Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [sh4d0w:] Rebel Moon - Ne nézd meg!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Cathfaern
nagyúr
Ezt olvastam, de ez szerintem csak megerősíti, hogy az alacsony hőmérsékletes bloom működhet. Bloomnak részben az a lényege, hogy csökkentse a csatornásodást. Ha alacsonyabb hőmérsékleten bloomolunk, akkor ahogy a cikk is írja, kisebb az esélye, hogy kellemetlen dolgok kioldódjanak az akkor még erősen csatornásodó kávéágyból. Utána a bloom jótékony hatására viszont már mehet nyugodtan a forróbb víz, mert kevesebb lesz a csatornásodás, és jobb lesz a kávéágy szűrőképessége és a kellemetlen részeket kiszűri.
De nyilván ez csak okoskodás Illetve nyilván ez nem magyarázza meg az utólagos lehűtés (whiskey stone) működését.
Bazsee71
őstag
De azt is írja, hogy az asztringenciát okozó anyagokat a legnehezebb kioldani, és hogy az alacsony hőmérsékletű bloom-mal pont elvesznek azok az aromák, amik életet visznek a kávéba (tehát nála ez nem egy pozitív effekt).
A hosszú bloom azért működik, mert mehetsz durvább őrleménnyel, kevesebb a fine. A durvább őrleménynek sokkal több idő kell, amíg teljesen "átázik", szóval az idővel kompenzálja.
Pöti kávés Bálinttal egyszer rászántunk erre egy napot, kb 40 liter filter kávét készítettünk, és sikerült igen jó recepteket belőni 5 perces előáztatással. Végül ezzel mentünk WoC-ra is. (Aztán ott Gagné előadásán kiégett az agyunk... )
Cathfaern
nagyúr
De ő nem csak hidegen bloomingolt, nála az egész főzet 70 fokon ment.
"Pöti kávés Bálinttal egyszer rászántunk erre egy napot, kb 40 liter filter kávét készítettünk, és sikerült igen jó recepteket belőni 5 perces előáztatással."
Gyakorlat mindig veri az elméleteket Mindenképp elkísérletezek majd ezzel a hosszabb előáztatással.
"A hosszú bloom azért működik, mert mehetsz durvább őrleménnyel, kevesebb a fine."
Mehetsz vagy kell menni? Csak azért kérdezem, mert ma reggel tettem egy kísérletet a 100 fokos 2 perces bloom + szokásos receptem kombóval, és a tegnapi hideg bloomos jobban ízlett. Viszont gyanús, hogy ez túlkivonatolt lett, szóval lehet csak utána kéne mennem az őrleménnyel.
Bazsee71
őstag
Érdekes tapasztalás volt, mert ha túl finom őrleménnyel mentünk, akkor bezuhant a TDS, vagyis a kávéágy közepét már nem tudta átnedvesíteni. Ha ebből a tartományból kiléptünk, akkor már valós összefüggés volt a szemcseméret és a TDS között, itt pedig 1,57% felett már kezdett kellemetlen lenni (SSP HU 98-as késsel). És innentől már kb. vakon be tudtuk lőni TDS mérővel is a többi kávét ezzel a recepttel, max. 1,53% volt ameddig lementünk, de azért ez már egy elég szűk tartomány.
Serpenthelm
csendes tag
Hú, ez nagyon jól hangzik, mármint, ez az egész beszélgetésfonat, bár azt hiszem, így olvasva kevesebb jön át, mintha ezt kávé mellett beszélnénk meg (úgy nem lehetne, eseeetleg? )
Ahogyan mondtam is, nálam az alap recept nem 2X felöntés, hanem 5X, de itt most előjött egy fura kérdés részemről: Az első felöntés (ami tkp. a bloom adagja) ugyanúgy benne hagyjátok a végső italban, igaz? Mert mintha egyszer valahol, valamilyen videóban (talán) lett volna olyanról szó, hogy ezt az első részt "kukázzák".
Szóval egyébként az alap receptem:
15->5*50g víz, 95 °C, 30 másodperc időközönként, az 50 g vizet kb. 10 másodperc alatt felöntve. Ebből nagyjából 3.00-3.30 a lefolyás.
Amit kipróbáltam módosításként, az egyszer az volt, hogy az első 50 g víz után 2 percet vártam a 30 másodperc helyett, illetve egy másik módosításként azt is, hogy az első 50 g víz 70 °C-os volt, és a 2 perc várakozás alatt melegítettem fel a maradék vizet 95 °C-ra.
gboszi
senior tag
hyperspace
őstag
Az merült fel bennem, hogy nem akkor lenne a legjobb a teszt, vagy akkor lehetne tesztnek hívni, ha minden kosár magához képest a legjobban teljesít? Arra gondolok, hogy minden kosárral 100ft-os teszt megtörténne, meglenne minden kosár kávéigénye, és úgy belőni a lefolyást.
Nekem ez így olyan teszt lett, hogy x gramm kávéból melyik kosár csinálja a legjobb kávét. De ennyi erővel lehetett volna ott egy Flair meg Robot is.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
konzumpro
senior tag
Több őrlemény = updosing?
gboszi
senior tag
Nekem az sem ok, hogy papiron akarunk tökéletes kávét készíteni. Ezzel lehet megbántom az itteni kollégákat is, de mi értelme az anonim forumozásnak ha nem írom le a véleményem. Lehet hogy nekem az izlik ha 50mp alatt folyik le a csapviz
Ott nem ez a gond, hanem kamu teszt = reklám. Meg persze sok minden más is.
"If you're good at something, never do it for free!"
Minden kosár más, és azonos őrlésfinomsággal és mennyiséggel másképp teljesít. Mivel minden kosár valamennyiben más (kialakítás, forma, lyukak mérete, stb). Ezért fontos feltenni a kérdést, hogy egy teszt során mégis mit mérünk?
Én nem várnám el azt, hogy egy VST-re vagy IMS-re belőtt őrlőállás a legoptimálisabb legyen egy Reneka vagy AVX vagy bármilyen kosárhoz. Ez a teszt pedig ennyit tudott mérni: mi lenne, ha fix őrleménnyel készítenénk kávét? Kit érdekel?
Aminek talán van egy információtartalma => mennyi a kosár hozzáadott "ellenállása" a pogácsához. De ez alapvetően miért is fontos?
Annyit szeretnénk, hogy egy-egy kosárnak a lehető legegységesebb legyen az ellenállása a teljes felületen. Az, hogy egy adott kosár teljes ellenállása kisebb vagy nagyobb az önmagában jelent bármit? Igen, azt hogy általánosságban finomabb vagy durvább őrleményt kell használni hozzá. De ha ezen nem módosíthatunk, akkor mégis mire számítunk?
"... and I hope you have a great day!"
RetepNyaraB
veterán
Én még nem vagyok kitiltva Bélaisztánból. Fizettek, megyek trollkodni
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
rastacsz
tag
Ugye azt a kukázást nem úgy gondoltad, hogy lefolyó? Mert eléggé nem rossz dolgok vannak abban az első adagban.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
Kirakom ide is a HT-t [link] Akit érdekel írjon.
Serpenthelm
csendes tag
De, pontosan erről volt szó az adott helyen, hogy az első adag víz, ami a bloom vize, "elönti", és nem kerül bele a végső italba.
Sosem csináltam így, és a mostani infó-eszmecserén is látszik, hogy nem is kell, de van ilyen "információforrás" a neten is. És emlékeim szerint nem is "noname" helyről, de direkt nem mondok semmi ilyet.
icm
tag
Na de rakott szűrőpapírt vagy sem? Nem látom tehát KAMU...
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
Illesvik
csendes tag
Még elérhető:
IMS 58 mm B86 2T H24.5 GA kosár és Fragola féle szűrőmagasító. 5000 egyben.
Érdeklődni es képek PM. Átvétel hétkötben napközben BP. 5. kerületben.
Üdv V.
rastacsz
tag
Az betyáros.
@icm
Ú, az a beszólás: -Megnéztem a filmet. Semmi sem látszik az előkészületekből. Rakott szűrőpapírt, vagy sem. Jó nagy kamuvideó.
Amúgy ne csesztessétek már, még valami baj lesz és nem küldi a reklámért a pénzt.
Vagy B, ezt nem kellett volna elmondani?
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
titusz248
csendes tag
Ha mar filter a tema, ma talaltam: [link]
[ Szerkesztve ]
Serpenthelm
csendes tag
El is felejtettem ezt a részét a főzési recepteknek.
Kipróbáltam egy olyat, hogy az első 50g vizet 95 °C-on, öntöttem fel, 4 percig. Látszik is, a lefolyás tényleg sokkal lassabb lett (pedig már megpróbáltam előre kompenzálva fentebb menni az őrlővel), ezen az irányon jobban kellene növelni a szemcseméretet, mert én így másnak érzem a kávét, mint amit "keresnék". Na, jó játék ez.
vendingo
veterán
Üdv
Kérdés: van egy brikkám, a héten lett indukciós főzőlapunk, azóta kemping gázon készítem a kávét.
Mivel járnék jobban? Indukciós alátét, vagy acél bojler? Árban hasonlóak.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
mekker
őstag
Szerintem nincs külön topik, így itt kérdeztem, hátha:
Barátnőm vett egy Brita Marella vízszűrős kancsót, mert az albérletében ezt szokta meg. Én nagyon ellene vagyok, de emiatt felesleges lenne a feszültségkeltés.
Mit lehet ezekről tudni? Mit csinál a filter? Ha már kávés topik, lágyítja a vizet, ha kávéhoz szeretném használni? Azt tudom, hogy a NÉBIH időnként kivonat a forgalomból vízszűrőket, légtisztítókat, mert rengeteg a bóvli.
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
Andraskiss6
kezdő
Duál bojleresből ajánljatok valamit.
Ami nem horror áron van.
Silvia prot néztem, de sokallom.
Vagy marad a Gaggia és kap a csajom egy automata tejadagolos cuccot.
Sage Bes 920. Ez kerek 400, ez alatt max használt lehet. Lelit Eliza, de nem nagyon látni eladót.
Andraskiss6
kezdő
Sage biztos nem kell, volt már , elektronikai hibákkal össze fosta magát.
konzumpro
senior tag
French press? Nanofoamer? Valami automata egyszerű gőzcsővel (Xsmall, Minuto)?
Milyen automata tejadagolós cuccra gondoltál?
Andraskiss6
kezdő
konzumpro
senior tag
Nem rossz. A gőzcsöves profi gőzölőket nézegettem régebben, de sokkal drágábbak.
stereofan
tag
mintha korábban valaki írta volna, hogy az üveglapon csúnya nyomokat hagy az alátét, akkor inkább jobb az acél alsó rész.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
qvik27
tag
Hatásfok szempontjából jobb az acél alsó rész, és elegánsabb megoldás is.
Azt persze érdemes figyelembe venni, hogy az indukciós főzőlapok a pl. az acélokban örvényáramokat keltenek, és ezek melegítikaz anyagot magát. Az nem garantált, hogy az edény talpát szép egyenletesen fogja melegíteni, sőt, tipikusan egyenetlenül. Szerencsétlenebb esetekben előfordulhat, hogy ennek van jelentősége.
Azt, hogy adott esetben milyen nem kívánt hatások léphetnek fel, befolyásolják a főzőlap jellemzői, a ráhelyezett edény jellemzői és az elhelyezkedés.
Nekem az egyik kedvenc rozsdamentes acélbögrémnek a füle melegedett legjobban, amikor csak úgy spontán rátettem az egyik lapra, "ahogy kézre állt".
Szóval előfordulhat, hogy be kell játszanod majd, ha ezt választod.
Jobb fajta főzőlapnál és kifejezetten indukcióshoz is tervezett edénynél az ilyen kevésbé jellemző.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Zen42
tag
A CM tesztpöri, (szept 22-es) Genji Challa egy főnyeremény. Nem tudom miért adták el tesztpörkölésként. Már elsőre, érzésre is eszméletlen jót húztam belőle, másodikra pedig tökéleteset. Amennyire szívtam a múltkori etióppal, ez annyira hyper.
Kár, hogy mire először felnyitja és megkóstolja az ember ezeket a tesztpöriket és kiderül, hogy milyen addigra már nem lehetséges belőle rendelni ha ízlik. Mondjuk ebből legalább van teljes áron most még.
vendingo
veterán
#98690560
törölt tag
Milyen recept vált be hozzá?
konzumpro
senior tag
Acél tartály van gyári, Moka Induction-hoz.
vendingo
veterán
Az rámegy a brikkára? Van Román és Olasz brikkám is.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
zolnagy
őstag
Szerintem az olaszhoz nem lesz jó.
konzumpro
senior tag
Akkor valamelyikre rámegy. A mordori tartály nem olyan szép.
Marcutti bácsi itt épp összekombinál egy Moka Inductiont egy Brikkával.
rastacsz
tag
az az őrlő eléggé...
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
zolnagy
őstag
Ez egy román brikka. Te jó ég, mennyi vizet tett abba a brikkába, és meddig forralja lefőzés után
Ez jó példa az így ne csináldra.
Azt viszont kétségtelenül megmutatja, hogy használható a rozsdamentes alj a ver2 brikkával.
Csápájev
őstag
az az őrlő nagyon menő !
Andraskiss6
kezdő
Pfff, hát ez a kávé meg lett főzve, nem le.
Andraskiss6
kezdő
Igen, azok jóval drágábbak.
Viszont azt nem tudom ez milyen minőségű habot adhat.
Gondolom latte art az felejtős vele.
sutszi
veterán
Nekünk ilyen van... úgy 2 éve talán... Egy IKEA-s indukciós lappal használjuk. Már az elejétől kezdve elkezdett deformálódni. Közel sem a max fokozaton, de szép lassan elhajlott... Használható de a nem egyenletes érintkezés miatt romlott a hatékonysága. Ha ilyet vennék újra akkor valami masszívabbat keresnék.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
Nah ez jó hír, nekem is van 1 kg belőle
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
vendingo
veterán
Köszi. Akkor maradok a saválló bojlernél.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
konzumpro
senior tag
Ha már betette a lábát a profi topikba a kotyogós, nem emlékszik valaki arra, hogy a kotyogós podcastban melyik fajta kotyogóssal kísérleteztek, aminek üveg a felső része és ki lehet szedni a kifolyó csövet, hogy lehessen látni mikor éri el a felsőszűrőt a forró víz, stb.?
stereofan
tag
majd írd meg melyikre passzolt, mit tapasztalsz
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
Épp van itthon belőle egy, viszont a nevére nem emlékszem, csak azt, hogy Bazseetól vettem ( a Roastopus forgalmazta anno ).
Viszont úgy tudom kiesztergáltatni kell a felsőrész közepét , nem lehet csak úgy kiszedni a csövet.
szerk.: közben a levelezésünkben megtaláltam a típusát :
Top Moka Murhano [link]
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
konzumpro
senior tag
Köszi!!!
vendingo
veterán
Az olasz a nyaralóba van jelenleg, de ha lesz tapasztalatom jelentkezek.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.