Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45851) Surda- válasza adp (#45850) üzenetére


Surda-
őstag

Fene tudja. Amit itt vettem Lavazzat, az 2018.04. lejáratú volt és nem volt döglött. Kb mikortól ne merjem megvenni vajon?

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45852) soldier2 válasza Surda- (#45851) üzenetére


soldier2
őstag

Az a Lavazza nem volt rossz. A sötét pörkölés védőgázas csomagolásban ennyi idősen még ok az ezt az ízvilágot kedvelők szerint.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#45853) Parci válasza Surda- (#45848) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

azért 7600 abszolútértékben nem kevés pénz, amiket én iszom, azoknál kb. a plafon ennyi. tudom, hogy a gyári kofik drágák, de nem is túl jók ár/érték arányban. én - jó eséllyel - 8 hónaposan nem venném meg ennyiért.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#45854) Surda- válasza Parci (#45853) üzenetére


Surda-
őstag

Miket iszol? Csak mert single origin világos pörik ennél jóval drágábbak. 3-4000/250gramm.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45855) meander válasza soldier2 (#45841) üzenetére


meander
tag

Hol vetted ezt a tapadós alátétet?

(#45856) soldier2 válasza meander (#45855) üzenetére


soldier2
őstag

Itt: [link]

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#45857) sz.zs. válasza adp (#45819) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Még annyi, hogy kerzdőként Graef 702 is jó választás lehet, vagy inkább a 800, 802-t illik megvenni?

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#45858) Parci válasza Surda- (#45854) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

paljoc, pacificaffé, esetleg kapucziner

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#45859) sz.zs.


sz.zs.
senior tag

Használ ilyet valaki?
Tapasztalat? Megéri az árát?

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#45860) adp válasza sz.zs. (#45859) üzenetére


adp
őstag

Ebből van nyomásfokozós karral ellátott is, ha ez az akkor nagyon nem. ( ezt nem látom, hogy fel lenne tüntetve, és a kép sokszor csak illusztráció)

[ Szerkesztve ]

(#45861) fragola.6035 válasza sz.zs. (#45859) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Egy Silvia pidelve is kijön ennyiből.

https://caffe35.webnode.hu/

(#45862) bl4ze válasza Surda- (#45851) üzenetére


bl4ze
veterán

Én most Molinari decafot bontottam, exp 04 18 és teljesen jó friss. 😎

.:. bl4ze .:.

(#45863) Surda- válasza fragola.6035 (#45861) üzenetére


Surda-
őstag

Mondanal pár szót a Silvia előnyeiről? Kicsit fájdítom a szívem...

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45864) t-bali3 válasza Surda- (#45848) üzenetére


t-bali3
senior tag

Egy időben én végigpróbáltam az összes kávéjukat. Nekem a Classic jött be a legjobban.
A Mr. Exclusive nem volt kiemelkedő szerintem, a csokis PY kávék mind verik.

Ettől függetlenül szerintem próbáld meg, egy kis új tapasztalat sosem árt! A lejárat meg teljesen rendben van ilyen típusú kávéknál.

(#45865) jolti válasza Surda- (#45863) üzenetére


jolti
senior tag

Ne szívasd már Fragolát.
Itt vagy x éve, pont neked kell magyarázni... :D

(#45866) mutyi válasza Alvarez81 (#45637) üzenetére


mutyi
őstag

Nekem egy Graef Cm800 van.
Ezt a 0.3-as alátétgyűrtűt honnan szerezted?
Nekem teljesen gyári,viszont így két év elteltével azt tapasztalom, hogy a régi 9-10-es espresso beállítások helyett egy fél éve már csak 1-2-es beállításokkal tudom ugyanazt elérni, ráadásul már nem tudom hányszor csavaroztam ki és tettem arrébb az őrlőn amit lehetett.

A kérdésem az lenne,hogy vegyek másik fejet bele vagy valamit nem jól raktam anno össze,hogy ennyire nem akar már nagyon finom darálmányt készíteni?

(#45867) Alvarez81 válasza mutyi (#45866) üzenetére


Alvarez81
csendes tag

A cm702-őn van csak ilyen megoldás, mert ott a felső kés tartórész nem állítható. Itt az alsó kést lehet hozzáemelni a felsőhöz az alátétekkel. Amúgy a dobozban van gyárilag.
Neked viszont elvileg a szűrőkosáron levő csavart kiszedve, majd a belsőrészt elforgatva lehet arrébbtenni a finomságot:
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/31I1AWrei-L.jpg
Aztán csavar vissza. egyszerre csak 1-2 fogközt szabad/célszerű állítani elvileg.
Ez az, amit már sokszor állítottál?
Mert nem hangzik jól. Annyit írtak valahol, hogy ha nem pattan minden vissza a helyére összerakáskor, akkor lehet durva az őrlés. De gondolom ezen is túl vagy.

(#45868) Alvarez81


Alvarez81
csendes tag

Szeretnék venni pár különböző, inkább csokisabb ízű, vag yfűszeresebb, de nem citrusos- gyümölcsös kávét. (mondjuk meglepődtem, amikor megnéztem, és a PY féle LXR-re a honlapon a gyümölcsös ízt említi, mert az nekem nem úgy állt össze a számban)
PY-tól régebben rendeltünk többfélét, nagyon szerettem őket, viszont a Kapuczínernél (amit meg nem annyira szerettem ) most valami elképesztően nagy a választék. Tudom, hogy PY-tól mire számíthatok, és szeretnék is rendelni majd, de kísérleteznék is új ízekkel. Érdemes próbálkozni a Kapuczíner újdonságaival? Olyat szeretnék venni, ami ha ízlik, akkor lesz később is, és ugyanabban a minőségben.
Ezeket néztem:
Jemeni Mocha, Martinique, Nepál Mount Everest, india Mysore Gold Nuggets, Ausztrál Skybury, Koffeinmentes - Nicaragua Nueva

Van esetleg a fentiek bármmelyikével tapasztalatotok?
Még a Malabar lenne az, amit kipróbálnék, de mióta egyszer hatalmasat csalódtam a frei félében, azóta félek wtőle :) (egyszer vettem belőle kóstolónak, isteni finom volt. Utána egyből vettem 2 zacsival, ami ihatatlanul szét volt égetve :( -azóta nem vettem frei kávét)

(#45869) mutyi válasza Alvarez81 (#45867) üzenetére


mutyi
őstag

Így van, nálam a csavar kitekerésével majd a kosár forgatásával lehet állítani.
Én már kétszer állítottam rajta, másodjára szerintem eleve kettőt léptettem.

Igen, ha nem jól tesszük össze,akkor bizony nagyon durvára darál,párszor már megjártam vele és elég idegesítő a drága kávét dobhatom ki.

Szóval nálam az a pontos szitu, hogy egyszer teljesen szét akartam szedni, azaz elkezdtem kicsavarozni azokat a csavarokat amelyek a darálós részt odaszorítják,csak mivel nem tudtam azt a műanyag felső részt leszedni,törni nem akartam, ezért ráhagytam és elkezdtem visszacsavarozni.
Na ezután baromira állíthattam mindent, olyan nagy szemek voltak. Majd itt a fórumon kiderült,hogy azokat a csavarokat kell sokkal jobban visszatekerni, ugyanis azért nem lett olyan a darálás finomsága,mint előtte.
De sajnos még így sem sikerült annyira visszatekernem,hogy a kosárból kivett csavart és kettőt forgatva rajta,hogy ne 1-2-esen kelljen használnom.

Ötlet,aki már szedte szét fullra a cm800-at?

(#45870) meander válasza soldier2 (#45856) üzenetére


meander
tag

köszi

(#45871) John3:16


John3:16
csendes tag

Sziasztok!
Két éve, egy karácsonyra kapott Graef CM702-vel kezdődött a "hardcore kávémizériám" :)
Nemsokára az egyébként kategóriájában teljesen rendben levő Saeco Poemiámat gyorsan leváltotta egy új Gaggia Classic, majd a daráló vonalon is továbbléptem Eureka Mignonra.

A garancia elvesztésétől nem igazán tartva elkezdtem tuningolni a gépet, az Auber PID szettet a mellékelt leírás alapján magam szereltem be a masinába. Közben amit csak lehetett cseréltem a gépen ill. megvettem minden kiegészítőt, hogy minél jobb eredményt kapjak. A múlt héten kaptam vissza a gépet Fragolától, aki rézcsöves előfűtést épített bele :) (Köszi a munkádat és különösen a jótanácsot az alacsonyabb hőfokkal kapcsolatban! :C ).

Azt hiszem megérte a sok fáradtság, mert ma este sikerült életem eddigi legfinomabb kávéját csapolnom a GC-ből (Starbucks Guatemala Antigua Single Origin, 16 g, 92 fok, 30 mp, 2x25 ml). Csokis, kakaós, selymes csoda, pont ahogy szeretem! :DD

A fórumokon (itt és az index.hu-n) inkább csak passzív olvasóként voltam jelen, de az általatok felhalmozott tudásnak, tapasztalatnak nagyon nagy hasznát vettem, amit ezúttal is köszönök mindenkinek! :)

(#45872) meander


meander
tag

Egy ismerősöm keres "vesződés mentes" kv főzőt a lehetőségekhez mért minél jobb eredményért. Ti POD, vagy automata irányba adnátok javaslatot. Esetleg tipp pontos típusra. Szerintem az árkategória kb. 200e-ig lehet új készülékben gondolkodva.
Köszi

(#45873) Bazsee71 válasza meander (#45872) üzenetére


Bazsee71
őstag

Karbantartással milyen szinten foglalkozna? Édesapám pl. gond nélkül tisztogatja a Saeco szuperautomatát, nem okoz gondot a központi egység ki-be szerelése sem. Ezzel ellentétben munkahelyemen a - szerintem egyszerűbb - Jurával csak én foglalkozom, kollégák nem fogékonyak rá, hiába van mellette a magyar nyelvű használati is.
Azt csak tippelem, hogy a POD-os tisztítása egyszerűbb lehet, mint egy kapszulásé.

(#45874) bl4ze válasza meander (#45872) üzenetére


bl4ze
veterán

ESE POD, automatával csak szívás lenne borítékolhatóan.

Vadi új ESE POD-os gépekből Pécsett a Danettinél nagyon jó választék van, keress Őket.

.:. bl4ze .:.

(#45875) verti1 válasza meander (#45872) üzenetére


verti1
tag

Írtam privátot

[ Szerkesztve ]

(#45876) verti1 válasza verti1 (#45875) üzenetére


verti1
tag

Bocsánat, nem neked írtam meander (#45872), hanem neked (#45871) John3:16

(#45877) sz.zs.


sz.zs.
senior tag

Delonghi Esam 2600 Caffe Venezia automata kávéfőző jó áron!
Ha esetleg valaki pont ilyet
keresne....

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#45878) meander válasza bl4ze (#45874) üzenetére


meander
tag

köszi mindenkinek

(#45879) Surda- válasza Alvarez81 (#45802) üzenetére


Surda-
őstag

Nekem soknak tűnik ez a hőmérséklet különbség.
Javítsatok ki,ha tévedek, de minden egyes kávénál ki kell tapasztalni,hogy milyen hőmérsékleten jó a lefolyása. Ilyenkor mogyoróbarna a crema, ez a neki megfelelő hőmérséklet.
Piddel 1-2 fok eltéréssel lehet próbálkozni,de általában már itt érzékelem,hogy megégettem vagy kevés volt neki ez a hő.
Olyan szerintem nincs,hogy 94-en és 86-on is jó.
Ha a crema nagyon világos, vajszínű,akkor hőhiányos a kv. (automatáknál a legtipikusabb hiba)
Ha nagyon sötét,bereped,akkor megégett.
Amivel lehet játszani az a darálás finomsága és a tamperelés erőssége.
Így más ízek jöhetnek ki.
Sőt, ha valami bántót érzel benne,akkor pl tudatosan lehet arra játszani,hogy gyors legyen a lefolyás és ilyenkor előfordulhat,hogy nem oldódik ki belőle az az íz,ami számodra nem jött be.

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45880) Alvarez81 válasza Surda- (#45879) üzenetére


Alvarez81
csendes tag

Hát azt nem mondtam, hogy a 94 fok jó is volt :) . Igazad van, mert ott a sötét erős crema azt mutatta, hogy megégett a kávé kicsit. Ami jó is volt, az a 90-86 fok tartomány.86 fokon kicsit világosabb volt a crema, de messze nem vaj színű. Viszont 90 fokon tökéletes volt a crema. Hogy ízre melyíik volt jobb, nem tudom eldönteni, itt nekem mindkettő finom volt, szemben a megégett 94 fokossal, ami savanyú, és picit kesernyés is volt.

Kipróbáltam egy erősebben pörkölt La Tazza d'oro decaff kávét is, annak egyértelműen jobb volt a 90 fok mint a 86, és sokkal jobb, mint a 94.
Egyszerűen olyan vagyok most a PIDdel, mint a gyerek a cukrászdában. Mindent egyszerre próbálnék legszívesebben.:)

(#45881) Alvarez81


Alvarez81
csendes tag

Meghirdettem a Poemiát.
Tudom, hogy nektek ez nem pálya, de esetleg rokonnak, ismerősnek, kezdőnek, jó lehet.:
http://hardverapro.hu/apro/elado_saeco_poemia_kavefozo

Köszi!

(#45882) Surda- válasza Alvarez81 (#45880) üzenetére


Surda-
őstag

Tökjó,így is kell. :K

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45883) Bazsee71 válasza Surda- (#45879) üzenetére


Bazsee71
őstag

Nekem is hasonló gondolatok fordultak meg a fejemben. 1-2 fokos tartományban szokott jó lenni az eredmény, illetve nálam alacsony hőfokon savanyodik, magasabb tartományban meg kezd keserű lenni.

(#45884) adp válasza Bazsee71 (#45883) üzenetére


adp
őstag

Nekem siman van olyan, hogy tobb fok elteres kozt is jo egy kv. Mas mas izek jonnek elo. Pl amit most iszok nagyon alacsony hot kivan es tok jo izek jonnek elo 82-87 fok kozott.

(#45885) jolti


jolti
senior tag

Jájj a mazzer legyen veled!...
😁 http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/hoppa-megnyilik-az-elso-kavezo-ahol-a-forro-ital-melle-oralis-szex-jar/0lsdzmx

Mobilról nem tudom linkesíteni...
Radiátor pls.

[ Módosította: radi8tor ]

(#45886) Bazsee71 válasza adp (#45884) üzenetére


Bazsee71
őstag

Na egyszer majd tartok egy referencia kóstolást, mert el nem tudom képzelni azt a kávét, amivel 90 fok alá mennék, nem ám 82-re. Mindkettőnk gépét fragola tuningolta, csak nincs 10 °C eltérés a kettő között.

[ Szerkesztve ]

(#45887) gubabela válasza jolti (#45885) üzenetére


gubabela
senior tag

Azért jó lenne tudni, hogy milyen a géppark, ki a kávé beszállító és értenek is e az elkészítéséhez, mert amúgy nem érdekel. ;]

(#45888) radi8tor válasza jolti (#45885) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Nem vagyok benne biztos, hogy el kellene ennyire bulvárosítani a topikot. :U
Majd Parci eldönti törlésre érett-e.

⭐ Stella

(#45889) adp válasza Bazsee71 (#45886) üzenetére


adp
őstag

Nalam a robis blendek nagy resze 86 korul jok +- 1;2 fok. Azert ez masnal is ekorul mozog

(#45890) Agostino válasza adp (#45889) üzenetére


Agostino
addikt

ezt csak megerősíteni tudom. illetve a magam részéről annyit tennék hozzá, hogy a vacakabb ámde populárisabb kávék pl. valami dallmayer amit kaptam 90 fok fölött lett sok tejjel iható. ott mi lehetett az arány gőzöm sincsen...

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

(#45891) Surda- válasza Bazsee71 (#45886) üzenetére


Surda-
őstag

Robusztas blendek siman alá mennek 90nek, de ez nem hőfokot jelent, hanem pid állást. 40% robusztas Lavazzat pl 84-85 allason keszitettem legutóbb.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45892) Bazsee71 válasza adp (#45889) üzenetére


Bazsee71
őstag

Mondjuk nálam a legrobusztásabb blend a Kapucziner Espresso Italiano volt, így érthető. Az, és a Riói varázs is számomra elég világos pörkölésnek tűnt, 96-100 körül mentek. Most saját pörkölésű columbiai van csapon, az 90-94 körül mozog, még játszok vele.

Szerk.: nem a hőfokokat szándékozom vitatni, tudom az mindenki gépén más, csak a tartományok voltak érdekesek számomra. Robusztában nem gondolkodtam, köszi a felvilágosítást. :)

[ Szerkesztve ]

(#45893) adp válasza Agostino (#45890) üzenetére


adp
őstag

Na ezt nem tudom, miert de nalam is a bolti kv ami szinte fekete igen magas hon, 95-6 korul ertekelheto(nem is az, hogy jo)
A pacific malabar ami meg olyan vilagos mint egy filter pori 85-on volt jo....
Szerintem itt nincs egyertelmu magyarazat.

Bazsee: most, igy hogy emlitetted a kapucziner blendek nalam is 92 korul voltak jok, szoval nem teljesen igaz amit irtam.velencei ami biztos, es a palermo, tobbi nem remlik)
De minden mas robis 90 alatt.

[ Szerkesztve ]

(#45894) Parci válasza radi8tor (#45888) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egy hozzászólás nem fog több ezret elbulvárosítani, ha meg jolti túlságosan rákap a bulvár ízére, majd kihajítjuk lendületesen :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#45895) bl4ze válasza Surda- (#45891) üzenetére


bl4ze
veterán

Nálam most a Molinari decaf 85 fok pidnél legjobb. Felette már hajlamos kicsit megégni akár.

.:. bl4ze .:.

(#45896) Surda-


Surda-
őstag

Vári cukrászda, kv ihatatlan. Még tejjel sem tudom meginni, ami nem kis teljesítmény😂

Blaze: Gusztusos csomagolás. Finom? Most Moxxabol én is kértem decaffot is. Kíváncsi leszek.

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45897) Surda- válasza Parci (#45894) üzenetére


Surda-
őstag

Javaslom Jolti azonnali felfüggesztését és az ECM elkobzását. Tárolásában tudok segíteni.

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45898) sz.zs.


sz.zs.
senior tag

Gaggia Baby Twint szeretnék PID-eltetni. Van valaki aki meg tudja csinálni, vagy tudtok ajánlani valakit Bp. környékén?

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#45899) Surda- válasza sz.zs. (#45898) üzenetére


Surda-
őstag

Fragola és simi a szervizeseink 😂

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#45900) bl4ze válasza Surda- (#45896) üzenetére


bl4ze
veterán

Én szeretem. Egy kedves fórumos társ vette most, tőle vettem át.

Egyszerű, biztos talján cucc : tejcsokoládé, olajos magvak, kakaós lecsengés. Klasszik.

.:. bl4ze .:.

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.