Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [Victoryus:] Már a Josef Seibel se a régi
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Ofly
csendes tag
Sziasztok, kerestem a fórumon, de nem találtam hint-et, hogy honnan érdemes DF64P-t rendelni mostanság, ahonnan meg is érkezik (és esetleg vám és ÁFA sem kerül rá , egy jó EU-s warehouse-ból pl.). Bármi ötlet, javaslat? Előre is köszi.
Milyen modeme van? Jó. ISDN vagy ADSL? Laptop.
Flashback
addikt
Igen tudok állítani az előáztatáson és tudok alacsony nyomáson is maradni aztán a 9bar az fix. Sage 920. Megpróbálom 1:2.5-es arányt és a hosszú előáztatást holnap.
p.lac: Köszönöm. Emelek is 2 fokot, és hoszabb előázatás lesz. Vizet most nem szeretnék cserélni.
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
SoundON
tag
Lehet én tudom rosszul, de ez valóban gyári gaggia, viszont nem a Gaggia Classic felsőszűrője, hanem az ipari gaggia gépeké. Ez persze nem azt jeleni hogy ez okozza nálad a csatornásodást. Ettől függetlenül én a GC eredeti felsőszűrőjét szeretem a legjobban, azt használom. Abban több apró lyuk van és kevésbé tapad rá a zacc, könnyebb tisztán tartani.
Abrakad786
újonc
Sziasztok! Tovább haladva a lejtőn kipróbáltam a filter kv-t kávézóban…. és megértettem, hogy miről beszéltek… ilyen íz, olyan íz. Nem hittem volna… nagyon bejött.
Szóval majdnem egy hétig bírtam a Hario V60 berendelését :-)))
Nagy nagy kérdés: van itthon friss világos pöris Specialty bab alapanyag, viszont gőzös sincs, hogy a Graef 702-n milyen beállítástól induljak. Okè, hogy jóval durvább, mint a presszó esetén. Van valaki aki graef 702-vél darál V60-hoz? Ha igen, akkor egy kiindulási beállítási alapot tudna javasolni?
Tomace91
senior tag
Félreértés van. A gyári felsőszűrővel van ez a probléma (ezzel ami a te képeden is van) és van egy plusz felsőszűrőm ami az ipari és erről tettem fel képet én. Papírt használok így nem nagyon van semmi a felsőszűrőn szerencsére.
Most felraktam az iparit hátha azzal más a helyzet. Holnap kiderül.
[ Szerkesztve ]
p.lac
tag
Ha hosszabb előáztatás lesz, akkor akár finomíthatsz is az őrleményen (a hosszabb előáztatás degradálja a pogácsát), ez is az általad kívánt irányba hat.
[ Szerkesztve ]
dis236
csendes tag
Én csak a homebarista.be-ről tudok, 20EUR a szállítás és 4-5 napon belül itt van, GLS hozza
Stauffenberg
nagyúr
Én a Kingrinder K6-ra mondtam, hogy nekem az a 60+ ezer forint soknak hangzik, akkor már lehet elgondolkoznék azon, hogy (akár használtan, akár kicsit kipótolva) vennék egy gépet a feladatra.
De senki ne írjon privátot az eladó gépeivel légyszi! Most nyomtam meg a rendelés gombot egy Timemore C2 Max-ra. Úgy érzem kell a nagyobb kapacitás és alig kerül többe a sima C2-nél.
frozy
csendes tag
Kingrinder K4 milyen filterre? V60-nal próbálta valaki már? Mintha lett volna valakinek K4 és K6 is. Esetleg egy pour over összehasonlítást tudna írni? Köszi!
[ Szerkesztve ]
Zen42
tag
Tud valaki ajánlani egy PONTOS hőmérő műszert? Egy rakás eszközzel rendelkezem amivel hőmérsékletet lehet mérni, a szimpla hőmérőktől kezdve a lézeres kézi cuccon át a hőkameráig de mind mást mutat. Szeretnék végre egy pontos hőmérőt viszonyítási alapnak.
RetepNyaraB
veterán
Nekem nincs meg a gyári, mert már iparival kaptam. Ott valóban előfordulhat, hogy "lukra teszed" a szűrőt. Úgy kell forgatni, hogy jó legyen. Az IMS pl. mindenhogyan rosszul fog állni, az nem is ajánlott itt. A gyárira pedig akinek van azt állítja az a legjobb terítésű.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Tomace91
senior tag
A gyári szűrő használatával írtam a kérdésem. Most fogom először megnézni az iparival, eddig csak gyárival volt használva és gyönyörű volt a lefolyása.
Ez volt fent eddig amivel a chanelling probléma van ugyanott mindig. Hátha mostmár egyértelmű mindenkinek.
Ezzel jelentkezik ez mindig ugyanott.
[ Szerkesztve ]
Saughassy
aktív tag
Azért próbáld ki, hogy a kart nem a szokásos szögben tartod tampereleskor, hanem 90 fokot elforgatva. Hátha valami rosszul berogzodott mozdulat az oka. Nem a felsoszurovel van gond, a nyakam rá.
Nehez kerdes, decemberben kerestem en is. K-hoelemes digitalis merok versenyeztek, vegul ez a topic gyozott meg hogy feleslegesen keresem a legjobbat, 1-2% lesz az elmeleti pontossag a tizenezres kategoriaban.
A TM-902C egy olcso es nepszeru darab, de elvileg ezek kozott eleg nagy a szoras, vegul egy UT320D-t vettem Alirol kicsit dragabban.
Mivel nem tudom validalni a pontossagat, ezert a klasszikus "masodik legolcsobb" opcioval mentem...
Mano66
senior tag
Kérdezz rá náluk.
[G-Micron DF64P]
[G-IOTA (DF)]
[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
#98690560
törölt tag
Lehet valahol venni szűrőkosárba rakható filter papírt, ami már méretre van vágva és nem nekem kell szüttyögni vele, vagy túl ideális világot képzelek el?
Tomace91
senior tag
Megpróbálom holnap.
Most ma reggel az ipari felsőszűrővel is ugyanott jelentkezett a 2 kos gödröcske és a kis pici lyukak amik a csatornásosodást jelzik.
#125016 AbbyFranzen: talán ez [link]
[ Szerkesztve ]
#98690560
törölt tag
Köszi szépen!
Egyébként nálam a kosár aljában, itt- ott foltokban beragadt őrlemény problémáját azonnal megoldotta az alsó papír, ajánlanám neked is egy próba erejéig, de eléggé furcsa ez a mindig ugyanott megjelenő csatorna.
Mano66
senior tag
a gyártó szerint is a k6 az ajánlott filterre -- mivel kb. egy árban vannak, ezért, ha még van választási lehetőséged, szerintem inkább arra orientálódj.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Tomace91
senior tag
Igen én is furcsálom. Már most 2 felsőszűrővel is ugyanaz a jelenség. Majd kiprobálom amit #125013 Saughassy kolléga ajánlott, veszteni való nincs.
Számomra új a gép ezért nem akarok papírral kezdeni, hanem először össze kellene szokjunk és csak utána neki állni bármi "plusz"-nak, mivel tudom, hogy a pogácsa alá tett papír módosít a lefolyáson és amíg nem tudok egy értelmes kávét csinálni főleg nem konzisztensen, addig inkább nem rakok alá csak fölé, hogy kevesebbet kelljen takarítani.
mézespálinka
senior tag
Én anno az IMS felsőszűrőt(expoly-s vásárlás) gyorsan visszacseréltem gyárira. Nekem nem jött be. (sajna már eladtam)
dis236
csendes tag
Ezekkel szerintem az a gond hogy pont 58mm ezért a kosár tetejére van, nem az aljára. Én is megjártam már egyszer
Egy helyen találtam 56mm-eset abból nem rég rendeltem, még nem jött meg de annál is megvan a potenciál hogy nem teljesen jó.
[link]
Cathfaern
nagyúr
"Most nyomtam meg a rendelés gombot egy Timemore C2 Max-ra. Úgy érzem kell a nagyobb kapacitás és alig kerül többe a sima C2-nél."
Lemaradtam a Hario-s körről, de egy plusz tapasztalat, hogy megnyugtasson, hogy jól döntöttél
A Hario őrlőkkel nem az a legnagyobb baj, hogy milyen az őrleményük. Persze, az se jó, de igazából lehet vele filteren is teljesen értékelhető dolgot produkálni. Kotyogóson főleg. A legnagyobb probléma velük, hogy milyen őket használni. Ezt a "nehéz" tekerni dolgot ne úgy képzeld el, hogy érzed hogy tekered. Ezt úgy képzeld el, hogy 2-3 fordulatonként teljesen beakad a kar, picit vissza kell húznod és izomból rátekerned újra, hogy egyáltalán elinduljon. Közben a tekerés erejétől többször elcsúszik a kezedben ahogy tartod és foghatsz rá újra rendesen. És nem 10 fordulat alatt van meg egy őrlés, főleg nem 30g-ra... :) Én pár hónapig használtam filterre (értsd: durvább őrlemény, könnyebb tekerni, mint kotyogósra), aztán eladtam inkább és vettem helyette C2-t. Bal hüvelykujjamon szabályosan bőrkeményedés kezdett kialakulni ahogy tartottam az őrlőt.
Amúgy a célra szerintem a C2 teljesen jó választás volt. Jelenleg alsó kategóriában ár/érték bajnok a 1ZPresso Q2, ami $-ban nem is kerül sokba, Ft-ban viszont nagyon elszállt az ára... De kotyogósra nem fog kijönni a kettő közötti különbség. Régebben elég sokat főztem kotyogóssal, C2 - 1ZPresso K-Plus váltást kotyogóson nagyon minimálisan vettem csak észre, pedig az nagyobb ugrás ennél.
Ha meg esetleg mégis nagyon ráfeküdnél a filter témára, akkor meg jegyezd meg az 1ZPresso ZP6 nevet...
"nekem az a 60+ ezer forint soknak hangzik, akkor már lehet elgondolkoznék azon, hogy (akár használtan, akár kicsit kipótolva) vennék egy gépet a feladatra."
Rossz hír, de elektromos őrlőkből 100k lesz az alja, még használt esetén is... Ha "gépet a feladatra" alatt úgy értetted, hogy kávéfőzőt is, akkor még rosszabb hírem van...
Cathfaern
nagyúr
"WDT, disztribútor, Normcore V4 58,5 mm-es tamper"
WDT = max. 0.35-ös tű? Ha nem, akkor többet is árthatsz vele, mint amennyit használsz.
Illetve jól WDT-zel? Nem csak a tetejét, hanem az aljától kezdve körkörös mozdulatokkal spirálisan felfelé.
Ha mindkettőre igen a válasz, akkor én megpróbálnám kihagyni a disztribútort.
Tomace91
senior tag
0.35-ös tűvel használom szépen alulról kezdve haladok felfelé körkörösen.
#125022 mézespálinka: Gyári volt eddig fent, ma reggel próbáltam először az iparit ami a #124994 hozzászólásomban szerepel a képen. Mindkettővel ugyanaz a helyzet sajnos.
verti1
tag
Én megnézném a felső szűrő tartót és a fejet milyen állapotban van. Ha mind a két felső szűrővel ugyan az a jelenség akkor lehet szűrő tartó alatt szökik a víz. A fejnek tisztának kell lennie, bevonatnak simának. A szűrő tartót pedig üveglapon, 600-as papírral érdemes lesíkolni, hogy pontosan illeszkedjen. Új kartömítés se ártana.
[ Szerkesztve ]
Cathfaern
nagyúr
Másik kosárral is ugyanez a helyzet? Felsőszűrő problémával az a bajom, hogy az AP papír mellett nem kéne hogy ennyire látványos gondot okozzon. Főleg így, hogy két különböző felsőszűrővel is pontosan ugyanott jelennek meg.
Tomace91
senior tag
Kartömítés új kék van benne.
Megnézem a többit köszönöm!
Volt már szétszedve a fej nem láttam problémat vele. A szűrőtartó kart kellene meg lesíkolnom ott ahol illeszekdik bele a szűrő maga? Ha szökne itt a víz nem látnék valahol máshol vízfolyást a szűrőn kívül? Ez egy nyitott szűrőtartó kart és csak a szűrőből jön víz, máshonnan nem.
Nincs esetleg valakinek elfekvőben Mazzer SJ garatszűkítő? 3-D nyomtatottat nem szeretnék, kizárólag csak fém érdekel.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
verti1
tag
A fej és a szűrő tartó blokk kapcsolatának kellene minél jobbnak lennie, mert nincs köztük tömítés. A kartömítésnek kell tömítenie ahogy meghúzod a kart. Öreg tömítéssel vagy nem megfelelő illesztéssel utat tud törni magának a víz. Nagyon a szélén van a kosárnak és ugyan ott, ezért gyanús a dolog. Illetve a felső szűrő felfekvő felületét is nézd meg a szűrő tartón.
Stauffenberg
nagyúr
Köszi a megerősítést, már nagyon várom a csomagot!
Amúgy a C2 árán sem azért húztam a szám, mert ne férne bele a keretbe, csak több helyről kaptam az infót, hogy 20k alatt indulnak a tényleg jól használható kézi darálók, de arra kellett rájönni, hogy ugyanarról a kategóriáról beszélünk, ezek 2 éve még annyiba kerültek.
Kávéfőző gépet (ha espressora gondoltál) nem hiszem, hogy veszek (persze soha ne mond, hogy soha), az Aeropress vagy a V60 jobban érdekel. Meg amikor először sikerült kotyiban finom kávét lefőzni, akkor rájöttem, hogy én ezt nagyon szeretem műfajilag. De kell a jobb őrlő az egyenletes minőséghez, mert a forgópengés szarral hol jobb, hol rosszabb a kimenet.
James Hoffmann pedig téved abban, hogy ezt el lehet tenni fűszerekhez... Arra a mozsár való. De elnézem neki, ő barista és nem szakács.
(#125033) JackFeryll válasza Stauffenberg (#125032) üzenetére
JackFeryll
őstag
21-ben 60-ért vettem JX-Pro-t. Nem hiszem hogy a közelmúltban volt 20 alatt jó kézi.
Annyi hogy kéziből jóval olcsóbban megkapod azt az őrmelény minőséget mint nem kéziből. (picit mint a fejhallgató és a hangfal esete)
[ Szerkesztve ]
icm
tag
Triakos teljesítmény szabályzó beszerzési forrást tudna valaki küldeni? Vaterás működik? Mert akkor nem erőlködöm
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
Flashback
addikt
A Ház-as Colombia Huila-n nem segített a höfok emelés, és az alacsony nyomás sem. Citromlé maradt. Lehet Tricolate filter lesz belöle.
Az illata pedig nagyon szuper az örleménynek.
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
Cathfaern
nagyúr
Nekem 2020 júniusában 20k ($62) volt a Timemore C2 Aliexpressről.
#98690560
törölt tag
A rövidebb arányt, amit ajánlottam, megnézted?
Nézem, hogy ez egy anaerob cucc most, de volt korábban is náluk ez a kávé, csak más feldolgozással, ha jól emlékszem, jó lenne tudni, hogy melyik van nálad.
Nekem az anaerob 93 fokon, 17-ből 30g, 30 mp, 7 bar-on és egy elég balanszos cucc a vége.
A régi kolumbiájuk ízeire nem emlékszem, de egy jegyzetfüzetben vezetem a kávéimat és visszanézve 93 fok, 1:2 arány, 19 bemenővel, 9 bár, 27 mp volt.
RetepNyaraB
veterán
Hogyazának volt tavaly. Hacsak meg nem gazdagodott rajta azóta.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Ofly
csendes tag
Én is azt találtam legközelebbinek, akkor adok neki egy esélyt Köszi!
Milyen modeme van? Jó. ISDN vagy ADSL? Laptop.
phranxinatra
aktív tag
Próbáld meg finomabb őrleménnyel hosszabbra venni a lefolyási időt.
norkov84
tag
Hölgyek-Urak!
Az R58 elkelt, így a következő eszközöktől is megválnék:
- 58.6-os Fragola palmtamp v1 (maroktamper), 2016 dec-i vásárlás: sajna egyszer leesett, így két apró csorba van rajta (l. képek) - 8e Ft
- LM, peremes 14g dupla szűrő: elvileg a VST 15g-os szűrője, VST logó nélkül - 3e Ft
Kettő egyben 10e Ft.
Helyileg Bp. XIII. ker, nem postázom.
Flashback
addikt
Anaerobic natural.
Megint finomabbra vettem az őrlőt de még mindig citromlé. Meg kb 2 duplára való. Legközelebb megpróbálom 20gr-al. Csöpögős.lefolyas lesz az már
De tejjel egészen jó.
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
norkov84
tag
Hideg az idő… jegelve stereofan topiktársnak.
[ Szerkesztve ]
frozy
csendes tag
Nem olyan egyszerű az! Szeretnék eszpresszót is belőle majd utazósban (Robottal), meg néha V60-at. Ezért lennék kíváncsi k4 filterképességére. Szóval, ha valaki próbálta esteleg, légyszi írja meg!
presszóra is jónak mondják a k6-ot, meg sem vettem volna, ha nem. amit írsz, az pont az, ami nekem is kellett, én a k6-ot vettem. aztán meglátjuk, hogy mit tud.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Jut eszembe, filterre nem használod a Fortét? Annak közelében sincs egyik kézi sem.
de, de nem szeretem állítgatni filter és presszó között, mert ki kell darálni belőle mindig a maradékot (mostanában napi 1 kör filter és 1 kört presszó készül felváltva). eleinte épp ezért a kinut használtam presszóra, de azért az nem olyan kényelmes . úgyhogy most jobb híján azzal filterezek. igazából ledarálom én a presszót a kézivel is, de akkor traveller helyett valami nagyobb, könnyebben tekerhető lenne az ideális.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
gtr313
csendes tag
Bazsee71
őstag
Én lehet maradnék a Forténál filterre. Amit egy kis kúpos elken, az egy presszónak még jól állhat, de filternél már hiányzó lehet az az extra, amit a Baratza hozzátesz. Persze kérdés, milyen arányban pörög a filter/espresso, mennyi időt szánsz tornára.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.