rátával. Házat akarunk venni a közeljövőben.... DE sajnos marha nehéz kitalálni/kalkulálni azokat a költségeket amikkel majd az a ház fog rendelkezni, valamint a gyerek bevállalása... pl 3 gyerekkel simán adómentes vagyok és az asszony addig marad otthon ameddig akar, de mivan ha mégsem elég... elég csak az 1 gyerek? Netán 2?... mert ebben a helyzetben pl ház kérdésben is marha könnyű túllőni a célon, kimaxolni meg nem akarom a kiadásaim hogy csak azért dolgozzunk, nulla megtakarítással mert vettem a 250nm-es kacsalábonforgót.

[ Szerkesztve ]

(#30421) Kobe válasza Doze (#30420) üzenetére


Kobe
veterán

Az asszony addig marad otthon resze eleg veszelyes otlet.... Nem azt mondom hogy mint a kinaiak, szules utan irany vissza a gyar, de egy par evvel hosszabb kihagyast megerez majd a boren az ember az eppen osszeomlo nyugdijrendszerben - igy a kieso ido is inkabb amiatt fontos, hogy ha a havi jovedelem nem is hianyozna, de pl a nyugdijelotakarokessag folytonos legyen.... Vagy onsegrlyezovel adooptimalizalassal lefedezni azt az idoszakot pl....

Nagyon sokan keson meglepodnek, hogy az allami rendszerben suttyomban mennyi feltetelt atalakitottak, amikor eppen talalkoznak vele a hivatalban.... Ezt persze nem reklamozzak meg teszik a kirakatba

(#30422) hati válasza Doze (#30420) üzenetére


hati
addikt

Az ovi kötelező. Onnantól meg minek maradjon otthon az asszony? Unni fogja magát vagy háztartási rabszolgának érezni. Amúgy meg távmunka. Nálunk az asszony otthon van, mégis dolgozik. :)

Ha egy gyerek után úgy érzed, hogy belefér még egy, akkor majd jön. Ha nem, akkor megállsz egynél. Amúgy a 2. gyerek sok mindent örökölhet az első után. Nem kell minden 0-ról megvásárolni, meg ugye, aki nem finnyás, annak ott a vatera. Egy babakocsi nem kopik el egy gyerek után.

(#30423) bernel válasza hati (#30422) üzenetére


bernel
tag

Ismerek olyan családot, ahol az anya két gyerekkel otthon volt, majd amikor már óvoda, akkor a férj felvetette, hogy talán már visszamehetne dolgozni, mire az volt a válasz, hogy neki a gyerekekkel meg a házzal foglalkozás a munkája, és nem megy vissza.

Szóval ha az asszony megszokja otthon lazulást, akkor előfordulhat, hogy nem akaródzik neki visszamenni a munkába.

(#30424) Dare2Live válasza Doze (#30420) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Erre az 1-2 vagy három gyerek kérdésre neked kell tudnod a választ. Egy belőle már mevan? Nem egyszer van olyan, hogy hármat szeretnének de az egy se jön....

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#30425) hati válasza bernel (#30423) üzenetére


hati
addikt

Erre csak azt tudom mondani, hogy "jól választott". Ezek az otthon unatkozó anyukák szoktak elverni egy rakás pénzt a fodrász-kozmetikus-műkörmös-szolárium kombóban.

(#30426) BÁ Nutrition válasza hati (#30422) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

milyen tavmunkat csinal?

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#30427) hati válasza BÁ Nutrition (#30426) üzenetére


hati
addikt

IT rendszermérnök (kockacsalád vagyunk, kocka fősuliban jöttünk össze)

(#30428) emvy válasza bernel (#30423) üzenetére


emvy
nagyúr

Ha szerinted két gyereket plusz a háztartást vinni lazulas, akkor valószínűleg fogalmad sincs arról, hogy az mit is jelent. Ezzel nem azt mondom, hogy az anyukák ne menjenek vissza dolgozni, de ha visszamennek, akkor helyettesíteni kell őket (a férfi is töltsön aktívan időt a gyerekekkel, főzzön, fizessenek takarítót, bolcsit, etc.).

while (!sleep) sheep++;

(#30429) hati válasza emvy (#30428) üzenetére


hati
addikt

Azt írtam, hogy amint a két gyerek napi 8 órát nincs otthon (ovi, suli), akkor ahhoz már nem kell otthon anyuka.Persze, aki megengedheti magának és az anyuka egész nap a lakást sikálja és naponta 3 fogásos vacsorát készít, akkor hajrá, de a végleg otthon maradt anyukák ritkán teszik ezt.

(#30430) buherton válasza Kobe (#30421) üzenetére


buherton
őstag

Szvsz a szülőkorú nő ne a NYESZ és társain gyűjtse a nyugdíjra valót.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#30431) emvy válasza hati (#30429) üzenetére


emvy
nagyúr

Ja, ok. Így stimmel.

while (!sleep) sheep++;

(#30432) peppe79 válasza Doze (#30420) üzenetére


peppe79
senior tag

Ha új építésű házban gondolkodsz, valószínűleg nem a rezsi oldalát fogod megérezni, és nem is azt, hogy mennyi pénzt ölsz a ház állagának megóvására, hanem azt, hogy mennyi ház körüli munkád akad majd...feltéve, ha kertes házról beszélünk. Én közel 35 évet húztam le panelban, majd 5 évvel ezelőtt egy kis 71 nm-es házat építtettünk. A rezsi lényegében kevesebbe van, mint amikor a betoncellában éltünk. Viszont, rengeteg teendőm lett, kezdve a legalapabb napi szintű dolgoktól (kertápolás stb.) a folyamatos újítgatásokig (kerítés építése, szerszámos házikó, kocsibeálló, járda, kerti sütőgető, öntözőrendszer...), és ezek mind időbe és pénzbe kerülnek. Amikor lakásban él valaki, és elképzeli, hogy milyen lesz majd egy családi házban, legtöbbször csak legyint ezekre. Egész más viszont, amikor ténylegesen szembesülsz a feladatokkal. Engem nem zavar, mert inkább ütöm el az időmet ezzel, mint hogy egy okostelefont simogassak, a számítógépet püföljem, vagy eljárjak hétvégenként kocsmázni, bulizni. Viszont van olyan munkatársam, aki a kényelem miatt már menekülne vissza a családi házból a társasházi lakásba.

[ Szerkesztve ]

(#30433) Dare2Live válasza H A M M E R (#30411) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"aki kevesebbet költ az sóher, és szarabb életszínvonalon él, ami már gáz."

Ki mondott ilyet?

"Pl sokan a gyereket írtátok hogy milyen sok pénzt visz el. Én az ismerősök között azt látom, hogy drága ajándékokat 30 ezer ft os technik legó meg hasonlókat vesznek, amit aztán 3 napig használ a gyerek, meg 100 ezer ft os babakocsit és utána panaszkodnak hogy nem marad semmi a fizetésükből."

Saját plda.:
gyerek az úgy indult 2éve TGYás után, hogy GYED: 127 netto. 400 helyett. Havi szinten kiesik 270.
Bölcsibe 4* tuljelentkezés van! Nem vették fel csak 30 hónaposan. gyes volt. GYES havi 27. Kiesés havi 7*370.

Számoljunk 18*270+7*370=4.860+2.590 = 7.45millió forint kiesés ahoz képest mind ha nem lenne gyerek.

Nekünk spec albit is kellett cserélni mert garzon az gyerekkel pici. Havi +50. (80->130) 30hónap alatt 1.5misi.

Bekerült bölcsibe 4hónapa alatt voltunk 2hónapot táppénzen. Állítólag ez ilyen. Újabb 500K kiesés.

Összesen: 7.45 misi fizu kiesés + 1.5 misi albi + 500k tp = 9.5misi 31hó alatt.

Ehez képest a ruha+babakocsi+rezsi+babaüélés+etetőszék+.....+kaja/tápszer/eü kiadások(oltás...) zizik, sztem összesen 3évre kb 2misi. Persze sporolosan vagyunk ruhák 90% bababörzéről, a babakocsi mondjuk új, futós mert feleségem mozogni szeretett volna, meg kimozdulni és ahoz muszáj volt. Újonnan volt 100k eladjuk majd 50kért. :)

~3év alatt kiadás+kiesést összeadom sztem 12misi fölé kerülünk. Ha beleszámolom a 10K családi potlék+10K adókedvezményt akkor talán beférünk 12misi alál. :)

Félreértés ne essék nem sajnálom, de ha kiszámolom akkor ez ennyi. És nem mert 30.000Ft a technics lego.

(A reggelim amúgy 270Ft (2tojás+sajt+kifi). kvm 2*130Ft (nespresso Kazar/Dharkan saját gépből), ebédem 630Ft... de ez off)

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#30434) Dare2Live válasza Dare2Live (#30433) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

jah régen 8h meló mellett fuszizgattam. Volt belölle havi 80-100. Hát ez nem fér bele megyek bölcsibe, játszótér. Félreértés ne essék nem sajnálom.
36 hó alatt mondjuk 3misi. 12+3=15misi.
hát nálunk anyagilag ennyit jelentett az első három év.

Mégegyszer félreértés ne essék nem sajnálom. Életem egyik legjobb dolga/része.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#30435) hati válasza Dare2Live (#30434) üzenetére


hati
addikt

Ha így számolod, akkor lehetett volna több is a "veszteség", ha a havi nettó 1M lett volna... Meg kevesebb is, ha mondjuk csak 200k. Itt nem a gyerek került X Ft-ba, hanem a kieső munkabér, ami relatív.

(#30436) Dare2Live válasza hati (#30435) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Ez egy konkrét eset. 3év alatt 15misi. Nekünk ennyi.

Ki lehet számolni Magyar átlagbérre is ha az jobban tetszik. Ott se a húsvét/karácsonyi legdrágább 30.000Fts Lego lesz a nagy tétel ami miatt kevés a kassza hó végén.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#30437) buherton válasza Dare2Live (#30433) üzenetére


buherton
őstag

Nem véletlenül mondják azt az öregek, hogy egy jó ház ára simán elmegy, míg a gyerek felnő :) . Viszont ahogy írtad is a gyerek mefizethetetlen és nem lehet MasterCarddal helyettesteni, mint ahogy mondják a reklámban :D .

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#30438) concret_hp


concret_hp
addikt

kaptam levelet ilyen olyan cégektől, hogy mennyi osztalékot kaptam... szerintetek ezeket tényleg meg kéne őrizni, vagy a számlavezető (kbc) is kötelezett rá, tehát végszükség esetén ott a nyoma?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#30439) kexksz válasza hati (#30435) üzenetére


kexksz
addikt

Pedig ezt igy kell szamolni, sajat estedre. Opportunity cost. Ugyanez ervenyes mondjuk (a legtobb) nappali MSc diplomara, ami egy oriasi csapda; ha allamilag tamogatottra mesz sem 0 forintodba fog kerulni, hanem tobb millioba, mert az ido alatt nem tudsz teljes allasban dolgozni, tovabba ha dolgoztal volna helyette mar varhatoan eloleptettek volna, ergo kb. sosem fogja visszahozni az arat. (Talan ez jobb pelda, mert egy gyereknel nem tudsz RoI-t szamolni.)

[ Szerkesztve ]

(#30440) hati válasza kexksz (#30439) üzenetére


hati
addikt

Értem és részben igazat is adok, de ennyi erővel minden nem munkával töltött idő, veszteség. Amikor otthon a TV előtt ülsz az is, hiszen elmehetnél helyette dolgozni. De fordítva is lehet nézni a GYES-t és társait. Nem dolgoztál 3 évig, mégis pénzt kerestél.

(#30441) Cathfaern válasza hati (#30440) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Pontosan. Csak azt is bele kell kalkulálni, hogy ha nem pihened ki magad, akkor nem tudsz 8 órában rendesen teljesíteni, könnyebben megbetegszel, szélsőséges esetben véglegesen kieshetsz a keresőképességből, ezért végeredményben a pihenéssel töltött idő több pénzt hoz, mint amennyit elvisz :)

(#30442) Doze válasza Kobe (#30421) üzenetére


Doze
aktív tag

Mivel most is nyomjuk mindketten a melót, ezért az asszony az első 6 hónapban a fizujával azonos ellátást kaphat... a további másfél évben pedig 2/3 részét kb... viszont 2 év után nem érdemes már otthon maradni... mert 25e a havi pénz (és mind1 mennyit kerestél előtte)

Egyébként a gyed extra jó dolog, ha az asszony nem melózott előtte, mert apaként dolgozol tovább és hozzányomnak még 193e bruttót a fizudhoz (ha eléri a plafont a fizud), de pl nálunk az asszony is ennyit kapna.. mert eléri ő is a plafont. Viszont hogy "csak" 6 hónapot maradj otthon a gyerekkel az szerintem kevés, 2 év a reális, utána óvoda/bölcsi stb. Az adókedvezmény, valamint a családipótlék valahol fedezi a kiesést, persze kérdés mennyit keresett az asszony, vagy pl az apa, de akinek jó a hivatalos fizuja, (tételesen el van minden számolva így magas a bruttó), mint pl nálam a MÁV miatt, az 3 gyereknél akár havi szinten 200e-et is jelenthet nettóba.

De 3 gyereknél viszont felejtős hogy 2 év után megint munka :D, max ha 3-at szül egyszerre :C , de ha pl 2 évente 1 akkor is min 6 év otthonlét.... szerencsére nekem szeret dolgozni a párom, 2 hét itthonlét alatt is becsavarodik... hát még 6 év :C ,

(#30443) Doze válasza Cathfaern (#30441) üzenetére


Doze
aktív tag

Ehhez hozzáfűznék 1-2 dolgot.... ha pl én melózok asszony gyesen, akkor marhára kevés pl az 1 szoba/konyha/fürdő... sokaknál nem is értem hogyan tudnak úgy élni hogy egy légtérben van az egész család. Pláne ha kicsi a gyerek. Oké jó dolog a család, meg szereti az ember a felségét meg a gyereket, de aki műszakos marha zavaró lehet 3 óránként felkelni.... instant alvásmegvonás utána menjél melózni, teljesíts 110%-on...még aki állandó nappalba nyomja még ott sem könnyű... oké ilyenkor lehetne mondani hogy az apuka nem vesz részt a nevelésben, de végső soron az anya ezért marad otthon a gyerekkel, kap pénzt (már ha melózott előtte), ha meg nem: akkor lapátolj haza még több pénzt, és még az örömanyának is elégítsd ki minden óhaját. Szumma: marhára meg kell nézni kinek csinálsz gyereket, meg hogyan, oké a gyereknek vannak anyagi feltételei, de tárgyi is.... (1 szobás garzonba nem lehet gyereket csinálni)

[ Szerkesztve ]

(#30444) BÁ Nutrition válasza Dare2Live (#30434) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ez itt kint is felmerul hogy ha csak 3 gyereket be lehrtne adni privat megorzobe ugy mennyivel jobban megerne mindenkinek. De ugye eleg sok mindennek meg kell felelni hivatalosan mig a babysitternek alig. Csak kinegy hazhoz es csa. Ha lenne kiepult ilyen szolgaltatoi halozat akkor nem esnel el havi 300k-tol csak 100tol ami a nannynek is megerne mert brutto300ar nem keres a bolcsiben szerintem. Kataval 250 netto mondjuk. Es 3 gyerekkel azert boven elbir es meg fejleszteni is tobb ideje van oket mint 15-20 gyereket egyszerre. Gondolom szigoru a szabalyzas azert van alig ilyesmire pelda
Pedig a 12millios kiadasod lemenne 3-4re max

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#30445) Stanlee válasza BÁ Nutrition (#30444) üzenetére


Stanlee
őstag

Privat bolcsi, ovoda Munchenben atlag 8-900 euro/ho ha 8-9 orara akarod otthagyni a gyereket. Mivel a tobbseg nem kap szocialis alapon helyet (marmint a bionemetek nagyobbik resze, mert tul sokat keres), igy marad a privat elhelyezes. Ez varosresz fuggoen lehet draga vagy olcsobb.

Fonokom pl. 1500 eurot fizet (per gyerek), most jott a masodik, igy inkabb felvett egy teljes munkaidos nanny-t, mert az jobban megeri.

Egyik volt kollegano visszajott szules utan reszmunkaidoben dolgozni, o majdnem annyit fizetett az ovodaert, mint amennyit keresett. Tehat maradhatott volna otthon is, de fel napot szeretett volna "kikapcsolodni".

Tolja itt a nemeteknel a politika rendesen, hogy vallalj gyereket, de aztan egesz jol magadra vagy hagyva, mert allami helyek korlatozottan vannak, iskola detto. Persze opcionalisan ott a lehetoseg, hogy elkoltozz videkre, de az se jelent minden esetben megoldast.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#30446) emvy válasza Stanlee (#30445) üzenetére


emvy
nagyúr

Mi ott 1300-at fizettünk.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#30447) Stanlee válasza emvy (#30446) üzenetére


Stanlee
őstag

Az irodank kornyeket ellepik a "gyerekmegorzok". Ezek allitolag ovodak, szerintem meg csak egy fokkal jobb helyek, mint egy ikea-s gyerekmegorzo.

Baratnom novere akart valami onkentes alapon mukodo vigyazok a sajatommal egyutt masik 1-2 gyerekre dologba belefogni, és nem igazán működött. Szóval nem egyszerű a helyzet a gyerekkel.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#30448) emvy válasza Stanlee (#30447) üzenetére


emvy
nagyúr

Amit mi találtunk, az csodálatos volt, talán a leginkább hiányzó dolog (mármint Magyarországon).

while (!sleep) sheep++;

(#30449) BÁ Nutrition válasza Stanlee (#30447) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

en pont valami ilyesmi megoldasokra gondoltam. pl h nem 1500 euroert vallalna be egy gyereket hanem mondjuk 500 alatt. mi volt a gond?

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#30450) Stanlee válasza BÁ Nutrition (#30449) üzenetére


Stanlee
őstag

Ezt ugy hivjak hogy Tagesmutter. Kell eloszor is valami 160 oras tanfolyamra jarni. Na ez nem sok, de gyerek mellett nem egyszeru. Aztan van valami vizsga. Tovabbi felteteleknek kell megfelelni. Tul sokat nem lehet erte elkerni. kb 5 €/ora. Szoval vigyazol 4 gyerekre, napi 6 oraban, az azt jlenti, hogy kapsz kezhez 2400 eurot egy honapban. Mire leadozol es kifizeted a biztositasod, addigra nem marad semmi. Persze az osszes szulo meg akarja mondani, hogy mit es hogyan csinalj. Uzleti szempontbol nezve nem eri meg.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.