Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#108001) Parci válasza Bazsee71 (#107996) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mármint mini gaggiailag?

vst 15-öt neki, meg 10-15 mp előáztatást lenyomott karral, aztán meg szépen rá kell dolgozni a karra. te rendes kávékat iszol ;], tetszeni fog!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#108002) Toobee válasza Toobee (#107984) üzenetére


Toobee
veterán

Minivel se rossz. De ebből azért elég lesz 250g, a többi megy a fagyóba. Itthon nagy sikert aratott, rég volt már klasszikus ízvilág.

https://barbieripnk.hu/

(#108003) Parci válasza Toobee (#108002) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én is most ittam egy klasszikot a minivel, működik :)
(avixes nagyszemű nicaragua vagy el salvador, már nemtom, melyikből pörköltem -- kicsit túlhúztam)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#108004) Bazsee71 válasza Parci (#108001) üzenetére


Bazsee71
őstag

Még egy kis idő, míg hozzám kerül, de már nagyon várom, köszi a tippeket! :)

Szerk.: beszámolok majd az élményekről huzamosabb használat után.

[ Szerkesztve ]

(#108005) bl4ze válasza Toobee (#108002) üzenetére


bl4ze
veterán

Jól hangzik, bátor vagy: nem mertem volna megkóstolni :)

Nálam most egy Costadoro "Espresso" megy, nagyon jó klasszik cucc az is :)

.:. bl4ze .:.

(#108006) Parci válasza Bazsee71 (#108004) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

kíváncsi leszek. nem semmi, hogy még mindig ilyen kereslet van rá itt a topikban, reneszánszát éli "szegény". faternak is nagyon bejött, mondta, hogy összehasonlíthatatlanul élhetőbb a pavoninál (ezzel együtt még mindig billeg, hogy adjuk-e el).

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#108007) WarLock07222 válasza Parci (#108001) üzenetére


WarLock07222
tag

Én amúgy inkább a "fogásponton" előáztatok. Lenyomva teljesen a kar csak addig van, amíg meg nem telik vízzel a henger. AZtán mikor már van ellenállása a karnak, ott "tartom" egy picit úgy, hogy ne vesszen el a nyomás, de azért ne full powerrel menjen :D Nemtom te is ugyanerre gondoltál-e, vagy csak simán lenyomva tartod a kart, kvázi nyomásfelépülés nélkül.

(#108008) mjxb90


mjxb90
csendes újonc

Sziasztok

Két kérdésem lenne ugyanazon témakörhöz: erősen gondolkozom, hogy a munkahelyi kávézást feldobnám egy elektromos kotyogós főzővel (gáz rezsó/tűzhely, indukciós főzőlap nem áll rendelkezésre) viszont nem tudom milyen modell lenne érdemes erre a feladatra.
Van itt valaki aki próbált már ilyet? Javaslatok mellette vagy ellene?

Ugyanitt: ha jól emlékszem volt már téma korábban a kotyogóshoz való kávéőrleménnyel való játék (finomabb őrlemény, szűrőpapír használata, stb..) Ehhez milyen tippeket tudnátok adni indulásnak? Mit érdemes módosítani a folyamaton? Eddig kb annyit foglalkoztam ezzel a témával, hogy a kedvenc kávézónkban vásárolt szemes kávét leőröltettem amit teljes mértékben az ottani baristára bíztam (szemcseméret ügyileg).

Köszi előre is :)

(#108009) verti1 válasza Parci (#108001) üzenetére


verti1
tag

Lenyomott karral, tartva csak a pogi teteje ázik a vízben, mivel nyitott a bojlered. Ha egyáltalán a papír átenged valamit. Nem azt mondom, hogy nem jó a kávé csak nem ugyan az mint az1-2-3 bar-os klasszik előáztatás. Szerintem ha levennéd a kart akkor száraz lenne a pogi, az alja és a közepe tuti.

[ Szerkesztve ]

(#108010) Parci válasza verti1 (#108009) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

egész pontosan úgy csinálom, hogy lenyomom a kart, aztán visszaengedem annyit, hogy épp egy pillanatra rányomja a papírt a kávéra, aztán kinyomom megint. tapasztalataim szerint azért picit nő a mennyiség így, tehát valamit érnie kell.

de tisztában vagyok a lehetőségekkel ;)

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#108011) Gery0505 válasza Parci (#108010) üzenetére


Gery0505
tag

Lebuktál, akkor ilyen titkos-Fellinit csinálsz... :DD

"Failure is always an option." Adam Savage

(#108012) Superkee


Superkee
csendes tag

Sziasztok,

Régóta tervezem, hogy komolyabban elkezdjek foglalkozni a kávézás világával, mivel eddig elsősorban kotyogós illetve kapszulás kávét ittam.Elsőre úgy gondoltam, hogy belepőkategóriával kezdenék, és majd később ha úgy látom max váltok egy jobb gépre.

Az összefoglaló alapján őrlő esetén a Graef cm702 néztem ki. A kávégép esetén akadtam el. Itt használt gépet tervezek venni max 50k forint értékben. Ez az az összeg amibe a Gaggia Classic, Baby már nem fér bele amennyire én észrevettem. Azonban a Gaggia Evolutiont találtam már ekörül. Régebbi kommentekek olvasva én úgy vettem ki, hogy ezt kb nekem találták ki ennyiért, egy jó kezdő gép

Kiváncsi lennék a véleményetekre, hogy megéri e az a modell, vagy szánjak e rá még többet és válasszam a classic-baby párosból valamelyiket. Az őrlő esetén is szivesen elfogadok ajánlásokat.

Emellett a másik a kérdésem, hogy mik azok az alap kiegészitők ami nélkül nem lehet normális presszó kávét inni. (pl tamper, tizedes pontos mérleg stb)

(#108013) verti1 válasza Parci (#108010) üzenetére


verti1
tag

Ez így már ér valamit, de nem ezt írtad csak azért akadt fenn a szemem rajta…:))

(#108014) Parci válasza verti1 (#108013) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ezek ilyen apróságok, amiket a hosszabb távú használat alatt szed magára az ember, meg néha változtat is rajtuk, nem gondoltam, hogy most ekkora fókusz van ezen :)

sajnos igazi fullos fellinit nem célszerű csinálni ezzel a géppel, pedig jó lenne!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#108015) petfoto válasza Superkee (#108012) üzenetére


petfoto
tag

Amikor én tettem fel itt ugyanezt a kérdést 2+ éve, azt kaptam (ami az eredmény is lett) tanácsként, hogy Graef702 + Gaggia Classic (2015 előtti) kell nekem. Alatta ne. Az Általad kérdezett gépet nem tudod az igényeid (hamar jönnek majd) szerint bővíteni, tuningolni és eladni sem. A GC alkalmas erre. Ki lehet fogni néha tuning nélkülit nem túl drágán. A Graef-ot is kinövöd hamar, de jól el lehet adni, főként garival. Utána egy régi Mazzer. Aztán jöhet valamilyen rendes kv a helyi pörkölőktől, erre lesz tipp bőven itt. Ha ez is kevés lesz, akkor már vastagabb pénztárca kell a fejlesztéshez :D...

(#108016) thomasrc


thomasrc
tag

Bocs, ha volt már:

Ikeás french pressel szeretnék kávét készíteni, csak úgy kíváncsiságból. P&Y Choco Madness van itthon. Hányasra állítsam az őrlőt, egyáltalán számít ez vagy csak annyi a lényeg, hogy minél durvább legyen a szemcseméret? Egyébként Graef CM 702 és 11-13-ason van nálam az espresso szint, ha ez segít. Arra gondoltam, hogy feltolom max-ra... Jó lesz vajon?

Illetve a vízhőmérséklet érdekelne még, hogy itt mennyire kell figyelni erre? Ugye ehhez a kávéhoz 88 fokos PID ajánlott espresso esetén, de French Press az gondolom teljesen más tészta.

+1 Tegyük fel, hogy bejön a French Presses kávé vonal, akkor ez nagyjából azt fogja jelenteni, hogy naponta többször vagy legalábbis néhány naponta tekergetem az őrlő állását. Ilyenkor nem fog belerontani a képbe espresso esetén, hogy a durva őrleményből marad némi lappangó az őrlőben? Ki szoktam pofozni, amennyire tudom, de a tapasztalat az, hogy minimális mennyiség még így is szokott maradni benne.

(#108017) sz.zs. válasza Superkee (#108012) üzenetére


sz.zs.
senior tag

50e Ft-ért egy Evolution nagyon túl van árazva, annyit egy Baby ér kb. Várni kell, előbb, utóbb felbukkan egy. De mint előttem is írták, egy Classic lenne az igazi , csak hát igen nehéz kifogni.

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#108018) WarLock07222 válasza Superkee (#108012) üzenetére


WarLock07222
tag

Nem tudom, hogy ezek pontosan mennyire kőbe vésett számok vagy esetleg van némi rugalmasság mögötte, de szerintem kb. "aranyszabály", hogy már a kezdetben is érdemes annyi szintet kihagyni, amennyit csak lehet. Egyrészt azért, mert ha hamar rájössz, hogy mégsem adja ez a hobbi, akkor már legalább olyan gépet vettél, amit egyszerű továbbadni és nem veszít nagyon az értékéből (ez mondjuk a Gaggia Classic szint minimum) másfelől pedig ha mégis megtetszik ez a dolog, akkor a saját életed egyszerűsíted. Szóval GC alá nem nagyon mennék a gépet illetően. A Graef kezdésnek valószínűleg okés, viszonylag könnyű is továbbadni, de elég hamar kinövős, ha rájössz, hogy tetszik a dolog.

(#108019) Zen42 válasza thomasrc (#108016) üzenetére


Zen42
tag

A helyzet az, hogy az életben nem fogsz tudni a CM702-vel french pressezni. Még ha ki is veszel belőle egy alátétet, akkor is túl finom lesz az őrlemény ahhoz még maxon is.

(#108020) thomasrc válasza Zen42 (#108019) üzenetére


thomasrc
tag

Ez biztos? Időközben keresgéltem és itt fel vannak sorolva a Graef őrlők is:
https://honestcoffeeguide.com/guides/coffee-grind-size-chart/

Mondjuk nem írják, hogy milyen alátéttel értik a fokozatot. De ha ki kell venni az alátétet French Press-hez, akkor ez így tényleg necces lesz. :(

[ Szerkesztve ]

(#108021) LazacX válasza Superkee (#108012) üzenetére


LazacX
tag

Az Evo tök jó kezdésnek, de nem árt figyelembe venni, hogy milyen kiépítésben árulják. Ha alapgép, akkor nem ér ennyit, de mondjuk le lehet alkudni a felére. :DDD Viszont ezt is lehet masszívan tuningolni, ha nem is olyan szinten mint a Classicot. Pl. OPV, új vízterítő, felsőszűrő, PID, Rancilio gőzkar. Ha ilyen gépet árulnak, ott már megfontolandó a vétel. Ha meg tovább lépsz, gyakorlatilag ugyanannyiért el is lehet adni. A szűk keresztmetszet amúgy is inkább a Graef lesz. Kezdésnek még palackos vagy kevert lágy víz, vagy valamilyen vízlágyító, tamper. Ha gyakran cserélgeted a kávékat, pláne világos pörköléseket iszol, akkor a mérleget nem úszod meg, de ha nem, akkor tapasztalati úton egy pálinkás pohár jó lesz űrmértéknek az adagos daráláshoz.

(#108022) Superkee


Superkee
csendes tag

Köszi a válaszokat, végül meggyöztetek és a classicra megyek rá. Akinek van esetleg eladó az nyugodtan irhat :D

(#108023) Cathfaern válasza Superkee (#108012) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Szerintem az első lépés egy jobb őrlő, tizedpontos mérleg és jó minőségű kávé. Kotyogóssal jó alapanyagból meglepően jó kávét lehet főzni ha jól csinálod. Ezekkel már önmagában drasztikusan fel tudod javítani a kávézási élményedet még mielőtt beleesel az "espresso" nevű mélységes pénznyelőbe :)

(#108024) Superkee válasza Cathfaern (#108023) üzenetére


Superkee
csendes tag

igen, amig nem találok megfelelö gépet ezt terveztem csinálni :)

(#108025) Cathfaern válasza thomasrc (#108016) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Az őrlő részéhez nem tudok hozzászólni, de ha filter finomságot el tudsz érni, és a Hoffmann-féle french press receptet használod, akkor az jó lesz french presshez is (lassan kéne már valami pénzt kérnem tőle amennyit linkelem :D). Ettől függetlenül mindegy milyen őrlőd van meg milyenre őrlöd a kávét, french pressben akkor is benne lesz a kávé, szóval ne várj filteres tisztaságot.

Kávé neve alapján én French press-el is relatív alacsony hőfokon kísérleteznék, kezdésnek azért inkább 92-94 körül, de lehet annál is lentebb kell menni.

(#108026) Bazsee71 válasza Parci (#108010) üzenetére


Bazsee71
őstag

AP papír mindenképpen kell, vagy csak extra?

(#108027) Parci válasza Bazsee71 (#108026) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

a gép gyenge pontja, hogy kúszik-mászik felfelé a zacc/kávélé. ha totál semmilyen felliniszerű dolgot nem csinálsz, valamint a felsőszűrőt serényen törölgeted, akkor talán elhagyható, de nekem egyszerűbb így

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#108028) Bazsee71 válasza Parci (#108027) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ennyit megér a gép tisztasága, van is itthon egy rakat AP papír, köszi!

(#108029) Parci válasza Bazsee71 (#108028) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

igazából ezért is agyaltam eredetileg valami jobb felsőszűrőn és esett a választás a sűrű szövésű e61 ims-re. a kettő együtt tényleg teljesen tisztán tartja, nagyon törölgetni sem kell, néha-néha megejtem, ennyi.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#108030) PpenoO válasza Parci (#108027) üzenetére


PpenoO
őstag

AP papírral is tud kávézsíros lenni a felsőszűrő egy pár shot után. Szerintem érdemes azt is törölgetni from time to time.

szerk.: köszi a karos tippet, nálam javult a kávé íze ha felengedem a kart félállásba és nyomás alatt áztatom a pogácsát.

[ Szerkesztve ]

(#108031) Parci válasza PpenoO (#108030) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

heti 2x megtörlöm (itt nincs háromjáratú, nincs nyomás felfelé semmi)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#108032) WarLock07222 válasza Parci (#108031) üzenetére


WarLock07222
tag

Nálam is a BPlus-os szűrővel kb. ez a heti 2 törölgetés van, de akkor sincs látványos cucc ami lejönne a szűrőről. Továbbra is imádom ezt fémhálós témát. Viszont időközben jött egy "körvágó" alkalmatosság, úgyhogy lassan ideje lenne kísérletezni különféle papírokból (V60, V60 egyéb, Melitta, Chemex) vágott 58mm-es korongokkal. :)

(#108033) WiZARD


WiZARD
addikt

A kávézóban a Lineán az egyik fej vízhozama jó ideje kicsit gyengébb volt mint a másik fejé, de nem okozott eddig gondot. Most viszont tovább romlott a helyzet, így ma szétszedtem. A szűkítőt kitisztítottam és ismét hibátlan.
(3 éves gép, ezt a fejet eleve alig használtuk, többnyire bőven kiszolgálja az igényeket a másik. Mindennap rendesen tisztítva, visszaöblítve Pully Caff-fal, mindig időben cserélt BWT vízlágyítóval van használva)


Eléggé meglepett a látvány, mert oké hogy kerülhet ide kávé, de azt hittem a rendszeres tisztítással nem lesz ilyen belül.
Szerintetek? Megelőzésre bármi tipp? Érdemes lehet jobban szétszedni bármit?

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#108034) RetepNyaraB


RetepNyaraB
veterán

Filterezésnél hogyhíjják azt a kis szóró-szűrőt, amellyel egyenletesen tudod belepottyantani az őrleményt a helyére? Egyáltalán van különösebb értelme, vagy úri huncutság? Switchen használnám, tehát úgyis kamufilter :U

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#108035) iatti válasza RetepNyaraB (#108034) üzenetére


iatti
aktív tag

ezen a fórumon nagyjából minden úri huncutság ;)

(#108036) RetepNyaraB válasza iatti (#108035) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

A nevét mondjad! :))

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#108037) Bazsee71 válasza RetepNyaraB (#108036) üzenetére


Bazsee71
őstag

Pohár? :DDD

(#108038) Zen42 válasza thomasrc (#108020) üzenetére


Zen42
tag

Sajnos igaz, az a táblázat egy kalapot nem ér. Mint írtam itt állomásozik egy nálam egy CM702. Kivettem belőle egy alátet, így most nagyjából 4-5-6 ig nyomja az espresso-t. Maxon tudok vele még filterezni (V60) de a cold brew-hoz amit főleg így nyáron szoktam gyártani ahhoz már nem jó, túl kicsik a szemcsék. Kaptam egy Mizudashit egy fórumtársunktól de néhány próbálkozás után kénytelen voltam visszatérni a befőttes üveg - brew-hoz, amit aztán leszűrök. (Legalábbis amíg nem szerzek egy normális őrlőt.)
Nem azt mondom, hogy maxra téve tele van zaccal vagy ilyesmi, de ködös kissé az ital és mivel nehezebben járja át a kávét a víz, folyton ráznom meg piszkálnom kell a megfelelő kivonatolás érdekében. Szóval olyan határeset. Próbáld ki. Még az is lehet, hogy mivel a french press amúgy is kissé zavaros, fel sem fog tűnni ez a köd amiről beszélek.
De hogy nem lesz elég durva az őrlemény az biztos. Akkor lehetne ha további alátétet szednék ki belőle de akkor meg már nem lehet vele espressozni.

[ Szerkesztve ]

(#108039) RetepNyaraB válasza Bazsee71 (#108037) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

#nebosszancsáfel!
Látom a Hoffmann bohóckodik vele, ilyen tekergetős kis szóró. Ha neki szabad, akkor biztos nekem is. De nem tudom mire keressek rá...

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#108040) Bazsee71 válasza RetepNyaraB (#108039) üzenetére


Bazsee71
őstag

Na akkor le vagyok maradva, nem láttam azt a JH videót. Nálam egy kis fém pohár tölti be ezt a funkciót. :U

(#108041) RetepNyaraB válasza Bazsee71 (#108040) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

nyilván beleszórom én is, aztán kis fogpiszkálózás. De nagyon amatőr vagyok, csatornásodik is, a Phoenix nem is túl jó(nak tűnő) filterre, sok a fine; szeretném jobbá tenni a vörkflót...

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#108042) Bazsee71 válasza RetepNyaraB (#108041) üzenetére


Bazsee71
őstag

Ha fogpiszkálózni kell, mert összeáll, akkor szerintem túl finom az őrlemény. Egy próbát megérne durvább őrleménnyel.

(#108043) WarLock07222 válasza Bazsee71 (#108042) üzenetére


WarLock07222
tag

Vagy túl sok a víz (ha épp vizezni kell).

Nálam amúgy a CasMo Papua New Guinea-ja szivatott szét teljesen filterre mostanában. Baromi sötétre volt pörkölve, és iszonyat finomra is kellett őrölni különben átzubogott rajta a víz. Nem igazán tudtam hová tenni a dolgot. Nem ittam belőle kifejezetten rossz italokat, de határozottan jobbat vártam volna.

Amúgy én se annyira értem, hogy mire lenne ez a cucc hasznos. Jó víz + jó kávéval már célban is vagy egy jó kávéhoz. Egy szuperjó kávéhoz mondjuk még konzisztens örlemény meg jó öntési technika kell. De szerintem a filterezés pont az a műfaj, ahol több jó kávét iszol, mint amennyit állítgatni vagy varázsolni kell :)

[ Szerkesztve ]

(#108044) RetepNyaraB válasza Bazsee71 (#108042) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Nem is tudom. Inkább a fine sok. A rendes részecskeméret 1mm körül lehet és szerintem az jó filterre. Roszul gondolom?

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#108045) kozsy18 válasza RetepNyaraB (#108044) üzenetére


kozsy18
tag

Node az iize? Mi a recept?

"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."

(#108046) thomasrc válasza Cathfaern (#108025) üzenetére


thomasrc
tag

Köszi, beteszem könyvjelzőkbe ezt is.

Elméleti kérdés. Ha nem tudom eléggé durvára őrölni french presshez a babokat, akkor nem úgy van, hogy gyorsabban oldódik ki, tehát lényegében csak kevesebb ideig kell áztatni ahhoz, hogy jó legyen? Vagy ez így hülyeség?

Amit én néztem receptet az 2,5 dl vízhez 14 g őrölt kávét javasol és ez két csészés adagnak felel meg. Fél percig áztatjuk (= a víz épphogy csak ellepi) az őrleményt kb. 90 fokos vízben, majd hozzáöntjük a maradék vizet is és további 3:30 percig hagyjuk kioldódni.

Egyébként french presshez érdemes külön blendet beszerezni? Szoktam látni, hogy egyes blendeket kifejezetten filteres kávéhoz ajánlják. Ugyanígy french presshez is vannak ajánlott blendek?

(#108047) WarLock07222 válasza thomasrc (#108046) üzenetére


WarLock07222
tag

Igazából sosem voltam annyira elvetemült a French Press-el (vagy bármilyen infusion módszerrel), hogy próbálgassam hogy hogyan lehet a szemcseméretet idővel kompenzálni. Viszont amiben biztos vagyok, az-az, hogy a finomabbra őrléssel igazából azt az ablakot szűkíted, amiben még se nem túlextraktált, se nem alulextraktált a kávéd. Szerintem minél finomabbra őrölsz, annál inkább pengeélen táncolsz azzal, hogy eltaláld a többi változód és pont ezzel gyilkolod meg a FP-t, hogy a viszonylag nagy szemcseméret miatt eléggé megengedő módszer és nehéz elrontani.

Másik: Itthoni pörkölőtől én nemigen találkoztam filterhez készült "blenddel", talán a Square Mile-tól láttam ilyesmit, ami itthon kapható de az ugye nem hazai pörkölő. Amúgy bármi jó FP-hez, amit filterben meginnál.

(#108048) Cathfaern válasza thomasrc (#108046) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Önmagában áztatásos főzéssel nagyon nehéz túlkivonatolni bármit is, szóval nem az a fő probléma. A gond inkább ott van, hogy ha túl pici a szemcseméret, akkor túl sok fine át fog menni a fémszűrőn és nem lesz egy élmény inni a végeredményt. Cleverrel (ugyancsak áztatás, de papírfilter) ugye nincs ilyen gond, és van is aki úgy tolja, hogy nagyon finom őrleményt használ, csak akkor van hogy 10-15 percet várni kell, hogy lefollyon, mert a sok fine eltömíti a papírfiltert :)

Szerintem french presshez bármilyen kávé jó, csokis espressoval is jó lesz, meg világos filterrel is. Attól függ mit szeretnél :)

(#108049) Silent77


Silent77
veterán

Urak!

Reggel vettem észre, hogy mintha kevés lenne a vízhozam. Full GC-ról van szó.
Nem rég volt takarítva, első perctől kezdve Norda és kevert vízzel van használva.
Videó.
Most este lemértem, 10ml/10 sec.
Mi lehet a gond? :R
Már tiszta ideg vagyok, hogy reggel nem tudok jó kávét inni. :O

[ Szerkesztve ]

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#108050) Gery0505 válasza Silent77 (#108049) üzenetére


Gery0505
tag

Két eset lehetséges (szerintem :) ) ha van benne szűkítőfúvóka, akkor az tömődhetett el valamitől, például a citromsavazás során leoldódott néhány nagyobb szemcse, és ott megakadt, amit nem oldott a citromsav, a másik kevésbé kellemes hiba lehet, hogy bekrepált az Ulka. Ezt a két dolgot kellene szerintem megnézned, hogy átjárható-e a szűkítőfúvóka, és hogy az Ulka mennyi vizet nyom át csak úgy magában. Sz.Zs. írta múltkor, hogy mennyinek kell lennie a vízhozamnak, de most nem jut eszembe. Valami 300ml/percre emlékszem, de lehet más érték volt.

A minap tettem be egy Fluid-O-Tech szivattyút, ami jó lehet az Ulka helyett, ebben kis fogaskerekek hajták a vizet. Lehet érdemes volna Upgradelni a GC-t egy ilyennel. FG109

"Failure is always an option." Adam Savage

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.