Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#130001) RetepNyaraB válasza iatti (#129999) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Kapzam tőle egyet ajiba és egész rég (mikor vettem ilyet) is jó volt, meg most is az. 10k Ft-ért kilója nagyon rendben van. Ami jó, azt el kell ismerni 🤷

A sweet7 nem volt még meg, a többi klasszik impresso tud meglepetést okozni elkészítéskor. Legalábbis nekem.

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#130002) Jolida válasza Mortein (#129994) üzenetére


Jolida
tag

Ha gondod van a savval, próbálj egy monsoon/ed/ malabart, talán a legkevésbé savas kávé (amit én eddig ittam).
Van AVX (kissé hektikus pörköléssel), Impresso (Brazil-India blend), Kapucziner, PalYotz ... amiket én mostanában kóstoltam...

Mondjuk nálam is volt már olyan etióp Yirgacheffe amiből 96 fokon is csak ecetet sikerül főznöm. :-)

(#130003) Jolida válasza RetepNyaraB (#130001) üzenetére


Jolida
tag

Próbálj rá a Sweet7-re, három hetesen már nagyon szép tud lenni. Most érlelek pár zacskó hétfői pörkölést.

(#130004) MPowerPH


MPowerPH
félisten

CM -nel mennyi ido szokott eltelni, mig ujra lesz elerheto La Cristalina? Vagy az is csak szezonalis tetel?

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#130005) qvik27 válasza RetepNyaraB (#130001) üzenetére


qvik27
tag

Milyen meglepetést okozott?

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#130006) goom válasza Jolida (#130003) üzenetére


goom
senior tag

Nagyon ízlett nekem is a Sweet7. De még finomabb volt számomra a Colombia. A Brazil Daterra Sweet pedig... hűha kategóriás lett nálam (igaz, ez már specialty, 4.800,- Ft áron).

(#130007) qvik27 válasza goom (#130006) üzenetére


qvik27
tag

A kolumbiai nekem is jobban ízlett, de annak picit azért több sava van.
Jolidával egyetértek a malabarit illetően.

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#130008) kmarci25 válasza goom (#130006) üzenetére


kmarci25
veterán

Pont Sweet7-t és Brazil Daterra-t rendeltem, pihennek. Most már elég kíváncsi vagyok rájuk. Most egy CM brazilt iszom, ami szintén nagyon üt, pont, amit szeretek: jelentős test, kellemes sav. Nagyon finom!

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

(#130009) Trencso


Trencso
csendes tag

Kedves Mindenki!

Ha valakit érdekel esetleg egy jó állapotnak örvendő 1zPresso JX PRO kézi őrlő, írjon privatban.

Köszönöm a figyelmet.

(#130010) Mortein válasza qvik27 (#130000) üzenetére


Mortein
tag

Köszi! Kipróbálom őket.

(#130011) Mortein válasza kmarci25 (#129997) üzenetére


Mortein
tag

Nem lenne gondom a savassal (bár én jobban szeretem a keserűbb irányba hajlót) ha mellé finom ízjegyek párosulnának, de itt csak a savanyú volt. Ma kivégeztem a 250grammos csomagot és a vicc az, hogy az 2 utolsó kávé átment keserűbe :Y.
Elkezdtem kis lépésekben durvábbra venni az őrleményt és most vagyok ott ízben, ahol a 2-3 főzés után kellett volna járnom. Sebaj igyekszem tanulni belőle.

Most az AVX Brazil santos [link] a következő, kíváncsi vagyok milyen lesz, bár nagy elvárásaim nincsenek. Aztán kipróbálom a fent említett Impresso kávékat.

[ Szerkesztve ]

(#130012) #31639808 válasza Mortein (#130011) üzenetére


#31639808
törölt tag

Ez nem Brazil Santos

(#130013) Cathfaern válasza Anubris (#129986) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szombathely - Modam. Balmora is ok tud lenni, de ott változó a minőség sima presszóban. Tejes italokban viszont jók ők is.

Zalaegerszeg - Kávélabor

Sopron - Kultúrpresszó is ok, de Coffee Clinic jobb.

Győr - Kávébajusz

De ezzel nagyjából ki is végeztük a régiót :)

(#130014) #31639808 válasza Jolida (#130002) üzenetére


#31639808
törölt tag

Nem a pörkölés hektikus. A nyerskávé ilyen, de ezt már sokan elmondták. Ezt a kávét nem lehet lepörkölni úgy, hogy ne legyen a babok között színbeli eltérés.

(#130015) Mortein válasza #31639808 (#130012) üzenetére


Mortein
tag

Jogos, elírtam ez Brazil estate, ahogy a linken is van.

(#130016) #31639808 válasza qvik27 (#129987) üzenetére


#31639808
törölt tag

"A kávékra visszatérve: AVX-est régóta nem vásárolok, ha klasszikot veszek, általában Impresso-tól veszek. Azok nagyon rendben vannak." Ha nem vásárol, akkor honnan tudja, hogy az AVX nincs rendben? Tényleg érdekel, hogy mi alapján írta ezt. Remélem látta a Brazil tesztelés végeredményét? Az vezetett erre a következtetésre?

(#130017) #31639808 válasza Mortein (#130015) üzenetére


#31639808
törölt tag

Csak egy kérés: ne cimkét, hanem kávét kóstoljon és nézze az ár/érték arányt. 91 fokon ez a kávé szerintem nagyon jó lesz. Persze géptől és őrlőtől is sok függ. A kosarak is fontosak.

(#130018) TDX válasza #31639808 (#130014) üzenetére


TDX
tag

Csak érdekességként: egyébként vannak (drága) gépek, amik szín alapján rendezik a pörkölt babokat. Máshol olvastam, hogy pl. Tim Wendelboe (ismert norvég pörkölő) használ ilyet, és tényleg, eddig minden bab amit vettem nagyon egységes volt színben. Amíg a tarkából is finom kávé készül, szerintem nincs azzal semmi baj. Én kíváncsi lennék hogy javíthat-e egyáltalán a szín alapján válogatás a végső eredményben.

Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!

(#130019) #31639808 válasza TDX (#130018) üzenetére


#31639808
törölt tag

Igen, valóban van ilyen masina. A malabar más eset. Kb a felét ki kellene dobni. Sok pörkölő nem pörköli ezt a kávét, mert csak tarkára lehet lepörkölni. Gondolom az elhihető, hogy nem a Loring a gyenge pont. Rendeltem idén 3 magyar pörkölőtől mintát. Mindegyiké tarka volt. Az Interamerica is elismerte, hogy ez ilyen. A vevőknek kell eldönteni, hogy ezzel együtt tud élni, vagy sem. Nálunk az egyik legsikeresebb kávé. A szín szerinti válogatás egyébként jó dolog. Szerintem mi is fogunk venni ilyen masinát. A nagyon eltérően világos és sötét szemeket érdemes kiválogatni. Jövőre már a listánkon van ez a masina.

[ Szerkesztve ]

(#130020) Mortein válasza #31639808 (#130017) üzenetére


Mortein
tag

Szívesen fogadok minden tanácsot. Sajnos a hőfokot az én Bambino Plus gépemen nem lehet állítani (fix 93 fok persze kicsit felfelé tudom módosítani, de pontosan nem lehet belőni), a kosaram egy IMS B62.52TH24E (14-17g), és egy Kingrinder K4 őrlőm van hozzá. Milyen beállításon lenne érdemes elindulnom, hogy 2-3 főzés alatt be tudjam lőni a helyes irányt és ne járjak úgy, mint a Black Sheep kávéval, hogy az utolsó két csésze volt csak értékelhető?

(#130021) #31639808 válasza Mortein (#130020) üzenetére


#31639808
törölt tag

Ez a kávé tökéletes ehhez a masinához. A Black Sheep kávéval sem biztos, hogy gond lehetett. A PID hiánya, meg a műanyag fej nem a legjobb párosítás. A K4 tökéletes lesz egy későbbi géphez is. Én most egy ilyet tesztelek pár nap óta.

[ Szerkesztve ]

(#130022) #31639808 válasza Mortein (#130020) üzenetére


#31639808
törölt tag

Régebben teszteltem ezt a masinát is. Ha jól emlékszem Santost raktam bele. Nem volt rossz. [kép]

(#130023) Mortein válasza #31639808 (#130021) üzenetére


Mortein
tag

Az lemarad, hogy a műanyag kart kicseréltem egy nakedre, mert az IMS szűrő az eredetiben meglehetősen szorult.

(#130024) #31639808 válasza Mortein (#130023) üzenetére


#31639808
törölt tag

Én a műanyag fejegységre gondoltam.
Így néz ki a TB1 öntött fém fejegysége.[kép]

A Sage Bambini, Dedica, Gaggia Viva fejegysége műanyag.

[ Szerkesztve ]

(#130025) #31639808 válasza Mortein (#130023) üzenetére


#31639808
törölt tag

Közben most látom, hogy nem Dedica, hanem Bambino Plus. Annál lehet a hőfokot is állítani.

(#130026) iatti válasza Mortein (#130023) üzenetére


iatti
aktív tag

itt nálad nagy a zavar az erőtérben :)) 93fokot írsz, ha az tényleg annyi, ezeknek az alap kávéknak inkább keserűnek kellene lenni. nálam most a dolce vita megy 90-el, de elmuzsikál 88-al is.

(#130027) #31639808 válasza iatti (#130026) üzenetére


#31639808
törölt tag

Azt én sem értem, hogy hol méri a 93 fokot. Nálam most ez a masina van 93-ra állítva Brazil közepesen világos kávéhoz.[kép]

Közben rájöttem miért írta. A gyártó 93 fokot ír. Sok meg 92-re állítja gyárilag.

[ Szerkesztve ]

(#130028) Mortein válasza #31639808 (#130025) üzenetére


Mortein
tag

Gyárilag biztosan nem lehet állítani.

(#130029) Mortein válasza iatti (#130026) üzenetére


Mortein
tag

93-at azért írom, mert a gyártó ezt állítja és nincs olyan műszerem, amivel ezt cáfolni tudnám. De mint írtam szívesen fogadok bármilyen hasznos tanácsot, hogy ne legyen zavar az erőben.

(#130030) #31639808 válasza Mortein (#130029) üzenetére


#31639808
törölt tag

Lehet, hogy valóban nem lehet. Ez tévesztett meg."3 féle tej hőmérséklet beállítási lehetőség (Meleg, Ideális és Forró)"

(#130031) qvik27 válasza #31639808 (#130016) üzenetére


qvik27
tag

Kedves AVX!
Anno leírtam a véleményemet az Önök fórumoldalán, vagy emailben (erre már hadd ne emlékezzek, hogy épp mely forma volt). ...ahogy a hifis topikban is írtam véleményt -természetesen kulturált hangvétellel-, amely után már nem tudtam belépni.
Felteszem, alaposabb átolvasás után látszik, hogy nem írtam olyat, amire Ön reagált.
Ha arra kiváncsi, hogy anno mik voltak a fő gondjaim az AVX-szel, ezen a fórumon is megtalálja korábbi hozzászólásokban.
A kávékra visszatérve: felteszem, látta, hogy a Fórumtárs említette az AVX kávét, amelyre reagálva írtam, amit idézett is. Nyilván nem adok véleményt olyasmiről, amiről aktuálisan nincs tudásom vagy tapasztalatom, arról viszont szívesen megosztom, amiről van - segítségképpen. Gondolom, ez érthető.
"Remélem látta a Brazil tesztelés végeredményét?" - Gondolom, nem kérdezi, hogy reméli-e, hanem tényleg reméli. :U Igen. Ezen a fórumon osztotta meg egy fórumtárs, akinek a szavára adok. Egyéb, korábbi teszteredményeket és másokat is láttam AVX-ről,vagy AVX-től.
Mindezekkel együtt sem kívánok az AVX-től vásárolni, sem pedig kommunikálni vele.
Kérem ezt tiszteletben tartani!

[ Szerkesztve ]

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#130032) #31639808 válasza qvik27 (#130031) üzenetére


#31639808
törölt tag

Mint tudja, régen nem mi pörköltük a kávéinkat. Kb 2 éve vettük a Loring pörkölőt. Értem én, hogy zsigerből nem ajánl valamit, de ennek is megvan a veszélye. Pont emitt kell 15000 Ft-os kávékat megvásárolni pár embernek, mert állítólag csak az a jó. Össze kell hasonlítani és ennyi. A brazil tesztből nem az következett, hogy annyira rossz lenne a kávénk. Az Ethiop teszt kör sem volt túl rossz. Most meg elindult 22 ember tesztelésével a Blend kör. Még valami: korábban 2016-ban volt tesztelés, de akkor mi még nem pörköltünk kávét.
Így a végére és tényleg részemről vége: Árulja már el nekem, hogy mi ennek a nagy gyűlölködésnek az oka? Én azt sem tudom, hogy ön kicsoda. Becsapta a cégem? Mi egy jó csapat vagyunk.

[ Szerkesztve ]

(#130033) qvik27 válasza #31639808 (#130032) üzenetére


qvik27
tag

Nos, akkor hangsúlyosabban fogalmazok: nem kívánok vitának látszó inadekvát és fölösleges párbeszédet folytatni az AVX-szel. Talán pont az efféle írkálások miatt.

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#130034) qvik27 válasza qvik27 (#130033) üzenetére


qvik27
tag

Gondolom, az érintett fórumtársak megnézték az árakat.
Egyébként sincs "veszélye" annak, hogy valaki nem azt ajánlja, amire a másik gondol vagy szeretne. (Jesszus!...)

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#130035) qvik27 válasza #31639808 (#130032) üzenetére


qvik27
tag

"Árulja már el nekem, hogy mi ennek a nagy gyűlölködésnek az oka?"
- Micsodának? Gondolom, ez nem nekem szólt.

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#130036) qvik27 válasza Mortein (#130010) üzenetére


qvik27
tag

Majd érdekel, hogy mire jutottál :-)
Malabar-t egyébként a Paciknál is árulnak, anno egész jó volt.

10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.

(#130037) balazs1956


balazs1956
senior tag


Sziasztok!
Van egy 5-6 éves, de csak nyáron a hétvégeken használt Dolce Gusto kapszulás kévéfőzőm.
Utóbbi napokban, a kapszula "átlyukasztása" egyre nehezebben ment, akadt a kar, csak sokadikra sikerült lenyomni, átlyukasztani.
Kivéve a kapszulát, és az azt magábafoglaló műanyag idomot, szemből benézve, egy kis koszt, mint utóbb kiderült rozsdát láttam.
Kanál végével elkezdtem kapirgálni, és egyszer csak kiesett a képen látható rozsdás lemezke.
Láss csodát azóta hibátlanul működik a kávéfőző.
A problémám az, hogy mire szolgálhatott a lemezke, és nélküle nem okozhat-e valami nagyobb gebaszt a masina.
Ha valaki műtött már ilyen készüléket, vagy van ötlete/tanácsa azt előre is nagyon szépen köszönöm.

A kávéfőző

(#130038) Mindless


Mindless
tag

Sziasztok!

Sikerült hozzájutnom jutányosan egy alig használt Gaggia Classic-hoz, és egy Mignon Specialitá-hoz. Minden gyári rajtuk, milyen kiegészítőket ajánlanátok hozzájuk első körben? (karos gépes tapasztalatom kizárólag elméleti) Eddig csak automata és kapszulás gépeink voltak.

(#130039) stereofan válasza Mindless (#130038) üzenetére


stereofan
tag

szia,
mérleg, tamper (58,5mm), aeropress filterpapír, vakszűrő, jó minőségű frissen pörkölt kávék, ims 12/18g kosár.
lehetne még fokozni (majd fogod is :K ) ,
de kezdésnek ez jó lesz.

minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo

(#130040) Mindless válasza stereofan (#130039) üzenetére


Mindless
tag

Köszönöm :)

(#130041) #31639808 válasza stereofan (#130039) üzenetére


#31639808
törölt tag

58mm-es filterpapír jobb lenne. Érdemes venni nyitott szűrőtartó kart is.

[ Szerkesztve ]

(#130042) Ringman


Ringman
nagyúr

sziasztok!

pár hónapja kérdeztem, hogy 5-6 év automata kávégép-használat (azóta nespresso) után, a tönkrement gaggia baby helyett milyen gépet vegyek, akkor javaslatként jött többek között a cafelat robot, ahol a munkafolyamat nem volt túl vonzó.

természetesen azóta sem vettem semmit, csak a javasolt k6-os őrlőt szereztem be. (iberital challenge van még itthon)

(akár átmenetileg, míg rá nem szánom magamat egy drágább gépre) kísérletezéshez jó vétel az alzáról most br. 112e-ért hozható sage/breville duo temp pro/ses810? (tejhabosítás nem releváns)

(#130043) goom válasza Mindless (#130038) üzenetére


goom
senior tag

Mindenképpen ajánlom, hogy olvasd el itt fent a téma összefoglalót is. Nekem anno igen sokat segített kezdéskor.

(#130044) Bazsee71 válasza #31639808 (#130032) üzenetére


Bazsee71
őstag

Fúha, nagyon remélem, hogy ezt itt nem kezdjük el. :(((

(#130045) ribarszki


ribarszki
őstag

Roastrebelsről szeretne valaki zöld/nyers kávét rendelni? Jelezze privátban.

(#130046) NoOne1976


NoOne1976
őstag

A cafay.hu webshopból rendelt már valaki? (Ha jól nézem, dán cég.) Megbízható?

(#130047) picur220


picur220
veterán

Sziasztok!

Kb. egy hónapja kezdtem a "komoly kávét", elolvastam itt az infókat, és próbáltam a kedvenc specialty kávézóimból is infót gyűjteni a baristáktól, de egy dolognál elakadtam:

Miért van az, hogy egyszerre jelentkezik az a jelenség, hogy túl gyorsan jön át a kávé, és az, hogy vizes marad a pogácsa? Graef CM800-on 11-13 között van az őrlési finomság, megtamperelem elég erősen, van olyan kávé, amit sikerült már belőni 20-25 sec 30 ml-re, fel is megy a nyomásmérő 7-9 bar-ra, elvileg minden jó, ízre is szerintem jó irányba haladok, de mindig áll a víz a pogácsán, amikor leveszem a kart.

Köszi a segítséget!

(#130048) ribarszki válasza picur220 (#130047) üzenetére


ribarszki
őstag

Minden kávé más és más daráló beállítást igényel. Ha túl gyorsan átfolyik, akkor menj utána darálóval, vagyis zárj a darálón, legyen finomabb az őrlemény. Érdemes a későbbiekre felírni egy füzetbe, hogy melyik kávé melyik beállítást szerette. Illetve legyen viszonylag friss pörkölés. Bár ezt nem írtad, de a bolti kávék sajnos 95%-bam döglöttek, ott nem lehet csodát tenni. A vízzel a pogácsa tetején nem annyira foglalkoznék. Nagyon-nagyon jó kávékat húztam, ami után a pogácsa mocsár volt. De mióta PuckScreent használok, minden pogácsám nagyon szépen összeáll.

[ Szerkesztve ]

(#130049) picur220 válasza ribarszki (#130048) üzenetére


picur220
veterán

Nem bolti kávé, friss pörkölés, közepesnek nevezi magát, de szerintem ez inkább sötét.

A puck screen mit csinál? Gugliztam egyet, de nem teljesen értem, miért lesz ez jó.

(#130050) ribarszki válasza picur220 (#130049) üzenetére


ribarszki
őstag

A friss kávé már nagyon jó kiindulási alap. Akkor azt kell tenned, hogy menj a kávé után a darálóval. Nem kell félned tőle, bőven van még tartalékod a darálóban. Például volt olyan etióp tételem ahol a darálómon a 20-as beállításról 13-ra kellett lemennem. Ne a tamper erősebb lenyomásával akarj hosszabbítani a lefolyáson (azt mindig egyforma erővel nyomd), hanem azzal, hogy finomabbra darálsz.
A PuckScrenn a vízterítésben segít. Egyenletesebben itatja át a pogácsa tetejét, nem közvetlen éri a forró víz a pogácsát. Segíthet a csatornásodás csökkentéseben, stb... Én szeretem használni.
De ami az utóbbi hónapok legjobb filléres beruházása volt, az az akkupunktúrás WDT eszköz. Azzal teljesen bolyhosra lehet keverni az őrleményt. (A gyors lefolyás oka lehet a csatornásadás is. Szóval egy ilyen kis eszköz nagyon hasznos lenne neked.)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.