Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#96001) bl4ze válasza koxx (#96000) üzenetére


bl4ze
veterán

Jaja, nekem is kedvenc. Kettő ilyen "ionia" volt Szicíliából : egyet eltörtem, leesett.
Azt még a 1,5 cm vastag fal sem tolerálta.... :(

.:. bl4ze .:.

(#96002) konzumpro válasza koxx (#96000) üzenetére


konzumpro
senior tag

Nuova Point Sorrentonál nem találtam még vastagabbat.

(#96003) SteelCowboy válasza konzumpro (#96002) üzenetére


SteelCowboy
csendes tag

Épp ezeket a Nuova Point csészéket néztem, a minap, hogy milyen masszivnak tűnnek. Csak itthoni beszerzési forrást nem találtam (vagy nem jól kerestem :) ).
Egy 150ml-es Loveramics a mindenes otthon (presszóra is), de gondoltam vendégvárónak jól jönne pár ilyen apró (50-55ml-es) csésze.

We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.

(#96004) konzumpro válasza SteelCowboy (#96003) üzenetére


konzumpro
senior tag

Innen régebben meg lehetett venni: https://beans.at/en/nuova-point-thick-walled-espresso-cup-palermo
Lehet hogy meg lehet beszélni velük hogy szállítsanak ide is.

(#96005) Krajcsi válasza bbuffy (#95989) üzenetére


Krajcsi
csendes tag

Szia bbuffy!

Milyen kések vannak benne?

(#96006) dozó válasza bbuffy (#95983) üzenetére


dozó
tag

Keszthely Cafe Pelso,, ha van idő és kedv átjönni Szigligetre, akkor Szigliget Várkávézó, nem kimondottan kávézó de helyiként ajánlom, én mindig jó kávét kapok.

(#96007) adriankoooo válasza bl4ze (#95999) üzenetére


adriankoooo
senior tag

Flairrel nem bírom rendesen elkészíteni, hőhiányos. :((

(#96008) sz.zs. válasza bbuffy (#95983) üzenetére


sz.zs.
senior tag

[link] Szigliget Vár kávézó nekem is bejött.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#96009) ronin s8 válasza dozó (#96006) üzenetére


ronin s8
senior tag

A Pelso sajnos gyengébb, mint volt, mióta a Hausbrandt-ot lecserélték valami másra...

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#96010) dozó válasza ronin s8 (#96009) üzenetére


dozó
tag

Én még a Hausbrandt-os időszakban jártam náluk.

(#96011) stereofan válasza konzumpro (#96004) üzenetére


stereofan
tag

vannak hasonló nuova point csészéim, meg más fajták is, tudok benne segíteni!

minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo

(#96012) verti1 válasza adriankoooo (#96007) üzenetére


verti1
tag

Hány körrel melegítesz? Három kör mindenhez elég. A szigetelő köpennyel pedig kettő.

(#96013) Szaszi-80-


Szaszi-80-
újonc

Sziasztok,
ma lettem boldog tulajdonosa egy Graef 702-nek. Bárhogy állítom, az őrlemény finomsága egyáltalán nem változik, kb olyan mint egy bolti őrölt csilipaprika.
Alapbol rajta van a 2 db alatet, amivel állítólag tovább lehet finomítani, és az a fura, hogy tekeressel bárhova állítom, pontosan ugyanazt a végeredményt kapom.
Ezen kívül nem szépen darál, hanem szetszorja, köpködi a végeredményt.
Van valakinek hasonló tapasztalata, vagy ötlete, hogy mit tudok vele kezdeni?
Koszonom!

(#96014) bl4ze válasza adriankoooo (#96007) üzenetére


bl4ze
veterán

Pedig nem tűnik egy hőigényes kávénak....

.:. bl4ze .:.

(#96015) konzumpro válasza Szaszi-80- (#96013) üzenetére


konzumpro
senior tag

Remélhetőleg nem tört le a betétről a két kis fülecske.

(#96016) zolnagy válasza bl4ze (#96014) üzenetére


zolnagy
őstag

Én is pont ezt akartam írni. Tény, hogy nálam is volt olyan világosabb pörkölés, ami a Flairrel hőhiányos lett (többet kellett volna előmelegíteni valószinű), de ez pont nem az a kávé.

(#96017) Szaszi-80- válasza zolnagy (#96016) üzenetére


Szaszi-80-
újonc

Szerencsere nem, de közben sikerült megoldani. Kivettem az egyik alatetet, és lám, szépen daral. Pedig pont fordítva írtak a leirasokban.
koszi konzumpro! :)

[ Szerkesztve ]

(#96018) bbuffy válasza Krajcsi (#96005) üzenetére


bbuffy
senior tag

Nouva Simonelli. Csereszabatos, nem utangyartott. Expolygonos szerint ugyanaz.

sz.zs. Köszi ránézek.

[ Szerkesztve ]

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#96019) iatti válasza vicces1 (#95937) üzenetére


iatti
aktív tag

kihozható valami iható ebből a lollóból a gc-n? a 70-30 oro-t lehet kipróbálnám. 5rugót rászánnék ,többet nem. 8cért ott a pj-hs. ami nyerő :DD

(#96020) adriankoooo válasza verti1 (#96012) üzenetére


adriankoooo
senior tag

kb. 2*3 perc mostanában :F Szigetelő köpeny jó lenne majd. :R

(#96021) bbuffy


bbuffy
senior tag

Nagyon nagyon nyugdijas ez a Niche
Semmi ecsetelés, törölgetés, spriccelés, ráindítás. Franc megette hogy ilyen kényelmes. :DDD
Egyebként qrva jó.

[ Szerkesztve ]

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#96022) bluesfan


bluesfan
tag

Ha már őrlő...
Tekergetem egy ideje a Malwanit, kezd némi vélemény körvonalazódni. Ami már első ránézésre szembetűnik, az a brutál masszív megépítettsége. Az álló kés egy bivalyerős monoblokk szerkezetbe van ültetve, ebben fut a forgó, egy 3 ponton csapágyazott, 15mm vastag késtengelyen. Az alsó csapágy, 5cm-rel van a kés felett, tehát kávébab legyen a talpán, ami ki tudja téríteni kést a tengelysíkból.
Ami az őrlemény szemrevételezésekor feltűnik, hogy abszolút rögmentes és rendkívül homogén. Vizet sosem sprickoltam a babokra, ennek ellenére sztatikusságot nem tapasztalok világos pörinél sem. (A JE-Plus-t is szárazbabbal etetem, ott érzékelhető némi töltődés, de a bejáratódással mintha annál is csökkenne ennek mértéke.)
Az ízekben is érezhető a rendkívül pontos járás és a lassú fordulat miatti minimális fine őrlemény hatása. Még a NZ-val összevetve is kifinomultabbak az ízek, kesernye nem tapasztalható.
Egyébként döbbenet, hogy a Niche 63-as kése is játékszernek tűnik a 83-as Robur mellett. Nem egy ligában játszik a két gép, az biztos, de ezzel nem a NZ-t akarom bántani, mert nem egy célközönségnek és nem egy árkategóriában készülnek.
Viszont, hogy tényleg más tészta egy precíz, nagykúpos kézihajtány, ezt aláírom.

[ Szerkesztve ]

(#96023) Parci válasza bluesfan (#96022) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

képzeld el, hogy akkor milyen játékszer lenne mellette a kis 54 mm-es ditting síktárcsa a fortéból! :Y

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96024) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

egyébként csak kapkodom a fejem, úgy röpködnek itt a pazarabbnál pazarabb őrlők. ennek örömére az ügyvezetői bónuszomból tegnap - hátrakötött kézzel, csukott szemmel - újra betekertem a forté kilazuló hernyócsavarját, mert abszolút hallásom van már arra nézve, hogy mikor lazul ki járás közben :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96025) SoundON válasza ici169 (#95981) üzenetére


SoundON
tag

A Bab az szót sem érdemel, pedig vagy 10X megadtam az esélyt...
...azon sok hely egyike, amelyik jól lejáratja a már teljesen üres és bárki által használható speciality "minősítést" és ahol ízetlen de legalább savanyú híg mosogatólevet árulnak presszó gyanánt :W Jó lenne ha valaki kezdene ezzel valamit, ahogy annó a mézzel és a pálinkával is meg tették a szabályozást.

(#96026) SoundON válasza RetepNyaraB (#95984) üzenetére


SoundON
tag

Ha jól emlékszem valami Beaver az új hely neve Almádiban. Elvileg a Tamp&Pull-hoz hasonlóan jó is lehetne ez az "Arduino bemutatóterem" zsír új Black Eagle, Mythos (talán EKt is láttam) One Eleven kávé, de valahogy mégsem jó. Túl lityi lötyi. Nekem nem ízlett.
A fagyizóban még nem ittam presszót, nem tudom milyen.

(#96027) Parci válasza SoundON (#96025) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hát azért a méznél és a pálinkánál sem az a szabályozás, hogy "ami nem finom, az tilos" :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96028) verti1 válasza adriankoooo (#96020) üzenetére


verti1
tag

Első kör 2 perc. A második 1/2 és 1 perc között van nálam. Egy perc után elkezd csökkenni a hőmérséklet. 3 percnél veszítesz legalább 15 fokot mintha 1/2 és 1 perc után öntenéd a következőt.

(#96029) vicces1 válasza iatti (#96019) üzenetére


vicces1
aktív tag

Még nem bontottam, de biztos, hogy az egy olcsóbb blend, dél olasz sötét , talán olajos babokra számítok. (a tesztek alapján is)
Mellesleg a spanomnak hozták Nápolyból nem rég, tehát elképzelhető, hogy még ebben az évtizedben pörkölték.

Legfeljebb Ő megiszogatja, ha nekem elviselhetetlen lesz a robuszta dominancia.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#96030) bbuffy válasza Parci (#96024) üzenetére


bbuffy
senior tag

Nem hatott neki a csavarrögzitő sem? :D
nem lehet egy hangyaf@sznyit nagyobb csavart/menetet rakni bele?

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#96031) Parci válasza bbuffy (#96030) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

de, fél centis hernyó helyett egy centis is belemegy, megnéztem, majd szerzek valahonnan. jó kemény anyagból kéne (rozsdamentes jó lesz, gondolom).

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96032) Krajcsi válasza bluesfan (#96022) üzenetére


Krajcsi
csendes tag

Jajj!

Atom féltékeny vagyok. :O
Álmom egy Malwani Livi :C

(#96033) zolnagy válasza verti1 (#96028) üzenetére


zolnagy
őstag

Én is soknak találom a 3 percet. Jó, a fél perc meg kevés, amivel én anno kezdtem :) de 3 perc alatt sokat hűl sztem is, bár nem mértem.

(#96034) stereofan válasza stereofan (#92946) üzenetére


stereofan
tag

elkelt a gaggia kar.

minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo

(#96035) verti1 válasza zolnagy (#96033) üzenetére


verti1
tag

30-45 mp-nél éri el a maximumot. Első körnél laposabb a görbe. Második, harmadik körben meredekebb egyre magasabb kezdeti hőmérséklettel.

(#96036) Parci válasza bbuffy (#96030) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egyébként, forté: nem ment át még 1 kg kávé sem a kinun és továbbra is nagyon szeretem, a kávék is jók vele, de a fortéval jobbak.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96037) SoundON válasza Parci (#96027) üzenetére


SoundON
tag

...én pont az ellenkezőjét mondom: attól még nem speciality egy kávé hogy világos a pöri, vagy a végeredmény a jól elkészített finom classic olaszhoz képest tök üres és (húgy) savas ;]

A finom vs nem finom persze teljesen szubjektív én nem ezt mondom.

De az hogy például a MOM Park aljában a magát "spec" kávézónak hirdető "menő" kávézóban kértem egy presszót, majd miután megkérdeztem hogy milyen kávéból kérhetem a "képzett barista" lány annyit tudott mondani hogy van az olasz sötét meg a szpesöliti, mIre én: ok de, melyik milyen fajta? Arabika jött a válasz. Értem hogy arabika de milyen fajta? kérdeztem a messzi 42Coffee zacskóra mutatva, amin nem tudtam elolvasni a termőterületet mire még erélyesebben üvöltött rám a csajszi hogy MONDOM AZ A SZPESÖLITI...

Ha elmagyaráztam volna neki sem értette volna meg mi volt a kérdés.
Mondanom sem kell hogy a kávé SZÁMOMRA ihatatlan volt!
Nekem egy jól elkészített ízgazdag olasz pöriből készült presszó sokkal inkább speciality lenne mint egy világos fosul elkészítve. És mivel az utóbbival találkozom gyakrabban ez engem zavar és gondoltam bedobom hogy ki mit gondol erről.

Biztos lennének sarokpontok hogy ez a minősítés szabályozva legyen, ahogy a pálinkánál és a méznél is alkoholfokkal, gyümölcstartalommal, meg hozzáadott cukortartalommal kifejezhető és behatárolható.

Én csak azt gondolom hogy a SPECIALITY COFFEE kifejezés erősen nincs kontrollálva és még erősebben le van járatva, amivel talán lehetne kezdeni valamit.

Csak ennyi :)

[ Szerkesztve ]

(#96038) Parci válasza SoundON (#96037) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ez terminológiai vita elsősorban, nem látom sok értelmét, szerintem te magad is nehezen definiálod a specialty fogalmát. és még ha definiálod, utána is lehet szar és savanyú.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96039) koxx válasza SoundON (#96037) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Igazából ez olyan mint a kézműves sör vagy hamburger. Aminek manapság már inkább negatív jelentése van számomra. Mert már a sarki kocsmában is 'kézműves' sört árulnak.
Eszembe jut a homár blogra írt my little melbourne-nel kapcsolatos panasz [link]
Ugye ezt tekintik a speciality kávézók alfájának, én 2x ittam itt kávét aztán soha többet. Egy sznob túlértékelt hely.
Specialitynek meg elvileg az tekinthető ami min 80 SCA pontos, na de manapság ki ellenőrzi a hazai pörkölőket, hogy mennyi az annyi? :o

(#96040) adriankoooo válasza verti1 (#96028) üzenetére


adriankoooo
senior tag

Köszönöm a tippet, tesztelem.

(#96041) Parci válasza koxx (#96039) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

Így van, ez csak egy szó. Úgy is egyedileg kell egy helyről eldönteni, hogy költünk-e ott vagy sem.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#96042) zolnagy válasza verti1 (#96035) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszi! Ez hasznos.
Te milyen vizet használsz? (nem a melegítéshez)

(#96043) hcstuning válasza verti1 (#96035) üzenetére


hcstuning
tag

Emlékeztem, hogy ezt olvastam már valahol.
Meg is van: [link] ;]

Más: kipróbáltam az aeropress filterpapírt, mert nem hagyott nyugodni.

Alulra szerintem mindenképp érdemes, sokkal szebb a flow, nem spriccol, stb.
Felülre látványos változás nincs, de átlagban 5s-mal rövidebb a shot.

-=Joey=-

(#96044) bbuffy válasza Parci (#96036) üzenetére


bbuffy
senior tag

Ugyanezt érzem most az Eureka Niche váltásnál.

btw tegnap megjött a Niche, ma hivott az expolygonos srác hogy itt a kvgép. :DDD
persze akkor hivott mikor màr elhagytam Siófokot, ugyhogy csak hétfőn lesz mennyország.

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#96045) soldier2 válasza hcstuning (#96043) üzenetére


soldier2
őstag

Jó előkészítés esetén fölösleges alulra a papír. Eltakarhatja a csatornásodás spriccelését, de a problémát nem előzi meg. A fenti javíthat a vízterítésen, de az is inkább géptisztasági előnyökkel jár.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#96046) koxx válasza soldier2 (#96045) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

A fenti papír nagyon hasznos, azóta nem kell pucolnom a felső szűrőt.

bbuffy: új kofigép, mi lett R58 raketta? :)

[ Szerkesztve ]

(#96047) Mano66 válasza bbuffy (#96021) üzenetére


Mano66
senior tag

A jót nagyon könnyű megszokni!!! Üdv a Niche táborban. :C

Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.

(#96048) verti1 válasza zolnagy (#96042) üzenetére


verti1
tag

BWT kancsóm van MG+ betéttel. Én nagyon szeretem. Van egy íve a víznek ahogy elhasználódik a patron, de összességében nagyon jól muzsikál minden kávéval. lehet ennél jobb vizet keverni nyilván, de én ahhoz túl kényelmes vagyok.

(#96049) verti1 válasza hcstuning (#96043) üzenetére


verti1
tag

Amiket írtam azok saját mérések, a linken Gábor mérései vannak azokat is érdemes átbogarászni.

Ha felül bármilyen hatással lenne Flair-nél a papírnak akkor fizikai törvényeket döntenénk le.... :) Alul pedig ahogy soldier2 is írta azért felesleges, mert csak elfedi a hibákat. Ugyan úgy csatornásodik csak nem látod és így nem is korrigálsz.

(#96050) RetepNyaraB válasza SoundON (#96026) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Na ugyis arra botorkálok ma este. Rákéredzkedek.
Egyebkent a káptalanfüredi strand Pest felőli vegen, ahol a kolbice© nevű magyaros kolbászburgert _vesztegetik_ Pellini kofit is adnak valami LaPavoni ipariból es a maga szarrá égetett "olasz" módján kifejezetten jó!

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.