Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Mr Dini:] Mindent a StreamSharkról!
- [Re:] [bacsis:] Készülődés a BRSZK-ra
- [Re:] [Lalikiraly:] Gigabyte G5 MF notebook bemutató
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- [Re:] Helyettesíthetik-e gépek az emberi fordítókat?
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Surda-
őstag
Forrt a víz! Dehogy felejtettem el
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
jolti
senior tag
Főzöl egy duplát?
Clooney tanította?
What else?
[ Szerkesztve ]
verti1
tag
Ha szeretné valaki beállítani Gaggia-ján a vízhozamot akkor szeretném megmutatni az én megoldásomat. Egy könnyen és gyorsan szerelhető kis fúvóka betét a kazán és az OPV közé. 5-10 perc alatt kiszedhető a kalibráláshoz vagy tisztításhoz. Nekem két hete van benne a gépben, de eddig csak jótékony hatását látom. Egyszerűen, olcsón legyártja egy esztergályos. Egy tárcsát kell vele gyártatni és annak lecsapni az oldalait. Kell még egy o-gyűrű és két hosszabb csavar. Én még raktam bele egy kis fúvóka szűrőt, mert az első furat nagyon kicsi volt, de ahogy lassanként nagyobbra fúrtam kivettem. Hosszú távon nem tudom mennyire lesz kényes dugulásra, de majd elválik. Itt is szeretném megköszönni a fragola és zolnagy segítségét a témában!
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Mire jó a szűkítés egy ilyen gépen. Az ember azt gondolná, hogy a vízhozamnak bizonyos határon belül itt nincs szerepe. Az opv nem meleg vizet dob el, a fölös mennyiségű hidegvíz meg visszakerül a pumpa elé.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
zolnagy
őstag
Gaggiaban anno mêg nem volt szűkítőm, de a Brasilia Ladybe Fragola tanácsára tettem. Én úgy láttam, hogy szebb lett a lefolyás és szerintem a kioldódás is egyenletesebb így, tehát az ízekre is jótékony hatással van. Szerintem érdemes. Most például a QM 0650-en cseréltem ki a pumpát EX4-ről EX5-re és az is nagy változást hozott az ízekben, pedig nem gondoltam volna ezt sem.
[ Szerkesztve ]
verti1
tag
Szerintem bármilyen gépnél nagyon fontos. Vízterítés, vízhozam alap. Nekem 100-110 ml/10 sec volt előtte ami nagyon sok. Csatornásított minden fajta vízterítő, jól látható gödröket csinált a pogi tetejébe. Nagyon sokat segített a filter papír ezen a gondon. Most 70ml/10sec, ez lehet kicsit kevés, de most ezzel próbálkozok egy pár hétig, többféle kávéval. Szűkítővel lassabban épül fel a nyomás, olyan 6-7 másodperc amíg eléri a maximális nyomást, nagyon szépen lehet hallani a pumpán. Így kap egy ideálisabb (persze nem igazi) előáztatást. Sokkal jobban ellenáll a nagy nyomásnak a kávé, egyenletesebb lesz a kioldódás. Itt van két videó. Az első a szűkítő nélküli állapot, a második a szűkítős. Az első videón jól látszik, hogy szépen egyenletesen indul és utána mennyire felgyorsul és eltolódik balra arra a felére ahol fejben belép a víz a közelebbi két lyuk a vízterítőn. Na a másodikon szépen, egyenletesen majdnem egyszerre jelenik meg a kosár teljes felületén és nem gyorsul, egyenletesen, középen folyik végig. Az előkészítés ugyan az volt mind két esetben, filter papíros voodoval, nem volt félre tamperolva az első, ha fejre áltam is csak ilyet tudtam.
[ Szerkesztve ]
fragola.6035
aktív tag
Kb. ezt én is így gondolom. Meglátszik a végeredményen, ha a vízhozamot 80 ml körülire csökkentjük.
https://caffe35.webnode.hu/
Peti...(16v)
tag
Az EX5-nek épp nagyobb a vízhozama, nem?
Akkor miért jobb a QM-be, mint az EX4?
jolti
senior tag
Surda-
őstag
Ha opv vel csökkentem a nyomast, az hasonló eredményt hoz?
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
verti1
tag
Mekkora a furat benne?
van egy vízhozam görbéje mindegyik pumpának. ha opv-vel csökkented, akkor is elérheted a megfelelő vízhozamot, csak éppen mondjuk 6 bar nyomáson, az meg egyéb dolgokat is megváltoztat a kioldódásban.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ez egy nagyon jogos kérdés, ha van szűkítő, akkor egyedül az a különbség, hogy milyen gyorsan éri el a plafont.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
jolti
senior tag
Tyű, jó kérdés!
Vagy 0,6-os vagy 0,7-es, most hirtelen nem emlékszem melyik marad, mert mind a kettőt beszéltük az esztergályossal.
verti1
tag
A nyomás növelésével csökken a vízhozam, ez látszik a görbén. Emelni kelene a nyomást jelentősen ami megint zsákutca. Az is csak 15 baron jelentkezne, amíg azt el nem éri addigra már szét rombolja a pogit.A 4-es ulka meredeken hiretelen építi fel a nyomást az 5-ös szépen egyenletesen, ezért jobb a nagy hozamát szűkítőzni. Én legalább is ezt látom...
verti1
tag
5-ös ulkával?
Peti...(16v)
tag
Úgy látom 9 baron (szinte) azonos a két pumpa vízhozama. Ezek szerint ha van opv, akkor kb mindegy, hogy melyik pumpa, vagy nem jól értem? 🤔
Tényleg, QM-et mekkora nyomásra szokás állítani?
[ Szerkesztve ]
jolti
senior tag
Igen.
rosszul... az ex4 lassabban építi fel a nyomást, hiszen 9 bar alatt minden nyomáson kisebb a vízhozama. viszont 22 barig üzemel (a grafikonja alapján).
az ex5 + szűkítő tehát gyorsabban éri el a korlátozott vízhozamot, mint az ex4 és nekem is ez a tapasztalatom: a silvanón épp, hogy túl sokáig tartott, mire az ex4 átnyomta az első kávécseppet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
zolnagy
őstag
Ez így nem egészen pontos. A kérdés, hogy milyen nyomáson és addig hogy épül fel a nyomás. Szerintem az, hogy mi játszódik a pogácsánál egyik vagy másik pumpával, annál bonyolultabb, hogy ki lehessen egyszerűen találni. Én sem tudom egzaktul megválaszolni, de a tény az tény. Nálam jobb vele ugyanaz a kávé. A gőzölés is egyenletesebb ezzel. Érdekességképp a darálót meg pont egy fokozattal durvábbra kellett állítanom ugyanahhoz a lefolyáshoz. Amúgy ha csak a vízhozamot szeretnénk csökkenteni a QM-nél a potival ezt egyszerűen megtehetjük, de ezt tudod te is
Milyen pumpa van most a tiedben (bátyádéban) jelenleg?
Peti...(16v)
tag
Eredeti pumpa van még benne, de már nem sokáig, mert csak 2 bart nyom.
És jól emlékszel, tényleg a bátyám gépe 😀. Az enyémben is még az eredeti van, de annak szerencsére semmi baja.
zolnagy
őstag
Akkor én EX5-t tennék bele. A 2 bart megmérted? Amúgy ezt az eredeti pumpát szét tudtam szedni. Ahogy nézem, fel lehetne újítani. Lehet elég lenne bele egy új o-gyűrű. Tudom, hogy valaki írt valamikor qm pumpa felújításról, de most nem találom.
[ Szerkesztve ]
handrash
őstag
Ezt vettem, tettem a Gaggia Babymbe.
Az angol nyelvű leírás kissé elnagyoltnak tűnik számomra, ezért lennének kérdéseim. Használtatok ilyet, tud valaki segíteni?
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
adp
őstag
Ennyi volt a pacificnel a minden heten uj akcio es az 5e-tol ingyen posta
soldier2
őstag
Próbálom összerakni amit írtatok. MIvel a nyomás felépülése után lényegtelen a szűkítő jelenléte (mindegy, hogy 120, 80, vagy 50 ml/10s-re van csökkentve a vízhozam, mivel az igény kisebb (kb 40-45 ml/25s)) így vsz a lassabban felépülő nyomásban keresendő a jótékony hatás. Kb mintha előáztatna az ember. Nekem anno a Baby Dose-on volt előáztatás funkció, amikor a pumpa csak félgőzzel ment, ez kb annak felelhet meg. Az biztos, hogy ha előáztatás nélkül csak úgy ráküldöm a magas nyomást a karossal, abból jó nem sül ki
Adagonként tárolás: valaki aki próbált már teljesen friss kávét (2-3 napos pörkölés max) légmentesen záró, merev falú edényben tárolni (pl a kis mézesüveg) tapasztalt olyant, mintha a szokásos 4-5 nap pihenési idő nem lenne elég a kávénak. A Kalmár féle Costa Rica kb 2-2,5 hetesen lett a legjobb, az elején sem volt rossz, de most mintha megjönne az az egyensúly, amit keresünk a kávéban. Simán lehet, hogy bennem van a hiba, ezért is kérdezem, hogy más tapasztalt-e hasonlót. Az egyetlen magyarázat a túlnyomás alatt való tárolás, ez lehet, hogy lassítja az "érési folyamatot".
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
miért mindegy a nyomás felépülése után, hogy mekkora ellenállás kell a pogácsa részéről? azt sejteném, hogy finomabbra kell darálni, ha amúgy a gép sok vizet préselne át, neked meg kevesebb kell, nem? mégegyszer: az ex4 túl lassan építette fel a teljes nyomást, utána viszont hasznos volt. az ex5 jól építi fel a kezdeti nyomást, utána viszont túl bő lére ereszti. az ex5 + szűkítő meg épp ideális lehet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Peti...(16v)
tag
Simi volt, akinek sikerült új életet lehelnie egy eredeti pumpába. Nála van a gépem, ő mérte a 2 bart.
Szóval akkor EX5. De akkor kell bele szűkítő is?
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Nem a pogácsa ellenállása mindegy, hanem a nyomás felépülése után a pumpa maximális vízhozamáról gondolom, hogy nincs jelentősége, mivel a szűk keresztmetszet ekkor már a pogácsa ellenállása (már ha jól van előkészítve a kávé). Ha már felépült a nyomás max kevesebb vizet dob el az opv ha szűkítő korlátozza a pumpa vízhozamát, aminek jelen esetben semmi jelentősége (ennek azoknál a gépeknél lehet jelentősége, ahol az opv a bojler után van, mert ha kisebb a vízhozam, kevesebb melegvizet enged el az opv, stabilabb lesz a pogácsát érő víz hőmérséklete - a Gaggia tudtommal nem ilyen). A nyomás felépülésének ideje (nevezzük előáztatásnak) viszont fontos, ezért is adta el ha jól emlékszem Lagoon az R58-at, mivel ott még gyorsabban épül fel a nyomás mint a rezgőpumpás gépeknél, így még jobban kijött az előáztatás hiánya. Eddig úgy tudtam, a rezgőpumpa lassabb nyomásfelépülése kellő előáztatást biztosít, de ezek szerint nem (igaz a karosok esetében is mindenki 8-10 másodperces előáztatást javasol, ami max szűkítővel érhető el egy rezgőpumpás gépnél)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Toobee
veterán
Nekem mar 3 eve rotos gepem van, eloaztatas nelkul (tartalybol etetem) es egyaltalan nem hajlasom a csatornasitasra.
https://barbieripnk.hu/
Bazsee71
őstag
Megosztanám tapasztalatomat a szegedi Kék Elefánt kávézóval kapcsolatban. CM Alfonso volt az őrlőben, az utóbbi idők (főként saját) tapasztalatai alapján kicsit félve kértem ki a duplát. Ami pedig a csészében landolt, azt csekély rutinom fényében is hibátlannak merem nevezni. Fantasztikus volt, de annyira, hogy ha otthon ilyet sikerülne húznom, akkor egy időre letennék az olasz vonalról, ezzel a kávéval biztosan. Extrém édesség, finom savak, és kellő test jellemezte az italt. Semmi bántó mellékízt, hibát nem tudtam benne felfedezni. Csak ajánlani tudom mindenkinek, ha Szegeden jár. Utána párommal még egy forró csokit is megkóstoltunk, szintén erősen ajánlott.
A gépparkot el is felejtettem felmérni, de mintha egy Rocket R58 és egy Fiorenzato F64 lett volna.
Innentől kezdve a legnagyobb bánatom, hogy szerintem ezt otthon nem tudnám reprodukálni, hiába a tuning GC és a Major.
adp: Honnan van ez az információ? Pont most akartam egy kolléganővel rendelni...
fragola.6035
aktív tag
Azt nem gondolnám, hogy az Ulka olyan sokkal lassabban építi fel a nyomást, kb fél másodpercen belül max nyomáson van.
Csak azért tűnik lassabbnak, mint a Procon, mert az alacsonyabb vízhozam miatt lassabban tölti fel a pogácsa előtti teret vízzel. Ezért kell a megfelelő szűkítő. A jól beállított procon pumpás gép nem csatornásít és a nyomás is egyenletes, ellentétben az ulkával.
https://caffe35.webnode.hu/
zolnagy
őstag
Ma ismét jót készítettem az EX5-ös QM-el, szal szerintem igen. Szűkítő persze ide se lenne valószínű rossz, de én nem foglalkoznék vele. Ha úgy látom, hogy nagy a vízhozam, max letekerem a potit
jolti
senior tag
Igen, ez várható volt sajnos. De örüljünk, hogy eddig is tartott.
Sokan csak éppen meghaladták az 5 ezret és abból még levonjuk az 1000-1200 forintos postázási díjat, az anyagárat, a költségeket és mindjárt rájövünk, hogy annyira nem is az lehetett gazdaságos.
De 10 ezertől most is ingyen van.
fragola.6035
aktív tag
A2 Gastro Caffé, Szeged.
A géppark hibátlan, LM Linea Classic, Hozzá két nagy Anfim őrlő, kétféle kávé.
classic olasz Artcaffé, kevésbé sötét pörkölés, szerintem elég jó.
a másik (talán specialyty) Five Elephant - Guatemala, szerintem kissé túlpörkölt, gyenge édesség, finom savak, de pörkölt ízű, de ez lehetett gép beállítási probléma is. De azért mondjuk, hogy jó volt. Remélhetőleg majd rájönnek és kávét váltanak és megtanulják kimaxolni a gépet.
Cortado: túl sok tej, inkább capuccino méret volt szerintem.
Presszó 390:-, tejeskávék 450,-, szerintem korrekt és cola is kapható, nem kell bio répalevet inni.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
jolti
senior tag
Ezt jólmegaszondtam!
" nem is az lehetett gazdaságos."
Nem is lehetett az gazdaságos...
Pedig még nem is ittam. ( De úgy látszik be kell pótolnom! )
adp
őstag
Persze de onnan mit rendelsz egyedul 10 ezerert? Ha a legdragabb kvbol a yirgabol rendelsz 4-et meg az is keves, annyi meg kinek kell
Legalabb a minden heten uj 10-25% akcio maradhatott volna, vagy a posta. De hogy mind2 ment....
Igy azert meggondolando,hogy onnan rendelj. En eddig azert rendeltem sokat onnan,mert igy ar/aranyban tenyleg nagyon jo volt. De igy mar elgondolkodtato.
Bazsee: honlapon fent van.
[ Szerkesztve ]
angelside77
tag
Én is sokat rendeltem tőlük, végigkóstoltam már a kínálatot. Ilyen kondíciókkal már nem biztos, hogy sokszor fogok.
Mostanában a Pallyotz kávékat iszom.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
zoli121
aktív tag
Sziasztok. Szeretett Saeco Royal Professional kávéfőzőm elhalálozott. Az a hiba hogy elkezdi főzni a kávét lejön valamennyi majd ahol csak lehet gőz jön a kávéfőző belsejéből. Csöveket kitakaritottam a turbinát is. Havonta volt vízkőtlenítve. Kazánnal lehet gond?
[ Szerkesztve ]
Ha nem áll lángokban a számítógép, akkor szoftverproblémáról lehet szó./// GTA Social Club : zoli1233 Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/tag/zoli121
vicces
addikt
rendelt már valaki hario skertonhoz központositó alátétet??
nem nagyon találok europai forrásból.
történt ugyanis....
..szóval egész héten ment a meló ezerrel, nem foglalkoztam a témával. főztem ittam, melóztam. általában 2 duplával inditottam, mert nem lettek jók a kofik és a kevés koffein az ugye nem jó.
gondoltam előszedem én a hariomat. hát elő is szedtem, miután ma reggel az asszony rámpiritott, hogy őröljek már egyet azzal is, mert gyanús neki a graef. elmosolyodva elő is szedtem és ugy lett minden ahogy ő is gondoltam. az 1 hete a babtartályban lévő choco madness újra iható lett, sőt sűrűbb is lett mint az espresso, inkább ristrretto a legfinomabbra van állitva az őrlő és lusta vagyok rajta állitani. viszont a már 2 hete a fagyasztó után "szabadlábon" lévő yirga ugyanolyan izé.
a véleményem:
a yirga lehet 1 hete még jobb lett volna, de mára már elfáradt. a choco madness a saját számitásaim szerint még mindig jól sikerül állagra. az izben nem vagyok annyira biztos, de jónak tűnik.
ugyhogy maradok az augusztusi elképzelésemnél és megszabadulok a graeftól és kimaxolom a hariot amig az is el nem kopik. tegnap vettem ikeás csavarbehajtót 9 euroért. szekrényt szerelni, nem pedig kávézni. az lesz a hajtása, csak még kell egy közdarab a tokmány és a dugókulcs közé.
jah és apropó ikea! tegnap nagy bánatomban vetem megint frenchpresst, hogy majd a maradék kávékat lenyomkodom vele, hétvégén délutánonként amikor nem sietek kávézni. sajnos továbbra sem izlik ami abból kijön.
[ Szerkesztve ]
:)
Bazsee71
őstag
Na, akkor majd ezt is meglessük alkalomadtán.
Kék Elefántban ha jól emlékszem espresso 350,-; doppio 530,-; latte 520,-. Jól gondolom, hogy a jelenlegi gépparkom még alkalmas is lenne CM kávékhoz, csak a tudást kéne hozzá igazítani?
vicces: a közdarabot egyszerűen meg tudod oldani, egy csavaranyára van csak szükséged. Egyébként meglep, hogy mennyit szívsz a darálóddal, máshol nincs velük ennyi gond.
handrash
őstag
Ilyen közdarab engem is érdekelne!
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
Surda-
őstag
Nem csináltattál véletlenül többet belőle?
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Mano66
senior tag
Rendeltem egy Rancilio Silva-t.PID-en még nem gondolkodok,de a felső szűrő cserén igen.Honnan érdemes szűrőt és hozzá való csavart venni.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
vicces
addikt
elég csak kérdezni és már meg is találja az ember magától.. mint mindig
hario alátét
a csavaranya? az nem tartja középen a tengelyt az alsó felén. ott érezhetően jobbra-balra billeg és szerintem idővel leőrli saját magát a ketyere.
különben meg angliából rendelnék fiorentanot, csak most nem megy az anyagi része miatt meg a kábel is kérdéses amivel jönne. nem szeretnék egyből kábelcserével kezdeni. bár eng -> eu adaptert lehet kapni
a baratza sette nagyon tetszett még a beharangizásnál, de az új videókon eléggé bazárinak tűnik a kivitelezése.
:)
fragola.6035
aktív tag
Itt leírtam, hogy kell csinálni: [link]
https://caffe35.webnode.hu/
Bazsee71
őstag
Ácsi, én a közdarabot írtam, ami által a kézi csavarbehajtóval tudod hajtani, nem a központosítót. Fiorenzatoról pedig inkább fragolánál érdeklődj, jobban jársz. A Graef-et meg megnézetném valakivel, mert elég kicsi az esélye, hogy két hibás darabot fogj ki. Ha meg csak felhasználói hiba, akkor maradhat is.
[ Szerkesztve ]
verti1
tag
Nem, csak egyet csináltattam. Rajzot át tudom küldeni ha gyártatni szeretnél.
Surda-
őstag
Köszi,akkor küldd át vagy tedd közkincsé itt,ahogy érzed
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Mano66
senior tag
Kösz.Így csak csavart kell vennem.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
vicces
addikt
a graefnál az őrlőmű 2 darabja közé beül a kávé és szerintem az eltart. ma szétcsavarozom és teljesen kipucolom. de továbbra sem tartom espressoképesgépnek csak az első pár hétben. ma már egyétalán nem tudok puderre őrölni vele, pedig olyasmi őrlemény kellene. /legalábbis az én setupommal igy adja ki a 25 másodpercet és a 60ml-t./ a hario egyből egészen finomra őrölt és jó is lett a főzet vele.
de az is lehet, hogy az állitótárcsa műanyag menete és a 2 műanyag pöcök amik abban futnak kopnak ki és adnak mindig egyre nagyobb holtjátékot az őrlőműnek. lehet ezért is van az a második lehetőség amikor még lehet finomitani rajta. pár hete irták mások is, hogy már nem tudják hova állitsák mert minden a max finomságon van de egyre rosszabb lesz idővel.
vagy mind a 2 jelenség egyszerrre. igy vagy úgy, én nem szenvedek vele tovább. ha engem kérdeztek ez nem espressoképes őrlő.
:)
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.