Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [sh4d0w:] Rebel Moon - Ne nézd meg!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Pont ezt akartam kérdezni én is.
Van rajta 3 állású kapcsoló ami kb dísznek jó mert még 0-s álláson is sikerült 96 fokos fejhőt produkálni.
#98690560
törölt tag
Én rengeteget szívtam a Marával, folyton szervízben volt, valami mindig elszállt benne, a hőfok kapcsoló csak nagyon tág tartományban működött, csapolás után azonnal durván elszállt a hő, szintén 0 álláson is sikerült 95öt mérni. Bár voltak jó tapasztalataim is vele, visszagondolva cseppet sem bánom hogy ment a háztól. Én Elizabethre váltottam és az anyaghasználaton kívül egyelőre nem tudok rosszat mondani róla.
thomasrc
tag
Mármint coffee priority módban? Elvileg az normális, hogy csapolás után elszáll a fejhő a steam boost miatt, de a kézikönyv szerint 5 percig még alkalmasnak kéne lennie arra, hogy további adagokat főzzünk le. Kár, hogy nincs hőmérőm itthon, mert letesztelném.
..a kávé alá? ezmiez?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Jhonny06
veterán
A többi Roastopus is hasonlóan jó? Ez volt az első tőlük.
#98690560
törölt tag
Én csak presszózom, nálam mindig kávé módban futott, így könnyen és stabilan lehetett használni, viszont ha valaki kért tejest vagy esetleg több vendég volt, akkor már eléggé elhasalt a gép, a folyton leeső gőznyomással, az ugráló hővel, szóval ott már nem volt két egyforma shot.
Jhonny06 #127005
Abszolút top kategóriás kávéik vannak, én nagyon ajánlom bármelyik cuccukat. Sok pörkölővel ellentétben náluk felteszed a kávét egy standard beállitáson a kis otthoni gépeden, a végén hátradőlsz és élvezed. Nem kell hozzá a napsugarak beesési szögét mérni, esőtáncot járni, egyiptomi hieroglifákat visszafejteni, hogy iható kávét kapj, mint pl a Casino Mocca esetén. Szóval csak bátran!
brumi1024
veterán
Igen. (Presszónál)
kk831228
addikt
Igen, a kinézete nem a legminőségibb az biztos a Sage - nek, de ettől függetlenül évek óta műkszik hibátlanul Pallyotz - nál, és nem kell indinántáncot járni a jó végeredményért...
Azt tudja amit kell, sőt... Aki szeretne egy jó presszót, és nem akar kiegészítőkre elkölteni egy csomó pénzt, nem szeret b...kodni az elkészítéssel, nem akar félórát várni, hogy bemelegedjen a gép, és csak a végeredményt szeretné élvezni, annak egy jó választás lehet, ilyen árban, nem nagyon látok jobb tudású gépet.
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
WarLock07222
tag
Pont erre gondoltam. Tejhabosítás nélkül egy sima single boiler gép is tud hőstabil lenni, tisztán presszózásra pedig nem annyira látom létjogosultságát a HX gépeknek. Bár őszintén belátom, hogy modern espresso esetében ahol cél a paraméterek reprodukálása sem nagyon látom helyét a HX gépeknek.
hű, elolvastam, inkább nem mondok semmit
(nálam eleve adott, hogy felülre teszek ap papírt, mert ez óvja meg a mini gaggiát, hogy dzsuvás legyen a felsőszűrő és a kazán. szóval maximum alá-fölé tudnék tenni, de nem fogok)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Meg még középre is!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
brumi1024
veterán
Fölé teszek (kevesebbet kell tisztítani a puck screent), alatta egyszer-kétszer próbáltam, nekem ez már sok pepecs.
Toobee
veterán
Nem tudom ki mit művel, de én nem találkoztam mostanában hisztis Casino Mocca kávéval, pedig jópár járt nálam. Kifejezetten jó volt mindegyik, nem számított, hogy Kinu M47-tel, F késes Majorral, SSP Brew késes Fellow Ode-dal daráltam-e, esetleg a céges Comandante C40-nel vagy Baratza Sette 270Wi-vel. Szinte mindig filter pörkölést vásárlok, de elvétve akad espresso is, szerintem még a koffeinmentesük is tök iható. V60, AP Gagne, Lelit Diana, La Scala Eroica, 9Barista, Cafelat Robot, csak, hogy a napi szinten pörgetett cuccokat említsem. Szerintem nehéz velük téveszteni. Ha van már egy kis rutinod náluk, akkor tudni fogod, hogy melyik címkét érdemes kerülni/keresni, milyen ízjegyek, amiket ők használnak a leírásban és te szeretsz.
https://barbieripnk.hu/
Toobee
veterán
Lehet már csak én "kínlódom" itt a topikban a jó öreg HX-szel, pedig emlékszem: mindenkinek az E61-re porcosodott itt, mikor elkezdtük a topikban/Indexen a tapasztalatok megosztását. Jó kis Punto It Marrone közös beszerzés (döglött halszag ), aztán milyen jókat ittunk belőle akkori szemmel.
Az első váót a HasBean rendelések hozták meg (tamp&pullban találkoztunk vele), onnan indult az igazi lejtő. Na meg ne felejtsük el, mikor PallYotz még a kis Genevel tolta nekünk a kávékat, de jók is voltak! Voltak olyan idők is, mikor a késekkel kapcsolatban mindössze annyi tudás keringett itt, hogy, ha szeleteli a körmöt, akkor minden jó. Mondjuk az akkori Majorom valószínűleg nem lehetett már százas késügyilet, mert simán jobb volt a Kinu M47. Mennyivel egyszerűbb dolga van a usereknek most, annyi tudás halmozódott fel itt, hogy lassan érdemes lenne egy könyvet írni belőle. Nem kell keresni az utat, elég megfogadni annak a néhány embernek a javaslatait, akik valóban releváns és adottság/tanulás miatt jó szenzori skillek mellett tesznek itt tök jó ajánlásokat. Szóval bárcsak meglett volna ez a tudás itt 2011-12 környékén és mennyi sok felesleges kitérőtől kíméltem volna meg magam!
https://barbieripnk.hu/
Bazsee71
őstag
Pont ma idéztem fel, hogy mennyi ideig szenvedtem szimplán a kosár túltöltése miatt, vagy hogy az elején hogy vártam a csodát a PID-től, hogy ha savas, akkor hőt neki, ha keserű, akkor meg letekerni.
Toobee
veterán
Igen, a régi szép idők! Nyomta mindenki a mantrát grammok, másodpercek, nyomás stb. vonalon, aki csinált egy allonget arra mentek a grimaszok, mi ez az elbaltázott eszpresszo, az ilyet kiöntöm, meg se iszom Igaz, azok a kávék egyáltalán nem is voltak alkalmasak bármilyen más elkészítési módra a "tankönyvi" presszón kívül. Kedvenc hivtitám volt még régen a risztretto recept: egy korábban megállított eszpresszó vagy egy finomabb őrleménnyel készülő recept. Most meg húzzuk itt a 3 bar max nyomásos, 18-60g kávékat és örülünk, hogy nem kell lekanalazni róla a keserű fúj fúj cremát. Igaz, pár éve még attól voltunk oltári büszkék az elkészült kávéra, ha a crema megtartotta a komplett Korona cukorgyár napi termelését. Szóval változnak az időt, én örülök, hogy ez a hobbi is ilyen óriási minőségi fejlődésen ment keresztül egy évtized alatt.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
mondjuk ezeket a gyári ilyen-olyan blendeket én a kezdetek kezdetén elhagytam... (de ja, volt nekem is vitám, hogy én a robuszta szagától rosszul vagyok 100 méterről és nem iszom és kész)
viszont én rögtön paljoccal indultam, és hát egy jó apricot illusiont bármikor innék most is. az sem változott sokat, hogy mit akarok egy presszógéptől, tizenév alatt sikerült a szivattyút dugattyúra cserélni, a kazánt kinyitni, és ennyi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
rastacsz
tag
De emberek még most is krémet keresnek a kávén és kétségbe vannak esve, ha nincs.
+ unifilter/Wafo alatt meg kommentelnek , hogy csatornásodik, nem áll össze a lefolyás, fúj
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
azért toobee kávéin elég szép leopárdmintás crema van, az úgy tökéletes, én örülök neki (nálam nem ilyen szép, egyrészt primkóbb kávét pörkölök, mint a nagyok, másrészt még nem jutottam el egy nyitott portafilterig a mini gaggián )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Toobee
veterán
Azért, ha jól emlékszem egy pár darab gép nálad is megfordult. Szólj, ha 10 alatt tudtál maradni, akkor validálom, hogy gyorsan megérkeztél
https://barbieripnk.hu/
Toobee
veterán
Unifilter+papír alulra kiöl mindent, csak a fekete lét kapod.
https://barbieripnk.hu/
MPowerPH
félisten
Melyik ez?
Don't Tread On Me
kíváncsi voltam, persze, meg küzdöttem picit a vízterítés témával (elég hamar eljutottam oda, hogy sok múlik azon). de amúgy:
1. rancilio audrey
2. gaggia baby primo (hogy melyik a jobb, ez volt anno a két nagy)
3. qm 0800 (a híres termoblokk)
4. qm silvano
5. bfc junior levetta (hamar ment, mert fúj e61 jajaj)
6. dc mini
7. űr gc
8. mini gaggia
+. qm 0650 (mert kikaptam egy kvázi újat, és hogy legyen valami gőzölni)
szerintem alatta maradtam , ráadásul többnél egyszerűen csak kíváncsi voltam a "másik híres párjára" (de simán lehet, hogy kimaradt vmi). ami bold, azt nyúztam sokat, ami italic, azt gyakorlatilag semmit.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
rastacsz
tag
Un bustine di zucchero-ra gondoltam, hogy azt tartja meg a crema.
De a wbc még mindig külön pontozza a cremat....
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
Toobee
veterán
Na, ez tényleg rövidke életút
https://barbieripnk.hu/
áá, fuck, de kimaradt a pavoni és a caravel
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
A Caravel? Ami nálad volt az nem saját volt ?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
ezért mondom, hogy kihagytam ezt a kettőt. úgy már megvan a tíz, elvéreztem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Jah hogy úgy maradt ki…. Oké, félreértettem
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
brumi1024
veterán
Érdekesség: lehet beválnak azok a tippek, amik a Sanremo You-t E61-nek gondolták?
€7500-ért
De simán lehet, hogy a kis kínai szétkapott egy SR-t és egy E61 köré akarja lekoppintani, az eredeti gép a tudása alapján nem tudom, hogy lehetne E61 megoldású.
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Szerintem a kisebbik gond, hogy E61, annak legalább tudjuk, hogy jó a vízterítése. Inkább a San Remo felirat ezért az árcéduláért. Finoman szólva sem a minőség bajnokai az elmúlt 1-2 évben.
RetepNyaraB
veterán
#98690560
törölt tag
Pár órája vettem ki a fagyóból egy 200as csomagot belőle, reggel tervezem bontani.
Bitang jól néz ki a fotón
Van valami szabály az előáztatásra? Úgy értem, hogy mi alapján határozod meg, hogy egy kávénál mennyi legyen maga az ázás? 3 mp vagy 12 mp például? Ugye nálam az elizabeth programozható kétféle preinfusion módra, de teljes a homály, hogy mi a lényege a dolognak, a kézikönyvben sincs semmi támpont, a neten is van aki 4 mp-et ír van aki 6-ot, de sehol semmi, hogy ezt mi alapján lövik be. Vagy túlbonyolítom az egészet?
RetepNyaraB
veterán
Nem tudom az örök élet ingyen sör receptjét; robottal alapvetően legalább pár mp 2 bar körül ritkán árt. Olyan 6-8mp, mondjuk. De ezt beleszámítom a teljes időbe!
Kivéve pl. a macerás burundi CM teszt, amit kifejezetten cécó nélkül kellett max 25mp alatt és 1:2-nél nem hosszabban letolni. Aztán ha filter van terítéken, azt akár 20+mp-re is csöpögtetem és 50mp, vagy 1 perc körül van a vége, max. 4bar táján. Inkább lejjebb.
Vagy irány a turbo shot erdeje, csak ha más otthon nem szereti, akkor macerás folyton tekergetni az őrlőt sajna.
Szóval egy rövid, pár másodperces ázás és lassú nyomásfelépülés az szerintem általában szinte mindennek jót tehet, ami nem szén típusú - tehát arabica és értelmezhető színe van.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
zolnagy
őstag
Mivel őrölted?
Jól néz ki!
RetepNyaraB
veterán
Major.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
MPowerPH
félisten
35mp? wow. Es nem keseredett meg?
Nekem most sikerul vegre ihato, pontosabban nagyon finom eredmenyt produkalnom. Es nagyon szamit a hofok, es a lefolyasi ido. 92 fok kell neki, alatta ures lesz a kave. Es 25s fole engedve mar keseru. Eloaztatast is kikapcsoltam, mert izre szinten kesernyes lett a vegeredmeny, bar miota megvan az SJ, azt meg nem kapcsoltam vissza.
Don't Tread On Me
brumi1024
veterán
Világos pörkölésnek, pláne alacsonyabb nyomáson még jól is tud állni a hosszabb lefolyás. Sötétnél reális, hogy keseredik 25 felett.
[ Szerkesztve ]
pbalint
csendes tag
Jó kávé, jó örlő, jó víz, jó előkészítés, profilozás, megfelelő tapasztalat és se a lefolyási idő se a hőmérséklet se a pontos nyomásértékek nem számítanak sokat. Az eredmény mindig jó lesz
Kinézetre én is tudtam belőle ilyesmit, csak már ráuntam
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
lojzi1
csendes tag
Követtem itt a véleményeket, de kicsit el vagyok veszve, mi is az aktuális best practice szűrőpapír/puck screen használat. Fentről lefeléhaladva: puck/papír/kávé/papír? Nem túlzás ez?
Cathfaern
nagyúr
De Felülre vagy puck vagy papír, mindkettő felesleges.
Illetve az alulra papír az nem feltétlen "best practice". Egyenletesebb lesz a kivonatolás, viszont mivel átszűri a kávét, ezért érdemben megváltoztatja a végeredményt: nincs crema (ez még nem nagy kár), olajokat is kiszűri (más lesz a teste), fine-t is kiszűri (még jobban megváltoztatja a testét).
Nutra
tag
Én a puck alá teszek papírt, azóta sokkal egyszerűbb a screen tisztítása, a papír megfogja. A puck screen meg már megvan, csak nem fogom kidobni vízterítés miatt talán jobb.
iatti
aktív tag
itt? semmi se túlzás, még a kosár ajába is kerülhet papír, meg ha beleférne ez a pik-puk, még oda is raknának
billyjoe
csendes tag
lojzi1
csendes tag
igen, ez benyomásom nekem is ez már szinte hamburger, nem is kávé
Én is így teszek.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
#98690560
törölt tag
icm
tag
Tamper? Nálam a normcore érkezése után stabilizálódott a dolog, konzisztens tömörítés miatt.
Ez egy 15-ös kosár? Nem kizáró, de valahogy nekem avval sose volt sikerem.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.