Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#120001) rastacsz válasza Cathfaern (#120000) üzenetére


rastacsz
tag

+ a kotyogós viszonylag fixen valamilyen értéken tartja a hőfokot, amit szerintem James Hoffmann méregetett, kávékalmár setupjával. Utána kellene nézni, hogy mennyi volt a hőfok.

[ Szerkesztve ]

There are 2 types of people in this world. Avoid them both.

(#120002) zolnagy válasza lszlfrng (#119996) üzenetére


zolnagy
őstag

Volt nálam is egy impresso klasszik blend, ami nálam espressonak nem volt túl jó, de brikkában megtáltosodott. Épp kapóra jött, vittem is a brikkával nyaralásra. :)
Abban lehet valami, amit Cathfaern fórumtárs ír. Próba szerencse.

(#120003) PpenoO válasza Kulbi (#119999) üzenetére


PpenoO
őstag

Kalmár zacskói klaszisokkal jobbnak néznek ki mint a sima Kapucziner, de mégis papír. Várok egy hetet akkor, aztán átrakom műanyagba és mennek a fagyasztóba. Köszi szépen.

[ Szerkesztve ]

(#120004) RetepNyaraB válasza PpenoO (#120003) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

De valami bevonat van rajtuk belülről.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#120005) norkov84 válasza PpenoO (#120003) üzenetére


norkov84
tag

Mostanában 2 hetet szoktam vele várni. De nekem frissen is adja, régebben volt olyan, hogy pénteken csapra is vertem a szerdai pörkölést :DDD

(#120006) cooi11 válasza PpenoO (#120003) üzenetére


cooi11
senior tag

Szia!
Ha csak simán betekernéd a papír csomagolást frísnentartó fóliába (folpackba),
az nem lenne jó ?

[ Szerkesztve ]

(#120007) icm válasza lszlfrng (#119996) üzenetére


icm
tag

Nem sok az a 94-98°C egy közepesen sötétnek? Próbáld meg inkább a 90-92°C-ot.

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#120008) lszlfrng válasza Cathfaern (#120000) üzenetére


lszlfrng
csendes tag

Köszi :R , megint tanultam valami újat. Utánanéztem a "turbo shot"-nak. Azt értettem meg eddig, hogy az őrlést kell annyira durvára venni, hogy 20mp környékén csorogjon le. Készítettem két tesztet egyre durvább őrléssel és valóban közelít az íz a brikkához. Az utóíze mindenképp.
Azt is mondják, hogy hiába a durvább őrlemény és gyorsabb lefolyás a kioldódás mértéke majdnem akkora mint a klasszikus presszónál. Ha ez így összejön, akkor a nálam félrecsúszott pörkölést lehet ezzel a módszerrel korrigálni.

(#120009) konzumpro válasza lszlfrng (#120008) üzenetére


konzumpro
senior tag

Sage Barista Pronál szinte tökéletesek a gyári beállítások turbo shothoz. Még a hőfok is jó középen, pedig presszóhoz emelni kell kicsit.
Minden jól beállított automata is gyakorlatilag turbo shotot főz.

(#120010) LazacX


LazacX
tag

Áttérek az Oscarról a vízpancsolásra én is. Jó lesz kezdésnek az 5 literes desztillált vízhez a 0.2 g szódabikarbóna és 0.8 g keserűsó? Ha nincs kedvem folyton kutyulgatni, egy pufferoldat hűtőben meddig áll el?

(#120011) hoffman_ válasza LazacX (#120010) üzenetére


hoffman_
nagyúr

én februárban kevertem 6,5g keserűsó + 4,5g szódabikarbóna + 1L desztvizet puffernek. (talán Rao recept ez?) így 5L DM-hez kell 50g ebből. könnyen lehet, hogy van ennél jobb, de nekem jól működik, legalábbis nem veszek észre problémát. csökkentheted a puffer méretét, nekem napi 4-5 kávéval még megvan az 1L fele a hűtőben.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#120012) RetepNyaraB válasza LazacX (#120010) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

A szóda sztem nagyon kevés presszóhoz. Még talán filterhez is. De majd eldöntöd íz alapján. Ha neked így jó, akkor úgy jó!

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#120013) LazacX válasza RetepNyaraB (#120012) üzenetére


LazacX
tag

Ja, nem írtam: csak presszó.

(#120014) lszlfrng válasza icm (#120007) üzenetére


lszlfrng
csendes tag

Köszi a tippet :R . Visszavettem 92-re és a "turbo shot"-al együtt pont az az íz jött le mint a Brikkával. A pontos hőfokot nem ismerem, mert a GC-ben a PID a blokkot méri nem a vizet, de a lényeg megvan.

(#120015) bbuffy


bbuffy
senior tag

Néhány képet dobtam fel a hirdetésbe is, de itt látszik hogy nagyon szép a masina.
topikban hc uraknak 240, amúgy 249.

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#120016) iatti válasza bbuffy (#120015) üzenetére


iatti
aktív tag

enyémre nem volt itt nagy mozgás tavaly ősszel. itt elég hardkór a csapat, a keménymag szerintem nincs több 15-20 embernél. tedd fel a szegedi oldalra,hátha.

(#120017) koxx válasza iatti (#120016) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Barista eszkoz piacon elmegy fel nap alatt

(#120018) bbuffy válasza koxx (#120017) üzenetére


bbuffy
senior tag

Oda feldobtam most.

Szegedi célanyalóka oldal rég skip :D

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#120019) sz.zs.


sz.zs.
senior tag

Segítséget, ötleteket kérnék. Hogyan, miből, mivel lehetne ilyen, vagy hasonló csepptálcát és rácsot legyártani, legyártatni a Mini Gaggiához? 3D nyomtatás is szóba jöhet, ha azzal működhet.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#120020) stereofan válasza sz.zs. (#120019) üzenetére


stereofan
tag

a "rácsot" itt szerintem le tudják gyártani, írjál nekik.
inkább az alsó részt lesz nehezebb megoldani.

minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo

(#120021) vicces1


vicces1
aktív tag

Idei legjobbab etiópot ittam a Rusty Coffee-ban Akarattyán, tökéletes gyümölcsös savakkal, balansszal, mégis domináns ízjegyek, illatában és állagában is hibátlan, patent hőfokon, vagy csak nem kényeztettem magam manapság, de bitang jó volt.
Nagyon friss pöri is volt, asszem max 2 hetesek.
Jó pofa, hogy kivan téve egy "raklap" kilós kiszerelésű Casino Mocca meg One Eleven, de nem eladó :D
-Nem mintha megengedném magamnak.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#120022) sz.zs. válasza stereofan (#120020) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Köszi, de ha alja nincs akkor a rács sem fontos :N

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#120023) Ludovicus válasza zolnagy (#120002) üzenetére


Ludovicus
aktív tag

Melyik? Én most a brazil-indiával szenvedek, van egy keserü utoize, amit nem tudok eltüntetni. Próbáltam mindent az általuk adott recept mellett, de :( A brikkának még adok egy esélyt.

(#120024) icm válasza lszlfrng (#120014) üzenetére


icm
tag

Közben benéztem én is kicsit. Ha sötét és közepesen sötét, akkor mehetsz még lejebb is a hőfokkal, 88-90… és nem is kell turbo shotolni. Mediumra a 90-92… valamiért elsőre ez ugrott be.
Nekem is GC plusz ultimate titanium pro superfinish van (kihagytam valami posztfixumot? :))) tudom hol és mit mér a szonda :)

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#120025) icm válasza sz.zs. (#120019) üzenetére


icm
tag

Az alja elsőre nekem mélyhúzottnak tűnik, kis darabszám esetén nem nagyon lesz nagy érdeklődés. Azt 3d nyomtatnám. A csepptálca teteje az már egyszerűbb ha van élhajlító és lézervágó is. Rajzban segíthetek ha gondolod…

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#120026) zolnagy válasza Ludovicus (#120023) üzenetére


zolnagy
őstag

Pont az :)

(#120027) AIex válasza sz.zs. (#120019) üzenetére


AIex
tag

Szia !

Én az alját 3D nyomtatással csináltatnám meg, magát a rácsot, pedig szakműhelyben, lézer, vagy vízsugaras vágóval vágatnám ki.

szerk. @icm megelőzött.

[ Szerkesztve ]

(#120028) Gery0505 válasza sz.zs. (#120019) üzenetére


Gery0505
tag

Egyik barátom itt csináltatott az erősítőihez kóracélból fedlapot, meg előlapot, itt meg tudják hajlítani a csepptálcát is, és valami finom hegesztési módszerrel meghegesztik neked. A fedlapot meg lézerrel kivágják neked szépen. Sajnos nem lesz olcsó, viszont szép lesz. Egyébként, ha találsz olyan céget, ahol vízzel vágnak, az még jobb, mert a lézer megégeti a kóracélt, és a vágás mellett kékes színű lesz, meg ráég a fólia. De le lehet szedni szépen azt is. :)

"Failure is always an option." Adam Savage

(#120029) Csabszin válasza LazacX (#120010) üzenetére


Csabszin
csendes újonc

A pancsolgatást a drága desztvízzel is kerülöm mostanában. 5 liter csapvizet lassan felforralok-ebbe néha 1 liter saját szűrésű ioncserélt víz is jöhet, kb 1 liter. Félreteszem hűlni, akár egy napra is. Papírszűrőn szűrve áthajtok kb 4 litert Laica szűrőn, coffee@tea betéttel. Ez kb 4 nK fok lesz titrálással mérve, majd a maradékkal tovább keményítem kb 6 nK-fokra.
Ízben inkább jobb, mint a kevert.

Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó

(#120030) sz.zs.


sz.zs.
senior tag

Vivina café- Nassimocca
Hallott már róluk, esetleg kóstolta valaki a kávéikat? Saját pörkölések, van eszpresszó és omniroast. A Nőtincsi piacon találkoztam ma velük, amit ott ittam Guatemala annyira nem győzött meg, ezért nem is mertem venni.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#120031) Ice Man74 válasza v-paci (#118409) üzenetére


Ice Man74
újonc

Szia Nagy Balázs vagyok szeretném megkérdezni találtál kávégép szerelőt? Nekem is hasonló problémám lenne Köszönöm előre is válaszod!

(#120032) Toobee


Toobee
veterán

A 151G kés sajnos nem lesz jó presszóra. Jöhet az F. Egyébként elég tiszta ízeket hozott, csak a nyomásmérő kis se mozdult.

Szóval ezt a különleges tételt, a Casino Mocca Keramot az Ode+MP késsel ittam. Száraz feldolgozású kenyai kávé, ilyet nem sűrűn kapni jó minőségben. Filter pörkölés, nekem bejött. Meglepően édes, nem véletlen szerepel az ananász, szamóca, a barack vonal meg a finom savakat írja le jól (szerintem). Első kávé volt, majd még játszom vele, de azért itt is igaz, hogy a jó anyagot elég nehéz elrontani.


lehet hétfőn jön az unifilter is.

[ Szerkesztve ]

https://barbieripnk.hu/

(#120033) sz.zs. válasza Gery0505 (#120028) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Hasonló kaliberű Érdi cég ahol voltam és a csepptálcát nem tudják megcsinalni sajnos .

[ Szerkesztve ]

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#120034) LazacX válasza Csabszin (#120029) üzenetére


LazacX
tag

Ezekből semmi sincs nekem. Mennyivel olcsóbb mint a desztillált víz? Tulajdonképpen azt sem tudom, mennyibe kerül a desztvíz.

[ Szerkesztve ]

(#120035) AIex válasza sz.zs. (#120033) üzenetére


AIex
tag

Hajlítani tudnak. Ha az alját mindenképpen rozsdamentesből szeretnéd, akkor lézerrel ki kell vágatni, a 4 oldalát felhajlítani, az éleket pedig lézerrel, vagy avival összehegeszteni.

Persze ez plusz utánajárás, idő, és ktg.

(#120036) Cathfaern válasza LazacX (#120034) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

DM-ben 650 Ft 5L. Müllerben 495 volt amikor legutóbb vettem kb. 2-3 hete, de azóta drágulhatott.

(#120037) lszlfrng válasza rastacsz (#120001) üzenetére


lszlfrng
csendes tag

Megmértem a Brikkát. A kezdéskor, a kilépő kávé 78-80°C, utána szépen emelkedik és a végénél - amikor fröcsög - 93-94°C. A teljes lefolyás 60-90mp között volt. A mérést a modernebb, 2 személyes Brikkával készítettem (belül van a súlyszelep) . Van egy 4 személyesem is, régebbi, aminek a tetején van a nagy súlyszelep. Ezzel úgy emlékszem rövidebb ideig - nagyobb elánnal - folyt le a kávé.

(#120038) bbuffy


bbuffy
senior tag

Köszi az aktív érdeklődést, NZ el is kelt. :R

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#120039) bbuffy


bbuffy
senior tag

Fellow Stagg EKG hófehér keveset futott nagyon, egy éve nem filtereztem kb, szóval ez is nagyjából új. 45.000.- Dobozával.
Hirdetés és képek hamarosan.

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#120040) bbuffy


bbuffy
senior tag

És Hogy teljes legyen a füst a fehér vonalnak, Acaia Pearl 49.990.-
hirdetés és képek hamarosan. Kétszer töltöttem mióta megvan, ez mindent elárul.

...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/

(#120041) lszlfrng válasza lszlfrng (#120037) üzenetére


lszlfrng
csendes tag

Ha már kéznél volt a hőmérő (K, és nagyon pontos) gondoltam megmérem a GC-ből kilépő víznek a hőmérsékletét. 90°C-ra állítottam a PID-et és a kilépő víz 80°C volt és nagyon gyorsan esett 70°C alá. Azt hittem bénázok és többször nekifutottam, karral, kar nélkül. Nem változott. Felmerültek a kérdések,
- nálatok mi a tapasztalat?
- van valami spéci módszer a méréshez?
- emeljem fel a PID-et 100°C-ra, hogy 90°C-os vizet kapjon a kávé?

A PID-en nincs beállítva hőkorrekció.

És egy off topic: csak nekem tűnik a GC egy kezdetleges thermoblokkos kávéfőzőnek? (Mivel nem a vizet melegíti, hanem a tartályt). :F

Minden választ előre köszönök! :R

(#120042) Uyuarasy válasza lszlfrng (#120041) üzenetére

Ha biztosan jol mer a homerod, akkor en a PID-en allitanek; azt hiszem a PV bias (Pb) funkcio erre valo - esetedben 10 lesz az erteke.

Szerk.: en nem allitottam meg at az enyemet, mert csak egy IKEA-s hushomero van itthon ... :)

[ Szerkesztve ]

(#120043) zolnagy válasza lszlfrng (#120041) üzenetére


zolnagy
őstag

Hogy mérted?
Ahogy sz.zs. írta neked anno? [link]

(#120044) icm válasza lszlfrng (#120041) üzenetére


icm
tag

Le is írtad a problémát, nincs kompenzáció. 10-8 körüli értékek szoktak lenni. Esetedben a 10°C adódik ki - ha minden mérés pontos…
Ha klasszikus értelemben vesszük az a különbség, hogy egyik esetén a víz ahogy áthalad a járaton közben melegszik fel (thermoblokk) míg a másik esetben egy vízzel teli edényed van (legyen bármennyire is kevés annak az edénynek a kapacitása) amit melegítesz. A fűtőszáll elhelyezése szerintem ebben az esetben nem releváns.

"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci

(#120045) #98690560 válasza Toobee (#120032) üzenetére


#98690560
törölt tag

Szia! Érdekelne, hogy ez a recept honnan jött neked, tudatosan készítetted így, vagy esetleg csak egy ilyen beállításon állt az őrlő és kipróbáltad?
Én ugyanezt a kávét vettem és rendesen szenvedek vele. A klasszikus 1:2 arány a 25 mp-es idővel teljesen rossz eredményt ad, a Casino Mocca egy 1:2,5 arányt javasolt hozzá, 35-40 mp körüli csapolással, de szintén szóra sem érdemes az eredmény. Viszont megláttam a te elkészítési módodat és sikerült is rögtön a közelébe lőnöm az őrlőt és láss csodát, majdnem kiugrott az ananász a csészéből. Még nem az igazi így sem, de a jövőbeni próbálkozások kapcsán sokat segítene, ha kaphatnék néhány tippet, hogy hogyan indultál ki az elkészítéssel miután megvetted ezt a kávét, mert nekem az a tapasztalatom, hogy az iskolában tanított eszpresszó készítési anyag az kapásból totál elhasal mondjuk egy CM tételnél.

(#120046) koxx válasza Toobee (#120032) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ez a Kalmár-féle profilozó cucc?

(#120047) hoffman_


hoffman_
nagyúr

kishibásnak tűnő tuning-alap GC jó áron, ha esetleg érdekes valakinek.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#120048) sz.zs. válasza hoffman_ (#120047) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Már este is függőben volt…

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#120049) Toobee válasza #98690560 (#120045) üzenetére


Toobee
veterán

Szia!
1:2 arányt klasszikus pörkölések esetén lehet jól alkalmazni, szerintem. Tehát jól tetted, hogy feljebb mentél. Ez most itt egy filter pörkölés (nem tudom, hogy te azt vettél-e), én ritkán veszek eszpresszót a Casino Moccától, bár most kíváncsiságból jött pár tétel presszóból is (Yukro már az új, 22 kg-os Probaton készült például).
Szóval én kezdésnek az ilyen kávéknál ezeket szoktam kipróbálni:

Blooming espresso
Turbo shot
hosszú előáztatás, majd "normál" lefolyás

1:3-1:7 között szoktam tartani a kivonatolást, elkészült italminőségtől függően módosítom ezeket. Nem kell semmi komolyra gondolni, ha például olyan kávé van épp nálam, ahol nem tud elég finomra menni az Ode, akkor csak blooming és turbo shot jöhet szóba, de most itt például még ezzel a hosszú előáztatással is karcoltam alulról a 7 bart, mert nem kér finom őrleményt ez a kávé. Mióta van flow kit, kis túlzással nem ittam még szart, nagyon egyszerű lekezelni vele a hibákat.

Egyébként van sok magyarázó videó, én a Decenttel készülteket keresném, mert ott látsz mindent. Pl.: Turbo Bloom vs Turbo shot on Decent Espresso Machine | Is there any difference?

#120046 koxx: SEP, igen. De csak az app, maga a nyomásmérő nincs meg hozzá, abból csak egy analóg van a gépemen.

Emlékszem, egy időben nagy divat volt az is, hogy már tized fokok mekkora változást hoznak ízben. Szóval én már a fejhőmérőt sem használom, nagyjából megvan, hogy a beállított nyomásértékem esetén mennyit kell hűtőcsapolnom és onnan indítok mindent. Már el is adtam az Y splittert, számomra így szebben mutat a gép. A nyomásmérő fontosabb adatot közöl - szerintem -.

https://barbieripnk.hu/

(#120050) hoffman_ válasza sz.zs. (#120048) üzenetére


hoffman_
nagyúr

uhh benéztem, valóban, ez nem szúrta ki a szemem, bocsi.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.