Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#46451) mufi válasza soldier2 (#46450) üzenetére


mufi
senior tag

Lehet akkor ez is gond nálam?? Azta q, jó kis ára van a cuccnak... :Y
más: mint ahogy mondtam, amikor PY előre őröltet kaptam akkor sem volt tökéletes a lefolyás...szerintem tamperolni se tudok rendesen...

Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.

(#46452) Mano66 válasza soldier2 (#46447) üzenetére


Mano66
senior tag

A darálót tudtam,hogy fontos.Kérdezni is akartam,hogy a Graef CM sorozatból melyiket érdemes venni.Megéri a hosszabb távon a 800-as vagy 900-as gép a 702 helyett?Vagy van olyan 50 ezer körül ami jobb és ajánlott típus?
Mi az a WDT?

[ Szerkesztve ]

Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.

(#46453) Toobee válasza mufi (#46451) üzenetére


Toobee
veterán

Vakon nem lehet belőni egy kávét semmilyen géphez. Gondolom ilyenkor biztonsági játékot lép érvénybe: inkább szaladjon át, minthogy egy csepp se jöjjön le. Amúgy WO-ban nyomod, hogy a semmiből előkerültek ezek a kérdések?

https://barbieripnk.hu/

(#46454) mufi válasza Toobee (#46453) üzenetére


mufi
senior tag

Wo-ban? Az mi az? :F

Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.

(#46455) Toobee válasza mufi (#46454) üzenetére


Toobee
veterán

Olyan, mint a WDT, csak nem azt jelenti. Írsz és írsz, de sosem követed az adott témát, csak ha felmerül valamilyen problémád és még akkor is csak írsz és írsz, hiába hetek óta ez a téma. Nagyjából ezt. Ismertebb nevén: write-only.

https://barbieripnk.hu/

(#46456) Alvarez81 válasza Mano66 (#46452) üzenetére


Alvarez81
csendes tag

Én is csak nemrég néztem meg mi is a WDT.
Weiss Distribution Technique , azaz egy elosztási technika, a karban egy vékony tűvel, vagy pálcával jól megkevered a kávéőrleményt , hogy egyenletesen oszoljon el, és ne maradjanak benne lukak, hézagok, légbuborékok, stb.
Az hogy "WDT-zek " gondolom jobban hangzik, minthogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt"... :)

(#46457) soldier2 válasza Alvarez81 (#46456) üzenetére


soldier2
őstag

"Az hogy "WDT-zek " gondolom jobban hangzik, minthogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt" - nem jobban hangzik, hanem könnyebb leírni ezredszer ha valaki be akar lépni az otthoni espresszózás klubbjába (és nem akar visszaolvasni több hónapnyi hozzászólást). Nem beszélve arról, hogy ha csak annyit írunk, hogy "előtte jól megkeverem a kávéőrleményt", akkor jön a kérdés, hogy mivel, meddig, jobbról balra, vagy balról jobbra, stb. Míg ha beírod a youtubera, hogy "coffee, wdt" akkor megkapod a választ :).

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#46458) Alvarez81 válasza soldier2 (#46457) üzenetére


Alvarez81
csendes tag

Persze :D . Nem sértésnek szántam! . Amúgy pontosan leírtad, hogy mit is kerestem a google-ön pár napja...
Csak én is azt hittem, hogy ez valami űrtechnika, és kicsit meglepődtem, hgy ez egy.. keverés...
Amúgy a cukrot is WDT-zem a csészében., ha ráment a kávé... :DD
BOCS!!!! :R

(#46459) Mano66


Mano66
senior tag

Na most már tudom mi a WDT,de milyen darálót vegyek?Ez sokkal jobban foglalkoztat.
Főztem egy adagot megint.Egy kicsit átdaráltam olyan pörgősön amit nem ajánlotok.A kávé már jobb,de még mindig gyors a lefolyás.Amit nem értek a kávé csak langyos.Hány felfűtést vártok amíg a fej rendesen átmelegszik?
Darált kávét átlehet darálni a Graef darálókon?Nem nevetni nem akarom kidobni a meglévő Davidoff 57-es csomagjaimat.Sajna pont a gép vásárlása előtt vettem 3 x 250g-ost.

[ Szerkesztve ]

Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.

(#46460) ronin s8 válasza mgy (#46446) üzenetére


ronin s8
senior tag

Főtéren a Pelso...

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#46461) Tonyo válasza Mano66 (#46459) üzenetére


Tonyo
őstag

Kezdő darálónak: [link]

(#46462) mgy válasza ronin s8 (#46460) üzenetére


mgy
senior tag

Köszönöm!
---
Betévedtünk valahova gyors ebédre, ilyenkor mindig kilesem, hogy, mennyi idő alatt készül el egy kv. Nem volt szerencsém, így megkérdeztem a lánykát, hogy van beállítva a gép, kb. milyen gyorsan készül el egy kv. Ó, nagyon hamar! :D :D :D

(#46463) Frogz válasza Mano66 (#46459) üzenetére


Frogz
csendes tag

Át lehet darálni, bár kicsit össze-vissza lesz a szemcseméret. Arra kell figyelni, hogy kb. harmad-negyed arányban szemes kávét is kell hozzá adni, különben nem megy át.

(#46464) Frogz válasza Tonyo (#46461) üzenetére


Frogz
csendes tag

Azt sikerült kiderítened, hogy a szállítási költség mennyibe kerül?

(#46465) Tonyo válasza Frogz (#46464) üzenetére


Tonyo
őstag

6,88 font egész pontosan.

(#46466) soldier2 válasza Mano66 (#46459) üzenetére


soldier2
őstag

Most komolyan! Olyan nehéz elolvasni azt a nyomorult összefoglalót. Lehet te először hallod, de más már nagyon unja, ezért lett megírva.
Hogy válaszoljak is: a gépnek kell 20-30 perc amíg bemelegszik, és a csésze is legyen meleg, mert a kevés kávét (30-50 ml-ről beszélünk max) lehűti a hideg csésze. Szimpla szűrőt tedd el, elő se vedd egy darabig (amíg nem megy a dupla hibátlanul, lehet pazarlásnak érzed, de a szimplával nehezebb jó kávét készíteni). Darálónak Lelit fred, Imat Lux, Iberital challange vagy valamelyik kis Graef megteszi.
Davidoff: ha nem akarod kidobni, ajándékozd el. Az emberek nagy része minőségi kávéként tekint rá, és örül majd neki.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#46467) Bazsee71 válasza Mano66 (#46459) üzenetére


Bazsee71
őstag

Igaz fokozatos, de kezdőnek tökéletes lesz a CM702-es, 2 év itthoni garanciával.

Szemes kávét átküldeni a darálón, hát...én nem tenném. Ha már egyszer felszerelésbe áldozol ennyi pénzt, akkor minek szenvedsz bolti téglával? El lehet ajándékozni, illetve kotyogóson is le lehet főzni. Szemes kávéval is jártam úgy, hogy nagyon nem jött be, odaadtam szüleimnek az automatához, az elsimította a hibákat.

Szerk.: CM800-as szériára többen panaszkodtak mostanában, így azt nem merem nyugodt szívvel ajánlani, de a CM702-est én is több, mint fél évig nyúztam.

Toobee: kár a gőzért, ez ment akkor is, mikor alkatrészt keresett, falra hányt borsó. Én csak azon csodálkozom, hogy vajon azóta így használja?

[ Szerkesztve ]

(#46468) Frogz válasza Tonyo (#46465) üzenetére


Frogz
csendes tag

Az nagyon baráti... :)

(#46469) verti1 válasza Mano66 (#46459) üzenetére


verti1
tag

Ha használt is szóba jöhet akkor van egy Iberital az AVX-en

[link]

[ Szerkesztve ]

(#46470) zolnagy válasza mester6 (#46441) üzenetére


zolnagy
őstag

mester6, jolti,

a gratuláció az esztergályost illeti. Sikerült megmentenie a menetet. Ha nem lett volna jó, csinált volna egy 1/4" közcsavart bele, de jó lett így is. :)

(#46471) sz.zs. válasza soldier2 (#46466) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Pont most akartam kérdezni, hogy mit kell csinálnom ahhoz, hogy szimpla szűrővel is jó legyen ua. az őrlemény, ami duplával jó?!

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#46472) handrash válasza sz.zs. (#46471) üzenetére


handrash
őstag

Kísérletezni. 😀

Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/

(#46473) Mano66 válasza soldier2 (#46466) üzenetére


Mano66
senior tag

Hidd el átolvastam,de utólag találtam még aloldalt amiket kihagytam.Most bepótoltam.A darálok közül Iberital Challange tetszik.

Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.

(#46474) sz.zs. válasza handrash (#46472) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Ez oké, de finomabbra daráljam, erősebben tampereljem, vagy többet tegyek bele? bár már most is 9 gr-nál járok... :F

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#46475) pacuha69


pacuha69
csendes tag

Megtörtént az első összehasonlítás a fagyasztott adagonként tárolt kávé kontra szobahőmérsékleten adagonként tárolt kávé között.

Alapok: Kávékalmár Guatemala Huehuetenango Joya Grande világos pörkölésű kávé
Pörkölés ideje: október 19.-e, lecsomagolás (fagyasztás): október 23.-a
Első próba: Mai napon november 4.-én

Korábban írtam, hogy én úgy csináltam, hogy a zacskó felbontásakor néhány adaggal belőttem a darálót és a hőfokot, majd a maradékot szortíroztam és lezártam. Az első meglepetés az volt, hogy a korábban beállított daráló álláson az első szobahőmérsékleten tárolt adag közel befulladt. 3 osztással kellett durvítanom, hogy értékelhetőt húzzak belőle. Ez viszont jó volt a fagyasztottnak is. Nem tudom az okát ennek. A szobahőmérsékleten tároltnál szabály szerűen pofán vert a kávé illat és pukkanással nyílt a teteje, a fagyasztottnál ez elmaradt. Ennek ellenére az első próbát a fagyasztott nyerte nálam. Mindkettő nagyon friss, élénk sziporka volt, de a szobainál éreztem valami szúrós mellékízt. Mint amikor friss pörkölésű kávét pihentetés nélkül lefőződ. A fagyasztott az nagyon rendben volt. Az összkép nagyon harmonikus volt, az íze édes és gyümölcsös volt. A hétvégén még próbálkozok velük.
Külön megjegyzem hogy a kávé egyébként zseniálisan finom, csakúgy mint a szintén Kalmár féle Burundi Kayanza Butegana (világos pöri). Nagyon jó kis komplex gyümölcsös kávék. Ajánlom mindenkinek aki ilyenre vágyik.

(#46476) mufi válasza Toobee (#46455) üzenetére


mufi
senior tag

Ja, a WDT-t az csinálom...vagyis szoktam...

Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.

(#46477) soldier2 válasza pacuha69 (#46475) üzenetére


soldier2
őstag

" a szobainál éreztem valami szúrós mellékízt. Mint amikor friss pörkölésű kávét pihentetés nélkül lefőződ. " - kb ezt éreztem én is, több mint 2 hét után éreztem, hogy jó. Casino moccával nem volt ilyen gond, igaz nem is lett akkora nyomás az üvegben, pedig az is pár naposan lett csomagolva.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#46478) adp válasza pacuha69 (#46475) üzenetére


adp
őstag

Ez tok erdekes nalam a fagyasztott 1 fokozattal durvabbat kert a graefen mint amivel bontaskor beallitottam. Mondjuk ez egy kozepes porkolesu blend volt

[ Szerkesztve ]

(#46479) sz.zs.


sz.zs.
senior tag

Hátha valakinek hasznosak az alábbi információk. Az általam ma fagyasztáshoz porciózott Kapuczíner kávékból az alábbi mennyiségek férnek a 47 milis üvegbe:
Indiai Monsooned Malabar: 16,5 g
Kolumbia Supremo 18 g
Velencei Gondolások Kedvence 17 g
Mind okt. 28.-i pörkölés, nov. 2.-i csomagolás.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#46480) Bazsee71


Bazsee71
őstag

Kedves Major tulajok, nektek adagonként darálva mennyi idő alatt jön ki 18g a gépből? Gondolok itt arra, amíg az utolsó szemet is berántja. Nálam 9-10s. A kés csak akkor hagyott nyomot a körmömön, mikor kissé rányomva húztam rajta végig.

Az első próba mától nálam is a fagyasztóban. Végül nem befőttes üveg lett, mert alig fért bele pár zacsi. Két lapos műanyag dobozba fért ~700g kávé. A decaf még így is külön tasak lett. Párom még nem tudja, hogy a fagyasztó harmadát kisajátítottam... :DDD

(#46481) Tonyo válasza Bazsee71 (#46480) üzenetére


Tonyo
őstag

Mennyi ido alatt olvad ki? Mi van, ha meg fagyottan daralod le?:)

(#46482) kaligula válasza nexus6 (#46431) üzenetére


kaligula
tag

Ha fontos a kávé íze is, akkor én erre is POD-os gépet ajánlanék egy capuccinator fejjel. Annyival macerásabb, mint a kavarós/kapszulás, hogy kell valaki, aki naponta elmossa a kis gőzfejet és a csövet. Cserébe autentikusabb capuccino, jobb kávé iható.

rovidkv.reblog.hu

(#46483) jveres válasza pacuha69 (#46475) üzenetére


jveres
csendes tag

Érdekes és tanulságos. Kíváncsi vagyok a következő fordulóra!
Ha beszerzem a 2 csomag ugyanolyan kávét, én is megcsinálom

(#46484) sz.zs. válasza Tonyo (#46481) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Nem kell várni, úgy ahogy van, bele az őrlőbe!

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#46485) Bazsee71 válasza Tonyo (#46481) üzenetére


Bazsee71
őstag

Csakis fagyottan darálom majd. Így legkésőbb akkor olvad ki, mikor ráeresztem a 90 fokos vizet. :)

(#46486) pacuha69 válasza Tonyo (#46481) üzenetére


pacuha69
csendes tag

Igazából nem történik semmi baj ha fagyasztottan darálod le. Nem kell olvasztgatni. Sőt, ez a fagyasztva darálás (ha jól tudom) Mat Perger ausztrál baristától indult ki. Az Ő állítása szerint adagonként fagyasztva tárolva, és közvetlenül fagyasztva darálva jobban megmarad a kávé frissessége és aroma gazdagsága. Sokan itt a fórumon most ezzel próbálkozunk.

(#46487) soldier2 válasza pacuha69 (#46475) üzenetére


soldier2
őstag

Elfelejtettem említeni, hogy szobahőmérsékleten tárolva nekem is állítanom kellett a darálón, nagyobb szemcseméret irányába, két fokozatot a két hét alatt.

Más: Casino Mocca Los Yoyos (Honduras) 24-i pörkölés, ma fogyott el. Kicsit vsz elmértem, mert kevesebb volt a szokásosnál a kávé (14,5g) így kisebb nyomáson jött le ugyanannyi (kb 4 bar-ra tippelnék) ha nem is teljesen más ízvilág, de egy enyhébb, kevésbé testes, mégis nagyon finom kávé lett a végeredmény. Talán az egyik legjobb amit ebből a kávéból húztam.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#46488) pacuha69 válasza soldier2 (#46487) üzenetére


pacuha69
csendes tag

Akkor megnyugodtam, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Majdnem elkezdtem gyanakodni az elején, hogy valamit rosszul jegyzeteltem.

(#46489) meander válasza Bazsee71 (#46480) üzenetére


meander
tag

nem mértem tized másodpercre, pláne, hogy nálam 16g megy de kb annyi nálam is zsír új késekkel. miért? ha tippelnem kellene a rommá használt kés is kb el fogja végezni ennyi idő alatt a melót

(#46490) Bazsee71 válasza meander (#46489) üzenetére


Bazsee71
őstag

Szimplán kíváncsiság, hogy ez változni fog-e új késsel. Szépen lassan befutnak az alkatrészek a Danettitől, és akkor végre felkerül a tölcsér. Hogy tapasztaltad, kellett a késnek bejáratás?

(#46491) tariattila válasza mgy (#46462) üzenetére


tariattila
veterán

:C minél gyorsabb annál jobb !

(#46492) vendingo


vendingo
veterán

Kettő barátom is elkezdett dolgozni egy frankó kávés helyen Londonban.
Küldtek nekem mintát, hogy mivel dolgoznak. Union pörkölőtől jön nekik az alapanyag, amit ma sikeresen teszteltem.
Kaptam egy 200 grammos zacsit, amin semmi jelölés nem volt, ezt használják bent az üzletben is, valami dél amcsi blend.
Semmit nem állítottam a darálón, se a PID-en, ennek ellenére az eredmény földbedöngölően jó lett, mintha kakaót ittam volna. Az utóbbi fél évbe nem ittam ilyen jó kávét, pedig megfordult pár fajta nálam.

A cég ahol dolgoznak, kapásból küldte ismerősömet betanulásképp a pörkölőüzembe tréningre, oktatásra.

Korábban az egyik ismerősöm a sztárbákszban volt üzletvezető, nagyon szerette a kávéjukat, de most már nem nagyon kedveli a kávéjukat. :)

Jelenleg úgy áll a dolog, hogy PID-es gép és daráló beszerzés van folyamatban, hogy otthon is ilyen minőségű kávét ihassanak.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#46493) Surda- válasza vendingo (#46492) üzenetére


Surda-
őstag

Hát, ettől sajnos még messze vagyunk. Valamiért nálunk a munkaerő csak egy rabszolga.
Viszont ez a kv érdekelne. Ha küldenek megint és lehet kérni szólj.

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#46494) vendingo válasza Surda- (#46493) üzenetére


vendingo
veterán

Gyakran jönnek haza, most próbára küldtek 200grammot, de következő alkalommal nagyobb mennyiséget hozatok. Ha majd megyek ki hozzájuk, akkor jelzem a topicba, aztán hozok, amennyit tudok/kell.

Elég korrekt oktatást kaptak a zöldkávétól a kivonatolásig.
LM gépekkel operálnak, darálót kell állítaniuk, hőfokkal játszani, kivonatolási időt figyelni... Rendes kávét adnak, nem híg égetett löttyöt. Amúgy ez nem is kifejezetten csak kávézó, hanem egy pereces üzlet.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#46495) zolnagy válasza vendingo (#46494) üzenetére


zolnagy
őstag

Ha majd mennél, akkor egy adagra én is feliratkoznék.

(#46496) gubabela


gubabela
senior tag

Jól hangzik! Az oldaluk szerint szállítanak külföldre is, eu-ba 7.85 font az 1kg-os csomag díja.

(#46497) Surda- válasza vendingo (#46494) üzenetére


Surda-
őstag

London most egy kávés olvasztótégely.
Szinte mindenhol jó kávét ittam, még a metró aluljáróba is.
Persze aranyáron,de az más kérdés.
Reméljük,ha hazajönnek honfitársaink,akkor itthon is hasonlóan igényes kávézókat nyitnak majd.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#46498) meander válasza Bazsee71 (#46490) üzenetére


meander
tag

Majd a profik megmondják, de emlékeim a bejáratás úgy általában valahol 5-10kg között van. Na ennyi még nálam nem ment át. Másrészről meg úgy rémlik, hogy a Mazzer a Majorhoz (meg gondolom felfelé) a késeit "bejáratva" árulja. De hogy válaszoljak a kérdésedre nem tapasztaltam semmit. Persze ez lehet azért is, mert: 1 folyton váltogatom a kv fajtákat 2 nem elég kifinomult az ízlelésem.
Azt viszont észrevettem, hogy a tölcséren 16g darálásból kb. 1g feltapad a falára. Annak idején próbáltam vízpapírral felcsiszolni, de mint látható nem jött be :) (nem is tudom hogy gondoltam) ezért most fel akarom polírozni.

(#46499) zolnagy


zolnagy
őstag

Helyreállt a rend.

(#46500) kaligula


kaligula
tag

Érdekelne valakit gaggia csésze szett?

rovidkv.reblog.hu

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.