Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Szevam:] Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- [Re:] [bitpork:] Balatoni autós tali 2024
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [Victoryus:] Már a Josef Seibel se a régi
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
Surda-
őstag
Fene tudja. Amit itt vettem Lavazzat, az 2018.04. lejáratú volt és nem volt döglött. Kb mikortól ne merjem megvenni vajon?
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
soldier2
őstag
Az a Lavazza nem volt rossz. A sötét pörkölés védőgázas csomagolásban ennyi idősen még ok az ezt az ízvilágot kedvelők szerint.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
azért 7600 abszolútértékben nem kevés pénz, amiket én iszom, azoknál kb. a plafon ennyi. tudom, hogy a gyári kofik drágák, de nem is túl jók ár/érték arányban. én - jó eséllyel - 8 hónaposan nem venném meg ennyiért.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Surda-
őstag
Miket iszol? Csak mert single origin világos pörik ennél jóval drágábbak. 3-4000/250gramm.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
meander
tag
Hol vetted ezt a tapadós alátétet?
soldier2
őstag
Itt: [link]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Még annyi, hogy kerzdőként Graef 702 is jó választás lehet, vagy inkább a 800, 802-t illik megvenni?
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
paljoc, pacificaffé, esetleg kapucziner
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Használ ilyet valaki?
Tapasztalat? Megéri az árát?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
adp
őstag
Ebből van nyomásfokozós karral ellátott is, ha ez az akkor nagyon nem. ( ezt nem látom, hogy fel lenne tüntetve, és a kép sokszor csak illusztráció)
[ Szerkesztve ]
fragola.6035
aktív tag
Egy Silvia pidelve is kijön ennyiből.
https://caffe35.webnode.hu/
bl4ze
veterán
Én most Molinari decafot bontottam, exp 04 18 és teljesen jó friss. 😎
.:. bl4ze .:.
Surda-
őstag
Mondanal pár szót a Silvia előnyeiről? Kicsit fájdítom a szívem...
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
t-bali3
senior tag
Egy időben én végigpróbáltam az összes kávéjukat. Nekem a Classic jött be a legjobban.
A Mr. Exclusive nem volt kiemelkedő szerintem, a csokis PY kávék mind verik.
Ettől függetlenül szerintem próbáld meg, egy kis új tapasztalat sosem árt! A lejárat meg teljesen rendben van ilyen típusú kávéknál.
jolti
senior tag
Ne szívasd már Fragolát.
Itt vagy x éve, pont neked kell magyarázni...
mutyi
őstag
Nekem egy Graef Cm800 van.
Ezt a 0.3-as alátétgyűrtűt honnan szerezted?
Nekem teljesen gyári,viszont így két év elteltével azt tapasztalom, hogy a régi 9-10-es espresso beállítások helyett egy fél éve már csak 1-2-es beállításokkal tudom ugyanazt elérni, ráadásul már nem tudom hányszor csavaroztam ki és tettem arrébb az őrlőn amit lehetett.
A kérdésem az lenne,hogy vegyek másik fejet bele vagy valamit nem jól raktam anno össze,hogy ennyire nem akar már nagyon finom darálmányt készíteni?
Alvarez81
csendes tag
A cm702-őn van csak ilyen megoldás, mert ott a felső kés tartórész nem állítható. Itt az alsó kést lehet hozzáemelni a felsőhöz az alátétekkel. Amúgy a dobozban van gyárilag.
Neked viszont elvileg a szűrőkosáron levő csavart kiszedve, majd a belsőrészt elforgatva lehet arrébbtenni a finomságot:
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/31I1AWrei-L.jpg
Aztán csavar vissza. egyszerre csak 1-2 fogközt szabad/célszerű állítani elvileg.
Ez az, amit már sokszor állítottál?
Mert nem hangzik jól. Annyit írtak valahol, hogy ha nem pattan minden vissza a helyére összerakáskor, akkor lehet durva az őrlés. De gondolom ezen is túl vagy.
Alvarez81
csendes tag
Szeretnék venni pár különböző, inkább csokisabb ízű, vag yfűszeresebb, de nem citrusos- gyümölcsös kávét. (mondjuk meglepődtem, amikor megnéztem, és a PY féle LXR-re a honlapon a gyümölcsös ízt említi, mert az nekem nem úgy állt össze a számban)
PY-tól régebben rendeltünk többfélét, nagyon szerettem őket, viszont a Kapuczínernél (amit meg nem annyira szerettem ) most valami elképesztően nagy a választék. Tudom, hogy PY-tól mire számíthatok, és szeretnék is rendelni majd, de kísérleteznék is új ízekkel. Érdemes próbálkozni a Kapuczíner újdonságaival? Olyat szeretnék venni, ami ha ízlik, akkor lesz később is, és ugyanabban a minőségben.
Ezeket néztem:
Jemeni Mocha, Martinique, Nepál Mount Everest, india Mysore Gold Nuggets, Ausztrál Skybury, Koffeinmentes - Nicaragua Nueva
Van esetleg a fentiek bármmelyikével tapasztalatotok?
Még a Malabar lenne az, amit kipróbálnék, de mióta egyszer hatalmasat csalódtam a frei félében, azóta félek wtőle (egyszer vettem belőle kóstolónak, isteni finom volt. Utána egyből vettem 2 zacsival, ami ihatatlanul szét volt égetve -azóta nem vettem frei kávét)
mutyi
őstag
Így van, nálam a csavar kitekerésével majd a kosár forgatásával lehet állítani.
Én már kétszer állítottam rajta, másodjára szerintem eleve kettőt léptettem.
Igen, ha nem jól tesszük össze,akkor bizony nagyon durvára darál,párszor már megjártam vele és elég idegesítő a drága kávét dobhatom ki.
Szóval nálam az a pontos szitu, hogy egyszer teljesen szét akartam szedni, azaz elkezdtem kicsavarozni azokat a csavarokat amelyek a darálós részt odaszorítják,csak mivel nem tudtam azt a műanyag felső részt leszedni,törni nem akartam, ezért ráhagytam és elkezdtem visszacsavarozni.
Na ezután baromira állíthattam mindent, olyan nagy szemek voltak. Majd itt a fórumon kiderült,hogy azokat a csavarokat kell sokkal jobban visszatekerni, ugyanis azért nem lett olyan a darálás finomsága,mint előtte.
De sajnos még így sem sikerült annyira visszatekernem,hogy a kosárból kivett csavart és kettőt forgatva rajta,hogy ne 1-2-esen kelljen használnom.
Ötlet,aki már szedte szét fullra a cm800-at?
meander
tag
köszi
John3:16
csendes tag
Sziasztok!
Két éve, egy karácsonyra kapott Graef CM702-vel kezdődött a "hardcore kávémizériám"
Nemsokára az egyébként kategóriájában teljesen rendben levő Saeco Poemiámat gyorsan leváltotta egy új Gaggia Classic, majd a daráló vonalon is továbbléptem Eureka Mignonra.
A garancia elvesztésétől nem igazán tartva elkezdtem tuningolni a gépet, az Auber PID szettet a mellékelt leírás alapján magam szereltem be a masinába. Közben amit csak lehetett cseréltem a gépen ill. megvettem minden kiegészítőt, hogy minél jobb eredményt kapjak. A múlt héten kaptam vissza a gépet Fragolától, aki rézcsöves előfűtést épített bele (Köszi a munkádat és különösen a jótanácsot az alacsonyabb hőfokkal kapcsolatban! ).
Azt hiszem megérte a sok fáradtság, mert ma este sikerült életem eddigi legfinomabb kávéját csapolnom a GC-ből (Starbucks Guatemala Antigua Single Origin, 16 g, 92 fok, 30 mp, 2x25 ml). Csokis, kakaós, selymes csoda, pont ahogy szeretem!
A fórumokon (itt és az index.hu-n) inkább csak passzív olvasóként voltam jelen, de az általatok felhalmozott tudásnak, tapasztalatnak nagyon nagy hasznát vettem, amit ezúttal is köszönök mindenkinek!
meander
tag
Egy ismerősöm keres "vesződés mentes" kv főzőt a lehetőségekhez mért minél jobb eredményért. Ti POD, vagy automata irányba adnátok javaslatot. Esetleg tipp pontos típusra. Szerintem az árkategória kb. 200e-ig lehet új készülékben gondolkodva.
Köszi
Bazsee71
őstag
Karbantartással milyen szinten foglalkozna? Édesapám pl. gond nélkül tisztogatja a Saeco szuperautomatát, nem okoz gondot a központi egység ki-be szerelése sem. Ezzel ellentétben munkahelyemen a - szerintem egyszerűbb - Jurával csak én foglalkozom, kollégák nem fogékonyak rá, hiába van mellette a magyar nyelvű használati is.
Azt csak tippelem, hogy a POD-os tisztítása egyszerűbb lehet, mint egy kapszulásé.
bl4ze
veterán
ESE POD, automatával csak szívás lenne borítékolhatóan.
Vadi új ESE POD-os gépekből Pécsett a Danettinél nagyon jó választék van, keress Őket.
.:. bl4ze .:.
verti1
tag
Írtam privátot
[ Szerkesztve ]
verti1
tag
Bocsánat, nem neked írtam meander (#45872), hanem neked (#45871) John3:16
Delonghi Esam 2600 Caffe Venezia automata kávéfőző jó áron!
Ha esetleg valaki pont ilyet
keresne....
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
meander
tag
köszi mindenkinek
Surda-
őstag
Nekem soknak tűnik ez a hőmérséklet különbség.
Javítsatok ki,ha tévedek, de minden egyes kávénál ki kell tapasztalni,hogy milyen hőmérsékleten jó a lefolyása. Ilyenkor mogyoróbarna a crema, ez a neki megfelelő hőmérséklet.
Piddel 1-2 fok eltéréssel lehet próbálkozni,de általában már itt érzékelem,hogy megégettem vagy kevés volt neki ez a hő.
Olyan szerintem nincs,hogy 94-en és 86-on is jó.
Ha a crema nagyon világos, vajszínű,akkor hőhiányos a kv. (automatáknál a legtipikusabb hiba)
Ha nagyon sötét,bereped,akkor megégett.
Amivel lehet játszani az a darálás finomsága és a tamperelés erőssége.
Így más ízek jöhetnek ki.
Sőt, ha valami bántót érzel benne,akkor pl tudatosan lehet arra játszani,hogy gyors legyen a lefolyás és ilyenkor előfordulhat,hogy nem oldódik ki belőle az az íz,ami számodra nem jött be.
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Alvarez81
csendes tag
Hát azt nem mondtam, hogy a 94 fok jó is volt . Igazad van, mert ott a sötét erős crema azt mutatta, hogy megégett a kávé kicsit. Ami jó is volt, az a 90-86 fok tartomány.86 fokon kicsit világosabb volt a crema, de messze nem vaj színű. Viszont 90 fokon tökéletes volt a crema. Hogy ízre melyíik volt jobb, nem tudom eldönteni, itt nekem mindkettő finom volt, szemben a megégett 94 fokossal, ami savanyú, és picit kesernyés is volt.
Kipróbáltam egy erősebben pörkölt La Tazza d'oro decaff kávét is, annak egyértelműen jobb volt a 90 fok mint a 86, és sokkal jobb, mint a 94.
Egyszerűen olyan vagyok most a PIDdel, mint a gyerek a cukrászdában. Mindent egyszerre próbálnék legszívesebben.
Alvarez81
csendes tag
Meghirdettem a Poemiát.
Tudom, hogy nektek ez nem pálya, de esetleg rokonnak, ismerősnek, kezdőnek, jó lehet.:
http://hardverapro.hu/apro/elado_saeco_poemia_kavefozo
Köszi!
Surda-
őstag
Tökjó,így is kell.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Bazsee71
őstag
Nekem is hasonló gondolatok fordultak meg a fejemben. 1-2 fokos tartományban szokott jó lenni az eredmény, illetve nálam alacsony hőfokon savanyodik, magasabb tartományban meg kezd keserű lenni.
adp
őstag
Nekem siman van olyan, hogy tobb fok elteres kozt is jo egy kv. Mas mas izek jonnek elo. Pl amit most iszok nagyon alacsony hot kivan es tok jo izek jonnek elo 82-87 fok kozott.
jolti
senior tag
Jájj a mazzer legyen veled!...
😁 http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/hoppa-megnyilik-az-elso-kavezo-ahol-a-forro-ital-melle-oralis-szex-jar/0lsdzmx
Mobilról nem tudom linkesíteni...
Radiátor pls.
[ Módosította: radi8tor ]
Bazsee71
őstag
Na egyszer majd tartok egy referencia kóstolást, mert el nem tudom képzelni azt a kávét, amivel 90 fok alá mennék, nem ám 82-re. Mindkettőnk gépét fragola tuningolta, csak nincs 10 °C eltérés a kettő között.
[ Szerkesztve ]
gubabela
senior tag
Azért jó lenne tudni, hogy milyen a géppark, ki a kávé beszállító és értenek is e az elkészítéséhez, mert amúgy nem érdekel.
radi8tor
MODERÁTOR
Nem vagyok benne biztos, hogy el kellene ennyire bulvárosítani a topikot.
Majd Parci eldönti törlésre érett-e.
⭐ Stella
adp
őstag
Nalam a robis blendek nagy resze 86 korul jok +- 1;2 fok. Azert ez masnal is ekorul mozog
Agostino
addikt
ezt csak megerősíteni tudom. illetve a magam részéről annyit tennék hozzá, hogy a vacakabb ámde populárisabb kávék pl. valami dallmayer amit kaptam 90 fok fölött lett sok tejjel iható. ott mi lehetett az arány gőzöm sincsen...
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
Surda-
őstag
Robusztas blendek siman alá mennek 90nek, de ez nem hőfokot jelent, hanem pid állást. 40% robusztas Lavazzat pl 84-85 allason keszitettem legutóbb.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Bazsee71
őstag
Mondjuk nálam a legrobusztásabb blend a Kapucziner Espresso Italiano volt, így érthető. Az, és a Riói varázs is számomra elég világos pörkölésnek tűnt, 96-100 körül mentek. Most saját pörkölésű columbiai van csapon, az 90-94 körül mozog, még játszok vele.
Szerk.: nem a hőfokokat szándékozom vitatni, tudom az mindenki gépén más, csak a tartományok voltak érdekesek számomra. Robusztában nem gondolkodtam, köszi a felvilágosítást.
[ Szerkesztve ]
adp
őstag
Na ezt nem tudom, miert de nalam is a bolti kv ami szinte fekete igen magas hon, 95-6 korul ertekelheto(nem is az, hogy jo)
A pacific malabar ami meg olyan vilagos mint egy filter pori 85-on volt jo....
Szerintem itt nincs egyertelmu magyarazat.
Bazsee: most, igy hogy emlitetted a kapucziner blendek nalam is 92 korul voltak jok, szoval nem teljesen igaz amit irtam.velencei ami biztos, es a palermo, tobbi nem remlik)
De minden mas robis 90 alatt.
[ Szerkesztve ]
egy hozzászólás nem fog több ezret elbulvárosítani, ha meg jolti túlságosan rákap a bulvár ízére, majd kihajítjuk lendületesen
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
bl4ze
veterán
Nálam most a Molinari decaf 85 fok pidnél legjobb. Felette már hajlamos kicsit megégni akár.
.:. bl4ze .:.
Surda-
őstag
Vári cukrászda, kv ihatatlan. Még tejjel sem tudom meginni, ami nem kis teljesítmény😂
Blaze: Gusztusos csomagolás. Finom? Most Moxxabol én is kértem decaffot is. Kíváncsi leszek.
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Surda-
őstag
Javaslom Jolti azonnali felfüggesztését és az ECM elkobzását. Tárolásában tudok segíteni.
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Gaggia Baby Twint szeretnék PID-eltetni. Van valaki aki meg tudja csinálni, vagy tudtok ajánlani valakit Bp. környékén?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Surda-
őstag
Fragola és simi a szervizeseink 😂
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
ingyenes kategóriában
- 761 Eladó tervező Nvidia Quadro M4000 8GB GDDR5 Patika újszerű állapotban Garanciával
- Keresek OLCSÓN, vagy KÖLCSÖNBE Ryzen Gen3 vagy Gen4 procit. R3 3100- R3 4100- R5 3600 CSAK SZEGED!
- NETATMO időjárás állomás készlet eladó!
- Eladó Seagate Skyhawk 6TB 3,5" SATA3 HDD!
- Chieftech ECO series 400w tápegység