Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#115001) RetepNyaraB válasza roBEEsz (#115000) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Rá van írva mikori pörk. Legalább egy hetet illik neki hagyni, de nem lesz bajod ha megiszod nyomban, csak nyersek az ízek.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#115002) kavezacc válasza kavezacc (#114963) üzenetére


kavezacc
újonc

Sziasztok, rövid update, ha valakit érdekelne: AVX kosár lecserélése varázsütésre megoldotta a lefolyást, habár még nem sikerült teljesen tökéletesre állítani az új kosárhoz.
Jelenleg ami itthon volt az a 14 gr-os gyári rancilio kosár, arra cseréltem le. Valamivel kevesebb íz, de jóval kiegyensúlyozottabb, és ezt még lehet kicsit csiszolni egészen biztosan.
Már csak az a kérdés, hogy a reneka/vst/IMS trió közül melyik legyen a győztes... végtelen mélységű rabbit hole ez a hobbi (is)... :))

(#115003) iatti válasza kavezacc (#115002) üzenetére


iatti
aktív tag

egy ims az egy jó alap,nem is vészes az ára. nekem is van vst is, hol az egyik hol a másik van használatban.

(#115004) Flashback válasza sz.zs. (#114998) üzenetére


Flashback
addikt

Nem fogalmaztam meg pontosan. :)
Nem túrázáshoz jönne jól a szett hanem amikor valahova megyünk. A kocsi persze elbír egy vizforralót is de ha látnád mostanában mennyi hely szokott lenni benne...
Egy ideje gondolkodom egy mini presszó szettben, amihez nem kell túl sok minden. Jelen esetben csak valami víz és hőforrás.
Jó lenne ha mindez beleférne egy kisebb méretű "strom case"-be. (van ennek valami magyar neve?)

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#115005) sz.zs. válasza Flashback (#115004) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Nálam az utazós “szett” egy podos gép :)) Nem sokkal nagyobb mint a több aprósagból álló kombó . És szerintem olcsóbb is. De biztosan nem hozza egy 9B csészeminőségét.

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#115006) WarLock07222 válasza kavezacc (#115002) üzenetére


WarLock07222
tag

Egyértelmű VST. Nem szignifikáns a különbség árban sem, ráadásul az élettartama nagyjából a gépeiddel megegyezik, szóval nem havonta cserebere dolog egy kosár. Minőségben egyértelműen viszi a prímet és nem hiába ipari standard.

(#115007) zolnagy


zolnagy
őstag

Ma megint úgy jártam egy kávéval a mazzer mini-e és Fio Evo64 késpár kombóval, hogy betöltöttem az adagot, majd 2s őrlés után a motor megállt és nem indult tovább. Ez megint egy aprószemű világosabb kávé volt. Na most itt elgondolkodtam, hogy lehet másik fajta kés kéne bele. Az egyik (olcsóbb) verzió az sz.zs. által is említett háromfázisú SJ kés.
A drágább megoldások az SSP kések. Vagy az espresso, de nem biztos, hogy előrébb lennék, mert az is elég agresszív késprofilnak tűnik, vagy a multipurpose, ami meg nem tudom, hogy mennyire lenne jó közepes pörkölésre. A sötétebb pöriket nem szeretem, de néha közepes pörkölésű klasszik ízvilág azért befigyel. Szerintetek?

(#115008) Bazsee71 válasza kavezacc (#115002) üzenetére


Bazsee71
őstag

IMS ár-érték arányban jó kezdésnek, a nanotechen nem tapad meg úgy a cucc, mint egy sima kosáron (fej-fej mellett használom pár hónapja egy VST-vel).
A legmegbocsájtóbb a Reneka, azzal parádés lefolyásokat lehet produkálni, de tisztítani körülményesebb.

(#115009) koxx válasza Bazsee71 (#115008) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ha naked kart hasznalsz akkor tok egyszeru takaritani

(#115010) Bazsee71 válasza koxx (#115009) üzenetére


Bazsee71
őstag

A háló belül van, amiben mindig bentragad pár szem az őrleményből. Alapos mosással jön ki, azon nem segít a naked kar sem. Ettől függetlenül egyik kedvenc kosaram, de ezzel érdemes tisztában lenni.

(#115011) PeterAgos válasza Flashback (#115004) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

[link] #108384 hsz. Én így oldottam meg. Conradtól van a doboz.

[ Szerkesztve ]

(#115012) sz.zs. válasza zolnagy (#115007) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Cseréltél már benne motorindító kondit?

PeterAgos: nem jó a link!

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#115013) PeterAgos válasza sz.zs. (#115012) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Köszönöm, talán most.

(#115014) HSM válasza Cathfaern (#114970) üzenetére


HSM
félisten

"szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól"
Jogos feltételezés, hogy bizonyos szabvány szerinti mértékben... ;) A nagy kérdés, hogy az a nagyon kevés szennyezőanyag, ami benne marad (vagy a folyamat során/után belekerül!), az ártalmas-e az egészségre, avagy sem. Rajta is van a csomagoláson, hogy DIN 43530 szerint. Sajnos nincs meg nekem a szabvány, hogy tudjam, pontosan mit követel meg.

"És pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja."
Ez persze igaz. :K A filterezőket abból a megfontolásból hagytam ki, hogy azért elég sokféle jóminőségű, alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet. Egy presszógépbe, ha nem akarsz vízkövet vagy egyéb problémákat, az az elérhető alternatívákat igen jelentős mértékben szűkíti.

#114972 general : Nekem a gyümölcsösebb ízek felé a jól megválasztott hőfok és a szűrő előmelegítése segített még sokat. Innen utolsó előtti bekezdés: #114947.

[ Szerkesztve ]

(#115015) Cathfaern válasza Cathfaern (#114938) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Meg volt a víz tesztelés, BWT-s mg+ kancsós vízzel összehasonlítva.

Egyértelműen a pancsolt víz jött ki nyertesnek. BWT-sben mindegyikben ott volt egy egyen keserű mellékíz, ami önmagában is zavaró volt, illetve el is nyomta a többi ízt a kávékban.

Érdekes amúgy, hogy magában kóstolva azért ez ennyire nem nyilvánvaló (ízlik a BWT-s vízzel is a kávé), de így egymás után összehasonlítva nagyon szembetűnő.

Viszont amiket nem rég vettem CM kávékat, azok csalódás most :( (víztől függetlenül)
A perui nem rossz, feleségemnek ízlik is, de szerinte is kicsit lapos. Szerintem kifejezetten füves - gyógynövényes ízvilág, ami nekem nem túl szimpatikus.
A jávai ... hát az érdekes. Fermentálással készült, engem arra emlékeztet, mint ha olyan csalamádé levet innék, amiből kihagyták a cukrot. Ami szerintem nem előnyös egy kávénak :D Azért majd kísérletezek vele, hátha kijön belőle valami használható...
Viszont a fagyasztóban lévő korábbi etópiai CM megtáltosodott a pancsolt víztől. Korábban is finom volt, de így kifejezetten kellemes szőlőlé ízvilág jött ki :)

(#115016) Cathfaern válasza HSM (#115014) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Persze, ez jogos. Próbáltam rákeresni a szabványra, de csak pénzért elérhető :Y Én azt gondolnám ilyesmikhez illene ingyenes hozzáférést biztosítani...

"alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet"
Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz, pedig megyeszékhely, nem zsákfalu :) Plusz ahogy látni a topikban azért ezek tipikusan elég drágák. És így hogy ketten iszunk filtert napi 2x, napi majdnem 1 liter víz elfogy (~700 - 800 ml kávéba, maradék meg filter átöblítésre).
Csapvíz meg kb. ihatatlan. Szilveszterkor ausztriában voltunk fent a hegyekben, ott feltűnt hogy mennyire más az ottani csapvízből a kávé, hoztam is haza egy flakonnal összehasonlítani. Kezeletlenül az se az igazi, de BWT-s kancsóval nagyon finom volt. Ha olyan folyna a csapból, akkor nem látnám értelmét a kancsón túllépni. De nem ilyen folyik, szóval marad valami deszt. vizes megoldás :)

(#115017) hoffman_ válasza Cathfaern (#115016) üzenetére


hoffman_
nagyúr

ez minden szabványra és szakterületre igaz. ha valaki szakszerűen szeretne eljárni, akkor zsebbenyúl, egy hivatalosan eljáró cég szép összegeket kell(ene) erre elköltsön, hogy naprakész legyen. persze a szabvány csak ajánlás, nem kötezelő, ugye : )))

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#115018) general válasza HSM (#115014) üzenetére


general
addikt

A hőfokra én mindig figyelek, világoshoz pid szerint 94-95-öt szoktam állítani. (Lelit Annánál gyárilag elvileg 5 fokkal mutat többet, mint a kifolyó víz, de menüben lehet állítani ezt, és a Lelit insider útmutatás és mérés szerint 0-1 fok különbségre tettem. Sajnos én mérni nem tudom, de ha hinni lehet a videónak, akkor most kb valós értéket mutat a pid.) Lehet, hogy sok ez a 94-95 C?
tisztan megkóstolva a kávét keserű íz sehol nincs soha. Savanyú még mindig szokott lenni, de nem az elrontott citromlé íz.

A kosarat is mindig előmelegítem, pont, ahogyan írtad. Lefolyások legtöbbször szépek, naked karban sem fröcsköl szanaszét.

57mm-re létezik VST kosár? A gyárit és IMS-t használok.

(#115019) sz.zs. válasza general (#115018) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Nem létezik sajnos 57 mm-es vst .

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#115020) zolnagy válasza sz.zs. (#115012) üzenetére


zolnagy
őstag

Még nem. De annak nem csak az elinduláskor lenne szerepe? Mert az enyémnél az volt a szitu, hogy elindult, de 2 s után megállt, tehát nem az volt, hogy el se tudott indulni.
Amúgy milyet érdemes bele tenni?

(#115022) iatti válasza #72961024 (#115021) üzenetére


iatti
aktív tag

nálam is kb ez volt az utolsó bekeverés. olasz vonal megy,itt is laposabbak az ízek talán. következőbe emelem a sót 0.8g-ra.

(#115024) sz.zs. válasza zolnagy (#115020) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Nekem mondjuk úgy akadt meg kondi csere előtt a Major, hogy pár tized mp-re elindult ameddig nem került a kések közé a bab.
Azt, hogy milyen kell bele, Fragola tudja megmondani.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#115025) WarLock07222 válasza zolnagy (#115020) üzenetére


WarLock07222
tag

Amúgy erre nem lenne jó teszt az, hogy már elindított motor mellett próbálod ugyanezeket a babokat beletölteni?

(#115026) iatti válasza #72961024 (#115023) üzenetére


iatti
aktív tag

gondolom mindkettő. próba cseresznye ;)

(#115027) HSM válasza Cathfaern (#115016) üzenetére


HSM
félisten

"de csak pénzért elérhető"
Itt akadt el nálam is a folyamat... :D

"Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz"
Nincs nálatok Spar? Ott pl. lehet San Benedetto, ~200Ft/palack áron. Persze, ebben a mennyiségben ez is jelentős tétel, aláírom. Valószínűleg ilyenkor már valami jobb otthoni desztilláló/RO tisztító lehet a leggazdaságosabb megoldás, ahogy számolgattad is. :K

#115018 general : Szerintem sok, világosra sem szoktam beállított 91-93 fölé menni (nincs offset beállítva, elvileg a Glenda-n is hasonlóan viselkedik, mint nálad), bár kérdés mennyire világos az a világos. :) Van itthon ~közepes pörkölés, ami 90 fokon is már szuper gyümis ízeket ad ( nemrég nyitottam, nem olcsó, de rendkívül finom [link] , de az előtte lévők is jól sikerültek [link] szintén 90 fokon, de nem emlékszem milyen pöri volt). De ez csak úgy igaz, ha kicsit hagytad fent melegedni a kosarat ahogy írtam, és ha tényleg jó az alapanyag, de ez szvsz érződik az illatán. Illetve nekem főleg nagyobb adagoknál sikerültek jól, 14-18g, de ez lehet a véletlen műve, napi egy kávéval lassan gyűlnek a tapasztalatok... :DDD Általában amúgy a pumpa indításától számított kb. 30 másodpercre, és a kávé súlyához képest olyan 2-2.5X-es italra szoktam célozni, világosaknál inkább közelebb a 2.5-hez, mint a 2-höz.

Én VST-t használok mostanában, egy 18g-osat, de jókat lehetett húzni a 12g-os IMS Nanotech-el is, az is nagyon szépen meg van munkálva. Az én gyárim nem valami precíz megmunkálású, de iható kávét készít, néhányszor használtam, míg nem volt meg a VST és nem fért el az adag a pici IMS-ben. :)

(#115028) sz.zs. válasza WarLock07222 (#115025) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Jó megoldás lenne , csak úgy kipattog a törmelék és pár bab, ha nincs lefedve a betöltő nyílás :)

Én ilyen baboknál két lépcsőben őröltem, egyszer kb. filter finomságúra , majd azt visszatöltve presszóra.

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#115029) TheProb


TheProb
veterán

Sziasztok!

Szeretnék tejhabosítót, de nem jutok dűlőre a témában. Ha jól értem, pl latte art-hoz microfoam-ot előállító ketyere kell, mert azzal lehet szép, folyós "hab"-ot csinálni. Ez a 10-25e-es, "bödönös" (hálózati, egyben melegő és habosító) habosítókkal elérhetetlen? Mitől lesz microfoam a microfoam? Amiben a szokásos, "rugós" habosítófej van, az csak vastag habot fog tudni csinálni?
Aeroccino 3-ra pl azt olvastam egy külföldi oldalon, hogy tud "cappuccino" és "latte" habot is. (Ez nem teljesen értem mit jelent, mert tudtommal mindkettőbe megy "vastag" és microfoam is.)

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#115030) koxx válasza TheProb (#115029) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Nanofoamer vagy sima french press, nincs olyan gép elérhető áron amivel latte art minőségű tejkrémet tudsz készíteni.

(#115031) roBEEsz


roBEEsz
csendes tag

Haló-Haló!

Két gyors kérdés lenne..

IMS 12/18 szűrőkosárba működhet PY-féle ChocoMadness / Spicy Italy 17g őrleménnyel? Kicsit én a 18g-t talán sokallom, ezért mennék egy picikét lejebb..

Más,

Hűtőben tárolt kávébab kivétel után azonnal őrölhető?

(#115033) PpenoO válasza roBEEsz (#115031) üzenetére


PpenoO
őstag

Én 1-2 percet várok, hogy lecsapódjon a fagyott babokon egy kis pára (antisztatikus mode: ON).

(#115034) sz.zs. válasza roBEEsz (#115031) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Kb. 17 a jó ebbe a szűrőbe ebből a kávéból, de lehet még fél
grammal kevesebb.
A fagyasztóból kivéve is simán egyből őrölhető!

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#115035) properttl


properttl
csendes tag

Sziasztok!
Kezdő kávés vagyok, nincsenek hatalmas elvárásaim, de azért a specialy kávézókban kapható jó dolgokhoz szeretnék egy kicsit közelebb kerülni. ( Jelenleg egy lidl-ös kávégépem van, meg egy alis kézi kerámia darálóm:D )
Neten nézelődve odáig jutottam hogy ez a gép eléggé megtetszett: Sage BES875BSS
Tudnátok erről véleményt mondani, vagy esetleg tapasztalatot? :)
(kávém lesz jó minőségű, mert a mellettem lévő kávézó rendszeresen rendel a holland Rumbaba pörkölőtől, és lehet kérni)

(#115036) brumi1024 válasza WarLock07222 (#114989) üzenetére


brumi1024
veterán

Már csak a DIY babtartály hiányzik. ;] Első benyomás mi róla?

[ Szerkesztve ]

(#115037) roBEEsz válasza sz.zs. (#115034) üzenetére


roBEEsz
csendes tag

Köszi a válaszokat! sz.zs + PpenoO

(#115038) Flashback válasza PeterAgos (#108384) üzenetére


Flashback
addikt

:Y Na kb pont ezt keresem...
Mekkora a táska mérete?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#115039) zolnagy válasza WarLock07222 (#115025) üzenetére


zolnagy
őstag

Próbáltam, hogy negyedelem az adagot, de az a 4-5 g is sok volt. Kb 2-3 g-os adagokban viszont le tudtam őrölni.

@sz.zs,
korábban volt már ez a próba, hogy filter nagyságra őröltem a Commandantéval, aztán presszóra a mazerrel (korábban vki azt ecsetelte, hogy neki így jobb ízek jöttek). Na nekem ettől még az a kávé is befulladt, amit amúgy alapból leőrölt a mazzer.

(#115040) TheProb válasza koxx (#115030) üzenetére


TheProb
veterán

Értem, köszi. Akkor asszem beszerzek egy french press-t. (Élvezet lesz mikróba melegítgetni a tejet.)

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#115041) Warloo93


Warloo93
tag

Ezt már láttátok?
[link]

(#115042) Zen42 válasza Warloo93 (#114984) üzenetére


Zen42
tag

Köszi, nincs ilyen ismerősöm, de majd valamit kitalálok.

(#115043) RetepNyaraB


RetepNyaraB
veterán

Beütött @general tapasztalata itt ma, vagy tegnap a vízzel.
Ne kelljen külföldi fórumokat böngésznem naphosszat; pancsolt vízben van egyértelmű öszefüggés a sók és a gyümölcsösség vs. savanya között és ez ki is mondható mondjuk miligramban? Vannak kv fajták, amelyekből képtelen vagyok számomra elfogadható dolgot varázsolni (igazából a világos tételek nagy része, de főleg a kenyai cuccok).
Igen, végigzongoráztam a hőfok, előáztatás, nem áztatás, hosszú shot, rövid shot és barátai témát. Hátha a vízpancsolásban van valami gebaszt...
Szóval?
Ilyen 1-1,3g keserű, 0.2g szóda körül szoktam az öt literbe. Merre induljak? 5 literenként kicsit lassú a tapsztalás :(((

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#115044) SoundON válasza RetepNyaraB (#115043) üzenetére


SoundON
tag

BWT bestprotect a megfejtés és minden a helyére kerül :)

(#115045) WarLock07222 válasza RetepNyaraB (#115043) üzenetére


WarLock07222
tag

Ez a kalkulátor és a benne lévő referenciák jó kiindulópont mind a keveréshez, mind a számodra megfelelő keverék kitalálásához. Baromi sok tényező van, ami alapján eljutsz valamihez, ami ízlik. Többnyire a kávék>ízlésed>őrlőd - ilyesmi sorrendben.

Csak espresso vonalon maradva:
Tradicionális őrlőkhöz általában magas GH / alacsony KH értékkel operálnak az emberek, ami mondjuk kiindulópontnak 80 GH / 40 KH. Ha elkezded a GH-t csökkenteni, úgy, hogy közben a KH-t növeled, akkor az ízek kezdenek összemosódni és a "szélsőértékek" tompulni. De talán ez az ábra célravezetőbb:

Viszont nem szentírás ez sem, csak iránymutatás. Van aki 20 GH /90 KH-val tolja mondjuk az SSP 98HU kések mellé.

(#115046) PeterAgos válasza Flashback (#115038) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Megkeresem a rendelésemet és privátban küldök linket.

(#115047) bbuffy válasza TheProb (#115040) üzenetére


bbuffy
senior tag

Gyorsforraló+tűzhely.
( A mikró az ördög műve, használja ő). :DDD

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#115048) Cathfaern válasza RetepNyaraB (#115043) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Kísérletezéshez szerintem érdemes megcsinálni amit a Barista Hustle oldalon javasolnak: ne az 5l-be keverd bele direktbe az anyagokat, hanem csinálsz egy litert csak keserűsóval, egy másik litert csak szódabikarbónával (vagy fél - fél litert). Azokból 20-100g kell 1l deszt. vízhez (lásd a recepteket az oldalon), szóval akár decinként is lehet kevergetni másfajta vizet.

(#115049) mézespálinka válasza WarLock07222 (#115045) üzenetére


mézespálinka
senior tag

Azt tudjuk, hogy korábban belinkelt baristahustle-s oldal kommentmezőjében miért írták a cikk szerzői, hogy nem ajánlják eszpresszó gépekhez a recepteket? Engem az ingatott meg az ro víz visszasózásában :S :R

(#115050) roBEEsz


roBEEsz
csendes tag

15 grammos VST-vel (ridgeless) érdemes foglalkozni?

Jelenleg 12/18g IMS-t használok, viszont mennék lefelé a 18 grammról, valami szolidabb dózisra.

Vélemény?

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.