Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#111001) Metatron123 válasza adodaniel (#110994) üzenetére


Metatron123
újonc

Sokkal jobb... nem tudom mire vagy kivancsi, de orles minosegben, allithatosagban... min.egy kategoriaval feljebb van az Eureka

(#111002) Parci válasza Toobee (#111000) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

van 8k/kg brazil casmo?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#111003) Metatron123 válasza fragola.6035 (#110997) üzenetére


Metatron123
újonc

Az lehet.. de egy krémes, jogurtos - gyumolcsos flat white, jol elkeszitve csodas tud lenni
Izlesek es pofonok. De aki azt allitja hogy a tejes italokban nincsenek izek, menjen egy izkalibrallo kurzusra.
Az olyan mind ha azt mondana az ember hogy marhából csak steak-et szabad kesziteni.

(#111004) BBéci válasza Metatron123 (#111003) üzenetére


BBéci
titán

Visszaolvastam, de senki nem állította azt, hogy a tejes italokban nincsenek ízek.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#111005) verti1


verti1
tag

Rossz kávéból a tejes ital is rossz lesz ez nem kérdés. Az egyes kávék közötti különbségeket is érezni nyilván a tejen keresztül, senki nem állította az ellenkezőjét. Egyenlőség jelet én nem tennék közéjük és van az a szint amit én se öntenék fel tejjel.

(#111006) Metatron123 válasza BBéci (#111004) üzenetére


Metatron123
újonc

Helyes... nemis mutattam senkire.

(#111007) fragola.6035 válasza Metatron123 (#111003) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Jó a hasonlat. Marhából érdemes steak-et készíteni, de mustáros steak-et kevésbé, mert pont szétcsapja a legjobb ízeket, mint a tej a kávéban. Attól még lehet sok embernek finom.
Aztán azt sem tudjuk, hogy ki hogyan érzi az ízeket. A gőzölt tej édessége finom. Sok íz nincs benne, de az édességet mindenki nagyon szereti. A dinnyében, szamócában is legtöbben az édességet keresik, nem az ízt, finom savakat, lehet, hogy sokan nem is érzik a finom savakat.
Sokkal többen isznak tejeskávét, mint nem tejeset, attól még nem biztos, hogy a tejeskávéban több, jobb ízek vannak.

[ Szerkesztve ]

https://caffe35.webnode.hu/

(#111008) Parci válasza fragola.6035 (#111007) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

attól még, hogy valaki párszor megmászta az everestet, előfordul, hogy szívesen mászik egyet az alpokban is. nem fogja kihozni belőle, hogy a matternhorn magasabb az everestnél, de akkor és ott ő inkább a matternhornra mászik. és nem jó azt mondani, hogy ennyi erővel mászhatott volna az alföldön is :DDD

de egyébként ez az egész kör megfutódik itt újra és újra, nincs nagy jelentősége, nálam egyedül a boros kóla hasonlat verte ki a biztosítékot

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#111009) Metatron123 válasza fragola.6035 (#111007) üzenetére


Metatron123
újonc

Valahogy igy gondoltam....

Na de egy jo marhapörkölt... 😋😁

Boros kóla ... nem, nalam nem jatszik 😁

[ Szerkesztve ]

(#111010) Toobee válasza Parci (#111002) üzenetére


Toobee
veterán

Igen, kávézóknak adják el, nincs kint a weboldalon. De hozzá lehet jutni szerintem, zacskót vinni kell. Caparaó

https://barbieripnk.hu/

(#111011) BBéci válasza Parci (#111008) üzenetére


BBéci
titán

Visszagondolok az egyetemi klubokra, különösen az Új Várra, ott embertelen mennyiségű boroskóla fogyott, Laza volt a neve. Néha, amikor nem volt más, ittam olyat, most borsódzik a hátam a gondolatától is. Ahogy írtam, szerintem barbárság, bár azokat a borokat ezzel elrontani nem igazán lehetett. :N

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#111012) Toobee válasza Metatron123 (#111003) üzenetére


Toobee
veterán

Jól kiforgattátok a felvetésemet. Egy szóval sem mondtam, hogy rossz kávéból kell a tejes italt készíteni. Én azt mondom, hogy egy micro/nanolotot, meg a 20-30 ezres kávékat miért csapja agyon az ember tejjel? Arra van olcsóbb megoldás is, ami szintén jó minőségű és átjut a tejízen. Van most például Las Margaritas Gesha, 3170 Ft/100 gramm. Milyen indíttatásból rakja bele ezt például bárki tejes italba? Ezt próbálom megérteni. Hardcore topik, hajkurásszuk a nüanszokat, aztán meg az a vége, hogy elnyomjuk az ízét valaminek, ami önmagában is különleges.

https://barbieripnk.hu/

(#111013) pető bá' válasza Parci (#111008) üzenetére


pető bá'
őstag

a valid hasonlat talán a fröccs lett volna, ha már minden áron a borra akarjuk ráhúzni - a szóda inkább csak 'elvesz' az ízekből, nem ad hozzá; a bor ízét enyhíti, mégis érezhető hogy milyen a bor..

a kóla azért durva, mert szénné ízesített - mintha kakaóval vagy karamellel innál kávét, vagy valamilyen gyümölcsös ízű tejjel..

"... and I hope you have a great day!"

(#111014) Parci válasza Toobee (#111012) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

pont egy ennyire csúcs kávét talán én sem, de úgy alapvetően a hardcore a cappuccinóból is a maximumot akarja kihozni, what's the difference?

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#111015) konzumpro


konzumpro
senior tag

Feladom, mindenki ragaszkodik a rögeszméjéhez.

(#111016) Gravity1234 válasza fragola.6035 (#110997) üzenetére


Gravity1234
tag

Szepen elment a topic total mas iranyba.

Kertem "brutal, wow, hu de jo kategorias kavekat" otleteket mit probaljak.
A flat white egyebkent igen messze van a bogre tejtol.
Szoval kaptam ketfelet probara, abbol egyiket sem talalom a honlapjukon.
Van meg mas otlet?
Koszonom
G.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#111017) Pgabor79


Pgabor79
aktív tag

Kis segítséget kérnék. Bár lehet hogy elhajtotok a Kezdő topikba ezzel...
Szert tettem egy Lelit Victoriára, párban egy Eureka Mignon Perfetto-val. (Azt elöljáróban hozzá kell tennem, hogy egy Full-auto Jura F50 géprőlról váltottam...)
IMS 12/18g-os szűrőkosár van a karban. A kosárba 18g őrleményt bekészítve alapos tömörítés után is túl gyors a lefolyás. Lassan indul meg de aztán nagyon beindul. Az őrlemény pedig szemre legalábbis már nagyon finom. főzés után a pogácsa "sáros" néha fel is tapad a felső szűrőre. amikor nem tapad fel, a felső szűrő rögzítőcsavarjának lenyomata látható a pogácsán. Ez azt jelenti hogy túl sok a 18g őrlemény? Nem mellesleg az elkészített kávé keserűbb is mint az automatával készített. Vízhőfok 95 Cfokra állítva.
(A kávé - most megköveztek, de automatából szerettem - arany Lavazza Oro. Igen, venni fogok frissen őrölt KÁVÉT is majd, de úgy gondoltam amíg nem tudom használni az új gépet, addig kár lenne a mosogatóba önteni a pénzt...) :U
Ha segít, akkor készítek fotókat, vagy videót.

(#111018) koxx válasza Pgabor79 (#111017) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Elsőre azt mondanám, hogy az a kofi már döglött, bármit állíthatsz rajta sokkal jobb nem lesz. A 95 fok gyanúsan sok lesz egy ilyen kávéhoz, ez jellemzően a világos pöriknek a hőmérsékleti tartománya.

(#111019) Pgabor79 válasza koxx (#111018) üzenetére


Pgabor79
aktív tag

Könnyen lehet hogy döglött, még akkor is ha 2 hetes vásárlás... Megpróbálom alacsonyabb hőfokkal.) Mekkora hőmérséklet tartományban kell mozogni az egyes kávéfajtáknál? Van erre valami irodalom? Vagy ez nem ennyire egzakt dolog?
Vagy akkor hagyjam a fenébe a bolti kávét és vegyek valami olcsó, de friss babot a kísérletezgetésre? (Kaposvár.... Roastopus itt van szinte a szomszédban, csak be kellene ugrani egyszer...)

[ Szerkesztve ]

(#111020) koxx válasza Pgabor79 (#111019) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Nem az a lényeg mikor vetted hanem, hogy mikor pörkölték/csomagolták. Hol és mennyit állt stb.
Sötét pöri esetén 85-88, de ki kell tapasztalni, hogy az adott kávé mely hőmérsékleten a legjobb. PallYotztól tudsz venni aránylag friss sötét pörit, azzal érdemesebb kísérletezni.

(#111021) lszlfrng


lszlfrng
csendes tag

San Marco 85-16 Practical (1987-es kiadás) keresek szervizkönyvet (service manual), kézikönyvet, leírást. Bármilyen nyelven.

Egy két robbantott ábrát találtam, de nem teljes a kép és jobb ilyenkor a kézikönyv.
Illetve bármilyen formában leledző információt szívesen vennék. :R

[kép a gépről]

[ Szerkesztve ]

(#111022) BBéci válasza Gravity1234 (#111016) üzenetére


BBéci
titán

Finom a flat white, hetente 2-3x iszom olyat, konkrétan a Mizo Coffee Selection sorozatból. A többi napon ennek az Espresso nevezetű változatával öblítem le a szendvicsemet. Uzsonnához kiváló. :P

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#111023) koxx válasza BBéci (#111022) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Igen az jó cucc, nyomokban kávét is tartalmazhat.

(#111024) BBéci válasza koxx (#111023) üzenetére


BBéci
titán

Egyértelműen kávéíze van és tényleg ízlik.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#111025) Metatron123 válasza Pgabor79 (#111017) üzenetére


Metatron123
újonc

Döglött , mert kb.1 éve pörkölték kb.2 éves zöld kavéból. Ilyen áron mas nem lehet :-)
Es valoszinuleg a szó amit keresel a "channeling" - csatornasodas... tul finom az orlemeny es nem egyenletes a disztribucio és a tömörítés a kosárban. Lassu indulas es aztan megindul - ez a tipikus jele...

Es ahogy mar irtak, alacsonyabb hőfokot kér a sötét pöri

[ Szerkesztve ]

(#111026) Toobee válasza Pgabor79 (#111017) üzenetére


Toobee
veterán

Alza Cafe - 3x1 kg 10.000 Ft. Friss és iható is. Ennyiből szerintem meg tudod tanulni az alapokat.

https://barbieripnk.hu/

(#111027) vicces1


vicces1
aktív tag

Összeszorított fogakkal olvasok :D
Ezt nem bírtam kihagyni

(Remélem a spori nem tudja meg)

#111017 Pgabor79 : A Lavazza Oro nem rossz ötlet, de nézd a pörkölés dátumát, sokszor van belőle 2-3-4 hónapos azzal működni fog.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#111028) Metatron123 válasza Toobee (#111012) üzenetére


Metatron123
újonc

Ez nem volt személyes amit írtam.
Ami a tejes italokat illeti, capuccinot keszitenek a WBC-n is, nem véletlenül szerintem.

Es ami a ízeket illeti az espressora sem lehet mondani hogy mindent érezni benne ami a adott kávera tipikus, mert az espresso túl komplex, túl koncentrált ital... a filteres kaveban sokkal tisztábbak, megkülömbeztethetõek az egyes ízek

(#111029) Toobee válasza Metatron123 (#111028) üzenetére


Toobee
veterán

1:4-1:5 közötti eszpresszó gépen készített, talán allongé néven fut, már jobban kijönnek az ízek. Ez is igaz. Ezzel az SSP késes Ode-dal például nem is nagyon jön össze 1:2,5, de inkább 3 alatti ital. Ez mondjuk nem volt meglepetés számomra, be is raktam múltkor a Lagom SSP útválasztóját.

https://barbieripnk.hu/

(#111030) Metatron123 válasza Toobee (#111029) üzenetére


Metatron123
újonc

ez igaz... vagyis, meg egy igazán finom, lassan profilozott allongé-t még nem ittam. de hiszek Scott Rao-nak :D (is)
én a tipikus 1:2 ratio-ós espressora gondoltam az ízekben vs. filter.

ja, nekem nincs SSP késes Ode-m, vagy csak elírtad ? vagy félreértettem

(#111031) Toobee válasza Metatron123 (#111030) üzenetére


Toobee
veterán

Ezt magamra írtam vagyis nekem sincs, de kölcsönben van nálam egy. Ha minden jól megy, hamarosan össze tudom kóstolni filterre a v1, a v1.1 és a Brew SSP késes Ode-ot. A v2 kés, ami képről egy Multi Purpose SSP-nek néz ki, csak 2022-ben jön majd. Illetve jön egy Acaia is és megismétlem újra az eloszlásos méréseket.

Másik téma, de jött ki megint kézi őrlős teszt.
BEST COFFEE HAND GRINDER UNDER $350?! - ($90 VS $325?!😱)

Közben jézus (April) is kiválaszotta az April brewerrel leginkább jól működő (értsd jól: amin a legnagyobb haszna lesz) kézi őrlőt, ami a Timemore Chestnut X lett. Pofás darab, jól átgondoltnak tűnik.

https://barbieripnk.hu/

(#111032) Cathfaern válasza Toobee (#111031) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"Közben jézus (April) is kiválaszotta az April brewerrel leginkább jól működő (értsd jól: amin a legnagyobb haszna lesz) kézi őrlőt, ami a Timemore Chestnut X lett."
Hírlevelükben írta, hogy dolgoznak teljesen saját örlőn is, 2025-re tervezik a megjelenését. Vajon az lesz hamarabb elérhető, vagy az Arco? :DDD

(#111033) bbuffy


bbuffy
senior tag

Amúgy én Cortadot iszom ha tejes italt, 15 g ból, nem is megy bele annyi tej. Bőven jönnek az ízek, és azonnal érezni ha nem jó a kávé, nem fedi le a tej. Sőt mostanában, a Kruve presszós pohárból tolom, vonalig, v picit fölé engedem a koffeint, rá meg a tejhab. Ez még kevesebb mint a Cortado, ez Kruvtado. Olyan sűrű, krémes, mint egy kávépuding. És toltam már elég fancy level kávéból, nem sajnálom bele. Picit úgy éreztem a fórumhullámokból amik partot értek, hogy ez töki level, szerintem gáz ha ezt érzi ki az ember egy szakcsoportban :). Szóval ne legyen már para ha vki betejezi a gésát. Amúgy ugyanez a kávé tonikba hipszterfancy lenne. Peace.

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#111034) Krajcsi


Krajcsi
csendes tag

Különleges késes Mazzer tulajok!

Nincs kedvetek egy találkozóhoz, ahol össze tudnánk hasonlítani a késeket?

Az ott szerzett tapasztalatokkal gazdagíthatnánk a fórum közös tudását :R

Én betudok dobni egy K30-as kést.

Így elsőre ami eszembe jutott:
a két féle SSP kés
F64 evo
C késes major

Szerintem mindenkinek élvezetes találkozó lenne :D

(#111035) kzoltann válasza Pgabor79 (#111017) üzenetére


kzoltann
aktív tag

Szerintem a leggyakoribb kezdőhiba, hogy "olcsobb kaveval gyakorlok".
Sajnos az a baj, hogy egy ilyen ledöglött borzalom teljes mashogy viselkedik mint egy friss, normalisan pörkölt kávé.
Szoval igy pont a lefolyoba öntöd amit erre költöttél és utána még valamennyire végig kell járni az utat a jo beallitashoz azokkal a kavekkal amiket valoban fogyasztani szeretnel az uj geppel. Összeségében nem sporoltal, hanem többet pocsékoltal.

(#111036) JózsefK válasza BBéci (#110996) üzenetére


JózsefK
csendes tag

Ebben igazad van, elnézést a figyelmetlenségért, nem olvastam vissza elég alaposan. Jó volt a megérzésed, valóban nem erre a kávé és tej arányra gondoltam, max az 1:1-re, de ahogy én tapasztaltam, néha jót tesz egy pici tej… vagy valami ízzel nem rendelkező tej helyettesítő, ami laktózérzékenyként javallott

Gyakran iszom feketén a kávét, de amikor úgy tartja a kedvem és olyat szeretnék, jól elrontom minden félével :DD

Hozzászólásom igazából csak annak kifejezésére irányult, hogy ez egy élvezeti cikk, hobbi, tanulás, munka, móka, stb. Kinek-mi. Igya mindenki azt, és úgy ahogy neki jól esik, és ha ezt drága kávéval teszi, akkor egészségére.

Én megkóstolok minden fajta kávét többféle módon készítve és mindegyiket úgy iszom, ahogy nekem a legjobban ízlett, de az alap és a legtöbb mindig a fekete.

(#111037) JózsefK válasza Toobee (#111000) üzenetére


JózsefK
csendes tag

Hidd el más is megértette, csak kicsit úgy jött le, hogy minek az olyan kávé valakinek aki úgysem tudja értékelni. De írásban sok minden félrecsúszhat, tehát, hogy egyértelmű legyen: NO OFFENCE :D

Igyon mindenki egy qv@ jó kávét, ahogy szereti! :C

(#111038) JózsefK válasza Toobee (#111012) üzenetére


JózsefK
csendes tag

Megvilagosodtam, mitől érthettem félre a mondanivalód. Vettem már kávét amit itt a legtöbb hárdkóros egekbe emelt és besirtam az árán, de számomra 200g-nyi kísérlet után sem volt levezethető. Jól elrontottam és kijött az az íz ami számomra finommá teszi a kávét

Minél többet kóstolok és több fajta típus stb, folyamatosan változik mi a kedvencem és melyik irány a számomra legmegfelelőbb. A kezdeti “kell egy kis robuszta is bele” óta eltelt években, már az etiopokat kedvelem leginkább

(#111039) JózsefK válasza vicces1 (#111027) üzenetére


JózsefK
csendes tag

A tonikos izerol nem is hallottam

(#111040) #75655680 válasza Gravity1234 (#111016) üzenetére


#75655680
törölt tag

Általában CasMo-t, kávékalmárt vagy Téeszt iszom, mert ezek vannak az általam látogatott kávézókban. Most én a Kalmár új etiópját ajánlanám világos pörkölésből, nekem az új kedvencem. Eszméletlen finom. Flat white vagy cortadót iszom. Szuperül kijönnek az ízjegyek.

(#111041) Zen42 válasza Krajcsi (#111034) üzenetére


Zen42
tag

Esetleg ha beférek én is egy kóstolásra, hoznék valami összetettebb ízvilágú kávét ehhez a teszthez. Ha van esetleg javaslat kávéra ami ilyen célra valamiért jobban megfelel akkor azt.

(#111042) Pgabor79 válasza Metatron123 (#111025) üzenetére


Pgabor79
aktív tag

Én pont arra gondoltam, hogy nem elég finom az őrlemény, Így még finomabbra állítottam. :U Már majdnem púder! Akkor ez lehet a baj.
Disztribúcióra figyelek majd, de szerintem azzal nem volt gond.

#111027 vicces1
Hát akkor valóban döglött lehet. 2021. 03. havi ez a Lavazza...

#111035 kzoltann
Igazatok lehet, Más téren is így megy ez... Veszek valami friss alapanyagot.

(#111043) ribarszki válasza JózsefK (#111039) üzenetére


ribarszki
őstag

Pedig az EspressoTonic (E.T) számomra a nyár slágere volt. Mizudashival a legkirálybab. Én is félve kóstoltam meg, de abszolút kedvenc lett!
Filterpöris CM Yirga kávé ment mizudashinak. Olyan barackos, dinnyés icetea aromát adott a toniknak, hogy leesett az állam. De igazán csak nyáron csúszik az E.T.

(#111044) koxx válasza ribarszki (#111043) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Akkor igazabol M.T. :DDD Mizudashi tenyleg nagyon jo tonikkal vagy akar tejjel.

(#111045) ribarszki válasza koxx (#111044) üzenetére


ribarszki
őstag

Tényleg, akkor már M.T. Akkor is jó volt :D

(#111046) norkov84 válasza Gravity1234 (#111016) üzenetére


norkov84
tag

Kalmár sötét pörkölésű brazilja nekem nagyon OK flat white-hoz.

(#111047) norkov84 válasza ribarszki (#111043) üzenetére


norkov84
tag

Igaz, már elmúlt a forróság, de tegnap kíváncsiságból kipróbáltam. Épp Kalmár kenyai kávéja volt nyitva, arra engedtem a tonicból, de nekem nem jött be ez a fajta ital.

(#111048) bbuffy


bbuffy
senior tag

Ezzel a pörkölővel van itt tapasztalat már? Elég kompakt, és bizalomgerjesztő igy hirtelen. és egy kilóig megy is. Talán meg egy kisüzemi mikropörkölőt is lefedne. Árban sem annyira para, a technológia kicsit nekem új.
[link]

[ Szerkesztve ]

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#111049) Zen42 válasza ribarszki (#111043) üzenetére


Zen42
tag

Én rengeteg cold brew-t gyártok nyáron, de sajnálnék tonikot önteni egy világosabb pörkölésű etiópba. Nem tudom hogy jött át neked a kávé ízvilága a tonikon keresztül de ha igen akkor az valami kva finom kávé lehetett volna sima espresso-ként vagy cold brew-ként. :)

(#111050) ribarszki válasza Zen42 (#111049) üzenetére


ribarszki
őstag

Húztam belőle eszpresszót is. Ott a sárgadinnye jött át nagyon. Nagyon finom a CM Yirga. Teljesen átjött tonikban is, ott leginkább a barack.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.