Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- caprine: Snowrunner játék manuális tuning lehetőségei
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VIPowER
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Most hogy mondod a garanciát, van még rá bőven.
Majd eldöntöm mi legyen.
Másik konnektor nincs a kazánházban. (de nincs baja) -
-
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akkor így jártam.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
VIPowER
üzenetére
Prell, vagyis pergés, pattogás az érintkezők zárására értelmezhető, amikor bekapcsoláskor egymáson pattog, ember által nem érzékelhető módon (lassított felvételen lehetne látni), de különböző alkalmazásoknál problémát jelenthet. Főleg olyan elektronikánál, ami nagyon gyors, minden rezgést érzékel vagy digitálisan számol is akár.
Érintkezők nyitásakor nincs prell. Induktív ívhúzás lehetséges, amire egyebek mellett használatos a kondenzátor + ellenállás, pontosabban elvileg csak a kondi kellene. A bekapcsolás problémája miatt kell még egy ellenállás is, mert ha a kondi éppen töltött állapotában van (ez a szinusz pillanatnyi szintjétől függ), akkor a kapcsoló azt pont kisütni akarja, amitől beéghet. Ez ellen véd a soros áramkorlátozó ellenállás.
Nálad más gond lehet, ha jól értem, az érintkezők nem stabil nyitása. A mechanikus megoldások erre fel vannak készítve, bizonyos hiszterézis kialakításával, hogy határozottan zárjon / nyisson. Ha ez egy új alkatrész, ezt tudnia kellene elvileg.
Elektronikusan pedig vannak hiszterézist biztosító áramkörök, ami a mechanikai vagy más bizonytalanságok kiküszöbölésére való.
-
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Prell alatt prellt értek igen, a végén mikor elérte a beállított hőfokot többször is újraindítja a szivattyút, sercegő hanggal. Kondi ellenállás előtt 5‐6‐szor, utána csa 2‐3‐szor. De ez is sok, meg a hangja is sok nekem. 😆
A termosztát vadi új. -
válasz
VIPowER
üzenetére
Ja azt hittem valami elektronikát és azt bezavarja.
Ha a prellezés alatt kis szikrát értesz a bontásnál az teljesen normális mivel induktívot szakít. Ez nem prell.
Ha ez van nem tudsz semmit tenni.
Ha valóban pattog az érintkező akkor rossz konstrukció vagy elöregedett az érintkező. -
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
A kazán szivattyúját.
De csak utókeringetőnek van betéve a csőtermosztát. -
-
VIPowER
őstag
Sziasztok.
Van egy ilyen csőtermosztátom.
A gondom vele hogy kikapcsolásnál prellezik.
Tettem a kontaktjára egy 20 ohm, 0,45 mF-os rc tagot, ami sajnos nem sokat ér. Milyet kellene rátennem hogy jó legyen? -
troll81
addikt
sziasztok ehhez kérnék segítséget be azonosítani
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi a segítséget!
Valamelyik nap szétszedem a gépet és megírom, hogy mi van benne. Egyébként így nem merem tölteni más -mezei- DC adapterrel, csak a buck-boost konverterrel, hogy legyen kontroll, amíg nem ismeretes, hogy milyen elektronika van benne.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Lehet, hogy az eredeti tápegység 500 mA korlátjára alapoz, vagy az is lehet, valamivel felette korlátoz.
A többi sem mond ellent, vegyünk példának egy XL4015 CC/CV modult, ami MOSFET kapcsolót tartalmaz.
Ebből következően, ha beadok rá 12,6 V-ot, szélsőséges helyzetben a MOSFET direktbe kapcsol és a 12,6 V-ot ki is adja. Árammal terhelve keletkezik ugyan egy kis esés, illetve ott az áramfigyelő ellenállás is, de ahogy csökken az akku által felvett áram, végül gyakorlatilag kiegyenlítődik.
Más kérdés, hogy az adatlap szerint is legyen néhány volt tartalék a bemenet és kimenet között, úgy korrekt, tehát legyen például 14 V. De a gyakorlati tapasztalat szerint az áramkör képes megoldani még ilyen határesetben is.
Noha az sem bizonyítható ezáltal, hogy biztosan van benne szabályzó, de a villogó LED, telítettség érzékelése legalábbis "érdekes".
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi a választ!
Én is így goldolnám, ahogy írtad. Csak az érdekes -számomra-, hogy ha a konvertert állítottam magasabb feszültségre, akkor az áram is emelkedet. Csak nem tudom miért. A konverter 12,6V-ra volt állítva, 600mA-es korláttal. A fesz elérésekor az áramerősség szépen le is csökkent ~20mA-re. A harmadik led még villogott a gépen. Ha a feszt felemeltem 13,5V-ra, az áramerősség is felment a korlátig, azaz 600mA-ig és úgy is maradt 5-10 percig (ezután visszavettem). Ha a gépben is van töltésvezérlő, akkor ennek nemigen kellene megtörténnie, nem? Mármint a töltésvezérlő miért szabadít rá áramkorlát nélkül "nagy" töltőáramot, amikor már majdnem teli vannak az akkuk?
Emiatt tettem fel a kérdést, mert engem ezt (be-)zavart.Továbbá tegnap este a konverterrel töltve 12,6V-on is feltöltött a porszívó. A három led folyamatosan világított, tehát befejezte a töltést. Így másik zavaró nekem a gyári 14V-os adapter...
Szétszedés nélkül nem úszom meg úgy látszik. -
laed
senior tag
válasz
baly81
üzenetére
Bár lítiumos cellákkal nem vagyok annyira képben, de azért megpróbálok tanácsot adni:
ha már ilyen keveset vesz fel, akkor úgy kb. már fel van töltve. Az nem hiba, ha nem 100%-ra töltöd. Törvényszerű, hogy ha már a töltő és az akku közt nincs potenciálkülönbség, akkor nem tud áram se folyni, vagy csak minimális. Ezzel a táppal amit mutattál épp ez a gond, hogy nem látszik, hogy mennyi folyik közbe.... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mivel a kép alatti részt utólag szerkesztettem hozzá, közben eltelt az idő, de még azt is akartam említeni, hogy a CC/CV töltőnél a színváltó LED-játék is az áramfigyelő része, az áramra reagál.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Ez nem bizonyítja az elméletet, a villogó LED is inkább arra utal, hogy az is egy töltőáramkör része. Egyébként ugyanis egy általános LED-kijelző feszültségszintet indikálhat 3 LED-del, de nem képes érzékelni a telítettséget, tehát az akku által felvett áram lecsökkenését a végén. Egyszerűen nem mér áramot, csak feszültséget.
De ha villog, az már nagyobb "okosságot" sejtet.
Máskor a külső töltőn szokott lenni színváltó LED (piros / zöld például), ami a CC/CV mód kijelzője gyakorlatilag. Ha az nincs, a 14 V életszerű arra, hogy ebből állítja elő a 12,6 V-ot, a porszívó belső áramköre. Igaz, hogy kínai terméknél néha még a ráírt feszültség sem igaz, vagy névleges értéket jelöl, de tegyük fel, hogy 14 V-os CV táp való hozzá.
"A konverter a beállított feszültség elérésénél elkezdte visszavenni a töltőáramot, stabil 12,6V-on azonban még mindig 0,02A körüli áramfelvétel van"
Ez normális akkor is, ha van benne CC/CV kör, de az áramot nem a konverter veszi vissza. Ahogy az akku telítődik, egyre kevesebb áramot vesz fel, adott feszültségről. Ha azt megemeljük, ismét nő az áram, de lassan csökkenőbe megy.
Ebből is lehet érzékelni, hogy mikor lesz tele. Amikor eléri a végfeszültséget és visszacsökken az áram, a kapacitásra vonatkoztatott 3-5 % értékre:

Mi a különbség egy CC/CV töltő és egy szokványos CV táp között? A CV-táp áramkorlátja csak a primer kapcsolótranzisztor áramára reagál, védi a tönkremenéstől. Igaz, hogy ezáltal is képes CC-módra beállni, olcsóbb megoldásoknál ezt ki is használják. De ez nem egészen korrekt.
Tisztességes Li-ion töltő a DC-kimenet áramát konkrétan figyeli egy soros ellenálláson, amit egy optocsatolóval visszacsatol a primer oldalra és korlátoz, CC-áramot pontosabban beállít.
-
baly81
aktív tag
Urak!
Adott egy Sencor SVC 7811WH akkus álló porszívó. Úgy néz ki a töltője költözés során elveszett.
A géptest matrica szerint 11,1V-os Li-Ion akkuja van, a használati utasítás szerint a töltője 14,0V 0,5A. Rádugtam egy buck-boost konverterre, 14,0V 500mA értékekkel, de nem mertem hosszabb távon így hagyni. Elvileg a 3 cella max feszültsége 3×4,2V =12,6V lenne, és mivel nem tudom hogy van e a készülékben Li-ion töltőmodul, (lehet csak BMS van), így inkább visszavettem 12,6V-ra. A konverter a beállított feszültség elérésénél elkezdte visszavenni a töltőáramot, stabil 12,6V-on azonban még mindig 0,02A körüli áramfelvétel van -nagyjából két órája-.
A készüléken a töltést 3 dióda mutatja, az utolsó még mindig villog. Elvileg mindháromnak folyamatosan kellene világítania teljes feltöltéskor. A jelekből arra következtetek, hogy magában a porszívóban sem cc/cv modul, sem áramkorlát nincs. Ugyanis a 12,6V-ot felemelve 13,5V-ra a a konverterbe beállított 600mA áramkorlátig emelkedik az áramerősség, rövid ideig kipróbálva 750mA-is is felment és maradt is. Emiatt úgy gondolom a gyári adapter tölti be a li-ion charger szerepét, tehát töltésvezérlő nincs a gépben...
Először is a kérdésem az lenne, hogy jó-e az elméletem? Még nem szedtem szét, mert a matrica "jó helyre" van ragasztva, így garivesztéssel járna. Akkuja 11,1V; 2200mA így tuti hogy 3db 18650 van benne. Jól gondolom, hogy egy mezei állítható feszültségű tápegység nem megfelelő a biztonságos töltésre? -
-
baly81
aktív tag
válasz
troll81
üzenetére
Megbízhatóságot csak normális gyártó normális eladón keresztül garantál. Amit linkeltem 12 éves bolt, és 98,5%-os. Termék minőséget pedig a júzerek visszajelzéseiből tudsz leszűrni. Ismeretlen terméknél max úgy csinálod, ahogy én: veszel egy darabot elsőnek, teszteled és meg megfelelő lerendeled a kellő mennyiséget. Ez máshogy nem megy...
Egyébként sok hazai boltban is alis (kínai) terméket kapsz, nem feltétlenül ódzkodnék tőle. -
Decus Trivet
kezdő
válasz
troll81
üzenetére
digikey, ret
Aliról rengeteg mindent lehet rendelni, ami elektronika (Mechanic, MaAnt, MiJing, AMAOE, 18Kinds, XZZ, Relife/Sunshine, 2UUL, FNIRSI, Alientek, ZOYI, ANENG, MiniWare, BEST, YIHUA, RF4 stb. cuccok), de alkatrészeket azt nem igazán, egy két kivételt (mouse/keyboard switch, boardok) leszámítva..
-
-
baly81
aktív tag
válasz
troll81
üzenetére
Én az aliról. Pl innen...
-
troll81
addikt
Sziasztok.
200V 2200uf kondenzátor kellene 10 db 105 fokos 35x50mm méretben ki honnan rendelne ilyet
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
bytesizelife
üzenetére
Utóbbi időben olyanokat rendeltem Aliexpressről, amit a DPD hoz ki. Amikor bekerül a DPD rendszerébe, már követhető, végül reggel jön egy értesítés, amikor a csomagot még át lehet irányítani automatába vagy átvételi pontra (újságos stb.). Utóbbi nem volt szimpatikus, több okból, de az automata nagyon jó.
-
Reggie0
félisten
válasz
bytesizelife
üzenetére
Munkahelyhez kell rendelni.
-
-
válasz
bytesizelife
üzenetére
És az mit segít abban, hogy valakinek ne kelljen otthon lenni egész nap?
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Megadod a rendelésnél a telefonszámodat, és felhívnak.
-
válasz
bytesizelife
üzenetére
Konkrétan mi a probléma az MPL-lel?
Egy apróság.
Az A futárcég 3 órás időablakot ad meg előre, hogy mikor kézbesítik a küldeményt.
A B futárcég 2 órás időablakot ad meg előre, hogy mikor kézbesítik a küldeményt.
A C futárcég 1 órás időablakot ad meg előre, hogy mikor kézbesítik a küldeményt.
Az MPL 1 napos időablakot ad meg előre, hogy mikor kézbesítik a küldeményt

-
-
laed
senior tag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Azt viszont megteheti, hogy az általa favorizált szállítóval ingyen szállíttat, a postával meg ha kéred, akkor pénzért....
-
válasz
ViZion
üzenetére
Jól mondod, 10 évre előre kifizetjük.
Én nagy kollektor fan voltam, ha jól emlékszek Kardosék hozták be anno a vákumcsöves kollektorokat magyarországra.
Rendszeres megrendelőjük voltam, szereltem sokat.
Ma már inkább napelem+ [link]
Nem kell gépészet, több szivattyú, fagyálló, esetleges külső hőcserélő, csövezés, födémáttörések a tetőre, hőszigetelés (amit a madarak 2 évente lecsipkednek, tapasztalat, rajonganak érte
) vezérlés stb.stb.
Meglévő bojler(ek)re mehet, faéknél egyszerűbb.
Ha síkkollektoroznál, Pest megye Pécel, adok neked egyet ingyen csak el kell vinni.
Melóhelyemen a nagy 1500-as indirektbe 9 év után szétrohadt az alsó csőkígyós hőcserélő, a fagyálló felhígult és 1 kollektor a 7-ből szétfagyott.
Hazavittem, sziszifuszi munkával felboncoltam, valami irgalmatlan jó sziloplasztot használnak a gyártásnál, 2 órán keresztül szedtem szét.
Az alsó megrepedt rézcsövet kicseréltem, és azóta itt áll az udvaromban a falnak támasztva mert rájöttem hogy nem ér annyi melót meg pénzt hogy üzembehelyezzem. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
....balkon méretről volt szó.
Nem, nagyban se mindenkinek éri meg. Cégnél azt mondták sorry, nem lehet visszatáplálni. Segít a napelem, de ha hétvégén nincs műszak, akkor az kuka. Tároló majd most épül hozzá, nem kell mondani, h mekkora pízt kell elverni erre, hogy majd valamikor megtérüljön. És ezt a cégek egyéb beruházás kárára végzik el, ha nincs végtelen anyagi háttér...
Bojlerek a legnagyobb fogyasztók nálunk... ha egy legolcsóbb napkollektor nyáron megfűti a vizet (kell egy indirekt bojler, 200k sajnos), akkor az áram fogyasztásunk évi 8 hónapon át 30-50%-al kevesebb. Igen, itt is 10 évre előre kifizetjük a spórolást, de a síkkollektorok bírják sokáig. -
válasz
ViZion
üzenetére
Amúgy ha valaki tényleg nagyfogyasztó, nagyon-nagyon megéri. Még félszigetbe is.
Ha volt havi 60-80ezer villanyszámla + ezen felül még 1-2 e-car havi 25-50ezer, akkor meg brutálisan megéri.
Ebben a villanyszámlában benne a teljes hmv ellátás, és a teljes nyári klimatizálás +őszi-tavaszi 2-2 hónap fűtés. Minden. Jakuzzi, medence tamperálás stb.sb. Természetesen egy cop4+ hőszivattyúval.
Nem akarok vaktában vagdalkozni a számokkal,
perpill. 2026.04.06. 14:50 perckor de saccolni jó lesz:
1 darab 450-470W halfcell topcon bifacial napelem 31-33ezer.
Ebből 25darab az 850ezer. (raklapos 36 darabos tételben 29ezer alatt kis keresgéléssel 28ezer alatt)
Akku a legjobb grade-A Eve vagy más cellákból 25-30kWh=800ezer, ebből 22-28kWh pakkot lehet kreálni.
Egy közép, felső-közép 3f 15kW inverter 7-800ezer.
Ez így 2,2-2,5milla.
Minden sallang, elektromos kütyü ac-dc túlfeszvédelem tetősínek stb. stb. az legyen 1 milla de nincs ennyi.
Mindösszesen 3,5milla.
Ez a rendszer évente 8-9 hónapig megtermel a beruházónak évi legalja becsléssel, leglegalul számolva évente 1-1,1 millát.
3 év alatt nulláz és utána legkevesebb 7-8 évet elmegy bárminemű karbantarás nélkül.
Vagyis akkor nemhogy megéri nagyban játszani de egyenesen kötelező.
Mari néninek meg Pista bácsinak soha az élatba nem fog térülni, hav 3-5ezer Ft kiváltással.
Igen ismét akiknek eddig is volt pénzük nagyfogyasztónak lenni, azok egy ilyennel méginkább többet spórolnak. Maguknak.
Mint már többször megírtam, a munkahelyemen havi 700-750ezer Ft a villanyszámla.
70Kw panelt dobtak le, meg egy akkor ongrid invertert mint egy kisszekrény.
az egész beruházás 21,5milla volt.
És még belefértek a szaldóba pont az utolsók között.
Éves szintem ez a beruházás 6 millát hoz a konyhára, 4,5 év és behozta az árát, miről beszélünk? Ismét akik a legdurvább nagyfogyasztók, akik semmit nem törődnek semmivel, azok jól jártak.
Én ezek okán valahol már belefáradtam és megundorodtam a szlogenektől hogy debizony Mari néni basszameg maga pazarol, a havi 3ezret tessék leszorítani 2ezerre meg fagyjon is meg mellé mert maga miatt fog a bolygó tönkremenni.
Napkollektorban nem érdemes (szerintem) gondolkodni.
macerás, vagy drainback kell, ami nemgyerebe, vagy fagyéllós rendszer ami megint felvet egy csomó problémát.
ha sok a kollektor, nyáron vagy árnyákolod mert megforr, vagy termálfürdőt nyitsz mert egyszerűen nem tudod hova tenni a melegvizet.
Inkább napelem, az semmit nem csinál ha épp nincs fogyasztás rajta és azo-solar vagy solar-boost konverteres megoldással csinálod a melegvizet.
Ínyencek akár hőszivattyúval de ha van bőven hely panelnek, egyszerűbb olcsóbb a cop1 fűtőszál+solarboost. -
igen, ez lehet amúgy.
Első kérdés a jogi része, mi sz, amit kehet, enged a törvény és a lakóközösség (ez is lehet akadály). Utána a fizikai korlátok, mi fér el, tájolás, stb. Utána ugyan ez az akkuval, x m2-höz kell X kg akku, amit hely és súly. Majd a mibe kerül jön... és jön Tibi, aki arra jutott, mint sokunk: gyakorlatilag előre kifizeted a villanyt 15 évre.Napelem úgy érte meg, ahogy nekünk lett: 90% tamogatás és szaldó. a végére nyilván a 90 csak 70 lett, mert sok kötelező cucc nem volt elszámolható. De ez így még OK. pályázat nélkül, szaldó és visszatöltés nélkül sztem a websopok nézegetéséig szabad csak elmenni ezzel.
viszont a napkollektor... hmm. kellene.
-
válasz
troll81
üzenetére
A konkrétan vett balkonsolar MO.-n nem engdélyezett.
Nem emlékszek Te hol élsz, ha nem itthon akkor nézz utána mielőtt belevágsz.
Ha engedélyezett, máris csinálhatod.Ha nem akkor egy mini szigetüzem lehet elméletileg csak.
Ez adott teljestményre vetítve sokkalta drágább vagyis durván kitolódik a megtérülési dő.
Macerás is a használata mivel mezei átkapcsolók, occcsó kínai ATS az szintén tiltott.A méret, panelek, akku az a fogyasztásod függvénye amit mi nem tudunk csak te.
Pl. énnekem elég 1,8kW panel meg 7kWh akku, a munkahelyemen meg 70kW panel van és kevés.3 év félszigetüzem után nekem kialakult egy véleményem ami természetesen szubjektív és lehet téves.
Magyar viszonylatban havi 25-30.000Ft villanyszámla alatt nem ajánlott.Pl. nekem havi 4500-5000 Ft amit kiváltok és eddig 600ezerbe van. Soha nem jön vissza az ára, 13-15 év, ez egy hobbiprojekt.
Míg ha havi 30ezret váltanék ki akkor a 600ezer helyett lenne 1,6-1,8 millába de 5-6 év alatt már hasznot termelne.
Nagyban érdemes.
Persze az egész kb. 8 hónapig múködik jól, 1 hónapot nyögvenyelve és a 3 téli hónap felében-háromnegyedében nullát termel, ezt is bele kell számolni.Segyítek szívesen méretezésben, ha adsz konkrét napi-havi fogyasztási adatokat és a kb. várható maximális kivehető teljesítményt.
-
-
válasz
Decus Trivet
üzenetére
#103571Decus Trivet és #103570baly81: Köszönöm
Ez jó hír, hogy ilyen baráti áron vannak, rendelek is egyet valamelyikből. Köszi még egyszer
-
troll81
addikt
A másik kérdésem a napelem rendszer lenne.
Balkonn erőmű ami érdekelne.
Amihez energia tároló is lenne. Hogy érdemes bele fogni.?
Mi az a méret ami használható
-
dcsabesz
tag
Sziasztok,
Xiaomi robotpirszívó azért reklamál, mert a lépcsőszenzor nem érzékel maga alatt padlót és érdeklődnék, hogy valaki találkozott-e már ilyen hibával. A szenzor burkolata tiszta. Próbáltam cserélni is a szenzorokat, de ugyan az a hiba.
Csaba -
baly81
aktív tag
válasz
bytesizelife
üzenetére
Sokan összekeverik a sima postát az MPL-el, a probléma és a köpködés ebből is adódhat. A kettő közül az MPL a megbízhatób és gyorsabb, amely 1-2 napos kézbesítési idővel is rendelkezik. És nekem is ez a tapasztalatom, a legtöbb csomagom másnapra itt van.
Mondjuk az is igaz, hogy ha a kézbesítő frusztrált és ßarik bele mindenbe, akkor még csak fel sem hív... De ugyanez vonatkozik a többi szolgáltató dolgozóira is. Itt Debrecenben az EO, DPD, GLS és az MPL is megbízható, már ami itt, a belvárosban csomagokat szétszóró emberkéket illeti.
Amit nagyon kerülni kell az a sameday és társaik. -
troll81
addikt
Sziasztok.adott vegfok
Hangerő emelésre torzul a hang clipel majd protekt.
Hogy tudnék rá mérni hogy merre keressem a hibát.
Vagy mi lehet megfutva benne mert ha lenne égés
az könnyebb lenne
-
-
draco31
veterán
válasz
draco31
üzenetére
Hello!
Volt korábban ez a mennyezet ventilátoros kérdésem.
A villanyost már meghívtam, de egyenlőre elfoglalt, így feltérképeztem, hogy mi merre van a falban. Hát van nehezítő körülmény. Konkrétan a mostani lámpakapcsolóval ellentétes falon van felküldve a vezeték a lámpához. Így befűzés szempontjából már bajos lenne a beépített bergmann cső keresztmetszete, mert abban a szakaszban megy jó pár szál vezeték.
Így most azon jár az agyam, hogy a kapcsoló rész maradna ahogy most van.
A kötődoboz ahol van a falon, alatta van egy konnektor.
Így a lámpától a konnektorig levinni a vezérlő szálat.
A konnektor mellé felszerelném falon kívüli kötődobozba a ventilátor vezérlést. Kis kábelcsatornával a konnektor alól odamenne a vezérlő szál, és a konnektortól kellene oda egy fázis szál is. HA jól értelmezem a dolgot így.
Így megmarad, hogy külön kapcsolom a lámpát amikor akarom, és külön a ventit amikor csak akarom.
Jó ez így, vagy nem jól gondoltam valamit? Csak azért ötletelek, hogy már kész tervvel tudjam fogadni a villanyost.
-
Decus Trivet
kezdő
válasz
Pulsar
üzenetére
MaAnt P22A
XZZ XINZHIZAO P2
Mijing BX-11
BST-050 JPÁltalában ezekre lehet coinokat beváltani, én a MaAntot kb. negyedáron vettem.
Ebben a videóban szerepel a BST-050 és az XZZ:
These Probes Are Extremely Sharp!Itt pedig a Mijing:
Mijing BX-11 Test Leads Review ! Better than ProbeMasters? -
Sziasztok,
van egy jó régi HP multiméterem. A szerkezet nagyon jól működik, de a mérőzsínór felett eljárt az idő. A 2.5es MBCu vezeték rugalmasabb mint a mérőzsinór. Hol tudnék normális áron venni? Aliexpressen, Bangoodon van pl normális? Ha igen, tudnátok ajánlani egyet, hogy ne kelljen kisérleteznem vele. Nem kell méregrága, ipari, csakis itthonikörnyezetben használom. Köszönöm -
laed
senior tag
válasz
Ton-ton
üzenetére
Nem tudom honnan és hogyan lett feladva;
de Alzától egyik nap feladták, és másnap itt volt....Persze nem akarom őket védeni, biztos hibáznak eleget.
Nem csomag (és most az volt a kérdés), de jött úgy cucc, hogy lusták voltak feljönni az emeletre, és csak értesítőt dobtak be, aztán mehettünk be érte a postára... -
baly81
aktív tag
válasz
baly81
üzenetére
És félig szilárdtest akkugyártás.
-
baly81
aktív tag
Zacskós akku és powerbank gyártás, ha érdekelne valakit...
-
-
Ton-ton
aktív tag
válasz
bytesizelife
üzenetére
MPL lassú, de legalább drága. Címre szállítva,
Budapestről Budapestre 4 nap szállítási idő...
(Mondjuk ez vagy 5 éve volt, azóta változhatott)
GLS szerintem rendben van, automatába szoktam szállíttatni. -
laed
senior tag
válasz
bytesizelife
üzenetére
Alzától pár dolog itt is rendben megjött.
-
-
válasz
bytesizelife
üzenetére
nekem múltkor írtak, h a csomagot nem vettem át, ezért a postán atvehetem. Kicsi probléma, h előtte nap adták fel, még ide se ért... Automatajuk egy lassú fos. UPS ne ks mondjad, harcoltam ellenük
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Konkrétan mi a probléma az MPL-lel?
(Az MPL és a GLS azok, akikkel soha nem volt gondom, míg pl. a magyarországi UPS egy kalap szar.) -
baly81
aktív tag
-
laed
senior tag
válasz
lanszelot
üzenetére
A videón nem tudtam demonstrálni de vagy 12V vagy 15V váltó áramot ad akkor.
Szerintem csak rossz állásba kapcsoltad a műszert.
Azok általában egyenáramot mérnek, ezért váltó mérésében úgy szokott kinézni a kapcsolás, hogy egyenirányítóval indít. Tehát az egyenáramot is leméri, persze akkor hülyeséget mutat. -
jerry311
nagyúr
válasz
fecus
üzenetére
Igen, ez egy 2SA1647 mint ahogy irtam is a kep felett. Meg is talalatam 2002-es eredeti NEC adatlapot rola.
A kerdes, hogy mire (mi masra) lehet cserelni?
2SA1647-bol ketto van ebay-en, mindketto USA-bol, olyan aron, amit nem szeretnek kifizetni. (raadasul posta + vam tobbe kerul, mint maga az alkatresz) -
válasz
jerry311
üzenetére
Ez inkább 2SA1647 lesz DPAK tokozással.
Jóféle kínai gyártmány.
De ha elszállt mindig mérd át a környezetét, hátha nem ok nélkül köszönt el!
A RET-nél, Szegeden csak közelítő paraméterűeket találtam.
Tudni kéne melyik paraméterből lehet engedni és melyikből nem.
Persze az Alin minden is van.SB-t írtál. Nem mindegy.
-
jerry311
nagyúr
Volt 4 ilyen tranzisztor(?) a lapon, az egyikbol kijott a magikus fust.
Google azt mondta, hogy B1647-P (2SB1647-P) jo lehet erre. Meg is erkezett ma, csakhogy minden merete legalabb 2x a kepen lathatohoz kepest. Epic fail.Nalam tapasztaltabbakat kerdem, hogy mivel lehet ezt az alkatreszt lecserelni/helyettesiteni?
A1647 K 8X

-
laed
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
pl. egyszerűen a sok kis tétel macerásabb, nem éri meg...
Inkább ez utóbbi. CONRAD is bevezette: bárki rendelhet, de van amiből a minimum mennyiség EZER darab. Még ha árban még rendben is lenne, és felhasználok tizet;
a maradék 990-el mit csináljak? Lőjek vele galambot?? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Maradt a ~30 éve működő hqvideo. (illetve néha csájna, meg néhány elvetemült amatőr kolléga) -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez csak szándék kérdése, mert az árat ők szabják meg. Néhány cég úg yoldotta meg ezt a kötelező dolgot, hogy pl.
- szállítás: ABC-vel:1500Ft,
- szállítás: FGH-val: 1600Ft,
- szállítás: MPL-el: 243000Ft
Aztán ha valaki mégis a drágábbat választja, akkor egy alkalmazott elsétál a cuccal a postára és feladja egyénileg (az órabére akkor is kényelmesen ki fog jönni
)
TME esetében valószínűleg van további motiváció is, pl. egyszerűen a sok kis tétel macerásabb, nem éri meg... -
laed
senior tag
Hát ha nincs a közelben alkatrészbolt, az szívás.
Azért 1 dióda nem 1 űrrakéta, a bolt valszeg tud javasolni helyettesítőt.
Webshopolásnál lehet gond, ha nem ismered a helyettesítőt. -
válasz
cappa72
üzenetére
Köszönhetjük egy döntésnek amiben a magyar királyi postát kötelezővé tették a TME részére.
Az meg tudva a színvonalat, válaszul megszüntette a magyarországi magán rendeléseket.
Az eredmény tökéletesen példázza a mo. bármilyen közép és felsővezetés totális csődjét és alkalmatlanságát.Ebben semmi politika nincs most, ez szakmai alkalmatlanság.
Kit érdekelt hogy hányan szívják meg, senkit. -
Pötyi
őstag
A HQElektronikában van EM516. Az értékei hasonlóak, csak a tokozása más. Ára: 28,- Ft.
Az EM az furatszerelt. Azt nem tudnád beforrasztani?
Az SM-516 névleges feszültsége 1600 V.
Az EM-516 valamivel magasabb, 1800 V záróirányú feszültséget bír el.
Mivel az EM-516 értéke magasabb, biztonságosan helyettesíti az SM-516-ot. -
dcsabesz
tag
Sziasztok,
sm 516 egyenirányító diódát keresek, de sajnos itthon nem elérhető. Tudtok segíteni, hogy hol kellene megpróbálnom vagy létezik-e olyan dióda, amivel esetleg helyettesíthető lenne és itthon beszerezhető. Egyébként Electrolux mosogatógép tápáramkörében van az alkatrész.
Köszönöm
Csaba -
lanszelot
addikt
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
Csak annyit írtam, hogy rövidre zártam dróttal.
Mert írták hogy mérjem ki a nulla ohm -os ellenállást.
Gémkapcsot szét hajtottam és oda tettem mindhez bedugva, és mérés közben, de 9V matadt.
Nem gondoltam hogy le kell írnom mit mértem.
A "jumper" sípolt.
Az ellenallasok különböző ohm-osok voltak, de nem emlékszem mit mértem.Van ipa -m de eszembe se jutott hogy megtisztítsam mielőtt össze zárom.
Nem számít, lényeg, hogy sikerült rájönni. -
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Ezzel a problémával a gyárban, ahol a 10-es évek elejéig dolgoztam, szembesültünk. A vevő olyan folyasztószert kért, amit mondasz, hogy védőréteget képez. Ez amúgy kívánatos, de a teszterek nem bírták
Fél nap alatt a mérőtüskékről lógott a cucc, annyi felgyűlt rajta, győztük tisztítani. -
JulianSinulf
őstag
válasz
lanszelot
üzenetére
Bocsi, de én erről lemaradtam. Pedig a hozzászólásaid is visszakerestem, de sehol nem találom, ahol leírtad, hogy mit mértél a jumper ellenállásnál.
Esetleg beírnád ide a hsz számát, hogy megnézhessem! Hátha csak elkerülte a figyelmem.Arról az aprócska kis dologról meg is feledkeztem, hogy az ilyen, gépsorral gyártott panelek esetén az ón felületén szeret ottmaradni némi anyag a folyasztószerből. És ez az anyag általában szigetelőként viselkedik.
Vagyis, ha nem elég hegyes eszközt nyomsz neki, akkor nem fogod elérni az ónt, így nem lesz kontakt.
Én itthonra ezért is vettem tűhegyes mérőkábelt a műszerhez, mert a gyári nagy durunggal nem lehet normálisan mérni. Ráadásul ilyen kis alkatrésznél, ha erősen nyomom a forrasztásra, akkor tönkre is tehetem az alkatrészt.
Melóhelyen mérőtüskét forrasztottam a kábel végére. Ezt mondjuk sokkal jobban szeretem, mert a mérőtüskében van rugó, így sokkal stabilabban ott tudom tartani a mérőt a helyén, mint az itthoni rugó nélkülinél. Ez mondjuk 3 kezes melónál nagyon hasznos tud lenni.
Ez a szigetelő réteg lehet az oka, hogy egy sima kábeldarabbal nem sikerült a rövidzár. Nem hatolt át a szigetelő rétegen.
Én mindig (hegyes) csipeszt szoktam használni, ha rövidre akarok zárni valamit ideiglenesen. Ez alól akkor van kivétel, ha 4 kezes dolgot csinálok vagy túlságosan szét kellene hajtanom a csipeszt, amit nem teszek szívesen. Ilyen esetre készítettem kábelt, mind a két végén mérőtüskével.Közvetlen az alkatrész kivezetésén nem szeretek mérni, mert pl. ellenállás esetén pont fenn áll annak a veszélye, hogy a tetején lévő kivezetésnél még jó, de az oldalán lévő kivezetés (amire már ráfolyt az ón) sérült és nem csatlakozik a tetején lévőhöz, vagyis nem lesz kontakt a pad és ellenállás között. Ha a tetején mérem, akkor jónak tűnik, ha a forrasztásnál, akkor viszont ilyenkor már nem fogok jót mérni. Ezzel nagyon meg tudja szivatni magát az ember.
-
j.bravo
addikt
válasz
Decus Trivet
üzenetére
+aujjoba, Reggie0:
köszönöm, a tippeket és a videókat is külön! keresek beszerzési forrást illetve megnézem ezeket.
A kínai márkák ára abszolút a fájdalom küszöb alatt van; de egy tizenpár ezres (ha azok is már okék) Uni-T is belefér; ennél drágábbra számítottam. -
lanszelot
addikt
Nem az ár miatt, hanem minek forraszgassam, ha teljesen más a megoldás. Azért írtam az eladónak hogy hogyan kell. De vagy be volt rúgva, vagy háttal ült a monitornak, mert a világon semmi értelme nem volt amit írt. "Ez az eszköz nem tud 12V-ot, ez 9V-os" ezt írta. Azt se tudta hol van.
JulianSinulf:
Mérés volt az első és hogy dróttal rövidre zártam mind, még az ellenallasokat is kimértem, de ezt anno meg is írtam.
Bár olyan lennék mint a kolléganőd, szeretnék olyan helyen dolgozni.
-
lanszelot
addikt
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Köszönöm szépen.
Részben igazad van. Nem sok mindent tudok elektronikából. Viszont az alapok meg vannak.
Méretéből is meg vannak az alapok. Ha egy műszer a levegőben 15V-ot mér ok nélkül, az nem jó műszer.
De én még mindig úgy gondolom hogy a érintés nélkül okozta, mivel auto-n volt a műszer.A kábel képet is képes átvinni usb-c -> monitor.
Tehát, igen tudja a kábel.Amúgy meg lett a hiba: mert a gyártó marhaságot válaszolt, így már nem érdekelt és neki estem a forrasztóval. Le szedtem a "jumpert" és össze forrasztottam a 12V -nál, és azonnal adta a 12V-ot. Tehát az a "jumper" nem jumper volt.
Mindről le kell szednem. Csak azt hittem a gyártó alapból 12V re állította.gagyi: alsó vagy felső Gagyból származó élőlény , tárgy, fogalom, stb Voltam ott pár napot, kellemes kis falu.
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Árammérésben a helyzet sokkal rosszabb.
-
Decus Trivet
kezdő
válasz
j.bravo
üzenetére
Talán a legolcsóbb, amiről sok teszt van a youtubeon, az a Aneng 620a [link] [link] . Ráadásul ez egy 4 éves+ modell, de még mindig rajta van egykét nagyobb látogatottságú youtuber TOP10es cheap-o listáján.
Amit mostanában nyomnak még, drágább, az a ZIBOO 17B PRO [link] [link] . Erről is van több teszt, szétszedős is.
A másik, amit sok embernél látok, az az OWON XDM1041/XDM1241, de ez drágább darab.Függ az is hogy honnan veszed, van-e kuponod vagy ingyen pénzed (Ali).
Ha Aliról vásárolsz, jöhet hozzá valami normális probe (MaAnt P22A vagy Mijing BX-11/12), ezeket mindig lehet coin kedvezménnyel venni. Vagyis én nemrég tudtam.Én hobbi célra használok egy 620a-t. Engem az elején zavart, hogy full auto, de megszoktam. Hivatalos storebol, nagyon olcsón tudtam megszerezni.
aujjobba +1. Az UNI-T szerintem még egy elfogadható márka, a K-s thermo probe-juk nekem nagyon bevált a noname kínaiakkal szemben. De azért ők drágább mérik a portékájukat, valószínűleg azért, mert az eu-s piacon is meg kell felelniük.
-
j.bravo
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Hol kezdődnek a vállalható darabok?
Tudom hogy vsz. nem 4 számjegyű lesz, ha ez a kérdés. De onnantól kvázi vakon vagyok.
(ld. az eredeti megjegyzést, miszerint nem kell túlgondolni. Bár kedv lenne elmélyülni a témában, reálisan tekintve kicsi az esélye hogy ez megtörténik, azaz nem racionális most a feltétlenül indokoltnál többet invesztálnom egy várhatóan nagyon ritkán használt eszközbe.)
-
j.bravo
addikt
Üdv! Szeretnék egy true RMS multimétert a meglévő Parkside illetve egy régebbi ,ismeretlen származású, szögegyszerű darab mellé.
Van most ajánlott darab, ami belépő, esetleg alsó közép szintű, de már megbízható, esetleg van LoZ módja is?(nem szofisztikált dolgokra kell, csak arra hogy a LED lámpákkal, kapcsolóüzemű tápokkal miegymással terhelt hálózaton ne mérjek "fantom" 30V-okat a N és PE között, hanem ha 0 akkor tényleg 0 legyen a mért érték. )
-
JulianSinulf
őstag
válasz
lanszelot
üzenetére
Nem.
Itt a probléma az, hogy te nem tudod.
Csinálsz valamit, de fogalmad nincs, hogy mit csinálsz, csak csinálod, mert úgy gondolod, hogy jó. De nem.
Olyan vagy, mint a kolléganőm. Mondom neki mérd ki ezt, meg azt az alkatrészt, erre fogja és lecseréli. Kérdem, hogy hiábs volt? Nem tudja. Akkor miért cserélted? Azt sem tudja. Kimérted? Nem.
És persze továbbra sem működik.
Értelmetlen az egész.Először az elektronikával kellene tisztában lenned. Majd az alapvető műszerek használatát kellene megtanulnod legalább alap szinten. Aztán elkezdhetnéd megtanulni a problémamegoldást, logikus gondolkodást, hibakeresést.
De már az is nagyon hasznos lenne - számodra és a környezeted számára is, ha megértenéd, amit közölni akarnak veled. Ha nem érted, akkor visszakérdezel, hogyan kell és azt csinálod, amire kérünk. Te is sokkal hamarabb jutnál hasznos válaszhoz és a mi idegeink sem borzolódnának.Emellett a gagyi szót ideje lenne elfelejtened, mert fogalmad nincs, hogy mi gagyi, egyszerűen mindent legagyizni csak a tudatlanságod mutatod, fölösleges szócséplész és nem jutunk vele előbbre.
A melóhelyen a drága asztali multiméter is képes a levegőben több V feszültséget mérni. De ez lényegtelen, mert az számít, amit akkor mér, mikor a megfelelő helyre teszem a mérőkábelt. És akkor bizony nagyon pontosan mér, főleg, hogy rendszeresen kalibráltatják. Attól nem lesz gagyi, mert a levegőben mér valamit.Amíg nem mennek ezek a dolgok, addig te vagy az az ember, aki hívja az Embert, aki majd megoldja a problémát.
Azt már félve kérdem meg, hogy a kábel, amivel összekötöd a dolgokat, tudja a gyorstöltést? Vagy épp a szupergyors töltést?
Mert a kábel is meghatározza, hogy mi mehet át. Így érdemes többel is kipróbálni.
Én a Samsung-hoz kapott kábellel tesztelgettem pár napja, arról biztosan tudom, hogy képes a Szupergyorstöltés 2.0-ra (telefon így hívja), vagyis ki tudja használni a 45W-os töltőm. De van erősebb kábelem is és gyengébb is. Van, amelyikben még elektronika is van.
Ezekkel tavaly foglalkoztam, mikor vettem több kábeltesztert is. Az egyik megmondja, hogy milyen átvitelre és töltésre számíthatok, a másik pontosan megmutatja, hogy mely vezetékek vannak bekötve. -
-
lanszelot
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Köszönöm a segítséget.
A videóban lévő az nem tudja a 12V -ot.
A másik tudja, ami jóval nagyobb.
A videóval azt próbáltam mutatni hogy váltó áramot ad le ha nincs össze zárva a pozitív és negatív kimenete.
A videón nem tudtam demonstrálni de vagy 12V vagy 15V váltó áramot ad akkor.
Gondoltam valaki aki érti megnézi és elmondja ez normális e hogy váltó áramot ad. Csak nem magyaráztam és félre értették (én hibám).
Csak nem értettem miért kezdtek el támadni, és inkább hagyom, majd megkérdezem 2 hét múlva az egyetemi professzort. (nem ott tanulok, csak ismerem) -
Reggie0
félisten
válasz
baly81
üzenetére
C1- C5 usb c csatlakozó az eszközön a többi usb a.
Azok azért nem tudják.
Ezzel pont azt irta, hogy tisztaban van vele, hogy csak a C1-C5 porton fogja megkapni a 12V-ot...
A video alapjan jo csatlakozoba dugta, konkretan a C1-be, es ugy kapja a 9V-ot. En ezert is irtam, hogy ki kene probalni powerbankkal, mert valoszinuleg a decoy modulnak van baja. Ha ket helyrol nem jon 12V, ahonnan kene akkor mehet a debug: Vagy a decoy-t at kell rakni 15V-ra egy teszteles idejere, mert lehet a programozasanal van a gond. Vagy a 12V-ot kivalaszto ag halott vagy rosszul van forrasztva, az IC labig ki kell merni.Amugy altalaban jol mukodnek ezek a decoyok en is hasznalok joparat, radugom es megy. Par autos cuccot hasznalok ugy, hogy powerbankra megy a decoy az meg egy szivargyujto aljzatra. Egyik ilyen atalakitom 12V-os, masik 15V-os, mert a legtobb autos cuccnak jo a 15V is es az gyakrabban tamogatott, mint a 12V.
-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Leírtuk neki legalább 3× 4× hogy a protokolloknak (szabványoknak) egyezniük kell, közös nyelvet kell beszélniük; a töltőnek tudnia kell a 12V-ot is. A videóban nem tudom mit szeretett volna mérni, szerintem a bennem lévő feszültséget e kapcsán, mert szerintem volt akkora, hogy az Angilali házánál is érződött. Leírtam, hogy ez nem step up converter, lehetetlen 5V-os betápnál 9V-ot mérni, erre azt írja, hogy ezez nem olyan... Pedig de... Írtuk neki, hogy próbáljon másik töltőt és vezetéket is, mert valamiért a töltője csak 9V-ig enged. JulianSinulf leírta neki, hogy melyik aljzat képes a készülékén 12V-ra. Aztán jön a válasz:
C1- C5 usb c csatlakozó az eszközön a többi usb a.
Azok azért nem tudják.
Még mindig a decoy modulon szeretne "állítani", ami már 12V-ra van forrasztva. Erre már nincs mit mondani. El kell engedni és kész!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ért
@Reggie0 : A hasonló kommunikálós megoldást úgysem fogja megúszni

-
nem, ez becsapja illetve nem is hanem azt a protokollt kommunikálja a töltő felé amit beállítasz rajta.
Semmi mást nem csinál, a többit a töltő intézi.
Be lehet az ellenállásokkal jumperelni hogy mit kívánsz a töltőtől, és az a szokásos 5V helyett adja ki magából amit kérsz őle. Meg persze amire képes. -
PHM
addikt
válasz
lanszelot
üzenetére
Továbbra sem értem, miért ragaszkodsz az USB tápos megoldáshoz.
Miért nem jó például egy ilyen tápegység? [link]
Egy adapter csatlakozó sem foglal több helyet, mint egy USB csati.
Ráadásul itt látod a beállított feszültséget.
Mindegy, én azt hiszem, elengedem a dolgot. -
Reggie0
félisten
A tap csinal mindent. Amugy mar van USB-C PPS tap is boven a piacon es hozza valo trigger modult is kapni, ami programozhato feszultsegu, 10 masodpercenkent lehet modositani a feszt es 3-20V(-48V) tartomanyban szabadon allithato 20mV-os lepesekben.
Jobb telok tapjai tudjak ezt, mert igy nem a teloban levo DCDC-vel kell a toltesvezerlest megoldani, csak lokni az infot a tapnak, hogy annyi kakaot kuldjon amennyivel az akkut tolteni akarja.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- OLED monitor topic
- Samsung kuponkunyeráló
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mesterséges intelligencia topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Motoros topic
- Gyorsabb processzort igen, memóriát alig kapott a Xiaomi új HD tévéokosítója
- Renault, Dacia topik