Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KMT
addikt
-
adalbert1
veterán
válasz concret_hp #21432 üzenetére
Valaki mondott már fel önkéntes nyugdíjpénztári tagságot, és jutott már így a pénzéhez? A 10 éves határidőn már túl vagyok, viszont a 27%-os EHO, amit fizetni kellene, nem igazán tetszik... Igazából nem áll benne sok pénz (120k körül), de az utóbbi pár évben egyik munkáltatómnál se volt ilyen juttatás (vagy nem ezt választottam), későbbinél se fogok ilyet választani, illetve a magánynyugdíj pénztárakból kiindulva nem is szívesen fizetnék be több pénzt, ki tudja, hogy a következő 30-40 évben mikor jut ugyanazok sorsára.
-
Mercutio_
félisten
válasz adalbert1 #21453 üzenetére
További 10 év után a maradék is adó (és illeték?) mentes, addig én csak a hozamot venném ki, mivel az egész nem akkora tétel, hogy nélkülözhetetlen lenne.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
adalbert1
veterán
válasz Mercutio_ #21456 üzenetére
Ez a legjobb ötlet, szerintem így fogok cselekedni.
concret_hp: ok, csak részben kapcsolódott a témához, ezért ment válasznak.
g@bo: tény, hogy nem egy nagy összeg, de nem szeretném, ha egyszer csak úgy bekerülne a közösbe, akkor már inkább csak egy része legyen az enyém.
Dr.Zoo: köszi neked is.
-
pdw_ph
tag
válasz concret_hp #21447 üzenetére
Pl. munkanelkuliseg eseten fellehet venni penzt onsegelyezobol. A 20% adokedvezmeny mellett.
-
Dr.Zoo
őstag
válasz pdw_ph #21461 üzenetére
Nem a teljes összeget veszem fel. Leírtam, hogy csak a hozamot.
Mivel 10 éve tolom bele, és a cégem is szépen tesz bele havi szinten, ezért a hozam is misi felett lesz.
Az alapot benthagyom, a hozammal terveim vannak."decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
-FreaK-
veterán
Sziasztok!
Párommal szeretnénk megtakarításba kezdeni, de nem tudom hogy hol/mibe érdemes belekezdeni, igaz még csak 3perce foglalkozom a témával. Tudnátok segíteni, ajánlani? Egy-két infó:
- havi 20-50e Ft körül szeretnénk félre tenni
- 1-2 éves távlatra első körben, Autó, Esküvő és hasonló célokkal, persze később folytatva.
- OTP-nél van számlám nyitva, ha ez számít. -
törölt tag
válasz -FreaK- #21464 üzenetére
Erste célbetét jó erre, ha beleraksz havi 20 ezret, akkor a bentlévő pénzre ad 2,5%-ot, bármikor hozzáférhető. Otp-nél azt hiszem a takarékszámla hasonló, rosszabb feltételekkel, de ott már bankon belül vagy: [link]
Sajnos a tranzakciós díjak és a megemelt számlavezetési dłjak miatt legjobb ha az otp-set nyitod, és akkor különösebb szívás sincs vele.
Ha lesz majd 5 (3) év+-os megtakarítási célod is, akkor 11 hónapig gyűjts a takarékszámlára, a 12-ben vedd ki, és tedd be egy tbsz-re, amire veszel állampapírt.
-
pdw_ph
tag
válasz -FreaK- #21464 üzenetére
A szomoru igazsag az az, hogy teljesen mindegy mit csinalsz es ilyen nehany eves idotavra nem is erdemes tulbonyolitani. Nagy valoszinuseggel vagy az el, vagy a visszautalasnal fizethetsz vmi dijat, igy erdemes bankon belul maradni. Az emlitett takarekszamlak vagy egy penzpiaci alapnal (esetleg ha van ra idod akkor a havonta betetlekotes) jobbat nem nagyon lehet emliteni.
-
bandus
veterán
megkérdezem itt a dolgot, mert ez a topik pörög a legjobban. egy hétre megyünk horvátországba nyaralani. kössek-e külön utasbiztosítást, vagy megfelelhet ez is, ami a hitelkártyámhoz jár: [link]
persze nem mindegy, hogy 3 vagy 100 M HUF-ig állják a balesetből eredő kezelést, de gondolom azért a 100 millás orvosi ellátás nem túl reális.
köszi!
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
tlac
nagyúr
-
-
bandus
veterán
köszönöm uraim
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
lajafix
addikt
válasz viharhozo #21422 üzenetére
téves azt állítanod, hogy az alapkamat erősítette a huf árfolyamot(szerintem sokadjára írom ezt csak neked). Volt itt vilggazd pénzbőség, EU csatlakozás(lásd a régiós országok árfolyamait ), rengeteg beáramló spek deviza, ami hatott az árfolyamra. Ilyen alapon a 2008as +3% kamatemelésnek is erősíteni kellett volna az árfolyamot nagymértékben, holott... És miért lett volna a forint árfolyama 'reális' 6 év csúszó leértékelés után, 10 évvel ezelőtt, holott az igazán mesterséges gyengítés volt, nem piaci?
A "magas" alapkamat pontosan mutatta az ország kockázatát -míg a fijuk ezt is ledaralták-, de a magyar közgazdasági gondolkodás árfolyamfétises alapjait még az idő sem tudja lebontani.
Rock'n Roll
-
aAron_
őstag
What is your ikigai?
-
SystemRoot
őstag
válasz lajafix #21472 üzenetére
A helyzet az, hogy szerintem igazából egyikőtöknek sincs igaza.
@lajafix:
Az alapkamat természetesen hat a devizák árfolyamára, nagyon sok más tényezővel együtt.
Ezt általában a kamatarbitrázs iskolapéldáján szokták elmagyarázni, de a valóság nem teljesen úgy működik persze, mivel nem csak a kamatkülönbségek hajtják devizapiaci keresletet és kínálatot.@viharhozo
Neked sincs igazad, mert az alapkamat egyrészt csak egy tényező sok más között (hogy pár alapvető fontosságút említsek: CDS, fizetési mérleg deficit, inflációs különbségek, FDI inflow, államadósság mértéke, adósbesorolás(!!!), GDP-növekedés, sőt politikai stabilitás is, egyszóval kurva sok dolog, na )Olyan pedig nincs, hogy a forint "valósan" mennyit ér. Pontosabban ezt a piac dönti el lebegő árfolyamnál. Nézheted a reál árfolyamot is, de az csak az inflációs különbségekből von le következtetést, nem fundamentális értéket mond. A nominális és a reálárfolyam is folyamatosan változik a fejlődő országoknál (sok feltörekvő piacon például erősödik a magas infláció ellenére) hiszen azt rendkívül sok dolog befolyásolja (lásd fentebbi felsorolás). A forint esetében egyébként 2008-ig árfolyamsáv volt érvényben, aminek többször is az erős oldalába ütközött az árfolyam, így intervencióra késztetve a jegybankot.
Ebből éppenséggel az következik, hogy a piac valójában pont, hogy alulértékeltnek gondolta a forintot az elmúlt években, nem pedig felülértékeltnek ahogy te mondod. Lehet persze azt mondani, hogy a piac hülye, néha így is van, csak hát azért mégis ő az úr
Az árfolyamra a magas alapkamatunk valóban erősítőleg hatott (sok más tényező mellett), de ahogy rámutattam korábban a reálkamat valójában nem volt igazán magas. Itthon inflációs célkövetés van 2001 óta, és így a magas alapkamat mellett valójában az infláció is nagyon magas volt.
Ha engem kérdeztek, akkor visszatekintőleg azt mondom, hogy a forint árfolyamára az elmúlt években az országkockázat volt a legnagyobb hatással.
Erről itt egy érthető cikk. Viszont hozzátenném, hogy ma már ez a kapcsolat eléggé szétvált, a cikk erről nem szól.Manapság pedig azt vettük észre sokszor, hogy a feltörekvő devizákkal mozog - sokszor látványosan -, együtt a forint - különösen, ha valahol baj van.
[ Szerkesztve ]
Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.
-
Mercutio_
félisten
Szakik!
Kálvin - Újpest metró vonal mentén van ajánlott pénzváltó ahol most jó áron van euró?Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
Közben megtaláltam ezt a linket [link]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
KMT
addikt
-
nagyúr
válasz concret_hp #21480 üzenetére
Szerintem az MKB továbbra is olyan bedőlt portfólióval rendelkezik, hogy negatív a jelenértéke
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
lajafix
addikt
válasz SystemRoot #21474 üzenetére
természetesen nem azt állíotttam, hogy az alapkamat nem hatott a huf árfolyamra, mindössze azt hogy nem kizárólagos és nem döntő(gyenge a korreláció), szemben a magyar árfolyamfétises gondolkozás dogmájával.
Rock'n Roll
-
törölt tag
Önkéntes nyugdípénztárat meg lehet szüntetni 10 éven belül?
-
neduddki
nagyúr
válasz #95561216 #21488 üzenetére
HI!
elvtarsak kepbna van vki a prosperoval, kulonossen luxus-sanghaj-maharadja vonallal? mejjik csinlat szuk 3honap alalt ~18%-ot?
koszi
udv
neduddki
https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni
-
Bati0501
őstag
Sziasztok!
Manapság létezik olyan befektetési számla,ahol nem kell hosszú-hosszú évekig lekötni a befektetendő pénzt,h adjanak rá egy kis %-ot?
Tudom,h pár napja megint csökkent az alapkamat,még előtte voltunk pár banknál érdeklődni és akkor olyan 1,5%-okat mondtak nekünk.
Ezek ugye éves kamatok és nem havi?
/mert nekem annyira hihetetlen,h egy évre ennyi...pedig biztos annyi,csak nem akarom elhinni.../ -
nagyúr
válasz Bati0501 #21492 üzenetére
Miért, hova akarod betenni a több tonna aranyat?
MAtolcsy Mester most vágta 2,1%-ra az alapkamatot, és a sok okos ennek tapsol.
Hogy miért?
Azért, mert azt akarják, hogy ne takarékoskodj, hanem inkább vegyél fel hitelt, és költsd el...[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
-
_BM_
senior tag
válasz fokukac #21493 üzenetére
Éppen azon gondolkodom, hogy 2008 augusztusára mesterségesen feltolták a forintot a csúcsra, hogy két hónap leforgása alatt 35%-ot gyengüljön. Nem fog a cds ugyanígy fordulni? Mert akkor nagyot szopnak azok, akiket beetettek az alacsony hozamú állampapírokkal.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Bati0501 #21497 üzenetére
[link]
500e esetén fölösleges küzdeni ezzel, szerintem úgy 5M fölött érdemes kockázatosabb dolgokba fogni.
Csak egy egyszerű matek, ha mondjuk 500e esetén egy kockázatosabb befektetéssel mondjuk 5%-ot tudsz csinálni a 2%-os sima bankbetét helyett (a költségeket mint kitazni, számlát nyitni, stb nem számolva) 15e Ft-al vagy előrébb. Simán jobban megéri havonta elmenni 4 órát 500Ft-ért petrezselymet gyomlálni és többet tudsz félre rakni| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 10 GPS + Cellular 46mm okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI P65 Creator 9SD notebook - i7 9750H 16GB RAM 512GB SSD GTX 1660TI MAX Q 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest