Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
soldier2
őstag
Egyre érdekesebb ez a dolog. Azt hinné az ember, hogy 2-3 hét alatt ha nem bontogatja, akkor elvan szobahőmérsékleten is. Ha valóban akkora a különbség mint adriankooo írja, érdemes lenne megnézni, hogy a fagyasztva tárolás, vagy maga a fagyottan darálás az oka a jobb ízeknek (már ha jobbak). Pl 2 hét szobahőmérsékleten tárolás után éjszakára fagyasztó, reggel elkészítés a két hétig folyamatosan fagyotthoz képest. Megannyi lehetőség, de most max ötletelni tudok, mert egészen friss bab nincs itthon csak 10 napos. Bár lehet fagyasztok belőle párat.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
bajnokpityu
félisten
srácok, pörköljetek, soha nem isztok 2-3hétnél öregebb kofit
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
soldier2
őstag
Így sem sőt vsz jobbat iszok így mintha magamnak pörkölnék, meg nagy kedvem sincs hozzá. Bontás után ugyanúgy öregszik a saját is mint a többi, így erre a problémánkra nem lenne megoldás.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Sinisi
senior tag
Úgy látszik, hogy van ebben a témában még potenciál, mert csak elő-elő jön még pár új ötlet! Jó lenne ha kijönne valami egyértelmű okosság, hogy hogy lehet frissen tartani a kávét!(Még is várok a fagyasztós rémtörténet rejtelmeivel!) Bár érdemben bármilyen tapasztalatot is megosztani jóval később tudok csak de berendelek jó párat az általad talált bolt üvegcséiből, hogy mire új adag friss kv. jön ez már ne legyen akadálya a tesztelésnek.
(#45702) bajnokpityu: hát részemről még egy bizonytalansági faktort jelentene ha így a dolgok elején még nekiállnék pörkölni is de biztos meg van a maga varázsa.
[ Szerkesztve ]
adp
őstag
én most úgy nyomatom a Graeffel, hogy 100g-onként fagyasztom, zacsiba + műanyag doboz, kiveszem a zacsiból a 18g-t és megy vissza az egész, így nekem sokkal jobb minőségű az őrlemény mint a friss volt, és 1 fokozattal durvábbra is hagyom. Nem kell a WDT (vagyis amit csinálok az szinte semmi)se a rögtelenítés mivel az konkrétan =0. Pár mozdulattal eligazítom egy hústűvel és kész, nem mint eddig, hogy szét kell szedni szarakodni, hogy szép sima legyen.
Ízben talán annyi, hogy mindig jók a csapolások mert egyáltalán nem csatornásodik, és jobb is a kioldódás. Most ez egy sötétebb la piazza, szóval sokal nem tudok hozzátenni. Időben talán ugyanott vagyok a ki-becsomagolás miatt, de mégis könnyebbnek érzem így.
Most jött meg a kv amit ajánlottál, félre teszek egy adagot, meg egyet a fagyiba, megírom majd mit vettem észre.
jveres
csendes tag
Én most CM-es Arichával elvégzem a kísérletet. A mai frissen bontott csomag fele adagonként a fagyasztóban csücsül, a másik fele adagonként a szekrényben. A zacskóban lévő 3-4 adag pedig a hétvégén elfogy.
Azért igen-igen finom ez az Aricha
[ Szerkesztve ]
vicces
addikt
ez lett volna nekem is az ötletem, hogy a fagyóból naponta előszedni de kis üvegcsék nélkül.
vagy ami most ugrott be, hogy fele a fagyóban fele a babtartályban. 3 nap alatt el-eldarálgatnám ezt a kis adagot. annyi idő alatt meg nem hal még meg. most beleborítom a teljes zacsit és kb 6-7 nap után változik számottevően. a babtartály alsó ajtócskáját mindig benyomom. minimális lehet a kéményhatás és ezáltal a légmozgás odabent. ..egy hét után lehet, de nem biztos - allitani kell az őrlőn és az izek sem annyira intenzivek. de ez az az időintervallum amikor szúrom fel a következő csomagot. én egyébként is botnyelvű vagyok. nálunk az asszony aki jobb az izlelgetésben.
[ Szerkesztve ]
:)
Daneeka
senior tag
Létezik itthon olyan hely ahol EK43 őrleményből főznek espressot?
csodálkoznék, ha nem lenne, hiszen matt perger
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Daneeka
senior tag
Még csak filternek láttam itt-ott
pacuha69
csendes tag
Szuper. Kíváncsi leszek.
zscz
tag
A Nezvál Máté hurcibálja magával mindenhova sajátját. Ahol 42-ből származó kávé van, ott talán valahol.
weinmaker
őstag
Bocsi, de szerintem óriási tévúton jársz, vagy nálad teljesen más értékeken megy a pid mint az átlag felhasználóknál. 86 és 93 között szokott mozogni, ez a 100 nonszensz. Inkább a 88-89 lenne a reális, a rome-nál meg simán a 86-88.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
Corsair90
tag
Borsod megyében, leginkább Miskolc vagy annak környékén hol találok olyan megbízható helyet, ahol frissen pörkölnek kávét magánszemélynek?
Surda-
őstag
Black Sheep Micro Roastery & Coffee Debrecen.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
zscz
tag
Jó a Black Sheep. És imádtam a presszó gépüket.
Corsair90
tag
"Borsod megyében, leginkább Miskolc..."
Sinisi
senior tag
Azért vittem fel a hőt mert eddig nem számoltam bele a veszteséget ami az érzékelő és a fej között jelentkezik. Nem mértem rá ,de kb. 7 fok különbségről hallottam, és ha az érzékelőnél 100 a fejnél lehet 93, hacsak nem az van, hogy 79-86 fokon kell csapolni, vagy az a kb. 7 fok különbség a sok?
[ Szerkesztve ]
tökre azon múlik, hogy hol/mit mér a szonda, milyen gép, maga a pid hogyan van kalibrálva stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
handrash
őstag
Stét!
Át lettem küldve az indexről. Ott nincs h a nevem végén.
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
Kazasi
tag
Szerintem csak ez az egy van Borsodban, de még nem volt velük tapasztalatom. Talán a Kávékorzón is volt teszt. Mintha Blaze vagy valaki más említette volna itt korábban.
[link]
bl4ze
veterán
Ezt így butaság kijelenteni. Nem tudhatod milyen pid, hogyan van bekötve, mit-hol mér.
Minden gépen más-más, és szereléstől is nagyon függ. Ezt már kitárgyaltuk.
MÁS: akinek van eladó EREDETI La Marzocco szimpla (single) vagy Strada szimpla (single) szűrő eladó, jelezze. Használt vagy új. LM-ből utángyártott nem érdekel, az Nekem is van 6-7 éve
.:. bl4ze .:.
mester6
tag
86-88 foknál, vajon mennyi lehet a kávéfőző fejen kilépő víz hőmérséklete? Értsd milyen hőfokú víz jut a kávéőrleményre ?
[ Szerkesztve ]
weinmaker
őstag
Olvasd már el mit írtam légyszi. Ott van, hogy kivéve ha neked teljesen más a pid
Én a nagy átlaghoz képest mondtam. Asszem tényleg nem írok többet
Read only!
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
jolti
senior tag
Össze ne vesszetek már ilyen f@szságon!
(#45722) bl4ze
"Nem tudhatod milyen pid, hogyan van bekötve, mit-hol mér.
Minden gépen más-más, és szereléstől is nagyon függ."
Az mit jelent, hogy hogyan van bekötve?
Azt csak egy féleképpen lehet. Áramot az áramra -azt mindegy hogy hogy-, hőérzékelőt a hőérzékelőre (+/-), ssr relét az ssr relére (+/-). Ha nem így van, akkor nem működik az egész rendszer. Hogyan lehet még bekötni?
A szereléstől is függ. Még is mi? Hogy nem Béta szerszámkészletet használ a szerelő, hanem noname-t?
Inkább az felhasznált alkatrészek minőségétől, azoknak a kalibrálásától és a hőelem elhelyezési pontjától függ.
bl4ze
veterán
Nem veszek össze, nem én sertodoskodom
.:. bl4ze .:.
jolti
senior tag
Akkor jól van akkor!
Ne ijesztgessetek, mert ijedtemben rögtön iszok egy pálinkát az egészségetekre!
tariattila
veterán
HU !!!
mester6
tag
Isten hozott!
soldier2
őstag
Én voltam aki bátorkodtam javasolni hiszen az elmúlt kb egy hónapban többször visszatért a téma itt, és valamelyik hozzászólásomban linket is találsz a filléres adagonkénti tárolásra.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Bazsee71
őstag
Ha a vakszűrős zsíroldózás mintájára citromsavazok is, azzal tehetek kárt a gépben (GC)?
gubabela
senior tag
Jobban jársz, ha csinálsz oldatot, a víztartályba töltöd és azon keresztül öblítesz vissza, így biztosan nem fog eldugulni. De ne hagyd, hogy sokáig érintkezzen az alumíniummal, csak futtasd át rajt, közben mehet a vakszűrőzés is. Utána öblítsd át sima (kezelt, norda stb..)vízzel. Ami nem tartalmaz alut, azt nyugodtan berakhatod citromsavas fürdőbe egy külön edényben (felső szűrő, kosarak, szűrő tartó ha nem alu...) csak vigyázz, hogy ha a kart is belerakod, akkor a műanyag része ne érjen bele, mert foltos lesz.
[ Szerkesztve ]
jolti
senior tag
Nem.
Én is szoktam. Vízkötelenítéskor. Meg kell is szerintem, hogy a háromjátúban, ha kialakulna vízkő, akkor azt feloldani. A tersonet az nem elég arra.
[ Szerkesztve ]
Bazsee71
őstag
Köszi a válaszokat! A teljes gépet citromsavazni majd csak pár hónap múlva tervezem, csak gondoltam ha már vakszűrőzök, akkor megcsinálom citromsavval is. A többi eszközt rendszeresen beáztatom.
GAgyiXyXy
aktív tag
Sziasztok!
Én is a kv szerelmese vagyok, az ízéért iszom elsősorban. Kezd kialakulni az ízlésem is, egyre jobban tolódom az igazi minőségi kvzás felé. Így eljött az idő egy jobb gép beszerzésére. Mint mindenben, ebben is vannak számomra lélektani határok, amelyeket nem vagyok hajlandó átlépni. Jelen esetben ez a 200kHUF. Nézegetve, olvasgatva rájöttem, hogy ez (is) nehéz választás lesz. Nem 2-3 évre venném, jóval hosszabb távra és ragaszkodom az új géphez. Volt elképzelésem, ami közben annyiban módosult, hogy most már ragaszkodom a PID-es készülékhez. Ugyan még sosem ittam ilyennel készült kv-t, de ismerve magam... Így a régi álmom, hogy egy rendes gőzkaros gépem legyen itthon nem jön össze, mert ha jól tévedek az europiccola gépek nem PID-esek, a többi meg jóval drágább (pl. QM). Írjátok, hogy az 58mm-es szűrős gépek több lehetőséget kínálnak a továbbiakban, így az ettől eltérő gépek is kiestek. Amiket jelenleg kapni lehet újonnan, az a La Pavoni dolceguosto és a Lelit gilda. Ha tudtok mást is, írjatok bátran, mert nem sürgős, ráérek akár jövőre is, de valami jó akcióra egyből lecsapnék most is. Az europiccola is érdekelne, ha valakinek van vele tapasztalata, de eddig embert nem láttam írni róla...
Érdekes, ez idáig azt sem tudtam van-e PID, most meg már (elmondásotok alapján) látom benne a fantáziát és ez olyan extra, ami nekem kell, mert a lehetőségek tárháza bővül.
Azt jól értelmezem, hogy az olasz pörkölésnek jó a 94 fok, a bécsinek meg az alacsonyabb, akár 86? Vagy ez így nem általánosítható? Vagy a pörköléstől eltelt idő is befolyásolhatja? És azt jól értelmezem, hogy ha a crema tökéletesre sikerül, akkor hoztuk ki a kv-ból a legtöbbet, ami kihozható?
Várom konstruktív válaszaitokat. Előre is köszi.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
Surda-
őstag
Rancilio Silvia V5 -öt ajánlotta fragola nemrég,mint Best Buy.
Ő eléggé otthon van a témában.
Ráadásul most a font is lent van,nem tudom melyik angol oldalra gondolt, de lehet most még olcsóbb.
Ha a büdzsé 200, akkor valamelyik graef daráló fér még bele.
Fokokkal,majd ráérsz a gyakorlatban foglalkozni.
Általában a robusztás kávék igényelnek kevesebb hőt.
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
fragola.6035
aktív tag
Rancilio Silviát kell venni, amíg van ilyen jó áron, 130e. örül megvan. Aztán bele néhány tuning és 170-ből van egy tuti gép. Nem hinném, hogy van most jobb vétel.
https://caffe35.webnode.hu/
fragola.6035
aktív tag
Ja, most 200-ból Silvia+tuning+G702, nem kérdés, hogy most ez a legjobb.
https://caffe35.webnode.hu/
Surda-
őstag
És mitől olyan jó ez a Silvia? Nagy bojler,jó összeszerelés,erős gőz?
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
vicces
addikt
eddig sem volt rossz vétel, de ezért az árért abszolúte nagyon jó vétel. aztán dobsz bele egy-két okosságot és már nincs más hátra mint sok hülyességet kérdezgetni a topicban azzal kapcsolatban, hogy hogy is kéne mégiscsak azt a kúa kávét lefőzni vele rendesen.
én a kérdező helyében nem haboznék, rendelném azonnal!
:)
Tonyo
őstag
Nem ajánlott inkább cm800?
Az én silviam is úton van. Mi a mente (Nálad) a piddeltetésnek?
[ Szerkesztve ]
fragola.6035
aktív tag
Akkor CM800. Csak azért 702, hogy beférjen 200-ba.
https://caffe35.webnode.hu/
soldier2
őstag
Régi bevált név, nagy rézbojler, merev vasváz (ez lehetne rozsdamentes, de a Cremina sem az, nem ette meg a rozsda). Szerintem a nagy csillogó műanyag fejvédő ultragáz, de nem égeti el a kezét .
Meg kell nézni a Sylviát (pidelve -biztosan talál képet valahol) és a Gildát, vegye meg amelyik jobban tetszik. A pid+ rézcső igazi gépállatot csinál egy Sylviából, cserében elvész a gari. A Lelitben van pid, de a rézcső állítólag nem megy bele, így a kérdés annyira nem egyértelmű. Én is vsz a Sylviát venném ennyiért, vagy megtolnám picit a Victóriáig. Az nagyon tetszett. Enyiért rossz gépet nem fog venni az biztos.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
adp
őstag
Az uj szilvia is rezkazanos?
En 200 korul viktoriat vennek. 3 decis bojler mar onmagaban eleg jo+ eloaztato program, gyari pid
[ Szerkesztve ]
norkov84
tag
Sziasztok!
Ma Katoczi kollega korábbi ajánlása alapján voltunk a Bean Busters-ben. Tényleg nagyon kedvesek, segítőkészek és finom a kávé :-)
soldier2
őstag
Tudtommal ezen a téren nem volt változás. Nekem a sylvia sokáig az "álomgép" volt, amt váltott az R58, majd a Londinium és végül mire rászántam magam vettem valami mást
Norkov84: örülök, hogy jól éreztétek magatokat. Budapest újhullámos kávézói appot letöltve (android) rossz kávét nem fogsz inni a fővárosban, max sétálnod kell érte picit.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
zscz
tag
Azért az a Londinium.... Mi lett helyette?
adp
őstag
AVX gold blend nekem nagyon bejott.
Ajanlott csokis klasszik kv
Bazsee71
őstag
Szerintem inkább a Silvia rézcsővel. Ennyivel hiába nagyobb a kazán, ha hideg víz érkezik bele.
Az a baj, hogy most nekem is az motoszkál a fejemben, hogy eladom a full tuning GC-t, és rendelek egy Silviát. Csak még így is jelentős az árkülönbség, mert míg a jelenlegi ~100k, addig a Silvia tuninggal ~170k. Nyújt ennyivel többet?
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.