Hirdetés
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- RIOS Gépház: Alap vagy Profi? Két új üzleti előfizetés debütál a Hardveraprón!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barret001
addikt
Így nem működik! Még a beépített ledet sem viszi! Ez a jó akku,ami helyesen csatlakoztatva használható,csak 1 cellával több van benne. Max fordulaton tilt a fúrógép elektronika,ennyi a gond vele...Sokallja a feszültséget. Így nehéz használni. Az akku vadonat új egyébként [kép]
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Kösz a pontosítást, -valójában én is a teljes körre gondoltam-!

-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Nem kimondottan erre gondoltam, a termisztor lehet, hogy ritkábban hibásodik meg (ha nem is zárható ki), de szakadás attól még lehet a körben, az érintkezőknél például.
NTC (ami gyakoribb ilyen esetben, mint a PTC) ellenállása csökken, ha nő a hőmérséklet, de ez nem zárja ki, hogy a szakadást szintén hibaként detektálja a gép elektronikája.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
És tényleg

Most néztem vissza egy rohadt régi fotómat! A régi szérián is 3 csatlakozási pont volt a gép-akku között! Erre nem mertem volna fogadni! Így igazad van, lehet a termisztor kinlódik, mert ha úgy érzi meleg az akku tilt a gép.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001
üzenetére
Két szélső a tápfeszültség, az akkuban nincs kapcsoló MOSFET.
- Belsők közül egyik a termisztor kivezetése (T), amit a szerszámgép használ a túlmelegedés érzékelésére. Szakadás esetén elképzelhető, hogy a szerszámgép tiltja önmagát.
- Másik egy ID vezeték, ami az akkuban lévő mikrokontroller és a töltő között biztosít kapcsolatot.Ahogy itt is mutatja, bár nem újdonság, korábban is volt róla szó:
-
baly81
aktív tag
válasz
baly81
üzenetére
Nézd már meg légyszi, hogy a csatlakozókiosztás (érintkezők) ugyanott vannak e! Mert nekem az rémlik, hogy nem volt kompatibilis a kettő. Mármint a 16,8 és a 20V-os széria az tuti nem. De ha kiköszörülted a burkolatot, akkor ráment az x20-is, csak mókolni kellett az elektromos csatlakozókkal is.
Sajnos már nem emlékszem rá pontosan, mert nem most volt. Régi akkum / gépem már nincs is, csak az újból. Pedig van pár PS gépem is...
És ez csak kb fele. 😅
-
baly81
aktív tag
válasz
Barret001
üzenetére
Az első szériás PS gépek 16,8V-osak voltak, 4 cellával. Azt hiszem PABS 16 A1 típusszámú akkuja volt. De ez fizikailag sem volt kompatibilis a mostani X20-al. Beazonosítás a gép és a készülék között ezeknél nincs. Még mindig a kontakthibára gyanakszokm azaz a régi akku saruira. Ha jó a fesz az akkun, annak működni kellene. Mivel terhelted az akkut? valami nagyobb fogyasztót kellene rákötni. Lehet beesik a fesz a terhelésre és a BMS leold.
-
-
baly81
aktív tag
válasz
Barret001
üzenetére
Nem teljesen értem a kérdést.
A parkside-nál az X20 nál az "egysoros" akku 2Ah, a kétsoros 4Ah. De ez mindegy mert a teljes pakk kapocsfesze, ugyanaz. A régi akku érintkezőin mE ekkora feszt mérsz? Nincsenek kikopva/kitágulva az érintkezők? Direktben (két vezetékkel) kösd össze, így a kontakthibát kiküszöbölnéd. Így mit mutat?
Amúgy ez egy PABS 16-A1(?) erre következtetek a piros gyűrűből. Nekem a C3 van belőle.
-
Barret001
addikt
Sziasztok! Ismeri valaki ezt a gépet? A saját akkuját nem fogadja el,de egy idegent igen! Régebben jó volt.Az idegen akku ráadásul 1 cellasorral többet tartalmaz! 16,8-21V. Hogy működik az azonosítása? A saját akkuja is jó! Már régóta vacakolgatott vele,meg kellett mozgatni. Cellák egyforma feszültségen vannak,és terhelhető is a pakk.
-
-
biker
nagyúr
válasz
Bibby
üzenetére
ilyen rövid kábelen nem lesz gond, a töltő nem tud 16A-nél többer, zártlatra meg úgyis leold.
De épp nemrég írtam egy kollégának aki azt írta egy tagnak, hogy 50m 3x2,5mm2 kábelen is jó tölteni 16A-el, hogy ha a töltőt is hozzávesszük akkor az 115m hurokhossz, 0,6-0,7ohm ellenállás, max zárlati áram 300-320a ami már az alsó határa a megfelelt értéknek -
Bibby
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ahogy írták, egy fázis van csak.
Az interneten minden van, találtam ilyet is.
Hát elég maszekul néz ki az biztos.
Ha az egész fali dobozt megbontanám, akkor már inkább feltetetnék egy "rendes" töltőt. Egyelőre az egyszerű gyors olcsó, de biztonságos megoldást kutatom. -
-
laed
senior tag
Megint péntek 13.-a lesz.
Ha valakivel valami rejtélyes történik, akkor megírhatná. Februárban nekem 12.-én volt 13.-a; a reggel azzal kezdődött, hogy tönkrement a műholdvevőm tápja. Még jó, hogy nem az egész.... -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
De neki nem 3f aljzat van hanem 1f 3p ipari 230/32A
-
válasz
Bibby
üzenetére
230-as e-car töltés 3,6kW maximum.
mgával a töltővel nem tudod túllépni a 16 ampert.
De mivel sose a fogyasztót hanem a vezetéket védjük, nem tudom létezik-e lengő 16A kismegszakító.
Ha így meg tudod oldani akkor okés.
Megkerülő megoldás ami nem épen frapáns, azt a 3f dugaljat amiről használod azt lebutítod előtte a a 3x32 helyett 3x16A kmsz. cserével. Vagy ha több dugalj lóg a 32 kismegszakítókon akkor azt az 1 dugaljat +biztosítod 16 amperesekkel.Ha nem kell a teljes teljesítmény előreláthatóan sosem.
Ha hordozható lesz az átalakító, több helyen hsználod akkor ahogy írtad, kéne egy 16A kmsz.
Kis ügyességgel szerinem beapplikálható a 3f dugóba, nem túl rondán, a 230-as aljzat meg a dugó seggére.
Így egy kompakt egység lenne.
Nem tudom ezt fizikai méretre ellenőrizni mert 3f dugó nincs a környékemen. -
Bibby
addikt
válasz
biker
üzenetére
Köszönöm. Egy fázisú, 7kw-os, 32A, 3 pines CEE dugalj.
Tehát gyakorlatilag te is azt mondod, hogy egy ilyet kell beszereznem.
De én tényleg minden veszély nélkül szeretném ezt megoldani, és te is írod hogy lehet vele gond.
Egy reddites fórumban olvastam hogy kellene a 32-16 közé egy megszakítót tenni, mert bármi meghibásodhat és elkezd lehúzni nagyobb áram erősséget mint amit kibír, akkor leolvad minden.
-
biker
nagyúr
válasz
Bibby
üzenetére
Sarki villanyboltban megveszed a 32A6H dugvillát és a lengő schuko aljzatot, 1m gumikábelt 3x2,5mm2, ez budgetben 4e minőségiben 6eFt nagyon max, mosolyogsz szépen a szakeladóra, és összerakja 5 perc alatt

a nagy 32A dugaljad fedelén lévő matricát (vagy gravírozást) fotózd le neki, biztos jó dugót adjon, mert itt most azt sem teljesen tudom követni most 3f 32A vagy 1f 32A dugaljad lett, de mindkettő megoldható ugyanígyugyanez azokban a töltőshopokban ahol árulnak ilyet, 15-25eFt
Mi nem árulunk, mert vannak problémák ilyen megoldásokkal, ez a kombináció épp kevésbé veszélyes, mint a fordítottja, de van ezzel is gond -
válasz
Bibby
üzenetére
azért 16 A a "bemenő" oldala, mert ennyit tud a "kimenő" oldalon az aljzat. Ettől bedughatod olyan aljzatba, ami 32 A-t tud leadni.
Hogyanismondjamel... van egy 32-es átmérő csöved, amin folyik a víz. Ebbe beledugsz egy 32-ről 16-ra szűkítőt, máris csak 16-os csövön folyik. Akkor is csak 16-os csövön folyik, ha csak 16-os csövet dugsz bele, és akkor is max 32-esnek megfelelő víz fog folyni a csövön, ha 50-re bővíted. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szerintem ez ebben az esetben nem releváns, de kb 20-25 éve nekem is volt 32A-es ipari dugaljam és dugvillám. Csak annak alu volt a burkolata és ebben voltak benne -vastag kerámiabetétben- ágyazott érintkezők. 1F/32A volt tuti, N//L/PE. Egy maszek, menetszámlecsapolásos hegesztőtrafón volt rajta, amit egy kazángyártó faszitól vettem. Simán 300A felett volt amit tudott, mert amikor 5-ös pálcával nyomtam a 20-as kazánlemezt (forgókotró gémjavítás), az elektróda vége felé (~15cm) már az is elkezdett erősen feketedni, (ez azt jelzi, nagy neki az áramerősség).
Sem addig, sem azóta nem láttam, olyan csatlakozót. Nem tudom az öreg honnan csaklizhatta. -
Bibby
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A fali csatlakozó a 32A, CEE (vagy ipari) csatlakozó (female)
Ebbe akarom beledugni az autó töltőjét, ami sima villás dugó.
Ehhez keresek adaptert, de a legtöbb 16 amperes az ipari dugó oldalán is. Ennél részletesebben nem tudom elmondani
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Bibby
üzenetére
Szerintem, amire te gondolsz, az nem 32 A, hanem standard 16 A villásdugó. Nem ipari.
Lesz itt egy kis félreértés, de a gondolatolvasás eddig tart, további információk hiányában. Franciáknál van egyébként egyfajta 32 A, egyfázisú háztartási csatlakozó, de az is kicsit más.
-
-
Bibby
addikt
válasz
ViZion
üzenetére
Autó töltése menne róla. Annak meg ugye nem ipari csatlakozója.
Ez lenne az ideális megoldás , [link] dehát nem szeretnék erre ennyit áldozni, a gyári töltő meg nem ilyen csatlakozós, szóval gondoltam egy adapterrel jó lesz.
(Ennyiért már inkább lecserélném az egészet egy normál type2 fali töltőre.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Bibby
üzenetére
2. link, idézet:
Termékleírás
Az egy aljzattal és 1,0 m hosszú kábellel rendelkező KS EX1M-1S adapter olyan esetekben alkalmas, amikor háztartási készülékeket kell normál 16A-es csatlakozóval egy 32A-es aljzathoz csatlakoztatni - például egy erőműben.
ÁTALAKÍTÓ 32A -> 16A
-
-
Bibby
addikt
Üdv! Van nekem egy fali töltő dobozom, ami mint megtudtam ipari csatlakozós. Elvileg 32A és 7kw.
Na most ehhez én egy ilyet szeretnék:
[link]
De ebből az istennek nem találok olyat amin 32A lenne az ipari csatlakozó. Rá lehet ezt dugni így hogy 16A-es?Találtam mégis egy ilyet, erre azt írja 32A:
[link]
De nekem nem kellene kábel rész, elég az átalakító, meg ez kétszer annyiba kerül. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
FRU:04X2733
Hátha valamelyik linken megtalálod az alaplapi csatlakozó paramétereit is. -
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Még az AI kereső sem tudta beazonostani, azt mondta, hogy valamiféle JST vagy Molex csatlakozó. Azt javaslom, küldd el a képet a Lomexbe, hátha ott a nagytudású József felismeri. ( szakuzlet@lomex.hu )
-
Sziasztok.

Ez egy Lenovo Thinkcentre m720q mini pc sorosport csatlakozója, az alaplapon van az ellendarabja.
A serial csati nem kell, nekem az alaplapra menő kéne csak kb. 20 centi vezetékkel.
Mi ennek a neve, kapható ez így külön, magyarisztánba, nem alin meg Ebayen
Nagyon picike a csatlakozó és nem tudom se a nevét, sem a méreteit.
Mi lehet ennek a neve, hogyan keressem?
-
Ma már bármelyik DVM a 200mV állásban 10Mohm. feljebb még több.
Ez szerintem bőségesen sok ahhoz hogy ne hamisítsa meg a mérést, egy tranziszoros áramkörben vagy bármiben ahol kohm tartomány forrás a jellemző. 10kohm tartományban a műszer által bevitt mérési hiba 200mV-ban 0,1%.
Csöves erősítős méricskélésnél ugyanez a hibaarány, ott igaz Mohm nagyságú a mérendő kör de 20V vagy 200V vagy nagyobb a méréshatár.
Olyan szituba vagy mint az egyszeri ember akinek 1 karórája volt, így mindig tudta mennyi az idő.
Vett mégegyet és mivel soha nem ugyanazt mutatták így az ember sose tudta ezután hogy mennyi is az idő
-
laed
senior tag
Ha már a műszerekről beszéltünk, kár hogy kiveszett az a régi jó szokás, hogy a műszerekre ráírták a belső ellenállását.
Vicces tud lenni, amikor ugyanazt mérem, de ahány műszer annyi eredmény;
mert ellenállásosztóként viselkedik az áramkörben.
-
laed
senior tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Na igen, ez nem a legjobb megoldás. Nálunk évtizedek óta ez a rádiós óra a megoldás.
Nálam most ez csak azért nincs, mert ami van, nem tudom hova raktam és pakolászás közben nem akadt a kezembe.
A másik megy a másik szobába.(A foszfor 1 ideig világít, aztán ha már elaludtam nem annyira probléma...)
-
Pötyi
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére

-
rednifegnar
senior tag
válasz
leweegee
üzenetére
sztem ezek a foszforeszkalo cuccok nem sokaig vilagitanak, egy ket ora es lehalvanyul annyira hogy nem latni.
van foszforeszkalo festekem, olyan amit anno vekker orak mutatoira kentek amikor meg itthon gyartottak orat.
de ugy latom lehet ilyen festeket venni most is (sose kerestem meg ra).
https://www.oratechnika.hu/foszforos-oramutato-festek-szett-sargas-szinben -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
szalad az idő.
amúgy tök mindegy, ilyeneken soha nem hadználom a nsptárat, konyhai óránkon sztem most is mittomén 2010 van... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Érthetetlennek tűnt, de rájöttem: amikor megfogtam, odébb tettem, elnyomtam hátul az egyik gombot, amivel hónapokat lehet léptetni. Tartós nyomásra több hónapot ugrik. Teljesen hülyének állít be, hogy kiraktam egy 2027-es képet.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Ez nem vibrál és minimál fényerőn még éjszaka sem zavaró (digitális képkeret):

Bár nem olyan lényeges a téma szempontjából, de fotózásnál torzultak a színek, ez közelebb áll a valóshoz:

2027 valamiért el lett nézve, rossz beállítás.
-
leweegee
aktív tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Vílágítsd ki csak a mutatókat. [link]
-
rednifegnar
senior tag
roviden: elengedtem a dolgot. valami ledes lesz belole.
hosszan: behuztam ket fekete zokniba a szalagot osszetekerve es kinthagytam belole 30cm-et hogy csak az vilagitson, elvagni meg nem akartam.
ezt racsipeszeltem irodai klipszekkel az L alaku alu idomra es az ora ele tettem.
sajnos nem vilagitja be ugy hogy olvashato legyen.
nyilvan fel lehet tekerni a fenyerot, csak akkor mar szobai lampa lesz belole, ugy mar olvashato, de akkor mar nagyon vilagos.
a szinek se mindegy milyenek, borostyanos-narancsos volt a legjobban olvashato. de amig a kozel van az orahoz addig nem vilagitja be.
ha elhuzom kb 15cm-re elore, akkor mar jo lesz, de ugy mar annyira kiall hogy azzal az erovel egy kis karos fali lampat is tehetnek oda.
neztem mar led-es orakat de eleg benak, nagy krumplik, meg alacsony fenyeron elegge pulzalnak. még lesz egy-ket korom. az is opcio, hogy eleteszek egy nd filter foliat es akkor nem pulzal mert emeltebb fenyeron mukodhet. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Közben előszedtem a linkjét, step up konverter, trimmelhető:
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
Ez 5 voltról meg se nyikkan, nemhogy világítson.
Még ha áthidalod a 3 előtétellenállást, akkor sincs esély hogy egyáltalán parázslás szinten világítson mert a 3 darab sorbakötött led nyitófeszültségét se éri el. Talán a pirosnál esélyes de a blue az 6-7V alatt semmit nem csinál. -
laed
senior tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Valami LED-es rádiós óra nem lenne egyszerűbb megoldás?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
vegre talaltam egy taviranyitot, ketto szalagunk is van, egy osram meg egy noname kinai.
az osram be van epitve de a tavvezerlojuk hasonlo csak zavarjak egymast, ezert is lett ez a kinai leszedve, meg annak mar nagyon futyult a meghajtoja is.
minden esetre ez az osram tudja vezerelni a kinait is, csak ha jol emlexem a szineket keveri ossze, de ez most nem szamit.
legalacsonyabb fenyeron vibralast nem erzekelek a szemem sarkabol, szoval ez jo, csak lehet tul vilagos a legalacsonyabb fenyero, meg kicsit jatszom vele.
elvileg van par db step up/down konverterem valahol (egesz kicsik is vannak belole). -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
A gyakorlat, hogy ez nem olyan, mint a ventilátor, a 12 V-os szalagon 3 chip van soros kötésben + egy ellenállás. Ha a három LED nyitófeszültségének összegét nem érjük el, nem világít egyáltalán.
12 V-os fehér szalag például 7-7,5 V körül kezd halványan "parázslani", mivel a jelleggörbe nyilván nem derékszög, a táblázatban feltüntetett értékek névlegesek, a névleges áram vonatkozásában. Ráadásul a színes LED-chip is lehet ibolya alapú (vagyis 3 V-os), ahol csak a foszfor eltérő.
De egy kis méretű step up konverterről be lehet játszani, 5 V tápról is, a kívánt fényerőt.

-
válasz
rednifegnar
üzenetére
ha a pwm vibrál, akkor alacsony a freki. Ne kösd vezérlőre, legyen az 5 V-on, erre esetleg lehet egy sötétedésre bekapcsoló áramkört rakni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
az nyilvan kulon jo ha nincs pwm mert nem lenne jo ha ejjel vibralo fenye lenne.
kozben eljutottam odaig, hogy megvan a vezerlo, megvan a tapegyseg, de nincs meg a taviranyito... igy még bekapcsolni nem tudom.
ki szeretnem probalni elobb elegendo e a fenye, mielott szetnyiszalom, jo lenne megtalalni a tavost. letakarom a tobbi reszet es csak 30 centit hagyok szabadon, megnezem ugy elegendo e.
igazabol megcsinaltam mar egy hasonlo probat, 5 db glimm izzoval, az egyszerubb lett volna, tap nelkul halozatrol, de keves volt a fenyuk nem latszott csak az ora also resze. -
válasz
rednifegnar
üzenetére
nah, ez már valami. 12 V standard szalag, a réz érintkezőknél vágható.
RGB a szín, egyikre a negatívot, +12 V-re meg az usb táp +5V-ot, elvileg ez halvány lesz. Nem szép annyira, mint PWM-el, de nem kell semmit építeni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Jelölni szokták a szalagon a vágási lehetőséget, viszont a 12 V-os nem megy 5 V-ról, illetve van digitálisan vezérelhető is.
Alapfényerő pedig általában sok az éjszakai fényhez, lejjebb kell venni. Legegyszerűbb módja a tápfeszültség csökkentése, ami más esetben problémás lehet (egyenetlenség és színhőmérséklet-változás), de ilyen esetben megfelel.
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
hát ebben nem sok infó van...
RGB szalag, de milyen? legalább képet. Ha van táp hozzá, akkor arról is az adatlapot.
Vághatóság, toldás, forrasztás: netes videókban van látványosan bemutatva, annál jobban nem tudjuk mi sem elmondani. -
rednifegnar
senior tag
hi, van egy kinai kb 3m hosszu rgb led szalagunk, tappal vezerlovel.
nekem egy kb 30cm hosszu darab kellene, siman csak vilagitson 1 szinnel, es mondjuk van egy usb fali adapterem (5v). ossze lehet ezt hozni ebbol?
gondoltam levagok a szalagbol egy darabot, de amugy fingom nincs ezekrol a ledes cuccokrol.
van egy teglalap alaku fali ora ami sotetben is jo lenne ha latszodna, arra gondoltam egy alu L elemet teszek ala es arra raragasztok egy ilyen csik darabot. fenyero nem kell csak hogy sotetben is derengjen annyira hogy latni lehessen. -
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
olyanra gondoltam, hogy az eredeti kulcsos zár marad, ez meg a kereten át az ajtó L vas keretbe tolna egy két helyen vasrudat. Alin van sok kész megoldás, de azok gombnyomásra nyitnak. Napközben ha itthon vahyunk, akkor ez macerásabb, bár a fene tudja
-
válasz
ViZion
üzenetére
Valamikor réges-régen
kértek tőlem ilyet egy kertkapuhoz.
és mivel bőven volt fizikailag hely, én egy autó centrálzár motorral oldottam meg.
A motor az eredeti kilincses zárnak azt a részét működtette amit a kapukulcs. Vagyis kinyitva minden oké, becsukva meg nem lehetett lenyomni a kilincset. Ha jól emlékszek megmaradt az eredeti kulcsos működtetés is de erre nem esküszök meg.
Flexelés meg vasmunka volt vele rendesen.
A módszer applikálható közvetlenül zárnyelvre is.
Készet nem tudom kapsz-e. -
laed
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
aminek két stabil állása van és csak a váltáskor fogyaszt...
Nem tudom van-e ilyen; de pl. kaputelefonoknál szoktak ilyet alkalmazni.
Az egyiknek folyamatos áram kell, hogy kinyisson, a másiknak meg csak 1 impulzus.
Esetleg ha utóbbihoz valamit még mókolnál, hogy mindig kapjon 1 impulzust, amikor nyitva akarod hagyni; akkor az talán működhetne. -
Kapura keresek (elektromos) zárat, smart nem feltétel, azt megoldom. Alin többnyire nc/no van, de olyat szeretnék, aminek két stabil állása van és csak a váltáskor fogyaszt...
ha láttatok ilyesmit, akkor Köszönöm a linket előre is
DIY is jöhet, nem vagyok ügyes, de elszánt az igen
néztem mini aktuátorokat, azok nem tudom mennyire bírnák, ha rányitnánk és feszülne egyet [link] -
Honda567
tag
Sziasztok
Sal autóádió usb, bluetooth CD nincs benne
a kijelzője halvány az a gondom vele.
Lehet ehhez kijelzőt kapni? Vagy más alkatrész is okozhatja
ezt hogy halvány?
-
baly81
aktív tag
Dehogynem! Az Aneng ezt a funkciót (kikapcsolást) APO-nak nevezi (Automatic Power Off). Nálam az A3005, A3009, 683 és melóban az M118A is tudja. Némelyik típusnál kikapcsolható. Pl tudom, hogy a 683-nál nem, mert próbáltam és az általam készített magyarnyelvű használatiba is ez került bele.
De a linkelt AN8009 típus it tudja, AI szerint és az egyik kedvenc weboldalam szerint is.Backlight will automatic turn off in about 120 seconds.
Will automatic turn power off in about 15 minutes.
-
laed
senior tag
válasz
lanszelot
üzenetére
Kívánok több szerencsét az új műszerhez; hátha ezúttal jót kapsz.
Az az analóg Voltcraft elég jó, nekem is van ilyen, sokat használom akkutöltéshez; nyomon tudom rajta követni, hogy a folyamat mit csinál.
Ez a típus már 10 Amperig képes mérni! Vannak ennél olcsóbb Voltcraft analóg műszerek, de azok ezt nem tudják. Azért vettem direkt ezt.
Viszont azt ajánlom, ha megveszed, vegyél hozzá tartalék biztosítékokat, mert idővel biztos szükséged lesz rá. -
laed
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ezt az opciót szerintem az újabb típusok már tudják, de lehetnek még forgalomban olyan régiek, amik még nem.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Az ismert formájú Aneng típusoknál ez nem derül ki a képekből, kb. 25 perc után sípolással figyelmeztet, majd hamarosan kikapcsol, egy hosszabb sípolás kíséretében. Ezután a narancs gomb nyomására feléled, nem fontos a forgókapcsolót visszatekerni OFF-ra és ismét állítani.
A sípolás kicsit éles és zavaró, némileg csökkenthető a hangkeltő letömítésével, illetve képes aktív munka közben is kilőni magát, az is lehet kellemetlen.
2x AAA táplálás, Ni-MH akkuval is elmegy, de egy Li-ion cella sem teszi tönkre.
-
-
baly81
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Arra azért figyelj, ha termosztátot vásárolsz, hogy van NO (normally open) és NC (normally closed) kivitel is. Ezek közül neked az NC típus kell, ez a ráírt hőmérséklet elérésekor nyitja az áramkört! Mindenképp a fázist szakíttasd meg vele és ne lépd túl a ráírt áramerősséget a felvétellel. Általában 5-10 Amperes van kereskedelmi forgalomban, de elérhetők 16A-es változatok is.
Sok sikert!
-
Vladi
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
A jobb oldali multiméter nem tűnik nagyon kacatnak.
Elem mérésnél amúgy is "ugrál" az érték, meg dc-nél úgy általánba, 0.01 és 0.02 volt között.
Nekem van voltcraft és maxwell is, meg vagyok velük elégedve. Nem emlékszem már mennyiért vettem őket. Valamikor a kovid előtt tehát az akkori értékek már nem számítanak.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Ez a 2 multimeterem van.
A nagy kijelzőt most vettem.
Ha DC V ra váltok és mozgatom a kábelét akkor össze vissza ugrál az érték.
Mind a kettőnél ha elemet mérek akkor össze vissza mér.
Pl : 0.5 és 1.5 aaa elemnél
Azt hittem érintkezés probléma, vettem hiper szuper kábel szettet a multiméterhez. De akkor is.
Egy elemet nem lehet normálisan megmérni.
Asszonynak vettem elem mérőt és az is ugyanez.
Vagy 5 ször bele kell tenni és ami a legtöbbször felugrik azt szoktuk elfogadniLétezik egyáltalán normális multiméter?
-
laed
senior tag
válasz
elpescador
üzenetére
Ha már műszer, előny lehet a dedikált bekapcsológomb, bár már ebből is láttam ócskát. Ezek a műszerek főleg a gyenge körkapcsolók miatt szoktak elhalálozni, kímélheted vele ha nem kell annyit csavargatni.
-
válasz
baly81
üzenetére
Köszi, ezek hasznos infók.
Még annyi kiegészítés, hogy alapvetően ezek alkalmi használatra lennének. Asztal alatt kábelrendezőben lenne egy elosztó és ha gyorsan valamit be kéne dugni akkor ne kelljen vakondot játszani... Tehát alapvetően ezek az idő nagy részében inkább készenlétben állnának. Még az is eszembe jutott, hogy lenne egy "biztonsági" célú kapcsoló, mint az elosztók esetében és nem is lenne áram alatt folyamatosan. Ezen felül a bimetálos termosztát a működés közben adnak egy védőhálót.
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Rendben, összekötögettem, működik.
Most már csak fúrás-faragás, vezeték behúzás.
-
baly81
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
A bútorlapok laminált rétege, -tehát lapja- bírja a 250°C körüli hőt. Ha tömörfát használsz lealapozhatod tűzgátló alapozóval, de némi színeltérésre mindenképpen számíts az asztalodhoz képest.
Az elterjedtebb hőálló műanyagok többségének hőtűrő képességének is itt a vége (270-300°C). Ha szigetelsz mindent, -hogy rövidzárlati szikra/ív ne keletkezhessen-, nem kellene gondnak lennie.
Esetleg a kritikus hőtermelő pontot lásd el egy bimetálos termosztáttal, amivel a 230V-os betáp fázisát szakítod meg.
Vagy, fizikailag olyan fadoboz méretet készíts amibe belefér egy vagy több falon kívüli kötődoboz, amit bele is ragaszthatsz. Az aljzatoknak is falon kívüli kivitelűnek kell lennie, mert a normál szerelvénydobozba szerelhetős befogatása nehézkes és kritikus pont lehet.
Normális kivitelnél én nem félnék annyira... -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek.
Azt nem tudtam micsoda, így azt se tudom, hogy hogyan kell mérni.
Hogyan tudom mérni?laed:
Pont azért nem jó, mert alig használjuk. Mindig lemerülne mire kellene.Ma meg jött a modul. Ez már jól működik.
Ez az a fajta amiről le kell forrasztani azt az ellenállást amelyik V -ra szükségem van.
Valószínű az enyémen rosszul volt a 9V os ellenállás fel forrasztva, mert alapból 9V -ot adott (elvileg 5V -ot kellene ha minden van ellenállás)
Így nem kellett leszednem.
Tökéletesen működik elemmel és usb-c vel is most már.
Képek:
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez totál ugyanaz, mint a szóban forgó készülék!
-
Egyelőre egy koncepciót szeretnék megkapargatni... Szükség lenne egy kisebb "dobozra", amivel a mindenkori monitor rögzítő kar alap magasságát emelem meg. Ebbe gondoltam beleépíteni néhány extrát... Konkrétan 1 vagy 2 hálózati aljazatot, USB töltő kivezetést, illetve Qi vezeték nélküli töltési lehetőséget...
A doboz fából készülne. Tölgy, maradék anyag az asztallapból... Egyetlen kérdésem van első lépésben és addig nem is mennék tovább amíg ez nem tisztázódik. Mennyire lehet ez tűzveszélyes illetve mennyire lehet biztonságosan szigetelni úgy, hogy ne legyen ebből gond? Lehet ezt reálisan úgy megoldani, hogy tényleg nyugodtan aludjak? -
baly81
aktív tag
válasz
draco31
üzenetére
Egyfázisú aszinkron motoroknál, pl. ventilátoroknál vagy szivattyúknál a motorral sorba kötött üzemi kondenzátorral csökkenthető a kapocsfeszültség, ami a slip (csúszás) növekedése révén alacsonyabb fordulatszámot eredményez. A fotódon szereplő kondinak mint látod két kivezetése van (piros & sárga) amin két eltérő feszültségértéket biztosít a motornak. Ezen feszültségcsökkentéses két fokozat mellett, a harmadikon megkapja a teljes hálózati feszültséget, így azon teljes fordulatszámon pörög a motor.
Az alacsonyabb feszültség miatt a motor indítónyomatéka jelentősen visszaesik, emiatt ne aggódj, ha alacsony fordulatszámon kissé búgó hangja lesz a motornak. -
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szerintem ez ugyan ez ahogy nézem.
Akkor jó a kötés, ahogy rajzoltam ezek szerint? -
draco31
veterán
-
-
-
draco31
veterán
Hello!
Kaptam egy mennyezeti ventilátort. Mielőtt szólnék a villanyszerelőmnek, gondoltam kipróbálnám. De bizonytalan vagyok, így inkább kérdezek. Leírása nulla kb.
Szóval lámpa, és venti kapcsoló 4 állásban.
3 vezeték plusz föld kell.
Földet nem rajzoltam, az egyértelmű.
Ezek a feliratok vannak a vezetékeken.
Jól gondolom, hogy akkor így kellene kössem, hogy ki tudjam próbálni?
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat.
Én is arra gondoltam, ha valaki benne hagyja az elemet és be dugja az adaptert ne menjen az áram az elemekre, plusz a táp bedugásakor esetleges túlfeszt vágja le.
Csak azt nem értem miért nem működik.
Sajnos csak ilyen gagyi mérő műszereim vannak.
Próbáltam jót venni, de még rosszabbat vettem. (Nagy kijelzős az. Nem sok semmire jó.)
A tudásom is nagyon alap. Csak egy elektro szakkörre jártam egy évig, aminek vége lett. Tehát nem sokkal több a nullánál. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot
üzenetére
Ott az adapter méretéből szemre is látszik, hogy teljes értékű, nem csak lassú akkutöltő, hanem üzemi tápegység.
Valószínűleg a másik egy ilyen típusváltozat, letakart csatlakozóval. Előbb nem tértem ki rá, de a "fordított kinyomó" megoldásnál a pozitív ág a katódra megy. Előbbi válaszomnál soros diódát tételeztem fel, akkor megy az anódra a pozitív.
-
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Nem létezik aksis változat.
Csak adapteres van.
Ez az : [link]
Sok féle H100 van, de a színükben, katakterekben külöbnöznek. Illetve a H105 (amit linkeltem) van hozzá adapter is .
Ha megnézed a mérést a dióda nem jó. Mind a két irányba enged. De attól működnie kellene. -
Dr. Szilikát
őstag
Leválasztó aljzatok néznek ki így (tápegység bedug, elemről jövő ágat megszakítja).
Mindamellett létezik olyan megoldás is, ami fordított paralel dióda segítségével az olvadóbiztosítékot kinyomja, ha fordított tápot kap. De akkor előbb van egy biztosíték, utána egy védődióda GND-re. Vagy a GND ágon is lehet beiktatva a biztosíték, de ezt még így sem egyszerű lekövetni, látni kell.
Az is lehet, ennél a típusnál a csatlakozó csak a gyári élesztést szolgálja, egyébként elem és akku egyaránt támogatott. Bár nem mondom, hogy életszerű, csak a gyári élesztés miatt, ilyen csatlakozóra költeni.

-
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Én ezt nem is teljesen látom hogy van. Meg mirét van 3 lába a csatinak külön kötve?
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Maánvéleményem,
az a dugalj akkor él ha nem az elemes hanem az akkus kivitel veszed meg. És itt erőteljes áramkorlátozás van, pár 100mA sincs a töltőrész. Erről meg nem megy a kütyü.
Sok akkus szakáll és hajnyíró is ilyen. Nem megy csak az adapteréről, az is csak tölteni tud. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot
üzenetére
Fórumos témáknál (amikor nincs a kezemben), szoktam tükrözni az egyik oldalt, bár ilyen egyszerűbb eseteknél ránézésre sem nehéz (fejben kell fordítani).
Példa kedvéért, felső kép az eredeti, alsó tükrözött, így jobban látszik. Jack középső tű a dióda katódja, onnan kezdve adja magát, oda megy a negatív. Ha pozitív lenne, az anódra kellene menni:

Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Strix B450F R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Zalman S2 TG TT 650W
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- HP ProBook 445 G9 14" Ryzen 3 5425U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- új NAGYakku!!! 6-10óra üzemidő, 5G! Dell Latitude 5330 i3-1215U - 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ha valakivel valami rejtélyes történik, akkor megírhatná. Februárban nekem 12.-én volt 13.-a; a reggel azzal kezdődött, hogy tönkrement a műholdvevőm tápja. Még jó, hogy nem az egész....

amúgy tök mindegy, ilyeneken soha nem hadználom a nsptárat, konyhai óránkon sztem most is mittomén 2010 van...

ekkold