Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
adp
őstag
Azért szerintem el lehet azt jól is készíteni.
[ Szerkesztve ]
bl4ze
veterán
Reneka-ból létezik szimpla is , vagy csak dupla ?
Egy szimplát megnéznék mit tud, 6-7 év La Marzocco single után
.:. bl4ze .:.
soldier2
őstag
Nincs nekik. Vagyis a Reneka gépekhez biztosan van, de amit mi értünk Reneka szűrő alatt, olyan nincs csak egy féle.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
ez egybevág azzal, hogy lisztet kell őrölni bele -- magyarán azoknál a kávéknál jó, ahol jól áll a túlkivonatoltság. na de erre írtam, hogy később, amikor az embert elkezdi zavarni a büdös robuszta , meg az egyen gejl ízek és felfedezi a savakat, hirtelen nem a reneka lesz a megoldás a világmindenségre, "csak" egy jó szűrő lesz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
el, de erősen korlátos cucc. inkább iszom feleannyit valami kétszer drágább olyan kávéból, ahol számomra izgalmak is vannak. de már a pacific malabar is űrtechnika a rome-hoz képest. nekem/szerintem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Bazsee71
őstag
Úgy am block szólnék hozzá a Reneka témához, tavasz óta használom.
Gaggia gyári duplát váltott, szintén hatalmas volt a változás. Nálam konkrétan egy kellemetlen kesernyés íz tűnt el a kávékból. Ahogy Sinisi, úgy az elején én is próbáltam világosabb kávékat, de csak csalódás volt kezdőként. Mostanában is inkább közepes vagy sötét pörköléssel húzok, hogy meglegyen az öröm.
Csak a tisztítását nem szeretem, külön kefe van neki a mosogatónál. Illetve amit észrevettem, hogy a szűrő peremén rendszeresen megég a kávé. Ez tippem szerint abból fakad, hogy a finom szűrő rögzítése miatt nagyobb peremet kellett hagyni, ami így áramlástechnikailag nem optimális. Ha tippelnem kéne, hogy hova fejlesztik tovább, csak ezt tudnám mondani, de ehhez más gyártástechnológia kellene.
Hónap végén érkeznek a Strada szűrők, akkor kap majd igazi versenytársat, az még izgalmas lesz.
Ma pedig tovább feszegettem a trógerség határait. Este elővettem a nyitott kart, és azzal csapoltam. Ránézésre is kevesebb kávé jött ki a darálóból, mint szokott, így amikor tömörítettem és ki akartam emelni a tampert, az szépen kirántotta magával a szűrőkosarat a karból (rugóval nem vacakoltam, mert csak egy csapolásra tettem bele a Renekát). Rendesen szét is repedezett a pogácsa, de csak simán rátenyereltem még egyszer, és ment a gépre. Óvatosan arrébb álltam, hogy majd jól összespriccel mindent, de meglepetésemre csak pár mikro sugár volt, az is csak a kar alján hagyott némi nyomot. Most vagy mázlim volt, vagy ennyivel több hanyagságot enged a Major. Remélem utóbbi. (Hozzáteszem, már a Reneka is sokkal toleránsabbnak bizonyult, mint a gyári.)
Sinisi
senior tag
Óóó! Bárcsak már ott tartanék! Ez esetben szívesen megveszem újra!
Sinisi
senior tag
Igen-igen! feltúrtam egy egy személyesért a fél világhálót, de semmi! Már gondolkoztam azon is, hogy rákérdezek a gyártónál, de a francia tudásom ehhez nem szalonképes.
Bazsee71: Nekem is feltűnt, hogy a nagyon apró szemcsék ragaszkodnak a finom szitához. Már gondolkoztam is, hogy ez így nem lesz jó, de megszáradás után ujjal, egy-két mozdulattal ki is jött az összes.
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Addig engem sem foglalkoztatott, amíg pár hete nem kezdtem el vendégeket is kávéval kínálni. Lassabban is szárad a finom szűrő miatt.
Alvarez81
csendes tag
A graef még nem ért ide, szerintem holnap fog.
A szűrőkön sokat gondolkoztam, mert hirtelen annyi újdonság van, illetve lesz, hogy azt se tudom mit próbáljak. Viszont netes videókat néztem, és ott azért az IMS-ek is sokkal jobbak, mint a gyáriak.
Persze ott lett volna az olcsó LM, mint alternatíva. Úgy gondoltam, hogy így használtan nem akkora nagy kockázat az IMS, és inkább egyszer vegyek jobbat, mintha később arra gyanakodnék, hogy az olcsó LM miatt nem igazán jó. Persze a VST, Reneka sokkal jobb, de ahhoz még sokat kell tanulnom, hogy azt a különbséget ki is tudjam hozni.
Először azt gondoltam, hogy majd 58-assal tömöm meg a szimplát, mondjuk 10g-mal.
Sinisi pont írta, hogy az nem biztos hogy működni fog, alámosódhat. Ha meg 14g-ot bele lehet nyomni, az meg majdnem dupla. Fogalmam sincs, hogy mi lesz, de majd kísérletezek. 41-es tamperem, segédem nincs, és egyelőre egy tampert tervezek venni, és akkor az inkább 58-as legyen. Fragolától kipróbálnám a pergtamp klónt, ha belemegy az új szűrőkbe. Szerintetek kezdőként nem fogok szenvedni vele, hogy annyira passzentos? 58.3-as sima falú lehet, hogy kezdőnek jobb lenne nem?
(amúgy a gyári dupla szűrő kb 58.1-es, a szimpla 58.7 körüli. szóval fregoláé bele se ment volna a duplába, ezért is kezdtem nézelődni)
A céges Cuadra OPV-jét látványra állítottuk be, mert nem volt semmi műszerünk, ami elég precíz lett volna.
Amúgy is kellene venni hozzá egy manométert. Elgondolkoztam, hogy kicsit megtuningolom a GB-t, kap egy fém, precízebb nyomásszabályzót, és belövöm vele a céges gép értékére. (ebben az évjáratban a műanyag verzió van) és akkor egy kb 3ezer ft-os beruházással a céges gépet is le tudjuk mérni, meg pucolás után visszaállítani a korábbi értékre.
Surda-
őstag
Ne úgy nézd hogy 10 helyett 12gr az már majdnem egy dupla, hanem úgy hogy +2 grammal jó kávét fogsz tudni készíteni
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Sinisi
senior tag
Na mondjuk erre nem gondoltam! de érzés (mert inkább csak érzem a mikro szemcséket, mint látom, de holnap majd jobban szemügyre vételezem a látványt) alapján úgy tippelnék, hogy nem olyan jelentős az ami visszamarad a kosárban egy csapolás után, hogy ne lehessen vele jópár adagot húzni anélkül, hogy befolyásolja a végeredményt. De ehhez képest a tapasztalat mást mutat?
Milyen kefét használsz hozzá?
[ Szerkesztve ]
pacuha69
csendes tag
Kíváncsivá tett a Perger féle fagyasztásos technika, így belevágtam én is a kísérletezésbe. A teszt alanyaként egy szeptember 30.-i pörkölésű CasMo Alfonso nevű kávéja szolgált. Az első bontás és a fagyasztás október 5.-én történt. 4-5 adagra valót fagyasztottam le kis üvegekeben, a többi maradt a zacsiban, amiből alkalmanként fogyasztottam egyet-egyet, viszont a normál használatot imitálva, minden nap bontogattam és levegőztettem. Úgymond direkt döglesztettem. Hat nap elteltével éreztem, hogy laposodnak az ízek, így itt volt az ideje egy próbának. Érezhető különbség volt közöttük. A fagyasztott verzióban éreztem a kezdeti bontáskori izgalmakat. Ugyan annál a daráló beállításnál a fagyasztott verziónál 6 másodperccel több idő kellett az ugyan akkora mennyiségű ital eléréséhez. Még le kell folytatni egy-két tesztet, és még hátra van a száraz etióp (CM Aricha) is, de így elsőre igen meggyőző volt.
levytee
csendes tag
Személy szerint én 14-15g szűrőben készült reggeli kávémat is sziplának érzem. El se tudnám képzelni 7g mire lenne jó,nálam halott dolog.
levytee
Agostino
addikt
ha ugyan annyi vizet kap a 14-es tömés mint a 7-es az azért érződhet. ha nem érzed, akkor talán már hozzászoktál. add oda egy avatatlan usernek, letépi a konyhapultot : )
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
Sinisi
senior tag
Én még nem tartok a tényleges teszt fázisban, de nekem is figyel egy 150g-nyi adag a hűtőben amihez viszonyítom majd - ha már iható állapotba kerül - a fagyóból kivett adagot. Főként arra vagyok kíváncsi, hogy meddig őrzi a fagyasztás megszakítása után a frissességet.
Ha jól értem akkor nálad is több adagynyi lett fagyasztva egy egyésgként.
levytee
csendes tag
Arány kb.a1:2, a 7grammból nekem kevés lenne az a 14g ittal.attól még másnak lehet elég
levytee
soldier2
őstag
Épp ma olvastam, eszembe is jutott a fórum némelyek lapáttal keverték az azbesztet a cementel és megúszták, mások csak a gyár mellett laktak. De Creminája egynek sem volt. Mellesleg azok esetében akiknél nem volt direkt kontakt nem zárható ki, hogy elflexeltek 1-2 eternitpalát tetőfedéskor. Ugyanakkor a gyár körül vsz többszöröse volt az azbeszt terhelés mint máshol. Ezek a sunyi dolgok meg összeadódnak: egy csomag cigi itt, egy kis fűrészelés amott egy folyamatosan emelt légköri koncentrációval meg van akinél megüti a szintet.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
pacuha69
csendes tag
Igen, jelenleg a legkisebb üvegcséimbe kb. két adag fér el és ebből van 6 db a fagyóban. A tökéletes az lenne, ha tényleg adagonként lenne fagyasztva, de a próba kedvéért így is jó.
Ha beválik, akkor jöhet a Soldier féle mézes üveg.
[ Szerkesztve ]
pacuha69
csendes tag
Soldier: Leírnád még egyszer, hogy hogyan alakultak nálad a kis mézes üvegek kapacitásai? Nálam 20 gramm egy adag. Ehhez keresnék megfelelő üveget.
soldier2
őstag
40 ml-es lerek üvegekbe pont 15g fér. Nagyon világos pörkölésűből 16 max.
Van kb 55-60 ml-es gumidugós üvegem abba 22-23g fér. Ha érdekel tudok adni párat.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
meander
tag
Egy La Strada szűrőt rendelnék én is, ha összejövünk 50 fontnyian
kivételesen nem is azt akartam kihozni belőle, hogy akinek creminája van, az végrendelkezzen. az biztos, hogy az azbeszt nem játék. de egyébként sok üveggyapotolástól is kaphat szilikózist az emberfia, az sem vidám, de ott is mindenkinél máshogy csapódik le. kéne is gyapotolni a padláson (lecsúszott a ferde tetősíkról itt-ott, hőkamera szépen mutatja), de képtelen vagyok rávenni magam
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
azért kellett 6 másodperccel több, mert a fagyott kávéra kicsapódik egy vödör pára azonnal és úgy daráltad. meg mert szétfagyva minden kemény, mint a szent sz@r
vizezd be a nem fagyasztott kávét, ott is nyúlni fog az idő.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Ábi
tag
Sikerült!
Tegnap az örök kedvenc Sidamoból pörköltem, de most az első reccs közben állítottam le.
Így már éppen belefért a 47 ml üvegbe a 18 g.
Tudni kell, hogy 1,5 éve pihen nálam a zölden jól becsomagolva, mert akkor jól bevásároltam belőle, tehát nem a legfrissebb szüret, ezért szárazabb már egy kicsit, de ízén ez nem nagyon mutatkozik meg.
Nagyon beváltak az üvegek! Főleg a 120ml, amibe 2*21g megy gond, bravurkodás nélkül.
Eszméletlen frissek maradnak a kávék így, hogy nincsenek szellőztetve. Nyitáskor pedig, mint a sör, úgy szisszen.
Ábi
tag
Akinek Gene van próbált már a szűrő nélkül pörizni.
2 hete amikor előző Sidamot pörköltem, szokásosan a 2. reccs előtt kapcsoltam le, de nem tettem fel a szűrőt, így oldalt "okádta ki" a füstöt és a pernyét.
1. Gyorsabban lefutott a pörkölés. (Gondolom a jobb levegő áramlásnak köszönhetően.)
2. A megszokott barack lekvár helyett egyfajta parfümösség, virágos illat lett domináns, ami nem bántó, csak eddig ebben a kávéban ezt nem fedeztük fel.
Félelmetes, hogy mennyi változó van egy kávéban géptől, technikától függően!
Keresztapper
senior tag
Én még nem próbáltam, csak gondoltam rá, de most hogy te "kijártad az utat", teszek egy próbát én is.
http://palscoffeetech.com/
Ábi
tag
Azt gondoltam, mivel magamnak pörizek, nem öregszenek meg a szemek, amíg el nem fogy egy 220-230-as adag, pedig érezhető a különbség. Egyszerre 2-3 féle van porondon, így valami 2-3 hetet is szellőzött eddig tipikus 250g fém konzervekben. Így viszont pörköléstől felhasználásig "0" oxidáció történik.
[ Szerkesztve ]
Ábi
tag
Basszus, most látom a pörkölésre írtad!
Tegnap is szűrő nélkül ment a teraszon, de most már azért cidri volt. A konyhában ezt már nem fogom tudni ilyen lazán kivitelezni. Hosszú távon, ha beválik ez a technika, akkor a gyári szűrőházra teszek egy ventilátort, hogy rásegítsen a légáramlásra. Addig megnézem más kávékkal is.
pacuha69
csendes tag
Ez igaz , viszont a nem fagyasztottat is szoktam permetezni, de lehet, hogy nem egy vödörnyi pára mennyiséggel
prandris
tag
Tud valaki ajánlani erős kétoldalú ragasztószalagot? Leesett a pid a GC-ről össze is b*szta az oldalát.
bluesfan
tag
Valami 3M cuccot nézzél és töröld át tiszta alkohollal a helyét mindkét oldalon, mielőtt felragasztod.
soldier2
őstag
Nekem a babyn az elejéről a díszlap engedett el, a kétoldalú amiket próbáltam, és amit fragola használt napok után elengedett a hőtől. Szilikon alapú FBS ragasztó viszont tartott. Fémről pedig eltávolítható nyom nélkül, ha meggondolod magad.
Parci: én sem akartam belelátni semmi negatívat, de a cikkről rögtön az jutott eszembe ( még a hozzászólásod előtt). Nekem már vsz a saját vesszőfutásom jön be, ha meglátom valahol leírva az azbeszt szót.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
adp
őstag
Ennek a tetejebe nem lehet valahogy beszerelni szetvagva a cseszemelegito lapot?? Sztem sokkal szebb, es onnan nem fog leesni, es meg a gyari dobozaba is vissza lehet tenni
Keresztapper
senior tag
Azért arra vigyázz szerintem, hogy a fűtőszál kapacitása a mostani állapot szerint lehet belőve, így ha növeled a légáramlást, lehet hogy kevés lesz a hő.
http://palscoffeetech.com/
prandris
tag
Köszi a tippeket! Szétvágni azért nem szeretném. FBS az mindig van itthon Mivel erősítsem oda ameddig megszárad?
angelside77
tag
Én a gyerek kisszékére pakolt könyvekkel állítottam be a magasságot, odaraktam a gép mellé (vagyis a gépet tettem le a földre addig) az tartotta a PID-et (zártszelvényt), míg megszáradt az FBS. Egy éve "atomstabil".
[ Szerkesztve ]
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
prandris
tag
Remek, hasonló ötletet vártam Köszi mindenkinek!
Daneeka
senior tag
Ettől a fagyott keménységtől kophat gyorsabban a daráló vagy ennyire azért nem lényeges?
daráló, az a dolga, hogy daráljon...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Agostino
addikt
bár nem nekem címezted a kérdést, számomra a fagyott, párás szemek azért nem jönnének be, mert egyrészt ha kevés nedvesség is de kerül a kúpra ami - kellően hosszú idő után - oxidálhatja azt, illetve szerintem ezek után a belsejében is jobban darabosodik az őrlemény, aztán lehet piszkálgatni, tisztogatni : )
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
adp
őstag
Sztem annyi nem megy ra, elobb cserelsz kest mint mire megeszi a rozsda a lehelletnyi 'viztol'
[ Szerkesztve ]
adp
őstag
Akinek van oscar vizlagyitoja!!!
A csomagom levo datum ugye a gyartas datuma nem a lejarate. 16 juni 4 van benne nekem
mester6
tag
A nálam fellelhető Oscar 150 tasakjára az van írva:
PRODOTTO LUG 29 2016
Más dátum nincs rajta. Szerintem ez egyértelműen a gyártás ideje.
adp
őstag
nekem is ez volt csak 4-e. csak megnéztem mi az a lug
Más: Pacific yirga: Mind v60-al mind presszónak marha jó. Itthon még nem sikerült ilyen jót v60-azni. Még valahogy abból a 2 casmobol se amit próbáltam
[ Szerkesztve ]
hogyan bírna lejárni a szűz műgyanta
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
SierraFox
tag
Gen Feb Mar Apr Mag Giu Lug Ago Set Ott Nov Dic
[ Szerkesztve ]
mester6
tag
Lug a Luglio rövidítése , jelentése július.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.