Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45701) soldier2 válasza pacuha69 (#45700) üzenetére


soldier2
őstag

Egyre érdekesebb ez a dolog. Azt hinné az ember, hogy 2-3 hét alatt ha nem bontogatja, akkor elvan szobahőmérsékleten is. Ha valóban akkora a különbség mint adriankooo írja, érdemes lenne megnézni, hogy a fagyasztva tárolás, vagy maga a fagyottan darálás az oka a jobb ízeknek (már ha jobbak). Pl 2 hét szobahőmérsékleten tárolás után éjszakára fagyasztó, reggel elkészítés a két hétig folyamatosan fagyotthoz képest. Megannyi lehetőség, de most max ötletelni tudok, mert egészen friss bab nincs itthon csak 10 napos. Bár lehet fagyasztok belőle párat.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#45702) bajnokpityu


bajnokpityu
félisten

srácok, pörköljetek, soha nem isztok 2-3hétnél öregebb kofit :)

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#45703) soldier2 válasza bajnokpityu (#45702) üzenetére


soldier2
őstag

Így sem :) sőt vsz jobbat iszok így mintha magamnak pörkölnék, meg nagy kedvem sincs hozzá. Bontás után ugyanúgy öregszik a saját is mint a többi, így erre a problémánkra nem lenne megoldás.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#45704) Sinisi válasza soldier2 (#45701) üzenetére


Sinisi
senior tag

Úgy látszik, hogy van ebben a témában még potenciál, mert csak elő-elő jön még pár új ötlet! Jó lenne ha kijönne valami egyértelmű okosság, hogy hogy lehet frissen tartani a kávét!(Még is várok a fagyasztós rémtörténet rejtelmeivel!) Bár érdemben bármilyen tapasztalatot is megosztani jóval később tudok csak de berendelek jó párat az általad talált bolt üvegcséiből, hogy mire új adag friss kv. jön ez már ne legyen akadálya a tesztelésnek.

(#45702) bajnokpityu: hát részemről még egy bizonytalansági faktort jelentene ha így a dolgok elején még nekiállnék pörkölni is :D de biztos meg van a maga varázsa.

[ Szerkesztve ]

(#45705) adp válasza soldier2 (#45701) üzenetére


adp
őstag

én most úgy nyomatom a Graeffel, hogy 100g-onként fagyasztom, zacsiba + műanyag doboz, kiveszem a zacsiból a 18g-t és megy vissza az egész, így nekem sokkal jobb minőségű az őrlemény mint a friss volt, és 1 fokozattal durvábbra is hagyom. Nem kell a WDT (vagyis amit csinálok az szinte semmi)se a rögtelenítés mivel az konkrétan =0. Pár mozdulattal eligazítom egy hústűvel és kész, nem mint eddig, hogy szét kell szedni szarakodni, hogy szép sima legyen.
Ízben talán annyi, hogy mindig jók a csapolások mert egyáltalán nem csatornásodik, és jobb is a kioldódás. Most ez egy sötétebb la piazza, szóval sokal nem tudok hozzátenni. Időben talán ugyanott vagyok a ki-becsomagolás miatt, de mégis könnyebbnek érzem így.
Most jött meg a kv amit ajánlottál, félre teszek egy adagot, meg egyet a fagyiba, megírom majd mit vettem észre.

(#45706) jveres válasza pacuha69 (#45697) üzenetére


jveres
csendes tag

Én most CM-es Arichával elvégzem a kísérletet. A mai frissen bontott csomag fele adagonként a fagyasztóban csücsül, a másik fele adagonként a szekrényben. A zacskóban lévő 3-4 adag pedig a hétvégén elfogy.
Azért igen-igen finom ez az Aricha :C

[ Szerkesztve ]

(#45707) vicces válasza adp (#45705) üzenetére


vicces
addikt

ez lett volna nekem is az ötletem, hogy a fagyóból naponta előszedni de kis üvegcsék nélkül.
vagy ami most ugrott be, hogy fele a fagyóban fele a babtartályban. 3 nap alatt el-eldarálgatnám ezt a kis adagot. annyi idő alatt meg nem hal még meg. most beleborítom a teljes zacsit és kb 6-7 nap után változik számottevően. a babtartály alsó ajtócskáját mindig benyomom. minimális lehet a kéményhatás és ezáltal a légmozgás odabent. ..egy hét után lehet, de nem biztos - allitani kell az őrlőn és az izek sem annyira intenzivek. de ez az az időintervallum amikor szúrom fel a következő csomagot. én egyébként is botnyelvű vagyok. nálunk az asszony aki jobb az izlelgetésben. ;)

[ Szerkesztve ]

:)

(#45708) Daneeka


Daneeka
senior tag

Létezik itthon olyan hely ahol EK43 őrleményből főznek espressot?

(#45709) Parci válasza Daneeka (#45708) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

csodálkoznék, ha nem lenne, hiszen matt perger

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#45710) Daneeka válasza Parci (#45709) üzenetére


Daneeka
senior tag

Még csak filternek láttam itt-ott ;]

(#45711) pacuha69 válasza jveres (#45706) üzenetére


pacuha69
csendes tag

Szuper. Kíváncsi leszek.

(#45712) zscz válasza Daneeka (#45708) üzenetére


zscz
tag

A Nezvál Máté hurcibálja magával mindenhova sajátját. Ahol 42-ből származó kávé van, ott talán valahol.

(#45713) weinmaker válasza Sinisi (#45694) üzenetére


weinmaker
őstag

Bocsi, de szerintem óriási tévúton jársz, vagy nálad teljesen más értékeken megy a pid mint az átlag felhasználóknál. 86 és 93 között szokott mozogni, ez a 100 nonszensz. Inkább a 88-89 lenne a reális, a rome-nál meg simán a 86-88. ;)

Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

(#45714) Corsair90


Corsair90
tag

Borsod megyében, leginkább Miskolc vagy annak környékén hol találok olyan megbízható helyet, ahol frissen pörkölnek kávét magánszemélynek?

(#45715) Surda- válasza Corsair90 (#45714) üzenetére


Surda-
őstag

Black Sheep Micro Roastery & Coffee Debrecen.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45716) zscz válasza Surda- (#45715) üzenetére


zscz
tag

:K
Jó a Black Sheep. És imádtam a presszó gépüket.

(#45717) Corsair90 válasza Surda- (#45715) üzenetére


Corsair90
tag

"Borsod megyében, leginkább Miskolc..."

(#45718) Sinisi válasza weinmaker (#45713) üzenetére


Sinisi
senior tag

Azért vittem fel a hőt mert eddig nem számoltam bele a veszteséget ami az érzékelő és a fej között jelentkezik. Nem mértem rá ,de kb. 7 fok különbségről hallottam, és ha az érzékelőnél 100 a fejnél lehet 93, hacsak nem az van, hogy 79-86 fokon kell csapolni, vagy az a kb. 7 fok különbség a sok?

[ Szerkesztve ]

(#45719) Parci válasza weinmaker (#45713) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

tökre azon múlik, hogy hol/mit mér a szonda, milyen gép, maga a pid hogyan van kalibrálva stb.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#45720) handrash


handrash
őstag

Stét!
Át lettem küldve az indexről. Ott nincs h a nevem végén.

Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/

(#45721) Kazasi válasza Corsair90 (#45717) üzenetére


Kazasi
tag

Szerintem csak ez az egy van Borsodban, de még nem volt velük tapasztalatom. Talán a Kávékorzón is volt teszt. Mintha Blaze vagy valaki más említette volna itt korábban.
[link]

(#45722) bl4ze válasza weinmaker (#45713) üzenetére


bl4ze
veterán

Ezt így butaság kijelenteni. Nem tudhatod milyen pid, hogyan van bekötve, mit-hol mér.
Minden gépen más-más, és szereléstől is nagyon függ. Ezt már kitárgyaltuk.

MÁS: akinek van eladó EREDETI La Marzocco szimpla (single) vagy Strada szimpla (single) szűrő eladó, jelezze. Használt vagy új. LM-ből utángyártott nem érdekel, az Nekem is van 6-7 éve :)

.:. bl4ze .:.

(#45723) mester6 válasza weinmaker (#45713) üzenetére


mester6
tag

86-88 foknál, vajon mennyi lehet a kávéfőző fejen kilépő víz hőmérséklete? Értsd milyen hőfokú víz jut a kávéőrleményre ? :F

[ Szerkesztve ]

(#45724) weinmaker válasza bl4ze (#45722) üzenetére


weinmaker
őstag

Olvasd már el mit írtam légyszi. Ott van, hogy kivéve ha neked teljesen más a pid ;)
Én a nagy átlaghoz képest mondtam. Asszem tényleg nem írok többet :W
Read only!

[ Szerkesztve ]

Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!

(#45725) jolti válasza weinmaker (#45724) üzenetére


jolti
senior tag

Össze ne vesszetek már ilyen f@szságon!

(#45722) bl4ze
"Nem tudhatod milyen pid, hogyan van bekötve, mit-hol mér.
Minden gépen más-más, és szereléstől is nagyon függ."

Az mit jelent, hogy hogyan van bekötve?
Azt csak egy féleképpen lehet. Áramot az áramra -azt mindegy hogy hogy-, hőérzékelőt a hőérzékelőre (+/-), ssr relét az ssr relére (+/-). Ha nem így van, akkor nem működik az egész rendszer. Hogyan lehet még bekötni?
A szereléstől is függ. Még is mi? Hogy nem Béta szerszámkészletet használ a szerelő, hanem noname-t? :D
Inkább az felhasznált alkatrészek minőségétől, azoknak a kalibrálásától és a hőelem elhelyezési pontjától függ.

(#45726) bl4ze válasza jolti (#45725) üzenetére


bl4ze
veterán

Nem veszek össze, nem én sertodoskodom ;)

.:. bl4ze .:.

(#45727) jolti válasza bl4ze (#45726) üzenetére


jolti
senior tag

Akkor jól van akkor! :D
Ne ijesztgessetek, mert ijedtemben rögtön iszok egy pálinkát az egészségetekre!

(#45728) tariattila válasza jolti (#45727) üzenetére


tariattila
veterán

HU !!!

:DDD

(#45729) mester6 válasza handrash (#45720) üzenetére


mester6
tag

Isten hozott! :)

(#45730) soldier2 válasza handrash (#45720) üzenetére


soldier2
őstag

Én voltam aki bátorkodtam javasolni hiszen az elmúlt kb egy hónapban többször visszatért a téma itt, és valamelyik hozzászólásomban linket is találsz a filléres adagonkénti tárolásra.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#45731) Bazsee71


Bazsee71
őstag

Ha a vakszűrős zsíroldózás mintájára citromsavazok is, azzal tehetek kárt a gépben (GC)?

(#45732) gubabela válasza Bazsee71 (#45731) üzenetére


gubabela
senior tag

Jobban jársz, ha csinálsz oldatot, a víztartályba töltöd és azon keresztül öblítesz vissza, így biztosan nem fog eldugulni. De ne hagyd, hogy sokáig érintkezzen az alumíniummal, csak futtasd át rajt, közben mehet a vakszűrőzés is. Utána öblítsd át sima (kezelt, norda stb..)vízzel. Ami nem tartalmaz alut, azt nyugodtan berakhatod citromsavas fürdőbe egy külön edényben (felső szűrő, kosarak, szűrő tartó ha nem alu...) csak vigyázz, hogy ha a kart is belerakod, akkor a műanyag része ne érjen bele, mert foltos lesz.

[ Szerkesztve ]

(#45733) jolti válasza Bazsee71 (#45731) üzenetére


jolti
senior tag

Nem.
Én is szoktam. Vízkötelenítéskor. Meg kell is szerintem, hogy a háromjátúban, ha kialakulna vízkő, akkor azt feloldani. A tersonet az nem elég arra.

[ Szerkesztve ]

(#45734) Bazsee71


Bazsee71
őstag

Köszi a válaszokat! A teljes gépet citromsavazni majd csak pár hónap múlva tervezem, csak gondoltam ha már vakszűrőzök, akkor megcsinálom citromsavval is. A többi eszközt rendszeresen beáztatom. :)

(#45735) GAgyiXyXy


GAgyiXyXy
aktív tag

Sziasztok!
Én is a kv szerelmese vagyok, az ízéért iszom elsősorban. Kezd kialakulni az ízlésem is, egyre jobban tolódom az igazi minőségi kvzás felé. Így eljött az idő egy jobb gép beszerzésére. Mint mindenben, ebben is vannak számomra lélektani határok, amelyeket nem vagyok hajlandó átlépni. Jelen esetben ez a 200kHUF. Nézegetve, olvasgatva rájöttem, hogy ez (is) nehéz választás lesz. Nem 2-3 évre venném, jóval hosszabb távra és ragaszkodom az új géphez. Volt elképzelésem, ami közben annyiban módosult, hogy most már ragaszkodom a PID-es készülékhez. Ugyan még sosem ittam ilyennel készült kv-t, de ismerve magam... Így a régi álmom, hogy egy rendes gőzkaros gépem legyen itthon nem jön össze, mert ha jól tévedek az europiccola gépek nem PID-esek, a többi meg jóval drágább (pl. QM). Írjátok, hogy az 58mm-es szűrős gépek több lehetőséget kínálnak a továbbiakban, így az ettől eltérő gépek is kiestek. Amiket jelenleg kapni lehet újonnan, az a La Pavoni dolceguosto és a Lelit gilda. Ha tudtok mást is, írjatok bátran, mert nem sürgős, ráérek akár jövőre is, de valami jó akcióra egyből lecsapnék most is. Az europiccola is érdekelne, ha valakinek van vele tapasztalata, de eddig embert nem láttam írni róla...

Érdekes, ez idáig azt sem tudtam van-e PID, most meg már (elmondásotok alapján) látom benne a fantáziát és ez olyan extra, ami nekem kell, mert a lehetőségek tárháza bővül.
Azt jól értelmezem, hogy az olasz pörkölésnek jó a 94 fok, a bécsinek meg az alacsonyabb, akár 86? Vagy ez így nem általánosítható? Vagy a pörköléstől eltelt idő is befolyásolhatja? És azt jól értelmezem, hogy ha a crema tökéletesre sikerül, akkor hoztuk ki a kv-ból a legtöbbet, ami kihozható?
Várom konstruktív válaszaitokat. Előre is köszi.

"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"

(#45736) Surda- válasza GAgyiXyXy (#45735) üzenetére


Surda-
őstag

Rancilio Silvia V5 -öt ajánlotta fragola nemrég,mint Best Buy.
Ő eléggé otthon van a témában.
Ráadásul most a font is lent van,nem tudom melyik angol oldalra gondolt, de lehet most még olcsóbb.
Ha a büdzsé 200, akkor valamelyik graef daráló fér még bele.
Fokokkal,majd ráérsz a gyakorlatban foglalkozni.
Általában a robusztás kávék igényelnek kevesebb hőt.

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45737) fragola.6035 válasza GAgyiXyXy (#45735) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Rancilio Silviát kell venni, amíg van ilyen jó áron, 130e. örül megvan. Aztán bele néhány tuning és 170-ből van egy tuti gép. Nem hinném, hogy van most jobb vétel.

https://caffe35.webnode.hu/

(#45738) fragola.6035 válasza Surda- (#45736) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Ja, most 200-ból Silvia+tuning+G702, nem kérdés, hogy most ez a legjobb.

https://caffe35.webnode.hu/

(#45739) Surda- válasza fragola.6035 (#45738) üzenetére


Surda-
őstag

És mitől olyan jó ez a Silvia? Nagy bojler,jó összeszerelés,erős gőz?

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45740) vicces válasza fragola.6035 (#45737) üzenetére


vicces
addikt

eddig sem volt rossz vétel, de ezért az árért abszolúte nagyon jó vétel. aztán dobsz bele egy-két okosságot és már nincs más hátra mint sok hülyességet kérdezgetni a topicban azzal kapcsolatban, hogy hogy is kéne mégiscsak azt a kúa kávét lefőzni vele rendesen. ;]

én a kérdező helyében nem haboznék, rendelném azonnal!

:)

(#45741) Tonyo válasza fragola.6035 (#45738) üzenetére


Tonyo
őstag

Nem ajánlott inkább cm800?

Az én silviam is úton van. Mi a mente (Nálad) a piddeltetésnek?:)

[ Szerkesztve ]

(#45742) fragola.6035 válasza Tonyo (#45741) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Akkor CM800. Csak azért 702, hogy beférjen 200-ba.

https://caffe35.webnode.hu/

(#45743) soldier2 válasza Surda- (#45739) üzenetére


soldier2
őstag

Régi bevált név, nagy rézbojler, merev vasváz (ez lehetne rozsdamentes, de a Cremina sem az, nem ette meg a rozsda). Szerintem a nagy csillogó műanyag fejvédő ultragáz, de nem égeti el a kezét :).
Meg kell nézni a Sylviát (pidelve -biztosan talál képet valahol) és a Gildát, vegye meg amelyik jobban tetszik. A pid+ rézcső igazi gépállatot csinál egy Sylviából, cserében elvész a gari. A Lelitben van pid, de a rézcső állítólag nem megy bele, így a kérdés annyira nem egyértelmű. Én is vsz a Sylviát venném ennyiért, vagy megtolnám picit a Victóriáig. Az nagyon tetszett. Enyiért rossz gépet nem fog venni az biztos.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#45744) adp válasza soldier2 (#45743) üzenetére


adp
őstag

Az uj szilvia is rezkazanos?

En 200 korul viktoriat vennek. 3 decis bojler mar onmagaban eleg jo+ eloaztato program, gyari pid

[ Szerkesztve ]

(#45745) norkov84


norkov84
tag

Sziasztok!

Ma Katoczi kollega korábbi ajánlása alapján voltunk a Bean Busters-ben. Tényleg nagyon kedvesek, segítőkészek és finom a kávé :-)

(#45746) soldier2 válasza adp (#45744) üzenetére


soldier2
őstag

Tudtommal ezen a téren nem volt változás. Nekem a sylvia sokáig az "álomgép" volt, amt váltott az R58, majd a Londinium és végül mire rászántam magam vettem valami mást :)

Norkov84: örülök, hogy jól éreztétek magatokat. Budapest újhullámos kávézói appot letöltve (android) rossz kávét nem fogsz inni a fővárosban, max sétálnod kell érte picit.

[ Szerkesztve ]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#45747) zscz válasza soldier2 (#45746) üzenetére


zscz
tag

Azért az a Londinium.... Mi lett helyette?

(#45749) adp


adp
őstag

AVX gold blend nekem nagyon bejott.
Ajanlott csokis klasszik kv :)

(#45750) Bazsee71 válasza adp (#45744) üzenetére


Bazsee71
őstag

Szerintem inkább a Silvia rézcsővel. Ennyivel hiába nagyobb a kazán, ha hideg víz érkezik bele.

Az a baj, hogy most nekem is az motoszkál a fejemben, hogy eladom a full tuning GC-t, és rendelek egy Silviát. Csak még így is jelentős az árkülönbség, mert míg a jelenlegi ~100k, addig a Silvia tuninggal ~170k. Nyújt ennyivel többet?

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.