Hirdetés
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás 2 – Kajás poénok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Daikin FTXF35E / RXF35F Sensira 3,3 kW Inverteres klíma - a Sztori
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- aquark: Zsebszámológépek
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Rendben, összekötögettem, működik.
Most már csak fúrás-faragás, vezeték behúzás.
-
baly81
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
A bútorlapok laminált rétege, -tehát lapja- bírja a 250°C körüli hőt. Ha tömörfát használsz lealapozhatod tűzgátló alapozóval, de némi színeltérésre mindenképpen számíts az asztalodhoz képest.
Az elterjedtebb hőálló műanyagok többségének hőtűrő képességének is itt a vége (270-300°C). Ha szigetelsz mindent, -hogy rövidzárlati szikra/ív ne keletkezhessen-, nem kellene gondnak lennie.
Esetleg a kritikus hőtermelő pontot lásd el egy bimetálos termosztáttal, amivel a 230V-os betáp fázisát szakítod meg.
Vagy, fizikailag olyan fadoboz méretet készíts amibe belefér egy vagy több falon kívüli kötődoboz, amit bele is ragaszthatsz. Az aljzatoknak is falon kívüli kivitelűnek kell lennie, mert a normál szerelvénydobozba szerelhetős befogatása nehézkes és kritikus pont lehet.
Normális kivitelnél én nem félnék annyira... -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek.
Azt nem tudtam micsoda, így azt se tudom, hogy hogyan kell mérni.
Hogyan tudom mérni?laed:
Pont azért nem jó, mert alig használjuk. Mindig lemerülne mire kellene.Ma meg jött a modul. Ez már jól működik.
Ez az a fajta amiről le kell forrasztani azt az ellenállást amelyik V -ra szükségem van.
Valószínű az enyémen rosszul volt a 9V os ellenállás fel forrasztva, mert alapból 9V -ot adott (elvileg 5V -ot kellene ha minden van ellenállás)
Így nem kellett leszednem.
Tökéletesen működik elemmel és usb-c vel is most már.
Képek:
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez totál ugyanaz, mint a szóban forgó készülék!
-
Egyelőre egy koncepciót szeretnék megkapargatni... Szükség lenne egy kisebb "dobozra", amivel a mindenkori monitor rögzítő kar alap magasságát emelem meg. Ebbe gondoltam beleépíteni néhány extrát... Konkrétan 1 vagy 2 hálózati aljazatot, USB töltő kivezetést, illetve Qi vezeték nélküli töltési lehetőséget...
A doboz fából készülne. Tölgy, maradék anyag az asztallapból... Egyetlen kérdésem van első lépésben és addig nem is mennék tovább amíg ez nem tisztázódik. Mennyire lehet ez tűzveszélyes illetve mennyire lehet biztonságosan szigetelni úgy, hogy ne legyen ebből gond? Lehet ezt reálisan úgy megoldani, hogy tényleg nyugodtan aludjak? -
baly81
aktív tag
válasz
draco31
üzenetére
Egyfázisú aszinkron motoroknál, pl. ventilátoroknál vagy szivattyúknál a motorral sorba kötött üzemi kondenzátorral csökkenthető a kapocsfeszültség, ami a slip (csúszás) növekedése révén alacsonyabb fordulatszámot eredményez. A fotódon szereplő kondinak mint látod két kivezetése van (piros & sárga) amin két eltérő feszültségértéket biztosít a motornak. Ezen feszültségcsökkentéses két fokozat mellett, a harmadikon megkapja a teljes hálózati feszültséget, így azon teljes fordulatszámon pörög a motor.
Az alacsonyabb feszültség miatt a motor indítónyomatéka jelentősen visszaesik, emiatt ne aggódj, ha alacsony fordulatszámon kissé búgó hangja lesz a motornak. -
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szerintem ez ugyan ez ahogy nézem.
Akkor jó a kötés, ahogy rajzoltam ezek szerint? -
draco31
veterán
-
-
-
draco31
veterán
Hello!
Kaptam egy mennyezeti ventilátort. Mielőtt szólnék a villanyszerelőmnek, gondoltam kipróbálnám. De bizonytalan vagyok, így inkább kérdezek. Leírása nulla kb.
Szóval lámpa, és venti kapcsoló 4 állásban.
3 vezeték plusz föld kell.
Földet nem rajzoltam, az egyértelmű.
Ezek a feliratok vannak a vezetékeken.
Jól gondolom, hogy akkor így kellene kössem, hogy ki tudjam próbálni?
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat.
Én is arra gondoltam, ha valaki benne hagyja az elemet és be dugja az adaptert ne menjen az áram az elemekre, plusz a táp bedugásakor esetleges túlfeszt vágja le.
Csak azt nem értem miért nem működik.
Sajnos csak ilyen gagyi mérő műszereim vannak.
Próbáltam jót venni, de még rosszabbat vettem. (Nagy kijelzős az. Nem sok semmire jó.)
A tudásom is nagyon alap. Csak egy elektro szakkörre jártam egy évig, aminek vége lett. Tehát nem sokkal több a nullánál. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot
üzenetére
Ott az adapter méretéből szemre is látszik, hogy teljes értékű, nem csak lassú akkutöltő, hanem üzemi tápegység.
Valószínűleg a másik egy ilyen típusváltozat, letakart csatlakozóval. Előbb nem tértem ki rá, de a "fordított kinyomó" megoldásnál a pozitív ág a katódra megy. Előbbi válaszomnál soros diódát tételeztem fel, akkor megy az anódra a pozitív.
-
lanszelot
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Nem létezik aksis változat.
Csak adapteres van.
Ez az : [link]
Sok féle H100 van, de a színükben, katakterekben külöbnöznek. Illetve a H105 (amit linkeltem) van hozzá adapter is .
Ha megnézed a mérést a dióda nem jó. Mind a két irányba enged. De attól működnie kellene. -
Dr. Szilikát
őstag
Leválasztó aljzatok néznek ki így (tápegység bedug, elemről jövő ágat megszakítja).
Mindamellett létezik olyan megoldás is, ami fordított paralel dióda segítségével az olvadóbiztosítékot kinyomja, ha fordított tápot kap. De akkor előbb van egy biztosíték, utána egy védődióda GND-re. Vagy a GND ágon is lehet beiktatva a biztosíték, de ezt még így sem egyszerű lekövetni, látni kell.
Az is lehet, ennél a típusnál a csatlakozó csak a gyári élesztést szolgálja, egyébként elem és akku egyaránt támogatott. Bár nem mondom, hogy életszerű, csak a gyári élesztés miatt, ilyen csatlakozóra költeni.

-
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Én ezt nem is teljesen látom hogy van. Meg mirét van 3 lába a csatinak külön kötve?
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Maánvéleményem,
az a dugalj akkor él ha nem az elemes hanem az akkus kivitel veszed meg. És itt erőteljes áramkorlátozás van, pár 100mA sincs a töltőrész. Erről meg nem megy a kütyü.
Sok akkus szakáll és hajnyíró is ilyen. Nem megy csak az adapteréről, az is csak tölteni tud. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot
üzenetére
Fórumos témáknál (amikor nincs a kezemben), szoktam tükrözni az egyik oldalt, bár ilyen egyszerűbb eseteknél ránézésre sem nehéz (fejben kell fordítani).
Példa kedvéért, felső kép az eredeti, alsó tükrözött, így jobban látszik. Jack középső tű a dióda katódja, onnan kezdve adja magát, oda megy a negatív. Ha pozitív lenne, az anódra kellene menni:

-
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a válaszokat.
[link] tessek itt a vide hogyan kellene működnie.
Nos amit kaptam csak usb-a val működik.
Tehát a 100W kizárva, azaz 20V sose fog kijönni belőle.
No, de nekem 9V kell, azt meg tudnia kellene.
45W-os adapterembe dugtam, nem telefon töltő, hanem laptop, és bármi töltő. De van egy 100W os is, csakhogy az usb-c , azt viszont nem kezeli.
Bármit állítottam a switch -eken sehol se kaptam 5V -nál tobbet. Azaz nem kommunikál az eszközzel mint ahogy írták, és az eszköz a legkissebbet tolja rá, azaz 5V.Ribi:
Ezt írtam lejjebb, hogy valószínű jól van a polaritás, de nem tudom kimérni. Szerintem szét mert rossz.
Bár ott a dióda de nem dugom rá fordítva.
Max kiforrasztom és az elem részre be forrasztom.
Nem véletlen van le vakdugózva a dugalj.
A gyárban sztem lejött a szalagról, a töltő rész nem ment, és ment a töltő nélkülibe. Nem a kukába. Gyárban nem javítgatnak ilyet. -
troll81
addikt
Sziasztok
így akkor simán be tudom kötni 220 voltra a nyomás kapcsolót?
A következő kérdés csak simán vezeték került bekötésre vagy saru egyéb?
3x2.5 kábelt veszek rá és egy dugót kb 2 méter kábelből meg oldanám
ha jó az elképzelés -
lanszelot
addikt
No, meg jött a modul.... és megy is vissza.
Nagyon nem az amit írtak.
Holnap jön a másik.Szét kaptam és elem helyére be sufni tuningoltam a 9V adaptert. /Képen ott van/ Tökéletesen működik róla.
Viszont a 9V dugaljról meg se nyikkan. Ezek szerint hibás az a rész és ezért rakták a dugalj nélküli házba.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Képen biztos ott egy nagy elkó, szóval ez lehet a hiba.
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Ha van védődióda, azt méred, 500-800 között mutat a multi.
Ha meg nagyobb elkó van a bemeneten akkor ahogy fordítgatod a polaritást, a mérőfeszültség feltölti az elkókat. Ez először zárlatot jelent. Ezt látod, először zárlat, csippanás, majd elhallgat és elkezd felfelé mászkálni a kijelzés majd vagy megáll valahol vagy szakadást mutat. -
válasz
Laci4
üzenetére
Munkahalyemen ugyanebbe futottunk bele, már nem lehetett beszerezni távirányítókat. 8-10 darabot ráadásul.
[én innen vettem ] a Slavebox vevőket, van 1 2 4 csatornás és van hozzáju távirányító is.
Nem 2 forint volt de ugrókódos, jó a hatótáv is.
Ha nincs más megoldás neked is külső vevőt kell beépítened. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nyilván nálatok, akik sokkal többet használják a műszert mint én, előfordulhat több olyan eset, ami a mérőcsúcs töréséhez vezethet. Én is törtem már el mérőzsinór "markolatát" beragadt gyerekzáras aljzatban, de ez nem a készüléknek róható fel, hanem a felhasználónak, mert nyilvánvalóan nem erre (feszegetésre, szúrkálásra, stb) vannak tervezve. Persze gyakorlati szemszögből nézve mégis csináljuk.
Egyébként leginkább arra asszociáltam volna, ha törik sem baj, mert cserélhető a mérőcsúcs a toll multikban. Az már más kérdés, hogy a felvázolta készülék fémrészein vannak lyukak, amibe beakasztjuk, persze beleakad a kéz vagy megrántódik, már hajlik is.
esetében mi fog történni, mert ekkor már a műanyag burkolat, vagy a beöntött menetes betét is sérülhet. Bár nem sok olyan készülék vagy mérőzsinór van, ami erre fel van készítve... -
lanszelot
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Nem szándékosan törik, hajlik a mérőcsúcs, nem vagyunk kőművesek, de előfordul, bár az inkább a GND ágon, hogy a készülék fémrészein vannak lyukak, amibe beakasztjuk, persze beleakad a kéz vagy megrántódik, már hajlik is.
A hegyes csúcs időnként használatos a PCB lakkrétegbe karcolva, azt átszúrva, hogy mérjük a rezet, az is erőkifejtés, amitől néha megszakad / megtörik a csúcs belső kötése, gyakori nyomogatás esetén.
-
lanszelot
addikt
Hello,
No, próbáltam kimérni azt a 9V foglalatot, de valami ott nem kerek.
Meg haladja a tudásom.
Van hogy polaritás helyesen mutatja az adapterrel (adapter belső pozitiv, külső negatív).
De van hogy zárlatot mutat (nem a foglalat, hanem mind két végén van pozitív és negativ is)
Valami áramkör van a pozitív és negatív pólus között, ahol tudok mérni, és az be zavarja a mérést.
Így elengedem a 9V dugalj.
Az elem vezetékéhez bekötöm a 9V modult és az tuti.
Elvileg ma meg is érkezik a modul, és majd megírom, hogy sikerült e. -
Reggie0
félisten
Persze, meg lepcsohazhoz is szoktak, ha sok a lako, mert nyug regisztralgatni a taviranyitokat. De ha vkinek kinyilik a kapu arra kevesbe figyelnek fel a szomszedok is, mintha atugrana. Nalam pl. a lakassal egybeepitett garazs kapuja volt ilyen, ott azert nagyon nem mindegy.
-
Reggie0
félisten
válasz
Laci4
üzenetére
Flipper zero-val meg kell nezni mit kuld a taviranyito es attol fuggoen, ha nem ugrokodos, akkor lehet masolni. Amugy valoszinu, hogy nem ugrokodos. Viszont azt barki tudja masolni, mikozben hasznalod, szoval nem biztonsagos. En emiatt vettem egy ugrokodos vevot es hozza valo taviranyitokat, amiket bekotottem a kapunyito bemenetere.
-
laed
senior tag
válasz
Laci4
üzenetére
Azt kéne tudni (mert nekünk pl. nincs garázsunk) hogy ez a nyitó milyen elven megy? Rádiós, infra?? Csak mert ha infra akkor 1 sima párgombos taníthatót be lehetne a működővel tanítani....
Ha valami rádiós, akkor szakemberrel kéne konzultánod az ügyben; hátha tud hozzápárosítani valami új nyitót. -
Laci4
senior tag
Sziasztok!
Nem találtam hirtelen jobb fórumot.
Lenne nekem egy öreg garázs nyitó távirányítóm. 10+ éves.
Nem ismeri esetleg fel valaki?
Lehet ezt pótolni, "másolni"?
egyik még tökéletesen működik, a másik olyan mintha túl nagy áramot venne fel, és elhasalna benne a vadi új elem. (még nem volt időm megmérni a felvett áramokat, épp költözködők, exemnek maradna itt a távirányító, lehet egyszerűbb lenne egy másolat, mint ezzel szórakozni..
Előre is köszi, vagy ha tudtok egy kompatibilisebb fórumot, megköszönöm!
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha letörik vagy sérül a hegye, az is lehet gond.
Ha letöröd, akkor ott már nagyon nagy baj van!

Amúgy az összes Aneng (és feltehetően vele egy kaptafára készülő) toll multiméreren cserélhető a készülék elején található hegy. Sosem mértem meg, de szerintem M3 körül lehet. Mérőzsinórt, meg olyat csatlakoztatsz, amilyet szeretnél.
Nekem is van használatban A3005B (és én ajánlottam egy ugyan ilyet megvételre a kollégának is) és van egy A3009-es beszélő típusom is. Mindkettő piszok pontos, ami azért -a nem belépő szintű- Aneng készülékeknél alapnak számít. De van Aneng 683 és még vagy két típusom is a Metex mellett.
-
laed
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem ez lenne a legegyszerűbb?
Nekem is ez volt az első kérdésem. De 9V akkuban még védelem is szokott lenni, hogy ne akarjunk túl sok áramot kivenni; az is okozhat gondot....
-
-
lanszelot
addikt
válasz
Pötyi
üzenetére
Igen, azért fotóztam, csakhogy 9V 0.6A meg se mozdítja.
Sztem kell neki vagy 2A.
Azt viszont csak az usb-c modulbol tudom adni neki.
Nincs semmi ami 9V 2A használna.
Megveszem a modult, és bele szerelem.
Kívánom a 9V csatit is, így 3 felé üzemeltetés lesz.
Elemről mobilis, usb-c ről univerzális, a 9 meg , ha már benne van had legyen szabad.De ha bele rakták, miért fedték le a csatit???
Tódik. -
lanszelot
addikt
Köszönöm szépen a választ.
Igen, van 9V -os adapterem.
Illetve lehet venni 5V -os telefon töltőhöz 9V -os átalakító modult. Ha azt bele raknám usb c -ről is menne, és az lenne a legjobb.
Ez: [link] ami kell azt kell rövidre zárni.
Az elágazást megnézem...
Nincs leágazás:

Benne van a 9V dugalj, csak lefedték....
-
lanszelot
addikt
Hello,
Van egy label printer -em, amibe 6db aaa elem megy.
Tehetek bele 1db 9V elemet?
Át alakitanám, mert a 9V elem jóval olcsóbb.
Elem-elem, 9v -9v.
Gondoltam 9v tölthető akksira, de azt sem tudom mehet e bele aaa elem helyett. [link] -
turho
addikt
Sziasztok...Audios kérdésem lenne.
Wiim Pro Plusz stremerből szeretném valahogy kinyerni az i2s jelet. Tudna esetleg valaki ebben segíteni, milyen pontokról sikerülhet?
Esetleg valakinek tapasztalat, ötlet opt/coax spfif to i2s átalakítókról van? Köszi aki segít
-
laed
senior tag
válasz
elpescador
üzenetére
mA nagyságrendben valószínűleg.
A hagyományos multimétereknél erre van 1 másik lyuk, ahol rákapcsolsz 1 söntöt; amivel már ampereket is mérhetsz... Van olyan is egyébként, ahol ez az opció hiányzik. -
laed
senior tag
válasz
elpescador
üzenetére
Utánanézve az általad megjelölt típusokra az UT-131A jó lehet a célodra.
Az UT133-at nem láttam forgalmazni a hestore-ban. Az Aneng meg árban a duplája.
Az UT131B viszont nem értékhatárváltós! Mondjuk ez az UT131A is drága, ha azt veszem, hogy én töredékáron vettem hasonlót.... Annyival meg szerintem nem jobb. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
elpescador
üzenetére
3 1/2 digites kijelzők a klasszikus ICL7106 alapú műszerekre utalnak, ami már a 80-as évek vége óta elterjedt A/D konverter.

Mai korszerűbbek a 4000, 6000, vagy épp 9999 kijelző néven reklámozott:

Nagyobb felbontást tesznek lehetővé és ezek már processzoros technikák, EEPROM tárolt korrekcióval.
"Tollműszer" vagy nevezzük bárhogy, nézegettem korábban én is, végül nem tartottam fontosnak, illetve szűk helyekre nem biztos, hogy jól hozzáférne. De kinek, mi tetszik, lehet benne fantázia. Ha letörik vagy sérül a hegye, az is lehet gond.
-
laed
senior tag
válasz
elpescador
üzenetére
Ellenállás mérésére célszerű automata értékhatárváltós műszert venni!
-
elpescador
junior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
ViZion, forceberg
Köszi az infókat, tényleg csak annyi, hogy a linkelt M92A tól legyen jobb, mert ilyenem már van, tudom, hogy nem tudom kihasználni, csak most pont kell majd ellenállásokat mérni, gondoltam akkor veszek egy újat, és nagyon hülyeséget ne vegyek így gondoltam rákérdezek itt.
Végül is akkor ezt az ajánlott kettőt AN8009 Aneng, UNI-T UT133A megnézegetem és valamelyiket választom.
Van még egy ilyen is képben: Aneng a3005b [link] ez milyen a másik kettőhöz képest? -
válasz
elpescador
üzenetére
10k-ért komolyat... a linkelt Uni-T (vagy másik Uni-T) miért nem jó?
Lehet komolyabbat, de akkor "kicsit" emelni kell a keretet. Nekem is ~12k Uni-T van, 2 apró baja van: szakadás nem az alap, még 2× meg kell nyomni a gombot, világítást hamar kikapcsolja, nem lehet fixen bekapcsolni. Bosszantó apróságok, de jól mér. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
elpescador
üzenetére
https://www.hestore.hu/cat_183.html
Itt a 10 ezer alatt lévők bármelyike alkalmas házilagos, vagy szervizcélra is.
Az AN8009 már kicsit felette van, ehhez hasonlókat Aliexpressről lehetett kapni olcsóbban. Noha valamelyik tesztelő kifogásolta a csatlakozók belső kialakítását, terhelhetőség, vagy nagyobb feszültség tekintetében (nem 230 V), de ezek már szinte túlzó elvárások a házi / hobby kategóriában.
Az automatikus méréshatárváltás jól végzi a dolgát, nincs vele gond. Ezek már trimmermentes, EEPROM-ban tárolt korrekciós értékekkel rendkívül pontosak, mivel méréshatáronként is tudják "trimmelni", a gyári beállítás során.
Nem tudod házilag kihasználni / kifogásolni, annyira pontosan mér. Évek során a forgókapcsolót kellett tisztítani, szétszedéssel, amikor kontakthiba jelentkezett, nem nagy kaland, ilyen előfordul mással is.
-
válasz
elpescador
üzenetére
Mihez kellene nagyobb pontosság?
Saját tapasztalat szerint ezek inkább kézisaccolók, már egy aksifesznél 12V körül is simán lehet bennük +-0,1V. Vagy ezek az újabbak azért már jobbak? -
elpescador
junior tag
Igazából most majd ellenállás mérésre kellene, de ilyen ház körüli dolgokhoz akarom használni, köszi megnézem ezt, de valami komolyabbra gondoltam, nem azért mert igazából kell, hanem mert van itthon egy régebbi ilyen [link] , gondoltam egy kicsit profibbat, komolyabbat vennék.
-
laed
senior tag
válasz
elpescador
üzenetére
Gondoltam, hogy nem csak ezt rendeled.
Hogy van-e jobb vétel, az attól függ, hogy milyen szempontok dominálnak.
Az "ekkold" által ajánlott műszer elég nagy tudású, de kérdés, hogy mit akarsz vele mérni; mert ezt nem mondtad. Hitelesített műszerről ennyi pénzért ne is álmodj. Ha az általad megjelölt oldalról kéne választanom, akkor ajánlanám a DT830D-t. Régi jól bevált műszer, már vagy 30 éve gyártják; ahogy elnéztem ezen 1-2 dolgot módosítottak.Ilyesmi cuccokat én a Conradból szoktam szerezni, érdemes ott is szétnézni.
Néha van az Aldiban Ferrex műszer, elég jó áron, és azok is jók. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szente
üzenetére
Régi tapasztalat, gyakran ügyfelek is hivatkoztak ilyenekre: mozgatom a TV SCART csatlakozóját és megjavul, biztosan ott a hiba.
Persze, az a kis feszítés az egész alaplapra hat és akárhol lehet egy kis hajszálrepedés, meglazult forrasztás. ami pont arra reagál. Nem jelent túl sokat, attól még lehet hosszas szívatás tárgya, míg megtalálja az ember.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
elpescador
üzenetére
[UNI-T UT133A]
Bevált. Több darabot vettünk iskolába, bírják a strapát, pontosak, jók, univerzálisak.
8.110 HUF+ ÁFA -> 10.300 HUF -
laed
senior tag
válasz
elpescador
üzenetére
Annyi helyről lehet műszert venni, miért pont innen akarsz??
-
elpescador
junior tag
Sziasztok!
Ajánljatok már innen [link] 10e alatt egy otthoni használatra megfelelő normális, minőségi multimétert. -
szente
addikt
Sziasztok!
Van egy érdekes anomáliám egy érintős monitorral (Wincor-Nixdorf BA92).
Elvileg 5,5/2,5 12v jack kell neki az áramhoz, és USB B az érintő résznek. A 5,5/2,5 jack kicsit laza benne, ha úgy feszegetem, akkor nem is mindig érintkezik, viszont 5,5/2,1 meg nem megy bele. Na de nem is ez igazán a problémám vele.
A fő probléma az, hogy alapesetben nem megy rajta az érintő rész, csak ha az egyik irányba feszítem a DC jacket.
Amit próbáltam:
- Ráforrasztottam direktbe a 12V-ot a nyák hátulján a DC jack foglalat pinjeire
- Ha kézzel próbálom feszegetni a DC jack foglalatot, nem történik semmi változás
- Ha az USB-t mozgatom, akkor sincs változás
- Átnéztem az összes kábelt a monitorbanMit tudnék még kipróbálni?
-
Janos250
őstag
válasz
Honda567
üzenetére
"kültéri napelemes lámpába vettem ilyen litium akkut"
Az én megoldásom (ingyenes):
A régi, tönkrement laptop, akkus fúró. stb akkupakkban általában egyetlen egy cella megy tönkre, és az elektronika nem enged tovább semmit.
Ha a jó cellákat kiszedjük, azok még használhatók. Laptopokban többnyire lapos, zacskós van, fúrókban meg 18650-es. Ez utóbbit megéri akkucserével javítani, de a laptopos zacskósat nem.
Viszont ezek a nem meghibásodott cellák még jól használhatók pl. napelemes udvari lámpákban.
Ez viszont nagyon lényeges:
Nehogy véletlenül közvetlenül betedd a napelemre kötve az akkut, mert abból bizony baj lehet. Kizárólag töltő/kisütővezérlő elektronikán keresztül.
Alin gombokért vehető. -
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
Van egy vízteres kandalló, aminél a szivattyú indítását egy ilyen szabályzó vezérli. Na ebben szénné égett valami. A lényeg, hogy egy merülőhüvelyes ntc adja a jelet, a vezérlő kapcsolja a szivattyút. Járható út lenne e, ha mondjuk feltennék egy rex c100-at, vagy valami hasonló kontrollert? Esetleg, ha van ötlet kicsit nagyobb kijelzőjű vezérlőre amin nem fixen van kötve a hőelem? Kb 150cm-re van a hőérzékelő merülőhüvelye a szabályzótól. Veszek egy 2m-es K hőelemet, vagy egy pt100-at, és ez a része megoldott, ha köthető a vezérlőbe.
-
draco31
veterán
Hello!
Ide talán belefér.
Tud valaki olyan villanymotor tekercseléssel foglalkozót, aki futárral is megoldja, nem csak személyesen?
Legközelebbi amit tudok, az kb 40km-re van, két oda-vissza út, úgy hogy nincs jogsi, nem kifizetődő.
Nem nagy motor, 230W mindössze, de egy új meg 40e lenne, attól meg mindenképp olcsóbbnak gondolom a javítást. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
troll81
üzenetére
Kapcsolóérintkezők soros kötése javítja az ívhúzás elleni tűrőképességet, vagy másképp fogalmazva nőhet az élettartam, a beégést, illetve beragadást tekintve.
Ránézésre azt mondanád, hogy csak kettő van "kímélő" kötésben, csakhogy a harmadik is a soros áramkörben szerepel, csak máshol. Így tekintve 3 db érintkező van sorosan, melyek között eloszlik a szikra / ív okozta igénybevétel. Legalábbis én ennek tudnám be a gyári ajánlást.
Fázis vagy nulla azért nincs jelölve, mert tökmindegy, ahogy a székely tájszólás mondaná, ha mond ilyet.
-
laed
senior tag
válasz
troll81
üzenetére
Első kérdésem az lett volna, hogy mi ez; de ha jól látom nyomáskapcsoló.
Aztán jobb felső sarokba van 1 ábra a bekötéshez: 1-2; 3-4; 5-6. Szerintem mindegy melyiket hova kötöd, csak a kimenetnél már lehetőleg ne cseréld össze. Gondolom csak 1 fázis van.
Aztán majd legfeljebb az okosabbak kijavítanak.Balra lent meg van 1 olyan ábra, miszerint az egyiket duplán is megszakíthatjuk. Én a fázist így kötném inkább.
-
troll81
addikt
Sziasztok ezt szeretném bekötni 220v ra.
A földeles tiszta hová kerül a fázis és a nulla a lényeg semmi más infót nem találtam.
ebbe kérnék kis segítséget
-
Beni2360
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha meg jött az aku a vserémél jobban figyelek és készítek jobb képeket. Ez az állitólagos hőbizti a kapcsoló előtti bemeneti ágon van.
A rajta át futó árametősség mel lentebb írtam a betápot. Köszönöm a választ majd meglátjuk. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Beni2360
üzenetére
Csak annyi, hogy az adott kategóriában hőbiztosítékot még nem is láttam, sok haszna nincs is, de okozhat kellemetlenséget. Ha anyagfáradás miatt megnő az ellenállása, értékes tizedvoltok eshetnek rajta, amiből eleve nincs is sok.
Egy ilyen cella feltöltve majd pihentetve 1,3 V körül áll meg és hiába 0,9 V körül van a nyugalmi kémiai szint, amikor még nem megy tönkre, csakhogy főleg a nagyobb áramú terheléseknél 1,1 V alatt már rohamosan letörik, nem terhelhető, mivel megnő a belső ellenállás.
Úgyhogy magam részéről inkább még a kritikus vezetékeket is vastagabbra cserélném, nem ilyen bizonytalan alkatrészekre vesztegetni a feszültséget.
Ha nem is szakterületem, de láttam párat, egy időben például ócskapiacon vettem felújításra, illetve "lítiumosításra", akkus kéziszerszámokat, ilyen vágókat vagy más készüléket, ami esztétikailag rendben volt és láttam benne fantáziát.
Ilyet persze darabjaira bontom és alkatrészenként fertőtlenítem, ez egy ilyen hülye hobbi. Erre mondom, hogy ilyen hőbiztosíték (ha az), sehol nem volt a műfajban.
-
baly81
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
Minek kinlódni? WAX és kész!
-
-
-
Beni2360
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez nem tudom hogy jön ide "Akkus csavarbehajtóban inkább (Ni-Cd / Ni-MH)."
De nekem szőr kihajtóm van
De van 3 db: mini, kicsi, normál méretű csavarbehajtóm.
A mini Black&Decker szuper masina.
[kép]
Az új aksi beszerelésénél majd figyelek az elhelyezésére. Köszönöm. -
Honda567
tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Értem akkor inkább ki cserélem 18650-re
-
-
-
válasz
Honda567
üzenetére
Nem gyullad ki de ez egy pouch, zacskós cella ami képes puffadni, dagadni, amúgy belül ugyanaz mint a hengeres 18650 vagy a nagyobb tesója. Csak fizikailag sokkalta sérülékenyebb. A fémhengeres nem nagyon tud elszállni, legfeljebb nyit a biztonsági szelepe, ez meg csodákra képes ha valami gyíkja lesz.
-
Honda567
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
18650 volt benne de olyat nem találtam.
-
Honda567
tag
Sziasztok
kültéri napelemes lámpába vettem ilyen litium akkut
az akkura az van írva 60C fok fölé nem melegedhet.
Ki lehet így rakni nem gyúlad ki nyáron?
-
llaszlo
veterán
Hello!
Kaptam egy NYÁK tervet, viszont LBK fájlformátumban van és azt úgy tudom, hogy csak VersaProval lehet megnyitni. Legalábbis akárhol kutattam mindig ezt találtam.
Viszont ezt a programot már nem lehet beszerezni.
Van más lehetőség arra, hogy meg tudjam nyitni és ki tudjam nyomtatni? -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen. 220-on azért gyakoribb, mert ott van elég teljesítmény. Az USB esetén nem tudod garantálni, mibe fogják bedugni, 500mA az, amire lehet számítani, az meg elég karcsú

-
-
Beni2360
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi, egy akus az egész. Mivel volt 2000 Ft kuponok és kávé is kellett, megrendeltem. Kicserélem aztán meglátjuk. 5 naponként nyírom a borostát. A töltője olyan gyenge, hogy attól nem működik. 4,3 W, 70mA.
Van pontheggesztőm gondolom avval is ment volna.
PHILIPS hulladék az egész. Egyedül a vágó fej jó.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Beni2360
üzenetére
Manapság már egyre rosszabbnak tűnik a Ni-MH / Ni-Cd akkuk átlagos minősége, főleg a noname / utángyártott kategóriában, úgyhogy nem egyszerű jót kifogni. A forrfül praktikus, de én is inkább reszeltem, forrasztottam, amikor kellett.
Hogy külső töltővel feltámasztod, az általában csak átmeneti javulás. Vannak regeneráló töltők, ami többször tölt / kisüt, az sem ad tartós eredményt, tapasztalat. Ami már tönkre van, az tönkre van.
Soros celláknál arra kell vigyázni, egyik nyilván hamarabb fog lemerülni, de tovább kínozni egyáltalán nem szabad, mert a terhelés hatására nem csak "összeesik" 0 V-ra, de még át is fordul negatívba, amitől rövid úton vége lesz.
-
válasz
Beni2360
üzenetére
IKEA AAA akku, megreszeled a végeit, és forrasztható.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Párszor már cseréltem az enyémben. Ne melegítsd durván.Nagyobb kapacitású mehet bele, tovább kell tölteni, de ennyi.
Ni-MH nem szereti a rátöltést. Lítiumos borotvák meg drágák.
Nekem most a másik borotva olyan, hogy nem 220-ról tölt, hanem USB-ről, így nem lehet töltés közben használni. (Be se lehet kapcsolni ha töltőn van.) Ez így használhatatlan. Amelyik 220-as, az legalább töltés közben is használható, szóval ha lemerül, akkor drótosként befejezem a műveletet, és ott marad, amíg feltölt. -
Beni2360
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az eredeti vágó 22 hónapig működött gariban kaptam másikat tavaly áprilisban. Decemberben már nem vette a töltést, de mint írtam kiszedve LiitoKala töltőben feltöltöttem most már veszi a tőltést. Nem merem újból lemeríteni. Új korában 3 használat után gyenge lett. Most másodnapon egy használat után gyengült. Akkor ezek szerint a töltő vezérli.
Olvastam topickban, hogy valaki állandón használat után feltőlti mivel nincs visszajelző LED. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Beni2360
üzenetére
Forrfüles akku, ha kiegyenesíted akkor sem U-alakot vesz fel, mivel ellentétes irányú, de ez mellékes. Lényeg, hogy forrasztható. Az eredeti szemes forrfül, de ez is mellékes. Lehet, hogy némi képzavar:

Ilyen egyszerűbb megoldásoknál általában mindig világít a LED, ami az áram folyását indikálja lényegében. Ha feltöltődik, akkor is folyik áram, ezek az akkuk ezt kibírják, noha 16 óra után ajánlatos lehet kihúzni a töltést. Ha 1 napig marad, az sem vészes.
Normál C/10 töltőáram mellett 140-160 % töltést kell bevinni, ebből adódik a 16 óra. Vannak is töltők 16 órás időzítővel. Ebből is látszik, nem az a cél, hogy csak a hiányzó töltést pótoljuk.
Nem, addig nyomni, hogy biztosan tele legyen, még akkor is, ha nem volt teljesen lemerülve. Egy idő után persze kikészülhet, ez történt itt is.
Magam részéről ilyen eszközt úgy szoktam kezelni, hogy lehetőleg lemeríteni a használhatósági szintig, utána feltölteni.
-
-
Beni2360
félisten
Sziasztok.
Adott egy philips borostás vágó amiben aksit kellene cserélni.
1,2v, AAA, 700mAh, nihm van benne.
Volna egy ilyen : Nimh AAA 700 mA ipari akkumulátor U-terminálokkal.
Mi az az U- terminál? Egyáltalán jó bele?Szétszedett a + ágon egy szigeteletlen vezetéken egy apró négyszögletes valami volt ami a kapcsolóhoz ment. Ráhúztam egy szigetelést mert nagyon közel volt a negatív mellett. A tőltő állandóan zölden világít lemerült aksinál is. Mivel nem vette a töltést kiforrasztottam és egy töltőben feltöltöttem. Vissza forrasztottam, tudom használni de állandóan töltötte van dugva. Ha egy nappal előbb leveszem másnap már szűkös a nafta.
Valakinek valami ötlete kidobáson kívül? -
-
-
-
-
Pötyi
őstag
Szerintem a tolómotor az pont az úszókapuhoz kell, arra meg írta, hogy NEM azt akar. Szerintem ilyesmire gondol, a kétszárnyú kapunyitó mechanikából:

Mondjuk nekem is, neki is ugyanannyi beütni a googléba, hogy "kapunyitó mechanika". De persze az is lehet, hogy tanácsot kér, ajánlást, hogy mit válasszon, csak nem így fogalmazta meg, a "Kapunyito mehanikat keresek..." kérdés úgy is felfogható, hogy keressük meg helyette mi...

Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Motoros topic
- OLED monitor topic
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- OLED TV topic
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Nintendo Switch 2
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó egy Huawei GT3 okos óra Dobozzal tőltővel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4649
- AKCIÓS ! MacBook Pro 16" M1 Pro 16GB RAM 512GB SSD! 1 év garancia!
- Lenovo T480S i5 8350U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4535, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

így akkor simán be tudom kötni 220 voltra a nyomás kapcsolót?

ebbe kérnék kis segítséget
Alin van párban 12$ de két hónap mire ideér.