- sidi: SBC, avagy ipari számítógép ISA kártyán
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 17 – Nyári töltöttkáposzta
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gilfoyle: 23 éve itt...
- PSti: "Új" VGA kártya jelent meg: Gainward GeForce RTX 3060 Python II OC
- kenand: Intel NUC 5i3RYK (Core i3-5010U) házbővítés 2db SSD (HDD) befogadására
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
laed
senior tag
Off : nálam wd red 4tb húzott be minden adatot magával. És mégcsak nem is dokkolóban működött ...
ON:
Asmedia chipes axagon dual sata dokkoló ami gyors 10g legalább de alacsony árfekvésű , az melyik ? van tippetek, tanácsotok? Köszi
Most adok el egy asmedia unitek egységet , nem váltotta be az ígéretet. így valaki más jobban használt veszi .
Y2036 vagy ilyesmi . Hirdetéseim közt ott van. de mindegy. Nem releváns .
Szerintem elkurvult a WD.
Legalábbis van pár, ami döglik; és van pár régi nekem, ami elnyűhetetlen.
--
Amúgy király a dokkoló! -
carr
őstag
Off : nálam wd red 4tb húzott be minden adatot magával. És mégcsak nem is dokkolóban működött ...
ON:
Asmedia chipes axagon dual sata dokkoló ami gyors 10g legalább de alacsony árfekvésű , az melyik ? van tippetek, tanácsotok? Köszi
Most adok el egy asmedia unitek egységet , nem váltotta be az ígéretet. így valaki más jobban használt veszi .
Y2036 vagy ilyesmi . Hirdetéseim közt ott van. de mindegy. Nem releváns .
-
csibe1
veterán
Megjelenik rajta pár hibás szektor. És utána hiába nem lesz már olyan meleg. A száma csak nőni fog az idővel.
Nem légből kapott. Két WD meghajtóval is ez volt.
Na ezért nem lesz biztonságos.Az adat mennyisége meghatározza a melegedést. Ha sokat mozgatsz, jobban felmelegszik. Nagyobb az esély a hibás szektorokra.
"Nem légből kapott. Két WD meghajtóval is ez volt."
Azért pontos típust írhatnál.
A leggyagyibb WD Green-nél nem is csodálkoznék túlzottan, de semmiből sem a legalját kell venni. -
citkar
addikt
Nekem elég volt két meghajtó, hogy megtanuljam, hogy kell a jó hűtés.
50 fok körül jártak. Vadi újak voltak, wd-s gyári külső házban. 55 fokot nem értek el, az biztos.Valószínűleg az volt a "gond", hogy újak voltak. Az új termékeknél viszonylag nagy a meghibásodási arány, ez idővel, hónapról, hónapra csökken és több idő után lassan növekszik.
Nem rég vettem 2 db 6-8 éves HDD-t, mert már minden HDD-m 10 évnél jóval régebbi volt és gondoltam a kisebb, régi lemezeket lecserélem. Van köztük többféle: Samsung, Toshiba, WD, jóval egy évtized után is teszik a dolgukat. Ráadásul a NAS-jaimban nincs aktív hűtés. -
Hieronymus
veterán
"Egy nagyobb adattömeg mozgatása után már nem lesz biztonságos az a HDD. Főleg, ha arra másolunk."
Azért ez igen erős költői túlzás. A HDD nagy része szabadon kiáll majd a dokkolóból, szóval elég jó léghűtése lesz. Sokkal jobb, mint egy gépházban. Most nyáron a NAS-omban véletlenül majdnem megfőztem a HDD-imet (2 WD és 2 Toshiba), hiába ment maxon a hűtésük.
Mivel a szobában volt legalább 35°C, és egy eléggé eldugott helyen van a NAS (egyelőre ott van hely, ez van), és addigra el is porosodtak a szellőzőrácsok, ezért ötvensok °C-ra felmelegedtek a HDD-k. Az egyik talán még 60-ra is, vagy majdnem 60-ra (58-59). Nem mondom, eléggé megijedtem. Aztán kicsit utánaolvastam, és szerencsére annyira nem gáz a dolog, persze nem is ideális. A negyvensok °C egyáltalán nem probléma, de még talán az 50 alja se olyan vérmes.
Mondom ezt úgy, hogy régebben kritikusan figyeltem a HDD-im hűtésére, és 35°C fölé kb. soha nem melegedett egyik se még nyáron se, de leginkább 28-30°C körül volt a hőmérsékletük. Aztán viszont felnőttem, és már lehetőségem se nagyon volt foglalkozni ilyen hülyeségekkel, és nem is igazán érdekelt.

Jóval régebben (majdnem 20 éve) halt meg, vagy döglődött így-úgy pár vinyóm (Samsung, WD), meg lett pár szektorhibás is, de (azok közül) egyik se hűtési probléma miatt. És jópár éve egyáltalán nem volt problémám HDD-kkel, pedig a NAS is meg az asztali gépünk is majdnem mindig 0-24-ben megy. A hűtés mellett még arra (is) próbálok odafigyelni, hogy 1-1 HDD ne legyen sokat terhelve, ne legyen rajta sok szálon írás/olvasás. Idle-ben meg azért el tudnak lenni. Van egy régi fejparkoltatós WD-m (amin elvben ki se lehet kapcsolni a parkoltatást, bár talán a parkoltatás gyakoriságán lehetett volna újabb firmware-rel állítani), ami elvileg 300 ezer parkoltatást bír (vagyis annyi van a specijében). Azt mondjuk pont ritkán használom, de amikor legutóbb láttam, akkor már bőven félmillió fölött járt.
Jó eséllyel amúgy odatennék a dokkoló mellé egy 25-30 ventis asztali ventit, és azzal csapatnám neki, biztos ami biztos. Ha (egyszerűen) lehet, akkor próbálom kímélni a HDD-ket, de már nem ügyelek rá olyan kínosan, mint még egyetemistaként meg fiatalabb felnőttként.
A meleg inkább az elektronikát károsítja. Extrém esetben mechanikai károkat okozhat. A meleg levegő ritkább, a I/O fej közelebb repül a lemez fölött. De ez nem 60 fokon következik be.
A hibás szektorokat leginkább a selejt tápegység generálja. Nem szűri a hálózati impulzusokat illetve ingadozik a kiadott tápfesz.
Rosszabb esetben az asztal kap egy rúgást vagy ütést.
Ez utóbbi esélye a másolás hosszával egyenes arányban növekszik.ON:
Nekem tetszik ez a dokkoló. -
bteebi
veterán
Az az aluház a hűtésre vajmi keveset fog rásegíteni.
Egy nagyobb adattömeg mozgatása után már nem lesz biztonságos az a HDD. Főleg, ha arra másolunk.
Valami kis halk légkavarót nem ártott volna odatenni.
Én a múltkor másoltam asztalon egy 10 TB-osra. Melléállítottam egy 14 cm-es ventit. Ez volt kéznél. Kordában is tartotta a hőmérsékletet."Egy nagyobb adattömeg mozgatása után már nem lesz biztonságos az a HDD. Főleg, ha arra másolunk."
Azért ez igen erős költői túlzás. A HDD nagy része szabadon kiáll majd a dokkolóból, szóval elég jó léghűtése lesz. Sokkal jobb, mint egy gépházban. Most nyáron a NAS-omban véletlenül majdnem megfőztem a HDD-imet (2 WD és 2 Toshiba), hiába ment maxon a hűtésük.
Mivel a szobában volt legalább 35°C, és egy eléggé eldugott helyen van a NAS (egyelőre ott van hely, ez van), és addigra el is porosodtak a szellőzőrácsok, ezért ötvensok °C-ra felmelegedtek a HDD-k. Az egyik talán még 60-ra is, vagy majdnem 60-ra (58-59). Nem mondom, eléggé megijedtem. Aztán kicsit utánaolvastam, és szerencsére annyira nem gáz a dolog, persze nem is ideális. A negyvensok °C egyáltalán nem probléma, de még talán az 50 alja se olyan vérmes.
Mondom ezt úgy, hogy régebben kritikusan figyeltem a HDD-im hűtésére, és 35°C fölé kb. soha nem melegedett egyik se még nyáron se, de leginkább 28-30°C körül volt a hőmérsékletük. Aztán viszont felnőttem, és már lehetőségem se nagyon volt foglalkozni ilyen hülyeségekkel, és nem is igazán érdekelt.

Jóval régebben (majdnem 20 éve) halt meg, vagy döglődött így-úgy pár vinyóm (Samsung, WD), meg lett pár szektorhibás is, de (azok közül) egyik se hűtési probléma miatt. És jópár éve egyáltalán nem volt problémám HDD-kkel, pedig a NAS is meg az asztali gépünk is majdnem mindig 0-24-ben megy. A hűtés mellett még arra (is) próbálok odafigyelni, hogy 1-1 HDD ne legyen sokat terhelve, ne legyen rajta sok szálon írás/olvasás. Idle-ben meg azért el tudnak lenni. Van egy régi fejparkoltatós WD-m (amin elvben ki se lehet kapcsolni a parkoltatást, bár talán a parkoltatás gyakoriságán lehetett volna újabb firmware-rel állítani), ami elvileg 300 ezer parkoltatást bír (vagyis annyi van a specijében). Azt mondjuk pont ritkán használom, de amikor legutóbb láttam, akkor már bőven félmillió fölött járt.
Jó eséllyel amúgy odatennék a dokkoló mellé egy 25-30 ventis asztali ventit, és azzal csapatnám neki, biztos ami biztos. Ha (egyszerűen) lehet, akkor próbálom kímélni a HDD-ket, de már nem ügyelek rá olyan kínosan, mint még egyetemistaként meg fiatalabb felnőttként.
-
JulianSinulf
őstag
Jó, hát nekem mindegy. Mindenki azt csinál, amit akar.
Én leírtam a hőmérsékletes tapasztalatom, meg, hogy elsősorban mi nem tetszik ebben a készülékben.
Az biztos, hogy én ezt a készüléket nem fogom megvenni.
Hibás szektoros HDD-im nincsenek. Lehet, hogy csak azért, mert nem veszek WD-t, de az is lehet, hogy azért, mert figyelek a hőfokra. Vagy mind a kettő. -
ledgeri
nagyúr
50 fok körül jártak. Vadi újak voltak, wd-s gyári külső házban. 55 fokot nem értek el, az biztos.Azért egy körbezárt házas, meg egy dokkolt, abból több mint félig kilógó HDD megint nem ugyanaz a kategória. Legalább állítva voltak?
-
JulianSinulf
őstag
2 meghajtó teszi általános igazsággá? (érdekes, hogy a S.M.A.R.T létezik, de hőmérséklet értéket nem olvashatunk tőled, csak "meleg"-et, emellett külső hőmérséklet is jól jönne, meghajtó tipus, kor, esetleg dokkoló tipus.... de hát ez mind nem lényeges, mert neked meleg lett két meghajtód.)
50 fok körül jártak. Vadi újak voltak, wd-s gyári külső házban. 55 fokot nem értek el, az biztos. -
ledgeri
nagyúr
Megjelenik rajta pár hibás szektor. És utána hiába nem lesz már olyan meleg. A száma csak nőni fog az idővel.
Na ezért nem lesz biztonságos.Az adat mennyisége meghatározza a melegedést. Ha sokat mozgatsz, jobban felmelegszik. Nagyobb az esély a hibás szektorokra.
2 meghajtó teszi általános igazsággá? (érdekes, hogy a S.M.A.R.T létezik, de hőmérséklet értéket nem olvashatunk tőled, csak "meleg"-et, emellett külső hőmérséklet is jól jönne, meghajtó tipus, kor, esetleg dokkoló tipus.... de hát ez mind nem lényeges, mert neked meleg lett két meghajtód.)
-
JulianSinulf
őstag
-
csibe1
veterán
Egy nagyobb adattömeg mozgatása után már nem lesz biztonságos az a HDD. Főleg, ha arra másolunk.
Én a múltkor másoltam asztalon egy 10 TB-osra. Melléállítottam egy 14 cm-es ventit. Ez volt kéznél. Kordában is tartotta a hőmérsékletet."Egy nagyobb adattömeg mozgatása után már nem lesz biztonságos az a HDD. Főleg, ha arra másolunk."
Aztán miért is nem lesz biztonságos?
Mi köze a biztonságnak az adat mennyiségéhez?
-
JulianSinulf
őstag
Én a múltkor másoltam asztalon egy 10 TB-osra. Melléállítottam egy 14 cm-es ventit. Ez volt kéznél. Kordában is tartotta a hőmérsékletet. -
bteebi
veterán
Az árát leszámítva nekem találták ki. Sok régebbi HDD-m van, amiket már majd valamikor (ha az időm engedi) szeretnék legyalulni (mondjuk a legtöbb elvileg már most le van). Mondjuk van korábbról is külső házam, de ez egy attól kényelmesebb megoldás.
-
ledgeri
nagyúr
Tök jó, hogy forgatgathatom minden egyes alkalommal, mert a bekapcsológomb, és a csatlakozók+start gomb 180 fokra vannak egymástól. Egy dolgot rakni előre picit furi. Lett volna 90 fokos, vagy egy oldalas.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- sidi: SBC, avagy ipari számítógép ISA kártyán
- Yettel topik
- Futás, futópályák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xbox Series X|S
- MIUI / HyperOS topik
- Milyen autót vegyek?
- Megmutatta a DLSS 5 paraméterezhetőségét az NVIDIA
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
- 27% - ASUS TUF Gaming X870E-PLUS WIFI7 (90MB1M70-M0EAY0) Alaplap!
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- iPhone 13 Mini 128GB 100% (1Év Garancia) - Új Eredeti Akkumulátor
- Apple iPhone 11 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:86%