Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21201) Cathfaern válasza fokukac (#21197) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ezzel csak az a probléma, hogy ha a nyugati várható béremből levonom az ottani lakhatási költségeket, akkor is több pénz marad, mint a jelenlegi teljes nettóm :U Ráadásul a lakhatási költségek csak a nagyvárosokban ennyire drasztikusak (London, Párizs, stb.). Vidéken jóval olcsóbb a lakhatás, és bár a fizetés is alacsonyabb, de nem arányosan...

[ Szerkesztve ]

(#21202) Rolly válasza DopeBob (#21200) üzenetére


Rolly
veterán

az eredmény ugyanaz lenne :)

(#21203) fokukac válasza Cathfaern (#21201) üzenetére


fokukac
nagyúr

Béláim!

Olvassátok már el azt a cikket. Ez a cikk nem arról szól, hogy aki kivándorol Nyugatra, és ott költi el a jóval nagyobb bérét, rosszabbul élne.
Ez a cikk arról szól, hogy a magyar bérek nagyjából arányosak a magyar gazdaság fejlettségével, a magyar termelékenységgel, még ha ez nem is népszerű gondolat.

Amúgy egy dolog hiányzik belőle, ti. hogy az olyan áruk, amelyek kereskedhetőek (“tradable”), azok nagyjából mindenhol ugyanannyiba kerülnek (iletve Nyugaton tényleg sokszor olcsóbbak, mert nagyobb a piac, élesebb a verseny, illetve kisebbek az adók).
Amik pedig nem kereskedhetőek, illetve lokál munkabér kapcsolódik hozzá, azok drágábbak nyugaton.

[ Szerkesztve ]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#21204) Cathfaern válasza fokukac (#21203) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Átolvasva jogos amit írsz, csak borzasztóan rosszul van megírva a cikk. Lényegében amit írsz, és amiről az eredeti kijelentés ténylegesen szól, csak a bevezetőben szerepel, utána meg olyan populista dolgokat hoz, mint:
- "valójában azonban ha egy magyar átlagkereső Nyugat-Európában próbálna itthoni fizetéséből megélni, akkor életszínvonala nagyjából a felére zuhanna" - Na ne, tényleg? Ki gondolta volna...
- "Pontosabban a versenyképességi szempontból meghatározó hazai bruttó bérköltséget, ugyanis a nettó bérek innentől már (többek között) azon múlnak, hogy az állam mennyit kíván elvonni belőle." - Igaz, teljesen lényegtelen, hogy én mennyi pénzt kapok kézhez, annak semmi köze az életszínvonalhoz, csak a bruttó béreknek :U
És az ilyenek tengerében elveszik a lényeg, ami mondjuk teljesen igaz és jogos. Amire mondanám, hogy de csak van annyi eszük az embereknek, hogy tudják, hogy nem azért ennyi itt a munkabér, mert valakinek ilyen kedve van "odafent". De sajnos tudom, hogy nincs ennyi eszük :(

(#21205) emvy válasza Cathfaern (#21201) üzenetére


emvy
nagyúr

Ez egy nagyon valoszinutlen es ritka helyzet. Nagyon keveseknek jo megoldas kulfoldon ES videken elni. Az egyetlen elonye, hogy tartos fogyasztasi cikkeket (mobiltelefon, teve, mosogep) egyszerubb megvasarolnod. Gyakorlatilag minden egyeb szempontbol rendkivul nehez a dolgod. Egyreszt nem a sajat (nyelvi) kulturadban vagy, masreszt videken, e kettonel fogva a beilleszkedes lenyegeben lehetetlen. Mivel nem vilagvarosban elsz, ezert nincs sok hozzad hasonlo, es mig Londonban siman csinaltunk kozos kajalasokat olaszokkal, amerikaiakkal, japanokkal, magyarokkal es angolokkal is, egy videki kisvarosban ezt nem tudod megtenni. Ingatlant ugyanugy nem tudsz venni, mint otthon, sot, sokkal rosszabb a helyzeted, mert relative dragabbak az ingatlanok (fizeteshez kepest is), mint Magyarorszagon.

Persze vannak, akiket ez mind nem erdekel, de nagyon-nagyon kevesen. A kikoltozok eleg szep szazaleka hazakoltozik*, a maradek tulnyomo tobbsege nagyvarosokban el.

*: ha a haverotok kint van ket eve, az meg nem szamit. Azt erdemes megnezni, hogy ki az, aki birja gyerekekkel is. Kevesen.

while (!sleep) sheep++;

(#21206) fokukac válasza Cathfaern (#21204) üzenetére


fokukac
nagyúr

Igen, tényleg.

Az emberek pedig inkább más dolgokra vevők. Úgy mint, nem leszünk gyarmat, meg tiszteletet nekünk.
És persze "magyar gazdaságot, európai béreket!"

kár, hogy amíg nominálisan kevesebb, mint 10 ezer euró az egy főre eső magyar GDP, az osztrák pedig 38 ezer, addig ezen nem igazán kéne csodálkozni.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#21207) Mercutio_ válasza fokukac (#21206) üzenetére


Mercutio_
félisten

Erre jön az a szöveg, hogy : "de ez azért van, mert a multi amit itt állíttat elő termék azért jóval kevesebbet fizet az itteni melósnak, holott u. annyiért adja el, mint azt amit az osztrák gyártott le" ;]

Valahol igaza van, de ugye teccettek volna érdekérvényesíteni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#21208) emvy válasza fokukac (#21206) üzenetére


emvy
nagyúr

Az X-szeres GDP-kulonbseg eleg kevesse fugg ossze a 'hozzaadott ertekkel'. Ha itthon egy fodrasz 2000-ert vag, Becsben meg 12000-ert, akkor papiron a becsi fodrasz 5x nagyobb erteket produkal. Pedig nem.

Hiaba dolgoznank _pont_ ugyanolyan hatekonysaggal, mint az osztrakok, ugy is evtizedekbe telne, mig beernenk oket, egyszeruen azert, mert a sajat hajunknal fogva kell kirantani magunkat a mocsarbol. Rengeteg ido kell, amig 1-1 kis valtozas hatasa vegigterjed a rendszerben. Mittudomen, az informatikusok bere nehany helyen lassan kozeliti a becsi bereket, ha nem is erte el. Elso korben csak az olyan globalizalhato (ha van ilyen szo) munkaero bere novekszik, akiket keletebbrol macerasabb behozni (mernokok, szakkepzett ipari munkasok, stb.). Ok majd egy ido utan tobbet koltenek, es a novekvo berek a szolgaltatoiparban es majd meg kesobb a kozszferaban is megjelennek.

Szoval oruletes marhasag az, hogy a magyar munkas negyedannyira hatekony, mint az osztrak. A nagy francokat. Egyszeruen alacsonyabb az altalanos berszinvonal, ezt csak es kizarolag a munkaero es az aruk szabad aramlasa valtoztathatja meg, es az is csak lassan.

while (!sleep) sheep++;

(#21209) Mercutio_ válasza emvy (#21208) üzenetére


Mercutio_
félisten

:K és a legtöbbet a bürokrácia és az állam valós méretének csökkentésével lehetne spórolni, de az ugye nem cél, mert a centralizált hatalmat gyengíti.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#21210) fokukac válasza Mercutio_ (#21207) üzenetére


fokukac
nagyúr

multi-szinten ez igaz lehet, de a multik ezt azért tehetik meg, mert amúgy annyira gyenge a gazdaság egésze, és a munkapiac.

@Emvy: nem látod a fától az erdőt. Nem arról van szó, hogy egy magyar munkás rosszabbul teljesít-e, hanem arról, hogy nem csak a munkaerő van, hanem a tőke és a know-how is, na és a jogi keretrendszer és az állam, és ezekben elég halványan teljesítünk.

A termelékenységi mutatók pont ezt mutatják
Símán lehet, hogy egy multinál dolgozó pont ugyanolyan hatékonysággal állít elő értéket, mint nyugati társa, de amíg a magyar gazdaság nagyságrendileg felét kitevő vállalkozói szektor, valamint az állami szektor ezt nem tudja, és milliónyi munkavállaló minimális XXI. századi versenyképes tudással sem rendelkezik, addig a munkapiac egészén nem lesz jobb a helyzet.
Kis, speciális tudással rendelkező szegmensek kiemelkedhetnek, de az ország egésze csak akkor, ha egy huzamosabb ideig tartó gazdasági fellendülés és (nem korrupción alapuló) tőkefelhalmozás következik be.

[ Szerkesztve ]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#21211) Rolly válasza emvy (#21208) üzenetére


Rolly
veterán

Illetve az adófizetési morál is jelentősen jobb lehet tőlünk nyugatabbra... Itt (több különböző könyvelő ismerős - békés, csongrád és budapest - véleménye alapján) körülbelül a cégek bevételének 50%-60%-a számlás... a többi fekete...

(#21212) fokukac válasza Rolly (#21211) üzenetére


fokukac
nagyúr

A magyar tulajdonú vállalkozások többségénél nem a profit a cél, hanem annak a papíron való eltüntetése. :)

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#21213) Rive


Rive
veterán

Az efféle összehasonlításokból továbbra is rendszeresn hiányolom a munkáltatói ráfordítások és a tényleges (nettó) munkabérek összehasonlítását.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#21214) Because


Because
őstag

nekem csak a cikk címével van gondom amit a narancslabdás oldal közölt...

egy összehasonlítás az átlagemberek bevételeiből és kiadásaiból jobban érdekelne...
70000-es fizuból 50k egy szoba, UK 250000-ből 120k egy hónapra, a hétköznapi használati cikkek nagyjából egyformák, de ezeket eddig is tudta mki... és ez az ami az átlagember mozgatja!

[ Szerkesztve ]

(#21215) fokukac válasza Because (#21214) üzenetére


fokukac
nagyúr

250 ezer Ft-nyi font valószínűleg a létfenntartáshoz sem elég ott, hacsak nem grátisz lakhatsz valahol.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#21216) Because válasza fokukac (#21215) üzenetére


Because
őstag

írtam, hogy mennyi a szoba konkrét adatok (fizú attól is függ éppen hány órát kap, ugye szállodai meló)! persze ruhát és néhány élelmiszert olcsóbban vesznek meg mint nálunk

edzek a nyelvre meguntam az itthon tengődést... pont az órában kaptam hívást és becsülendő, hogy visszahívtak azzal, hogy nem engem választottak az állásra idehaza egyik multinál...

kicsit eltértünk a topik témájától, kanyarodjunk majd vissza :)

[ Szerkesztve ]

(#21217) emvy válasza Because (#21214) üzenetére


emvy
nagyúr

Ah, 250 fontos szoba, az aztan kellemes lehet!

while (!sleep) sheep++;

(#21218) BÁ Nutrition válasza emvy (#21217) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

az 50k-s se rossz itthon :)

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#21219) Because válasza emvy (#21217) üzenetére


Because
őstag

bent lakik ahol dolgozik ezért ennyi amennyi, egy ágy és asztal semmi más, de aki kimegy annak tisztában kel lennie, hogy a legalja munkát és még éppen elfogadható szállást fog kapni. viszont ami a legfontosabb van állása, nem úgy mint nekem és sok más társamnak itthon!

(#21218) BÁ Nutrition : fehérvári albikat néztem (itt lett volna meló) rezsivel együtt ennyi, a várost nem ismerem nem tudom milyen környéken lenne

[ Szerkesztve ]

(#21220) #24334592 válasza Hequila (#21198) üzenetére


#24334592
törölt tag

amikor rájössz, hogy a svájci ALDI árai ekvivalensek a magyar ALDI áraival napi árfolyamon...az priceless ;]
(minőséget nem emelem ki, ahogy a fizetéseket sem )

(#21212) fokukac Svájcban is :U de enyhe profitot illik felmutatni és akkor nyugi van. Amíg felénk nem 1M chf éves bevétellel bírsz, a kutyát se érdekli hova dugod, mert apró tétel. Megjegyzem, rengetegen Luxemburgba, Németországba. A németek meg átjönnek hozzánk rejtegetni (néha nem sikerül, lásd Hoeness). Vicces világ ez....

[ Szerkesztve ]

(#21221) BÁ Nutrition válasza Because (#21219) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

oks, csak ne keverjük hogy szoba, vagy hogy lakás. nem ugyanaz a kettő

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#21222) Because válasza BÁ Nutrition (#21221) üzenetére


Because
őstag

mind a két helyen szoba

(#21223) concret_hp


concret_hp
addikt

dolgozói csomag egy banknál:
minden ingyen van, csak a tranzakciós adót terhelik rá
mindennek pont annyi a költsége, mint amennyi a tranzakciós adó :DDD (amit nem terhelnek rá :D)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#21224) Rolly válasza concret_hp (#21223) üzenetére


Rolly
veterán

melyik banknál? És milyen csomag? Vagy ez csak egy belsős dolgozói csomag?

(#21225) odrif válasza Rolly (#21224) üzenetére


odrif
MODERÁTOR

fhb-nál van például.

20 éve a Prohardveren

(#21226) bandus válasza Because (#21219) üzenetére


bandus
veterán

ezt rosszul latod. ha kimennek nem legalja munkat kapnek, de szerintem emvy sem.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#21227) fokukac válasza fokukac (#21203) üzenetére


fokukac
nagyúr

itt egy másik cikk Pogitól.

[link]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#21228) DopeBob válasza fokukac (#21227) üzenetére


DopeBob
addikt

és ehhez a szomorú trendhez a mostani kormányunk boldogan asszisztál is, szétzüllesztve az oktatást...

"vannak nálunk szakmunkás tanulók. Nekik szépen elmondják az iskolában, hogy tök felesleges továbbtanulni, meg nyelvet tanulni... meg különben is. A sok semmire kellő csak ül egész nap az irodában..."

MZ/X

(#21229) fokukac válasza DopeBob (#21228) üzenetére


fokukac
nagyúr

Nem tudom, de a trend, amit említett, hogy a GDP 6%-áról sikeresen 4%-ra csökkentettük az oktatási rendszerre költött pénzt, rémítő.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#21230) #24334592 válasza Because (#21219) üzenetére


#24334592
törölt tag

tévedés. Olyan munkát találsz, amihez illik a végzettséged/szakmai tudásod/tapasztalati XP-d, így annyit is fogsz keresni...

Ha jó vagy, a felső polcról válogathatsz. De ha csak annyit tudsz mint 5millió másik nyelvtudás nélküli bevándorló, annyit is fogsz keresni...Tudod, kereslet-kínálat ;)

(#21231) _BM_ válasza fokukac (#21229) üzenetére


_BM_
senior tag

Én megmondtam régen, hogy mi várható. Pontosan az történik.

(#21232) aAron_ válasza fokukac (#21229) üzenetére


aAron_
őstag

Még félelmetesebb, hogy Lengyelországban, ahol a GDP arányos állami kiadás 40% körül van (magyar ~50%), többet költenek az oktatásra.

Cikk érdekes volt, de a konklúzió, minimálbér növelése, mint megoldás elég érdekes... :U Szvsz azt csak akkor lehet növelni, ha a termelékenység nő, ha nem akarjuk rontani a versenyképességünket. Ezt még talán ő is leírta valahol.

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#21233) Rive válasza fokukac (#21227) üzenetére


Rive
veterán

Egész jól végigviszi, aztán az utolsó bekezdésben valami elképesztő orbitális módon elb@ssza... :(

UI.: látom, más is erre jutott :DDD A minimálbér csak akkor emelhető, ha közben nem ver oda jelentősen a foglalkoztatottságnak. Amire felfigyelt a fickó, az valahol pont fordítva oksági összefüggés - abban az irányban, amerre sejteti, szimplán cargo-kultusz...

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#21234) lajafix válasza fokukac (#21227) üzenetére


lajafix
addikt

Pogátsa a megalkuvó féltudású magyar közgázos mintapéldánya, szállítja a szabadságharchoz szükséges hülyeséget, csatlakozva a Róna-Csath-többiek körhöz. Jutalma a docensi pozi és a nagyfokú médiajelenlét.

Rock'n Roll

(#21235) lajafix válasza emvy (#21208) üzenetére


lajafix
addikt

"Ha itthon egy fodrasz 2000-ert vag, Becsben meg 12000-ert, akkor papiron a becsi fodrasz 5x nagyobb erteket produkal. Pedig nem."

dehogynem. kifizetted, elismerted. merthogy ez non-tradable.

hogy aztán Sopron tele van Friesurrel, merthogy valamennyire csak tradeable...

Rock'n Roll

(#21236) emvy válasza lajafix (#21235) üzenetére


emvy
nagyúr

Ok, azert produkal tobb erteket, mert olyan helyen dolgozik, ahol az emberek tobbet keresnek. Es ez pont azt tamasztja ala, amit magyarazni probaltam -- a magyar fodrasz Magyarorszagon nem tud ennyi erteket produkalni, mert a kulonbseget nem tudja ledolgozni -- definicioszeruen.

while (!sleep) sheep++;

(#21237) apatyas válasza lajafix (#21235) üzenetére


apatyas
Korrektor

Hogy Sopronban van-e, azt nem tudom, de pl Mosonmagyaróvár tele van fogászattal. Egymás hegyén-hátán, de senki sem panaszkodik emiatt :D Átmennek érte.

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#21238) concret_hp válasza apatyas (#21237) üzenetére


concret_hp
addikt

max a határ túloldalán levő fogdokik :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#21239) aAron_


aAron_
őstag

Valaki innen olvasta már a Warren Buffett jelenti - Leckék befektetőknek és vállalatvezetőknek című könyvet? Vélemények? Mennyire egészíti ki a másik kettő Befektetések klasszikusait? Abban mondjuk biztos vagyok, hogy megéri ezt is elolvasni. :)

What is your ikigai?

(#21240) Rive


Rive
veterán

link

Lehet, hogy érdemes lesz figyelni ezt a napi.hu -t. Jó alapot v álasztottak, ráadásul a cikk eredetijéhez képest sokkal tárgyilagosabban tárgyalták a témát.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#21241) Kobe


Kobe
veterán

Hello. Sajnos engem is erint az ING onkentes manyup megszunese, es az aranykorral inkabb nem allnek semmilyen kapcsolatban ha nem muszaj, siralmasan szerepel.

Szerintetek melyikbe lenne erdemes atlepni? Mindenkepp olyant szeretnek ami mogott van egy tokeerosebb kulfoldi anyavallalat, a magyarvirtusban nem bizok annyira.
Illetve. 2012-2013 as periodust tekintve az ING 9 szazalek felett hozott, az aranykor 6.5 t sem....melyik lehet az a manyup amelyik megbizhatosagban es hozamszintben legkozelebb all az ING hez ?

(#21242) Mercutio_ válasza Rive (#21240) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az eddigi csúcsokat verdeső állapot természetes következménye, hogy előbb-utóbb korrekció jön nem?
Vagy valami nagy meglepetést kellene kiolvasni a cikkből?

-=Libria=-: PSZAF honlapján régebben voltak részletes statisztikák a manyupok hozamairól, tagok számáról, vagyonról.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#21243) emvy válasza Mercutio_ (#21242) üzenetére


emvy
nagyúr

Az a nem mindegy, hogy mikor.

while (!sleep) sheep++;

(#21244) Rive válasza Kobe (#21241) üzenetére


Rive
veterán

~ mindegy. A jelen kormányzatnak nem érdeke ezen megtakarítások sorsának rendezése -> max. egy vagy két pénztár fogja túlélni (már, ha lesz túlélő).

emvy: és, hogy mekkora :DDD

Mercutio: nem, 'nagy' korrekció nem következik szimplán abból, hogy már magasan vannak az indexek. Volt már több 'nagy' korrekció, és mindegyiknél azt hitték az emberek, hogy na, most aztán ez a tető. Aztán - hát, az 1929-es crash ma már csak egy bolhapiszok a nagy chartokon.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#21245) fokukac válasza Kobe (#21241) üzenetére


fokukac
nagyúr

izé.
Az Aranykor már rég megszűnt, de az túl jól teljesített, onnan mentem az ING-hez.
Most azt hiszem a a Horizontba olvadnak be.

De elég kevés esélyt adok rá, hogy túléljék a soron kövezkező 4 évet...

Kivéreztetik a szektort, ez van. Évi egy stadion áráról kéne lemondani (ha oda mehetne a nyugdíjjárulékom), de ez presztízskérdés a kormánynak, hadd szenvedjen ez a rebellis népség... :)

[ Szerkesztve ]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#21246) Kobe válasza fokukac (#21245) üzenetére


Kobe
veterán

Az aranykor meg mukodik, most juli 1-jevel olvad be az ing.

Az 1 dolog hogy a szektor lassan megszunik de nekem pl nem mindegy az alatt a 4-5 ev alatt hany millat bukok. Az ing - aranykor gyors osszehasonlitas a teljes futamido alatt nekem sulyos tobbmillios deficitet hozott ki

(#21247) fokukac válasza Kobe (#21246) üzenetére


fokukac
nagyúr

ja, most nézem, másról beszélünk, Te az önkéntesről beszélsz, én pedig a magánról.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#21248) Kobe válasza fokukac (#21247) üzenetére


Kobe
veterán

Igen, ez az onkentes. A sima ing s nyugdijpenztar a horizontba olvad be

(#21249) tbs válasza fokukac (#21245) üzenetére


tbs
addikt

B+, neked évente 1 stadionnyi a nyugdíjjárulékod?!?! Nincs arrafelé üresedés..? Takarítanék pl.

(#21250) fokukac válasza tbs (#21249) üzenetére


fokukac
nagyúr

nem nekem, hanem annak a pár ezer embernek, aki maradt a magánpénztárakban.

Pleased to meet you - hope you guess my name

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.