Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1001) radi8tor válasza krx21 (#1000) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Dolgoztam anno Cafe Perté szomszédságában és valóban itthon pörkölik őket (Budaörs, Gyár u. 2.) :K

⭐ Stella

(#1002) krx21 válasza radi8tor (#1001) üzenetére


krx21
nagyúr

Hát, igen... Nem csak a darált, de a szemes kávé, még csomagolt, bontatlan állapotban is romlik minőségileg... Tehát számít,mennyit áll az a csomag...
Ha itthon pörkölik akkor még el is hiszem ezt a 2 hetes kijelentést... Érezted az illatát?

Aha:
"Az üzem felépítésével jelentős versenyelőnyre tettünk szert a Magyarországon kapható import kávékkal szemben. Heti rendszerességgel pörkölünk, így garantálva a kávék állandó frissességét. Partnereink 15-20 napnál régebben pörkölt kávét sohasem kapnak."

[ Szerkesztve ]

(#1003) radi8tor válasza krx21 (#1002) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Igen, elég erős pörkölt kávé illat volt ott kb 1-2 hetente.
Szerencsére nem minden nap. :)

⭐ Stella

(#1004) egykori


egykori
őstag

Egy hete már érdeklődtem egy kávéfőző kapcsán, ami rozsdamentes acélból van, de most képbe került egy alumíniumból készült. A topikban nem találtam egyértelmű választ, hogy melyik a jobb, így kérdezném, hogy szerintetek ez számít?
Láttam, hogy a Bialettiben is van mindkét anyagból készült kávéfőző. - Nem tudom! :F

[ Szerkesztve ]

(#1005) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#1006) dReFiX


dReFiX
senior tag

sziasztok, leszeretném cserélni a kotyogós kávéfőzőmet, van most a Tescoban 12990ért Szarvasi SZ612/3 Espresso kávégép, erről mi a véleményetek ? legfőképp arra lennék kíváncsi tud-e ez is hasonló erősségű kávét főzni mint a kotyogós. Köszönöm !

(#1007) tariattila válasza dReFiX (#1006) üzenetére


tariattila
veterán

neeeee....

az egy túlbonyolított kotyogó!

ugyan olyan vízforralós átfolyatós csak sokkal nagyobb meghibásodási rátával ! :DDD
(de tényleg!)

annyiért vegyél egy Bialetti Brikka -t !
és nem lesz gondod vele....

(#1008) tariattila válasza radi8tor (#1005) üzenetére


tariattila
veterán

:C

(#1009) biker válasza radi8tor (#1005) üzenetére


biker
nagyúr

nagyban pls!

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1010) radi8tor válasza biker (#1009) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Jobb gomb, kép megjelenítése. ;)

Vagy katt a linkre: [link]

De linkeltem is az eredeti képen.

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#1011) tariattila válasza biker (#1009) üzenetére


tariattila
veterán

+1

(igaz mobilról nézegetem de a szövegek már nem kivehetőek :( )

[ Szerkesztve ]

(#1012) egykori válasza egykori (#1004) üzenetére


egykori
őstag

Esetleg erre? :U

Vagy talán akora lámaságot kérdeztem, ami szóra sem érdemes? Akkor elnézést kérek! :B

(#1013) krx21 válasza egykori (#1012) üzenetére


krx21
nagyúr

Egyértelmű, hogy a rozsdamentes acél a jobb...

(#1014) tariattila válasza krx21 (#1013) üzenetére


tariattila
veterán

az elkészült kávé szempontjából inkább konstrukciófüggő!

az etalon Brikka is alu...

(#1015) Impressa válasza egykori (#1012) üzenetére


Impressa
őstag

A kérdésed teljesen jogos volt. Pl. automata kávéfőzőgép iparban már nem megengedett, hogy a vízzel közvetlenül érintkezzen az alumínium. Ezt rozsdamentes acélcső beiktatásával küszöbölték ki.
A rozsdamentes acél a legellenállóbb anyag ebben az esetben is.

Kávégépek szervizelése. :) Jura, Melitta, Saeco stb. 705077032

(#1016) tariattila válasza Impressa (#1015) üzenetére


tariattila
veterán

miért, mi történik ha az alumíniummal érintkezik a víz?

csomó profi eszpesszóképes kisgép alu-réz bojler-fej megoldásokkal operál...

ezek komolyabb kávét képesek készíteni mint az automaták...

nem értem az aggodalmat...

ha a kioldott aluminium a gond akkor az is ki lett vesézve, hogy a kávépogácsa iszonyat hatékony szűrő...
ha sok lenne az oldotf károsanyag akkor sem tudna átjutni rajta...
vagy ami átjut az nagyságrendekkel kevesebb mint ami magában a vízben van...

(#1017) Impressa válasza tariattila (#1016) üzenetére


Impressa
őstag


A képen két használt kazán látható. A bal oldali kazánon még ott van az eloxált felület, a jobb oldali kazán felülete sérült és hiányos. Ha szerinted a kazán belsejében nincsenek benne a darabok, akkor hova tűntek?

Azért, mert te nem látod, nem azt jelenti, hogy nincs ott. Láttál már szürkére színezett vizet, amely a kazánból jön ki? Mert én igen, nem is egyet. Simán belekerül a lefőzött kávé vizébe is.
Hosszútávon nem mondanám, hogy egészséges lenne, azt figyelembe véve, hogy ilyen formában nincs szükséged az alumíniumra.

Régen a Saeco rézkazánokkal szerelte a gépeit, utána áttértek az alura és végül az acélspirálcsöves megoldásra. A réz lenne a legjobb megoldás, de az egyik legdrágább is.

A nagy profi karos gépeknél (amelyeket a kávézókban lehet látni) még mindig rézkazánt használnak.

"ezek komolyabb kávét képesek készíteni mint az automaták..." ez a te véleményed, én nem értek vele egyet.
Lehet, nem sikerült még olyan automata gépből kávét inni, amely jól be volt állítva.
Nagyon szívesen látnálak nálunk egy kávéra, hátha nem lesz ennyire negatív a hozzáállásod, véleményed az automata gépek irányában.

Természetesen nem akarlak meggyőzni, csak leírtam a közel 11 éves szerviztapasztalatomat, amelyet a kávéfőgépek világában látok, tapasztalok, és amihez hozzájön a sok-sok további, képzéssel töltött idő külföldön. És a barista barátaimat még meg sem említettem.

Kávégépek szervizelése. :) Jura, Melitta, Saeco stb. 705077032

(#1018) tariattila válasza Impressa (#1017) üzenetére


tariattila
veterán

megmondom hova megy!
a kávépogácsába...
azon nem jut át ha megfelelő az örleményed...

a magyarországi nagy kávés neveket ismerem, párat személyesen is...
ezen nem is rugóznék.. :DDD

az pedig mérésekkel lett alátámasztva, hogy pl. egy alubojleres gaggiába öntött víz alu/ásv.anyag/stb tartalma sokkal több mint ami átment a kávépogácsáján!

a legjobb szűrő... ;)

vagy szerinted az normális lenne, hogy pl. egy levált darabka, részecske a bojler faláról a kávédban landol?

az automata kérdésre már nem is nagyon reagálok... azokon az időkön szerencsére gyorsan túljutottam...
nem is eszpresszóképes az örlőjük stb...

van amelyiket lehet hackelni kicsit de azért lássuk már be a korlátaikat!

[ Módosította: radi8tor ]

(#1020) Impressa válasza tariattila (#1018) üzenetére


Impressa
őstag

Nem azt mondtam, hogy a darabkák át fognak férni a tizedmilliméteres lyukakon. Azt sem vitattam, hogy a pogácsa nem jó szűrő. De ettől még át fog jutni rajta x mennyiségben, ami a vízben van oldva.( nullára nem fog redukálódni) Nem véletlenül tiltották be az Eu-ban az automata kávéfőzőkben használatos, a vízzel közvetlenül érintkező alukazánok gyártását. A gyártónak nem érdeke, hogy többletköltsége keletkezzen, de kötelezővé tették.

Ismerem a mérést. Jó, hogy van ilyen tulajdonsága is a pogácsának, de erre valók a vízszűrők (lágyítóoszlopok, patronok), hogy ezt a feladatot, funkciót ellássák.

Engem csak az zavart, hogy túlságosan leírod az automata gépeket.Több tízmillió ember nem tévedhet egyszerre. A darálókések eszpresszó képesek, csak épp a határokat feszegetik - a gépek korlátai, amit említettél -
A karos gépekhez való darálókések is abból az anyagból készülnek( felületedzett koracél), Saeco még a kerámia késekkel is próbálkozik, kevés sikerrel.
De ha a korlátok nem felelnek meg és megtehetem, akkor veszek Elektra, Pavoni, Cimbali, Rancilio, San Marco gépek egyikét.

Na nem azért írtam ide, hogy vitát kezdeményezzek bárkivel is, de már késő. :)

[ Szerkesztve ]

Kávégépek szervizelése. :) Jura, Melitta, Saeco stb. 705077032

(#1021) krx21 válasza Impressa (#1020) üzenetére


krx21
nagyúr

Van automata gép ami jó kávét csinál... Persze, de horror áron... Ami nem nagyon drága, az bizony igen gyenge... Ezeknél a gépeknél az automatizálást fizeti meg az ember, pedig a karbantartásuk és a használatuk, nem sokkal egyszerűbb, mintha ha van az embernek egy karba daráló és főző komlója...
Az automata gép meg egyenesen a baristák ellensége... Egy barista nem készít kávát, hogy ne tekintse meg az őrleményt, hogy ne maga tömörítsen érzésre...

Kérdés: a Tesco-ba kapható ioncserélt lágy víz (200ft/5L) szerintetek, jó kávé főzésre, fölég a gép kímélésére végett, a vízkő miatt???

(#1022) egykori válasza tariattila (#1014) üzenetére


egykori
őstag

Na köszi, pontosan emiatt zavarodtam össze, mivel az etalonnak tartott Bialetti kávéfőzők között több alumíniumot látok, mint pl. a Brikka.
Nekünk egy ilyen méretű lenne megfelelő, és igen tisztességes darabnak, de kissé drágának tűnik, ezért nézegettem a Bialetti főzőket, ahol az alumínium kevert meg.

Régebben csak alumínium kávéfőzőnk, kuktánk stb. volt, és elijesztettek bennünket ezektől, hogy nagyon káros a szervezetre.

[ Szerkesztve ]

(#1023) tariattila válasza Impressa (#1020) üzenetére


tariattila
veterán

az a több tízmillió ember lusta/kényelmes/rohan...
(nem pedig 'nem téved')

soha, de soha nem fog autmata gép olyan kávét készíteni mint egy külön (normális)örlő/gép kombó!

az árakról ne is beszéljünk... hulladék műanyaghalmaz elektronikával és millió mozgó alkatrésszel teletömve!
a bent pangó, avasodó kávéról nembeszélve!

az aluminiumkérdést nem ragozom tovább... meddő vita...
normális gépeket csak az olaszoktól láttam
a gaggiák is az egyik legjobb otthoni kisgépekhez tartoznak... a bialetti pedig a kotyogók királya...
mindkettőben van aluminium
a kávéhoz legjobban értő mérnökök nem tévednek
ez az én véleményem

jelenleg is egy quick mill thermoblokkos (alu) kisgépet használok a reggeli/déli kávézásokhoz...

hiszek azoknak akik kimérték a csapvíz al tartalmát kávé előtt és alubojler/kávé után!

[ Szerkesztve ]

(#1024) Musicbox válasza krx21 (#1021) üzenetére


Musicbox
tag

Azt a vizet a vasalóba vagy a kocsiba tedd, de előbb kóstold meg és kiderül jó alap-e kávéhoz.

(#1025) krx21 válasza Musicbox (#1024) üzenetére


krx21
nagyúr

Az izével nincs baj... Csak gondoltam van valaki aki többet tud róla... Majd megmérem a keménységét és akkor kiderül mennyire lágy...

(#1026) feribk válasza tariattila (#1023) üzenetére


feribk
aktív tag

:)

Üzenetre illik válaszolni...

(#1027) jookomak válasza krx21 (#1025) üzenetére


jookomak
őstag

Hirtelen ezt találtam: 'Fontos, hogy ne tévesszük össze a desztillált vizet az ioncserélt vízzel, mely nem desztillálással készül, és valóban nem való ivásra! Az ioncserélt vizet ipari, valamint közlekedési eszközökben történő felhasználásra készítik olyan módon, hogy a víz keménységét meghatározó, általában karbonát ionokat valamilyen más sóra (általában nátriumra) cserélik le. Ebből a vízből aztán nem rakódik le a vízkő pl. az autók hűtőjének belső felületén.' Szóval inkább ne igyál.

(#1028) madmike


madmike
őstag

Sziasztok!
Tegnap ellátogattunk barátnőmmel a Tamp & Pullba. Le voltam nyűgözve. Egyrészt az eszpresszó valami isteni volt, most már legalább tudom, hogy amit én főzök az egy gyenge eszpresszó utánzat. A barista srác nagyon jó fej volt, készséggel válaszolt a kávéfőzéssel kapcsolatos kérdéseimre, sőt a náluk megtalálható összes kávéfőző (6-7 fajta) működését elmagyarázta. Kaptam egy alap baristaképzést :)
Én eszpresszót ittam, kérdezi a srác, hogy milyen és hogy raktam e bele cukrot. Raktam... Amint meghallotta, már le is főzött mégegyet és mondta, hogy akkor ezt most igyam meg igy ahogy van. És tényleg nem kellett bele cukor. Az itthoni kávém cukor nélkül nem az igazi, de az mennyei volt.

"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan

(#1029) krx21 válasza jookomak (#1027) üzenetére


krx21
nagyúr

Hát lehet, hogy igazad van: ittam belőle és hát nem valami jó az íze...Sőt van benne valami keserű...
Bevásároltam belőle vagy 12 litert egy kávégép szerelő tanácsára... Nem kellett volna...

madmike: Igen, a profin elkészített espresso cukor nélkül is édes! :K

[ Szerkesztve ]

(#1030) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

a kutyugosok azok acelbol vannak? :F :U

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#1031) Katsu válasza BlacKSouL (#966) üzenetére


Katsu
aktív tag

Szia,

Szerintem az 1 adagos szűrőt ne használd. Azt inkább a POD-hoz adták. Az sima kávéval nekem is csak bajt okozott. Én mindig a dupla szűrőt használom és azt töltöm félig vagy tele. Mikor mennyire van szükség.
Nekem már egészen jól megy a tej habosítása. Egyszer egyszer már öntök falevelet, de általában összefolyik az erezete és egy tömör fára hasonlít inkább. :-)
És én is a Milano-t használom, amíg nem lesz darálóm, illetve amíg tanulok.
További jó húzásokat!

Üdv: Katsu

(#1032) BlacKSouL válasza Katsu (#1031) üzenetére


BlacKSouL
addikt

Ráadásul intenzívebb a cappucino íze is, ha a két csésze két bögre megoldás helyett a két csésze kávét egy bögrébe teszem, és arra csinálom meg a tejhabot.
De a hülye tejjel még mindig szenvedek. Van amikor sikerül tökéletes mikrohabot csinálni, van amikor meg hiába küzdök, borsónyi buborékok születnek meg a maradék forró tej. :) De ha beledöglök is kikísérletezem hogy ezzel a jelenlegi helyzettel hogy tudom kihozni a stabil maximumot...

Aláírás (nem kötelező megadni)

(#1033) krx21 válasza BlacKSouL (#1032) üzenetére


krx21
nagyúr

Én ha cappucino mániás lennék, biztos vennék egy tejhab készítő eszközt. Például. Még nekem is kedvem lenne... :K
Ezekkel mindig tökéletes a hab és nem is lehet elrontani...

(#1034) biker válasza krx21 (#1033) üzenetére


biker
nagyúr

teljesen más a hideg tejhab, és más a gőzölt.
A gőzölt édes lesz, mert a tejcukor karamellizálódik benne és meg is keményíti
a hideg tejhab "csak" hab

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1035) krx21 válasza biker (#1034) üzenetére


krx21
nagyúr

Szerintem lehet abba is meleg tejet önteni és az elkészítés komfortja nem összemérhető...
Az elméletet tekintve biztos igazad van... De próbáld ki, hibátlan... Szerintem....
Persze nem ugyan az, bár nekem a hab "csak" dekoráció és mindig a kávára koncentrálok.

[ Szerkesztve ]

(#1036) biker válasza krx21 (#1035) üzenetére


biker
nagyúr

meleg tej != gőzölés

A tej valahol 72-75 fokon forr, a gőz ami a gépből jön, az 115-125 fokos, a cukor it kezd karamellizálódni

szerintd a meleg tej mire jó?

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1037) Katsu válasza BlacKSouL (#1032) üzenetére


Katsu
aktív tag

A habra visszatérve, szerintem azért nem lesz mindig jó, mert a készülékünk gyenge hozzá. Azt értem ez alatt, hogy nem stabilan adja ugyanazt a forró gőzt. Változik a hőmérséklete. Plusz a kezdeti gyakorlatlanságok. Nekem is van, hogy ha megszakadok sem lesz a tej vastag és krémes. Ekkor szoktam Csoki sziruppal díszíteni. :-)

(#1038) Musicbox válasza Katsu (#1037) üzenetére


Musicbox
tag

Jól megválasztod milyen tejet veszel? Ne a zsírtartalom alapján, hanem fehérje mennyisége szerint vásárolj tejet.

(#1039) krx21 válasza biker (#1036) üzenetére


krx21
nagyúr

Persze nem ugyan az, a karamellizációt nem éred el, de mindig kemény sűrű habot érsz el, mindenféle probléma és gond nélkül... Nem a legprofibb de problémamentes és garantált a siker... Ennyire nem foglalkoztam a habbal mint Te... Nekem megfelelne, mert utálom a szörcsögő trutyizást és tej is tele megy vízzel...
Aztán lehet, hogy még nem ittam jó cappuccino... Talán azért mert mindig espresso-t kérek... ;]

(#1040) Katsu válasza Musicbox (#1038) üzenetére


Katsu
aktív tag

Mindig ugyanazt veszem. Ezért gondolom, hogyha néha sikerül és néha nem, akkor a géppel vagy velem van probléma. Esetleg mindkettő. :-)
Azt is tudom, hogy a fehérjét kell nézni, hiszen a tojásnál is a fehérjéből lesz a hab.
De anyagi kereteim határt szabnak és így nem tudok drágább tejet venni. No meg persze némileg lusta is vagyok utána menni a dolognak.

(#1041) BlacKSouL válasza Katsu (#1037) üzenetére


BlacKSouL
addikt

Igyekszem azonos hőmérsékleten gőzölni, vagyis temp surfing'-ezni, és ennek ellenére sem azonos az eredmény. Persze tudom, hogy gyenge a gépünk(stabil gőzkapacitás szempontból), de ha nem jönne össze soha a jó, akkor elsimerném. Ám mivel néha sikerül, ezért csak a stabilitást szeretném elérni."szarabb" tejjel is volt már kiváló tejhab, és drága, hideg, 1,5%-os tejjel is ócska eredmény.
Amikor bedugul a 3 lyukból kettő, akkor rossz, ha szelel legalább 2, akkor jó. (Mármint a Delonghi féle speciál habosító rátéttel.)

Aláírás (nem kötelező megadni)

(#1042) Musicbox válasza Katsu (#1040) üzenetére


Musicbox
tag

Vagy nem ugyanolyan tej van a dobozban :C

(#1043) Katsu válasza Musicbox (#1042) üzenetére


Katsu
aktív tag

Nevetünk, de erre már én is gondoltam. :-)

Kicsit más. Szétszedtem a saeco-m nyomásfokozó karomat, hogy kiszedjem belőle a nyomásfokozót. Ki akartam próbálni, hogy milyen kávét készítek nélküle. Hát nem lett jó, így gyorsan vissza is raktam. Azóta már mesterséges crema sincs a kávén... Esetleg valakinek van ötlete, hogy mit kéne csináljak, hogy újra jó legyen? Már többször szétszedtem meg újra összeraktam, hátha valamit rosszul csináltam, de nem. Nem értem... Kicsit idegesít a dolog, mert egy új kar legalább 8000Ft. az meg a gép árának a fele. Szóval most verem a fejem a falba, hogy ilyen hülye voltam. :-(

(#1044) Musicbox válasza Katsu (#1043) üzenetére


Musicbox
tag

Én úgy tudom 15 ezer körül van a kar , ismerősömnek a javítás fájt 7 ezerbe. :Y

(#1045) Katsu válasza Musicbox (#1044) üzenetére


Katsu
aktív tag

16 ezer volt az egész gépem. :-D
Akkor már inkább eszek még 1 teljes gépet.

(#1046) stangli


stangli
senior tag

Valakinek van tapasztalata, hogy egy ilyen Nespresso utántöltő kapszula meddig használható? :F

(#1047) jozsi252


jozsi252
veterán

Sziasztok

Az lenne a kérdésem hogy van egy Nespresso Turmix TX 100-as kapszulás szerkezetünk. Ehhez hol tudnék szerintetek jó áron venni kapszulát? Lila illetve fekete kellene ( 9-10 ) -es intenzitású inkább. Gyári Nespresso oldalon 110ft/db áron van.

Köszönöm :R

iPhone 13 Pro Max

(#1048) bbuffy válasza jozsi252 (#1047) üzenetére


bbuffy
senior tag

Nespresso kapszulát nem nagyon kapsz olcsóbban. Max ha sokat veszel, úgy szokott lenni mennyiségi kedvezmény.

[ Szerkesztve ]

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#1049) biker válasza stangli (#1046) üzenetére


biker
nagyúr

vettünk coffeeduckot, nem fér bele elég kávé, híg lötty jön belőle :(

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#1050) stangli válasza biker (#1049) üzenetére


stangli
senior tag

akkor marad még a senseo, abba legalább az utántöltő még használható...

thx. :R

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.