Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] Elektromos rásegítésű kerékpárok
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [Mr Dini:] Mindent a StreamSharkról!
- [Re:] [bacsis:] Készülődés a BRSZK-ra
- [Re:] [Lalikiraly:] Gigabyte G5 MF notebook bemutató
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [Mr Dini:] Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- [Re:] Helyettesíthetik-e gépek az emberi fordítókat?
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
zscz
tag
Ez is vicces kis Cremina:
tcarina
csendes tag
Sziasztok!
Sokat olvasgattam a fórumon ,hogy milyen kávéfőzőt vásároljak használtan ,így beruháztam egy gaggia classic-ra (2006), szétszedtem kitisztítottam és egy rancilió md 40 -es darálóra (nem a legkényelmesebb a használata,viszont nagyon olcsó volt).Segítséget szeretnék kérni a használatához.Pl, mennyivel hamarább kapcsoljátok be a gépet ,az erdeti szűrőjébe hány gramm kávét tesztek (dupla szűrő).Vegyek-e másik alsó, felső szűrőt (ajánlott márkák)Most paljoc get up-pal kísérletezek. Szeretném elkerülni a nagyobb buktatókat ,amin Ti már átestetek.
Üdv :Géza.
adp
őstag
Tegnap meg volt
edk-
őstag
10 percet várok
18 g-ot használok
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
gubabela
senior tag
Kb 20 perc kell, hogy rendesen bemelegedjen. Mikor bekapcsolod tedd fel a kart is a kosárral (kávè nèlkül, csak lazán, ne húzd rá) , hogy az is átvegye a hőt. Szerintem először próbáld beállítani azt a finomságot a darálón, aminèl kb 25 mp alatt lejön egy főzet. Èn javaslom a gyári dupla kosarat tanulni, ha már tudod, hogy mit mièrt csinálsz, akkor ráèrsz cserèlgetni. Kelleni fog mèg tamper( 58mm ) ès tized(század) pontos mèrleg is a megfelelő mennyisèg beállításához. A get upot kicsit owerkillnek èrzem gyakorolni, kár elpocsèkolni.
Sinisi
senior tag
Igen, csatlakozok az előttem szólóhoz a hőfoknál. Korábban nem vártam meg a 20-30percet de ajánlották, kipróbáltam, és van különbség. A pid értéke sem ugrál már annyira ennyi idő eltelte után. Én felsőszűrőt cseréltem ims 35mikronosra, hogy ne kelljen annyit takarítnia, így nem jutnak át a kv szemcsék a vízterítőre, persze ettől a takarítást nem lehet teljes körűen megúszni, de kényelmesebb, amúgy a gyárija is teljesen megteszi.
bajnokpityu
félisten
pidest, de normálisat. sokat nem ér vele az ember, ha kicsi az intervallum, ill. nem az aktuális hőfököt látja.
10perc? naspresso másfél kilójával talán bemelegszik, de rancilionak a 20perc mindenképp kell. 10perc után még lancsos alul a fej burkolata.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
Agostino
addikt
egyébként egy újabb szintre léptem időközben. már eljutottam a joghurtpoharas szűrőmagasitóig.
diy video plox! thanks! : ))))))))
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
vtechun
veterán
Sziasztok! A leendő Bialetti Brikka Elite-emhez szeretnék majd valamilyen darálót. Ebayen nézegettem
Brand-New-Handheld-Mini-Mill-Slim-Coffee-Grinder-Free-Shipping-Ceramic-Slim-New
Mini-Stainless-Steel-Manual-Hand-Crank-Spice-Coffee-Bean-Grinder-Mill-Tool
Stainless-Steel-Hand-Manual-Mini-Coffee-Bean-Grinder-Mill-Kitchen-Grinding-Tool.
Ezek közül szerintetek melyik lenne a legjobb választás? Köszi!
[ Szerkesztve ]
Wolfy999
tag
Én akkor már inkább eredeti Mini Mill-t vennék.
tariattila
veterán
a svájciak sokmindenhez kedvetkaptak anno az olaszoktól...
nekem pl. van egy turmix gépem ami 99% ban ugyan az mint a qm0650.... az 1% az embléma
tcarina
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat.
adp
őstag
Fragola meresei szerint egy rezcsoves gaggianak 16p kell, hogy a fej is hostabil legyen.
En ezt ugy gyorsitom, hogy benyomom a gozt igy alapbol fele annyi ido alatt eri ela beallitott hot es hagyom kb 110ig melegedni, aztan ezt a vizet ki is engedem, hogy melegedjen a fej. Igy 10p utan a pid stabil, a fej az meg kerdeses. De a kar marha forro szokott lenni
[ Szerkesztve ]
Xabi78
aktív tag
Nálam a szűrőmagasító egy 2dl-es eldobható műanyag pohár, felülről az 5. ricninél vágva teljesen pásszentos
Ilyesmi duplafalú üvegpoharat az Auchanban lőttem, delonghi kétfalú thermo, az üveg fala picit vastagabb, ezért nem olyan pillekönnyű meg törős, mint az előző ilyenem volt, nem kell előmelgíteni, és nagyon szép a csapoláskor. 1.000-ért volt 2 db. A dupla ristretto kényelmesen belefér.
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
gubabela
senior tag
Ez a kb 20 perc csak sacc, részemről annyi idő már biztosan elég, hogy üzemmeleg legyen. Persze meg lehet gyorsítani a folyamatot ahogy írtad. Én inkább beszereztem egy okos konnektort, azzal nincs ennyi macera, mert mire reggel felkelek, már meleg a gép.
vikla007
aktív tag
+1
adp
őstag
én is pont ezeken agyalok. Az elsőt már majdnem megrendeltem, de azt olvastam róla, hogy könnyen törik. Mint ahogy a mini mill is. Szerintem a 3. tűnik a legstrapabíróbbnak, looser nick nevű kolléga vett is ilyet/hasonlót brikkához szerinte teljesen jó, én nekem utazósnak kéne v60-hoz, de mivel évente kb pár napot lenne használva én sem akarok venni 10-12ért hariot, főleg ha hozza azt a minőséget a koppintás
[ Szerkesztve ]
soldier2
őstag
Az olcsó koppintás sosem hozza ugyanazt a minőséget. Lehet hogy elég, de már a Hario is nagyon kompromisszumos.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
adp
őstag
a Hario is nagyon kompromisszumos
egy utazós szetthez, amit egy évben mondjuk 10 napot használok mi lenne akkor a jó ha a hario se?
vtechun
veterán
nekem napi használatra kellene viszont túlzásba sem szeretném vinni, nehogymár drágább legyen egy daráló, mint egy kávéfőző
adp: mitől törik könnyen? sima használattól? melyik része? a műanyag részei? ha leesik, vagy mitől? Köszi!
[ Szerkesztve ]
adp
őstag
természetesen a használattól, igazából tök mindegy nem éri meg alkatrészét cserélni.
amúgy mindennapi használatra, lehet megérősebb lenne egy drágábbat venni, amit linkeltél 3. (fámházas) annak az eredeti verzióját venném én, nem tudom most a nevét
[ Szerkesztve ]
vicces
addikt
Jobban tetszene egy normális tamper magasitó, egyelőre bérem ezzel.sztem a következő fokozat a gép takarítás lesz, mert még mindig sok vizet elpocsekolok mire megint tiszta lesz a kvzas után. Én minden egyes alkalommal mindent arany tisztára pucolok - a gépet, az örlöt, a kart, a poharat - és ez még sok idő. De egyre jobban megy már.
Kicsit bánom, hogy nem szedettem ki fragolaval az automata kikapcsolast amikor a pidelte. Most emiatt negyed órával korábban kell kelnem hajnalban..
[ Szerkesztve ]
:)
soldier2
őstag
Lido, Helor stb. Nem azt mondom, hogy vegyél azt (én is Hariot vettem, de kidobott pénznek érzem), de jó lenne ilyent venni utazósnak.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
bacskait
tag
"nehogymár drágább legyen egy daráló, mint egy kávéfőző "
Pedig legalább olyan fontos (ha nem fontosabb!!), mint a kávéfőző.
bizony, de ezt sokáig nem veszi be a userek gyomra, mert hiszen a gép főzi a kávét.
a jó kávéhoz leginkább jó alapanyag kell, az a legfontosabb. aztán egy jó őrlemény, végül egy jó kioldódás. a gép ez utóbbiban tud segíteni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
adp
őstag
persze de az 50-70 ezer amibe egy ilyen kerül még inkább kidobott pénz, azért hogy egy évben használd mondjuk 2 kirándulás alkalmával
vtechun: ezt néztem lehetséges alternatívaként. Nem próbáltam, nem is láttam, de netes infok alapján sokkal strapásabb mint egy hario
[ Szerkesztve ]
mi alapján tűnik "strapásabbnak"? csak az őrlőmű a lényeg, abból meg semmi sem látszik, ami meg mégis, az bár ne látszana...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
mrhero
tag
Az amit linkeltél még korábban szerintem egy az egyben minimill, csak a hario címke nincs rajta.
Rome téma: egy cukorral iszom az eszpresszót. Amióta olvastam a hsz-ed, sokkal keserűbbnek érzem, és néha két cukrot kell beletolnom. Furcsa
@(#45124) edk- Próbáltam hideg vízzel is indítva, de nem lett sokkal jobb, Valamivel jobb lett, de még így is hamar eltűnik és vékony. Próbálkozom.
adp
őstag
Nézz utána. Az biztos hogy műanyag szart mint a hario nem veszek, ennyiért meg főleg, csomó helyen írták hogy törik mint az állat.
(#45678) mrhero: nem arra gondoltam most. 1-2 hsz-el ezelött ott a link ez a hunter brother darálóról.
Amúgy mire gondolsz romeval kapcsolatban? Most hirtelen nem rémlik
[ Szerkesztve ]
Sinisi
senior tag
Rome-hoz annyit, hogy rápróbáltam úgy ahogy a malabárt most iszom (Pid 100 fokon, reneka szűrő, fulladásközeli indulás, majd szépen beindul, és kb.45 mp alatt jön le az 1:2) , és meglepetésemre (egy csapot teáskanál cukorral) finom, kissé kesernyés csoki... holnap újra próbálom.
[ Szerkesztve ]
adp
őstag
ez tök érdekes nálam mind2 85 körül volt jó. Nem égett meg a crema?
Sinisi
senior tag
Azért lepődtem meg mert korában 79 fokon volt elviselhető a kesernyéssége, de szóltak, hogy annál azért bátran feljebb mehet az a hőfok.Rá is hagytam a rome-ózást . Ma csak mert elfogyott egy adag a malabárból, és van a hűtőben bontott a romeból próbáltam rá a malabárhoz fixált értékeken (daráló, pid).
Azért próbálom holnap újra mertt meg vagyok lepődve!
mrhero
tag
Erre gondoltam. Kérdezted, hogy kinek mi a véleménye róla. Képek alapján ennek minden porcikája minimill, csak nincs ráírva. A Hunter Brother-en free shipping szerintem csak US-re szól, de nem nyálaztam át a feltételeket.
(#45680) Sinisi: Egyelőre egy Brikkával próbálkozom
Kazasi
tag
Malabart korábban is kóstoltad már a pacifictól? Nálam most 102 fokon jár a pid, de még mindig nem az igazi szerintem. Alig van benne csoki íz és a babok is sokkal világosabbnak tűnnek mint legutóbb, kimondottan világosbarna. Mondjuk annak már sok hónapja, hogy utoljára rendeltem, de akkor határozottan finomabb volt. Ez kb 3-4 hetes pörkölés.
adp
őstag
Kekosztriga:En inkabb 85 fele kozelitenek!
Es valoban sokkal jobb. Plussz kihuzva 45 mpig
Eloszor en is felfele indultam ahogy meglattam milyen vilagos, aztan itt szoltak hogy ne!
[ Szerkesztve ]
bacskait
tag
Tudom, én sem akartam elhinni. 😊
radi8tor
MODERÁTOR
Ezek a mini mill-ek hamisítványok. Én nem adnék ennyit érte.
Eredeti: [link]
⭐ Stella
soldier2
őstag
Ezzel a legtöbben így vagyunk. Mondhatni a kávébuzéria normális fejlődési stádiuma. A daráló fontosságának tagadása
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Bazsee71
őstag
+1
Míg meg nem lett a Major, addig én sem tulajdonítottam ekkora szerepet a darálónak. Azóta fordult a kocka.
Szaritott etiop kavet tolok most (Maduro), hat valami elkepesztoen edes. Jo zsiros tejjel olyan italt lehet belole csinalni, mintha beleontottem volna egy kanal cukrot.
while (!sleep) sheep++;
Kazasi
tag
Teszek egy próbát, de szerintem az úgy nem lesz jó nekem. 90-ről indultam, de ott az én fogalmaim szerint citromlé volt, bár be kell ismernem, hogy nem értek a kávéhoz.
adp
őstag
Akkor ott valami mas baj lehet, ez a kv nagyon nem citromle! Savassaga szinte alig van.
Kazasi
tag
Amiket eddig láttam a Pacifictől vagy Paljoctól, azokhoz képest szerintem kimondottan világosra sikerült a pörkölés.
Sinisi
senior tag
A malabár nálam 100 fok körül igen jól adja magát, a rome-nál korábban (míg más darálóm volt valamiért nem tudtam jól beállítani az arányokat) egy-egy-nél fordult csak elő, hogy azt tudtam mondani, hogy finom, és konkrétan ott van benne a csoki is (a kesernyés íz mellett). Szóval inkább csak a kesernyésséget tudtam reprodukálni.
A malabárban (ami nálam nem pacifikes) csokit valahol a háttérben meghúzódva (talán) igen. A lényeg, hogy 100 fölött nálam elkezdett (bár talán máshogy mint a rome) keserenyésedni, amiben biztos vagyok, hogy ez 105 fokon már zavaróan hatott.
Az lehet, hogy világosabbra pörkölik mint korábban,mert más is jelezte ezt. Azért fogok próálkozni 100 alatt is. Szóval azt mondom, próba szerencse! (remélhetőleg a szerencse faktor az idő múlásával, és a gyakorlással jelentősen csökken)
B](#45681) adp: tegnapról a restanciám: amióta réz vízterítő van a gépben, a crema színe nem változik annyit mint előtte, alapjáraton sokkal sötétebb, ezért már nem olyan jó kiindulópont a crema színe mint korábban (így szépen bele is futottam abba, hogy tartósan 79 fokon csapoltam a rome-t,de sok jót így sem tapasztaltam).
Mostanában kezdem figyelembe venni azt a különdbséget ami a pid érzékelője és a fej között áll fent. Ez amellett, hogy szépen le is nullázta az eddigi, amúgy is kesze-kusza tapasztalataimat, azért jobb eredményeket is hozogat mint korábban.
(#45689) Bazsee71: De az igazi szintlépést (az arányok tartására, finomhangolásra) én is a daráló lecserélésében éreztem meg.
Most úgy érzem, hogy a testesebbre csapolt malabár (ajánlásra 1:18-as arány) igencsak jobban esik (a "hígabbhoz" képest). A rome töményebben keserűbbnek is hat. Ezt az ízt annyira úgy tűnik, hogy nem szeretem, vagy csak nem jól csinálok valamit. Korábban míg át nem álltam a nem bolti pörkölésű kv-kra, ajánlották az Espresso Sicilia Style-t háááát... nekem az már túl keserűűű volt. Mostanában, hogy egy rövid ideig nem volt daráló, kipróbáltam a Douwe Egberts Omnia Espresso-t, mit mondjak szintén túl keserű.
adriankoooo
senior tag
Úgy néz ki tényleg működik az adagonkénti fagyasztás. Most készítettem el egy 3 hete eltett PY Yirgát, de mintha most bontottam volna fel a zacskót. Fagyasztó nélkül nem volt annyira oké nálam. Most itt van az erős eper íz, amit mindig érezni zacskó nyitásnál. Király!
soldier2
őstag
Hasonlítottad össze a fagyasztott adagonként tároltat a nem fagyasztott hasonlóan tároltal
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
pacuha69
csendes tag
Pont ezt akartam kérdezni. . Az érdekes lenne, ha erre is több szálon visszaigazolás lenne, hogy az adagonként lecsomagolt szobahőmérsékleten tárolt és az adagonként lecsomagolt fagyasztott között van e lényegi különbség. Az érzésem szerint itt túl nagy eltérésre nem lehet számítani. Ki fogom próbálni. Ne legyen már olyan könnyen igaza Pergernek.
Sinisi
senior tag
Még nem olvastam el a fagyasztós témát (nem akartam, hogy befolyásoljon a kísérletezédben, amivel e téren kb. fel is hagytam úgyhogy majd jól beleolvasok már), de ha arra gondolsz amire én is gondolok , hogy ha nincs szelep az üvegen akkor nem tud távozni a CO2, így egyszer csak telítődik a tér vele és onnantól nem "öregszik" tovább a kv.?, akkor nem lesz különbség?! De abban biztos lesz, hogy fagyasztva rögmentesebb a darálmány, bár erre írtátok, hogy vízpermettel ez megoldható. Ha fagyasztjuk akkor úgy hallottam, hogy megáll a CO2 termeléődés, szóval kérdéses, hogy mennyit számít az a mennyiség ami a babok között elfér?
adriankoooo
senior tag
A fele ment a hutobe, fele szabadon volt. Meg mindig jobb, mint ha zacskoban hagytam volna, de a fagyasztottol fenyevekre van.
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.