Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31001) Kephamos válasza Xabi78 (#30992) üzenetére


Kephamos
addikt

Csak azzal pont elveszteném az egyszerűség és a gyorsaság előnyét...
Nespresso kapszulát lehet használni a Martello géppel? Esetleg érdemesebb lehet Nespresso gépet venni? Ha igen, akkor melyik a best buy? Amiket ma láttam a tescoban, azok 20 ezer felett voltak jóval.

(#31002) bluesfan válasza Gravity1234 (#31000) üzenetére


bluesfan
tag

Ha nem akarsz sokféle kávét kipróbálni, teljesen jó lehet a sima verzió is, ezt előbb-utóbb be tudod magadnak lőni és élvezhető kávét fogsz inni.. Viszont, ha újhullámos fajtákat is szeretnél fogysztani, szinte elengedhetetlen a PID, mert ezeknél nagyon el kell találni a hőfokot is(egyéb más paraméterek mellett), mert egészen más ízt produkálnak már 2-3 fok eltérésnél is. "Vakon" ezt nagyon nehéz eltalálni. Ha ilyen vonalon fogsz mozogni, később úgyis ragaszkodni fogsz a szabályozható hőmérséklethez, de az lehet egy opció majd a későbbiekben is.

(#31003) Gravity1234 válasza bluesfan (#31002) üzenetére


Gravity1234
tag

Ertem, koszonom.

Oszinten nem tudok valaszolni neked erre, nagyon egyszeru okbol. En magam sem tudom.

Nescafet ittam/ittunk otthon evek ota, noha szeretem a kavet van hogy akar napokig nem iszom, nincs "kotelezo" reggeli meg esti kave. Altalaban kavezoban sokat fizetve erte ittam ha megkivantam.
Volt lehetosegem kiprobalni egy atlagos automata, daralos, fozos gepet 1-2 honapig es tetszett, jobb volt mint a nescafe es mar tejet is gozoltem melle, mert en szeretem a tejes kavekat is.
Tetszik, szeretem a folyamatat is.

Eldontottem hogy szeretnek otthon is jot inni es nem csak nescafet, ezert vettem egy 12 ezer Ft-os Hauser CE-929-t. Meg egy dragabb Lavazza kavet (mert egy regi vendeglatos ismerosom azt meselte hogy itt kezdodik a kave)

Ledaraltam magamnak a kezi daraloban, es fozogettem ezen a gepen, de nem ereztem azt hogy minosegileg valami szuper lenne. Nem tudtam sehogy azt a szep (ma mar tudom) "Crema"-t elohozni, sot ha az orlemenyt jobban, hatarozottabban beletomkodtem a szurobe, akkor a gep majdnem felrobbant viszont cserebe alig jott at rajta kave.
Sokszor vizes volt, stb. Kozben olvasgattam az egesz espresso keszitesrol mi hogy merre hany ora, videokat neztem es eldontottem hogy szeretnek meg ennel is jobbat otthon. Elmentem a barista szakuzletbe sokat beszelgettunk es a Gaggia classic es Baby ajanlassal eljottem. Utanajartam es lattam hogy 12 ezer helyett 85-rol beszelunk. Masnak ez egy fizetese is lehetne itthon sajnos. Meg ha megtehetem is, nem szeretek csak dobalozni a penzzel es keresem az ar/ertek aranyat es hogy nekem tenylegesen mire van szuksegem.

Mar itt a forumra csatlakozva jott be a kepbe a daralo igy mar 120-130 ezer Ft korul jarunk a 12 helyett es tobbek kozott azert nem akartam automatat sem venni (azon kivul hogy nicns meg a szoszmotoles amit szeretek) mert 120-130 ezernel kezdodnek es nem ereztem hogy szuksegem vagy indokolt lenne nekem ez.
Most mar akar ezt tul is szarnyaljuk.
PID nem PID, ujhullamos kavek, nem tudom nem ismerem oket. Se a regit se az ujat, egy bolti 5 ezer forintios Lavazza volt a legdragabb amit vettem eddig.
Tovabbra is szeretnek finomat inni, igen valoszinuleg szeretnek kiprobalni tobb felet, plane mivel ez az egyetlen modja hogy kostolgassak.
Ez van... :)

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#31004) bluesfan válasza Gravity1234 (#31003) üzenetére


bluesfan
tag

Itt tanácsokat, segítséget fogsz kapni, de a döntést neked kell meghoznod az elvárásaid és a pénztárcád függvényében. Sokszor viszont egy merészebb lépéssel sok közbülső lépcsőfokot lehet kihagyni, ezzel nem kevés kidobott tanulópénzt megspórolva. Sok sikert a legjobb választáshoz!

(#31005) Xabi78 válasza Gravity1234 (#31003) üzenetére


Xabi78
aktív tag

Ha ennyire az elején jársz, akkor lehet, hogy előbb nagyon az alapoktól kell kezdened. Nem kell egyből PID, nem kell egyből megaszuper kávégép. Mondjuk egy jó daráló kell, mert az lesz mindennek az alapja. De ahhoz, hogy valóban ki tudd használni a PID nyújtotta előnyöket, rengeteg pocsék és jóval kevesebb jó kávé lefőzése után fogsz eljutni.
A kezdeti időkben azt kell megtanulnod, hogy reprodukálható legyen az az íz, amit szeretnél érezni. Ehhez borzasztó sok dologra kell figyelni. Az elején nagyjából mindegy, van-e pid vagy nincs, mert nem nagyon fogod érezni a különbséget, amit okoz, mert azt elfedik azok a különbségek, amit azzal okozol, hogy pl. 1 grammal több kávét teszel a szűrőbe, vagy nem 12 kilóval tampreled, hanem 24-el, vagy megreped a kávépogácsa, stb. Szóval előbb a helyes technikát tanuld meg. Ehhez igazából kell egy jó daráló, megy egy elfogadható kávéfőző. Ha az elején nem akarsz sokat költeni, akkor egy használt Saeco via veneto, vagy delonghi is jó lehet ahhoz, hogy az alapokat megtanuld. Én lassan 1 éve nyúzok egy daráló (régi abc-s daráló, hatalmas, hangos, de megbízható és örökélet+1 nap, ráadásul olcsó volt, bár fokozatos, így a jó lefolyáshoz játszani kell az őrlemény mennyiségével) + saeco via veneto párost, és most kezdem el érezni, hogy kezd a kávéfőző a szűk keresztmetszet lenni (kicsi a boiler, így a vége szőkül, de ha figyelek, akkor egészen szép eredményt hoz, jelenleg 4ből 1 nagyon jó, 2 elfogadható, 1 meg még pont iható kategória.

Érdekes, nálam a legnagyobb minőségi javulást a tizedgrammos mérleg hozta, de nagyon sokat jelent a jó tamper, és a kávéfőzővel való hőszörfölés.

Kephamos: szerintem a martello akkor sem alkalmas élvezhető kosszú kávé készítésére. Csak Martello kapszulát fogad, szoval a nespresso nem megy bele. És igazából nagyon egyeníze van a kávéknak, amit főzöl vele, magyarul bármilyen kapszulát teszel bele, kb ugyanazt a végeredményt kapod. Ha kávétejszínnel iszod, konkrétan megkülönböztethetetlen.

[ Szerkesztve ]

Cave canem!

(#31006) Gravity1234 válasza Xabi78 (#31005) üzenetére


Gravity1234
tag

Koszonom!
Cserelgetni, ismerve magam biztosan nem fogok, tehat hogy most X honapjra vegyek egy valemivel kissebbet, aztan majd egy masikat, stb ezt nem fogom.
A Gaggia Baby + daralo osszeget kvazi raszanom, elfogadtam, ertem. az elozo Lelitet azert linkeltem mert arban meg kvazi ugyanaz, PID nelkuli. A ketto kozott melyik kene legyen a valasztas ezert is kerdeztem be ujra ezzel.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#31007) Xabi78 válasza Gravity1234 (#31006) üzenetére


Xabi78
aktív tag

A Gaggiát utólag könnyebb tuningolni, ha hosszú távra tervezel, szerintem jobb választás. A hazai átépítő mesterek is jól ismerik, szóval egyszerűbb PIDelni, szűrőket csereberélni, stb. Megbízható, kiforrott.

Cave canem!

(#31008) vendingo válasza Gravity1234 (#31006) üzenetére


vendingo
veterán

Lelitet is lehet pidelni, ráadásul réz bojleres, nem alu. Én használtam mindkettőt és a Lelit jobb szerintem.
Visszaolvasva láttam, hogy a bárista szaküzletben nézelődtél Lelit gép után, de az AVX-en olcsóbb és ingyenes a szállítás is.
(nem fizetett reklám)

Én is használt GB-el kezdtem, de ezeknél sokat számít, hogy ki és hogyan használta korábban. Az enyémnek a belseje olyan mint az okádék, szét van rohadva benne minden, a bojlerba bele se merek nézni, inkább lecserélem valami másra. Nem azt akarom mondani, hogy ne vegyél használt gépet, inkább azt, hogy körültekintően válasszál megbízható eladótól leinformálható gépet. Lehetőleg beltérről nézzél képeket.
Az alu bojlert elég jól le lehet amortizálni.

[ Szerkesztve ]

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#31009) angelside77 válasza Gravity1234 (#31006) üzenetére


angelside77
tag

Ha türelmes vagy anyagilag jobban járhatsz, egy használt géppel is (GC, GB, vagy egyéb). Itt is szoktak hirdetni, meg a avx/kvx fórumon, jófogáson is. Én pl tavasszal vettem egy PID-elt Baby-t 60 rugóért, jól szuperál.

Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.

(#31010) Xabi78 válasza vendingo (#31008) üzenetére


Xabi78
aktív tag

Csak hát az a fránya 57mm-es szűrőméret... Akkor már a nagyobb lelit, de az meg már 160e, pidelve meg 190...

Nem könnyű az élet ;) :D

Cave canem!

(#31011) vendingo válasza Xabi78 (#31010) üzenetére


vendingo
veterán

Ja, ez az egyetlen hátránya a dolognak, hogy frankó vízterítőről és spéci szűrökről le lehet mondani, de ettől eltekintve jobb konstrukció mint a gaggia. Én mérlegelve a dolgokat inkább a Lelit mellett döntenék.
A nagy Lelit az 58-as kosármérettel viszont tényleg jó választás, én szerettem. Izzo után használtam, és ennek tükrében is ízlett a vele készült kávé, utána jött a GB és hetekig nem kávéztam.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#31012) Xabi78 válasza vendingo (#31011) üzenetére


Xabi78
aktív tag

Én még ezt nézegettem pár napja, szerintem korrekt:

http://kavegepbolt.hu/ECM-Botticelli-II-kavegep

Nyilván meg kell nézni, de jó állapotúnak tűnik, 58-as, és mégiscsak egy ECM :) és 85e.

Cave canem!

(#31013) Gravity1234 válasza vendingo (#31011) üzenetére


Gravity1234
tag

No, alakulunk, koszonom ezek szuper hozzaszolasok!

Meg talan azt fontos lenne erteni, latni hogy ez az 57 vs 58 szuromeret miben kulonbozik? Ezt erzem most a kerdeznek a ti valaszotokbol a Lelit es a GB kozott.
Hasznaltat nem akarok venni, soha semmiben nem vettem, nincs bizodalmam bennuk es nem is ertek hozzajuk hogy utana megiteljem jo vagy ganyt vettem.

Egyszerusitsuk a kepletet megint, az en szemszogembol, ahol en tartok es amit en szeretnek, ez nekem mit jelent? (kicsit ismetelve onmagam, ha nem talalok a forumra 1 hete, biztosan az ajanlott GB-et veszem es szinte boritekolom hogy a sok-sok itt elhangzott extra info nelkul ahhoz sem vettem volna "extrakat", vizterito, meg szuro.....fogalmam sincs mire valok, miert kene venni).

Az biztos hogy ha a daralo miatt erre a weboldalra nem tevedek el es nem latom meg ezt a Lelitet (ami egyebkent designra sokkal jobban tetszik mint a GB) akkor ajanlott gepknet nem jott elo sehol.
Barista szakuzletben is csak GC es GB-et ajanlottak (bar szerintem en informaltam oket a heten hogy mar a gyarto leallt a gyartasukkal, ezert nem kapni mar itthon szinte egyiket sem, es ezert nem rendelheto ujra)
Itt a forumon sem jott elo amikor kerdezgettem hogy Gagggia vagy mas, akkor is GB, GC volt az ajanlott.

Minosegileg, tudasban, megbizhatosagban akkor a ketto kozul barmelyik veheto?, jol ertem? Sot a te javaslatod alapjan akkor inkabb Lelit?

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#31014) fragola.6035 válasza Gravity1234 (#31013) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Valószínűleg nem mérvadó, amit én írok, de inkább a Gaggiát válaszd! Pid kell bele, anélkül nem biztos, hogy boldogulni fogsz és azt gondolod majd, hogy a Gaggia sem ad olyan eredményt, ami az igényeidnek megfelel. Úgyhogy szerintem Gaggia piddel, ez elég bolondbiztos ahhoz, hogy klasszik kávékkal mindig jó eredményt adjon.
A pides Lelitről már több rossz véleményt is hallottam tulajdonosoktól, mivel ismerem jól, akik mondták, elhiszem nekik. Egyszerűen nem jó a pid benne, pontatlan és szűk határok között működik, ezenkívül a készülékház nem stabil, csavarodik, gyenge.

https://caffe35.webnode.hu/

(#31015) vendingo válasza Gravity1234 (#31013) üzenetére


vendingo
veterán

57mm-es szűrőhöz nem lehet kapni spéci szűrőket, amiket csak akkor fogsz lecserélni, ha nagyon belemerülsz a témába. Pár napja volt téma a szűrők "ízei". Valaki nem vesz észre különbséget, valaki meg a jövő hetet is kiérzi belőle. Ezeknek a spéci szűrőknek 5-10 ezer darabja. Felső szűrőről nem tudok nyilatkozni, évek óta a gyárival használom a gépeimet, ennyire nem ástam bele magam a témába. Ezt is csak akkor fogod cserélni, ha elkap a gépszíj.
Dönteni nem szeretnék helyetted, mert a végén megkapom, hogy fizetett hirdetést csinálok.

Lelit 57mm, réz bojler, szép dizájn (szerintem), profi gőzkar, cserébe nincs szűrővariálási lehetőség.
Gaggia: 58mm, szintén szép, bár nekem soha nem tetszett a GC, alu bojler, ultra gagyi gőzkar, cserébe szűrők tömkelege kapható hozzá.

Mérlegeld, hogy neked mi fontosabb. Ha nagyon belemerülsz a témába, mint sokan mások, akkor előbb utóbb úgy is csereberéled a gépeket.

Xabi78 Ne név alapján dönts. Pavoni is gyárt hasonló gépeket, de gagyi az összes.

[ Szerkesztve ]

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#31016) vendingo válasza vendingo (#31015) üzenetére


vendingo
veterán

Még annyi, ha új 2015 gaggiában gondolkodsz, akkor azt felejtsd el.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#31017) mester6


mester6
tag

Mahlkönig Vario daráló eladó:[link]

Ha kell postán is el tudom köldeni

[ Szerkesztve ]

(#31018) Gravity1234 válasza vendingo (#31016) üzenetére


Gravity1234
tag

Ha ez nekem jott, akkor a Classicra tudom, igen olvastam hogy ott szerkezetileg is valtozott es nem ajanlott.
Sajna A New Baby az egyetlen ami meg itthon kaphato a Mall.hu-n keresztul, semmi mas modell mar nincs es nem is lesz.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#31019) Xabi78 válasza vendingo (#31016) üzenetére


Xabi78
aktív tag

Én most abban gondolkodom, hogy az E-bayen egy használt Gaggia Classicot lecsapni, és találni hozzá egy mesterembert, aki átnézi, beállítja, PIDet rak bele. Kis szerencsével ez gondolom, olyan 70-90 között állna meg. De egyelőre nem sürgős, most a magyar használtpiacot nézegetem, hátha találok valamit. Most is van egy PIDelt gaggia 80ért Debrecenben, pl. :)

Cave canem!

(#31020) Ábi válasza Xabi78 (#31019) üzenetére


Ábi
tag

70-90 között szoktak itthon is menni és szinte biztosan SID, vagy fragola keze nyomán PIDelt gépek.

(#31022) robin112


robin112
csendes tag

Sziasztok!

Ma reggel úgy jártam a Bialetti Brikka főzővel, hogy sivító hang kíséretében lefújt a biztonsági szelep a kávé meg kifutott a főzőből. Darált Tchibo Family volt a főzőben amit nem tömködtem bele, víz csak az előírt szintig felöntve. Másnál is fordult elő ilyesmi? Mit lehet csinálni a főzővel? :F

Üdv

(#31023) angelside77 válasza robin112 (#31022) üzenetére


angelside77
tag

Az mit jelent pontosan, hogy "a kávé meg kifutott a főzőből"? Kicsordult?

Nálam olyan fordult elő, hogy egyszer véletlenül túl nagy lánggal készítettem a kávét, és a láng túlért a főző aljának a szélén, a láng a szelepet is melegítette. Ekkor a szelep szépen nekiállt sziszegni, és elkezdett engedni, de a végén kisebb erővel lefőtt a kávé.

Vagy a súlyszelep valami okból kifolyólag leragad. Érdemes főzés előtt megmozgatni, főleg, ha rég használtad.

Vagy valami dugulás a súlyszelep alatt.

Hirtelen ennyi ötlet.

[ Szerkesztve ]

Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.

(#31024) robin112 válasza angelside77 (#31023) üzenetére


robin112
csendes tag

Elég durva volt, a fedél tetején lévő lyukon (román változat) dőlt ki a kávé de gyorsan lekaptam. Láng nincs mivel villanytűzhelyen főztem a gyorsfőző lapon, maximális fokozaton. Lehet ez volt a baj? A súlyszeleppel nem lehetett gond, nemrég szétcsavartam és kitakarítottam, nem láttam dugulást a járatban.
A biztonsági szelep javítható, cserélhető? :F

(#31025) radi8tor válasza robin112 (#31024) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Akkor nagyon magas hőfokon csináltad.
Meleg vizet tegyél bele ne hideget, majd közepesnél kicsit nagyobb fokozaton próbáld.

⭐ Stella

(#31026) angelside77 válasza robin112 (#31024) üzenetére


angelside77
tag

Ahogy én észrevettem, ez a szelep a "kiresztéstől" nem tönkremenő szelep, tehát elméletileg nem lehet nagy baja, hacsak nem szemmel láthatólag szétment. Nálam párszor már eresztett, de kisebb láng használata után simán működött minden, utána nem eresztett. De elméletileg cserélhető, legalábbis én annak nézem.

Ha a fenti lyukon is jött ki a víz, akkor nagyon nagy erővel kellett annak kijönnie, vagy sanszos, hogy mégiscsak sok volt benne a víz. Én felnyitott tetővel szoktam vele főzni, egyszer sem tapasztaltam ilyet.

Próbáld meg csak vízzel, kv nélkül, vagy a kosárba csak fél adag kv-val, hogy mit csinál. A víz mennyiségre ügyelj. És állj fedezékbe! :)

Egyébként nekem hideg vízzel jobbak a tapasztalataim, későbbi, de erősebb a "robbanás", kiadósabb a hab a tetején. Igaz meleg, forró vízzel kevesebb ideje van megégni a kávénak.

[ Szerkesztve ]

Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.

(#31027) soldier2 válasza angelside77 (#31026) üzenetére


soldier2
őstag

Mérve vagyon, hogy hideg vizet használva, kevésbé meleg víz éri a pogácsát. Okát nem tudom. Az erről készült videó a Kavekalmar honlapon elérhető. Vsz ez az oka, hogy jobbak a tapasztalataid ha hideg vízzel töltöd fel.

[ Szerkesztve ]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#31028) robin112 válasza angelside77 (#31026) üzenetére


robin112
csendes tag

Köszönöm az észrevételeket, majd kipróbálom hideg és meleg vízzel is. Biztos h a túl meleg főzőlap lehetett az ok, a víz talán minimálisan a H2O szint felett volt a felső részben amivel ki szoktam mérni, de átöntve még mindig bőven a biztonsági szelep alatt
Remélem a biztonsági szelepet nem kell cserélni, sehol nem találtam beszerzési forrást itthon a neten, csak az olasz ebayen, onnan 5,75 EUR + 9 EUR postaköltség lenne :Y

(#31029) angelside77 válasza soldier2 (#31027) üzenetére


angelside77
tag

Igen, erre emlékeztem is, láttam is a videót. De kipróbálás után is, így tűnt számomra jobbnak. Meg a hideg víz, valljuk be, egyszerűbb is.

(#31028) robin112:

Az enyém többszöri kieresztés, sípolás után is használható maradt, funkcionalitását tekintve nem sérült. Feltételezem a szilikon van valahogy beállítva egy bizonyos nyomásérték köré. Nálam a kiérő lángok melegíthették fel a kiálló fém pöcköt, meg a szilikont, így átmelegedhetett, és ezért engedhetett ki kisebb nyomáson, minthogy a súlyszelep felemelkedett volna. Bár ez csak tipp részemről, nem vagyok ebben nagy szaki.

[ Szerkesztve ]

Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.

(#31030) Illesvik


Illesvik
csendes tag

Sziasztok!

Ez jó az Iberital Challange-be? [link]

Ha szétszedem, hogy tudom megállapítani, hogy cserés-e a kés?

Üdv Viktor

(#31031) bl4ze válasza Illesvik (#31030) üzenetére


bl4ze
veterán

A köröm teszttel.
Ha karcolja a körmöd még jó, ha nem : cserés.

Az Imat Lux nem tudom 1:1 jó-e, én a helyedben az Expolygon Kft-t felhívnám, és rákérdeznék.
(Ők az Iberital forgalmazója)

.:. bl4ze .:.

(#31032) Illesvik válasza bl4ze (#31031) üzenetére


Illesvik
csendes tag

Köszönöm.

(#31033) Ati.Inc


Ati.Inc
tag

Sziasztok!

Egy ideje mar olvasom a forumot es probalok minel tobb informaciot osszegyujteni :) Eleg regota kavezom viszont csak nemreg kezdett el erdekelni komolyabban a tema.Szeretnek tenyleg finom es minosegi espresszot inni es miota ratalaltam a forumra,nektek koszonhetoen nagyon sok hasznos infoval lettem gazdagabb.
Szeretnek venni egy jo gepet es melle persze egy orlot is.Jelenleg egy Delonghi gepem van,ami nem eppen a legjobb igazi espresszo fozesre.
Kineztem magamnak a QM Silvanot mint lehetseges jeloltet es lattam itt a topicban is dicsertetek.
Viszont nagyon tetszenek a karos gepek.Tudom,hogy sokkal nehezebb veluk igazan jo kavet huzni,de valamiert nagyon felejuk huz a szivem (La Pavoni).

Kerdesem az lenne,hogy mint kezdonek mit ajanlanatok.Merjem bevallalni a karos gepet vagy maradjak a Silvanonal?Mennyivel nehezebb kitanulni oket es igazan jo kavet kesziteni veluk?
Joval tobbe kerul a QM mint pl egy La Pavoni Europiccola vagy Stradivari ha az arat is nezzuk.

Csak espresszot iszom egyedul,abbol is napi max. 3-4-et.

Koszonom elore is a valaszotokat :R

(#31034) Parci válasza Ati.Inc (#31033) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem nehéz a pavonival jó kávét csinálni, és azok a kávék, amik a "kezdőknek" ízleni szoktak, pláne jól hasítanak vele. be kell tartani mereven pár szabályt, a silvano kicsit megengedőbb. de mindkettőnél például kis ékszermérleggel mérnéd ki a kávét grammra, ecsettel söpörnéd ki a maradékot a daráló garatjából stb.

nekem volt mindkettő (pavoni még most is van), tök más gépek, de mindkettő képes jó kofira. a silvano viszont az 1000 eurós új árát szerintem nem éri meg, az nagyon sok pénz. azonos árban viszont a kényelem miatt tuti azt venném.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#31035) Ati.Inc válasza Parci (#31034) üzenetére


Ati.Inc
tag

Igen valoban nagyon draga.Ami tetszik benne,hogy van beepitett PID es talan egyszerubb hasznalni,
De mint irtam a La Pavonihoz huz a szivem.
Ezek szerint akkor merned egy kezdonek is ajanlani.Mar csak azt kellene eldonteni,hogy konkretan melyik Pavonit valasszam.Tudnal esetleg ajanlani?Kb 250000 lenne a keret,amit meg "nyugodt szivvel" elkoltenek ra :)

(#31036) minas


minas
aktív tag

Nyers kávébab a pörkölése során kb. hány százalékot veszít a súlyából?

(#31037) Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ válasza Ati.Inc (#31033) üzenetére


Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag

merd! JÓ őrlő hozzá! ;)
mondjuk az igényeidtől is függ! a Pavoni-nál az egy csészés szűrőt szokták javasolni! (szóval, így, h cs egyedül kávézol, ideális választás lehet! v mint nekem második gépnek... :DDD vissza lehet hűteni hidegvizes ronggyal is, pl!)
és egy jó tanács, ne újonnan vedd! mind anyagminőségben, mind műszakilag fényévekkel jobbak a régebbiek ('74ig! most is van fenn a KávéKorzón egy hirdetés, hátha még aktuális...)
szükséged lesz hozzá:
-egy jó tamperre (lali.hu/fragola tud neked precíziós tampert esztergálni hozzá!)
-egy fejhőmérő csíkra (Kávékalmár aka Kávé Kálmán-tól beszerezhető)
-tizedgrammos mérleg
-jó minőségű hőtartó, vastag csésze

más hirtelen nem jut eszembe... ja, persze:
-FRISS pörkölésű kávé! :K
(paljoc, Kávékalmár, Kapuczíner különösen ajánlottak! remek ár/teljesítmény!)

[ Szerkesztve ]

(#31038) tariattila válasza minas (#31036) üzenetére


tariattila
veterán

úgy kb 20

(#31039) 3418 válasza Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ (#31037) üzenetére


3418
csendes tag

Hirdetés aktuális. Tampert adok a géppel együtt, szerepel is a képen.

(#31040) 3418 válasza minas (#31036) üzenetére


3418
csendes tag

Utolsó pörkölésnél 250 g 217 lett. 14%

(#31041) Parci válasza Ati.Inc (#31035) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én is inkább felújított, használt pavonit vennék 100e ft körüli áron, mint az új, sokkal több elemében műanyag gépet 250-ért. illetve hát így is tettem, nekem egy 1964-es van, full felújítva (kivéve krómozás, az maradt a patinás eredeti).

meg kell szokni a pavonit, de igazából tényleg annyi precizitást is időt igényel egy normális kávé elkészítése mindenképp, hogy nem gáz a pavoni sem. azaz ajánlom, igen.

de meggondolhatsz egy utólag pid-elt gépet is (gaggia classic, faema family, rancilio nancy stb.), ugyanazt tudják (főleg a rézbojleresek), mint a silvano konkrétan (ott a többi okosság már a külön használható gőzhöz van).

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#31042) Gravity1234


Gravity1234
tag

Osszefoglalva az elmult 2 nap kommentjeit a GB vs Lelit kerdesemre:

Lelit:
+ Baby helyett biztosan ezt venném. Egyébként ha jót akarsz, a PID-es verziót veszed belőle. Ugyan 30 ezerrel több, de sokkal több lehetőséget ad a kísérletezésre. (nekem is ilyen van és nagyon nem bántam meg).

+ Az 57 mm-es szűrő annak hátrány, aki tuningolni szeretné a gépet, mert ebben a méretben nem nagyon van csúcsminőségű kosár, vagy felsőszűrő. Egyébként egyáltalán nem rossz, ami gyárilag benne van.

+ Lelitet is lehet pidelni, ráadásul réz bojleres, nem alu. Én használtam mindkettőt és a Lelit jobb szerintem.

- A pides Lelitről már több rossz véleményt is hallottam tulajdonosoktól, mivel ismerem jól, akik mondták, elhiszem nekik. Egyszerűen nem jó a pid benne, pontatlan és szűk határok között működik, ezenkívül a készülékház nem stabil, csavarodik, gyenge.

- 57mm-es szűrőhöz nem lehet kapni spéci szűrőket, amiket csak akkor fogsz lecserélni, ha nagyon belemerülsz a témába.

+ Lelit 57mm, réz bojler, szép dizájn (szerintem), profi gőzkar, cserébe nincs szűrővariálási lehetőség.

Gaggia Baby
+ Az ipari méret 58. Abban a méretben sokkal nagyobb az alkatrész választék.

+ A Gaggiát utólag könnyebb tuningolni, ha hosszú távra tervezel, szerintem jobb választás. A hazai átépítő mesterek is jól ismerik, szóval egyszerűbb PIDelni, szűrőket csereberélni, stb. Megbízható, kiforrott.

- inkább a Gaggiát válaszd! Pid kell bele, anélkül nem biztos, hogy boldogulni fogsz és azt gondolod majd, hogy a Gaggia sem ad olyan eredményt, ami az igényeidnek megfelel. Úgyhogy szerintem Gaggia piddel, ez elég bolondbiztos ahhoz, hogy klasszik kávékkal mindig jó eredményt adjon.

- 58mm, szintén szép, bár nekem soha nem tetszett a GC, alu bojler, ultra gagyi gőzkar, cserébe szűrők tömkelege kapható hozzá.

Ebbol sem erzem elbillenni sehova a merleget.....nehez ugy lesz ez

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#31043) minas


minas
aktív tag

tariattila, 3418: köszönöm!

(#31044) soldier2 válasza Gravity1234 (#31042) üzenetére


soldier2
őstag

Gravity és Ati.Inc kb 2 hónapja egy hirtelen jött ötlettől vezérelve kezdtem el gondolkodni, hogy mire lépjek feljebb (vagyis milyen gépet vegyek). Akkor bár szóba jött egy gép, ami racionálisan végiggondolva vsz a legjobb választás lett volna, de egyszerűen nem tetszett, nem fogott el az az ún. "must have" érzés. Erre írta Paljoc mester az alábbiakat: "Ezt maximálisan elfogadom, a vásárlásnál a használhatóság vagy bármely kiragadott tulajdonság csak egy szempont a sok közül, esetenként nem is a legfontosabb, ezer dologtól függ mit vesz az ember. Én sem véletlenül hajtok egy ezer éves Lanciát, nyilván egy pár éves Golfot, Astrat vagy Kia-t vagy tulajdonképpen szinte bármit racionálisabb lett volna venni 10 éve, de az is tuti hogy már egyik sem lenne meg azok közül, míg erre a benzintemetőre a mai napig jólesően pillantok, mikor kitolom mellőle a robogót és elindulok a valahova. :-)))"
Így választásom végül egy karos gépre esett, és bár tartottam tőle az elmúlt 2 hónapban nagyon meggyőzött, és vsz nem is fogom cserélni sokáig (soha ne mond, hogy soha ugyebár). A hőmérő csíkkal teljesen reprodukálható kávékat lehet vele húzni, persze ha már kettőnél többet akarok, akkor jön a bűvészkedés a vizes törülközővel, hideg szűrőtartóval, stb. De az elmúlt 2 hónapban kettőnél több duplát 1x kellett készítenem, amikor Digitalnomad fórumtársal elpacsáltunk egy egész zacskó kávét röpke 4 óra alatt ("csak úgy, szórakozásból" - na jó, a darálók összehasonlítása lett volna a lényeg eredetileg (HgOne, Lido2, Graef) de mire odakerültünk volna sajna le kellett lépnem, így csak szénné kávéztuk magunkat).
Szóval hallgassatok kicsit a szívetekre, mert ha nem, könnyen lehet, hogy a méregdrága új szerzemény nem okozza azt az örömet, amire vágytok.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#31045) paljoc válasza soldier2 (#31044) üzenetére


paljoc
tag

Ezt tovabbra is igy latom, pedig a minap kiderult, hogy egy dobozos catler kavefozot sem lehet betenni a csomagtartojaba: kisse szűk a bejarata. Ez nem minden esetben hatrany persze /:-)))/, de csomagtartonal kifejezetten az.

(#31046) soldier2 válasza paljoc (#31045) üzenetére


soldier2
őstag

Olyannyira, igaz, hogy azóta több helyen is éltem vele, és felhasználtam. Még szállóige lesz belőle, csak le kell rövidíteni kicsit. Az utolsó során viszont még mindig tudok röhögni :D :D

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#31047) Illesvik válasza paljoc (#31045) üzenetére


Illesvik
csendes tag

Paljoc! Dobtam egy mailt kv miatt.

Köszi

(#31048) Kávé Kálmán válasza Ati.Inc (#31035) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Kicsit másként látom a dolgot, mint Parci v Soldier a kiskarossal, mint első géppel, bár én nem látom az esélyét annak ma, hogy valaha pumpás gépre térjek vissza.

Az első gépem egy Gaggia Baby volt kb 5 éven keresztül, ami valami csoda folytán pid nélkül is fasza kávékkal örvendeztetett meg (persze nem az első perctől). Aztán elkezdtem gyűjteni az LSM Practical zombikat. 6-ig jutottam. Egyet összeraktam a baráti CNC műhelybe, egyet az üzemben nyúztam, egy otthon kellett kávét készítsen. Egynél kicsit elkapott a gépszíj. Simply Red-et NSZK-ba vitték ki. A Baby-n két évig gyűlt a por, aztán szomorú szívvel eladtam. Közben rájöttem néhány törvényszerűségre, pl hogy mi is az az eszpresszó :-).

2 éve jönnie kellett egy kézi őrlőnek. Szerencsétlen módon a gyártó az őrlőt egy Creminá-val reklámozta. Síkos lejtő ez, na. Találtam egyet másnap a neten 75e-ért. Előző nap kelt el :-(. Az eladó nem akarta elárulni kihez fog kerülni (még várta az utalást). Felhívtam SiD-et. Röhögött. Ő volt a vevő. Mondta, csak ki akarja próbálni, aztán az enyém. Vesz bele tömítés-szet-et. 3 hét múlva még nem jutott odáig, azt mondta vihetem.

Egy hónap után kapcsoltam be először. Addig csak olvasgattam róla. Így nagyon gyorsan megbarátkoztunk. Aztán még követte öt karos, most épp Faemina-ra vadászok.

Nagyon hasznosnak ítélem meg azt az 5-6 évet, amíg mással készítettem az eszpresszókat. Mehet ez másként is persze, de biztos vagyok, hogy rögösebb út, számos buktatóval.

Ebben megerősített, hogy két cimborának is kölcsönadtam a Pavoni-mat az elmúlt 3 hónapban, akik kotyesz/nyomásfokozós után akartak kiskarost. Az egyikük egy perfekcionista őrült. Ő is úgy hozta vissza két hét után, h szerinte nem hozott ki a 40%-ot se (a Pavoni-ból és a kávéból se). Előtte mindkettejüknek adtam egy gyakorlati gyorstalpalót.

Én mindenképp kipróbálnék egyet a Helyedben valamelyik fórumtársnál, mielőtt 100-150e Ft-ot elpaskolsz egy elfogadható v szép példányra. Konyhadísznek egyértelműen drága mulatság. Egy év tanulás egy rendkívül könnyen továbbértékesíthető, használt és ajánlott eszpresszógéppel fájdalommentesebb tanulási folyamatot garantál szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#31049) ronin s8 válasza Kávé Kálmán (#31048) üzenetére


ronin s8
senior tag

Én Pavonival kezdtem az espressozást. ;) Ezek után azt gondolom, nincs alaposabb módja megtanulni, mi is az a kávéfőzés, mi is az az espresso... Közben (más gépeket is használva) persze rájön az ember, hogy maga az espresso, bár szigorú műfaj, de minden gépre egyedi programmal működik. Más a recept egy karossal, és más egy pumpással. A kávékészítés fizikájához, az egész folyamat idegeken keresztül történő lekövetéséhez viszont egy karoson keresztül vezet a rögös út. Az igazi szépsége itt mutatkozik meg a műfajnak. Én mindenkinek csak ajánlani tudom! :K

[ Szerkesztve ]

"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."

(#31050) Ábi válasza minas (#31036) üzenetére


Ábi
tag

A babtól és a pörkölési szinttől függően van szórás benne 15-25 % között.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.