Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#63001) Parci válasza soldier2 (#62999) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ez tény, akkor casmo még hírből sem volt, SiD is itta a feka olasz leveket :DDD

diagnosztikai eszköznek anno is bevált, de ma már inkább kávéznék. a toobee-féle dologban is csak annyi lehet, hogy a crema mondjuk a zárt karból kicsurgás alatt összeesik valamelyest. de az ilyesmi engem már nem érdekel, nagyjából úgy is tudom, hogy a saját pörik a végállapot, a casmo referenciának kellett, meg csakazértis jeligére, hogy nemá savanyú legyen.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#63002) Parci válasza Toobee (#63000) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

demá: ha adott a szűrő és benne a kávé, akkor qrvára mindegy, hogy mi tartja! azért ezotériába ne menjünk már át. :(

a kifolyón csurgás alatt bubitlanodó crema legyen az a realitás, amit még elfogadok. érdekelni akkor sem érdekel, de annak legalább lehet értelme.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#63003) Casto válasza soldier2 (#62999) üzenetére


Casto
csendes tag

Először arra gondoltam, hogy én rontok el valamit, aztán arra is, hogy a szűrő, a gép, a hőfok (azt még be is mértem), az őrlő, az előkészítés, stb., stb. okozza a savasságot, de arra tényleg nem gondoltam, hogy csak nekem nem jön be ez :N :DDD

Viszont ahhoz, hogy ezt valóban validálni tudjam, meg kellene kóstolnom egy profi közepes pörkölésű csapolást. Ilyet hol lehet jó eséllyel kóstolni? :DDD

szerk.: és tényleg köszönöm, hogy ilyen segítőkészek vagytok! :R :D

[ Szerkesztve ]

(#63004) meander válasza fragola.6035 (#62978) üzenetére


meander
tag

Boccs nem olvastam vissza, hogy pont mi miatt volt kérdés a Silvia fejhője... nekem egy szonda van a kilépő víztől kb. 2c-re, ezért viszonylag pontosan tudom mérni. Azt lehet mondani, hogy a csapolás megkezdésével kb. 2 fokkal melegebb a víz, ami kifolyik, mint a fej a csapolás előtt. Ha csinálok előáztatást akkor kb. 1+1 fok. A rézcsővel nyilván stabilabb a gép, de nem okoz akkora különbséget, mint a gaggián. Ott nagyban meghatározza, hogy lehet-e "folyamatosan" kávékat készíteni. A Silvia nagyobb bojlere alapból kevésbé érzékeny, de őszintén szólva nincs rézcső -vel -nélkül tesztem, mert a fragola azonnal megcsinálta rá a tuningot. Ha más volt a kérdés sorry, akkor majd kiegészítem

(#63005) Bazsee71 válasza Casto (#62996) üzenetére


Bazsee71
őstag

Egy jó darabig én is így csináltam, aztán azt mondták a nagyok, hogy ha már megvan a jó tömörítés, akkor ne borzoljam feleslegesen. :)

És igen, közepes/világos pörik szeretik az előáztatást, legalábbis ezt tapasztaltam. A nyomás teljesen jó. Még lassítanék a lefolyáson, aztán ha úgyis ott van a savas íz ami nem tetszik, akkor ahogy soldier2 írta, kicsit más irányba kell elindulni kávéválasztás terén.

(#63006) balsa02 válasza Casto (#63003) üzenetére


balsa02
újonc

Nézd, a videón lévő lefolyás durván csatornásodik és deadspotos, ezért savanyú.

(#63007) vTamas35 válasza Bazsee71 (#63005) üzenetére


vTamas35
csendes tag

Meg gépfüggő is az, hogy mennyire szükséges az előáztatás. Rezgő pumpánál lehet elhagyható, vagy kevésbé fontos, mert lassan épül fel a nyomás, de rotopumpánál szerintem nagyon kell. Ott függetlenül az egyéb megoldásoktól (előáztató kamra az e61 fejben) szinte azonnal megcsapja a pogácsát a 9 bar. Nekem utólag került beépítésre a funkció és rengeteget dobott a lefolyások minőségén.

O1G

(#63008) Toobee válasza Parci (#63002) üzenetére


Toobee
veterán

Attól hogy szerinted nincs különbség, meg nem ezotéria. Én csak arra buzdítalak, hogy próbáld ki.

https://barbieripnk.hu/

(#63009) Bazsee71 válasza vTamas35 (#63007) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ez tiszta sor, de tudtommal a Catlerben rezgőszivattyú van.

(#63010) soldier2 válasza Casto (#63003) üzenetére


soldier2
őstag

Ha Androidos telefonod van és busdapesti vagy akkor keress rá a Budapest újhullámos kávézói appra. Valahol láttam egy felsorolást az egész országról, de nem tudom már hol volt (vsz a Daráló telegrammján).

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#63011) Casto válasza balsa02 (#63006) üzenetére


Casto
csendes tag

De hol csatornásodhat? Ha megnézem a pogácsát, akkor nem látok csatornásodásra utaló jelet :(

Tegnap este megtaláltam végre a 17 grammos strada kosaramat, szóval ma reggel azt használtam, finomabbra vettem az őrlést és wdt-ztem, így nagyon szép lefolyást kaptam, sokkal egyenletesebb, folyamatos 9 baros nyomás mellett, de tekintve, hogy ma ki akartam próbálni az új Tanzaniai Barrique Ngila Estate-t, így ízben nem tudom mivel összehasonlítani... :N Bár reggelente amúgy is capuzom, szóval majd az espresso lesz az érdekes :)

(#63012) Casto válasza soldier2 (#63010) üzenetére


Casto
csendes tag

Köszönöm, erre rákeresek! :D :R

(#63013) meander válasza Bazsee71 (#62909) üzenetére


meander
tag

Jelentem megvan a Gachata-ban a narancs és az édesség. Hogy vér-e azt nem tudom, de olyan ritkán találom el az ízeket, hogy öröm bódottá. Csak ajánlani tudom ezt a kávét.

(#63014) adp válasza soldier2 (#63010) üzenetére


adp
őstag

Ha erre gondolsz en linkeltem egyszer:
https://specialty.hu/hu

(Moderator pls linkelje)

(#63015) soldier2 válasza adp (#63014) üzenetére


soldier2
őstag

Köszi, el is mentettem könyvjelzőnek.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#63016) Parci válasza Toobee (#63008) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

Bocs, ez már olyan melysege a hifizmusnak, ahova én nem tudok elkiserni senkit. Ha a kávé elkeszulten elhagyja a szűrőt, akkor muszáj mindegynek lennie, hogy ilyen vagy olyan kifolyon landol a pohárba. Mondom, talán a legbuborekok sinylik meg, az befolyásolja az ízt is. Ezen felül részemről ez ezotéria, nagyon is.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#63017) Toobee válasza Parci (#63016) üzenetére


Toobee
veterán

Sajnálom, hogy sokan nem mernek ellenvéleményt formálni a tiéddel szemben, de szerintem én is kiszálltam ebből a beszélgetésből. Úgysincs sok értelme a tiéddel ellenkezőt állítani, mert akkor jön a vudu, meg a többi hangzatos válasz, amit adni szoktál :)

https://barbieripnk.hu/

(#63018) Symbio válasza adp (#63014) üzenetére


Symbio
senior tag

(#63019) Parci válasza Toobee (#63017) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

Te most szemelyeskedsz. Én rólad semmit sem írtam. Nekem ezotéria, aminek nincs értelme, és a hiten kívül nem kapok konkrét érveket, magyarázatot. Miért jobb ugyanaz a kávé ugyanabból a szurobol, ha másképp folyik ki? Meggyozheto vagyok bármiről, de az kevés, hogy "én erzem". Legyen magyarázata is, ha létező jelenség.

Engem savazni meg azért övön aluli, mert egyrészt nem adtam rá alapot, másrészt hazigazdakent igazán fel sem vehetem a kesztyűt. Remélem, hogy csak indulatbol irtad, bár az "ilyenkor mindig" nem sok teret hagy a jóindulatú ertelmezesnek :(

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#63020) Bazsee71 válasza Toobee (#63017) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ebben a témában én is a nyitott kar mellett teszem le a voksom. És nem arra kihegyezve, hogy más-e az íze vele a kávénak, mert összekóstolást nem csináltam, hanem mint segédeszköz. Ott a csilliós géppark, a méregdrága kávé, nyitott kar nélkül pedig pont az utolsó momentumról maradunk le, ami igen beszédes tud lenni.

De a szakmailag megalapozatlan véleményem az, hogy biztosan az ízekre is hatással van, normál karnál csak van egy köztes fizikai kontaktus a csészébe érkezés előtt, illetve a crema összetétele is változik. Előbbit tartom lényegesnek, mert azért lássuk be, senki nem zsíroldózza a kart minden csapolás után.

(#63021) Parci válasza Bazsee71 (#63020) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

Nem a diagnosztikai mivoltarol van szó, az nem kérdés.

De oké, szerinted: a crema osszeesik, a karrol pedig régi zsírt old le a lefolyó kofi. Én egyikben sem hiszek, mint lényeges faktor, de legalább valami magyarázat. A cremat könnyű tesztelni, mert ki lehet kevergetni a levegőjét a kavebol. Hajrá! :)

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#63022) soldier2


soldier2
őstag

Azért egymásnak ne essetek egy ilyen nyolcadrangú témán mint a kifolyó megléte vagy hiánya. Ízre érkeztem különbséget a skalpolt karral, de nyomásmérőm nem volt, és a kézi karosoknál akarva akaratlanul befolyásol a látvány (jobban vagy kevésbé nyomod ha spriccel, esetleg átmenetileg csökkented a nyomást stb) én ennek tudtam be, most meg ki nem bányászom a kifolyós kart a pincéből. Pumpás gépnél ez nyilván kiesik, én sem értem a különbséget ha van egyáltalán. Poénnak szántam az eredeti kis szösszenetet, vita lett belőle, sajnálom. A vuduk többségének van értelme, hatnak valamelyest az elkészült ital minőségére, de az, hogy ez kinek éri meg és kinek nem, az változó. Én simán megértem Parcit is, hogy neki ez nem kell (itt nem a karra gondolok, ham a wdt és egyéb esőtáncra), de az előkészítésre kényes kávékkal nem lesz ezek nélkül tökéletes a végeredmény (csúcsidőn kívül budapesti menő helyen is láttam gyors, akár wdt-nek is felfogható matatást).

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#63023) Bazsee71 válasza Parci (#63021) üzenetére


Bazsee71
őstag

Nem ilyen szempontok alapján nyitott karozok (egyszerűen szeretem a látványt), így tesztelni sem fogom, a darálókkal volt mostanában elég játszadozás, most már kávézni szeretnék. :)

Ettől függetlenül ami egy normál karban lerakódik, az szerintem(!) nem elhanyagolható tényező. Ehhez hozzá tartozik, hogy nálam már króm nincs a belső felén, egyből megtapad minden, teflonozáson is gondolkodtam. Utóbbit nem vittem végig, egyrészt a nyitott kar használata miatt, másrészt meg csak duplát húzok.

soldier2: Köszi, egy hónap kiesés és el is felejtem, hogy a nyomásszabályzóhoz/előáztatáshoz meg kell is a vizuális megerősítés, mert simán műszer alapján - egyelőre - nem megy. Ezt most nem a vitához, mert nem ezen a síkon mozogtunk.

[ Szerkesztve ]

(#63024) meander válasza Parci (#63021) üzenetére


meander
tag

ugye a vita szigorúan véve arról szól, hogy két tökéletesen ugyanolyan lefolyású kv más ízt ad-e. Tekintve, hogy ebben a műfajban a lágy szellőre is darálót állítanak valószínűleg igen, de bizonyítani nem tudom, nem próbáltam és nem is érdekel. Én is inkább a gyakorlati és így ízbeli hasznát emelném ki a nyitott karnak, hiszen nem laboratóriumban kávézunk. Mániákus nyitott karos vagyok, mert szeretem látni mi történik a pogácsával és azt vettem észre, hogy a casmoknál egy egészen kis hiba elég ahhoz, hogy lényegesen gyengébb legyen a végeredmény. Utálom az összes vudut, azért csináltam pumpát, hogy ne söprögessem a darálót, stb. de amíg nem áll elő egy jó wdt eszköz (Joltiét kellene valószínűleg sorozatgyártani) addig kénytelen vagyok foglalkozni vele. Egy Jolti - Fragola megállapodás szövegezésének még a mai napon nekiállok

(#63025) Casto


Casto
csendes tag

Jelentem beültem a 9 bar nevü helyre, amit a specialityn találtam :)

Nagyon kis hangulatos hely, egy ketkaros la pavonit használnak és mellette chemex és syphon kv is kérhető! :D

A rendelésnél külön megkérdezik, hogy világos, vagy sötétebb pörkölésből kérsz-e. Picit hülyének néztek, hogy egyedül kértem egy dopiot és egy Nocciola with nutella-t, aggódtak hogy rosszul leszek ;P

Az utóbbit itt nem elemzem, mert a Nuttelázott pohárban felszolgált tejes kávéból nem tudom, hogy milyen ízeket lehetne kiérezni, de ettől függetlenül nagyon finom volt. :DD A doppio esetében megértettem, hogy mit kellene elérni. Enyhén savas volt, kicsit fás-kakaós utóízzel (nem tudom, hogy hivatalosan ezt hogy hívják, de olyan volt, mint a kakaóbab, amit a Kapuczinertől rendeltem). Crema nem sok volt és az is elég gyenge. Viszont nagyon érdekes dolog történ és igazából ezt akartam megosztani veletek. Azért kértem doppiot, hogy ki tudjam próbálni cukorral és anélkül is (logikusan fordított sorrendben). Cukor nélkül a fent leírt ízeket és savasságot éreztem, viszont egy kevés cukor hozzáadásával olyan erősen citrusos kávét kaptam, amit otthon szoktam húzni. Ezt viszont nem tudom hova tenni. A cukor a savakat kihozza, nem pedig elnyomja?!

(#63026) balsa02 válasza Casto (#63011) üzenetére


balsa02
újonc

De hol csatornásodhat? Ha megnézem a pogácsát, akkor nem látok csatornásodásra utaló jelet :(

Gyakorlatilag mindenhol.

A csatornásodást a kávé szemcsék alakzárása akadályozza meg. Az alakzáráshoz összeszorító erő kell, ami két forrásból jöhet
1./ a pogácsán átáramló víz nyomásvesztéséből
2./ az alsó és felső szűrő közé befeszülő őrleménytől

Az 1. esetben van egy kritikus áramlási sebesség ami alatt az egységnyi kockára eső delta p (nyomásgörbe deriváltja) már túl alacsony, és nem képes kellő erővel összeszorítani az őrleményt és megindul a csatornásodás. Külsőleg ilyenkor felázhat vagy feldagadhat az őrlemény.
lásd
https://baristahustle.com/blogs/barista-hustle/espresso-recipes-time "Now for the tricky bit." rész

A kritikus áramlási sebesség alá esés megtörténhet a preinfusion szakaszban annál az őrleménynél is, ahol preinfusion nélkül az nem történne meg, vagy pl. túl kúpos szűrő esetén a széleken.

Az is problémás tud lenni, ha a preinfusion nem ér le a pogácsa aljáig így két különböző struktúrát kapsz más ellenállással és deltap-vel, ahol a felsőben be fog csatornásodni, az alsóra meg túl nagy nyomás esik ilyenkor.

A konkrét esetben szerintem a túl finom és/vagy túl sok őrlemény és a preinfusion ideje (igazából a kettő párosítása) okozza a problémát, legalábbis erre indulnék el.

(#63027) Casto válasza balsa02 (#63026) üzenetére


Casto
csendes tag

Basszus, én csak egy jó kávét szeretnék csapolni/inni, nem űrrakétát fellőni! ;]

Ha belegondolok, hogy az egész onnan jött, hogy felújítottuk a konyhát és akartam egy beépíthető kávéfőzőt... :))

Nagyjából értem, amit írtál, hogy hogyan/miként tudom javítani, majd meglátom...

Köszönöm a segítséget! :DDD

[ Szerkesztve ]

(#63028) bluesfan válasza Casto (#63027) üzenetére


bluesfan
tag

"Ha belegondolok, hogy az egész onnan jött, hogy felújítottuk a konyhát és akartam egy beépíthető kávéfőzőt..."

Látod, látod?
Addig piszkálgattad az ékszíjat, hogy berántott a szecskavágó. :DD

[ Szerkesztve ]

(#63029) Bazsee71 válasza Casto (#63027) üzenetére


Bazsee71
őstag

Szerintem nálad még nem az az eset áll fenn, amit a fórumtárs és a cikk is felvázol. Bár megpróbálhatod, hogy kevesebb és durvább őrlemény, de nem sok jóra számítok. :)

Az pedig egy jó tapasztalás lehet, ha a begyakorlott folyamatot kipróbálod előáztatás (preinfusion) nélkül is. Már csak azért is, mert így tudni fogod, hogy mit tesz hozzá ízben, akarod-e vagy sem.

(#63030) vtechun


vtechun
veterán

Sziasztok! Hario Mini Mill leváltására szeretnék valamilyen elektromos őrlőt, gazdaságos áron. A Hario szintjét ha hozza, akkor már jó. Mit tudtok ajánlani. Dolce Gustoval főzöm a kávét, tölthető kapszula, friss pár hetes pörkölésű kávékkal.

Csak unom ezt a sok darálást(minden reggel 5-15 perc, attól függően mennyi adagot kell darálnom) :)

[ Szerkesztve ]

(#63031) -v- válasza vtechun (#63030) üzenetére


-v-
addikt

15 percig tekergeted a mini millt :F te jó ég .. már olyan alkarod lehet mint a popeyenek :D [link]

(#63032) Rush77 válasza vtechun (#63030) üzenetére


Rush77
aktív tag

Ha épkézláb darálót szeretnél akkor Graef CM702 kb 30ért.

(#63033) freaghill válasza -v- (#63031) üzenetére


freaghill
őstag

(#63034) Parci válasza meander (#63024) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

Abszolút megertem, ha valaki szereti látni, hogy mi történik. Én nem akarok minden egyes kavenal mindent beleadni, hogy 100%-os legyen, nekem az is fontos, hogy szeressem csinálni. Néha kellhet a 100%. De az megy zárt karral is. De mivel senki sem próbálja ki, majd veszek egy nyitottat és megnezem én. Remélem utána már arra sem lesz szükség, hogy g.cozva legyek.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#63035) Kávé Kálmán válasza meander (#63024) üzenetére


Kávé Kálmán
tag

Nyitott/naked/skalpolt (mindenki találja meg a Magájét :-)) vita: ezek a diskurzusok a legjobbak, egészen odáig, amíg nem folyika vér....

A témával kapcsolatosan sokakban elég erős becsípődések élnek. Sokan halálra frusztrálták magukat vele, de csak mert:

- kávéelőkészítésben nem jutottak egyről a kettőre (nem szeretnek törődni a precíz mennyiséggel, eloszlatással stb., ellenben 0,6 fokos hőmérsékleti különbségek ízre tett hatásáról folytatnak akadémikus vitákat)
- vagy a gépük nem teszi lehetővé a stabil shot-ok (lefolyás) készítését (az előáztatás, még inkább a fokozatos előáztatás majdnem nélkülözhetetlen, a nyomásprofilozás pedig nagyon hasznos segítség), ha 9 bar ugrik a mégoly gondosan előkészített pogácsának, az ott komoly roncsolásra képes (itt nem lényegtelen, hogy mennyi a rés a tömörített kávépárna és a zuhanyrózsa között. Minél kisebb, esetleg 0 annál jobb az esélyünk.)
- szar az őrlőjük
- szar a kávéjuk...... vagy nem szar, de esetleg szélsőségesen világos pörkölésű (nem ideális eszpresszó készítésre), amivel lehet küzdeni, mint malac a jégen. Aki eszpresszóként a világos pörkölést favorizálja, az barátkozzon meg azzal a gondolattal, hogy néha nem fog magyarázatot találni arra, hogy miért néz ki szarul a nyitott szűrőtartós lefolyása.

Azt gondolom, hogy "minden egyéb változatlan" mellett, ha csukott szemmel készítenénk és fogyasztanánk, akkor 0 azaz NULLA a különbség. De kevés az ennyire rutinos home barista, azaz néha ki kell nyitnunk közben a szemünket. Ha kinyitjuk, akkor amellett, hogy nagyobb hatékonysággal juttatjuk az őrleményt a szűrőbe azt is látjuk, hogy a skalpolt csapolásunk b@szott jól tud kinézni, és szeretjük is nézegetni. Hogy nem osztja kétté? Pórbléma még egyet csinálni? Nem. Megárt a dupla? Nekem?! Nem. Akkor meg minek is használjak kifolyósat? Hogy takarítani kelljen?! Mosogatni azt nem szeretek. A NAKED ömlengéseim miatt meg - kellő rutin után - nem kell. Ez elég egyértelműen ide billenti nekem (nemcsak nekem) a mérleg nyelvét. Az pedig bizonyított, hogy az ízlelés az nem totálisan objektív valami, a készítés ceremóniája, a közben átélt ingerek befolyásolják az ízélményt (ha a szemünk és az elménk is NYITVA van). Már legalább kétszer linkeltem itt is. Megteszem harmadszor is (Peter Giuliano "tollából". Magukat hardcore kávésoknak vallóknak kifejezetten ajánlott olvasmány :D):

http://petergiuliano.tumblr.com/post/57855351075/the-importance-of-ritual-or-the-most-important

Valaki kűggye át Parci-nak is. Nagyon bölcsen ignore list-re tett.

(#63036) Bazsee71 válasza Parci (#63034) üzenetére


Bazsee71
őstag

Hát csak elértük célunkat, működött a veszélyes Naked-terv. :DDD

(#63037) Casto válasza bluesfan (#63028) üzenetére


Casto
csendes tag

Ne is mondd... :P

(#63038) Casto válasza Bazsee71 (#63029) üzenetére


Casto
csendes tag

Igen, most összegyűjtöttem minden javaslatot és addig nem is zavargok, amíg végig nem próbálok minden variációt :DD

Majd beszámolok, hogy mire jutottam! :)

Viszont ez a savasság-cukor dolgot még mindig nem tudom hova tenni... :F

(#63039) Bazsee71 válasza Casto (#63038) üzenetére


Bazsee71
őstag

A savas kávékat nem nagyon szoktam cukrozni, mert nekem az már nagyon émelyítő. Talán a cukor nem nyomja el különösebben a savakat, csak a tej.

(#63040) Casto válasza Bazsee71 (#63039) üzenetére


Casto
csendes tag

Igazából nem azon csodálkoztam, hogy nem nyomja el a savakat, hanem azon, hogy borzalmasan kiemelte őket!

Vagy ez csak nekem nem logikus? Amúgy ez így normális?

[ Szerkesztve ]

(#63041) von toth válasza Bazsee71 (#63009) üzenetére


von toth
tag

MI a különbség a két pumpa között? Profi gépekbe rezgőszivattyút építenek?

(#63042) Parci válasza Bazsee71 (#63036) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

kibírom röhögés nélkül azért ezeket a fölösleges köröket, a személyeskedést pláne. :U

egyébként meg kb. ingyen van kipróbálnia akárkinek: csapolj nyitott karral, de ne rögtön a csészébe, hanem tedd alá a másik kart és azon keresztül menjen a csészébe. lehetőleg ne legyen tök hideg a második kar sem, de amúgy azonnal ki lehet kóstolni, ahogy elszaródott a kávé.

de mindjárt kimegyek és leflexelem a kart. remélem úgy is teljes értékű, nem muszáj feliratosat venni. mellesleg ezen már gondolkodtam egyszer: olyan nyeákeád kar, hogy nem nyitott a teljes átmérőben, csak mondjuk 80%-ig, normál karból flexelve, épp azért, hogy egy pici védelem legyen a lézersugarak ellen, de amit kell, azt már lehessen látni.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#63043) Bazsee71 válasza Parci (#63042) üzenetére


Bazsee71
őstag

Remélem azt a kis OFF aktuálpolitikai kitekintést nem vetted személyeskedésnek. :U

Mint írtam, én ugyan nem fogom tesztelgetni, csak a felvetésekre reagáltam. Játszadoztam pár hónapot a ZM késsel meg a nyomásszabályozóval is, most már a kávéra szeretnék koncentrálni a géppark és az eszközök helyett. A flexelősdi pedig jó megoldás, ahogy olvastam, fragola bármit előszeretettel vág, aprít. :)

(#63044) Parci válasza Bazsee71 (#63043) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem, ez a személyeskedés: "Úgysincs sok értelme a tiéddel ellenkezőt állítani, mert akkor jön a vudu, meg a többi hangzatos válasz, amit adni szoktál :)"

ebben benne van, hogy beszélgetek veled, de közben seggfejnek gondollak, már ezer éve.

az meg abszurd, hogy ne lehetne ellenvéleményt megfogalmazni az enyémmel szemben, most is kb. egyedül vagyok azzal, hogy fölöslegesnek tartom a nyitott kart, ha valaki már kidiagnosztizálta magát. és egyébként éppen ezt írom én is: eleget hifiztem már a kávéval, most már csak inni szeretném, tudom, hogy szitálhatnék, hogy kevergethetnék, de nem fogok. és ha így néha nem lesz tökéletes, na bumm, de legalább ne spriccelje össze a konyhát, mert akkor az egészet abbahagyom.

végül: egy jó daráló és gép után lehet azt mondani, hogy milyen bolond valaki, hogy nem vuduzik még, ha már ennyit beleölt. de azt is lehet mondani, hogy azért is ölt bele ennyit, hogy ne kelljen vuduzni. biztos, hogy a robur őrleménye még jobb lenne, ha még őrlés után vuduznám, de én annak örülök, hogy elég jó már magában, így ezt megúszhatom. a mazzer minié például nem volt az, azt én is vuduztam.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#63045) Toobee válasza Parci (#63044) üzenetére


Toobee
veterán

Felesleges többet belegondolni. Ismerjük egymást, nem monitor mögül osztom az észt anélkül, hogy azt se tudnád ki vagyok, mi vagyok. Nem gondollak segfejnek, elleben azt gondolom és meg is írtam, hogy nem mindig jó veled vitázni, eddig kerültem is, de a naked kapcsán nem fogom. Utolsó hsz-em volt a témában (bár igazából nem a témáról írok...)

https://barbieripnk.hu/

(#63046) von toth


von toth
tag

Vagy inkább a kérdésemre válaszolhatnátok cicaharc helyett... :DDD

(#63047) paljoc


paljoc
tag

Most mindenki szépen fogja meg a zárt szűrőtartó karját és úgy ahogy épp van, fellelt állapotban pattintsa ki a szűrőt és nézzen, szagoljon bele…ezzel nem akarok semmit mondani, csak úgy mondom... :)

(#63048) meander válasza Parci (#63042) üzenetére


meander
tag

ha komolyan gondolod, akkor inkább egy esztergályosnak add oda. Vagy esztergával, vagy lyukfúróval egy pillanat alatt elkészíti és még szép is lesz. Ez volt az én tervem is, csak nem bírtam leszedni a műanyag fogantyút a karról. Így utólag lehet nem is kellett volna, de úgy felidegesített, hogy végül az építkezésen a gépészek méteres csőkulccsal addig húzták, míg szét nem darálták.

(#63049) titusz248 válasza paljoc (#63047) üzenetére


titusz248
csendes tag

Én reggel és este is használat után kipantittom, elmosom a szűrőt és kart is aztán szárazra törlöm és csak a következő használatkorr pattintom össze ismét :P

(#63050) bluesfan válasza titusz248 (#63049) üzenetére


bluesfan
tag

Dettó, plusz még a kifolyócsőrt is le szoktam venni és külön elmosom, eltörlöm azt is. :))

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.