Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#107001) RetepNyaraB válasza Parci (#107000) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

saccperkb. Plusz rókaposta.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#107002) mézespálinka válasza verti1 (#106977) üzenetére


mézespálinka
senior tag

Mire gondolsz? A túl hosszú "előáztatás" esetén a hőmérséklet-csökkenésen kívül (ami rézcső, pid, magasabb hőfok beállítása esetén kiküszöbölhető jórészt) van még valami, amit felhoz, hogy nem működik?

[ Szerkesztve ]

(#107003) Cathfaern válasza yazoo1 (#106990) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Vannak teljesen fém vízforralók is, pl. amit én használok HARIO Buono Electro is az.

(#107004) verti1 válasza mézespálinka (#107002) üzenetére


verti1
tag

Alap gépről van szó. Nagyon sok vizet ki kell engedni ahhoz, hogy tényleges előáztatásod legyen. Legalább a bojler űrtartalmának a felét, már nem emlékszem pontosan. Trükközés nélkül is esik vagy 7-8 fokot legalább. Sima PID-el se jobb a helyzet, nem fűti vissza. A rézcsőből se érdemes erre ellőni a vizet, szűkítővel többet nyersz. A ki be kapcsolgatás pedig egy baromság bármilyen gyorsan csinálod. Tönkre teszed a pogit vele.

(#107005) b.kov


b.kov
senior tag

Sziasztok,
Jelenleg egy kétszemélyes Brikkával szoktam duplát főzni, mikor épp itthon vagyunk párommal mind a ketten, szeretjük. Szimpla, presszó(szerű) kávét Nanopresso-val főzök magamnak, egyelőre meg vagyok ezzel is elégedve. Ezekhez valamilyen friss kávét szoktam őrölni Hario Skerton Pro-val.

Viszont kezdem kicsit megunni a kézi őrlést, és mindenhol azt olvasom, hogy a következő lépcső egy Graef CM702 lenne. A kérdésem az lenne, hogy a kényelem mellett érezhető változást hozna-e a konzisztensebb szemcseméret az általam használt eszközök esetében?

Később tervben lenne kicsit jobban megismerkedni a presszóval (valami karos géppel esetleg), így mondhatni előbb-utóbb amúgy is kellene beszereznem egy jobb örlőt - a dilemmám inkább arra irányul, hogy szerintetek ezt megéri-e megtennem most, vagy elég lenne később, mikor rápörgök jobban a presszóra?

+ IMS szűrőre van valami jó tippetek, honnan tudnék beszerezni kétszemélyes Brikkához?

Köszönöm. :R

(#107006) kozsy18


kozsy18
tag

FYI

ismet espressokepes a haztartasom :DD

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#107007) Toobee válasza kozsy18 (#107006) üzenetére


Toobee
veterán

:C Videó jöhet a shotról, analizáljuk.

https://barbieripnk.hu/

(#107008) SteelCowboy válasza kozsy18 (#107006) üzenetére


SteelCowboy
csendes tag

A GC és a mini Gaggia után lehet, hogy új "fórumgépet" avatunk? ;]
Videót tényleg tehetnél fel, Toobee shotjaira is mindig csorgatom a nyálam... :)

We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.

(#107009) konzumpro válasza b.kov (#107005) üzenetére


konzumpro
senior tag

Brikkánál nem vettem észre túl nagy különbséget kézi Hario és Graef CM702 között. Na jó de, de igazából ráér karosnál.
Karos irányba mostanság én Flairen (classic) gondolkoztam, meg La Pavonin (1964-65 körüli), de valahogy egyik se ránt be annyira, hogy bevállaljam, hogy mindig legyen frissen pörkölt kávé hozzá. Ha mégis, akkor Kinu (Phoenix) lenne ár/érték arányban ami tetszik őrlőként.
IMS szűrővel végül nekem nem voltak annyira jó tapasztalataim Brikka 2-nél, nagyon belassul tőle a prüszkölés. Nem volt türelmem megtalálni a megfelelő őrlemény durvaságot, kb. 10 alkalommal használtam, nem is a szilikon tömítésével, hanem gyári gumival. Moka 3-hoz biztosan jó lehet, de olyanom nincs, a Mokinával meg vagyok elégedve mokka téren.

(#107010) b.kov válasza konzumpro (#107009) üzenetére


b.kov
senior tag

Köszönöm az értékes választ. :R

(#107011) RetepNyaraB válasza b.kov (#107010) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

A Graeffel bejön pár más idegesítő dolog a képbe. Nem törik le a kezed többet, mint a Skertontól; viszont hangos (reggel, mindenki alszik, te épp lebontod a falat a konyhában) és vizezni, ütni-verni kell, hogy kiadja amit beleraktál. Elég lesz a karoshoz.
Én egy jobb minőségű kézit vennék, ha van rá keret. Akár használtan, ki lehet fogni. Itt is most ment el egy JE, de volt valami kinu is.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#107012) b.kov válasza RetepNyaraB (#107011) üzenetére


b.kov
senior tag

Igen, valahogy gondoltam, hogy a jelenlegi kényelmetlenséget nem feltétlen problémamentes módszer oldaná meg. :D Igazából engem a hang nem is zavarna, de lehet tényleg overkill lenne a jelenlegi setupomra. Kézit viszont nem szeretnék cserélni, ha már váltanék, akkor biztosan valamilyen elektromos megoldást keresnék. Egyébként semmi gondom a Hario-val azon kívül, hogy tekerni kell.

Szerintem ez egyelőre eldőlt, köszi Nektek. :)

(#107013) SteelCowboy


SteelCowboy
csendes tag

FIGYELEM, FIGYELEM!

Megkérem ferkoboy fórumtársunkat, fáradjon a privát üzeneteihez és adjon életjelet magáról, ha még érdekli a VST kosár, mert mihamarabb (ezen a héten) szeretném elküldeni a rendelést!

Köszönöm!

We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.

(#107014) ferkoboy válasza SteelCowboy (#107013) üzenetére


ferkoboy
aktív tag

Pont az imént ment a privát! :R

Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

(#107015) Cathfaern válasza b.kov (#107012) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Én Hario Skerton Pro-ról váltottam Timemore C2-re. Összehasonlíthatatlan az élmény. Nem csak őrlemény minőségre, hanem használatra is. C2-vel 30-40g leőrlése 50-60 sec, és szinte minimális erőt kell kifejteni. Skerton-hoz képest szinte azt mondanám, hogy "nem kell tekerni" :) Szóval én nem vetném el azt a kézi cserét, Timemore C2-re szinte minimális összegből tudnál váltani, és ég és föld lenne használhatóságban. Ráadásul kotyogósnál nem éreztem soha, hogy a C2 szűk keresztmetszet lenne (na jó, egy-két nagyon világos filter pörkölésű kávénél volt, hogy azt éreztem, hogy kéne pont egy beosztás kettő közé, hogy ideális kávé jöjjön le, de ez volt a kivétel).

(#107016) PeterAgos


PeterAgos
csendes tag

A Hardverapróra feltettem egy Kony 380V őrlőt [link] és egy Handpresso E.S.E. Pod készletet [link] .

(#107017) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#107018) bier válasza Parci (#107017) üzenetére


bier
csendes tag

:R

(#107019) bier válasza Parci (#107017) üzenetére


bier
csendes tag

a pid hőelemét hova tetted be?

(#107020) Silent77 válasza Parci (#107017) üzenetére


Silent77
veterán

Kettő? :Y
Címem küldöm privátba. :DDD
Grat, szépek!

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#107021) Parci válasza bier (#107019) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a kék az enyém, ott elforgattam 90 fokkal a kis fém takarólemezt a kazánban (jobban szeretem, ha látok rendesen), és egyszerűen belógattam ott

a narancs megy faternek, ott csak a gyári bimetál dolgozik

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#107022) bier válasza Parci (#107021) üzenetére


bier
csendes tag

a bimetál hány fokon kapcsol?

(#107023) thomasrc


thomasrc
tag

Sziasztok,

Rancilio Silviához szeretnék nyitott kart beszerezni, de sajnos befürödtem az első rendeléssel.

Elvi szinten a termék jó kellett volna legyen Silviához is, de mégsem szorul rá rendesen a fejre. Ha teljes erővel húzom meg, csapolás közben akkor is folyik ki mellette a víz.

Jobban megnéztem és összehasonlítva az eredeti Rancilio karral a következő differencia látszódik a szárnyaknál:

https://imgur.com/a/I99JcBV

Nem tudom látszódik-e a lényeg, de az eredeti karnál a szárny vége nincsen lecsapva, egyébként minden más egyezik. Ha jobban megnézem a Rancilio-s kar szárnyán a kopásnyomokat, akkor pont a lecsapott részen szorul rá a fejre (ott vannak erősebb kopásnyomok) és ebből arra tippelek, hogy ez lehet a probléma oka a nyitott karnál.

Az üzletet megkerestem a problémával, de azt a választ kaptam, hogy sajnos nem tudják kipróbálni a karokat, így lényegében csak vaktában tudnék ismét rendelni.

A kérdésem az, hogy aki nyitott kart használ Rancilio Silvia-hoz, az tudna nekem linkelni egyet, ami biztosan jól illeszkedik rá? Max. 10-12e Ft.-os kategóriában gondolkozom.

(#107024) MPowerPH


MPowerPH
félisten

A vizbe hogy keveritek bele a 2db osszetevot? Felmelegititek?

Don't Tread On Me

(#107025) ribarszki válasza MPowerPH (#107024) üzenetére


ribarszki
őstag

igen, 80 fokon.

(#107026) MPowerPH válasza ribarszki (#107025) üzenetére


MPowerPH
félisten

Az szep... Keserusonak akkora homerseklet kell, hogy oldodjon.
Na, mar csinalom is. :R

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#107027) PpenoO válasza bier (#107022) üzenetére


PpenoO
őstag

Nekem 91-92 fokra lőtte be a sz.zsakembör :), elsőre forráspont közel kapcsol le, ott várni kell 5 percet, utána elkezd kapcsolgatni a termosztát. Még nem érkezett meg a hőfokmérőm (pid nem férl el) de 1-2 fok között tartja az 1 liter vizet.

(#107028) Parci válasza bier (#107022) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nálam 90-92 fok között dolgozik (oda tekertem némi próbálgatás/mérés után), most megy a végső teszt

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#107029) ribarszki


ribarszki
őstag

Sziasztok! Létezhet, hogy a nitrogénnel tartósított kávé gyorsabban öregszik?
Pénteken bontottam fel a Pacificaffe De Tommaso kávéját, ami ízbomba volt, nagyon finom.
Tegnap óta viszont eltűnt az a kiváló étcsokis-narancsos íz, inkább a savak kerültek előtérbe. Megvannak az ízek, de halványabban.
Ezek szerint felbontás után fagyasszam a mézesüvegben?
Furcsa, hogy 5nap alatt ennyit változott.

(#107030) Silent77 válasza MPowerPH (#107024) üzenetére


Silent77
veterán

Én beleöntöm az egészbe, majd feloldódik. :D
Pár perc után megmérem a TDS-t, ennyi.

[ Szerkesztve ]

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#107031) bl4ze


bl4ze
veterán

Hölgyek, urak ! Holnap egy új kávét bontok: Costadoro - Decaffeinato
Valaki kóstolta már, van infója róla ? (hő igénye stb...)
Costadoro Decaffeinato, Bohne

.:. bl4ze .:.

(#107032) #69379456 válasza ribarszki (#107029) üzenetére


#69379456
törölt tag

Szia! Ugyanezt vette észre én is az utolsó Pacificaffe szállítmánynál, néhány nap alatt jelentős íz és illatvesztést tapasztaltam. Akkor olvastam itt a fórumban is egy hozzászólást, ahol írták, hogy valószínűleg a nitrogénes tartósítás okozza.

(#107033) hogyaza válasza thomasrc (#107023) üzenetére


hogyaza
csendes tag

[Ez ] jó hozzá,de szerintem a feltételezésed nem állja meg a helyét.Ha rendelsz kart,rendelj kartömítést is,mert az lesz az áruló.
(Nekem a zöld szilikon nem vált be.)
Nem az számít hogy nincs lecsapva a fűl,mert a legvastagabb pontján fekszik fel.

(#107034) thomasrc válasza hogyaza (#107033) üzenetére


thomasrc
tag

Köszi. Ez kép alapján sajnos ugyanaz, mint amit most küldök vissza, bár lehet, hogy ez más márkájú, nem tudom. Ha elvi szinten jó ez a kar, akkor a tömítéssel lehet probléma? Azt tapasztalom, hogy a nyitott kar sokkal nagyobb tartományban csavarható a fejen, mint a gyári Rancilio kar. A gyári Rancilio kar meghúzva szinte egyenesen áll ki a gépből, merőlegesen (egy kicsit jobbra), míg a nyitott kar totálisan jobbra áll, ha meghúzom rajta. Már a feltételkor is egyértelműen érződik, hogy lazábban illeszkedik, mint a gyári kar.

A tömítést egyébként macerás cserélni? Mi a pontos menete?

Szerk.: A zöld szilikon alatt erre gondoltál, jól értem? [link]

[ Szerkesztve ]

(#107035) hogyaza válasza thomasrc (#107034) üzenetére


hogyaza
csendes tag

Igen,ez a zöld.Elvileg jobbnak kellene lennie mint a gyárinak,de nekem nem volt az.Mérete az stimm.Ilyet keress.Nem írtad hogy melyik szériád van.A V1-V2re írják hogy 8.2mm a vastagsága,csak ezt láttam most a listában,de kérdezd meg.Lehet ez van a tiedben és azért nem feszül be a kar egyenes állásba. Megpróbálhatod a zöldet is,lehet neked beválik.
Kicserélni nem nagy ügy.Alulról beletekersz egy facsavart és kihúzod vele.Vagy kifeszegeted vékony lapos csavarhúzóval.

(#107036) thomasrc válasza thomasrc (#107034) üzenetére


thomasrc
tag

Közben elővettem a tolómérőt és elkezdtem méregetni. A fül legnagyobb vastagsága az eredeti Rancilio karon nálam 6,0 mm, ez egybevág az Expolygon eredeti Rancilio-s kar leírásával. A linkelt nyitott kar fülére viszont 5,8 mm-t írnak. Vagy ez a 0,2mm különbség nem számít? Egyébként amit rendeltem és rossznak mutatkozott annak a leírásában 6,2 mm van, szóval lehet, hogy itt volt a hiba.

(#107037) thomasrc válasza hogyaza (#107035) üzenetére


thomasrc
tag

Bocsi, közben látom, hogy válaszoltál.

V5-ös Silviám van. Mindenképpen érdeklődni fogok most vásárlás előtt, mert nem akarom megint beszívni. :R

(#107038) norby_42 válasza #69379456 (#107032) üzenetére


norby_42
aktív tag

Egy hónapja bontottam etiópot, sima szelepes zacskóba rakom szét 20 dekánként. Holnap bontom az utolsó előtti, de eddig még nem éreztem nagy változást

Eat pasta, run fasta

(#107039) Sic.Transit válasza thomasrc (#107023) üzenetére


Sic.Transit
csendes tag

Nekem ugynailyen nyitott karom van/volt, mint náald a felső. Évekig használtam gond nélkül, ezzel a tömítéssel: https://expolygon.hu/index.php/webshop/termek/700623-kartomites-kupos-cimbali-12-272

Zsolti szerint egy szar, nekem bevált. Simi ajánlotta, akinek CM Szabi ajánlotta, és a Silviához jó volt.

A gyári naked kar is szar a zöld tömítéssel nekem.

(#107040) konzumpro válasza ribarszki (#107029) üzenetére


konzumpro
senior tag

Igen. Széndioxid miért nem jó?

(#107041) kurtuzov válasza Parci (#107017) üzenetére


kurtuzov
senior tag

Erről van szó. Impresszív.

Valamiért egy Wiener Flakturm jut a képről eszembe :B

(#107042) Zen42 válasza ribarszki (#107029) üzenetére


Zen42
tag

Pont ugyanígy jártam egy nitrogénes kávéval. Ugye régebbi pörkölés?
Nem tudom mi okozza, de ha nem friss pörkölésű és kibontod, aznap tök finom meg minden, de utána rohamosan veszít az aromájából. Olyasmi mintha igyekezne behozni azt az időt amit öregednie kellett volna. Nem tudom, hogy a hűtés használna-e ebben az esetben, többet nem próbálkoztam ilyesmivel.

[ Szerkesztve ]

(#107043) Sic.Transit válasza ribarszki (#107029) üzenetére


Sic.Transit
csendes tag

Szerintem ott inkább az alapanyag lehet a ludas. Ha ezt tapasztaltad, és még fogsz belőle rendelni, akkor lehet érdemes kiporciózni.

(#107044) Parci válasza kurtuzov (#107041) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hát, ha megfogod a karjánál fogva és fejbeversz vele valakit, akkor tényleg fegyver... :)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#107045) kozsy18 válasza SteelCowboy (#107008) üzenetére


kozsy18
tag

Remelem ezzel se lesz maskepp :)

[9Barista - 1ZPresso Q2 - Oonikat Espresso No.9 Blend]

Brasil-Colu blend egy lokal porkolotol, 18g-bol 33,7g yield.
Egy kattanas a finomabb iranyba meg szerintem benne van az orloben. A muszer brutal gyorsan felfutott, 2:40 alatt mar kesz volt az ital.

[ Szerkesztve ]

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#107046) Toobee


Toobee
veterán

Májusban indul majd egy számomra érdekes kickstarter kampány. KOPI Deva, 64 mm-es, síktárcsás késekkel, akkumulátorral, változtatható fordulatszámmal.

[ Szerkesztve ]

https://barbieripnk.hu/

(#107047) RetepNyaraB válasza Toobee (#107046) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Mint egy szomorúan lógó lóp@cs :U
Szép egyébként. Ígéretes.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#107048) Toobee válasza RetepNyaraB (#107047) üzenetére


Toobee
veterán

Tényleg :DDD

Sajnos UK-ból adják fel majd őket, 549 font, amiben nincs benne a vámosz, tréfa, szállítás.

https://barbieripnk.hu/

(#107049) kurtuzov válasza RetepNyaraB (#107047) üzenetére


kurtuzov
senior tag

Ne legyetek kishitűek - ez egy kókadtan visszahajló szerszám :DDD

(#107050) CB


CB
senior tag

Hátha lát valaki fantáziát benne.......

40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.