Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sh4d0w:] Rebel Moon - Ne nézd meg!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
RetepNyaraB
veterán
saccperkb. Plusz rókaposta.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
mézespálinka
senior tag
Mire gondolsz? A túl hosszú "előáztatás" esetén a hőmérséklet-csökkenésen kívül (ami rézcső, pid, magasabb hőfok beállítása esetén kiküszöbölhető jórészt) van még valami, amit felhoz, hogy nem működik?
[ Szerkesztve ]
Cathfaern
nagyúr
Vannak teljesen fém vízforralók is, pl. amit én használok HARIO Buono Electro is az.
verti1
tag
Alap gépről van szó. Nagyon sok vizet ki kell engedni ahhoz, hogy tényleges előáztatásod legyen. Legalább a bojler űrtartalmának a felét, már nem emlékszem pontosan. Trükközés nélkül is esik vagy 7-8 fokot legalább. Sima PID-el se jobb a helyzet, nem fűti vissza. A rézcsőből se érdemes erre ellőni a vizet, szűkítővel többet nyersz. A ki be kapcsolgatás pedig egy baromság bármilyen gyorsan csinálod. Tönkre teszed a pogit vele.
b.kov
senior tag
Sziasztok,
Jelenleg egy kétszemélyes Brikkával szoktam duplát főzni, mikor épp itthon vagyunk párommal mind a ketten, szeretjük. Szimpla, presszó(szerű) kávét Nanopresso-val főzök magamnak, egyelőre meg vagyok ezzel is elégedve. Ezekhez valamilyen friss kávét szoktam őrölni Hario Skerton Pro-val.
Viszont kezdem kicsit megunni a kézi őrlést, és mindenhol azt olvasom, hogy a következő lépcső egy Graef CM702 lenne. A kérdésem az lenne, hogy a kényelem mellett érezhető változást hozna-e a konzisztensebb szemcseméret az általam használt eszközök esetében?
Később tervben lenne kicsit jobban megismerkedni a presszóval (valami karos géppel esetleg), így mondhatni előbb-utóbb amúgy is kellene beszereznem egy jobb örlőt - a dilemmám inkább arra irányul, hogy szerintetek ezt megéri-e megtennem most, vagy elég lenne később, mikor rápörgök jobban a presszóra?
+ IMS szűrőre van valami jó tippetek, honnan tudnék beszerezni kétszemélyes Brikkához?
Köszönöm.
kozsy18
tag
Toobee
veterán
Videó jöhet a shotról, analizáljuk.
https://barbieripnk.hu/
SteelCowboy
csendes tag
A GC és a mini Gaggia után lehet, hogy új "fórumgépet" avatunk?
Videót tényleg tehetnél fel, Toobee shotjaira is mindig csorgatom a nyálam...
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
konzumpro
senior tag
Brikkánál nem vettem észre túl nagy különbséget kézi Hario és Graef CM702 között. Na jó de, de igazából ráér karosnál.
Karos irányba mostanság én Flairen (classic) gondolkoztam, meg La Pavonin (1964-65 körüli), de valahogy egyik se ránt be annyira, hogy bevállaljam, hogy mindig legyen frissen pörkölt kávé hozzá. Ha mégis, akkor Kinu (Phoenix) lenne ár/érték arányban ami tetszik őrlőként.
IMS szűrővel végül nekem nem voltak annyira jó tapasztalataim Brikka 2-nél, nagyon belassul tőle a prüszkölés. Nem volt türelmem megtalálni a megfelelő őrlemény durvaságot, kb. 10 alkalommal használtam, nem is a szilikon tömítésével, hanem gyári gumival. Moka 3-hoz biztosan jó lehet, de olyanom nincs, a Mokinával meg vagyok elégedve mokka téren.
b.kov
senior tag
Köszönöm az értékes választ.
RetepNyaraB
veterán
A Graeffel bejön pár más idegesítő dolog a képbe. Nem törik le a kezed többet, mint a Skertontól; viszont hangos (reggel, mindenki alszik, te épp lebontod a falat a konyhában) és vizezni, ütni-verni kell, hogy kiadja amit beleraktál. Elég lesz a karoshoz.
Én egy jobb minőségű kézit vennék, ha van rá keret. Akár használtan, ki lehet fogni. Itt is most ment el egy JE, de volt valami kinu is.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
b.kov
senior tag
Igen, valahogy gondoltam, hogy a jelenlegi kényelmetlenséget nem feltétlen problémamentes módszer oldaná meg. Igazából engem a hang nem is zavarna, de lehet tényleg overkill lenne a jelenlegi setupomra. Kézit viszont nem szeretnék cserélni, ha már váltanék, akkor biztosan valamilyen elektromos megoldást keresnék. Egyébként semmi gondom a Hario-val azon kívül, hogy tekerni kell.
Szerintem ez egyelőre eldőlt, köszi Nektek.
SteelCowboy
csendes tag
FIGYELEM, FIGYELEM!
Megkérem ferkoboy fórumtársunkat, fáradjon a privát üzeneteihez és adjon életjelet magáról, ha még érdekli a VST kosár, mert mihamarabb (ezen a héten) szeretném elküldeni a rendelést!
Köszönöm!
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
ferkoboy
aktív tag
Pont az imént ment a privát!
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
Cathfaern
nagyúr
Én Hario Skerton Pro-ról váltottam Timemore C2-re. Összehasonlíthatatlan az élmény. Nem csak őrlemény minőségre, hanem használatra is. C2-vel 30-40g leőrlése 50-60 sec, és szinte minimális erőt kell kifejteni. Skerton-hoz képest szinte azt mondanám, hogy "nem kell tekerni" Szóval én nem vetném el azt a kézi cserét, Timemore C2-re szinte minimális összegből tudnál váltani, és ég és föld lenne használhatóságban. Ráadásul kotyogósnál nem éreztem soha, hogy a C2 szűk keresztmetszet lenne (na jó, egy-két nagyon világos filter pörkölésű kávénél volt, hogy azt éreztem, hogy kéne pont egy beosztás kettő közé, hogy ideális kávé jöjjön le, de ez volt a kivétel).
PeterAgos
csendes tag
bier
csendes tag
bier
csendes tag
a pid hőelemét hova tetted be?
Kettő?
Címem küldöm privátba.
Grat, szépek!
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
a kék az enyém, ott elforgattam 90 fokkal a kis fém takarólemezt a kazánban (jobban szeretem, ha látok rendesen), és egyszerűen belógattam ott
a narancs megy faternek, ott csak a gyári bimetál dolgozik
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bier
csendes tag
a bimetál hány fokon kapcsol?
thomasrc
tag
Sziasztok,
Rancilio Silviához szeretnék nyitott kart beszerezni, de sajnos befürödtem az első rendeléssel.
Elvi szinten a termék jó kellett volna legyen Silviához is, de mégsem szorul rá rendesen a fejre. Ha teljes erővel húzom meg, csapolás közben akkor is folyik ki mellette a víz.
Jobban megnéztem és összehasonlítva az eredeti Rancilio karral a következő differencia látszódik a szárnyaknál:
Nem tudom látszódik-e a lényeg, de az eredeti karnál a szárny vége nincsen lecsapva, egyébként minden más egyezik. Ha jobban megnézem a Rancilio-s kar szárnyán a kopásnyomokat, akkor pont a lecsapott részen szorul rá a fejre (ott vannak erősebb kopásnyomok) és ebből arra tippelek, hogy ez lehet a probléma oka a nyitott karnál.
Az üzletet megkerestem a problémával, de azt a választ kaptam, hogy sajnos nem tudják kipróbálni a karokat, így lényegében csak vaktában tudnék ismét rendelni.
A kérdésem az, hogy aki nyitott kart használ Rancilio Silvia-hoz, az tudna nekem linkelni egyet, ami biztosan jól illeszkedik rá? Max. 10-12e Ft.-os kategóriában gondolkozom.
MPowerPH
félisten
A vizbe hogy keveritek bele a 2db osszetevot? Felmelegititek?
Don't Tread On Me
ribarszki
őstag
igen, 80 fokon.
MPowerPH
félisten
Az szep... Keserusonak akkora homerseklet kell, hogy oldodjon.
Na, mar csinalom is.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
PpenoO
őstag
Nekem 91-92 fokra lőtte be a sz.zsakembör :), elsőre forráspont közel kapcsol le, ott várni kell 5 percet, utána elkezd kapcsolgatni a termosztát. Még nem érkezett meg a hőfokmérőm (pid nem férl el) de 1-2 fok között tartja az 1 liter vizet.
nálam 90-92 fok között dolgozik (oda tekertem némi próbálgatás/mérés után), most megy a végső teszt
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
ribarszki
őstag
Sziasztok! Létezhet, hogy a nitrogénnel tartósított kávé gyorsabban öregszik?
Pénteken bontottam fel a Pacificaffe De Tommaso kávéját, ami ízbomba volt, nagyon finom.
Tegnap óta viszont eltűnt az a kiváló étcsokis-narancsos íz, inkább a savak kerültek előtérbe. Megvannak az ízek, de halványabban.
Ezek szerint felbontás után fagyasszam a mézesüvegben?
Furcsa, hogy 5nap alatt ennyit változott.
Én beleöntöm az egészbe, majd feloldódik.
Pár perc után megmérem a TDS-t, ennyi.
[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
bl4ze
veterán
Hölgyek, urak ! Holnap egy új kávét bontok: Costadoro - Decaffeinato
Valaki kóstolta már, van infója róla ? (hő igénye stb...)
.:. bl4ze .:.
#69379456
törölt tag
Szia! Ugyanezt vette észre én is az utolsó Pacificaffe szállítmánynál, néhány nap alatt jelentős íz és illatvesztést tapasztaltam. Akkor olvastam itt a fórumban is egy hozzászólást, ahol írták, hogy valószínűleg a nitrogénes tartósítás okozza.
hogyaza
csendes tag
[Ez ] jó hozzá,de szerintem a feltételezésed nem állja meg a helyét.Ha rendelsz kart,rendelj kartömítést is,mert az lesz az áruló.
(Nekem a zöld szilikon nem vált be.)
Nem az számít hogy nincs lecsapva a fűl,mert a legvastagabb pontján fekszik fel.
thomasrc
tag
Köszi. Ez kép alapján sajnos ugyanaz, mint amit most küldök vissza, bár lehet, hogy ez más márkájú, nem tudom. Ha elvi szinten jó ez a kar, akkor a tömítéssel lehet probléma? Azt tapasztalom, hogy a nyitott kar sokkal nagyobb tartományban csavarható a fejen, mint a gyári Rancilio kar. A gyári Rancilio kar meghúzva szinte egyenesen áll ki a gépből, merőlegesen (egy kicsit jobbra), míg a nyitott kar totálisan jobbra áll, ha meghúzom rajta. Már a feltételkor is egyértelműen érződik, hogy lazábban illeszkedik, mint a gyári kar.
A tömítést egyébként macerás cserélni? Mi a pontos menete?
Szerk.: A zöld szilikon alatt erre gondoltál, jól értem? [link]
[ Szerkesztve ]
hogyaza
csendes tag
Igen,ez a zöld.Elvileg jobbnak kellene lennie mint a gyárinak,de nekem nem volt az.Mérete az stimm.Ilyet keress.Nem írtad hogy melyik szériád van.A V1-V2re írják hogy 8.2mm a vastagsága,csak ezt láttam most a listában,de kérdezd meg.Lehet ez van a tiedben és azért nem feszül be a kar egyenes állásba. Megpróbálhatod a zöldet is,lehet neked beválik.
Kicserélni nem nagy ügy.Alulról beletekersz egy facsavart és kihúzod vele.Vagy kifeszegeted vékony lapos csavarhúzóval.
thomasrc
tag
Közben elővettem a tolómérőt és elkezdtem méregetni. A fül legnagyobb vastagsága az eredeti Rancilio karon nálam 6,0 mm, ez egybevág az Expolygon eredeti Rancilio-s kar leírásával. A linkelt nyitott kar fülére viszont 5,8 mm-t írnak. Vagy ez a 0,2mm különbség nem számít? Egyébként amit rendeltem és rossznak mutatkozott annak a leírásában 6,2 mm van, szóval lehet, hogy itt volt a hiba.
thomasrc
tag
Bocsi, közben látom, hogy válaszoltál.
V5-ös Silviám van. Mindenképpen érdeklődni fogok most vásárlás előtt, mert nem akarom megint beszívni.
norby_42
aktív tag
Egy hónapja bontottam etiópot, sima szelepes zacskóba rakom szét 20 dekánként. Holnap bontom az utolsó előtti, de eddig még nem éreztem nagy változást
Eat pasta, run fasta
Sic.Transit
csendes tag
Nekem ugynailyen nyitott karom van/volt, mint náald a felső. Évekig használtam gond nélkül, ezzel a tömítéssel: https://expolygon.hu/index.php/webshop/termek/700623-kartomites-kupos-cimbali-12-272
Zsolti szerint egy szar, nekem bevált. Simi ajánlotta, akinek CM Szabi ajánlotta, és a Silviához jó volt.
A gyári naked kar is szar a zöld tömítéssel nekem.
konzumpro
senior tag
Igen. Széndioxid miért nem jó?
kurtuzov
senior tag
Erről van szó. Impresszív.
Valamiért egy Wiener Flakturm jut a képről eszembe
Zen42
tag
Pont ugyanígy jártam egy nitrogénes kávéval. Ugye régebbi pörkölés?
Nem tudom mi okozza, de ha nem friss pörkölésű és kibontod, aznap tök finom meg minden, de utána rohamosan veszít az aromájából. Olyasmi mintha igyekezne behozni azt az időt amit öregednie kellett volna. Nem tudom, hogy a hűtés használna-e ebben az esetben, többet nem próbálkoztam ilyesmivel.
[ Szerkesztve ]
Sic.Transit
csendes tag
Szerintem ott inkább az alapanyag lehet a ludas. Ha ezt tapasztaltad, és még fogsz belőle rendelni, akkor lehet érdemes kiporciózni.
hát, ha megfogod a karjánál fogva és fejbeversz vele valakit, akkor tényleg fegyver...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
kozsy18
tag
Remelem ezzel se lesz maskepp
[9Barista - 1ZPresso Q2 - Oonikat Espresso No.9 Blend]
Brasil-Colu blend egy lokal porkolotol, 18g-bol 33,7g yield.
Egy kattanas a finomabb iranyba meg szerintem benne van az orloben. A muszer brutal gyorsan felfutott, 2:40 alatt mar kesz volt az ital.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Toobee
veterán
Májusban indul majd egy számomra érdekes kickstarter kampány. KOPI Deva, 64 mm-es, síktárcsás késekkel, akkumulátorral, változtatható fordulatszámmal.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
RetepNyaraB
veterán
Mint egy szomorúan lógó lóp@cs
Szép egyébként. Ígéretes.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Toobee
veterán
Tényleg
Sajnos UK-ból adják fel majd őket, 549 font, amiben nincs benne a vámosz, tréfa, szállítás.
https://barbieripnk.hu/
kurtuzov
senior tag
Ne legyetek kishitűek - ez egy kókadtan visszahajló szerszám
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.