Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sh4d0w:] Rebel Moon - Ne nézd meg!
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
- [Re:] [attilasd:] A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- [Re:] [ubyegon2:] Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] [ldave:] New Game Blitz - 2024
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
rastacsz
tag
+ a kotyogós viszonylag fixen valamilyen értéken tartja a hőfokot, amit szerintem James Hoffmann méregetett, kávékalmár setupjával. Utána kellene nézni, hogy mennyi volt a hőfok.
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
zolnagy
őstag
Volt nálam is egy impresso klasszik blend, ami nálam espressonak nem volt túl jó, de brikkában megtáltosodott. Épp kapóra jött, vittem is a brikkával nyaralásra.
Abban lehet valami, amit Cathfaern fórumtárs ír. Próba szerencse.
PpenoO
őstag
Kalmár zacskói klaszisokkal jobbnak néznek ki mint a sima Kapucziner, de mégis papír. Várok egy hetet akkor, aztán átrakom műanyagba és mennek a fagyasztóba. Köszi szépen.
[ Szerkesztve ]
RetepNyaraB
veterán
De valami bevonat van rajtuk belülről.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
norkov84
tag
Mostanában 2 hetet szoktam vele várni. De nekem frissen is adja, régebben volt olyan, hogy pénteken csapra is vertem a szerdai pörkölést
cooi11
senior tag
Szia!
Ha csak simán betekernéd a papír csomagolást frísnentartó fóliába (folpackba),
az nem lenne jó ?
[ Szerkesztve ]
icm
tag
Nem sok az a 94-98°C egy közepesen sötétnek? Próbáld meg inkább a 90-92°C-ot.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
lszlfrng
csendes tag
Köszi , megint tanultam valami újat. Utánanéztem a "turbo shot"-nak. Azt értettem meg eddig, hogy az őrlést kell annyira durvára venni, hogy 20mp környékén csorogjon le. Készítettem két tesztet egyre durvább őrléssel és valóban közelít az íz a brikkához. Az utóíze mindenképp.
Azt is mondják, hogy hiába a durvább őrlemény és gyorsabb lefolyás a kioldódás mértéke majdnem akkora mint a klasszikus presszónál. Ha ez így összejön, akkor a nálam félrecsúszott pörkölést lehet ezzel a módszerrel korrigálni.
konzumpro
senior tag
Sage Barista Pronál szinte tökéletesek a gyári beállítások turbo shothoz. Még a hőfok is jó középen, pedig presszóhoz emelni kell kicsit.
Minden jól beállított automata is gyakorlatilag turbo shotot főz.
LazacX
tag
Áttérek az Oscarról a vízpancsolásra én is. Jó lesz kezdésnek az 5 literes desztillált vízhez a 0.2 g szódabikarbóna és 0.8 g keserűsó? Ha nincs kedvem folyton kutyulgatni, egy pufferoldat hűtőben meddig áll el?
hoffman_
nagyúr
én februárban kevertem 6,5g keserűsó + 4,5g szódabikarbóna + 1L desztvizet puffernek. (talán Rao recept ez?) így 5L DM-hez kell 50g ebből. könnyen lehet, hogy van ennél jobb, de nekem jól működik, legalábbis nem veszek észre problémát. csökkentheted a puffer méretét, nekem napi 4-5 kávéval még megvan az 1L fele a hűtőben.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
RetepNyaraB
veterán
A szóda sztem nagyon kevés presszóhoz. Még talán filterhez is. De majd eldöntöd íz alapján. Ha neked így jó, akkor úgy jó!
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
LazacX
tag
Ja, nem írtam: csak presszó.
lszlfrng
csendes tag
Köszi a tippet . Visszavettem 92-re és a "turbo shot"-al együtt pont az az íz jött le mint a Brikkával. A pontos hőfokot nem ismerem, mert a GC-ben a PID a blokkot méri nem a vizet, de a lényeg megvan.
bbuffy
senior tag
iatti
aktív tag
enyémre nem volt itt nagy mozgás tavaly ősszel. itt elég hardkór a csapat, a keménymag szerintem nincs több 15-20 embernél. tedd fel a szegedi oldalra,hátha.
Barista eszkoz piacon elmegy fel nap alatt
bbuffy
senior tag
Oda feldobtam most.
Szegedi célanyalóka oldal rég skip
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
stereofan
tag
a "rácsot" itt szerintem le tudják gyártani, írjál nekik.
inkább az alsó részt lesz nehezebb megoldani.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
vicces1
aktív tag
Idei legjobbab etiópot ittam a Rusty Coffee-ban Akarattyán, tökéletes gyümölcsös savakkal, balansszal, mégis domináns ízjegyek, illatában és állagában is hibátlan, patent hőfokon, vagy csak nem kényeztettem magam manapság, de bitang jó volt.
Nagyon friss pöri is volt, asszem max 2 hetesek.
Jó pofa, hogy kivan téve egy "raklap" kilós kiszerelésű Casino Mocca meg One Eleven, de nem eladó
-Nem mintha megengedném magamnak.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
Köszi, de ha alja nincs akkor a rács sem fontos
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Ludovicus
aktív tag
Melyik? Én most a brazil-indiával szenvedek, van egy keserü utoize, amit nem tudok eltüntetni. Próbáltam mindent az általuk adott recept mellett, de A brikkának még adok egy esélyt.
icm
tag
Közben benéztem én is kicsit. Ha sötét és közepesen sötét, akkor mehetsz még lejebb is a hőfokkal, 88-90… és nem is kell turbo shotolni. Mediumra a 90-92… valamiért elsőre ez ugrott be.
Nekem is GC plusz ultimate titanium pro superfinish van (kihagytam valami posztfixumot? ) tudom hol és mit mér a szonda
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
icm
tag
Az alja elsőre nekem mélyhúzottnak tűnik, kis darabszám esetén nem nagyon lesz nagy érdeklődés. Azt 3d nyomtatnám. A csepptálca teteje az már egyszerűbb ha van élhajlító és lézervágó is. Rajzban segíthetek ha gondolod…
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
zolnagy
őstag
Pont az
AIex
tag
Szia !
Én az alját 3D nyomtatással csináltatnám meg, magát a rácsot, pedig szakműhelyben, lézer, vagy vízsugaras vágóval vágatnám ki.
szerk. @icm megelőzött.
[ Szerkesztve ]
Gery0505
tag
Egyik barátom itt csináltatott az erősítőihez kóracélból fedlapot, meg előlapot, itt meg tudják hajlítani a csepptálcát is, és valami finom hegesztési módszerrel meghegesztik neked. A fedlapot meg lézerrel kivágják neked szépen. Sajnos nem lesz olcsó, viszont szép lesz. Egyébként, ha találsz olyan céget, ahol vízzel vágnak, az még jobb, mert a lézer megégeti a kóracélt, és a vágás mellett kékes színű lesz, meg ráég a fólia. De le lehet szedni szépen azt is.
"Failure is always an option." Adam Savage
Csabszin
csendes újonc
A pancsolgatást a drága desztvízzel is kerülöm mostanában. 5 liter csapvizet lassan felforralok-ebbe néha 1 liter saját szűrésű ioncserélt víz is jöhet, kb 1 liter. Félreteszem hűlni, akár egy napra is. Papírszűrőn szűrve áthajtok kb 4 litert Laica szűrőn, coffee@tea betéttel. Ez kb 4 nK fok lesz titrálással mérve, majd a maradékkal tovább keményítem kb 6 nK-fokra.
Ízben inkább jobb, mint a kevert.
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
Vivina café- Nassimocca
Hallott már róluk, esetleg kóstolta valaki a kávéikat? Saját pörkölések, van eszpresszó és omniroast. A Nőtincsi piacon találkoztam ma velük, amit ott ittam Guatemala annyira nem győzött meg, ezért nem is mertem venni.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Ice Man74
újonc
Szia Nagy Balázs vagyok szeretném megkérdezni találtál kávégép szerelőt? Nekem is hasonló problémám lenne Köszönöm előre is válaszod!
Toobee
veterán
A 151G kés sajnos nem lesz jó presszóra. Jöhet az F. Egyébként elég tiszta ízeket hozott, csak a nyomásmérő kis se mozdult.
Szóval ezt a különleges tételt, a Casino Mocca Keramot az Ode+MP késsel ittam. Száraz feldolgozású kenyai kávé, ilyet nem sűrűn kapni jó minőségben. Filter pörkölés, nekem bejött. Meglepően édes, nem véletlen szerepel az ananász, szamóca, a barack vonal meg a finom savakat írja le jól (szerintem). Első kávé volt, majd még játszom vele, de azért itt is igaz, hogy a jó anyagot elég nehéz elrontani.
lehet hétfőn jön az unifilter is.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
Hasonló kaliberű Érdi cég ahol voltam és a csepptálcát nem tudják megcsinalni sajnos .
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
LazacX
tag
Ezekből semmi sincs nekem. Mennyivel olcsóbb mint a desztillált víz? Tulajdonképpen azt sem tudom, mennyibe kerül a desztvíz.
[ Szerkesztve ]
AIex
tag
Hajlítani tudnak. Ha az alját mindenképpen rozsdamentesből szeretnéd, akkor lézerrel ki kell vágatni, a 4 oldalát felhajlítani, az éleket pedig lézerrel, vagy avival összehegeszteni.
Persze ez plusz utánajárás, idő, és ktg.
Cathfaern
nagyúr
DM-ben 650 Ft 5L. Müllerben 495 volt amikor legutóbb vettem kb. 2-3 hete, de azóta drágulhatott.
lszlfrng
csendes tag
Megmértem a Brikkát. A kezdéskor, a kilépő kávé 78-80°C, utána szépen emelkedik és a végénél - amikor fröcsög - 93-94°C. A teljes lefolyás 60-90mp között volt. A mérést a modernebb, 2 személyes Brikkával készítettem (belül van a súlyszelep) . Van egy 4 személyesem is, régebbi, aminek a tetején van a nagy súlyszelep. Ezzel úgy emlékszem rövidebb ideig - nagyobb elánnal - folyt le a kávé.
bbuffy
senior tag
Köszi az aktív érdeklődést, NZ el is kelt.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
bbuffy
senior tag
Fellow Stagg EKG hófehér keveset futott nagyon, egy éve nem filtereztem kb, szóval ez is nagyjából új. 45.000.- Dobozával.
Hirdetés és képek hamarosan.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
bbuffy
senior tag
És Hogy teljes legyen a füst a fehér vonalnak, Acaia Pearl 49.990.-
hirdetés és képek hamarosan. Kétszer töltöttem mióta megvan, ez mindent elárul.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
lszlfrng
csendes tag
Ha már kéznél volt a hőmérő (K, és nagyon pontos) gondoltam megmérem a GC-ből kilépő víznek a hőmérsékletét. 90°C-ra állítottam a PID-et és a kilépő víz 80°C volt és nagyon gyorsan esett 70°C alá. Azt hittem bénázok és többször nekifutottam, karral, kar nélkül. Nem változott. Felmerültek a kérdések,
- nálatok mi a tapasztalat?
- van valami spéci módszer a méréshez?
- emeljem fel a PID-et 100°C-ra, hogy 90°C-os vizet kapjon a kávé?
A PID-en nincs beállítva hőkorrekció.
És egy off topic: csak nekem tűnik a GC egy kezdetleges thermoblokkos kávéfőzőnek? (Mivel nem a vizet melegíti, hanem a tartályt).
Minden választ előre köszönök!
Ha biztosan jol mer a homerod, akkor en a PID-en allitanek; azt hiszem a PV bias (Pb) funkcio erre valo - esetedben 10 lesz az erteke.
Szerk.: en nem allitottam meg at az enyemet, mert csak egy IKEA-s hushomero van itthon ...
[ Szerkesztve ]
zolnagy
őstag
Hogy mérted?
Ahogy sz.zs. írta neked anno? [link]
icm
tag
Le is írtad a problémát, nincs kompenzáció. 10-8 körüli értékek szoktak lenni. Esetedben a 10°C adódik ki - ha minden mérés pontos…
Ha klasszikus értelemben vesszük az a különbség, hogy egyik esetén a víz ahogy áthalad a járaton közben melegszik fel (thermoblokk) míg a másik esetben egy vízzel teli edényed van (legyen bármennyire is kevés annak az edénynek a kapacitása) amit melegítesz. A fűtőszáll elhelyezése szerintem ebben az esetben nem releváns.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
#98690560
törölt tag
Szia! Érdekelne, hogy ez a recept honnan jött neked, tudatosan készítetted így, vagy esetleg csak egy ilyen beállításon állt az őrlő és kipróbáltad?
Én ugyanezt a kávét vettem és rendesen szenvedek vele. A klasszikus 1:2 arány a 25 mp-es idővel teljesen rossz eredményt ad, a Casino Mocca egy 1:2,5 arányt javasolt hozzá, 35-40 mp körüli csapolással, de szintén szóra sem érdemes az eredmény. Viszont megláttam a te elkészítési módodat és sikerült is rögtön a közelébe lőnöm az őrlőt és láss csodát, majdnem kiugrott az ananász a csészéből. Még nem az igazi így sem, de a jövőbeni próbálkozások kapcsán sokat segítene, ha kaphatnék néhány tippet, hogy hogyan indultál ki az elkészítéssel miután megvetted ezt a kávét, mert nekem az a tapasztalatom, hogy az iskolában tanított eszpresszó készítési anyag az kapásból totál elhasal mondjuk egy CM tételnél.
Ez a Kalmár-féle profilozó cucc?
hoffman_
nagyúr
kishibásnak tűnő tuning-alap GC jó áron, ha esetleg érdekes valakinek.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
Már este is függőben volt…
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Toobee
veterán
Szia!
1:2 arányt klasszikus pörkölések esetén lehet jól alkalmazni, szerintem. Tehát jól tetted, hogy feljebb mentél. Ez most itt egy filter pörkölés (nem tudom, hogy te azt vettél-e), én ritkán veszek eszpresszót a Casino Moccától, bár most kíváncsiságból jött pár tétel presszóból is (Yukro már az új, 22 kg-os Probaton készült például).
Szóval én kezdésnek az ilyen kávéknál ezeket szoktam kipróbálni:
Blooming espresso
Turbo shot
hosszú előáztatás, majd "normál" lefolyás
1:3-1:7 között szoktam tartani a kivonatolást, elkészült italminőségtől függően módosítom ezeket. Nem kell semmi komolyra gondolni, ha például olyan kávé van épp nálam, ahol nem tud elég finomra menni az Ode, akkor csak blooming és turbo shot jöhet szóba, de most itt például még ezzel a hosszú előáztatással is karcoltam alulról a 7 bart, mert nem kér finom őrleményt ez a kávé. Mióta van flow kit, kis túlzással nem ittam még szart, nagyon egyszerű lekezelni vele a hibákat.
Egyébként van sok magyarázó videó, én a Decenttel készülteket keresném, mert ott látsz mindent. Pl.: Turbo Bloom vs Turbo shot on Decent Espresso Machine | Is there any difference?
#120046 koxx: SEP, igen. De csak az app, maga a nyomásmérő nincs meg hozzá, abból csak egy analóg van a gépemen.
Emlékszem, egy időben nagy divat volt az is, hogy már tized fokok mekkora változást hoznak ízben. Szóval én már a fejhőmérőt sem használom, nagyjából megvan, hogy a beállított nyomásértékem esetén mennyit kell hűtőcsapolnom és onnan indítok mindent. Már el is adtam az Y splittert, számomra így szebben mutat a gép. A nyomásmérő fontosabb adatot közöl - szerintem -.
https://barbieripnk.hu/
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.