- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy van egy Nespresso Turmix TX 100-as kapszulás szerkezetünk. Ehhez hol tudnék szerintetek jó áron venni kapszulát? Lila illetve fekete kellene ( 9-10 ) -es intenzitású inkább. Gyári Nespresso oldalon 110ft/db áron van.
Köszönöm
-
stangli
senior tag
Valakinek van tapasztalata, hogy egy ilyen Nespresso utántöltő kapszula meddig használható?
-
Katsu
aktív tag
válasz
Musicbox #1042 üzenetére
Nevetünk, de erre már én is gondoltam. :-)
Kicsit más. Szétszedtem a saeco-m nyomásfokozó karomat, hogy kiszedjem belőle a nyomásfokozót. Ki akartam próbálni, hogy milyen kávét készítek nélküle. Hát nem lett jó, így gyorsan vissza is raktam. Azóta már mesterséges crema sincs a kávén... Esetleg valakinek van ötlete, hogy mit kéne csináljak, hogy újra jó legyen? Már többször szétszedtem meg újra összeraktam, hátha valamit rosszul csináltam, de nem. Nem értem... Kicsit idegesít a dolog, mert egy új kar legalább 8000Ft. az meg a gép árának a fele. Szóval most verem a fejem a falba, hogy ilyen hülye voltam. :-(
-
BlacKSouL
addikt
Igyekszem azonos hőmérsékleten gőzölni, vagyis temp surfing'-ezni, és ennek ellenére sem azonos az eredmény. Persze tudom, hogy gyenge a gépünk(stabil gőzkapacitás szempontból), de ha nem jönne össze soha a jó, akkor elsimerném. Ám mivel néha sikerül, ezért csak a stabilitást szeretném elérni."szarabb" tejjel is volt már kiváló tejhab, és drága, hideg, 1,5%-os tejjel is ócska eredmény.
Amikor bedugul a 3 lyukból kettő, akkor rossz, ha szelel legalább 2, akkor jó. (Mármint a Delonghi féle speciál habosító rátéttel.) -
Katsu
aktív tag
válasz
Musicbox #1038 üzenetére
Mindig ugyanazt veszem. Ezért gondolom, hogyha néha sikerül és néha nem, akkor a géppel vagy velem van probléma. Esetleg mindkettő. :-)
Azt is tudom, hogy a fehérjét kell nézni, hiszen a tojásnál is a fehérjéből lesz a hab.
De anyagi kereteim határt szabnak és így nem tudok drágább tejet venni. No meg persze némileg lusta is vagyok utána menni a dolognak. -
krx21
nagyúr
Persze nem ugyan az, a karamellizációt nem éred el, de mindig kemény sűrű habot érsz el, mindenféle probléma és gond nélkül... Nem a legprofibb de problémamentes és garantált a siker... Ennyire nem foglalkoztam a habbal mint Te... Nekem megfelelne, mert utálom a szörcsögő trutyizást és tej is tele megy vízzel...
Aztán lehet, hogy még nem ittam jó cappuccino... Talán azért mert mindig espresso-t kérek... -
Katsu
aktív tag
válasz
BlacKSouL #1032 üzenetére
A habra visszatérve, szerintem azért nem lesz mindig jó, mert a készülékünk gyenge hozzá. Azt értem ez alatt, hogy nem stabilan adja ugyanazt a forró gőzt. Változik a hőmérséklete. Plusz a kezdeti gyakorlatlanságok. Nekem is van, hogy ha megszakadok sem lesz a tej vastag és krémes. Ekkor szoktam Csoki sziruppal díszíteni. :-)
-
krx21
nagyúr
-
BlacKSouL
addikt
Ráadásul intenzívebb a cappucino íze is, ha a két csésze két bögre megoldás helyett a két csésze kávét egy bögrébe teszem, és arra csinálom meg a tejhabot.
De a hülye tejjel még mindig szenvedek. Van amikor sikerül tökéletes mikrohabot csinálni, van amikor meg hiába küzdök, borsónyi buborékok születnek meg a maradék forró tej.De ha beledöglök is kikísérletezem hogy ezzel a jelenlegi helyzettel hogy tudom kihozni a stabil maximumot...
-
Katsu
aktív tag
válasz
BlacKSouL #966 üzenetére
Szia,
Szerintem az 1 adagos szűrőt ne használd. Azt inkább a POD-hoz adták. Az sima kávéval nekem is csak bajt okozott. Én mindig a dupla szűrőt használom és azt töltöm félig vagy tele. Mikor mennyire van szükség.
Nekem már egészen jól megy a tej habosítása. Egyszer egyszer már öntök falevelet, de általában összefolyik az erezete és egy tömör fára hasonlít inkább. :-)
És én is a Milano-t használom, amíg nem lesz darálóm, illetve amíg tanulok.
További jó húzásokat!Üdv: Katsu
-
Mr.Csizmás
titán
a kutyugosok azok acelbol vannak?
-
krx21
nagyúr
-
madmike
őstag
Sziasztok!
Tegnap ellátogattunk barátnőmmel a Tamp & Pullba. Le voltam nyűgözve. Egyrészt az eszpresszó valami isteni volt, most már legalább tudom, hogy amit én főzök az egy gyenge eszpresszó utánzat. A barista srác nagyon jó fej volt, készséggel válaszolt a kávéfőzéssel kapcsolatos kérdéseimre, sőt a náluk megtalálható összes kávéfőző (6-7 fajta) működését elmagyarázta. Kaptam egy alap baristaképzést
Én eszpresszót ittam, kérdezi a srác, hogy milyen és hogy raktam e bele cukrot. Raktam... Amint meghallotta, már le is főzött mégegyet és mondta, hogy akkor ezt most igyam meg igy ahogy van. És tényleg nem kellett bele cukor. Az itthoni kávém cukor nélkül nem az igazi, de az mennyei volt. -
jookomak
őstag
Hirtelen ezt találtam: 'Fontos, hogy ne tévesszük össze a desztillált vizet az ioncserélt vízzel, mely nem desztillálással készül, és valóban nem való ivásra! Az ioncserélt vizet ipari, valamint közlekedési eszközökben történő felhasználásra készítik olyan módon, hogy a víz keménységét meghatározó, általában karbonát ionokat valamilyen más sóra (általában nátriumra) cserélik le. Ebből a vízből aztán nem rakódik le a vízkő pl. az autók hűtőjének belső felületén.' Szóval inkább ne igyál.
-
feribk
aktív tag
válasz
tariattila #1023 üzenetére
-
tariattila
veterán
válasz
Impressa #1020 üzenetére
az a több tízmillió ember lusta/kényelmes/rohan...
(nem pedig 'nem téved')soha, de soha nem fog autmata gép olyan kávét készíteni mint egy külön (normális)örlő/gép kombó!
az árakról ne is beszéljünk... hulladék műanyaghalmaz elektronikával és millió mozgó alkatrésszel teletömve!
a bent pangó, avasodó kávéról nembeszélve!az aluminiumkérdést nem ragozom tovább... meddő vita...
normális gépeket csak az olaszoktól láttam
a gaggiák is az egyik legjobb otthoni kisgépekhez tartoznak... a bialetti pedig a kotyogók királya...
mindkettőben van aluminium
a kávéhoz legjobban értő mérnökök nem tévednek
ez az én véleményemjelenleg is egy quick mill thermoblokkos (alu) kisgépet használok a reggeli/déli kávézásokhoz...
hiszek azoknak akik kimérték a csapvíz al tartalmát kávé előtt és alubojler/kávé után!
-
egykori
őstag
válasz
tariattila #1014 üzenetére
Na köszi, pontosan emiatt zavarodtam össze, mivel az etalonnak tartott Bialetti kávéfőzők között több alumíniumot látok, mint pl. a Brikka.
Nekünk egy ilyen méretű lenne megfelelő, és igen tisztességes darabnak, de kissé drágának tűnik, ezért nézegettem a Bialetti főzőket, ahol az alumínium kevert meg.Régebben csak alumínium kávéfőzőnk, kuktánk stb. volt, és elijesztettek bennünket ezektől, hogy nagyon káros a szervezetre.
-
krx21
nagyúr
válasz
Impressa #1020 üzenetére
Van automata gép ami jó kávét csinál... Persze, de horror áron... Ami nem nagyon drága, az bizony igen gyenge... Ezeknél a gépeknél az automatizálást fizeti meg az ember, pedig a karbantartásuk és a használatuk, nem sokkal egyszerűbb, mintha ha van az embernek egy karba daráló és főző komlója...
Az automata gép meg egyenesen a baristák ellensége... Egy barista nem készít kávát, hogy ne tekintse meg az őrleményt, hogy ne maga tömörítsen érzésre...Kérdés: a Tesco-ba kapható ioncserélt lágy víz (200ft/5L) szerintetek, jó kávé főzésre, fölég a gép kímélésére végett, a vízkő miatt???
-
Impressa
őstag
válasz
tariattila #1018 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy a darabkák át fognak férni a tizedmilliméteres lyukakon. Azt sem vitattam, hogy a pogácsa nem jó szűrő. De ettől még át fog jutni rajta x mennyiségben, ami a vízben van oldva.( nullára nem fog redukálódni) Nem véletlenül tiltották be az Eu-ban az automata kávéfőzőkben használatos, a vízzel közvetlenül érintkező alukazánok gyártását. A gyártónak nem érdeke, hogy többletköltsége keletkezzen, de kötelezővé tették.
Ismerem a mérést. Jó, hogy van ilyen tulajdonsága is a pogácsának, de erre valók a vízszűrők (lágyítóoszlopok, patronok), hogy ezt a feladatot, funkciót ellássák.
Engem csak az zavart, hogy túlságosan leírod az automata gépeket.Több tízmillió ember nem tévedhet egyszerre. A darálókések eszpresszó képesek, csak épp a határokat feszegetik - a gépek korlátai, amit említettél -
A karos gépekhez való darálókések is abból az anyagból készülnek( felületedzett koracél), Saeco még a kerámia késekkel is próbálkozik, kevés sikerrel.
De ha a korlátok nem felelnek meg és megtehetem, akkor veszek Elektra, Pavoni, Cimbali, Rancilio, San Marco gépek egyikét.Na nem azért írtam ide, hogy vitát kezdeményezzek bárkivel is, de már késő.
-
tariattila
veterán
válasz
Impressa #1017 üzenetére
megmondom hova megy!
a kávépogácsába...
azon nem jut át ha megfelelő az örleményed...a magyarországi nagy kávés neveket ismerem, párat személyesen is...
ezen nem is rugóznék..az pedig mérésekkel lett alátámasztva, hogy pl. egy alubojleres gaggiába öntött víz alu/ásv.anyag/stb tartalma sokkal több mint ami átment a kávépogácsáján!
a legjobb szűrő...
vagy szerinted az normális lenne, hogy pl. egy levált darabka, részecske a bojler faláról a kávédban landol?
az automata kérdésre már nem is nagyon reagálok... azokon az időkön szerencsére gyorsan túljutottam...
nem is eszpresszóképes az örlőjük stb...van amelyiket lehet hackelni kicsit de azért lássuk már be a korlátaikat!
[ Módosította: radi8tor ]
-
Impressa
őstag
válasz
tariattila #1016 üzenetére
A képen két használt kazán látható. A bal oldali kazánon még ott van az eloxált felület, a jobb oldali kazán felülete sérült és hiányos. Ha szerinted a kazán belsejében nincsenek benne a darabok, akkor hova tűntek?Azért, mert te nem látod, nem azt jelenti, hogy nincs ott. Láttál már szürkére színezett vizet, amely a kazánból jön ki? Mert én igen, nem is egyet. Simán belekerül a lefőzött kávé vizébe is.
Hosszútávon nem mondanám, hogy egészséges lenne, azt figyelembe véve, hogy ilyen formában nincs szükséged az alumíniumra.Régen a Saeco rézkazánokkal szerelte a gépeit, utána áttértek az alura és végül az acélspirálcsöves megoldásra. A réz lenne a legjobb megoldás, de az egyik legdrágább is.
A nagy profi karos gépeknél (amelyeket a kávézókban lehet látni) még mindig rézkazánt használnak.
"ezek komolyabb kávét képesek készíteni mint az automaták..." ez a te véleményed, én nem értek vele egyet.
Lehet, nem sikerült még olyan automata gépből kávét inni, amely jól be volt állítva.
Nagyon szívesen látnálak nálunk egy kávéra, hátha nem lesz ennyire negatív a hozzáállásod, véleményed az automata gépek irányában.Természetesen nem akarlak meggyőzni, csak leírtam a közel 11 éves szerviztapasztalatomat, amelyet a kávéfőgépek világában látok, tapasztalok, és amihez hozzájön a sok-sok további, képzéssel töltött idő külföldön. És a barista barátaimat még meg sem említettem.
-
tariattila
veterán
válasz
Impressa #1015 üzenetére
miért, mi történik ha az alumíniummal érintkezik a víz?
csomó profi eszpesszóképes kisgép alu-réz bojler-fej megoldásokkal operál...
ezek komolyabb kávét képesek készíteni mint az automaták...
nem értem az aggodalmat...
ha a kioldott aluminium a gond akkor az is ki lett vesézve, hogy a kávépogácsa iszonyat hatékony szűrő...
ha sok lenne az oldotf károsanyag akkor sem tudna átjutni rajta...
vagy ami átjut az nagyságrendekkel kevesebb mint ami magában a vízben van... -
Impressa
őstag
-
dReFiX
senior tag
sziasztok, leszeretném cserélni a kotyogós kávéfőzőmet, van most a Tescoban 12990ért Szarvasi SZ612/3 Espresso kávégép, erről mi a véleményetek ? legfőképp arra lennék kíváncsi tud-e ez is hasonló erősségű kávét főzni mint a kotyogós. Köszönöm !
-
egykori
őstag
Egy hete már érdeklődtem egy kávéfőző kapcsán, ami rozsdamentes acélból van, de most képbe került egy alumíniumból készült. A topikban nem találtam egyértelmű választ, hogy melyik a jobb, így kérdezném, hogy szerintetek ez számít?
Láttam, hogy a Bialettiben is van mindkét anyagból készült kávéfőző. - Nem tudom!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest