Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [ldave:] New Game Blitz - 2024
- [Re:] [Lalikiraly:] Gigabyte G5 MF notebook bemutató
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
mufi
senior tag
Lehet akkor ez is gond nálam?? Azta q, jó kis ára van a cuccnak...
más: mint ahogy mondtam, amikor PY előre őröltet kaptam akkor sem volt tökéletes a lefolyás...szerintem tamperolni se tudok rendesen...
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
Mano66
senior tag
A darálót tudtam,hogy fontos.Kérdezni is akartam,hogy a Graef CM sorozatból melyiket érdemes venni.Megéri a hosszabb távon a 800-as vagy 900-as gép a 702 helyett?Vagy van olyan 50 ezer körül ami jobb és ajánlott típus?
Mi az a WDT?
[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
Toobee
veterán
Vakon nem lehet belőni egy kávét semmilyen géphez. Gondolom ilyenkor biztonsági játékot lép érvénybe: inkább szaladjon át, minthogy egy csepp se jöjjön le. Amúgy WO-ban nyomod, hogy a semmiből előkerültek ezek a kérdések?
https://barbieripnk.hu/
mufi
senior tag
Wo-ban? Az mi az?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
Toobee
veterán
Olyan, mint a WDT, csak nem azt jelenti. Írsz és írsz, de sosem követed az adott témát, csak ha felmerül valamilyen problémád és még akkor is csak írsz és írsz, hiába hetek óta ez a téma. Nagyjából ezt. Ismertebb nevén: write-only.
https://barbieripnk.hu/
Alvarez81
csendes tag
Én is csak nemrég néztem meg mi is a WDT.
Weiss Distribution Technique , azaz egy elosztási technika, a karban egy vékony tűvel, vagy pálcával jól megkevered a kávéőrleményt , hogy egyenletesen oszoljon el, és ne maradjanak benne lukak, hézagok, légbuborékok, stb.
Az hogy "WDT-zek " gondolom jobban hangzik, minthogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt"...
soldier2
őstag
"Az hogy "WDT-zek " gondolom jobban hangzik, minthogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt" - nem jobban hangzik, hanem könnyebb leírni ezredszer ha valaki be akar lépni az otthoni espresszózás klubbjába (és nem akar visszaolvasni több hónapnyi hozzászólást). Nem beszélve arról, hogy ha csak annyit írunk, hogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt", akkor jön a kérdés, hogy mivel, meddig, jobbról balra, vagy balról jobbra, stb. Míg ha beírod a youtubera, hogy "coffee, wdt" akkor megkapod a választ .
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Alvarez81
csendes tag
Persze . Nem sértésnek szántam! . Amúgy pontosan leírtad, hogy mit is kerestem a google-ön pár napja...
Csak én is azt hittem, hogy ez valami űrtechnika, és kicsit meglepődtem, hgy ez egy.. keverés...
Amúgy a cukrot is WDT-zem a csészében., ha ráment a kávé...
BOCS!!!!
Mano66
senior tag
Na most már tudom mi a WDT,de milyen darálót vegyek?Ez sokkal jobban foglalkoztat.
Főztem egy adagot megint.Egy kicsit átdaráltam olyan pörgősön amit nem ajánlotok.A kávé már jobb,de még mindig gyors a lefolyás.Amit nem értek a kávé csak langyos.Hány felfűtést vártok amíg a fej rendesen átmelegszik?
Darált kávét átlehet darálni a Graef darálókon?Nem nevetni nem akarom kidobni a meglévő Davidoff 57-es csomagjaimat.Sajna pont a gép vásárlása előtt vettem 3 x 250g-ost.
[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
ronin s8
senior tag
Főtéren a Pelso...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Tonyo
őstag
Kezdő darálónak: [link]
mgy
senior tag
Köszönöm!
---
Betévedtünk valahova gyors ebédre, ilyenkor mindig kilesem, hogy, mennyi idő alatt készül el egy kv. Nem volt szerencsém, így megkérdeztem a lánykát, hogy van beállítva a gép, kb. milyen gyorsan készül el egy kv. Ó, nagyon hamar!
Frogz
csendes tag
Át lehet darálni, bár kicsit össze-vissza lesz a szemcseméret. Arra kell figyelni, hogy kb. harmad-negyed arányban szemes kávét is kell hozzá adni, különben nem megy át.
Frogz
csendes tag
Azt sikerült kiderítened, hogy a szállítási költség mennyibe kerül?
Tonyo
őstag
6,88 font egész pontosan.
soldier2
őstag
Most komolyan! Olyan nehéz elolvasni azt a nyomorult összefoglalót. Lehet te először hallod, de más már nagyon unja, ezért lett megírva.
Hogy válaszoljak is: a gépnek kell 20-30 perc amíg bemelegszik, és a csésze is legyen meleg, mert a kevés kávét (30-50 ml-ről beszélünk max) lehűti a hideg csésze. Szimpla szűrőt tedd el, elő se vedd egy darabig (amíg nem megy a dupla hibátlanul, lehet pazarlásnak érzed, de a szimplával nehezebb jó kávét készíteni). Darálónak Lelit fred, Imat Lux, Iberital challange vagy valamelyik kis Graef megteszi.
Davidoff: ha nem akarod kidobni, ajándékozd el. Az emberek nagy része minőségi kávéként tekint rá, és örül majd neki.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Bazsee71
őstag
Igaz fokozatos, de kezdőnek tökéletes lesz a CM702-es, 2 év itthoni garanciával.
Szemes kávét átküldeni a darálón, hát...én nem tenném. Ha már egyszer felszerelésbe áldozol ennyi pénzt, akkor minek szenvedsz bolti téglával? El lehet ajándékozni, illetve kotyogóson is le lehet főzni. Szemes kávéval is jártam úgy, hogy nagyon nem jött be, odaadtam szüleimnek az automatához, az elsimította a hibákat.
Szerk.: CM800-as szériára többen panaszkodtak mostanában, így azt nem merem nyugodt szívvel ajánlani, de a CM702-est én is több, mint fél évig nyúztam.
Toobee: kár a gőzért, ez ment akkor is, mikor alkatrészt keresett, falra hányt borsó. Én csak azon csodálkozom, hogy vajon azóta így használja?
[ Szerkesztve ]
Frogz
csendes tag
Az nagyon baráti...
verti1
tag
zolnagy
őstag
mester6, jolti,
a gratuláció az esztergályost illeti. Sikerült megmentenie a menetet. Ha nem lett volna jó, csinált volna egy 1/4" közcsavart bele, de jó lett így is.
Pont most akartam kérdezni, hogy mit kell csinálnom ahhoz, hogy szimpla szűrővel is jó legyen ua. az őrlemény, ami duplával jó?!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
handrash
őstag
Kísérletezni. 😀
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
Mano66
senior tag
Hidd el átolvastam,de utólag találtam még aloldalt amiket kihagytam.Most bepótoltam.A darálok közül Iberital Challange tetszik.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
Ez oké, de finomabbra daráljam, erősebben tampereljem, vagy többet tegyek bele? bár már most is 9 gr-nál járok...
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
pacuha69
csendes tag
Megtörtént az első összehasonlítás a fagyasztott adagonként tárolt kávé kontra szobahőmérsékleten adagonként tárolt kávé között.
Alapok: Kávékalmár Guatemala Huehuetenango Joya Grande világos pörkölésű kávé
Pörkölés ideje: október 19.-e, lecsomagolás (fagyasztás): október 23.-a
Első próba: Mai napon november 4.-én
Korábban írtam, hogy én úgy csináltam, hogy a zacskó felbontásakor néhány adaggal belőttem a darálót és a hőfokot, majd a maradékot szortíroztam és lezártam. Az első meglepetés az volt, hogy a korábban beállított daráló álláson az első szobahőmérsékleten tárolt adag közel befulladt. 3 osztással kellett durvítanom, hogy értékelhetőt húzzak belőle. Ez viszont jó volt a fagyasztottnak is. Nem tudom az okát ennek. A szobahőmérsékleten tároltnál szabály szerűen pofán vert a kávé illat és pukkanással nyílt a teteje, a fagyasztottnál ez elmaradt. Ennek ellenére az első próbát a fagyasztott nyerte nálam. Mindkettő nagyon friss, élénk sziporka volt, de a szobainál éreztem valami szúrós mellékízt. Mint amikor friss pörkölésű kávét pihentetés nélkül lefőződ. A fagyasztott az nagyon rendben volt. Az összkép nagyon harmonikus volt, az íze édes és gyümölcsös volt. A hétvégén még próbálkozok velük.
Külön megjegyzem hogy a kávé egyébként zseniálisan finom, csakúgy mint a szintén Kalmár féle Burundi Kayanza Butegana (világos pöri). Nagyon jó kis komplex gyümölcsös kávék. Ajánlom mindenkinek aki ilyenre vágyik.
mufi
senior tag
Ja, a WDT-t az csinálom...vagyis szoktam...
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
soldier2
őstag
" a szobainál éreztem valami szúrós mellékízt. Mint amikor friss pörkölésű kávét pihentetés nélkül lefőződ. " - kb ezt éreztem én is, több mint 2 hét után éreztem, hogy jó. Casino moccával nem volt ilyen gond, igaz nem is lett akkora nyomás az üvegben, pedig az is pár naposan lett csomagolva.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
adp
őstag
Ez tok erdekes nalam a fagyasztott 1 fokozattal durvabbat kert a graefen mint amivel bontaskor beallitottam. Mondjuk ez egy kozepes porkolesu blend volt
[ Szerkesztve ]
Hátha valakinek hasznosak az alábbi információk. Az általam ma fagyasztáshoz porciózott Kapuczíner kávékból az alábbi mennyiségek férnek a 47 milis üvegbe:
Indiai Monsooned Malabar: 16,5 g
Kolumbia Supremo 18 g
Velencei Gondolások Kedvence 17 g
Mind okt. 28.-i pörkölés, nov. 2.-i csomagolás.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Bazsee71
őstag
Kedves Major tulajok, nektek adagonként darálva mennyi idő alatt jön ki 18g a gépből? Gondolok itt arra, amíg az utolsó szemet is berántja. Nálam 9-10s. A kés csak akkor hagyott nyomot a körmömön, mikor kissé rányomva húztam rajta végig.
Az első próba mától nálam is a fagyasztóban. Végül nem befőttes üveg lett, mert alig fért bele pár zacsi. Két lapos műanyag dobozba fért ~700g kávé. A decaf még így is külön tasak lett. Párom még nem tudja, hogy a fagyasztó harmadát kisajátítottam...
Tonyo
őstag
Mennyi ido alatt olvad ki? Mi van, ha meg fagyottan daralod le?
kaligula
tag
Ha fontos a kávé íze is, akkor én erre is POD-os gépet ajánlanék egy capuccinator fejjel. Annyival macerásabb, mint a kavarós/kapszulás, hogy kell valaki, aki naponta elmossa a kis gőzfejet és a csövet. Cserébe autentikusabb capuccino, jobb kávé iható.
rovidkv.reblog.hu
jveres
csendes tag
Érdekes és tanulságos. Kíváncsi vagyok a következő fordulóra!
Ha beszerzem a 2 csomag ugyanolyan kávét, én is megcsinálom
Nem kell várni, úgy ahogy van, bele az őrlőbe!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Bazsee71
őstag
Csakis fagyottan darálom majd. Így legkésőbb akkor olvad ki, mikor ráeresztem a 90 fokos vizet.
pacuha69
csendes tag
Igazából nem történik semmi baj ha fagyasztottan darálod le. Nem kell olvasztgatni. Sőt, ez a fagyasztva darálás (ha jól tudom) Mat Perger ausztrál baristától indult ki. Az Ő állítása szerint adagonként fagyasztva tárolva, és közvetlenül fagyasztva darálva jobban megmarad a kávé frissessége és aroma gazdagsága. Sokan itt a fórumon most ezzel próbálkozunk.
soldier2
őstag
Elfelejtettem említeni, hogy szobahőmérsékleten tárolva nekem is állítanom kellett a darálón, nagyobb szemcseméret irányába, két fokozatot a két hét alatt.
Más: Casino Mocca Los Yoyos (Honduras) 24-i pörkölés, ma fogyott el. Kicsit vsz elmértem, mert kevesebb volt a szokásosnál a kávé (14,5g) így kisebb nyomáson jött le ugyanannyi (kb 4 bar-ra tippelnék) ha nem is teljesen más ízvilág, de egy enyhébb, kevésbé testes, mégis nagyon finom kávé lett a végeredmény. Talán az egyik legjobb amit ebből a kávéból húztam.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
pacuha69
csendes tag
Akkor megnyugodtam, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Majdnem elkezdtem gyanakodni az elején, hogy valamit rosszul jegyzeteltem.
meander
tag
nem mértem tized másodpercre, pláne, hogy nálam 16g megy de kb annyi nálam is zsír új késekkel. miért? ha tippelnem kellene a rommá használt kés is kb el fogja végezni ennyi idő alatt a melót
Bazsee71
őstag
Szimplán kíváncsiság, hogy ez változni fog-e új késsel. Szépen lassan befutnak az alkatrészek a Danettitől, és akkor végre felkerül a tölcsér. Hogy tapasztaltad, kellett a késnek bejáratás?
tariattila
veterán
minél gyorsabb annál jobb !
vendingo
veterán
Kettő barátom is elkezdett dolgozni egy frankó kávés helyen Londonban.
Küldtek nekem mintát, hogy mivel dolgoznak. Union pörkölőtől jön nekik az alapanyag, amit ma sikeresen teszteltem.
Kaptam egy 200 grammos zacsit, amin semmi jelölés nem volt, ezt használják bent az üzletben is, valami dél amcsi blend.
Semmit nem állítottam a darálón, se a PID-en, ennek ellenére az eredmény földbedöngölően jó lett, mintha kakaót ittam volna. Az utóbbi fél évbe nem ittam ilyen jó kávét, pedig megfordult pár fajta nálam.
A cég ahol dolgoznak, kapásból küldte ismerősömet betanulásképp a pörkölőüzembe tréningre, oktatásra.
Korábban az egyik ismerősöm a sztárbákszban volt üzletvezető, nagyon szerette a kávéjukat, de most már nem nagyon kedveli a kávéjukat.
Jelenleg úgy áll a dolog, hogy PID-es gép és daráló beszerzés van folyamatban, hogy otthon is ilyen minőségű kávét ihassanak.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
Surda-
őstag
Hát, ettől sajnos még messze vagyunk. Valamiért nálunk a munkaerő csak egy rabszolga.
Viszont ez a kv érdekelne. Ha küldenek megint és lehet kérni szólj.
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
vendingo
veterán
Gyakran jönnek haza, most próbára küldtek 200grammot, de következő alkalommal nagyobb mennyiséget hozatok. Ha majd megyek ki hozzájuk, akkor jelzem a topicba, aztán hozok, amennyit tudok/kell.
Elég korrekt oktatást kaptak a zöldkávétól a kivonatolásig.
LM gépekkel operálnak, darálót kell állítaniuk, hőfokkal játszani, kivonatolási időt figyelni... Rendes kávét adnak, nem híg égetett löttyöt. Amúgy ez nem is kifejezetten csak kávézó, hanem egy pereces üzlet.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
zolnagy
őstag
Ha majd mennél, akkor egy adagra én is feliratkoznék.
gubabela
senior tag
Jól hangzik! Az oldaluk szerint szállítanak külföldre is, eu-ba 7.85 font az 1kg-os csomag díja.
Surda-
őstag
London most egy kávés olvasztótégely.
Szinte mindenhol jó kávét ittam, még a metró aluljáróba is.
Persze aranyáron,de az más kérdés.
Reméljük,ha hazajönnek honfitársaink,akkor itthon is hasonlóan igényes kávézókat nyitnak majd.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
meander
tag
Majd a profik megmondják, de emlékeim a bejáratás úgy általában valahol 5-10kg között van. Na ennyi még nálam nem ment át. Másrészről meg úgy rémlik, hogy a Mazzer a Majorhoz (meg gondolom felfelé) a késeit "bejáratva" árulja. De hogy válaszoljak a kérdésedre nem tapasztaltam semmit. Persze ez lehet azért is, mert: 1 folyton váltogatom a kv fajtákat 2 nem elég kifinomult az ízlelésem.
Azt viszont észrevettem, hogy a tölcséren 16g darálásból kb. 1g feltapad a falára. Annak idején próbáltam vízpapírral felcsiszolni, de mint látható nem jött be (nem is tudom hogy gondoltam) ezért most fel akarom polírozni.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.