Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#127001) koxx válasza WarLock07222 (#126999) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Pont ezt akartam kérdezni én is.
Van rajta 3 állású kapcsoló ami kb dísznek jó mert még 0-s álláson is sikerült 96 fokos fejhőt produkálni.

(#127002) #98690560 válasza thomasrc (#127000) üzenetére


#98690560
törölt tag

Én rengeteget szívtam a Marával, folyton szervízben volt, valami mindig elszállt benne, a hőfok kapcsoló csak nagyon tág tartományban működött, csapolás után azonnal durván elszállt a hő, szintén 0 álláson is sikerült 95öt mérni. Bár voltak jó tapasztalataim is vele, visszagondolva cseppet sem bánom hogy ment a háztól. Én Elizabethre váltottam és az anyaghasználaton kívül egyelőre nem tudok rosszat mondani róla.

(#127003) thomasrc válasza #98690560 (#127002) üzenetére


thomasrc
tag

Mármint coffee priority módban? Elvileg az normális, hogy csapolás után elszáll a fejhő a steam boost miatt, de a kézikönyv szerint 5 percig még alkalmasnak kéne lennie arra, hogy további adagokat főzzünk le. Kár, hogy nincs hőmérőm itthon, mert letesztelném.

(#127004) Parci válasza billyjoe (#126987) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

..a kávé alá? ezmiez?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#127005) Jhonny06 válasza #98690560 (#126997) üzenetére


Jhonny06
veterán

A többi Roastopus is hasonlóan jó? Ez volt az első tőlük.

(#127006) #98690560 válasza thomasrc (#127003) üzenetére


#98690560
törölt tag

Én csak presszózom, nálam mindig kávé módban futott, így könnyen és stabilan lehetett használni, viszont ha valaki kért tejest vagy esetleg több vendég volt, akkor már eléggé elhasalt a gép, a folyton leeső gőznyomással, az ugráló hővel, szóval ott már nem volt két egyforma shot.

Jhonny06 #127005
Abszolút top kategóriás kávéik vannak, én nagyon ajánlom bármelyik cuccukat. Sok pörkölővel ellentétben náluk felteszed a kávét egy standard beállitáson a kis otthoni gépeden, a végén hátradőlsz és élvezed. Nem kell hozzá a napsugarak beesési szögét mérni, esőtáncot járni, egyiptomi hieroglifákat visszafejteni, hogy iható kávét kapj, mint pl a Casino Mocca esetén. Szóval csak bátran!

(#127007) brumi1024 válasza Parci (#127004) üzenetére


brumi1024
veterán

Igen. :K (Presszónál)

(#127008) kk831228 válasza thomasrc (#126998) üzenetére


kk831228
addikt

Igen, a kinézete nem a legminőségibb az biztos a Sage - nek, de ettől függetlenül évek óta műkszik hibátlanul Pallyotz - nál, és nem kell indinántáncot járni a jó végeredményért... :B

Azt tudja amit kell, sőt... Aki szeretne egy jó presszót, és nem akar kiegészítőkre elkölteni egy csomó pénzt, nem szeret b...kodni az elkészítéssel, nem akar félórát várni, hogy bemelegedjen a gép, és csak a végeredményt szeretné élvezni, annak egy jó választás lehet, ilyen árban, nem nagyon látok jobb tudású gépet. :)

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#127009) WarLock07222 válasza #98690560 (#127006) üzenetére


WarLock07222
tag

Pont erre gondoltam. Tejhabosítás nélkül egy sima single boiler gép is tud hőstabil lenni, tisztán presszózásra pedig nem annyira látom létjogosultságát a HX gépeknek. Bár őszintén belátom, hogy modern espresso esetében ahol cél a paraméterek reprodukálása sem nagyon látom helyét a HX gépeknek.

(#127010) Parci válasza brumi1024 (#127007) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hű, elolvastam, inkább nem mondok semmit

(nálam eleve adott, hogy felülre teszek ap papírt, mert ez óvja meg a mini gaggiát, hogy dzsuvás legyen a felsőszűrő és a kazán. szóval maximum alá-fölé tudnék tenni, de nem fogok)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#127011) sz.zs. válasza Parci (#127010) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Meg még középre is! ;] :))

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#127012) brumi1024 válasza Parci (#127010) üzenetére


brumi1024
veterán

Fölé teszek (kevesebbet kell tisztítani a puck screent), alatta egyszer-kétszer próbáltam, nekem ez már sok pepecs.

(#127013) Toobee válasza #98690560 (#127006) üzenetére


Toobee
veterán

Nem tudom ki mit művel, de én nem találkoztam mostanában hisztis Casino Mocca kávéval, pedig jópár járt nálam. Kifejezetten jó volt mindegyik, nem számított, hogy Kinu M47-tel, F késes Majorral, SSP Brew késes Fellow Ode-dal daráltam-e, esetleg a céges Comandante C40-nel vagy Baratza Sette 270Wi-vel. Szinte mindig filter pörkölést vásárlok, de elvétve akad espresso is, szerintem még a koffeinmentesük is tök iható. V60, AP Gagne, Lelit Diana, La Scala Eroica, 9Barista, Cafelat Robot, csak, hogy a napi szinten pörgetett cuccokat említsem. Szerintem nehéz velük téveszteni. Ha van már egy kis rutinod náluk, akkor tudni fogod, hogy melyik címkét érdemes kerülni/keresni, milyen ízjegyek, amiket ők használnak a leírásban és te szeretsz.

https://barbieripnk.hu/

(#127014) Toobee válasza WarLock07222 (#127009) üzenetére


Toobee
veterán

Lehet már csak én "kínlódom" itt a topikban a jó öreg HX-szel, pedig emlékszem: mindenkinek az E61-re porcosodott itt, mikor elkezdtük a topikban/Indexen a tapasztalatok megosztását. Jó kis Punto It Marrone közös beszerzés (döglött halszag :DDD ), aztán milyen jókat ittunk belőle akkori szemmel.
Az első váót a HasBean rendelések hozták meg (tamp&pullban találkoztunk vele), onnan indult az igazi lejtő. Na meg ne felejtsük el, mikor PallYotz még a kis Genevel tolta nekünk a kávékat, de jók is voltak! Voltak olyan idők is, mikor a késekkel kapcsolatban mindössze annyi tudás keringett itt, hogy, ha szeleteli a körmöt, akkor minden jó. Mondjuk az akkori Majorom valószínűleg nem lehetett már százas késügyilet, mert simán jobb volt a Kinu M47. Mennyivel egyszerűbb dolga van a usereknek most, annyi tudás halmozódott fel itt, hogy lassan érdemes lenne egy könyvet írni belőle. Nem kell keresni az utat, elég megfogadni annak a néhány embernek a javaslatait, akik valóban releváns és adottság/tanulás miatt jó szenzori skillek mellett tesznek itt tök jó ajánlásokat. Szóval bárcsak meglett volna ez a tudás itt 2011-12 környékén és mennyi sok felesleges kitérőtől kíméltem volna meg magam!

https://barbieripnk.hu/

(#127015) Bazsee71 válasza Toobee (#127014) üzenetére


Bazsee71
őstag

Pont ma idéztem fel, hogy mennyi ideig szenvedtem szimplán a kosár túltöltése miatt, vagy hogy az elején hogy vártam a csodát a PID-től, hogy ha savas, akkor hőt neki, ha keserű, akkor meg letekerni.

(#127016) Toobee válasza Bazsee71 (#127015) üzenetére


Toobee
veterán

Igen, a régi szép idők! Nyomta mindenki a mantrát grammok, másodpercek, nyomás stb. vonalon, aki csinált egy allonget arra mentek a grimaszok, mi ez az elbaltázott eszpresszo, az ilyet kiöntöm, meg se iszom :DDD Igaz, azok a kávék egyáltalán nem is voltak alkalmasak bármilyen más elkészítési módra a "tankönyvi" presszón kívül. Kedvenc hivtitám volt még régen a risztretto recept: egy korábban megállított eszpresszó vagy egy finomabb őrleménnyel készülő recept. Most meg húzzuk itt a 3 bar max nyomásos, 18-60g kávékat és örülünk, hogy nem kell lekanalazni róla a keserű fúj fúj cremát. Igaz, pár éve még attól voltunk oltári büszkék az elkészült kávéra, ha a crema megtartotta a komplett Korona cukorgyár napi termelését. Szóval változnak az időt, én örülök, hogy ez a hobbi is ilyen óriási minőségi fejlődésen ment keresztül egy évtized alatt.

[ Szerkesztve ]

https://barbieripnk.hu/

(#127017) Parci válasza Toobee (#127016) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mondjuk ezeket a gyári ilyen-olyan blendeket én a kezdetek kezdetén elhagytam... :DDD (de ja, volt nekem is vitám, hogy én a robuszta szagától rosszul vagyok 100 méterről és nem iszom és kész)

viszont én rögtön paljoccal indultam, és hát egy jó apricot illusiont bármikor innék most is. az sem változott sokat, hogy mit akarok egy presszógéptől, tizenév alatt sikerült a szivattyút dugattyúra cserélni, a kazánt kinyitni, és ennyi :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#127018) rastacsz


rastacsz
tag

De emberek még most is krémet keresnek a kávén és kétségbe vannak esve, ha nincs.
+ unifilter/Wafo alatt meg kommentelnek , hogy csatornásodik, nem áll össze a lefolyás, fúj

There are 2 types of people in this world. Avoid them both.

(#127019) Parci válasza rastacsz (#127018) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

azért toobee kávéin elég szép leopárdmintás crema van, az úgy tökéletes, én örülök neki (nálam nem ilyen szép, egyrészt primkóbb kávét pörkölök, mint a nagyok, másrészt még nem jutottam el egy nyitott portafilterig a mini gaggián :DDD)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#127020) Toobee válasza Parci (#127017) üzenetére


Toobee
veterán

Azért, ha jól emlékszem egy pár darab gép nálad is megfordult. Szólj, ha 10 alatt tudtál maradni, akkor validálom, hogy gyorsan megérkeztél ;]

https://barbieripnk.hu/

(#127021) Toobee válasza Parci (#127019) üzenetére


Toobee
veterán

Unifilter+papír alulra kiöl mindent, csak a fekete lét kapod.

https://barbieripnk.hu/

(#127022) MPowerPH válasza #98690560 (#126829) üzenetére


MPowerPH
félisten

Melyik ez? :)

Don't Tread On Me

(#127023) Parci válasza Toobee (#127020) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

kíváncsi voltam, persze, meg küzdöttem picit a vízterítés témával (elég hamar eljutottam oda, hogy sok múlik azon). de amúgy:
1. rancilio audrey
2. gaggia baby primo (hogy melyik a jobb, ez volt anno a két nagy)
3. qm 0800 (a híres termoblokk)
4. qm silvano
5. bfc junior levetta (hamar ment, mert fúj e61 jajaj)
6. dc mini
7. űr gc
8. mini gaggia
+. qm 0650 (mert kikaptam egy kvázi újat, és hogy legyen valami gőzölni)

szerintem alatta maradtam :DDD, ráadásul többnél egyszerűen csak kíváncsi voltam a "másik híres párjára" (de simán lehet, hogy kimaradt vmi). ami bold, azt nyúztam sokat, ami italic, azt gyakorlatilag semmit.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#127024) rastacsz válasza Parci (#127019) üzenetére


rastacsz
tag

Un bustine di zucchero-ra gondoltam, hogy azt tartja meg a crema.
De a wbc még mindig külön pontozza a cremat.... :U

There are 2 types of people in this world. Avoid them both.

(#127025) Toobee válasza Parci (#127023) üzenetére


Toobee
veterán

Na, ez tényleg rövidke életút :C

https://barbieripnk.hu/

(#127026) Parci válasza Toobee (#127025) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

áá, fuck, de kimaradt a pavoni és a caravel :DDD

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#127027) sz.zs. válasza Parci (#127026) üzenetére


sz.zs.
senior tag

A Caravel? Ami nálad volt az nem saját volt ?

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#127028) Parci válasza sz.zs. (#127027) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ezért mondom, hogy kihagytam ezt a kettőt. úgy már megvan a tíz, elvéreztem. :)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#127029) sz.zs. válasza Parci (#127028) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Jah hogy úgy maradt ki…. Oké, félreértettem :R

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#127030) brumi1024


brumi1024
veterán

Érdekesség: lehet beválnak azok a tippek, amik a Sanremo You-t E61-nek gondolták?

(#127031) koxx válasza brumi1024 (#127030) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

€7500-ért :U
De simán lehet, hogy a kis kínai szétkapott egy SR-t és egy E61 köré akarja lekoppintani, az eredeti gép a tudása alapján nem tudom, hogy lehetne E61 megoldású.

[ Szerkesztve ]

(#127032) Bazsee71 válasza brumi1024 (#127030) üzenetére


Bazsee71
őstag

Szerintem a kisebbik gond, hogy E61, annak legalább tudjuk, hogy jó a vízterítése. Inkább a San Remo felirat ezért az árcéduláért. Finoman szólva sem a minőség bajnokai az elmúlt 1-2 évben.

(#127033) RetepNyaraB


RetepNyaraB
veterán

Sz.zs. köszi a cuccost. Működik ez ;)

Random kerinci, random őrlőálláson. 17/42g 35mp, kb.8-10mp előlé 2Baron, 7->4Bar a többi. Behúzzuk 30 környékére és zsírtaraj.

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#127034) #98690560 válasza RetepNyaraB (#127033) üzenetére


#98690560
törölt tag

Pár órája vettem ki a fagyóból egy 200as csomagot belőle, reggel tervezem bontani.
Bitang jól néz ki a fotón :C

Van valami szabály az előáztatásra? Úgy értem, hogy mi alapján határozod meg, hogy egy kávénál mennyi legyen maga az ázás? 3 mp vagy 12 mp például? Ugye nálam az elizabeth programozható kétféle preinfusion módra, de teljes a homály, hogy mi a lényege a dolognak, a kézikönyvben sincs semmi támpont, a neten is van aki 4 mp-et ír van aki 6-ot, de sehol semmi, hogy ezt mi alapján lövik be. Vagy túlbonyolítom az egészet?

(#127035) RetepNyaraB válasza #98690560 (#127034) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Nem tudom az örök élet ingyen sör receptjét; robottal alapvetően legalább pár mp 2 bar körül ritkán árt. Olyan 6-8mp, mondjuk. De ezt beleszámítom a teljes időbe!
Kivéve pl. a macerás burundi CM teszt, amit kifejezetten cécó nélkül kellett max 25mp alatt és 1:2-nél nem hosszabban letolni. Aztán ha filter van terítéken, azt akár 20+mp-re is csöpögtetem és 50mp, vagy 1 perc körül van a vége, max. 4bar táján. Inkább lejjebb.

Vagy irány a turbo shot erdeje, csak ha más otthon nem szereti, akkor macerás folyton tekergetni az őrlőt sajna.

Szóval egy rövid, pár másodperces ázás és lassú nyomásfelépülés az szerintem általában szinte mindennek jót tehet, ami nem szén típusú - tehát arabica és értelmezhető színe van.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#127036) zolnagy válasza RetepNyaraB (#127033) üzenetére


zolnagy
őstag

Mivel őrölted?
Jól néz ki!

(#127037) RetepNyaraB válasza zolnagy (#127036) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Major.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#127038) MPowerPH válasza RetepNyaraB (#127033) üzenetére


MPowerPH
félisten

35mp? wow. Es nem keseredett meg?

Nekem most sikerul vegre ihato, pontosabban nagyon finom eredmenyt produkalnom. Es nagyon szamit a hofok, es a lefolyasi ido. 92 fok kell neki, alatta ures lesz a kave. Es 25s fole engedve mar keseru. Eloaztatast is kikapcsoltam, mert izre szinten kesernyes lett a vegeredmeny, bar miota megvan az SJ, azt meg nem kapcsoltam vissza.

Don't Tread On Me

(#127039) brumi1024 válasza MPowerPH (#127038) üzenetére


brumi1024
veterán

Világos pörkölésnek, pláne alacsonyabb nyomáson még jól is tud állni a hosszabb lefolyás. :K Sötétnél reális, hogy keseredik 25 felett.

[ Szerkesztve ]

(#127040) pbalint


pbalint
csendes tag

Jó kávé, jó örlő, jó víz, jó előkészítés, profilozás, megfelelő tapasztalat és se a lefolyási idő se a hőmérséklet se a pontos nyomásértékek nem számítanak sokat. Az eredmény mindig jó lesz :D

(#127041) sz.zs. válasza RetepNyaraB (#127033) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Kinézetre én is tudtam belőle ilyesmit, csak már ráuntam :)

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#127042) lojzi1


lojzi1
csendes tag

Követtem itt a véleményeket, de kicsit el vagyok veszve, mi is az aktuális best practice szűrőpapír/puck screen használat. Fentről lefeléhaladva: puck/papír/kávé/papír? Nem túlzás ez?

(#127043) Cathfaern válasza lojzi1 (#127042) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

De :) Felülre vagy puck vagy papír, mindkettő felesleges.

Illetve az alulra papír az nem feltétlen "best practice". Egyenletesebb lesz a kivonatolás, viszont mivel átszűri a kávét, ezért érdemben megváltoztatja a végeredményt: nincs crema (ez még nem nagy kár), olajokat is kiszűri (más lesz a teste), fine-t is kiszűri (még jobban megváltoztatja a testét).

(#127044) Nutra válasza Cathfaern (#127043) üzenetére


Nutra
tag

Én a puck alá teszek papírt, azóta sokkal egyszerűbb a screen tisztítása, a papír megfogja. A puck screen meg már megvan, csak nem fogom kidobni :D vízterítés miatt talán jobb.

(#127045) iatti válasza lojzi1 (#127042) üzenetére


iatti
aktív tag

itt? semmi se túlzás, még a kosár ajába is kerülhet papír, meg ha beleférne ez a pik-puk, még oda is raknának :DD

(#127046) billyjoe válasza Cathfaern (#127043) üzenetére


billyjoe
csendes tag

Azért marad crema, igaz a cukrot nem tartja meg :)

Egyébként semmivel nem több idő mint a pogácsa fölé rakni. Kicsit kevesebb lesz a test, ízben viszont jobb, mindenki döntse el mi a fontos.

(#127047) lojzi1 válasza iatti (#127045) üzenetére


lojzi1
csendes tag

igen, ez benyomásom nekem is :) ez már szinte hamburger, nem is kávé

(#127048) sz.zs. válasza Nutra (#127044) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Én is így teszek.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#127049) #98690560


#98690560
törölt tag

10ből 7 shot így jön le.
Őrlés után az őrleménytartóból a kosárba, kicsit összerázom, utána wdt, alul és felül papír van. Megőrülök már.

(#127050) icm válasza #98690560 (#127049) üzenetére


icm
tag

Tamper? Nálam a normcore érkezése után stabilizálódott a dolog, konzisztens tömörítés miatt.
Ez egy 15-ös kosár? Nem kizáró, de valahogy nekem avval sose volt sikerem.

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.