Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pikkubee
tag
Rendeltem egy kg mm ruera-t, ez a legjobb kávé, amit rövid pályafutásom alatt kóstoltam. Viszont csak napi egy adag fogy, szóval szeretném lefagyasztani.
Avent dobozokba szétporciózom és bedobom őket egy-egy zárt zacskóba is, ez a része megvan.
A kérdésem annyi volna, hogy várjak-e a pörkölési dátumtól számított 2-3 hetet a fogyasztással vagy menjen frissen a fagyóba?Előre is köszönöm!
-
kmarci25
veterán
Szóval K6, lazuló gumigyűrű... Vettem Ali-n gördeszka csúszásgátló fóliát. Lehúztam a gumigyűrűt, vágtam a fóliából, szépen felragasztottam, majd arra visszahúztam a gumit. Most aztán olyan stabil, hogy na. Ugyanitt van még pár méter a csúszásgátló fóliából, egyeztessünk ha szükség lenne rá.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
vendingo #140142 üzenetére
Nem pénzről van szó elsősorban, hanem a kávé iránti bolondériáról. Amúgy x év alatt még vissza is jönne az ára, jó árban lehet azért jó zöldeket kifogni. Legalábbis a kis Roastinoval is meglepően jó eredményeket lehet elérni, persze a csokisabb vonalon, presszónal. Filternek nem sikerült még soha, legalábbis nekem. Lehet én voltam béna. De jó lenne valami profilozási lehetőség, mert akkor az eredmény ismételhető volna.
Az otthoni gépparkot kimaxoltam. Van 1 kiváló őrlőm és egy Robotom, illetve v60. Számomra innen nincs tovább, mert ezekkel az eredmény nekem minden igényt kielégít. -
hoffman_
nagyúr
fura kérdés, de hátha pont valaki így csinálja.
lakásfelújítunk, kiszorultam a konyhából. lesz viszont nettó 1,5m fa pultfelületem az étkezőben, szépen elhelyezve a gépekkel, falra feldobva, ami jól mutat ott. viszont így nincs víz és mosogató a közelben. a víz nem gond, hisz üvegből/tartályból megy. viszont a portafilter takarításhoz eddig mindig használtam. valaki csinálja baristásan, csak mikroszálas kendővel vagy más helyen a vizes blokktól? kíváncsi vagyok az itteni rutinokra. -
vendingo
veterán
válasz
Vadasz03.24 #140141 üzenetére
Én évekig pörköltem gene cbr101-gyel, most mással tolom.
Akkor pörkölj, ha már kimaxoltad az otthoni gépparkot, és nem tudod hova tenni a pénzt. Akkor lenne értelme az otthoni pörkölésnek, ha anyagilag visszatermelné az árát, de kisemberként nem kapod meg azt a kilós árat, amivel érdemes lenne belevágni. Én inkább elkölteném azt a pénzt fullos kávékra, mert kisérletezgetni kicsit drága hobbi. Esetleg haverokkal közösen összeállva jó buli lehet a kisérletezgetés, vagy nagyobb tételben zöld vásárlás. Mondjuk itt akik korábban hasonló, vagy egyszerűbb kis géppel kezdték, azok közül sokan már nagyban tolják, ami sanszos, hogy nem valósul meg, ha nem kezdik el valahol. Az biztos, hogy ekkora kapacitással pénzt nem fogsz termelni, ha ilyen ambícióid vannak. -
Vadasz03.24
csendes újonc
Ha már avx. Hoztak komolyabbnak tűnő kávepörkölő gépeket, mit gondoltok ezekről?
-
Speti69
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB #140138 üzenetére
Azt hittem mindenkinek ugyanazok a tételek mennek ki, de akkor nem. Én is a vegyes preszzó/filterre fizettem elő pedig
-
válasz
Speti69 #140137 üzenetére
CM (illetve a preferált termelőik) szerintem nem használ(nak) aromákat. Vagy nagyon ügyesen. Illetve a "spontán fermentált" tételek elegánsan visszafogott aromássága azért más terület. Szerintem ki fog ez a téma magától tisztulni, csak idő kell hozzá.
Bab: Nekem más cuccokat küldtek. Vegyes presszó\filter 🤷 Volt benne Burundi, de Masha nevű. Illetve egy ferment brazil. Burundit alapvetően szeretem, ez a brazil meg pont nagyon adja, egyensúlyozva a klasszikus ízek és az abszolút 3rd wave között.
Ui.: van nálam egy DB1X tesztre. Simán megvenném, ha presszógép kellene. Ennyi pénzért ez a gép kurvajó, a számosan fellelhető kínai hülyeségekkel együtt is.
-
Speti69
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB #140133 üzenetére
Ha jól emlékszem Cm előfizura beneveztél
Az április végén küldöttben számomra mindkét fajta kávé rendkívüli volt. Külön érdekesség, hogy furcsa módon filter és presso pörkölésben is adták
Az egyik egy kenyai Kisson volt, a másik burundi Giku.
A Gikuból nagyon jön a ráírt maracuja, de nem gondolnám csítnek. A gyerekek is odáig meg vissza voltak érte. Neked hogy ízlett? Sok volt ez is, vagy benne volt a tűrésben?
-
Sziasztok,
Mit érhet szerintetek egy használt, de jó állapotú, rendszeresen tisztított, karbantartott régi DB1, fix 9bar OPV-vel? -
válasz
Vadasz03.24 #140131 üzenetére
Minden túl egyértelmű íz-ami amúgy nem igazán egy kávécserje sajátja-komoly gyanakvásra ad okot. Ettől még lehet meglepő(en finom), de egyrészt én pont nem szeretem a kamut, bárhogy csomagolják, másrészt a mindennapokra egyszerűen sok az ilyen íz. Nekem már a sima ferment is az. Lassan többségbe kerül, fene tudja miért. Mint a SUV-ok az autógyártásban. Érdekes ötlet volt, na de mikor már csak ezt kapod..
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
zolnagy #140128 üzenetére
Nem is állította senki az ellenkezőjét. Ha rámész a honlapjulra: "
Cherry is selectively handpicked and delivered to the on-site wet mill. Before processing cherry, Rodrigo combines a mixture of lactobacillus, saccharomyses and cerevisiae bacteria for a total of 10 different yeasts to cherry to promote fermentation. Rodrigo also added mango to this mixture to add additional flavor. Finally, he adds a sugar-rich mix to feed fermentation such as molasses, panela or granulated sugar. The mixture is sealed and fermented for 8 days. " -
Bigsy
újonc
Sziasztok! Szeretném eladni a Next Level Pulsarom. Keveset filterezek és a polcban "porosodik", az első 100 db-os papírját sem használtam még el. A Pulsar mellé, még tartozik 200 db filter papír. Ha felkeltette az érdeklődésedet írj és megbeszéljük az árát.
-
válasz
RetepNyaraB #140124 üzenetére
"Üvöltve kergettem" - jó hogy nem vagyok a gyereked
-
zolnagy
őstag
válasz
Ezt az Albertkázmérpusztait épp nem rég említette a munkatársam, hogy ilyet még nem kóstolt. Ő is teljesen odavolt tőle. Egyszer biztos megnézem. Azt is mondta, hogy nem reklámozzák magukat. Fel kell hívni, aztán megbeszélni.
Más, ma vettem itt Győrben a Concept pörkölőtől egy 25 dkg Jungle Juice kofit. Én nem hiszem el, hogy ez nem cheat. Annyira élesen hozza a mangó ízt, hogy ez nem lehet igazi. Robottal turbo shottal és lassú lefolyással próbáltam eddig. Mindkét esetben ez volt (turbo jobban ízlett)
-
hoffman_
nagyúr
válasz
bocs, kakaó lesz az, már két-felé állt a szemem
nem rossz amúgy. savanykás fanyar, csoki jegyeket meg lehet benne találni. elrágcsálni az egészet sok lenne, de reszelni süteményre, joghurtra príma hosszútávra. hát, gondolom csak segíteni akart a takarításban
-
pulinyul
csendes tag
Sziasztok! Lehetőleg Budapest környékén keresek szerelőt, aki egy 2015 előtti PID, rézcső tuningos GC javítását megcsinálná. A hőelem valószínűleg megadta magát (nincs hőmérséklet kijelzés, az "omron" pid S.ERR hibakódot mutat), és talán a tömítéseket sem ártana cserélni (a kartömítés kivételével minimum 5 évesek). Kit ajánlotok, kihez tudnék fordulni? Köszi!
-
válasz
hoffman_ #140122 üzenetére
Pörkölt kávébabot? Hát, az valami egyedi élmény lehetett
Én pörkölt kakaót szoktam néha!
Ui.: szerencsére az egész család köpköd tőle, a gyerekeknek büntetésül szoktam kínálni. A kisebbik ma reggel a spájzban ablaktisztítóval fújt be tocsogósra 5 kiló bontatlan, puccos, kismalmi lisztet. Üvöltve kergettem a kakaóbabbal. Azóta próbálom megmenteni a liszteket
-
gonnok
csendes tag
Ha vlaki keresné a tökéletes utazós megoldást, eladó a [9barista]. Akár egy K6 is akadhat mellé, ez megbeszélés kérdése.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #140118 üzenetére
Lindt nyilván kicsit kommersz, de 80% felett azért én szoktam jó dolgokat találni. múltkor Roastopus-tól rendeltem pörkölt kávébabot is, miért is ne alapon, az is mókás élmény volt.
-
halalfalo
tag
Sziasztok!
Kotyogósból milyen ajánlott típusok vannak mostanság?
Kicsit visszaolvasva Pascucci 3 és 6 csészés tűnik jónak, de leginkább 4-est keresnék. Bialettinél elég vegyesek a vélemények, van esetleg más ajánlott még? -
Jó olvasni, hogy a rokon hobbikban is terjednek a szent elmebetegek
Sokkoló élmény megkóstolni a csokoládét, ami valóban kakaóbabból készül
-
Toobee
veterán
válasz
Toobee #140000 üzenetére
Mindet kóstoltam közben. Reklamáció tapasztalatom szerencsére még sosem volt a Kofioval, de elég gördülékeny. Diamond szerintem túl van húzva vagy már a zöld döglött volt, egyértelműen hibás kávé. 20 euróért már nem ezt várja az ember. Kb 3 perc volt cseten és jóvá is írták kreditként. Szerintem nem emberi ügyintézővel beszéltem, talán ezért ment ilyen flottul.
Tanat (ex Kawa) mindig jó, számomra a legstabilabb márka.
Pirat kínai magja kellemes, szerintem kávéban is nagyon hamar meg fognak érkezni a premium szintre.
Mazelab gesha magasan a legjobb ebből a szettből, tőlük fogok még kávét venni. Ez volt az első próba velük.
Nomadtól nem ájultam el, aztán ma reggel már megvolt az előáztatás indítás a Robottal, mikor kislányom szólt, hogy ő is szeretné nyomni. Mire a kis széket odaraktam neki eltelt pár mp nulla nyomással. Idáig ez lett a legjobb, ajánlom hozzá ezt a receptetezzel igazán finomra sikerült.
darkwood gesha is kellemes, de a Mazelab jobb vétel volt. Nagyon szuper környezetvédők, ezért a dobozban van egy műanyag szelepes tacskó, ami nem visszazárható, cserébe küldenek a kávé mellé egy logozott műanyag csatotoldalukat ks érdemes megnézi, igazi bullshit generátor.
-
Kulbi
aktív tag
válasz
bbuffy #140106 üzenetére
Elméletileg ők csinálnak, de nincs tapasztalatom, mert eddig még magam mindig megoldottam:
Bariboo Kft., 1184 Budapest, Üllői út 372 ( Kávégép Bolt) Tel: 1/999 6 333
https://kavegepbolt.hu/ -
Ígértem képet korábban az átfolyásszabályozósra alakított Ascaso steel-ről.
Így tettem be a dolgokat:Ez meg egy video.
Első próba ezzel a kávéval, és az előkészítésben is volt némi hiba - látható. Inkább csak az átfolyással való játszás mutogatása volt itt a cél. A kávéital meg nem is lett rossz. -
tuzpenge
őstag
válasz
JackFeryll #140108 üzenetére
A frenchpressel szerintem is kiváló tejhabot lehet készíteni szinte semmi befektetéssel....ebben tökéletesen egyetértek veled. Nekem a hőfokkal volt sokszor bajom, de ez is csak kukacoskodás nyilván mert megittam, meg azért na.......ez már tényleg first world problem.
Viszont nekem helységbeli adottságok miatt úgy néz ki jobb lesz ez a kis elektromos, de még kísérleti fázisban vagyok csak...Még az sincs kizárva hogy megy a szekrénybe és jön vissza a jó öreg frenchpress.
-
-
bbuffy
senior tag
Pesten van valaki aki e61 es gépet karbantart?
-
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #140101 üzenetére
Igen, utoljára én is így csináltam, de még nem volt olyan selymes állagú mint amit a frenchpressel tudok, de már simán a vállalható kategória (nem latte artra!!!), és még 1x a hőfok ami igazán a tuti benne (sztem). Még majd a félúton lekapcsolom verziót kipróbálom, csak ott a hőfok lesz a kérdés...de mindenesetre a folyamat egyszerűbb nekem mint a frenchpressnél. (Ok ez konyha függő is , de pl nálam a robot és a mikro nem egy helységben van, ezért mászkálnom kell ide -oda. Itt meg ez a kis eszköz pont befér a robot mellé és mikor a robot kosarába öntöm a vizet, akkor indítom a habosítót, és mire elkészül a kv akkorra a habosító is végez). A latte art ahogy írtam is nemizgat egyáltalán ezért az ide oda öntögetést kihagyom....
-
-
tuzpenge
őstag
Sziasztok!
Tegnap az aldiban voltam és megláttam egy sajátmárkás elektromos tejhabosítót. Gondoltam kipróbálom....Az ára 8000 Huf.
Ugyan még csak 4x készítettem benne tejhabot, de a tapasztalatok a következők: latte art szerű habra a frenchpress még mindig jobb megoldás (jelen állásom szerint). Viszont a hőfokot nagyon jól beállítja ez a kis eszköz és igazából a hab sem vészesen rossz (mondjuk az első kemény volt mint a kő, ki sem jött belőle, ki kellett kanalaznom). Arra már rájöttem, hogy az elkészülés után "rázogatni" , "kevergetni" kell (még nem tapasztaltam ki, hogy azonnal el kell kezdeni ezt a folyamatot vagy hagyni picit állni) és úgy az állaga is sokkal közelebb kerül ahhoz hogy lehessen vele latte artot csinálni (ha ez az igény, (engem ez semennyire nem érdekel)). Esetleg félúton megállítani, csak akkor a hőfok nemtudom hogy alakul...még tapasztalati fázisban vagyok... Kutyaközönséges aldis "cirmi" 2,8% tejjel próbálkoztam. A nagy előnye a hőfok...sajna a frenchpess + mikro kombóval a véletlen műve volt hogy jó hőfokon legyen a tej mielőtt habosítottam (vagy hideg volt vagy forró), ezzel úgy látom ilyen nem lesz. Nagyon gyorsan el is készíti és van 4 üzemmódja: 1: sűrű hab, 2: laza hab, 3 meleg ital, 4: hideg hab.
Ha esetleg valakit érdekel ezek után egy olcsó elektromos halk és gyors habosító, akkor most van akció az aldiban.... -
bbuffy
senior tag
válasz
Vadasz03.24 #140097 üzenetére
Ez a fajta nekem is el szokott. Akkor ránézek én is a másikra, hátha. Köszi.
De bort dekantálni nagyon jó amugy. -
Vadasz03.24
csendes újonc
Sziasztok, másnak is van olyan gondja a v60-al hogy állandóan eltömődik? Azt olvastam angol nyelvű fórumokon hogy az általam vett zöld csomagolású papír szar, az a hibás és a rózsaszín dobozos, nem nejlonos csomagolasút kell venni. Igaz lehet ez? Már a végallasban vagyok a Pietro filter késekkel, akkora lassan az őrlemeny mint egy kavicsszóras és úgy sem tudok 5 perc alatt egy nyomorult főzetet összehozni. Kávék CM kenya, ruanda, mind filter pörkölés.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
CsiguszMaxim #140090 üzenetére
nem ezt kérdezted, de hátha más megvilágításba kerül. otthon rengeteg időt töltök vele, használom a gyűjtemény minden darabját, olvasok, megveszem a 20-30k/kg pörköltést boldogan. ettől még van otthon Nespresso, és nem köpöm ki a céges kombi gép kávéját sem, napi kettő ristrettot kapok tőle. más a mérce, egyik favorit JH videóm. imádom vezetni az autóm, de több időt töltök a BKV-n, nekem legalábbis bejön így.
-
zolnagy
őstag
válasz
Én most cmtp kávét hoztam a céges jurába magamnak. K6-al leőröltem és a porkávé nyílásba öntöttem. Meglepően jó lett. Egy próbát megér.
-
p.lac
tag
válasz
RetepNyaraB #140091 üzenetére
+1
-
Ludovicus
aktív tag
válasz
Saját tapasztalat alapján (hónapokig használtam Picopresso-t és K4-et) inkább ajánlok egy Leverpresso-t. Nagyon tömören: olcsóbb, jobban és konzisztensebben kezelhető, plusz szerintem tartósabb konstrukció. További előrelépés, ha minimális költséggel lecseréled a K4-et K6-ra.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Kotyogóssal szerintem nagyon jó kávét lehet főzni, de közelebb lesz allonge / "soup" vonalhoz, mint a presszóhoz, mivel ~1:5 - 1:6 arány ami lejön belőle. Amúgy szerintem flair-el elég jól le tudod szimulálni milyen lesz a kotyogós (bár nincs flair-em, szóval nem tudom letesztelni hogy tényleg így van-e, de a paraméterek passzolnak): teszel bele durvább őrleményt (K4-re nem tudom sajna mire érdemes állítani, de presszó közeli tartomány, de ne legyen már "porszerű", hanem különálljanak a szemcsék), majd 1 bar körüli nyomáson lehúzod 1:6 arányra.
Amúgy Jura X8-ba nem lehet direktben őrölt kávét tenni? Elég sok automatába lehet. Mert akkor azzal is lehet kísérletezni, hogy K4-et viszed csak be, kb. kotyogós őrleménnyel érdemes etetni az automatákat is.
-
válasz
Erről nagyon rengeteget lehetne írni, mint a kvzás bármely ágáról. Belekezdeni se nagyon van honnan, főleg, ha mondjuk eddig nem kotyeszoztál.
Ráadásul, hogy bonyolítsam, ott az aeropress is. Őrlő, forró víz, szevasz. Kisebb felhajtással jobb ital. Sok felhajtással mindkettő lehet extrém finom, talán az aeropressben nagyobb a fantázia.Hogy konstruktívabb legyek, keress Hoffmann videókat, pl mélyvíznek rögvest a Kalmárral forgatottat.
-
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok!
Eljött a pont, amikor már nem akarom meginni a munkahelyi Jurax X8+ Segafintermezzo kombinációt. Próbáltam bérlési szolgáltatás felé terelni a céget, de süket fülekre találtam.
Otthon flair classic + K4-et használok, de ez túl macera lenne a munkahelyen, plusz állandóan hozni vinni kéne a "gépet". Alapvetően mióta elkezdtem itt a ph-n a kávés témát tök sokat tanultam és nagyon megszerettem a jó kávét szóval a következőre gondoltam:
Wacaco picopresso + a K4. Itt a 60.000 forint azért visszatart.
A másik szimpatikusabb megoldás, hogy megnézem, hogy a kotyogós vonal mit tud a K4-el házasítva.
Van valaki aki a nagyágyúk mellett néha kotyeszt is üzemeltet és abba is beleviszi a hardcore cafe szemléletet?
Tudom kis pénz kis foci de kíváncsi vagyok mit lehet kihozni ebből a szegmensből.
Minden infot szívesen fogadok mert a nulláról kezdem:
- Kávéfajta akár konkért típus megjelöléssel
- Milyen kotyogóst érdemes venni, mekkora méretben
- Olyan anyag ami alapján a megfelelő workflowt el lehet sajátítani
- Őrlési finomság főleg a presszohoz képest, mert ott van viszonyítási alapom
- Egyéni tapasztalatok praktikák
Előre is köszönöm!
-
Flashback
addikt
válasz
Albert.Csaba #140082 üzenetére
Friss kávé első körben, jobb kávé örlő másod sorban.
-
vikla007
aktív tag
CMTP
-
válasz
Albert.Csaba #140082 üzenetére
Inkább ide gyere ezzel, légyszi. Kösz.
-
Albert.Csaba
friss újonc
Sziasztok, vettem egy uj presszogepet (Sage Barista Pro) es sehogy sem tudom beloni a szurobe passzolo kaveorlemeny mennyiseget. Egy oreg kavet hasznalok ami biztos nem segit, de gondoltam ugy kb ra jo lesz aztan veszek valami frisset es finomhangolok.
Az minek a jele ha a kavepogacsa feltapad a felsoszurore? Szetgugliztam magam, mindent csokkentettem, noveltem, mikor ugy ereztem mar elindultam a jo iranyba kiderult a kovetkezore hogy nem. Elmeletnek utannaneztem termeszetesen, egyszerre csak egy modositas. Az en logikam szerint sok a kaveorlemeny, de a kiserletezes nem igazolja.
Szoval mitol ez az antigravitacios pogacsa, es hogy lovom be a legkevesebb pazarlassal a kaveorlemeny mennyiseget?
Koszonom szepen elore is. -
brumi1024
veterán
válasz
Vadasz03.24 #140080 üzenetére
A hardcore topikban pont a keveréshez keresünk alapanyagot.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
Már bocsanat, de 1 bwt patron a hálózati vízre nem jobb? Én vettem egyet, egy évig kitart elvileg, és a keveréssel sem kell bajlódni.
-
-
hyperspace
őstag
válasz
RetepNyaraB #140066 üzenetére
A teára ugyanaz a recept minden nap, ott előjön majd. Robottal szeretek egy kicsit mindig mást csinálni. Költséget tekintve, ha kéthetente kell, hát kéthetente cserélem.
#140071 UV lámpa, hogy bonyolultabb legyen?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #140071 üzenetére
Szerintem csak küld át neki ezt a linket [link]
Ha van CaCl2 meg 0.01g-os mérleg otthon kávévíz keveréshez, akkor azt már nem is kell venni pluszba
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #140071 üzenetére
Én lehet belementem volna, hogy készítsen sajtot...
-
válasz
Cathfaern #140070 üzenetére
Feleségem ma már teljesen hülyének nézett reggel és aszonta ez olyan új baromságom, mintha ő azt mondaná innentől sajtot fog készíteni, mert a bolti rablás és akkor hetente pár órát nem főz, takarít és vigyáz a gyerekekre, hanem sajtot hegeszt a teraszon - miközben meg lehet venni (ezt a desztillálóra mondta egyébként). Ennek fényében bepróbálom a zero watert (helló koxx!), aztán meglátjuk mennyire jön be. Erős fenntartásaim vannak a higiéniájával kapcsolatban.
-
Cathfaern
nagyúr
-
bbuffy
senior tag
Ez a Hardosok és nem a Harcosok klubja
-
JackFeryll
őstag
válasz
RetepNyaraB #140066 üzenetére
világbajnok áfa, extraprofitadó, új ársapkákNem csodálkozom hogy itthon drágább. -
válasz
hyperspace #140063 üzenetére
A változást fogod érezni. Kancsónál az a zavaró, hogy ha nem egyforma két ital, sosem tudod te csináltad máshogy, vagy a víz más. Márpedig eléggé más tud lenni. Én eddig visszahigítottam dm vízzel és tds mérővel, de úgy is más, a folyton változó összetétel miatt.
Ui.: A radikális váltás igénye sem a fillérbaszás lett, hanem az elv, hogy rohadjanak meg az áremelésükkel együtt.
Annak fényében különösen, amennyibe sógoréknál kerül, akik közben laza 3x átlagbérből nyomorognak a hanyatló nyugaton. -
Flashback
addikt
Nálunk
Csapvíz -> Britta Maxtra Pro -> Kávéfőző(k)
Mondjuk annyi víz fogy hogy 3-4 hetente tényleg cserélve van a Britta Patron. Ami szerencse itt a németeknél olcsó, mindenhol van. Amikor nagy akció van veszek 12+x pakkot és akkor le van tudva egy év.
Nem számoltam hogy ft/liter, de mivel ezt isszuk is, így nem is foglalkoztat. -
hyperspace
őstag
válasz
capafog23 #140023 üzenetére
Haha, pont múlt héten vettem Laica kancsót, meg hozzá a kávé és tea filtert, mert reggel több felöntéssel iszok teát, és nem akartam a DM vizzel szórakozni. 5000ft/ 3 szűrő, pár nap használat után teljesen elégedett vagyok, meglátjuk én érzem-e majd két hétnél a minőségbeli beesést, ahogy Cathfaern érezte a tesztjeinél.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom #140058 üzenetére
"20g-ot főzök egyszerrem de ez két adag nekünk."
Szóval a kávé is felezve van, a 20g kávé - 340 ml víz 520 Ft kávé és 74.8 Ft vízre jön ki.
Amúgy ha valaki elvinné a megmaradt 3 bögrét egyben 12.000 Ft-ért odaadom postával együtt
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Cathfaern #140056 üzenetére
340ml desztvíz 1100/5l árral számolva 74.8Ft, valamiért a felével számoltál. De amúgy értem a fő üzenetedet és egyetértek vele, mondjuk engem leginkább a higénia aggasztana a Zerowaternél. Ami amúgy az "emberi fogyasztásra nem ajánlott" desztvíznél sem biztos, hogy jobb.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
mézespálinka #140055 üzenetére
Gyártó szerint nincs időalapú csere, csak akkor kell cserélni ha eléri a 6 TDS-t (ezért is adnak kancsókhoz TDS mérőt).
Viszont van aki arról számol be, hogy bár 0 TDS a víz, de "halszagú" lesz. De nem találtam egyértelmű megoldást, hogy ez mitől függ, volt akinél egyik filterrel idő elött kidobós emiatt, de előtt meg azóta is teljesen ok. -
Cathfaern
nagyúr
Nem tudom másnak hogy jön ki a matek, de nekem az alap kávém egy Barn-os filter előfizetés, 2x250g kávé jön 32.5 eur-ért, átszámolva jelenleg kb. 6500 Ft / zacskó. 20g-ot főzök egyszerrem de ez két adag nekünk. 340 ml víz megy bele a főzésbe (filtert csapvízzel nedvesítem elő). Szóval 37.4 Ft a víz, 260 Ft a kávé. Összesen ~300 Ft / adag.
Ha 6-os filter pakkot nézem (van ezeknek szavatossági ideje felbontás nélkül?), akkor 1 ZeroWater filter 7000 Ft-ba kerül. Ha eltekintek a 320 TDS-es csapvizemtől, mert felteszem lágyítom előtte BWT-vel (bár ugye akkor az plusz költség), vagy felteszem hogy valami átlagosabb ~150-200 TDS-es környéken élek, akkor 7000 Ft-ből kijön 100 liter víz. Szóval literenként 70 Ft, szóval 23.8 Ft egy főzés, ~12 Ft egy adag. Kávé nyilván ugyanannyi, összesen 272 Ft / adag.
Szóval végeredmény, hogy odaállok kocsival a helyi Müller elé (amúgy is vásárolunk ott), bepakolom a 6x5l flakont és hazaviszem és csak beleöntöm az 5l-re számolt ásványi sót vs. rendelem a ZeroWater filtert + öntögetem egyik tartályba, onnan öntögetem másik tartályba és akkor oda öntöm bele az ásványi sót. Előbbi 300 Ft, utóbbi 272 Ft, 28 Ft spórolás. Tudom sok kicsit sokra megy, de nekem az első munkamenet sokkal kényelmesebb, szóval ennyi belefér :) Ha nagyon spórolni akarnék, akkor 20g helyett 18g-al főzném a kávét, és ugyanott vagyok, mint a ZeroWater-el.
Ha meg a 320 TDS-es csapvízemmel számolok, akkor valószínűleg még olcsóbb is a DM / Mülleres víz.
Ha meg azzal, hogy ennél drágább kávét is veszek, akkor főleg kevésbé lesz releváns a különbség.És tudom sokan ennél olcsóbb kávét isznak, viszont presszóznak, szóval még kevesebbet számít az, hogy olcsóbb a víz.
De nyilván mást gondolnék, ha nem tudnám desztvízet hazavinni autóval, vagy ha alapból max. 100 TDS jönne a csapból.
De összeségében lehet durván hangzik az az 1100 Ft-os ár, de azért szerintem érdemes végigszámolni mielőtt az ember belevág a Zerozásba :) (függetlenül attól, hogy tényleg jó alternatíva) Megjegyzem az árban jó eséllyel benne van a Ft árfolyam is, amit a Zero filter árát ugyanúgy befolyásolja (hosszú távon, rövid távon bespájzolással nyilván lehet nyerni).
-
mézespálinka
senior tag
Ezeknél a szűrőknél van idő-alapú ajánlás a cserére?
BWT-nél anno fél évet mondtak, higiéniai csere. akkor is ha 1l akkor is ha 1000l víz ment át rajta. Emiatt lett RO szűrő (mondjuk lassan az is cserés) -
konzumpro
lelkes újonc
válasz
Alabástrom #140052 üzenetére
Brita/Wessper világban az a trükk hogy nem hagyok vizet a felső részben.
-
brumi1024
veterán
válasz
Speti69 #140043 üzenetére
23 szeptembere óta használom a kancsót, akkor 3 szűrővel vettem. Decentet csak ezzel töltöm (a ritka vízkőtlenítésre is), filterezni is ezzel szoktam (azt ritkábban), illetve kézi gőzölőt is ezzel töltöm. Időben cseréltem, így áprilisban kellett először újabb filterpakkot vennem, így kicsit több mint 1.5 évre volt elég a 3 filter, ~220 ppm-es víz mellett.
A mindennapi használatra: általában leszűrök 3 liter vizet, visszasózom Lotus-szal, ez megy a hűtőbe, a kancsót meg üresen elrakom, így anomáliát nem tapasztaltam. Inni nem iszom belőle.
-
Jolida
tag
Bp-en kerületenként 134-170 közötti keménység értékeket közöl az NFM.
Ezzel -mondjuk- 100l zero vizet lehet "termelni".Havonta talán két 5l-es pancsolt vizet használok el a kávéfőzőkbe (teának BWT-vel szűrök... Flair58-hoz is többnyire).
Ennek alapján a Zerowater szűrője akár 10 hónapra is "elég" lenne? Kétlem.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #140042 üzenetére
Elég fogós kérdés ez amúgy.....a vizdesztilláló nagyon sokat fogyaszt és lassú is és utána ugyan az a macera (a szűrő szerintem olcsóbbra jön ki). Viszont ha más szögből nézzük és veszek egy 12L-es zerowatert és egyik részét bekavarom kv-nak a másikat meg ugyan azzal a koncentrátummal, de mondjuk 250 PPm környékére akkor megvan az ivóvíz is a szükséges ásványi tartalommal és nem a szennyező klórral, stb...vagy az ivóvizet máshogy kellene bekavarni? Totál nem tudom ezért ha van itt olyan aki tudja megoszthatja.
-
Direfield
csendes tag
A zerowater oldalán fent van, hogy milyen tds szintű viznel kb mennyi vizet tud megszűrni, ez alapján már el lehet dönteni kinek éri meg.
TDS -> 002-050 -> low pollution -> 150+ liter per filter
TDS -> 051-200 -> average pollution -> 100-150 liter per filter
TDS -> 201-300 -> high pollution -> 50-100 liter per filter
TDS -> 301-400 -> very high pollution -> 30-50 liter per filter
TDS -> 401+ -> extremely high pollution -> less than 30 liter per filter -
válasz
tuzpenge #140039 üzenetére
1,7-es kancsó a legkisebb. Nem itthonról kell venni, hanem honlapról.
De nem döntöttem egyelőre, jogy desztvíz vs. zero. A DM az dögöljön bele a vizébe, ez már biztos.
Zeronál ez a folyamatos vásárolgatás, még egy kancsó szem előtt nem tetszik. Meg a kiadósság (ld. Koxx) kérdése. Desztvíz meg árammal megy. Ja.
-
tuzpenge
őstag
Van kancsóm igen....és igen úgy ahogy írod, eddig a DM-es vízet sóztam vissza 140-170 PPM körüli értékre. (és amúgy sokszor ittam is...nem tudom jól tettem e, de jó íze volt..illetve nem volt íze....szemben a BWT szűrt vízzel aminek néha (a vezetékes víztől függően) kifejezetten sz@r íze van) .
De ez a zerowater ahogy néztem a legkisebb kancsó is 5L. Helyet kell neki találni és azért 5L elég sokáig elég, addig "pang" a víz a tartályban és a szűrőben is...Ez a dilemmám. -
tuzpenge
őstag
válasz
brumi1024 #140036 üzenetére
Nem lenne rossz, de ugye ez a zero víz sima ivásra nem ajánlott (???)...pedig úgy lenne az igazi kiváltaná a kancsós szűrt vizet és úgy elég jól is hangozna....
Viszont csak kávéra elég sokáig kitart egy szűrő (időben is), nem "döglik" meg benne a szűrő ill a víz mondjuk 2 hónap után?
Bár mondjuk kv-hoz is keverni kell ha tényleg nulla körüli vizet ad....
Te hogy csinálod a gyakorlatban? Használod napközbeni fogyasztásra is? Ha igen milyen módon? -
brumi1024
veterán
válasz
RetepNyaraB #140031 üzenetére
Nem, TDS mérő alapján kell cserélni, 6 ppm felett. Itt 28 ezer a 4-es pakk szűrő, egy átlagos itthoni csapvíz esetén ez mondjuk 500 literre elegendő (konzervatív becslés), így 56 Ft-ra jön ki 1 liter.
-
vendingo
veterán
Látom, rendszeresen visszatérő téma a víz probléma. Pentair claris patronnal? Nem egy hatalmas befektetés, és bárki betudja szerelni magának. Tökéletes kávéhoz való vizet ad.
-
válasz
RetepNyaraB #140024 üzenetére
Én a hydroponikus növénytermesztőbe is ezt használom ( 2 havonta 50 liter ) .
-
válasz
brumi1024 #140028 üzenetére
Hmmm. S a szűrőt nem kell kötelezően havonta cserélni? Nekünk kb. napi fél liter kv víz fogy, ha nincs vendég vagy filterezés. Akkor egy filter a 150L (de legyen 100L) teljesítménnyel 200 napra lenne elég 😵
Így már übereli az alis desztillálót, ami olyan 26k Ft, plusz az áram, ami "piaci" áron+rendszerhasználati díjmondjuk 100-140Ft\L.
-
brumi1024
veterán
válasz
RetepNyaraB #140024 üzenetére
Zerowater?
-
-
capafog23
őstag
DM 5L-es desztillált víz ára ismét meg lett emelve 1100 Ft.
-
kchris78
veterán
Melyik kávék amik nem savasok? Illetve gondolom kevesebb csapolási idő, alacsonyabb hőmérséklet ami kevesebb savassávot okoz.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
killboy007 #140017 üzenetére
Köszi, akkor kiprobálom. Egy próbát megér. A Vivina amit múltkor kóstoltam, az is eléggé rendben volt.
-
killboy007
csendes tag
válasz
Vadasz03.24 #140016 üzenetére
Burundit igen, az elég jó volt.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
Hi new beans-t kóstolta már valaki? Az edison &jupiter kávézó pörkölője. Még nem voltam ott, ha valakinek bevált rendelnék, kipróbálnám.
-
zolnagy
őstag
Megjött a gc réz bojler. Szép az öntvény, jó a megmunkálás, elégedett vagyok vele. Képen sokkal filigránabbnak tűnt, de szerencsére jó masszív. Érzésre több idő lesz ezt felfűteni, mint az alut.
-
Cathfaern
nagyúr
Irodában van egy Sage karos gép (ránézésre ez: [link]), amit persze szokás szerint szénnel etetnek, de ha már otthon úgyse presszózok, gondoltam ki kéne próbálni mit főz valami normális kávéval :) Szóval behoztam az épp bontott kávét (CleverCoffee Costa Rica-i natural: [link]), illetve kíváncsi voltam Kingrinder P2 milyen presszóra (ugye C40 "másolat" kés van benne), szóval jött az őrlőnek. Rövid netes keresés alapján belőttem 20 klikkre.
Céges gépben szimpla (de nem nyomásfokozós) kosár van, 10g őrlemény pont jó lett bele. Csak kocogtatás és dupla tamperelés. A gép alap profilja, hogy tol egy ~10-15s alacsony nyomású előáztatást, majd rátolja a fullt. 1:3 aránnyal húztam, 20s alatt jött le (azt elfelejtettem nézni nyomás meddig ment fel). Ízre teljesen meg voltam vele elégedve, hozta a ráírt ízjegyeket (bár főleg az alma és mogyoró jött, aszalt barack kevésbé), nem volt se keserű se szárító. Nem tudom mit lehetne pöccre beállított őrleménnyel vagy kifinomultabb puck-preppel kihozni belőle, de teljesen meg voltam elégedve a végeredménnyel így első próbára is :RSzóval a P2 ízre teljesen vállalható presszóra is. Viszont: CleverCoffee ultra-light közeli és így nagyon-nagyon kellett kapaszkodni az őrlőbe. "Normál" állásban gyakorlatilag eltekerhetetlen volt, "slow-feed módban" (értsd: gyakorlatilag vízszintesen tartva az őrlőt) is nagyon munkás volt és nyilván így sokáig is tartott az őrlés (60-90s, de nem mértem). És ugye 10g-ról beszélünk csak. Úgyhogy napi, vagy egymás után többszöri húzásra semmiképp se ajánlanám ha világosabb kávéval dolgozik az ember. Közepes és afölötti pörkölésnél valószínűleg nincs ilyen gond (illetve filter álláson világos pörkölés is teljesen vállalható, nem csak slow-feedelve), majd ha kezembe akad valami sötétebb kávé azzal is rápróbálok.
-
válasz
danbenzin #139999 üzenetére
Elég érdekes nekem, én nem biztos, hogy ebből vennék megint. Kicsit "egymás mellett" vannak a brazilos kakaós-csokis ízek és az etióp savas-gyümölcsök. Utóbbiak elég szignifikánsan érrződnek. Hasonló ízélmény, mint egy jóféle 50-60% kakaótartalmú epres-málnás csoki majszolgatása.
Eszpresszónak tetszik, bár ott kevésbé keresem a kakaós jegyeket, tejeskávénál a savak kicsit odavernek a harmóniának.Adok belőle kóstolónak valót, ha elfogadod, úgy könnyebb lesz a döntés.
-
Toobee
veterán
válasz
Cathfaern #140003 üzenetére
10 grammból szoktam csinálni, 155-160 között öntöm.
30g bloom - 45-60s, ahogy sikerül, majd ~30 grammokat öntök, 2:30 körül szokott lenni a vége. Bloom, meg első öntés után meg szoktuk kocogtatni a gyerekekkel oldalról, más trükköt nem alkalmazok.
3-as álláson szoktam használni a P64-et, ZP6-ot 4. -
lojzi1
csendes tag
válasz
Cathfaern #139997 üzenetére
1z központozás: igen, a hat kis imbuszcsavarral, de csak érzésre lehet. Olyan bonyolult szétszedni, hogy az.se nagyon működik, hogy megjelölöm, szétszedem, húzok rajta, összeszerelem, újra próbálom. Ennél a ragasztószalagos kiékelésnél nem jutott jobb eszembe. Ezt a toleranciahatárt nem hallottam, de akkor megnyugodtam, jóvanezígy
-
PetAd
tag
Sziasztok
Saeco Aroma-ba keresném a 39-es számmal jelölt csavart, sajnos megszorult és a kiszedésnél kettétört. Jöhet a 37-es is, ha van jó állapotú.
Hazai webshopokban nem akadtam rá.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap + Ryzen 7 5800X3D Processzor!
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest