Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [ldave:] New Game Blitz - 2024
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Krajcsi
csendes tag
K30 kés íz dá beszt
Krajcsi
csendes tag
+1 a gyári mellett. Viszont érdemes lehet fordítatgatni rajta nagyon apránként. Kilazítod a csavart, apró ford, vissza csavar, csekkol lefolyás.
Vannak fenn videók itt a fórumban, de YouTubeon is, hogy mi a jó és mi nem. Ha mindenhol egyenletesen pöttyözve jön, akkor az a fasza.
Annó fél órát elbasztam azzal, hogy csekkolgattam a gyárit és az iparit. Nálam a gyári nyert, de emlékeim szerint a többiek is ezt írták annómikor visszakerestem itt a témában.
Mano66
senior tag
Szerintem meg inkább az ipari felsőszűrő a jobb. Úgy emlékszem ezt [Réz Felsőszűrő tartó] -t vettem a fiaméba. Nem küzd a csatornásódással. Az AP papír használata nálam alap.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
Igen, nekem is az a hosszútávú tapasztalatom, hogy jobb a gyári felsőszűrő. A Danettis 6 lyukúról volt szó, de a gyári felsőszűrővel szerintem az sem működik rosszul.
Krajcsi: úgy tudom SJ esetében igen kicsi vele a mozgástér (eszpresszó tartomány). A Heycaféban viszont tényleg jól működik az a kés.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Krajcsi
csendes tag
Nem tudom, hogy más késeknél mennyi, nekem 7-8 ricni (joker +/- 3,5-4).
Viszont az is igaz, hogy flairrel tolom, ott meg vastagabb a pogi.
hogyaza
csendes tag
lszlfrng
csendes tag
Még nem szedtem szét a gene-t, de hallom, hogy a relék ki be kapcsolnak. A pid amikor kikapcsolja a fűtést akkor drasztikusan esik a kilépő hőmérséklet (van, hogy -15°C is). Szerintem szerencsésebb lenne egy fokozatmentes fűtés - ventilátor állítgatás. De tévedhetek is.
Valahol olvastam, hogy a pörkölés megkezdése és a vége között nem eshet a bab hőmérséklete. Amit írtál az így valós probléma, mert a beállított és gene által kijelzett hőmérséklet tartományhoz képes -5°C is képes alulteljesíteni. A babszonda hiányában eléggé szubjektív a pörkölés menete.
Valahogy mégis kellene mérni a bab hőjét. Például így.
oké, de erre mondom, hogy ha már nekiáll az ember hakkolni, akkor szerintem a behmor jobb alapkialakítás
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
zolnagy
őstag
+1, így kell sztem is.
Krajcsi
csendes tag
Jó ezt tudni, erről lemaradtam amikor még aktuális lett volna.
RetepNyaraB
veterán
Yep. Persze elég szívás beállítani félig vakon kotorászva
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
qvik27
tag
Én tenék a tetejére szűrőpapírt vagy screent, és ha úgy nem lesz ennyire csatornás, akkor a vízterítéssel lehet gond, ha akkor is csatornásodik, akkor a pogácsa homogenitásával, azaz előkészítési hiba.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
fragola.6035
aktív tag
Ha pontos, akkor a késcsere megoldja a problémát. Ha minde oké a Mazzerrel, akkor a presszó 12-16 ricnire van a nullától.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
mabandi1
tag
Én sem akartam cserélni a gyárit, csak mindig ugyan ott csatornásodott a pogácsa bármit csináltam neki, az ipari, szemre meg sem közelíti a gyárit, de nálam valahogy az ipari jobban működik. Nem értem én ezt. Réz vízterítőből a 4 lyukas a jó, a 6 lyukas nem jó.
HSM
félisten
Érdekes, nálam az F64 Evo késekkel nagyságrendekkel közelebb van a presszó tartomány a SJ-n. Az éppencsak köszörülni kezdő késektől mindössze kb. 2 ricnivel arrébb szoktam 12g-os duplát, és kb. 5 ricnire 16-17g körüli presszót főzni.
Ma reggel pl. az első csepptől számítva kb. 20 másodperc alatt folyt le 20g így 12.5g őrleményből, príma ízekkel, gyönyörű lefolyással a 12g-os IMS Nanotech kosarammal.
fragola.6035
aktív tag
EVO kés 2 ricninél elég púdert őröl. De dupla kosárban 12g-nál épp elképzelhető, hogy oda kell állítani.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
roBEEsz
csendes tag
Haliho!
Ti világosabb pöriből szoktatok 20g-ot rakni IMS 12/18g kosárba?
Ahogy korábban említettem, sajnos a Specialitam nem bírja olyan finomra őrölni a kávét, mint azt kéne neki..
Jelenleg Warda Columbia van a terítéken, már annyira van csavarva az őrlő, hogyha tovább húzom, akkor érintkeznek a kések.. viszont ez sem elég neki sajna.. 19,5g - 45g ki, de mindez 23-24 mp volt..(vége már kicsit spriccelt is) Ennek ellenére is azt tudom mondani, hogy amúgy rohadt jó kávé.. Csupán pár másodperccel rövidebb lefolyás kéne.. mondjuk 27-28..
Szerintetek ér az valamit, ha felmegyek 20g-ra, vagy alapvetően az őrlőt kéne megfelelően beállítani? (gondolok itt a kések pozijára..)
Az érdekesség, hogy amúgy ez a jelenség eddig a Warda összes kávéjánál előjött, semmi másnál.. (bár azt is hozzá kell tenni, hogy nem is szoktam ennyire világos pörit inni..)
Győr / környékén valaki foglalkozik őrlővel?
HSM
félisten
Igen, elég finomra kell menni, mivel nagyon vékony lesz a pogácsa 12g őrlemény mellett a teljes szélességű 58mm-es kosárban, egyébként nem lenne kellő nyomás, csak átrobogna rajta a víz. Ezért is szoktam a klasszikus presszó arány (1:2) alatt maradni ezzel a kosárral, különben könnyen túlkivonatolt lehet az eredmény.
De akkor megnyugodtam hogy ez így normális.
[ Szerkesztve ]
roBEEsz
csendes tag
Lehet, hogy nem oszt nem szoroz.. de egyébként WDT-t szereztél be?
Nekem elég sokat tudott segíteni a csatornás sztorival..
Szerintem ha gondolod, akkor írd le az egész folyamatot, vagy esetleg videózd le .. kiváncsi vagyok, hogy hogy néz ki nálad a procedúra..
Az a helyzet, h pl. sztem már az elviheti az egészet, ha a portafiltert "rosszul" ütögeted le a pultra.. ez is simán okozhat csatornásodást.. (ezer más dolog mellett)
qvik27
tag
Szerintem nyugodtan próbáld ki!
Én a Bagira egyik-másikából tettem anno következetesen 19,5g-ot - magasságra is úgy jött ki jól. Ellenberger a Palyotz java mixből asszem kb. 17g ment ugyanebbe a szűrőbe.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
zolnagy
őstag
Errefelé nem tudok senkit, aki őrlővel foglalkozna. Milyen őrlő, mit kell rajta csinálni?
roBEEsz
csendes tag
Találtam egy ilyet, de így hogy nem ismerem őket.. nem szívesen .. : [link]
Egyébként Eureka Mignon Specialitam van és nekem az a véleményem, hogy nem biztos, hogy a felső kés 100% vízszintes.. Nem akarom elhinni, hogy ez az őrlő ne tudna befullasztani akármilyen kávét.. Láttam videókat, hogy sokkal-sokkal finomabbra őrölnek vele..
Volt már olyan kávé - igaz ritkán - amiből 21 g is belement a dupla IMS-be.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
zolnagy
őstag
Nem valószínű, hogy foglalkoznának vele.
De sztem nem nagy dolog szétszedni és kitakarítani, meg akkor megnézni, hogy nem látsz-e vmi anomáliát a késeknél. Esetleg fellazítani a késeket, kitisztítani és meghúzni újra.
Találtam egy elég részletes videot hozzá: [link]
[ Szerkesztve ]
roBEEsz
csendes tag
Tisztításon igazándiból már túl vagyok.. volt benne kosz azért..
Lehet, hogy kicsit még feljebb megyek a grammal, viszont sokszor fennakad a felső szűrőn a pogi, amiből gondolom h sok neki a dose.. Meg mikor elkezdődik a lefolyás, először 3 sugárban folyik, majd összeáll egybe.
lszlfrng
csendes tag
Szeretnék váltani kónuszos késre, de sem kézi sem NZ nem jön számításba.
Csak presszót iszom és most egy régi, alapkéses, mazzer mini e-t használok.
Szerintetek melyik az a kávéőrlő aminek kellően széles a presszó tartománya, nem batár nagy, hozza a mini szinte 0 pangóját anélkül, hogy fel kellene pofozni?
Az ajánlásokat előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
MPowerPH
félisten
Bianca on-off karocskaja kicsit nehezen mozog, amiota valtoztattam a bekevert viz osszetetelen. Most 0,35g es 0,9g megy bele.
Mi lehet a baja? Valamelyik osszetevo sok vagy az aranyok nem jok?
Don't Tread On Me
Szedd szét és zsírozd meg. Néha sajnos kell. Oldószeres vakszűrőzés milyen gyakran történik?
Én nem tudok ilyet, de ez nem jelenti azt, hogy nincs. Ha kivesszük a sokismeretlenes egyenletből a "nem batár nagy" tényezőt, akkor Kony
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
MPowerPH
félisten
2 hetente. Szetszedesrol van tutorial? Van itthon olyan zsirom(bar nem az a neve), ami hasznalhato kavegepekben, mert elelmiszer barat vagy mi, gondolom az jo ide?!
Don't Tread On Me
MPowerPH
félisten
Napi 3-4 fozes van max. hetvegen kicsit tobb. Akkor azt kitolom egy kicsit jobban.
Egyebkent inkabb 2-3 hetente. Attol fuggoen, mikor jut eszembe a vizet kionteni belole, es a gepet elpucolni. Szoval full random.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
Ha 2-3 naponta csinálsz sima visszaöblítést vegyszer nélkül már az is jó, aztán 2 havonta rátolsz egy vegyszereset. AP papírt használsz vagy csupaszon megy fel a portafilter?
MPowerPH
félisten
Ah, akkor durvan gyakran csinalom... Most vagyok 2.5 hetnel, de akkor meg nem nyulok hozza. Csupaszon megy fel.
Szetkapom, ha lesz idom.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
ribarszki
őstag
Ahogy Koxx ft. írja. Nap végén mehet vakszűrős fejöblítés, 2havonta vegyszeres fejtisztítás, de utána zsírozd a kalapácsot.
Krajcsi
csendes tag
Baratza Sette 270?
Parci esküszik rá, igaz ő a drágább, mérleges verzióra. Elvileg nincs köztük különbség a mérleg részt leszámítva. KB. 130.000 illetve 200.000 pénz
[ Szerkesztve ]
szerintem a settében más kés van
(én nem az espresso kerámia kést használnom, hanem az acél ditting brew kést)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Krajcsi
csendes tag
Azt hittem mindben 40 mm-es Etzinger kés van
WarLock07222
tag
Miért nem jön szóba se a kézi, se a NZ? Illetve miért szeretnél kúpos kést?
A Sette kúpos, a Forté ( ami Parcinak van ) 54 mm síktárcsás.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
MPowerPH
félisten
Koszi Neked is.
Don't Tread On Me
Krajcsi
csendes tag
Jaaa, hogy Parcinak Fortéja van, ezt rosszul raktároztam el az agyamban. Akkor mea culpa, nem érvényes az ajánlat a Settére
A Sette jó is lehetne, mert kúpos. De hogy én egy Mazzert nem cserélnék le rá az tuti
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
qvik27
tag
A Sette emlékeim szerint összehasonlításokon elég jól szokott szerepelni - persze gyakran azonos árkategóriák szerinti az összehasonlítás.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
Gondolom a belső rész hasonló anyaghasználattal bír, mint Parcié, amelyik már többször “ledobta az ékszíjat” . De ha nem akkor pirospont
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
lszlfrng
csendes tag
A kézit próbáltam, de valamiért nem jött be a tekerés. A 1zpresso könyvében írják, hogy lehet akkus csavarbehajtóval is használni, de az már milyen?
NZ dupla áfával nem olyan kedvező (ha az angol áfa leesne az árból nem gondolkodnék rajta).
fragola írta, hogy hány ricnire van a presszó tartomány, hát az nekem 8-ra van és mostanában már nehéz eltalálni azt is (ötféle kávéból főzök azokhoz kell állandóan állítgatni). Vagyis megoldás késcsere és felszabályozás. Ha hozzá kell nyúlni akkor akár lehetne egy újat venni.
A mazzer mininek nehezen forgatható a gyűrűje (tudom, szilikonozni kell), az eureka csavarja szimpatikusabb, de úgy hallottam, hogy ott az atomtól felfelé van az ami jó, de a pangó nagyobb mint a mininél. Az eureka oro is jó lehet (mintha az XL-t váltotta volna), de azt se tudom mennyire pontos és ha kés+szabályozás kell hozzá, akkor megint ott vagyok.
Apropó pangó: az útmutatások alapján, a kivágott ablakrács, spriccelés és kicsi kapirgálás után a mini-e 0 pangót produkál, anélkül, hogy pofozgatni vagy pumpálni kellene.
Mostanra már nehezen bízom meg a gyártókban és állításaikban. Itt a fórumon meg olyan késekkel dobálóznak, hogy néha fogalmam sincs mit olvasok (ez már az én hiányosságom).
A fentiek írása közben jöttem rá, hogy k@rvára nem értek hozzá, de kell egy f@sza presszóra őrlő, aminek szélesebb a tartománya, amiben 100% meg tudok bízni. Szerintem csak a bizalom veszett el :-)
Ezért gondoltam, hogy a a kónuszos késekkel dolgozó őrlők, presszóra engedékenyebbek.
qvik27
tag
Azt nem tudom. (Én is MK Vario-t használtam évekig, nálam nem volt gond a bordás szíjjal.)
Na, kipróbálom a Red Baggies Arichát a Renekával is (83 fokon).
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
asszem egyébként ez a szíjalás a korai forték sajátja, később valamit tekertek a rögzítő mechanizmuson. ami attól még így is egy ritka idióta "megoldás".
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
lszlfrng
csendes tag
Csorog a nyálam utána, de batár nagy a GC mellett.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.