Hirdetés
- Lalikiraly: Kaáli Autó-Motor Múzeum
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: KLINTHOLM 3 fiókos fekete, acél, zárható kiegészítő elem
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amikor már 50%-on van, és igazából semmi extra:
-
JasL
őstag
Ez jó? -
JasL
őstag
Nekem ilyen lett, sima EXPO1-el, nem állítottam azt az eldugott menüpontot sem.
-
K: Normális, hogy ilyen forró a proci?
V: A Zen4, főleg az X-es végűek elég forró fejűek, ez a kialakításából fakad, ha nincs semmihez hozzányúlva, léghűtés alatt üresjáratban 40°C, böngészés közben is felugrálhat 45-60°C környékére, játékok alatt pedig 60-80°C-ra, sőt, akár limitig (X3D prociknál 89°C, a többinél 95°C) is elmehet. Főleg utóbbi miatt szoktak sokan aggódni.
Külön kiemelném, hogy az X3D-s CCD esetén mivel a CCD tetején trónol a 3D V-cache, ezért plusz nehezebb lehűteni, így akár épített vizet is rakhatsz rá, akkor sem fogod tudni (delid meg mindenféle extra trükkök nélkül) olyan 70-75°C alá vinni a csúcshőmérsékleti értékeket!
Ez azonban normális, az AMD szerint biztonságos, és eddig nincsenek tele a hírek leégett Zen4 procikkal, így hihetünk is nekik a jelek szerint. Vagy lehet a nem X-es végű 7500, 7600, 7700 változatokat nézni, ott az alacsonyabb PPT limit miatt megfelelő hűtés mellett nem szaladnak el a hőfokok.
K: De én nem szeretnék 90-95°C-os CPU hőmérsékletet látni!
V: Erre több megoldás is van, ezzel együtt a legcélravezetőbb az lenne, ha elengedné a T. felhasználó azt az elavult nézetet, hogy egy procinak 50-60°C-osnak kell lennie terhelés alatt is. [Itt egy hozzászólásban részletesebben levezetve a miérteket kiírtam már magamból, mert hiába írjuk le bármilyen nyelven, hiába hozunk rá saját példákat, folyamatosan jönnek a kérdések, hogy dehát hogy lehetne mégis hűvösebbé tenni a procit].
De rendben, nem érdekel Téged, hogy mi miért írjuk azt, hogy ne foglalkozz vele, Te akkor sem akarsz 80-90°C-os hőmérsékletet látni. Szerencsére létezik olyan az UEFI menüben, hogy AMD ECO mód, ez visszafogja a fogyasztást, és így jelentősen hűvösebb alapból is a proci, miközben általánosan minimális vagy semmi észrevehető teljesítmény veszteséget nem jelent.
De több egyéb lehetőség is van, például lejjebb venni a Thermal Limitet (hőlimit, ami az adott hőmérséklet fölé nem engedi a CPU-t), ami alaplaptól függően több lehetőség is adott, például a Precision Boost Overdrive vagy Performancane Profil elnevezéssel :
ASUS esetén ez például így néz ki az egyik lehetőség (PBO Enhancement Level):
Erről anno beszéltünk a topicjában is. Engedhetném a Level2 80C-t el, és akkor 95 körül meg is állna terhelés alatt, azaz menne a Throttling. -
4264adam
veterán
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Igen, mert bios indulásnál a memory training-ben bukott
el. Felhasználásra tökéletes volt de nem volt 100% biztos az OCUgyanigy voltam RTX4070Super OC. CP2077 modolásba kezdtem neki 1 év használat után és akkor zárt be a program amikor a grafikai modok miatt 11.8-11.9GB Vram foglalását értem el. Megfejeltem a Vram-ot. Pedig csak 1-1mp-re be kellett volna esni az FPS-nek és fellőni a frametime görbét ehelyett CTD lett a vége. 50Mhz-et visszább vettem a GPU órajel OC-t és megszűnt a crash.
-
válasz
Lalikiraly
üzenetére
A 64 GB-öt egyelőre nem használom ki, legalábbis még nem láttam, hogy átlépte volna a korábbi határt, leszámítva az AIDA64-es terheléses tesztet, ami viszont arra van kitalálva, hogy a világ összes RAMját lefoglalja

Ami tény, hogy a 32 GB-nál már voltam több alkalommal is 27-28 GB-nál, és az már az a szint, ahol az ember felteszi a kérdést - főleg ha ez rendszeresen előfordul, hogy oké: most még el vagyok vele, de minek várni?
Amúgy a Swap file-t nem tudom mennyinél kezdi el használni.
Szerk:
Most ébresztettem fel a PC-t:
-
Tényleg ennyire kihasználod a 64Gbt?
Az tény, hogy ma már a 16 alap is kevés. Én most upgradelem a notit 16 ról legalább 24 re, mert kell...Igazából hány % os ram kihasználtság felett kezdi a virtual ramot használni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Revolut
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Kinéztél egy RTX 5060 Ti-t? Lehet, jobb, ha lecsapsz rá!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen TV-t vegyek?
- Spórolós topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Iphone 13 128gb Midnight 81% + töltő + füles + tok
- -ÚJ,2 ÉV GAR- DDR5 GAMER PC: RYZEN 5 8400F/9600X +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR5! SZÁMLA!
- DJI Mini 4 Pro Fly More Combo (DJI RC 2) (GL) (Bontatlan)
- Intel Core Ultra 7 265 20-Core (30M Cache, up to 5.30 GHz) LGA1851 OEM Processzor!
- Intel Core Ultra 5 235 14-Core (24M Cache, up to 5.00 GHz) LGA1851 OEM PROCESSZOR!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez jó?