Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Mr Dini:] Mindent a StreamSharkról!
- [Re:] [bacsis:] Készülődés a BRSZK-ra
- [Re:] [Lalikiraly:] Gigabyte G5 MF notebook bemutató
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Peti...(16v)
tag
Ugyanilyen 47 milis üvegeket vettem. A P&Y SI-ból 16,5g, egy másik kávéból meg csak 16 ment bele. Ez a mennyiség nekem pont passzol a duplába.
Egyelőre nagyon tetszik, pénteken aznapi pörit tettem bele (egy kis szellőztetés után), szisszen minden nyitásnál, és baromi friss illatot áraszt, amilyet csak általában a zacskók első nyitásánál érzek.
Már csak az a baj, hogy közben megjött a 20g-os szűrőm, és ha beválik, vehetek nagyobb üvegeket
And06
aktív tag
na igen, ezt majd még ki kell tapasztalni, de szerintem világosabb pörkölésekkel nem lesz gond.
Peti...(16v): remélem nálam is beválik
[ Szerkesztve ]
Alvarez81
csendes tag
Első teszt a Kapuczíner Koffeinmentes - Nicaragua Nueva Segovia -val.:
92 illetve 86 fokon próbáltam, szimpla IMS szűrővel.
Nagyon hasonló ízvilág volt mindkettő, elsőre mazsolás, majd a korty végén citrusos, fűszeres, ami engem kandírozott narancsra emlékeztetett, és kicsi csokoládés krémesség. Érdekes módon inkább a magasabb hőfok hozta ki az enyhe csokoládét, de picit kesernyésebb is lett (igaz, túl gyorsan jött le -18sec, tehát nem igazán mérvadó). A 86 fok, vagy a lassabb -27sec- lefolyás inkább a savanykásság, szőlősebb íz felé vitte a kávét.
Lehet, hogy túlpörgöm a dolgot, de amikor a "nem-kávés" feleségemnek mondtam, hogy mazsolás-narancsos kiröhögött...- nem kávét iszol? - Nem tudom ,hogy ilyennek kell-e lennie, nekem ilyen volt. Ízlett, habár kicsit túl gyümölcsös még. Megpróbálom a csokisab irányba vinni.
[ Szerkesztve ]
boba6
aktív tag
olvasgatlak már egy ideje titeket, épp kérdezni akartam, hogy Lelit Fred vagy Graef 702/800 legyen az első darálóm egy kézi kínai után (főleg török kávéhoz amihez az espreszónál is finomabb kell ugye) mikor megtaláltam ma ezt:
link
leánykori nevén Breville BCG600SIL The Dose Control Pro
hátha másnak is megtetszik ennyiért, elvileg a Catler 8030 (165 fontért volt akcióban szintén angoloknál a minap) őrlője van benne a digis csilivili nélkül, műanyag kaszniban, 130W motorral
30k-ért bepróbálom, csak azt nem tudom rendeljek-e mellé egy Rhino-t is még a megspórolt összegen
[ Szerkesztve ]
... "Have you tried turning it off and on again?" .... "Is it definitely plugged in?" ... • • • • • • • • • • • • ha nem kapsz választ 24 órán belül, emlékeztess!
Bazsee71
őstag
Csak magamat tudom ismételni, tudtommal általánosságban a magasabb hőfok adja a kesernyésebb ízt, nyírja ki a savakat, és kölcsönöz olaszosabb, csokisabb ízvilágot egy kávénak (már ha olyan a pörkölés). Azon meg külön csodálkozom, hogy 6 °C eltéréssel mindkét kávé iható volt. Nálam vagy összerántja az arcom, annyira savanyú, vagy már rendesen keserű, ha ennyit eltérek az optimumtól. Kettő között félúton próbáltad? Mert ha éppen ott van a nirvána, akkor tudom csak elképzelni, hogy +/- 3 °C még nem vitte el az italt. Én rézcsöves, PID-es, réz vízterítős, ipari felsőszűrős GC-t használok, egyelőre Reneka szűrővel.
boba06: egy CM800-as is kb. Catler 8030 digi kijelző nélkül, szerintem ezekben mind hasonó/egyforma őrlőmű van. Én akkor már inkább a Graef-et venném 40-ért, 2 év gari van rá itthon. A Fred meg ráadásul fokozatmentes, és vizuálisan is nyomon követhető a beállítás.
[ Szerkesztve ]
Alvarez81
csendes tag
Nem akartam sok kávét kiönteni, így inkább nagyobb lépést választottam, és így elméletileg hamarabb kijön, hogy hol ihatatlan, a lehetőségek felét onnantól ki tudom zárni. Hát most nem sikerült .
Este elég volt 2 kávé (akkor is ha decaff), de majd még játszom vele. Meg a tömörítésben volt különbség, így lefolyásban is. (ha lesz rendes 41-es tamperem, meg tölcsérem, könnyebb lesz egyformára készíteni)
Engem azért lepett meg, mert az általában fogyasztott kávém pont alacsonyabb hőfokon csokis, magasabban gyümölcsös. A keserűség-savanyúság az rendben volt logika szerint .
És inkább csak az ízt akartam megosztani veletek. Nagyon érdekes kávé, nem ittam még hasonlót.
Tejjel viszont sokat halványodik az íze. Nem írtam ,de világosabb pörkölés, és isteni az illata.
Bazsee71
őstag
Elsőre nálam is megy a nagyolás, de én azt tapasztaltam, hogy a csokis/gyümis vonal nem a hőfokon, hanem már a pörkölésen dől el. Onnantól lehet a hőmérséklettel játszani, hogy savanyúbb vagy keserűbb, de ugyanaz a kávé a hőfoktól nem lesz echte gyümis vagy csokis.
Mert rendben van amit írsz, hogy az újhullámos/gyümölcsös kávék kérnek magasabb hőfokot, a sötétebb pörkölések/olaszos blendek pedig alacsonyabbat, de akkor két különböző pörkölésről beszélünk (persze van kivétel, pl. ilyen lehet a Malabar).
Frogz
csendes tag
Ha már Illy...
Érzem hogy kicsit off a márka, de most jó áron kapok szemes Illy-t. Van tapasztalatotok a típusokról? Konkrétan arra gondolok hogy kinek mennyire vált be az alap (smooth) mellett a sötét (intenso), Brazíl, Etióp, Guatemala típusok.
Más : a coffeehit-ről (simi segítségével ) rendelt 14 gr. LM szűrő másnál hogy grammal volt ideális?
Surda-
őstag
Azt nézd meg hogy mikori lejáratú. 2018 előtti szavatosságú felejtős. Pláne ha azért olcsó mert most jár le pl...
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Toobee
veterán
Saját forrás, vagy másnak is elérhető?
https://barbieripnk.hu/
Frogz
csendes tag
Elvileg nem azért akcióznak, de jogos a kérdés.
Még az "őrölt időkből" származó emlékeim szerint amúgy jól őrzi a frissességet a dobozuk.
Toobee: nekem is csak úgy szerezné egy ismerős...
Bazsee71
őstag
De jó újra ilyen képeket látni, nagyon jó, hogy alávetetted a mikroszkópnak! Rendeléskor kitaláltam, hogy makro objektívvel csinálok pár közelit, de így már nem releváns.
Ma próbáltam ki a 17g-os LM Strada szűrőt, és bizony finomabbra kellett venni az őrleményt a Renekához képest. Renekába 16,5-17g-ot töltöttem, ebbe most 18g ment, de el fog férni 19-20g is a jelenlegi kávéból. Ízekről még nem nyilatkoznék, de kimondottan bejött a végeredmény, pedig még nem volt a helyén sem a hőfok, sem a lefolyás.
Kézbe vettem a gyári duplát, és az LF szimplát, hát...legjobb indulattal is piszkozatnak lehet őket nevezni a Strada-hoz képest.
Csak érdekesség, hogy a mi rendelésünknél évjáratban elég nagy a szórás:
- 7g: 2016.03.22, 2015.07.24
- 14g: 2014.12.05, 2014.12.05
- 17g: 2016.07.26
Szyszko
tag
Srácok, ESE podos kv gépből mi az ajánlott, ha újat szeretne valaki venni?
És ezzel egyidejűleg ha barkinek van podos hasznaltja, vagy talalkozik hirdetéssel azt szívesen venném. Köszi
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
3418
csendes tag
Fragolanal van használt POD-s, termoblokkos, gőzhöz külön bojler.
simi.esp.28
csendes tag
Srácok, bocs hogy ide spammelek megint, de úgy láttam páran lemaradtatok a coffehit-es rendelésről. Nekem most pont lett egy nagyobb alkatrész rendelésem onnan, a posta már tuti ingyen lenne, nem kell összegyűlnie. Így pár kacat jöhet hozzá, megkönnyítve a dolgotokat. Hétfő reggel leadom a rendelést, így vasárnap este lenne a határidő.
Alvarez81
csendes tag
Kipróbáltam ma reggel a skybury-t. 92 fokon nagyon savanyú, citromlé szerű fanyarság, enyhe édes utóíz. Nem volt jo, pedig ránézésre ok volt, de ízre nem. Utána 86 fokon ismételtem, az első kortynál maradt egy pici citromosság benne, de utána erős kakaó jött elő. Tejjel kifejezetten erős tejcsokis hatás. Szerintem lesz még jobb is, de ígéretes
zolnagy
őstag
Összeraktam tegnapelőtt a Silvanot az új fűtőszállal és a szűkítővel, de észrevettem, hogy szivárog a vízbevezető T idomnál. Marhára örültem, szedhettem újra szét. Újra összeraktam, jobban meghúztam + menettömítő. Ekkor is eresztett. Nagyítóval ránéztem, a T idom volt elrepedve, nem a menetnél szivárgott.
Kiszedtem volna, de sajnos beletörött. Ekkor kaptam először idegrohamot.
Annyira belekötött a menettömítővel a darab, hogy nem tudtam sehogy megmozdítani, csak elforgácsolódott a megmaradt csonk. Így más kiutat nem látván kifúrtam belőle a darabot először 6-os, majd 8-as fúróval, tudván, hogy az 1,8" méretei mik: [link]
A menet közé persze úgy bele van kötve a darab, hogy így sem jött ki. Remélem a menetet nem tettem tönkre, de ez most majdnem mindegy, mert nem tudom kiszedni a darabot. Szerintetek nekimenjek egy 1/8" menetfúróval? Mondjuk ilyennel: [link]
Képek az "akcióról": [link]
[ Szerkesztve ]
Kazasi
tag
Szerintem itt a menetfúró nem segít. Inkább egy ilyen ,de nem vagyok a téma szakértője. Véletlenül nem menetragasztót használtál?
kk831228
addikt
Jaja, ilyennel kellene próbálkozni...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
zolnagy
őstag
Köszi!
Veszek ilyet vmi szerszámos boltban, aztán meglátjuk.
Loctite 542, a weblap szerint menettömítő (és ilyet lehet helyben kapni): [link]
mester6
tag
Szerintem, már nincs mit kihajtani, így elkerülhetetlen lesz a háromlépcsős menetfúrás. Természetesen az ehhez szükséges furatot el kell készíteni.
Én egy 1/8 colos közcsavart vennék és természetesen egy új T idomot belső menettel.. A menetfúrás után ha nem tetszene a menet minősége akkor a közcsavart hőálló fémragasztóval rögzíteném fixen. A kiálló részhez pedig becsavarnám a belső menetes T idomot.
Ha pedig kifogástalan a menet akkor minden mehet az eredeti szerint.
Sikerülni fog!
[ Szerkesztve ]
zolnagy
őstag
Köszi Neked is!
Ha tényleg nem fogok tudni mit kihajtani, akkor az lesz. Egy esztergályos amúgy nem tudná ezt egyszerűbben megoldani? Múltkor kaptam egy elérhetőséget, de még nem kerestem.
handrash
őstag
Sajnos a szemes illy-vel még nincs tapasztalatom.
De ahhoz képest, hogy az eddigi gépemmel, szinte csak az illy téglából főzött volt ami ízlett, nagyon bizakodó vagyok.
[ Szerkesztve ]
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
mester6
tag
Szerintem az nagyon jó, ha egy esztergályossal tudsz beszélni. Ő biztos tud segíteni! Aztán majd ki alakul mi a legjobb megoldás!
vigyázz arra a gépre, teee!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
adp
őstag
Vegre elkerult hozzam is Bazsee-val rendelt strada, es par napra itthagyta a renekat kolcsonben.
Igy csinaltam is egy IMS-VST strada- Reneka GYORS tesztet
Mivel este van csak pacific decaf volt csapon. Csalad is besegitett. Egyertelmuen a VST strada nyert mindenkinel.
VST: kiegyensulyozott savassag, klasszik jegyekkel: kakos-csokis, enyhe citrusos utoizzel.
Reneka: eroteljes citrom, hatterben egett fas kellemetlenseg.Valoszinu ennel a kosarnal mas hofok kellene,vagy ennel a kvnal egyaltalan nem jo.
IMS: valahol a ketto kozt gyumis-csokis jegyek semmi extra.
Ez csak egy gyors teszt volt, nyilvan finomhangolasokkal jobban be lehetne loni minden szurore, hogy jobb legyen, de egyenlore a reneka nem lopta be magat a szivembe.
Holnap egy klasszik robis blenddel nezem
[ Szerkesztve ]
jolti
senior tag
Mester jól írta szerintem. Nagyon elvékonyítottad az anyag falát. Nem kellett volna belefúrni, csak egy balmenet kihajtót beleküldeni.
Az menetfúró csak az első lépcső, az elővágó, arra vigyázz! Még venni kell hozzá egy 2.-ik lépcsőset és egy 3-ik, készre-vágót.
De jobban jársz, ha elviszed ahhoz esztergályoshoz, az csinál egy közdarabot, meg valamilyen menetet beleküld. Lehet egy M10/1/8-os közdarabot kell csinálnia, attól függ, hogy bírja megmenteni azt a furatot.
Bazsee71
őstag
Azt hiszem értem, hogy mit nem értek. Nem kevered véletlenül a keserűt a savanyúval? Én így jártam, azért merek erre gondolni. Ha így van, akkor helyére kerül minden az írásodban.
adp: a gyors teszt alapján nálam is ez volt a konklúzió. Marad a Reneka, mert ha elkezdek a világos pörkölés felé mocorogni, akkor szerintem kihozhat új ízeket egy adott kávéból, de most egy időre átnyergelek a Strada-ra.
verti1
tag
Ez pontosan melyik Strada kosár? Tudnál küldeni egy coffeehit-es linket?
Köszi
zolnagy
őstag
Már bánom, hogy szétszedtem. Gondolhatod mekkora volt a fejem, mikor mindent patentra összerakok és elkezd szivárogni. És persze még nagyobb lett, amikor beletörött.
@jolti, mester, akkor esztergályos lesz a vége, úgy érzem. Persze most miért is találnám a telefonszámát. Na mindegy, jövő héten elkérem újra...
Addig a kis piros QM gyártja a duplákat.
Abba is most tettem egy új EX5 pumpát. Igaza van fragolának, jobb ez ide is, mint az EX4 (opv-vel persze).
Bazsee71
őstag
A gyors próba a 17g-os változattal volt. Amiből a Renekába 16,5g ment, abból ebbe 19g (mindkettőnél így hagyott nyomot csapolás után a felsőszűrő csavarja, amiben joltira való tekintettel most jobban ne merüljünk el ).
Párom a tejeskávéját kortyolgatva meg is jegyezte, hogy ez most még jobb, csokisabb, mint a reggeli, ami a Renekával készült (a tapasztalatok alapján inkább a csokis vonalat kedveli).
Az alapanyag egyébként saját, popcorn gépes pörkölésű Columbia Ace National Winner/ Cundinamarca (Brando árlistából másolva, fejből nem tudom így ), második reccs kezdetéig tolva.
Szerk.: azt hozzátenném, hogy mindkét szűrővel sikerült jót húznom, és nem eget rengető a különbség, de hozzám az első benyomás alapján közelebb áll a Strada. Állítólag a sima La Marzocco szűrők is hozzák a Strada szintet, érdemes lehet azokból 14g-os és 17g-os változatot is rendelni.
[ Szerkesztve ]
Alvarez81
csendes tag
Nem keverem. mert van 3 kávém, ami rendesen viselkedik, ahogy kell. De ez meg nem. Vagy az agyam azt hiszi,hogy nem keverem...Szeretem a kesernyés ízeket, de az a 92 fokos főzet olyan volt, mintha belefacsartam volna fél citromot. Se száraz, se savas nem volt, csak nagyon savanyú.És nem akárhogyaan savanyú, hanem kifejezetten citromlé szerűen. A keserűség csak utána érkezett pár pillanattal, de az meg nem volt vészes. Egy teszt nem teszt, és el fogom "tesztelgeni" az egész zacskót. Majd jelentkezek még, ha lesz nagyobb mintám. De szerintem kipróbálom 84 és 94-en is. Csak hogy megnézzem, hogy a nyelvem nem csapott-e be.
De az tuti, hogy valahol a 86 körül lesz ideális majd. Legalábbis ott nagyon szépen jött a kakaó. Hú, de innék egyet ,
Főztem emellett kiváncsiságból az északolasz Galli arabika, de inkább közepes pörkölésű, kávémból 84 fokon. Itt nagyon jellegzetesen ugyanaz az íz jött ki belőle, mint a céges Cuadrán. Nem mértem, de ezek szerint az elég alacsony hőfokon dolgozik. Nekem itthon, 90-en jobban ízlett.
[ Szerkesztve ]
Kazasi
tag
Ha van esztergályos kontaktod akkor hallgass a mester6, jolti duettre és vidd oda, ne vegyél feleslegesen célszerszámot a kétes siker reményében.
[ Szerkesztve ]
verti1
tag
Köszi, de ahogy látom ez most pont elfogyott.
Szyszko
tag
Erre valaki, milyen új gépet lehet ajánlani?
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
Surda-
őstag
Ez nem úgy néz ki, mint egy baby 😂
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
norral
aktív tag
Sziasztok,
Van egy Gaggia Classicom PID-elve, más tuning nincs rajta, az őrlöm egy mazzer mini e.
Továbblépésen gondolkodom a főző oldalon. Nekem a gőz nem számít, mert se én se a feleségem nem iszunk szinte soha tejet, viszont eszpresszóból szinte mindig két duplát húzok, ha kávézunk. Tudtok javasolni egy irányt, hogy merre induljon a keresgélés? Egyáltalán nem riadok vissza a használttól sem.
Köszi:
Norral
soldier2
őstag
Keret?
Ha egy használt Cremina belefér egy darabig az upgraditis kilőve Nem annyira kényelmes használni mint egy pides gépet, cserébe hamarább készen áll.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Surda-
őstag
Rancilio Silvia volt mostanában emlegetve, mint jó vétel. Jelenleg 120 ezer körül van. [link]
(#46091) Parci Cserébe 400 000 forint (tudom proli vagyok)
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
vagy a teljesen másik irány: catler 9010 dual bojler. nagyon kényelmes használni és instant készre áll. bár az a helyzet, hogy ha nem kell a gőz, akkor egy rézcső tuninggal a gaggia is mindent tud, ami kellhet, de tényleg, nem leszel igazán előrébb egy ötször drágább géppel sem. inkább a darálóra költs, ha égetnivaló pénzed van
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
pid-es kisgépről nem igazán lehet olcsón továbblépni és mellesleg pont a gőz oldalon lehet indokoltabb. egy rézcsöves, pid-es gaggia (vagy silvia) képes bármilyen jó kávéra.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Surda-
őstag
Jaja,daráló továbblépés aktuális nálam is.
Szilvia szerelem volt,de elmúlt
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Nem bizony, mert időközben találtam egy ilyen jó kis Classic Goldot 😊👍
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
soldier2
őstag
Gaggiáról a Sylviára váltani? Minek? Van különbség, de nem egetverő.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
silvia. nem bódysylvy ez! (amúgy egyetértek)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Surda-
őstag
Rá se cserélném a Gaggiámat
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
ronin s8
senior tag
Rézcső tunning és réz vízterítő.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Surda-
őstag
soldier2
őstag
- elfelejtettél begyújtani alá, ez így csak cold brew
Parci: kösz, vsz rendszeresen helytelenül írtam
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.