Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Lalikiraly:] Gigabyte G5 MF notebook bemutató
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [sh4d0w:] Rebel Moon - Ne nézd meg!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
RetepNyaraB
veterán
Rá van írva mikori pörk. Legalább egy hetet illik neki hagyni, de nem lesz bajod ha megiszod nyomban, csak nyersek az ízek.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
kavezacc
újonc
Sziasztok, rövid update, ha valakit érdekelne: AVX kosár lecserélése varázsütésre megoldotta a lefolyást, habár még nem sikerült teljesen tökéletesre állítani az új kosárhoz.
Jelenleg ami itthon volt az a 14 gr-os gyári rancilio kosár, arra cseréltem le. Valamivel kevesebb íz, de jóval kiegyensúlyozottabb, és ezt még lehet kicsit csiszolni egészen biztosan.
Már csak az a kérdés, hogy a reneka/vst/IMS trió közül melyik legyen a győztes... végtelen mélységű rabbit hole ez a hobbi (is)...
iatti
aktív tag
egy ims az egy jó alap,nem is vészes az ára. nekem is van vst is, hol az egyik hol a másik van használatban.
Flashback
addikt
Nem fogalmaztam meg pontosan.
Nem túrázáshoz jönne jól a szett hanem amikor valahova megyünk. A kocsi persze elbír egy vizforralót is de ha látnád mostanában mennyi hely szokott lenni benne...
Egy ideje gondolkodom egy mini presszó szettben, amihez nem kell túl sok minden. Jelen esetben csak valami víz és hőforrás.
Jó lenne ha mindez beleférne egy kisebb méretű "strom case"-be. (van ennek valami magyar neve?)
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
Nálam az utazós “szett” egy podos gép Nem sokkal nagyobb mint a több aprósagból álló kombó . És szerintem olcsóbb is. De biztosan nem hozza egy 9B csészeminőségét.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
WarLock07222
tag
Egyértelmű VST. Nem szignifikáns a különbség árban sem, ráadásul az élettartama nagyjából a gépeiddel megegyezik, szóval nem havonta cserebere dolog egy kosár. Minőségben egyértelműen viszi a prímet és nem hiába ipari standard.
zolnagy
őstag
Ma megint úgy jártam egy kávéval a mazzer mini-e és Fio Evo64 késpár kombóval, hogy betöltöttem az adagot, majd 2s őrlés után a motor megállt és nem indult tovább. Ez megint egy aprószemű világosabb kávé volt. Na most itt elgondolkodtam, hogy lehet másik fajta kés kéne bele. Az egyik (olcsóbb) verzió az sz.zs. által is említett háromfázisú SJ kés.
A drágább megoldások az SSP kések. Vagy az espresso, de nem biztos, hogy előrébb lennék, mert az is elég agresszív késprofilnak tűnik, vagy a multipurpose, ami meg nem tudom, hogy mennyire lenne jó közepes pörkölésre. A sötétebb pöriket nem szeretem, de néha közepes pörkölésű klasszik ízvilág azért befigyel. Szerintetek?
Bazsee71
őstag
IMS ár-érték arányban jó kezdésnek, a nanotechen nem tapad meg úgy a cucc, mint egy sima kosáron (fej-fej mellett használom pár hónapja egy VST-vel).
A legmegbocsájtóbb a Reneka, azzal parádés lefolyásokat lehet produkálni, de tisztítani körülményesebb.
Ha naked kart hasznalsz akkor tok egyszeru takaritani
Bazsee71
őstag
A háló belül van, amiben mindig bentragad pár szem az őrleményből. Alapos mosással jön ki, azon nem segít a naked kar sem. Ettől függetlenül egyik kedvenc kosaram, de ezzel érdemes tisztában lenni.
PeterAgos
csendes tag
[link] #108384 hsz. Én így oldottam meg. Conradtól van a doboz.
[ Szerkesztve ]
Cseréltél már benne motorindító kondit?
PeterAgos: nem jó a link!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
PeterAgos
csendes tag
Köszönöm, talán most.
HSM
félisten
"szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól"
Jogos feltételezés, hogy bizonyos szabvány szerinti mértékben... A nagy kérdés, hogy az a nagyon kevés szennyezőanyag, ami benne marad (vagy a folyamat során/után belekerül!), az ártalmas-e az egészségre, avagy sem. Rajta is van a csomagoláson, hogy DIN 43530 szerint. Sajnos nincs meg nekem a szabvány, hogy tudjam, pontosan mit követel meg.
"És pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja."
Ez persze igaz. A filterezőket abból a megfontolásból hagytam ki, hogy azért elég sokféle jóminőségű, alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet. Egy presszógépbe, ha nem akarsz vízkövet vagy egyéb problémákat, az az elérhető alternatívákat igen jelentős mértékben szűkíti.
#114972 general : Nekem a gyümölcsösebb ízek felé a jól megválasztott hőfok és a szűrő előmelegítése segített még sokat. Innen utolsó előtti bekezdés: #114947.
[ Szerkesztve ]
Cathfaern
nagyúr
Meg volt a víz tesztelés, BWT-s mg+ kancsós vízzel összehasonlítva.
Egyértelműen a pancsolt víz jött ki nyertesnek. BWT-sben mindegyikben ott volt egy egyen keserű mellékíz, ami önmagában is zavaró volt, illetve el is nyomta a többi ízt a kávékban.
Érdekes amúgy, hogy magában kóstolva azért ez ennyire nem nyilvánvaló (ízlik a BWT-s vízzel is a kávé), de így egymás után összehasonlítva nagyon szembetűnő.
Viszont amiket nem rég vettem CM kávékat, azok csalódás most (víztől függetlenül)
A perui nem rossz, feleségemnek ízlik is, de szerinte is kicsit lapos. Szerintem kifejezetten füves - gyógynövényes ízvilág, ami nekem nem túl szimpatikus.
A jávai ... hát az érdekes. Fermentálással készült, engem arra emlékeztet, mint ha olyan csalamádé levet innék, amiből kihagyták a cukrot. Ami szerintem nem előnyös egy kávénak Azért majd kísérletezek vele, hátha kijön belőle valami használható...
Viszont a fagyasztóban lévő korábbi etópiai CM megtáltosodott a pancsolt víztől. Korábban is finom volt, de így kifejezetten kellemes szőlőlé ízvilág jött ki
Cathfaern
nagyúr
Persze, ez jogos. Próbáltam rákeresni a szabványra, de csak pénzért elérhető Én azt gondolnám ilyesmikhez illene ingyenes hozzáférést biztosítani...
"alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet"
Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz, pedig megyeszékhely, nem zsákfalu Plusz ahogy látni a topikban azért ezek tipikusan elég drágák. És így hogy ketten iszunk filtert napi 2x, napi majdnem 1 liter víz elfogy (~700 - 800 ml kávéba, maradék meg filter átöblítésre).
Csapvíz meg kb. ihatatlan. Szilveszterkor ausztriában voltunk fent a hegyekben, ott feltűnt hogy mennyire más az ottani csapvízből a kávé, hoztam is haza egy flakonnal összehasonlítani. Kezeletlenül az se az igazi, de BWT-s kancsóval nagyon finom volt. Ha olyan folyna a csapból, akkor nem látnám értelmét a kancsón túllépni. De nem ilyen folyik, szóval marad valami deszt. vizes megoldás
hoffman_
nagyúr
ez minden szabványra és szakterületre igaz. ha valaki szakszerűen szeretne eljárni, akkor zsebbenyúl, egy hivatalosan eljáró cég szép összegeket kell(ene) erre elköltsön, hogy naprakész legyen. persze a szabvány csak ajánlás, nem kötezelő, ugye : )))
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
general
addikt
A hőfokra én mindig figyelek, világoshoz pid szerint 94-95-öt szoktam állítani. (Lelit Annánál gyárilag elvileg 5 fokkal mutat többet, mint a kifolyó víz, de menüben lehet állítani ezt, és a Lelit insider útmutatás és mérés szerint 0-1 fok különbségre tettem. Sajnos én mérni nem tudom, de ha hinni lehet a videónak, akkor most kb valós értéket mutat a pid.) Lehet, hogy sok ez a 94-95 C?
tisztan megkóstolva a kávét keserű íz sehol nincs soha. Savanyú még mindig szokott lenni, de nem az elrontott citromlé íz.
A kosarat is mindig előmelegítem, pont, ahogyan írtad. Lefolyások legtöbbször szépek, naked karban sem fröcsköl szanaszét.
57mm-re létezik VST kosár? A gyárit és IMS-t használok.
Nem létezik sajnos 57 mm-es vst .
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
zolnagy
őstag
Még nem. De annak nem csak az elinduláskor lenne szerepe? Mert az enyémnél az volt a szitu, hogy elindult, de 2 s után megállt, tehát nem az volt, hogy el se tudott indulni.
Amúgy milyet érdemes bele tenni?
iatti
aktív tag
nálam is kb ez volt az utolsó bekeverés. olasz vonal megy,itt is laposabbak az ízek talán. következőbe emelem a sót 0.8g-ra.
Nekem mondjuk úgy akadt meg kondi csere előtt a Major, hogy pár tized mp-re elindult ameddig nem került a kések közé a bab.
Azt, hogy milyen kell bele, Fragola tudja megmondani.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
WarLock07222
tag
Amúgy erre nem lenne jó teszt az, hogy már elindított motor mellett próbálod ugyanezeket a babokat beletölteni?
iatti
aktív tag
gondolom mindkettő. próba cseresznye
HSM
félisten
"de csak pénzért elérhető"
Itt akadt el nálam is a folyamat...
"Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz"
Nincs nálatok Spar? Ott pl. lehet San Benedetto, ~200Ft/palack áron. Persze, ebben a mennyiségben ez is jelentős tétel, aláírom. Valószínűleg ilyenkor már valami jobb otthoni desztilláló/RO tisztító lehet a leggazdaságosabb megoldás, ahogy számolgattad is.
#115018 general : Szerintem sok, világosra sem szoktam beállított 91-93 fölé menni (nincs offset beállítva, elvileg a Glenda-n is hasonlóan viselkedik, mint nálad), bár kérdés mennyire világos az a világos. Van itthon ~közepes pörkölés, ami 90 fokon is már szuper gyümis ízeket ad ( nemrég nyitottam, nem olcsó, de rendkívül finom [link] , de az előtte lévők is jól sikerültek [link] szintén 90 fokon, de nem emlékszem milyen pöri volt). De ez csak úgy igaz, ha kicsit hagytad fent melegedni a kosarat ahogy írtam, és ha tényleg jó az alapanyag, de ez szvsz érződik az illatán. Illetve nekem főleg nagyobb adagoknál sikerültek jól, 14-18g, de ez lehet a véletlen műve, napi egy kávéval lassan gyűlnek a tapasztalatok... Általában amúgy a pumpa indításától számított kb. 30 másodpercre, és a kávé súlyához képest olyan 2-2.5X-es italra szoktam célozni, világosaknál inkább közelebb a 2.5-hez, mint a 2-höz.
Én VST-t használok mostanában, egy 18g-osat, de jókat lehetett húzni a 12g-os IMS Nanotech-el is, az is nagyon szépen meg van munkálva. Az én gyárim nem valami precíz megmunkálású, de iható kávét készít, néhányszor használtam, míg nem volt meg a VST és nem fért el az adag a pici IMS-ben.
Jó megoldás lenne , csak úgy kipattog a törmelék és pár bab, ha nincs lefedve a betöltő nyílás
Én ilyen baboknál két lépcsőben őröltem, egyszer kb. filter finomságúra , majd azt visszatöltve presszóra.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
TheProb
veterán
Sziasztok!
Szeretnék tejhabosítót, de nem jutok dűlőre a témában. Ha jól értem, pl latte art-hoz microfoam-ot előállító ketyere kell, mert azzal lehet szép, folyós "hab"-ot csinálni. Ez a 10-25e-es, "bödönös" (hálózati, egyben melegő és habosító) habosítókkal elérhetetlen? Mitől lesz microfoam a microfoam? Amiben a szokásos, "rugós" habosítófej van, az csak vastag habot fog tudni csinálni?
Aeroccino 3-ra pl azt olvastam egy külföldi oldalon, hogy tud "cappuccino" és "latte" habot is. (Ez nem teljesen értem mit jelent, mert tudtommal mindkettőbe megy "vastag" és microfoam is.)
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
Nanofoamer vagy sima french press, nincs olyan gép elérhető áron amivel latte art minőségű tejkrémet tudsz készíteni.
roBEEsz
csendes tag
Haló-Haló!
Két gyors kérdés lenne..
IMS 12/18 szűrőkosárba működhet PY-féle ChocoMadness / Spicy Italy 17g őrleménnyel? Kicsit én a 18g-t talán sokallom, ezért mennék egy picikét lejebb..
Más,
Hűtőben tárolt kávébab kivétel után azonnal őrölhető?
PpenoO
őstag
Én 1-2 percet várok, hogy lecsapódjon a fagyott babokon egy kis pára (antisztatikus mode: ON).
Kb. 17 a jó ebbe a szűrőbe ebből a kávéból, de lehet még fél
grammal kevesebb.
A fagyasztóból kivéve is simán egyből őrölhető!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
properttl
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő kávés vagyok, nincsenek hatalmas elvárásaim, de azért a specialy kávézókban kapható jó dolgokhoz szeretnék egy kicsit közelebb kerülni. ( Jelenleg egy lidl-ös kávégépem van, meg egy alis kézi kerámia darálóm )
Neten nézelődve odáig jutottam hogy ez a gép eléggé megtetszett: Sage BES875BSS
Tudnátok erről véleményt mondani, vagy esetleg tapasztalatot?
(kávém lesz jó minőségű, mert a mellettem lévő kávézó rendszeresen rendel a holland Rumbaba pörkölőtől, és lehet kérni)
brumi1024
veterán
Már csak a DIY babtartály hiányzik. Első benyomás mi róla?
[ Szerkesztve ]
roBEEsz
csendes tag
Köszi a válaszokat! sz.zs + PpenoO
Flashback
addikt
Na kb pont ezt keresem...
Mekkora a táska mérete?
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
zolnagy
őstag
Próbáltam, hogy negyedelem az adagot, de az a 4-5 g is sok volt. Kb 2-3 g-os adagokban viszont le tudtam őrölni.
@sz.zs,
korábban volt már ez a próba, hogy filter nagyságra őröltem a Commandantéval, aztán presszóra a mazerrel (korábban vki azt ecsetelte, hogy neki így jobb ízek jöttek). Na nekem ettől még az a kávé is befulladt, amit amúgy alapból leőrölt a mazzer.
TheProb
veterán
Értem, köszi. Akkor asszem beszerzek egy french press-t. (Élvezet lesz mikróba melegítgetni a tejet.)
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
Zen42
tag
Köszi, nincs ilyen ismerősöm, de majd valamit kitalálok.
RetepNyaraB
veterán
Beütött @general tapasztalata itt ma, vagy tegnap a vízzel.
Ne kelljen külföldi fórumokat böngésznem naphosszat; pancsolt vízben van egyértelmű öszefüggés a sók és a gyümölcsösség vs. savanya között és ez ki is mondható mondjuk miligramban? Vannak kv fajták, amelyekből képtelen vagyok számomra elfogadható dolgot varázsolni (igazából a világos tételek nagy része, de főleg a kenyai cuccok).
Igen, végigzongoráztam a hőfok, előáztatás, nem áztatás, hosszú shot, rövid shot és barátai témát. Hátha a vízpancsolásban van valami gebaszt...
Szóval?
Ilyen 1-1,3g keserű, 0.2g szóda körül szoktam az öt literbe. Merre induljak? 5 literenként kicsit lassú a tapsztalás
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
SoundON
tag
BWT bestprotect a megfejtés és minden a helyére kerül
(#115045) WarLock07222 válasza RetepNyaraB (#115043) üzenetére
WarLock07222
tag
Ez a kalkulátor és a benne lévő referenciák jó kiindulópont mind a keveréshez, mind a számodra megfelelő keverék kitalálásához. Baromi sok tényező van, ami alapján eljutsz valamihez, ami ízlik. Többnyire a kávék>ízlésed>őrlőd - ilyesmi sorrendben.
Csak espresso vonalon maradva:
Tradicionális őrlőkhöz általában magas GH / alacsony KH értékkel operálnak az emberek, ami mondjuk kiindulópontnak 80 GH / 40 KH. Ha elkezded a GH-t csökkenteni, úgy, hogy közben a KH-t növeled, akkor az ízek kezdenek összemosódni és a "szélsőértékek" tompulni. De talán ez az ábra célravezetőbb:
Viszont nem szentírás ez sem, csak iránymutatás. Van aki 20 GH /90 KH-val tolja mondjuk az SSP 98HU kések mellé.
PeterAgos
csendes tag
Megkeresem a rendelésemet és privátban küldök linket.
bbuffy
senior tag
Gyorsforraló+tűzhely.
( A mikró az ördög műve, használja ő).
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Cathfaern
nagyúr
Kísérletezéshez szerintem érdemes megcsinálni amit a Barista Hustle oldalon javasolnak: ne az 5l-be keverd bele direktbe az anyagokat, hanem csinálsz egy litert csak keserűsóval, egy másik litert csak szódabikarbónával (vagy fél - fél litert). Azokból 20-100g kell 1l deszt. vízhez (lásd a recepteket az oldalon), szóval akár decinként is lehet kevergetni másfajta vizet.
(#115049) mézespálinka válasza WarLock07222 (#115045) üzenetére
mézespálinka
senior tag
Azt tudjuk, hogy korábban belinkelt baristahustle-s oldal kommentmezőjében miért írták a cikk szerzői, hogy nem ajánlják eszpresszó gépekhez a recepteket? Engem az ingatott meg az ro víz visszasózásában :S
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.