Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ledgeri
nagyúr
Tök jó, hogy forgatgathatom minden egyes alkalommal, mert a bekapcsológomb, és a csatlakozók+start gomb 180 fokra vannak egymástól. Egy dolgot rakni előre picit furi. Lett volna 90 fokos, vagy egy oldalas.
[ Szerkesztve ]
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
bteebi
veterán
Az árát leszámítva nekem találták ki. Sok régebbi HDD-m van, amiket már majd valamikor (ha az időm engedi) szeretnék legyalulni (mondjuk a legtöbb elvileg már most le van). Mondjuk van korábbról is külső házam, de ez egy attól kényelmesebb megoldás.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
JulianSinulf
senior tag
Az az aluház a hűtésre vajmi keveset fog rásegíteni.
Egy nagyobb adattömeg mozgatása után már nem lesz biztonságos az a HDD. Főleg, ha arra másolunk.
Valami kis halk légkavarót nem ártott volna odatenni.
Én a múltkor másoltam asztalon egy 10 TB-osra. Melléállítottam egy 14 cm-es ventit. Ez volt kéznél. Kordában is tartotta a hőmérsékletet. -
csibe1
addikt
válasz JulianSinulf #3 üzenetére
"Egy nagyobb adattömeg mozgatása után már nem lesz biztonságos az a HDD. Főleg, ha arra másolunk."
Aztán miért is nem lesz biztonságos?
Mi köze a biztonságnak az adat mennyiségéhez?" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "
-
JulianSinulf
senior tag
Megjelenik rajta pár hibás szektor. És utána hiába nem lesz már olyan meleg. A száma csak nőni fog az idővel.
Nem légből kapott. Két WD meghajtóval is ez volt.
Na ezért nem lesz biztonságos.Az adat mennyisége meghatározza a melegedést. Ha sokat mozgatsz, jobban felmelegszik. Nagyobb az esély a hibás szektorokra.
-
ledgeri
nagyúr
válasz JulianSinulf #5 üzenetére
2 meghajtó teszi általános igazsággá? (érdekes, hogy a S.M.A.R.T létezik, de hőmérséklet értéket nem olvashatunk tőled, csak "meleg"-et, emellett külső hőmérséklet is jól jönne, meghajtó tipus, kor, esetleg dokkoló tipus.... de hát ez mind nem lényeges, mert neked meleg lett két meghajtód.)
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
ledgeri
nagyúr
válasz JulianSinulf #7 üzenetére
Azért egy körbezárt házas, meg egy dokkolt, abból több mint félig kilógó HDD megint nem ugyanaz a kategória. Legalább állítva voltak?
-
JulianSinulf
senior tag
Jó, hát nekem mindegy. Mindenki azt csinál, amit akar.
Én leírtam a hőmérsékletes tapasztalatom, meg, hogy elsősorban mi nem tetszik ebben a készülékben.
Az biztos, hogy én ezt a készüléket nem fogom megvenni.
Hibás szektoros HDD-im nincsenek. Lehet, hogy csak azért, mert nem veszek WD-t, de az is lehet, hogy azért, mert figyelek a hőfokra. Vagy mind a kettő. -
bteebi
veterán
válasz JulianSinulf #3 üzenetére
"Egy nagyobb adattömeg mozgatása után már nem lesz biztonságos az a HDD. Főleg, ha arra másolunk."
Azért ez igen erős költői túlzás. A HDD nagy része szabadon kiáll majd a dokkolóból, szóval elég jó léghűtése lesz. Sokkal jobb, mint egy gépházban. Most nyáron a NAS-omban véletlenül majdnem megfőztem a HDD-imet (2 WD és 2 Toshiba), hiába ment maxon a hűtésük.
Mivel a szobában volt legalább 35°C, és egy eléggé eldugott helyen van a NAS (egyelőre ott van hely, ez van), és addigra el is porosodtak a szellőzőrácsok, ezért ötvensok °C-ra felmelegedtek a HDD-k. Az egyik talán még 60-ra is, vagy majdnem 60-ra (58-59). Nem mondom, eléggé megijedtem. Aztán kicsit utánaolvastam, és szerencsére annyira nem gáz a dolog, persze nem is ideális. A negyvensok °C egyáltalán nem probléma, de még talán az 50 alja se olyan vérmes.
Mondom ezt úgy, hogy régebben kritikusan figyeltem a HDD-im hűtésére, és 35°C fölé kb. soha nem melegedett egyik se még nyáron se, de leginkább 28-30°C körül volt a hőmérsékletük. Aztán viszont felnőttem, és már lehetőségem se nagyon volt foglalkozni ilyen hülyeségekkel, és nem is igazán érdekelt.
Jóval régebben (majdnem 20 éve) halt meg, vagy döglődött így-úgy pár vinyóm (Samsung, WD), meg lett pár szektorhibás is, de (azok közül) egyik se hűtési probléma miatt. És jópár éve egyáltalán nem volt problémám HDD-kkel, pedig a NAS is meg az asztali gépünk is majdnem mindig 0-24-ben megy. A hűtés mellett még arra (is) próbálok odafigyelni, hogy 1-1 HDD ne legyen sokat terhelve, ne legyen rajta sok szálon írás/olvasás. Idle-ben meg azért el tudnak lenni. Van egy régi fejparkoltatós WD-m (amin elvben ki se lehet kapcsolni a parkoltatást, bár talán a parkoltatás gyakoriságán lehetett volna újabb firmware-rel állítani), ami elvileg 300 ezer parkoltatást bír (vagyis annyi van a specijében). Azt mondjuk pont ritkán használom, de amikor legutóbb láttam, akkor már bőven félmillió fölött járt.
Jó eséllyel amúgy odatennék a dokkoló mellé egy 25-30 ventis asztali ventit, és azzal csapatnám neki, biztos ami biztos. Ha (egyszerűen) lehet, akkor próbálom kímélni a HDD-ket, de már nem ügyelek rá olyan kínosan, mint még egyetemistaként meg fiatalabb felnőttként.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
A meleg inkább az elektronikát károsítja. Extrém esetben mechanikai károkat okozhat. A meleg levegő ritkább, a I/O fej közelebb repül a lemez fölött. De ez nem 60 fokon következik be.
A hibás szektorokat leginkább a selejt tápegység generálja. Nem szűri a hálózati impulzusokat illetve ingadozik a kiadott tápfesz.
Rosszabb esetben az asztal kap egy rúgást vagy ütést.
Ez utóbbi esélye a másolás hosszával egyenes arányban növekszik.ON:
Nekem tetszik ez a dokkoló.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
citkar
addikt
válasz JulianSinulf #7 üzenetére
Valószínűleg az volt a "gond", hogy újak voltak. Az új termékeknél viszonylag nagy a meghibásodási arány, ez idővel, hónapról, hónapra csökken és több idő után lassan növekszik.
Nem rég vettem 2 db 6-8 éves HDD-t, mert már minden HDD-m 10 évnél jóval régebbi volt és gondoltam a kisebb, régi lemezeket lecserélem. Van köztük többféle: Samsung, Toshiba, WD, jóval egy évtized után is teszik a dolgukat. Ráadásul a NAS-jaimban nincs aktív hűtés. -
csibe1
addikt
válasz JulianSinulf #5 üzenetére
"Nem légből kapott. Két WD meghajtóval is ez volt."
Azért pontos típust írhatnál.
A leggyagyibb WD Green-nél nem is csodálkoznék túlzottan, de semmiből sem a legalját kell venni." Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest