Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#106001) Cathfaern válasza bbuffy (#105999) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Tudom. De a legnagyobb különbséget az áztatás vs. átfolyásos módszerek között az adja, hogy átfolyásosnál a folyamatos friss víz jobban kioldja a savakat. Viszont a hideg víz alapból nem nagyon tudja a savakat kioldani. Emellett bár csepegteted, de gyakorlatilag a csepegés átáztatja az összes őrleményt, ami vizes marad amíg vége nincs a folyamatnak, mivel a lefolyás se gyorsabb... gyakorlatilag ázik. Szóval szerintem nem lesz érdemi különbség a végeredményben (értsd: vakteszten nem mondod meg melyik melyikkel készült megegyező koncentráció esetén). De a tévedés jogát fenntartom :)

(#106002) gtr313 válasza paljoc (#106000) üzenetére


gtr313
csendes tag

Ennek nagyon örülök és annak is, hogy jó helyre került

(#106003) Kávé Kálmán válasza Parci (#105985) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

"a ct1 jobb gép lenne pid-del, teljesen valid érv, hogy nélküle is alkalmas jó kávéra, de rosszabb nem lenne a pid-től, remélem ebben megegyezhetünk."

Jajj! Parci, Te provokálsz engem :D ? Akkor megerősítem, amit eddig ezek szerint virágnyelven fogalmaztam meg.

Lásd:
"A nagy számok (ez a Strietman-nál persze eleve röhej) törvénye alapján, a törpe minoritás érzi úgy, hogy egy pid ehhez a géphez bármit is hozzáad."

Ez magyarul azt jelenti, hogy a userek túlnyomó többségének véleménye szerint a Strietman nem lesz jobb gép a pid-től.

Az én véleményem ettől eltér. Szerintem szarabb lesz. Nem kicsit. Használtam pid-del is, amikor még csak tervezgettük a nyomásmérő kit-et hozzá és kölcsönkaptam Gáborét és anélkül is. A kábelrengeteg (külön táp, szonda, pid, ide akaszt, oda lógat, amott fityeg) olyan mértékben rontotta az élményt, hogy megfogalmazni is nehezemre esik, hogy ne bántsam meg ezzel az érzékenyebb lelkű kávéfanatikusokat. EZ NEM AZ A GÉP AMIBE EGY PID-et SZÉPEN INTEGRÁLNI LEHET. Elég ehhez ránézni. No. Hiába szépítjük, nem megy. Minekután a hőmérséklet ingadozása a henger mélyén minimális, ha egyszer vetted a fáradságot és kimérted, akkor kijelző nélkül is tudni fogod. Ahhoz sem kell agysebésznek lenni, néhány nap használat, kísérletezés után a pótméter eltekerésével, mennyit változtatsz a hőmérsékleten. Ami utána, ha nem ingadozik szélsőséges értékek közt a bojlerben levő víz mennyisége, mindig annyi lesz. Annyira stesszmentesen hülyebiztos a gép, hogy emiatt nekem már konkrétan különösebb bizsergést sem okoz (nincs kihívás, nincs mire figyelni) vele a kávékészítés. De - mondom - ez CSAK a Strietman vásárlók/használók többségének a preferenciája a fórumok posztjai, látott képek, olvasott tapasztalatok alapján. Azt gondolom, hogy ebből a szempontból az angol, német, amerikai, ausztrál kávéfanatikusok sem az elmaradott (pid-ről nem hallott) usereket képviselik.

Szerintem, ha eddig nem volt az, akkor most egyértelművé tettem, hogy ha azt gondolnám, hogy összességében a Strietman (amit használtam így is meg úgy is) fikarcnyit is jobb lehetne pid-del, vagy ezt gondolná a tulajok többsége, akkor tucatjával látnál Strietmanokat pidelve világszerte. Ehhez képest meg nem látsz, és nem olvashatsz erről, csak elvétve. Talán nem véletlenül.

(#106004) Parci válasza Kávé Kálmán (#106003) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

őszinte leszek: akkor itt a dizájn hangsúlyosabb volt a fullos funkcionalitásnál. de ehhez szerintem csak rá kell nézni a gépre. :U viszont tök jó, hogy így is használható, léteznek olyan termékek, ahol a dizájn annyira hangsúlyos, hogy nem is sikerült jól.

(én, ha valaha nekiállnék tervezni egy ilyen gépet, eszembe sem jutna pid nélkül. szeretném ugyanis millióért a maximumot adni a usernek. de tudom, hogy mást jelent nálunk 1m ft és mást a nyugati világban 2000+ euro)

egyébként ugyanez mondható el valahol a manométer+sep kombóról is. amíg tanulod, jó diagnosztikai eszköz, ha már eleget használtad, tudod érzésre is, hogy mennyi az 5 bar és mennyi a 8.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#106005) Kávé Kálmán válasza Parci (#106004) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Ne felejtsd el, hogy nem mindenkinek az a maximum, hogy még pid-et is teszel bele. Van aki emiatt nem venné meg. Wouter pl leszarta, hogy az emberek nagyobb fej, csepptálca távolságot akartak. 0,5mm plusszal szúrta ki a szemüket :-). Ő nem használ mérleget (se). A SEP integráció és az egyedi kar miatt meg még neheztel is rám egy kicsit.

SEP részben igaz. Ha használod és analitikus lelkületű vagy folyamatosan jönnek az új felismerések, reszelgeted a részleteket. Most az őrlők összehasonlításánál egyszerűen nélkülözhetetlen. Az, hogy utána csak összehasonlítom a logokat és látod, hogy mi minden hogyan függ össze, és mit eredményez, az eszelős. Én sem használom napirenden. Ha az ember "csak" egy kávét akar készíteni, akkor értelmetlen.

[ Szerkesztve ]

(#106006) Toobee válasza Parci (#105992) üzenetére


Toobee
veterán

Ilyen Mini Gaggia van valakinél kölcsönbeadós verzióban? :DDD

Kék Elefánt megmentette a hosszú hétvégét. Egy omniroast Gujival készültem, erre kiderült, hogy kb. ihatatlan. Szerencsére Zoli fogadott, volt még nála pár zacsi jó anyag. Vágytam már egy jó "klasszik" vonalra, Seashellt még nem kóstoltam. Mostanság nagyon pozitív csalódások értek Brazil vonalon, CasMo-nál jókat találtak.

https://barbieripnk.hu/

(#106007) Zen42 válasza WarLock07222 (#105998) üzenetére


Zen42
tag

:R

(#106008) Parci válasza Kávé Kálmán (#106005) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem maga a pid a lényeg egyébként, hanem, hogy kényelmesen, könnyen be tudd állítani, hogy "most forróbb vizet szeretnék, mert világos pörit iszom", "most meg jött egy robusztás blend, lejjebb tekerem". meg ne legyen azért nagy hőlengése, mert akkor figyelgetni kell a felfűtéseket, ami szintén kényelmetlenné teszi (például gyerekek mellett, akik elvonják a figyelmedet). nem kell digitális kijelző, meg tizedfok, ezek részletkérdések, az a lényeg, hogy a fenti jól működjön.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#106009) Sic.Transit válasza Erdei88 (#105905) üzenetére


Sic.Transit
csendes tag

Szia, igen pont azt jelenti, kibontod, és pár napig úgy hagyod. Amúgy általában a nitrogénnel töltött zacsiknál van értelme, azok jellemzően az első pár napban "karcosak".

(#106010) Erdei88 válasza Sic.Transit (#106009) üzenetére


Erdei88
veterán

Köszi szépen, akkor a későbbiek így fogok eljárni! :R

(#106011) WarLock07222 válasza Parci (#106008) üzenetére


WarLock07222
tag

Szerintem is vannak erre már az iparban megoldások mindenféle nemodaillő kijelzők és egyebek nélkül. Esetleg lehetne ugyanennek a tekerentyűnek (avagy valami potméter + stepper motor kombónak) egy "kijelző" és egy "állító" módja, vagy ilyesmi, de én nem vagyok se dizájner, sem pedig Strietman user, így legfeljebb kósza ötletelés.

Persze az érem másik oldala meg az, hogy ízre állítasz, nem értékre. Hiszen ígyis úgyis relatív az, amilyen érték beállításra kerül, hiszen nincs semmilyen magic number :D De nem akarok mégegy hullámot kirobbantani.

[ Szerkesztve ]

(#106012) Kávé Kálmán válasza Parci (#106008) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Hát akkor nyitott ajtón döngetsz Parci. Ez így működik a Strietmanon, amióta kapható. Van egy kézzel állítható "pótmétere".

Mini Gaggia: tök normál 58-as szűrőtartója van?

(#106013) Kávé Kálmán válasza Kávé Kálmán (#106012) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Faragtunk ugyanis egy ilyet is néhány hónapja:

Közvetlenül a kávépárna fölött mér. Ennél nincs direktebb, őszintébb :-) nyomásmérés. Tök jól működik, gyakorlatilag szinte minden 58-asra felcsűrhető, anélkül, hogy bántani kéne.

(#106014) Parci válasza Kávé Kálmán (#106012) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

:K

(de a fülek nem olyan magasak, mint a gc-nél, szóval kapásból nem megy bele a gc kar, csak ha leszed belőlük picit az ember)

jól néz ki a kütyü, ezzel ki lehetne mérni!

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#106015) WarLock07222 válasza Kávé Kálmán (#106012) üzenetére


WarLock07222
tag

Igen, sima 58-es szűrőtartó van neki. A fülei másak csak egy picit mindenhez képest méretben.

(#106016) meander válasza Zen42 (#105962) üzenetére


meander
tag

Azért a kubizmus és Moholy környékén már sejthetted volna, hogy objektíven is hülyeségeket beszélsz

(#106017) sz.zs. válasza Parci (#106014) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Szűrő nélkül ém fel tudtam rakni a GC kart, csak nehezen.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#106018) WarLock07222 válasza sz.zs. (#106017) üzenetére


WarLock07222
tag

Az szerintem nagyjából az a ~2.1mm, amivel a GC fülei vaskosabbak, amit kosár nélkül el is lehet csalni akár.

(#106019) RetepNyaraB válasza meander (#106016) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

:))

hozom a barackízű patikukit megint, elfogyott az előző alatt egy 5 literes vödör, várjatook

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#106020) Kávé Kálmán válasza Parci (#106014) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Maga a kar szűrő nélkül működik, mert az az itt csak egy adapter, az alatt van egy második szűrőtartó a szűrővel. Hétvégére szívesen odaadom játszani, ha érdekelnek a nyomásviszonyok.

(#106021) Zen42 válasza meander (#106016) üzenetére


Zen42
tag

Nyugodj le, kérlek. :D Egy másodpercig sem akartam objektív lenni. Az meg, hogy mi a hülyeség, mi nem az majd megmondja neked a Besenyő Pista. És akkor majd tudni fogod, mert de.

[ Szerkesztve ]

(#106022) ribarszki


ribarszki
őstag

Sziasztok! (Először csak ide teszem fel, hátha a fórumcsaládban marad)
Megválnék 1ZPresso JE-Plus őrlőmtől. 47mm Italmill, stb..
Kiváló állapotban van, tartalék őrlő az Eureka M.S. mellett, de nem használom semennyire, nincs értelme megtartanom.
Sz.Zs.-től vettem a fórumon, nála 1kg kávé ment át rajta, nálam 2kg. Még a kések sincsenek bejáratva.
(Kedden délelőtt elvileg megyek Budaörse a MM-hoz, oda is el tudom vinni. Vagy postázni, de csak húsvét után kedden.)
65.000Ft

[ Szerkesztve ]

(#106023) ribarszki válasza ribarszki (#106022) üzenetére


ribarszki
őstag

A Hardverapros [link] lemaradt.

(#106024) Parci válasza Kávé Kálmán (#106020) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nagyon is, köszi!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#106025) hoffaboy válasza ribarszki (#106022) üzenetére


hoffaboy
csendes tag

Írtam privátban!

(#106026) sz.zs. válasza ribarszki (#106022) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Csak pontosításképpen, hogy már én is használtan vettem Madridtól, tehát azért ezek a kések már valószínűleg be vannak járatva :)
ettől függetlenül szerintem ez egy kurva jó kis őrlő!

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#106027) Silent77 válasza sz.zs. (#106026) üzenetére


Silent77
veterán

Ez a fajta jó presszóra?

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#106028) Toobee


Toobee
veterán

Baratza tulajoknak egy kis jóság. Sajnos Sette-hez nem jó.

https://barbieripnk.hu/

(#106029) ribarszki válasza Silent77 (#106027) üzenetére


ribarszki
őstag

De még mennyire :K

(#106030) Silent77 válasza ribarszki (#106029) üzenetére


Silent77
veterán

Köszi!
Mostanában mindenről lemaradok...

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#106031) verti1


verti1
tag

Ezt továbbra se tudom értelmezni:

[link]

Mi volt a koncepció ami életre hívta ezt a nem tudom mit? Egyrészt ormótlan nagy, mindenhol megvasalva hogy kibírja a nagyobb erőhatásokat, hatalmas karral. Fel kell fűtenem külön és egy másik eszközzel vizet melegítenem? Mi van? Ha kész az ital akkor ki kell véreztetni, hogy szét lehessen szedni? Ez a felesleges szarakodás csimborasszója szerintem.

(#106032) ribarszki válasza Silent77 (#106030) üzenetére


ribarszki
őstag

5 perc alatt vitték el..

(#106033) Silent77 válasza ribarszki (#106032) üzenetére


Silent77
veterán

Láttam. 1 percen múlott.

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#106034) JackFeryll válasza verti1 (#106031) üzenetére


JackFeryll
őstag

Mi volt a koncepció ami életre hívta ezt a nem tudom mit?
Robot rommá alázta processben a flairt, lehet unalmas volt bizonygatni mennyire kényelmetlen 1-nél több kávét főzni vele. Az 58 mm-re mindenki is vágyik.
Egyrészt ormótlan nagy, mindenhol megvasalva hogy kibírja a nagyobb erőhatásokat, hatalmas karral.
Ha használtad a korábbiakat akkor tudod hogy azért kell bele testsúly, nem kényelmes. Nagyobb erőkarral kényelmesebb lesz.
Fel kell fűtenem külön és egy másik eszközzel vizet melegítenem? Mi van?
Eddig meg még a felfűtést is lehetett külön végezni és egy közel 100 fokos fém hengerrel zsonglőrködni kendővel. Igen kétségtelen hogy egy Europiccola kényelmesebb ilyen téren. Ha mindenre raksz manométert (anélkül meg minek) az egy másik árkategória.
Ha kész az ital akkor ki kell véreztetni, hogy szét lehessen szedni?
Ezt nem teljesen értem, minden hasonló dugattyús eszközből érdemes kinyomni a vizet.
Kicsit túlmagyarázták azt hogy ha egy lenyomás után visszahúzod a kart akkor szívóhatás keletkezik mint minden dugattyús gépnél.

Úgy látszik nem lettél célközönség :D
Szerintem előrelépés ha nem utazásra kell, árban prémiumabb lett. Kereslet tuti lesz, csak pénztárca kérdése, hogy elfogadható-e az ár. (akár egy 9barista-nál)

[ Szerkesztve ]

(#106035) brumi1024 válasza JackFeryll (#106034) üzenetére


brumi1024
veterán

Azert a valaszok nagyjaval szerintem tisztaban van verti, nem ma kezdte a Flairezest. :)

[ Szerkesztve ]

(#106036) Parci válasza brumi1024 (#106035) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ettől függetlenül igaz lehet, hogy:
- a méret nem para, ha nem akarod hurcolászni, viszont kényelmesebb
- a "külön kell fűteni" lehet, hogy csak annyi, hogy meleg a fém és nem kell extrán küzdeni, hogy elérj egy hőfokot, hanem csak felöntöd forró vízzel és egyszerűen jobb lesz, szóval pont, hogy egyszerűbb a workflow
- a külön be-/kipiszkálandó idom mondjuk nekem facepalm, de nem ismerem az eredeti flárét sem, hogy ott mit kell vagy nem

úgy en bloc nem tűnik olyasminek, amire vágynék

azt meg jól elfelejtettem megkérdezni kalmártól ma, hogy mi is az az 58-as dugattyús gép, amit megpendített.

viszont, hátha most jön egy ilyen divathullám. hogy karos-dugattyús, viszont 58-asnak kell lennie, hogy eladják. és hátha valaki véletlenül összehoz egy értelmes gépet :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#106037) zolnagy válasza brumi1024 (#106035) üzenetére


zolnagy
őstag

Na igen, csak mindenkinek mások a szempontok. Én például utáltam az előmelegítéses procedurát a Flair Classicnál, ahogy JackFeryll is írja. Nekem ez a része előrelépés az újnál, hogy a gép melegít, ezért nem kell öntögetni, zsonglőrködni a forró hengerrel. A végén a "kivéreztetés" viszont nekem se tetszik, ha tényleg szükséges.
Na meg a feltételezett ára miatt sem én leszek a célközönség.

(#106038) JackFeryll válasza brumi1024 (#106035) üzenetére


JackFeryll
őstag

Akkor elnézést. :N Éreztem hogy ez inkább a csalódás hangja volt. :D

(#106039) verti1 válasza JackFeryll (#106034) üzenetére


verti1
tag

Mezei Flair kontra Robot használata között nincs különbség szerintem. Öntögetés kontra lábasban forralás egyéni ízlés kérdése ki melyiket szereti jobban. Sima Flair-hez kell nyilván erő, de ráfeküdni nem kell. A Robot nem véletlenül két karos egyébként, egész kényelmes lehetne ha nincs az az idióta vége a karnak. Ennek a behemótnak nyilván azért akkora a karja, hogy normális erővel lehessen működtetni és ne kelljen ráfeküdni. Elő kell melegíteni a Robotot és a sima Flair-t is. Ha csinál egy fűthető fejet akkor miért nem csinál hozzá egy rendes dugattyút mint a Strietman-ban vagy M. Leva-ban van pl. Bele a víz, fűt, emel, húz. Ez így röhej szerintem. A sima Flair-nek leveszem a hengerét komplett kosárral együtt a mosogatóban széthúzom és kifolyik a feles víz, nagyon egyszerű. Nem lettem potenciális vásárló az tuti, ezt a szarakodást még a legelszántabbak is megunják két hónap alatt az tuti. Nem életszerű nekem a mindennapi használata ennek a “gépnek”.

(#106040) ribarszki válasza Silent77 (#106033) üzenetére


ribarszki
őstag

Fene.. Ha rámírsz eltettem volna neked...

(#106041) verti1 válasza JackFeryll (#106038) üzenetére


verti1
tag

Csalódás nincs bennem, engem már a Pro sem izgatott. Tényleg érdekelne a megfejtés, hogy mi hívta életre. A mérleg egyik serpenyőjében van az 58-as méret és nagyobb mennyiség mint előny és másikban csak cumi, mindent elvesztett amiért szerethető volt az alap koncepció. Erre mondják, hogy nagyot akartak fingani, de beszartak...

(#106042) Parci válasza verti1 (#106041) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

döbbenetes egyébként, hogy miért megugorhatatlan egy standard kosárméretű (lehetőleg 58, de ha nem, akkor 53), sima karos, legalább 50 ml outputra képes, fűtött gép.

igazából semmi mást nem kéne, mint lemásolni akár a mini gaggiát, picit nagyobb "hengerrel" és hosszabb karral, erősebb rugóval. vagy méginkább eleve rugó nélkül, nyomásmérővel.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#106043) 72lakiluk


72lakiluk
tag

Jut eszembe. A múltkorában nézelődtem az Aplimont vonalon. Találtan egy horvát oldalt, ahol 3-5 €/db. áron vannak, nagyon szépek. Sz.zs. kért is kapásból ötöt. Lenne még vki ? Hátha lenne kedvezmény nagyobb tételnél. ;]

(#106044) Parci válasza 72lakiluk (#106043) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

gyenge............................ :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#106045) verti1 válasza Parci (#106042) üzenetére


verti1
tag

Nem tudom miért nem csinálja meg senki, nem látnak benne pénzt szerintem. Nem lenne olyan bonyolult dolog, sokat gondolkozok valami ilyen gépen.

Szerintem ez a szörny is azért született, mert annyit mantrázták a Flair-es FB csoportban, hogy legyen 58-as, hogy meglátták az üzletet benne. Szavazások voltak, hogy mit hiányolnak a Flair-ből, stb. Menedzser kalkulátor bácsik osztottak, szoroztak és ez lett. Venni fogják mint a cukrot kin az tuti, majd ráunnak a pöcsölésre szerintem, mert nem életszerű a napi használata.

(#106046) Silent77 válasza ribarszki (#106040) üzenetére


Silent77
veterán

Köszönöm, rendes tőled! :R
Majd lesz még...vhol :D

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#106047) Parci válasza verti1 (#106045) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jó dolog az 58-as, csak hát persze attól még a gépet nem kell elqrni körülötte

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#106048) RetepNyaraB válasza Parci (#106042) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

és nincs ilyen (nem értek hozzá)?
Lehet a mini Gaggia nem futott be anno akkora karriert, hogy felfigyeljenek rá hájp szempontból, ergo közönség sincs, akinek le lehetne tolni a torkán retro vonalon 2500 euróé'
De itt a piaci rés. Megtervezed, legyártatod Bélával a műhelybe' és elkezd dőlni a lé. Persze ne feledkezz meg majd rólam, mikor már Dominikán építed az offsórt :K

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#106049) sz.zs. válasza 72lakiluk (#106043) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Jut eszembe ! Mikor érnek már ide? :DDD

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#106050) Silent77 válasza 72lakiluk (#106043) üzenetére


Silent77
veterán

Ki ne hagyjatok. :B
Miről van szó? :D

[ Szerkesztve ]

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.