Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
-
LOGOUT
- kezdőknek infók itt: [link] és itt: [link]
- Drugs Bunny - A sárga kapszula (alapismereteket tartalmazó könyv .pdf formátumban) (alternatív letöltési link)
Új hozzászólás Aktív témák
-
aliquis
tag
válasz
Csak1valaki #115899 üzenetére
Hűha,ez aztán okos és kemény terv.Angel segített kidolgozni?
-
Csak1valaki
csendes tag
válasz
bigmasterg #115897 üzenetére
De nem ám.
Bőven elég ez is egyelőre. Nem látom értelmét a többnek.
Tegnap a Barátok közt és a Jóban rosszban váltogatása felborította az agyamat, rosszul írtam.
Ennyi a minden másnapi "edzésterv":
-fekvenyomás rúddal 1X8 60 kg. Itt minden alkalommal emelek 1 kg-ot
-guggolás 1X8 54 kg, itt 1 kg-os a lépés
-mellről nyomás rúddal, ezt elírtam, megháborított Berényi Miki, 30 kg 1X8, itt fél kilós a lépés
-egykezes döntött törzsű evezés 21 kg, itt is fél kg-os a lépés
-egy kis vádli és has. Ennyi az edzésem, bőven elég, nem óhajtok többet. Nem is értem miért kéne?Ahonnan indultam, így is remek eredmény.
-
Tenken
őstag
Ennél kicsit összetettebb azért. Csomó mindentől is függ mennyire hatékony a szervezet egyénileg az adott mozgásformában (/tápanyag hasznosításban), kezdve a genetikai adottságoktól egészen az adott napszakig. Nyilván az egyes tételek nem nagyságrendekkel változtatják az egyenletet, de ha összeadódnak a végeredmény abszolút nem egy BE = KI eredmény lesz.
Illetve végülis az, de számolgatni sok értelme nincs, mert a legtöbb faktor nem vagy csak rendkívül bonyolultan mérhető.
-
bigmasterg
addikt
válasz
Csak1valaki #115861 üzenetére
1x8at?
Nem írtad el és 4x8 az? -
-
kolosanyi
veterán
Tudom, hogy nem mai cikk, de ez ha megvalósul (előbb-utóbb meg fog, amennyiben nem pusztítjuk el a Földet), akkor teljesen értelmét veszíti a gyúrás.
Nem izmot kell növeszteni, hanem kicserélni a hidraulika rendszert egy erősebbre.
-
Dexar007
veterán
En is en is! Regen votam mar itt,aki izmos lett az mar megunja a gyurogatast..kinek szolunk most be?
-
Ijk
nagyúr
válasz
kolosanyi #115878 üzenetére
A kardiónál is ugyanúgy afterburn van mint HIIT-nél ami szintén kardió edzés. Legfeljebb a mérték eltérő.
HIIT a leghatékonyabb zsírégetést tekintve, de a legnehezebb is, keveset tudsz csinálni belőle.
Kardió hatékony zsírégetést tekintve, és többet is tudsz csinálni.
Aerob a legkevésbé hatékony, viszont jóformán bármennyit tudsz csinálni.A tested energetikailag egy zárt rendszer. Ha beviszel napi 2000kcal-t akkor annyi energiához jutsz, sem a nap, sem a föld mágneses rezgései által nem jutsz többletenergiához. Kurva mindegy hogy edzésen égeted el hipotetikusan a zsírt, vagy edzés után hogy visszatöltse az izom raktárakat. Van a szervezetedben egy energiaegyensúly amiből fél óra aerobbal kivettél 100 kalóriát, kardióval meg 500-at. Neked csak az összmérleg számít azzal ne foglalkozz hogy a kismanók hogy közigazgatják ennek a felhasználását.
-
kolosanyi
veterán
Beszéltünk erről a koncentrikus edzésről meg a flywheel cuccról. Délután még úgy gondoltam, hogy buzis, de ahogy egyre több dolgot nézek róla, úgy tűnik egyre zseniálisabbnak. [link]
-
Woodslave
félisten
válasz
Csak1valaki #115879 üzenetére
mellről nyomás 20, döntött 21. - ez mi? Döntött törzsű evezés 21 kg-val?
Nyomás mellről rúddal?
-
Csak1valaki
csendes tag
-
kolosanyi
veterán
Én úgy tudtam, hogy az lenne a cél, hogy úgy adj le zsírt, hogy emellett annyi izmot próbálj megtartani, amennyit csak lehet.
Egyébként futsz fél órát 160-as átlagpulzussal, elégetsz 570 kcalt és az elégetett kalória 19%-a megy zsírból. Gyalogolsz 120-as pulzussal ugyanennyit, elégetsz 370-et, de ennek már 50%-a jön zsírból. Most ezek fiktív értékek, de nagyjából ilyesmit szokott kiadni a Polar M400, illetve a kalkulátorok. Szóval minél magasabb pulzussal dolgozol, annál kevesebb zsírt fogsz égetni mozgás közben.
Egy kivétel lehet, a HIIT. Mozgás közben ugyan kevés kalóriát égetsz el, mert elég rövid egy ilyen edzés (vagy ha hosszú, akkor nem elég intenzív), de elméletileg jelentős afterburn hatása van.
-
aleister
veterán
Találtam egy egész jónak tűnő kifejtést a témában:
"Valóban, intenzív testmozgás, edzés során nem rögtön az edzés kezdetekor kezdődik a zsírégetés. Mikor edzeni kezdesz, szervezetedben a mozgás megkezdésekor ún. oxigén-adósság alakul ki - szív-és vérkeringésednek + légzőrendszerednek adaptálódnia kell a terheléshez (sok izom kezd el az átlagnál intenzívebben működni: ezeket el kell látni energiával és oxigénnel, ehhez viszont a szívnek több O2-dús vért kell kilöknie a nagy vérkörbe, az izmoknak viszont ebben a részleges O2 hiányos állapotban is energiához kell jutniuk az összehúzódáshoz).
Mivel a "zsírégetés" csak oxigén jelenlétében lehetséges, az izmok a bennük raktározott glikogénből "szolgálják ki" magukat. Hogy ez mennyi ideig fedezi az E-szükségletet? Ez nagyon egyéni: van akinél már a mozgás 10-20. percétől beindul a zsírégetés, van, akinél később! Ezt ne úgy képzeld, hogy teljesen elfogy a szén-hidrát, na, akkor jöjjenek a zsírok! A szervezetben - és az élettanban - nincsenek élesen meghúzható határok, inkább csak zónákról beszélhetünk: vagyis a fogyóban lévő glikogén mellett szép lassan elindul a zsírok oxidációja is - a kettő jó ideig párhuzamosan zajlik! Ami pedig a jó hír: a zsírégetés az edzés befejeztével is "pörög" tovább, mégpedig a keletkezett O2 adósság következtében enyhén megemelkedett pulzusszámnak köszönhetően és lecsengése annál hosszabb ideig tart, minél intenzívebb volt az edzés"
Valaki sikítson, ha meg tudja cáfolni!
Ha nincs ilyen, akkor bizonytalan ideig ezt tekintem etalonnak. -
aleister
veterán
"Nincs ilyen hogy 20 perc után kezd el égni a zsír."
Úgy emlékszem csak tartós terhelés után nyúl a szervezet a zsírhoz. Pont azért, amit korábban már taglaltunk (a glikogénraktárakból könnyebben hozzáférhető a CH). Mivel "melós" a zsír lebontása, ezért egész addig nem nyúl hozzá, amíg nem látja, hogy valóban szükség lesz rá. Ez nagyjából 20 percet jelent. Persze lehet, hogy nem így van, de pl eszerint igen."Egyrészt, mint láthatod, számottevő zsírégetés csak az edzésed 20-40. percében indul be. Vagyis ha egy órát edzel, akkor még mindig elenyésző mennyiségű zsírt égettél el. A szénhidrátot pedig edzés után nagyon gyorsan visszatölti a szervezet. Legalább két-három órás edzéseket kellene beiktatnod, hogy egyáltalán érdemes legyen „zsírégetésről” beszélnünk. "
(#115874) Radnix
Senki nem hiszi el, amíg nem hozol róla tanulmányt. -
Radnix
senior tag
Na jó én megyek edzeni, az még mindig bizonyítottam hatásosabb zsírégetés és izmosodás szempontjából is, mint a fórumozás
-
Ijk
nagyúr
válasz
aleister #115870 üzenetére
Kardió azért a legfontosabb mert a keringési rendszered jól edzi, karban tartja ami egészség szempontjából lényeges. Mindamellett a legjobb mód állóképesség javításhoz, ami súlyzós edzésekhez is fontos. Kezdőt be sem engednék súlyok közelébe amíg 2-3 hónapot nem kardiózott rendszeresen.
Második a mi szempontunkból a súlyzós edzés ugye az izmosságghoz, fitikai erőhöz.
Aerob nélkül meg vígan el lehet lenni, jó formával, edzetten. Az már inkább amolyan plusz mozgásőrülteknek.
A legtöbb embernek mint ahogy neked is inkább kikapcsolódást jelent, elmegy kutyát sétáltatni vagy túrázni, de ugye ilyenkor nem a zsírégetés az elsődleges cél.Nincs ilyen hogy 20 perc után kezd el égni a zsír. Van egy új életmódod és ahhoz alkalmazkodik lassan a tested, jelen esetben hosszútávon zsírvesztéssel jár. De ha Jóska életében egyszer kimegy két órát sétálni, majd otthon betolja a szemét kaját akkor épp egy gramm zsírt nem égetett.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Zomb€€ #115868 üzenetére
Azon elmélet lényege hogy olyan gyorsan kell energia hogy a zsírból nem képes pótolni ennyi idő alatt. Aerobnál meg igen.
Csak ez sem ilyen egyszerű hogy most 120-as pulzus alatt zsírból tankol energiát, 120 felett meg az izmokból. Mellesleg ha így is lenne, az izmokba is valahonnan vissza kell tölteni.Szerintem ne foglalkozzatok annyit a biokémiai részével, meg tudománnyal. Mint a gyakorlat is mutatja nem kell agysebésznek lenni izmossághoz, valószínűleg sem a koxos profik, sem a csúcs naturálok sem vágják betéve az orvosi biokémiát.
Sportos testalkathoz sportolni kell, lehetőleg odabaszósan de még nem szétbaszósan. A szervezet tökéletesen jól képes visszajelezni mi a túl sok és akkor visszavenni. Az hogy mi a túl kevés csak akkor tudod amikor eljutsz a túl sokhoz. Mindenki legalább egyszer széthajtja magát és tudja hogy akkor most lehet hogy ezt már nem kéne ennyire.
Aerob lényege a stresszmentes mozgás, amivel nem tudod szétcseszni magad, tehát betegen, edzések mellett is végezhető anélkül hogy túledzenéd magad. Nyilván több zsírt is égetsz el mint ha otthon tespednél, de ezen kívül van számos pozitív hatása is. -
aleister
veterán
Köszi a választ!
Miért a kardió a legfontosabb a 3 közül?(#115867) Radnix:
Én meg Sanyinak.Az tény, hogy 30 perc futással több kalóriát és zsírt éget el, mint 30 perc aerobbal az ember, de egy tudatosan gondolkozó, a napjait megtervező ember nem fél órákban gondolkozik szerintem aerob esetén, hanem 2-4-ben. Én pl kutyát sétáltatok vagy biciklizek. Egyiket sem azért, hogy aerob edzést csináljak, hanem mert jól esik, és akarom csinálni.
Egyrészt 2-4 órát szerintem senki nem tud kardiózni. Azaz senki testépítő.
Másrészt 2-4 óra aerob tuti több zsírt éget el, mint fél óra kardió.
Harmadrészt 2-4 óra aerob tuti kevesebb izmot éget el, mint a fél óra kardió.Ezzel a fél órával az a baj, hogy a kardió rendszerint itt ér véget időben, az aerob meg majdnem itt kezdődik. Szóval elég értelmetlen összehasonlítani a kettőt. Legalábbis tudtommal nagyjából 20 perc után kezd el égni a zsír.
-
Shingen
addikt
-
-
Alpachino
veterán
válasz
Csak1valaki #115861 üzenetére
Ez fasza, átmozgató, kezdésnek megteszi
-
Zomb€€
őstag
válasz
Angel2014 #115820 üzenetére
"...a bőr megnyúlt és azt a látszatot kelti mintha kövér lennék ...ha megfognád a karom vagy a combom vag a hasam stb...nem sok zsírt tudnál megfogni...inkább a bőrt...és a bőr közé szorult zsírt amit csak masszirozással vagy szétroncsolással lehetne eltávolítani."
Ezt csak en erzem epicnek?
-
-
Ijk
nagyúr
válasz
kolosanyi #115859 üzenetére
Gondolom több energiát használsz ha 14km/h-val szaladsz mint ha 4km/h sebességgel sétálsz.
Tudom persze, az egyik az izomból veszi ki a másik az úszógumiból az energiát. Kár hogy a valóság ennél sokkal bonyolultabb. Egy biztos, garantálom hogy sokkal többet fog fogyni aki minden nap fél órát kardiózik, mint aki fél órát sétál a parkban.Vígan tudnál hosszútávon napi 3 órát aerobozni. Sőt garantálom hogy fényévekkel javulna a társadalom egészségügyi állapota ha mindenki napi 3 órát aerobozna.
-
kolosanyi
veterán
viszont ezáltal a hatékonysága is jóval alacsonyabb zsírégetést tekintve
Már nem azért, de ez nem így van. Aerob tartományban éppenhogy több zsírt éget a szervezet, mint anaerob tartományban. Korlátlanul meg az se végezhető, próbálj meg hosszú távon napi 3 órát aerobozni. Garantáltan lenullázod a regenerálódási képességed.
-
Ijk
nagyúr
válasz
aleister #115855 üzenetére
Nincs olyan hogy te elmész sétálni és akkor majd zsírt égetsz el. Az egész egy összetett és hosszú folyamat, a rendszerességben, hosszútávban kell gondolkozni.
Legfontosabb edzés a kardió utána a súlyzós edzés és végül az aerob ha időmilliomos vagy. Aerobot azért reklámozzák, népszerű testépítő körökben, mert korlátlanul lehet csinálni, a kardióval és a súlyzós edzéssel szemben nem jelent stresszt a szervezetnek, viszont ezáltal a hatékonysága is jóval alacsonyabb zsírégetést tekintve.
Neked akkor kell aerobban gondolkozni, ha nem bírsz több súlyzós és kardió edzést végezni. Hosszútávon mondjuk ha lenyomsz heti 4 súlyzós és 2 kardiót, akkor a többi már inkább aerob legyen. Edzésnapon vagy pihenőnapon is nyugodtan aerobozhatsz. -
aleister
veterán
válasz
aelod #115851 üzenetére
Nem az lett volna a kérdésem, hogy hol kezdődik aerob tartomány.
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam.
Leegyszerűsítve -legjobb tudomásom szerint- úgy működik a szervezet, hogy onnét nyer energiát az éppen aktuális igénybevételhez, ahonnét a legkönnyebben tud. Ez ugye a hirtelen, nagy terheléseket előidéző súlyzós edzéseknél az ATP, glikogén raktárak és az izom lebontás. Aerobnál mivel időben hosszú, de nem nagy igényű energiafelhasználásról van szó, ezért ráér a zsír lebontására. De mi a helyzet, ha ilyen kombinált terhelésnek van kitéve az ember, mint az esetemben? Itt váltakozik a hirtelen, sok energia, és az időben elhúzódó, kevesebb energiaszükséglet.Gondolom ez nem ilyen fekete-fehér dolog, és mindkét energiaraktárhoz hozzányúl a szervezet, de kíváncsi vagyok egy hozzáértő véleményére is.
(#115852) rwin5
Te kis szumós. -
rwin5
őstag
100 hsz 1 nap alatt, linkelek egy képet magamról ~15 évesen, testépítő genetikám itt mutatkozik ki igazán
-
aelod
veterán
válasz
aleister #115850 üzenetére
Ehhez ismerni kéne a HR maxod (220-életkor = ökölszabály de ez nem elég specifikus módszer ennek megállapítására, inkább karvonen képlet kéne). Így meg lehetne állapítani egy pulzusmérővel, hogy mi az a pulzus tartomány ahova úgymond visszaesik az aktív pihenőben a szívverés. De a HR max. 70-80-85%-a az már aerob tartománynak számít.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban érdekeltségi körbe tartozó (tulajdonos, munkavállaló, stb.) boltot reklámozni, bármilyen módon üzletelni tilos!
- Mesterséges intelligencia topik
- Last Epoch
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest