Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#76243) adalbert1 válasza sketchifun (#76229) üzenetére


adalbert1
veterán

Köszi mindenkinek a válaszokat, megpróbálom összefoglalni, amit még érdemes tudni.
Egy kb. 100 nm-es sorházról van szó, kettő nagyjából 50 négyzetméteres szint van. 40 éve épült, ránézésre azóta nem sok mindent csináltak rajta.

Alapvetően abban gondolkodunk, hogy ha őt vennénk meg, hogy több ütemben újítanánk fel, először az alsó szintet lakhatóvá téve, majd később a felsőt is.
Az első ütemben ezeket terveznénk: elektromos hálózat az egész lakásra, új fűtési rendszer az egész lakásra, a konyha és a fürdőszoba rendbehozása, illetve a lenti 2 szoba rendbehozása, belső nyílászárók cseréje, esetleg a jelenlegi lépcső cseréje, ha még belefér.
Második ütemben lenne az emelet felújítva (burkolatok, festés, fenti fürdő), illetve a nyílászárók cserélve (ha még belefér, akkor az esetleg az első ütemben lenne, de vagy 10-12 ablakot számoltam hirtelen össze, szóval az is elég költséges lenne).
Harmadik ütemben kerülnének be a költségcsökkentő/kényelmi extrák, úgy mint: napkollektor, szigetelés, napelem, esetleg légcserélő, okos otthonhoz cuccok, stb. Illetve jobban belegondolva ezt lehet, hogy megelőzné a tetőnek a cseréje/felújítása, ez állapottól függ.

A fűtés jelenleg konvektorral van megoldva, a melegvíz előállítás pedig FÉG kazánokkal. Elsőre arra gondoltam, hogy ezt cserélnénk kondenzációs kazánra (tényleg, az kivezethető oldalra, ha szélső sorház, és nincs közvetlen szomszéd azon az oldalon?), de most elgondolkoztam a hőszivattyús megoldáson is (habár úgy látom pár google keresés után, hogy azért a bekerülési költsége elég magas lehet, viszont cserébe nem függsz a gázszolgáltatótól, elég, ha csak áram van). Viszont így jobban belegondolva, a fűtési rendszer méretezésével együtt lehet, hogy jó lenne megcsinálni a nyílászáró cserét és a szigetelést is, de akkor meg csak az elvinne egy rakás pénzt... :( Kezdem azt érezni, hogy ezzel a házzal lehet, hogy túl nagy fába vágnánk a fejszénket. :)

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.