Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [ldave:] New Game Blitz - 2024
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Cathfaern
nagyúr
Az 1 bojler meg 1 thermoblock (ami tulajdonképpen egy új név az átfolyós melegítőre). Ami nem ugyanaz, mint 2 bojler. Nyilván jobb, mint ha csak 1 bojler lenne, de nem lesz olyan stabil a gőz, mint 2 bojlerrel.
ha már gőz: ez a qm0650 zseni, olyan erővel gőzöl, amilyet csak akarsz. nagygépes kraft, pár mp alatt kész a cucc, ráadásul nem kell sokáig fűteni, mert csak egy termoblokk
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Tudom mi van a leírásban, de a valóság kicsit más. Ha db lenne akkor azonnal ill párhuzamosan tudnál gőzölni a csapolás mellett, de nem tudsz.
Crondore
tag
Valóban nem real dupla bojler, mert a thermoblockot nem szokták annak venni. Viszont van ahol igen. Ezt most nem csak Szegedre értem, többhelyen is láttam thermoblockos gépeket duálbojleresnek feltüntetve. Külföldi HC fórumokon is keveredik ennek a deffiniciója, igazából a lényeg hogy tudja az ember marketinges vagy műszaki kmegközelitést olvas-e.
A lényeg aDB1-el kapcsolatban:
- kelleni fog bele egy OPV alapból ha nem 16+ baron akar valaki próbálkozni, mert azt kihagyták belőle. Pont lehet is kapni hozzá . Pont be is fér. A Gaggiakhoz ajánlott a Danettitől nem fér bele csak kókányolva - ezt szerintem nem kell erőltettni.Fluid o tech-em van még itthon azt egyelőre nem próbáltam - ehhez kell plussz fitting.
- Gőz: nagyon nagyon jól adja olyan 30mp-60mp ig - ez bőven elég jelentősebb mennyiségű tejhab előállításához és mig húzol egy második kört utánna bőven tolja megint rendesen. Azonban egy időben nem megy a kvfőzéssel, mivel csak egy pumba van benne sajnos.
- hozzáadott acél kart fűtőcsapolni kell/érdemes - ezt szemelőtt tartva nagyon gyorsan üzemkész és hőstabil a gép. Sokkal gyorsabban üzem kész mint pl egy GC. Van Gaggiam is igaz nem a classic de a többi minden ugyan az benne.
- méréseim szerint 10 percel bekapcsolás után olyan max 1-2 fok a hőesés a csapolt víznél deepthroat -ban mérve.
- második bekapcsolás után atom stabil hőileg. KS vonalon én sokszor csapolok első bekapcsolás 10 perce után. Nincs gondom ezekkel a kvkal.
- magától kikapcsol 15 perc után - egy mechanikus bekapcsológombnak én jobban örülnék, ha folyamatosan piszkálod, főzöl vele akkor értelemszerűen nem kapcsol ki.
- 5mp előáztatással indít, ekkor olyan max 4 barig tolja a nyomást a karon mérve - ezt nem lehet kikapcsolni.
- van rajta vizhozamállítási lehetőség ahol szinte nyomásfüggetlenül lehet a vízhozamot állítani 0 és kb 270ml/30sec között - ez nagyon jó - bár folyamatos szabályzásra nem használható, azért csapolásonként adhat játékteret ha valaki ilyennel akar szórakozni.
Enyit tudtam hirtelen így most összeszedni a DB1-el kapcsolatban kb. olyan 3,5 hónap után.
Ez alapján szerintem el lehet dönteni mennyire szimpi a gép.
Én nagyon finom kvkat húzok vele most már - de ugye ez nagyon szubjektív - és nem adta olyan könnyen magát.
Annyit még, hogy a DB1 már meg tudja bőven mutatni az őrlők közötti különbséget.
[ Szerkesztve ]
bbuffy
senior tag
Miért probléma? Nekem is HX em van, és simán lenyomok tiz kávét mellette gőzt.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Flashback
addikt
Értem. Valóban ez így egy valós bojler + TB.
Sajnos ilyen konfigurációban nincs tapasztalatom, de Crondore szépen össze szedte.
Azért OPV moddal azért hozza a PL91T-et szintjét?
Mi amúgy most a dupla bojleres "belépő" kávéfőző?
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
"Mi amúgy most a dupla bojleres "belépő" kávéfőző?" Lelit Elizabeth/Ascaso steel pid duo és ettől felfele.
[ Szerkesztve ]
JózsefK
csendes tag
+Gravity1234
Nagyon köszönöm a válaszokat, továbbítom!
[ Szerkesztve ]
JózsefK
csendes tag
Nem válaszként ment, úgyhogy neked is köszönöm!
JózsefK
csendes tag
Neked Ascaso-d volt, jól emlékszem? Lelithez volt szerencséd?
igen az volt, még nem, de hamarosan lesz
JózsefK
csendes tag
Szabad tudni mire esett a választásod?
JózsefK
csendes tag
Nézegettem videókat róla stb. és elméletileg a Lelitnél adnak/használnak vízlágyító patront. Használtál ilyet? Van az ilyen jellegű patron megoldásnak létjogosultsága? Ezt most magam miatt kérdezem, mert nem szeretnék Nordát hajkurászni állandóan és műanyag hulladékot gyártani.
Örömmel fogadom a tapasztalatokat, javaslatokat bárkitől (deszt vizet inkább nem innék )
MaraX-et választottam végül.
bluesfan
tag
Én az új lelizabetet néztem ki, de ennyit tuti, nem adok érte. Durván elindultak az árak felfelé, + a lecsókolbász keménységű forint árfolyam.
JózsefK
csendes tag
Nem is én akarok ilyen gépet de némelyik kimondottan tetszik...
Nagyon tetszik a Bianka, a MaraX is nagyon bejön, de egyik sem fér el....... maradjunk ennyiben
Amúgy az Elizabeth és a Victoria is tetszik, de utóbbi esetében nem tudom mivel lenne jobb az űr Gaggianál
bluesfan
tag
"...a Victoria is tetszik, de utóbbi esetében nem tudom mivel lenne jobb az űr Gaggianál "
Valószínűleg a végeredmény tekintetében semmivel, sőt. Legfeljebb néhány kényelmi funkcióval tud többet, de ez messze nem éri meg az árkülönbözetet.
Gravity1234
tag
Annyibol problema hogy ha kell 4 kave, amibol ketto tejes, akkor mind a negyet le kell huzni elore, es utana felmelegiteni a kazant gozolesre hogy a ketto tejest megcsinald.
Ennyi.
G
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
Gravity1234
tag
Igazabol nem macera. Groby.hu berendeltem tobb honapra, lent van a pincebe.
Elotte meg sima BWT kancsot hasznaltam.
Megmertem vizkemenyseg merovel a csapvizet es a BWT kancso vizet is, teljesen jol meglagyitotta az is.
G.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
Cathfaern
nagyúr
Hoffman új videó: Espresso gép ~100k-ból: [link]
Röviden: vegyél használt Gaggia Classicot és moddolt kicsit, szóval topiclakóknak sok újat nem fog mondani
mini gaggia videója majd két év múlva lesz
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Flashback
addikt
Komoly árak.
Ilyenkor érzem szerencsésnek magam amiért sikerült kifogni a Sage 920-at féláron...
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
bbuffy
senior tag
Milyen géped van?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Gravity1234
tag
Lelit Anna ahogy fentebb irtam.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
PpenoO
őstag
Hoffman Úr nem tudja, hogy a 2015 utáni Gaggia nem a legjobb választás? Vagy csak nem akart bele menni? Darálóból meg nem tudom melyik a jobb, egy használt Iberital vagy egy új Graef.
Peti...(16v)
tag
Pavoni E61 fejes, rotós DB gép a fb csoportban, ha vki ilyesmit keresne.
Melyik csoportban?
ribarszki
őstag
A barista eszköz piacon. A médiatartalmak között még ott van 2db kép, de a poszt eltűnt. 599k-ra volt hirdetve..
Megvan, hu ez brutalszep gep.
bbuffy
senior tag
Ja értem. Igen itt más a helyzet. Vmiert e61 volt a fejemben, bocs
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
Peti...(16v)
tag
Bocs, eltűntem, de látom közben megtaláltad.
Ennyiért szerintem jó ajánlat, mindent tud, és a fólia alapján újnak tűnik. Hogy minőségre milyen lehet, az kérdés.
Cathfaern
nagyúr
Most látom neked volt korábban sikered roastopus filter + v60 kombóval. Épp van nálam 3 csomag, másodikat bontottam már, de valahogy nem adja. Nincs rossz íze, de a valahogy laposabb lesz a végeredmény, mint amiket mostanában megszoktam. Fura módon brikkában meg tökéletes, nagyon jó gyümölcsös ízjegyek jönnek le.
Te milyen módszert használsz v60-hoz? Hoffmann?
Cathfaern
nagyúr
A jelek szerint nem, mert csodálkozott is, hogy nem pont olyan a Gaggia Classic, mint amit megszokott. Szóval akár még okosodni is jöhetett volna a topicba
Toobee
veterán
Nem döglesztetted meg? V60+textil szűrő nálam bevált. Igen, JH intelmei szerint készült.
https://barbieripnk.hu/
Bazsee71
őstag
Milyen hőmérsékletű vizet használsz V60-hoz? Nálam a cupping pl. 98 °C-os vízzel megy (ennyi a max marcon), illetve a Cup one is alapos előmelegítéssel az igazi.
Cathfaern
nagyúr
A Starfish már bontáskor fura volt egy kicsit Alig volt illata ahogy kibontottam a csomagolást. Pedig pár hetes pörkölés volt csak. És azzal mindent úgy csináltam ahogy szoktam.
Most Siren van bontva, ez már jobb, de kicsit ez is csalódás. Ezt próbáltam ma reggel Brikkával, azzal teljesen jó volt, szóval nem hiszem döglött lenne.
Őrlő továbbra is gyenge pont, de más kávékkal (Casino Mocca, One Eleven, Blue Bird Café, stb.) azért sokkal jobb ki szokott jönni ezzel is.
Bazsee71:
Rögtön forralás után megy rá a víz. V60 műanyag, filter átmosás is forró vízzel történik, szóval fel is melegítve.
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Nem lehet, hogy túl durva az őrlemény?
Napi szinten tesztelem a kávékat, és 2 hete nyitott tételnél sem tapasztalok hasonlót. Nem maradt esetleg autóban fagyos időben?
[ Szerkesztve ]
Cathfaern
nagyúr
"Nem lehet, hogy túl durva az őrlemény?"
Még két klikkel finomabbra is mentem vele, mint szoktam filterrel (16 vs. 14 C2-n).
"Nem maradt esetleg autóban fagyos időben?"
Futár hozta, azt nem tudom szállítás közben mi történt vele...
Bazsee71
őstag
Más tippem sajnos nincs. A leírtak eléggé az elfagyás tipikus jelei.
Mano66
senior tag
Rendeltem a Roastopus-tól kávét.Ezek a lejárati dátumok mikori pörkölésre utalnak? 10.05.2021 , 03.06.2021 .
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
jugeen
addikt
Február 10. és március 3.
Mano66
senior tag
Kösz. Akkor 3 hó a lejárat náluk. Azért kíváncsi leszek a feb.10.-i pörkölésre. Ilyen régit még nem kaptam itthonról.Holnap fel is bontom az egyiket nem-e döglött.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
Segítenétek melyik a V60 videó JF-től?
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
Bazsee71
őstag
4 hetes korában a kávé még csak a csúcs felé tart, a lejtő jóval arrébb van. A 3 hónap a tasak alján van feltüntetve.
[ Szerkesztve ]
Sic.Transit
csendes tag
https://www.youtube.com/watch?v=AI4ynXzkSQo
Köszönöm!
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
Bazsee71
őstag
Erről kicsit részletesebben, mert volt szerencsém elég sok próbát tenni a kávé tárolásával az elmúlt években.
A következő peremfeltételek mellett minőségi romlás nem volt tapasztalható még 2-3 hónapos kávék esetében sem:
- megfelelő, oxigéndiffúziót gátló csomagolóanyag,
- friss alapanyag (csak friss szüretelés),
- pörköléstől számítva 8 órán belül lecsomagolva,
- kontrollált körülmények között tárolva (max. 22 °C helyiség-hőmérséklet, napfénytől védve).
A leghosszabb ideig pihentetett kávét pont egy hónapja bontottam, egy 2020 januári pörkölésű száraz etióp volt, tehát 13 hónapos. Ízekben már messze volt egykori önmagától, de nem döglött le, joker őrlő álláson húzható volt.
Kísérleti fázisban van egy kissé "unortodox" csomagolóanyag, azzal 6 hónaposan is perfekt volt a kávé. Lassan lesz vele 12 hónapos tapasztalat is, egyelőre rendkívül biztató.
Toobee
veterán
Erre a ledöglés dologra érdemes visszanézni a PallYotz fagyasztott kávés bejegyzéseimet. Válaszokra kattintva valahol elő fog bújni a kezdő bejegyzés.
https://barbieripnk.hu/
Cathfaern
nagyúr
"- pörköléstől számítva 8 órán belül lecsomagolva,
- kontrollált körülmények között tárolva (max. 22 °C helyiség-hőmérséklet, napfénytől védve)."
Az a baj ezeket a mostani online rendelős világban lehetetlen ellenőrizni végfelhasználóként Oké, elvileg az elsőt a pörkölő tudja garantálni, de a másodikat ő se. A másodikat még akkor se, ha viszonteladókon (és nem futáron) keresztül terjeszteni, mint a Casino Mocca is, mert kávézókban is láttam már nem túl ideális helyre kirakva a kávékat...
Nyilván mindkettőre garancia ha az ember direktben a pörkölőtől veszi, de lezárások mellett az nem megoldható, de lezárások nélkül is problémás sokaknak.
"Kísérleti fázisban van egy kissé "unortodox" csomagolóanyag, azzal 6 hónaposan is perfekt volt a kávé."
Erről lehet többet megtudni?
Bazsee71
őstag
Persze, onnantól kezdve, hogy elhagyta a pörkölőt, nehéz befolyásolni a dolgokat. Csak arra akartam rávilágítani, hogy ez az öregedés téma is a helyén kezelendő. Ha egy kávé 1-2 hónaposan döglött, akkor ott nem az időtényező a hiba.
Éppen jön a szezon, érdemes majd kipróbálni egy száraz etiópot, hogy milyen 2 hetesen, és milyen 6-8 hetesen.
Annak ellenére, hogy egy éve foglalkozunk vele, a csomagolás még nagyon kísérleti stádiumban van, de amint eldől, hogy használható/nem használható, beszámolok róla.
[ Szerkesztve ]
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.