-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pdw_ph
tag
válasz concret_hp #22316 üzenetére
Megyünk vissza '90 előttre
-
pdw_ph
tag
válasz Mercutio_ #22315 üzenetére
Igaz.
Es a vagyonosodási illetéknek mi lenne az alapja? x. hó y.-án lévő árfolyam? És ha azóta esett akkor a semmire fizetett adót az illető? És mi van ha nem tőzsdei cég részvényéről van szó?
Egyébként amennyit itt osztjuk az észt arról amiről fogalmunk sincs valaki rágogglezhatna
[ Szerkesztve ]
-
pdw_ph
tag
válasz Apollo17hu #22309 üzenetére
Passz, kerdezz vki okosabbat
Attol hogy valami munkaltatoi juttatas meg nem feltetlenul van erteke adobevallas szempontbol. Adot jellemzoen a jovedelemre kell fizetni, igy pl. teszemazt kapsz "juttataskent" egy ceges kocsit azutan sem fizetsz adot. -
pdw_ph
tag
válasz Apollo17hu #22306 üzenetére
Nem vagyok szakerto, de szerintem jelenleg semmi utan (hiszen attol hogy reszvenyed van jovedelmed meg nem keletkezett), viszont ha azt eladja valamikor akkor a mostani beszerzesi arfolyam es az akkori eladasi arfolyam kulonbseg lesz az adoalap (felteve ha nyereseggel adja el). Ha kozbe fizet osztalekot a reszveny akkor az persze adokoteles.
-
pdw_ph
tag
válasz varsam #22205 üzenetére
https://www.fundamenta.hu/gyakori-kerdesek
Mit kell tennem, ha eddig csekken fizettem, most átutalással szeretnék?
Kérjük, szándékát a bankszámlaszám megadásával jelentse be nálunk. Ezzel elkerülhető, hogy feleslegesen küldjünk csekket. Az átutalási megbízást a szerződéséhez tartozó számlaszám segítségével bankjában tudja megadni. Szerződéséhez tartozó számlaszámát megtalálja a szerződés visszaigazolásán vagy számlakivonatain.
Gugli...
-
pdw_ph
tag
Államkincstári TBSZ számla megszüntetése esetén küldenek évvégén (v korábban) papírt amin rajtavan h mennyi kamatadót kell majd fizetni vagy számolgathatom magam?
-
pdw_ph
tag
válasz concret_hp #21669 üzenetére
Igen, csak a saját pénzedre ad. Épp ezért cafeteriából tök felesleges. (Kivéve ha úgy forgatod rendes pénzzé a cafeteriátdat, hogy mások számlát kérnek a nevedre )
-
pdw_ph
tag
válasz concret_hp #21663 üzenetére
Nem azért hogy unalmas legyek, de szerintem itt is a tökmindegy a megoldás
Válasz azt amelyikhez a készpénzes számlát a legkönnyebben el tudod juttatni... -
pdw_ph
tag
Ha a kincstárjegy kamata 0.3%-al legalább magasabb mint a bankodnál (ugye ennyit vonnak le majd amikor visszautalod a pénzed a bankodhoz), akkor papíron megéri a kincstárnál vezetni.
A gyakorlatban viszont tökmindegy hogy 25 v 26 ezer forint kamatot kapsz szerintem. Ebből a szempontból érdemesebb a bankodnál lekötni. -
pdw_ph
tag
válasz concret_hp #21549 üzenetére
Szallasbol az etteremmel rendelkezo szallodak/panziok szoktak tudni vonni. Maskerdes h akarnak e?
-
pdw_ph
tag
válasz concret_hp #21539 üzenetére
Hmm, most megnéztem az enyéimet és tényleg egész db-ra adják. Akkor benéztem, de akkor passzolom a kérdést
-
pdw_ph
tag
válasz concret_hp #21537 üzenetére
Az értéket nézik, nem a darabszámot. Teszemazt 100Ft az árfolyama és te 150Ft-ért veszel akkor 1,5db-od lesz.
-
pdw_ph
tag
válasz CriticalHit #21532 üzenetére
Évi 2%-os díjért drága valamint 2008-ban indult ahonnét csak felfelé ment az út azóta, így annyira azért nem nagy szám jó hozamokat mutatni (persze azért a 20%+ több éven át riszpekt). + Ahogy írták elég volatilis.
Én egy ilyen alapba max 5-10%-át raknám a teljes befektetendő pénzemnek.
(Nekem rövidtávon PMÁKban van, hosszútávon Concorde Hold + SP500 - DJ - DAX ETF-ekben.) -
pdw_ph
tag
válasz -FreaK- #21464 üzenetére
A szomoru igazsag az az, hogy teljesen mindegy mit csinalsz es ilyen nehany eves idotavra nem is erdemes tulbonyolitani. Nagy valoszinuseggel vagy az el, vagy a visszautalasnal fizethetsz vmi dijat, igy erdemes bankon belul maradni. Az emlitett takarekszamlak vagy egy penzpiaci alapnal (esetleg ha van ra idod akkor a havonta betetlekotes) jobbat nem nagyon lehet emliteni.
-
pdw_ph
tag
válasz concret_hp #21447 üzenetére
Pl. munkanelkuliseg eseten fellehet venni penzt onsegelyezobol. A 20% adokedvezmeny mellett.
-
pdw_ph
tag
válasz SystemRoot #21419 üzenetére
Csak FYI, a DPM-et tuti, de sztem az eszközallokációst se veheti magánszemély.
-
-
pdw_ph
tag
Szamlavezetes 0.01% (kvazi semmi, sztem az egyik legalacsonyabb).
A befalapokat itt latod: http://erstebroker.hu/static/befrt/download/Erste_Befektetesi_Zrt_Internetes_Dijjegyzek_140512.pdf
XETRA-s megbizasok meg 0.45% minimum 7 EUR (a legtobb kulfoldi reszveny meg ETF sztem ide tartozik).
Nem olyan veszes sztem ha nem daytradeelni akarsz.
A realtimenak is van vmi dija, de azt igy kapasbol nemtom.
-
pdw_ph
tag
válasz CriticalHit #20684 üzenetére
Azt hogy kevesebbet olvasd a hulyesegeket es kovesd a sajat befektetesi filozofiad.
-
pdw_ph
tag
válasz concret_hp #20603 üzenetére
Nekem se kuld. Feltetelezem lehalt az SMS
-
pdw_ph
tag
válasz zsoltee10 #20440 üzenetére
Sima kockázati relatíve olcsó. Nekünk 25M van évi 97 ezer alapdíjért. De ebből nálunk jön kb. 40% kedvezmény mindenféle jogcímen. Sajnos átlagembernek teljesen átláthatatlan ezek díjazása, ezért vagy kifogsz egy jó független ügynököt vagy szopacs.
Az tuti hogy te Uniqad egy fos ár/érték arányban
-
pdw_ph
tag
válasz Lesliegold #20278 üzenetére
Igaz. Te tudod, bukjál még többet.
-
pdw_ph
tag
válasz Lesliegold #20276 üzenetére
Kiszállsz most, a bukást leírod a "stupid tax" rovatba és megfogadod, hogy a viccnek sem nevezhető magyar tőzsdén többet nem spekulálsz.
-
pdw_ph
tag
válasz Deniweit #20219 üzenetére
Szerintem a következő lépéseket tedd:
1. 100-200ezer forint gyorstartalék megléte KP-jellegű dologban, azaz ha kell akkor azonnal hozzáférj.
2. Ha van lakáson kívül más hiteled, azt fizesd vissza. (persze ahogy tudod)
3. 6-12 havi tartalék megléte, azaz ha elveszted a munkád 6-12 hónapig tudj megélni gond nélkül.
4. Tegyél félre a nyugdíjadra (hogy mennyit az igénytől függő)
5. Ha még mindig marad pénzed akkor kezdj befektetésekkel foglalkozni. -
pdw_ph
tag
Hát nemtom, akkor kb 1 év alatt hoztak neked 33% hozamot masszív kockázattal, úgy, hogy kb. semmi beleszólásod nem volt a dologba. Ez nehezen nevezhető befeketetésnek. Spekuláltál, most épp bejött (amúgy a részvénypiacokon tavaly nem meglepő a 15-20% hozam). Milyen devizában is volt ez? Azt írta USD-ben van a számlavezetés, feltételezem a kereskedés is abban ment. Az a hozam korrigálva van az USD/HUF-al amúgy?
De nem kukacoskodni akarok, ha neked jó ez a cucc akkor a csináld, de szerintem ez sima spekuláció, hosszabb távon kétlem hogy Neked is jó lesz (a brókercégnek tuti).
-
pdw_ph
tag
válasz Lesliegold #20172 üzenetére
Nekem az, hogy el kell menni a postára sorba állni a nyuggerek közé felér egy új számla nyitásával.
Ha neked jó ez, akkor menj vegyél KKJ-t a postán. Annál nem nagyon lesz jobb mostanság banknál. -
pdw_ph
tag
válasz Lesliegold #20151 üzenetére
Es ezek melyike K&H-s?
-
pdw_ph
tag
válasz Lesliegold #20147 üzenetére
Nincs varázslat, keresd meg a legjobb lekötést a K&H-nál aztán szevasz.
-
pdw_ph
tag
válasz Cathfaern #20070 üzenetére
Erstes is igy mukodik. Arra figyelj hogy ne csak ugy bankfiokban nyiss netbrokert, hanem a netbroker honlapjan torteno regisztracio utan az ott kapott koddal. Kulonben csak az Erstes alapot vehetsz, azok meg relative fosok
Tudtommal annyi kulonbseg van, hogy a HP-n elerheto nehany alap ami a netbrokernel nem. De relative jelentektelen a kulonbseg.
[ Szerkesztve ]
-
pdw_ph
tag
válasz Cathfaern #20042 üzenetére
Nekem Erstebroker szamlan van es Erstes folyoszamlam. A ketto kozott ingyen vezetgetek odavissza penzt. Felteteleznem hogy hozamplazas szamla es Erstes folyoszamla kozott is mukodik a dolog, de jobb megkerdezni. Ha nem akkor sajna bukod a 3 ezreleket.
A koltseg meg tenyleg csak 0.01%.
[ Szerkesztve ]
-
pdw_ph
tag
Egyrészt az nem normális, hogyha büfög valamit egy Eltolcsy vagy I. Viktor király, akkor az OTP beszakad rögtön 5-10%-ot. Kicsit sarkítottam, de a fentiek miatt magyar részvénypiacba fektetni eléggé hazárdírozás.
A másik részére: igen, tuti h nem mindegy h mikor szállsz be (vagy ki), de azért ez az egész nem olyan egyértelmű. Ha15 éve rakta be a pénzét most mondjuk épp 0% a 15 éves hozam, de neki most 15 év múlva kell a pénz akkor miért is van még mindig részvényben a pénz?
-
pdw_ph
tag
válasz Captaindeph #20021 üzenetére
A kincstárjegy aktuális hozamára abszolút semmi hatása nincs a forintnak. Úgyhogy kvázi semmi kockázatot nem vállalsz a kincstárjeggyel. Csináld nyugodtan, ekkora összeggel amúgy sem lehet csodát tenni (és nem is kell hogy cél legyen).
-
pdw_ph
tag
A magyart amúgy is, de amúgy ez hülyeség szerintem. 5-10-15 éves távon tökmindegy, hogy most várhatóan nem egy jó év lesz (amúgy ki tudja). DCA-zva meg annál jobb, legalább olcsóbban veszel a lefelé hegymenetben
Aki meg rövidebb távra részvényezik az meg spekuláns, a spekuláns meg ne sírjon ha nem jön be.
Na, ezt jól megaszondtam... -
pdw_ph
tag
válasz bandus #19999 üzenetére
"gyakorlatilag mind elég szépen teljesített"
1-2 éves múltbeli hozamból SEMMIT nem lehet és szabad megítélni. (5-10 évnyi kiemelkedő hozam persze már jelenthet valamit).
A felsorolt alapok kizárólag azért teljesítettek jól tavaly, mert csökkent az alapkamat és ezek az alapok 60%+-ban állampapírokból állnak.
Idén lesz kb 3-4% hozamuk, (amennyiben I. Viktor király teli bilije nem borul ki és nem kell ismét masszívan kamatot emelni.)Ha ez neked elég akkor felesleges befalapozni, bankbetét, PMÁK bőven jobb vagy ekvivalens. Ha meg nem elég akkor ne ilyen "egyszerű" alapokban gondolkozz.
-
pdw_ph
tag
válasz szamovar #19982 üzenetére
Alapvetően (szerintem) a NYESZ egy rizikós dolog. Az ötlet persze nem rossz, de ebben az országban ennyire hosszú távra nem szabad államilag támogatott dolgokat igénybevenni. Hisz ha megszűnik az adókedvezmény vagy más feltétel módosul ülhetsz évtizedekig egy előnytelen konstrukcióban.
Szerintem nyugdíj előtt 10 évvel lévőknek érdemes csak nyitni és persze csak úgy ha az évi 500-at bele tudja tenni.
Egyébként más csak annyi számít, hogy minél alacsonyabbak legyenek a költségek valamint hogy széles legyen az eszközválaszték. Nekem az Ersténél van az ÉP számlám, róluk pozitív véleményem van. -
pdw_ph
tag
válasz atillaahun #19790 üzenetére
Szerintem túlkombinálod
Az Erste Megtakarítási egy kb. 50-50%-os Kamatoptimum/Ingatlan alapot tartalmazó alap. A Kamatoptimum fele pénzpiaci, másik fele rövid állampapír, ezenkívül az Ingatlan alap fele is szintén hasonló megoszlású mint a Kamatoptimum. Ezektől nem kell csodát várni.
Az, hogy most lefelé menő görbét látsz annak tudható be, hogy tavaly az összes kötvény(alap) ment felfele mint a beton. Idén ez nem fog megismétlődni.
-
pdw_ph
tag
válasz Dr.F.E.R.I. #19738 üzenetére
Sztem itt nem az a lényeg hogy 1 hónap vagy 6, hanem hogy egyáltalán vissza tudja e kapni a pénzét. Mint mondtam, alapból cask 45ezerig felelős (mármint ha nem írja rá a PIN kódot ) a többit vagy megkapja a bank, ha elfogják a tetteseket vagy bebukta.
[ Szerkesztve ]
-
pdw_ph
tag
válasz Dr.F.E.R.I. #19733 üzenetére
Normális esetben (értsd: nincs mellette a PIN kód), bukik 45ezret a többit a bank visszaadja.
De mivel ez nem normális eset, lásd zárójel fent az a kérdés hogy a bank tudja e ezt már, illetve kérdés hogy mi történik olyankor ha az ember megpróbálja eltitkolni ezt az infót (azontúl h gerinctelenség).De gondolom ismerősőd becsületes ember, ezért most hogy megfizette a hülyeadót, tudni fogja, hogy nem tartunk PIN kódot bankkártya mellett (máshol se, csak fejben) valamint hogy bankkártyához kötött folyószámlán nem tartunk jelentős összeget.
-
pdw_ph
tag
válasz Dr.F.E.R.I. #19713 üzenetére
Hmm igaz, felreneztem. Erste penzpiaci helyett Erste allampapirost neztem
-
-
pdw_ph
tag
válasz Dr.F.E.R.I. #19664 üzenetére
Kíváncsi leszek. Elkövetkező pár évre Concorde NK Részvény alap lesz DCA-el + áprilisban teszem át a (mostmár) fos PMÁK-jaim szintén ebbe. Reméljük akkor pont valahol lent fog tanyázni.
-
pdw_ph
tag
válasz atillaahun #19666 üzenetére
Egyenlegközlő felületen van egy Készletinformáció fül. Ott mutatja lebontva h mit vettél mikor, mennyi költségért és hogy mennyi a nyereség/veszteség.
Valszeg úgy jött ki hogy 1M + 1500 - 300Ft (ennyi rémlik vételi költségnek) + nyereség kiadja az összeged. -
pdw_ph
tag
Ittlévő kollegák mit várnak a fejlett részvénypiacoktól 2014-ben?
[ Szerkesztve ]
-
pdw_ph
tag
válasz aAron_ #19657 üzenetére
Igen de azt nem garantálja semmi. Csak az évi 2%-ot. Egyrészt.
Másrészt 2011/09-ben indult az alap, 2012 ugyaneddig szinte semmit se csinált. Utána az összes részvénypiac ment felfele 2013ban is. Ezért olyan jók a hozam adatok. Ez megismétlődni (ugyanilyen szinten) valszeg nem fog, de ezt senki sem tudja előre.Az 1% vételi, 1.2% eladási költség picit gáz, de az 1.5% az éves költség legalább nem kiemelkedően magas.
De amúgy nem ez a kérdés, hanem hogy hogy jön egy lapra egy származtatott alap meg egy bankbetét?
Mennyire akarsz kockázatot vállalni? Meg milyen időtávra? 6 hónapra mint az FHB-s cucc? -
pdw_ph
tag
válasz zoom3s #19655 üzenetére
1.56% kamatra (éves 4% fele mínusz 22% kamatadó) neked megéri bármi is? Infláció után ~0.5% reálkamat.
Ez az OTP-s meg ezzel a névvel igencsak vicces. Alacsony garantált hozam, konkrétan 1.72% (2.2 garantált mínusz 22% kamatadó) ebből lejön az értékpapír számlavezetés meg esetleges vételi/eladási költségek.
lyen hozamért felesleges befektetési alapozni.
Ha néhány százezer forintról beszélünk akkor kösd le a mostani bankodnál akármilyen betétbe, ha néhány millióról akkor meg vagy kockáztasd normális befalapban vagy ha nem akarsz kockáztatni akkor PMÁK.
[ Szerkesztve ]
-
pdw_ph
tag
válasz Neszójábe #19632 üzenetére
Pedig de, nézd a 12 havi hozamokat: http://www.maximax.hu/K%C3%B6tv%C3%A9ny/2012-12-30
(Najó kukacoskodjunk, hoztak 8-9%-ot.)A másikat arra alapozom, hogy a unit-linkedek magas költségei miatt az átlagember számára (értsd: annak a 98% számára aki nem tartja meg 20 évig) ráfizetés más befektetési formához képest. És meg aki végig is csinálja az sem kerül semmilyen anyagi előnybe ahhoz képest aki mondjuk "csak" befektetési alapozott.
Nézz csak utána a whole-life v cash-value policyknek (ami kvázi ua. mint itthon a unit-linked) külföldön, mindenhol mindenki fikázza őket. Kivéve azok akik értékesítik
-
pdw_ph
tag
válasz Lesliegold #19630 üzenetére
Nincs. Van befektetés és van életbiztosítás. A kettőt sosem szabad keverni.
-
pdw_ph
tag
válasz Lesliegold #19624 üzenetére
Ezek igy semmit se mondanak, azt kéne tudni, hogy mi van az egyes kategóriákban.
Ettől függetlenül gondolom már rájöttél, hogy alapból ráb*sztál a dologra akkor amikor megkötötted.
Hol jársz a futamidőben? Ha nem a végefele a felmondás is szóbajöhet sztem. Persze ezt nem egy fórum alapján kell eldönteni, de unit-linkeden nem nyerhetsz sosem.Az idei 5%-os hozam meg szánalmas, ha az nézed hogy a legalapabb null-kockázatú kötvényalap is 10% felett volt idén.
Új hozzászólás Aktív témák
- SSD kibeszélő
- Mazda topik
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Tőzsde és gazdaság
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- Revolut
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Milyen TV-t vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...