Hirdetés
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
CirrMee
üzenetére
Ebben a kategóriában 4,2 V végfeszültségű akku szokott lenni, névleges középérték 3,7 esetleg 3,6 V. Utóbbi kicsit lejjebb meríthető, ezért lejjebb van az átlag.
Ma már mellékes, hogy régen voltak 3,6 / 4,1 V-os cellák, ott azért volt kisebb a névleges érték.
4 V-os konkrétan nincs, csak a marketing kedvéért hazudoznak összevissza, hogy jobb színben tűnjön fel a laikus vásárló szemében. Noha a feszültség amúgy sem a teljesítmény jelzőszáma, legfeljebb közvetve. A nagyobb teljesítményű gépeket általában nagyobb feszültségű akkuval látják el, különben túl nagy árammal kellene tervezni, aminek hátulütői vannak.
Így kialakult a laikus fejekben is, hogy minél nagyobb feszültségű a szerszámgép, annál erősebb.
Ezért kell 4 V-ot is ráhazudni vagy 20 V-ot is például. 20 sem osztható egyik számmal sem: 3,6 - 3,7 - 4,2, de ez kit érdekel. Sorosan 5 cella mellesleg.
-
epicdev
kezdő
Adott egy 24V 5A-es motor, amit 12-18-24V-ról működtetnek a fordulatszám szabályozása érdekében.
Megkerestek, hogy kellene egy lineárisabb fordulatszám szabályozási megoldás, azonnal azt mondtam, hogy erre labortáp vagy hasonló kellene, ami nem olcsó.A biztonság kedvéért megkérdezem itt is, hátha rosszat mondtam.
-
-
-
CirrMee
addikt
Hozzájutottam egy kis Parkside Rapidfire 2.2 "revolvertáras" csavarhúzó géphez. Alapvetően bolhás termék egy ezresért, természetesen bele volt kalkulálva a pénzügyi bukás is. Igen, meg volt kérdezve a működés, amire természetesen annyit mondtak, hogy nem tudják - de legalább nem automatikusan vágták rá, hogy tutira jó. A történethez hozzátartozik, hogy egy ládányi volt belőlük (amit szét is hordtak), egyik sem reagált, és mind vadiújnak nézett ki. Gyanítom sorban a szeméttelepen fognak kikötni...

Itthon töltőre nem reagált (USB-C csati), megbontás után meg kiderült, hogy teljesen nullás az akksi cellája. És átvizsgálva persze ordít róla, hogy vadonatúj a szerkezet, max az elkészüléskor lett kipróbálva. Elvileg egy 2000mAh 3.6V cella, bár alatta valamiért egy Parkside #4V is szerepel (plusz a Parkside is mindenhol 4V -os eszközként említi).Kérdések:
-létezik, hogy a döglött akksi miatt blokkolja a töltés visszajelző fényeit? Az elektronikának rámérve nem találtam hibáját,
-ha cserére kerülne a sor, nagyobb kapacitású cellát rá lehet ereszteni az ilyen eszközökre? -
válasz
johniee
üzenetére
Majnem hajszálpontosan betartja a 0,33C 3 órás töltési időt, 2óra 45perc körül tölti fel teljesen.
Ha nálad is ennyi a teljes töltési idő akkor minden oké, a gyártó így tervezte. És amúgy jól tervezte akkuélettartam szempontjából.
Ha 3 óránál sokkal tovább tart a töltés akkor valóban valami nem okés. -
johniee
senior tag
Sziasztok!
Van egy új Rowenta porszívó a családban.
Elvileg max 45 percig működik az akksijáról.
Viszont nagyon lassan tölt fel.
Lehetne majd ezen változtatni jobb BMS - el? Van itthon egy nagy adag bontatlan legerősebb Liitokala 18650.
24V 0.75A töltője van, az akku pedig ilyen :

-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
hi, kicsit reg jartam erre, nem kezdem ujra a temat lenyeg az hogy vegul kicadban sikerult visszarajzolnom a paneleket. rajottem a forgatasra is, bar nem tokeletes de viszonylag emberi modon megoldhato.
az autoconnect tovabbra is zavar kicsit a forgatastol fuggetlenul, de mivel inkabb az aramkorre koncentraltam igy nem akartam belemaszni a forrasaba es kiszedni (pontosabban opcionalissa tenni).eleg nagy cuccrol van szo egy marha nagy modularis kijelzo erdekes panelcimzessel ami logikai kapukkal ugy van megtrukkozve hogy passziv modon (passziv = ertsd uproci nelkul), tudja a paneleket elkuloniteni es nincs szukseg a szokasosan hasznalt jumperekre.
van egy kozponti processzoros vezerlo, azt is visszafejtettem egy esp32-vel fogom kivaltani, nagyjabol ez is kesz. majd teszek fel kepet ha ujra hozzaferek.
logisztika (fokepp a merete es sulya miatt) meg egy hetig all a projekt, de akkor visszajon a teljes dobozolt mechanika elektronika es folyt kov. -
-
válasz
ekkold
üzenetére
Te ez én fejemmel gondolkodsz...?

Igen mindenképp a hatásfok, pontosabban a kis, 10% terheléses hatásfokra gyúrok rá nagyon.
1 kilowatton tökmindegy hogy 60 vagy 90W marad bennt de az üzemidő döntő része 100W alatt van.Én arra gondoltam hogy mivel az oldaladon már betéve tudom a trafóméretezési segédet kitölteni, és látom hogy a frekvencia változtatással is bőven lehet okoskodni.
Egy áramfigyelővel tologatnám a 494 frekijét, pl. 48 és 63kHz között . Egyik a kisebb teljesítmény de kis nyugalmi áram, másik munkapont nagyobb veszteség de itt rendesen terhelhető az inverter.A vasmag bazi nagy, egy kukázott spec. invertert bontottam el anno.
3,4cm2 ezen szerintem 0,15-0,17T mellett 65kHz-en akár 2kW is átpréselhető de nem kell ennyi. 0,11T gerjesztéssel számolgattam.
3 menet elég a 24V primerhez. Ill. 24-28V között.
Ja igen még a tápfesz. függvényében is lehet akár a 494-et matatni és akkor überfrankó lenne 24/350V inverter része.Még semmi sincs meg de az agyam már jár mindenfelé

Rezonánsba még nem merek belevágni, tanulni épp elég lesz ez a kívülről vezérelt félhíd is. Itt legelább picit be tudok avatkozni freki, kitöltési tényező téren és látom mi mit is csinál a működő áramkörben. -
Tud valaki értelmezhető forrást mikróba való 0,95uF 2100V kondi+12kV 500mA dióda beszerzésére?
HQ-nál találtam olyan kondit, amin látom is, hogy milyen a csatlakozója (olyan kell, aminek az egyik kivezetésére 2 sarut rá tudok dugni), de ott meg nem rendelhető
Azaz, van nekik 0,8uF-os, olyannal elműködik vajon? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Tehát a primer oldal lesz a kis feszültségű. Itt gondolom a szabályozásba belekalkulálod, hogy (ha pl. akkuról származik a fesz) akkor a legkisebb üzemi fesz esetén is meglegyen a szekunder oldali min. fesz - max terhelés esetén. Ez viszont azt jelenti, hogy jól töltött akksik és/vagy kisebb terhelés esetén a kitöltési tényezőt csökkenti a szabályzás, (a csúcsérték nagyobb) emiatt a diódákra kerülő feszültség is nagyobb lesz. Ez megint csak a graetz felé billenti a mérleget - de ezt már eldöntötted

Ha a "hatásfokra gyúrsz", akkor lehet rezonáns DC-DC konverter (akár pl. fesz kétszerezővel a szekunder oldalon) és a szinuszt előállító pwm fokozat szabályozza a feszültséget is. Esetleg lehet a rezonáns megoldást is szabályozni, freki szabályzás + burst móddal. -
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Reggie-nek igaza van.
"Ha azt szeretned, hogy a rezveszteseg ne valtozzon, akkor ugyanakkora keresztmetszet kell."
Mivel az okés hogy 1 tekercsfélen csak az egyik periódus folyik (tudtommal ez se 0,5 hanem 0,7-es szorzó) így ha fele (pontosabban 0,7-szeres) keresztmetszettel tekerjük az csak a melegedés szempontból lesz okés. Az ellenállása így a rézvesztesége nagyobb lesz mint az 1 tekercses de melegedésre optimalizált éppezért majdnem dupla vastag anyagé.
Vagyis eldöntöttem, marad a graetz.
Ugyanitt ultragyors, netán schottky 500V/10-15A dióda kerestetik 4 darab
És IGBT ugyanilyen paraméterekkel. Hestore szerinem jó lesz guberálni.
TLP250 van itthon 2 darab bár ahogy magamat ismerem ebből is rendelek, 1 tuti el fog halálozni.
A trafóméretezés sosem volt teljesen fehér vagy fekete, mindig is kompromisszumokat kell kötni némely tényező javára vagy épp ellenére.
Ezért (is) jó ez a topik és érdemes kérdezgetnem mert most veszem észre hogy az öreg bio-vincseszterem
mélyéről eszembe jutnak a 45 éve a suliba letárolt tananyagok. -
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ha azt szeretned, hogy a rezveszteseg ne valtozzon, akkor ugyanakkora keresztmetszet kell. Egyeb esetben pedig a trafo melegedesebol kell kiindulni, az fogja meghatarozni a maximalis szekunder ellenallast amit el kell erni. Mivel ket tekercsen oszlik a maximalis teljesitmeny. Ha durvan nezzuk es azt mondjuk, hogy a csak a lokalis hotspot, azaz a szekunder tekercseles homerseklete szamit es a ket resz kozott nincs egymasrahatas, akkor duplazni lehet az ellenallast, viszont az aram negyzetesen van a teljesitmenyben, azaz a keresztmetszetet 29.3%-al lehet csokkenteni. (1-gyok2)
Termeszetesen a valosagban hat egymasra a ket szekunder is, viszont a nagyobb fizikai meret nagyobb felulettel jar es jobb hoatadassal a kornyezetnek. A maximum eleresehez nincs mas megoldas, mint reszletesen modellezni/szimulalni.Ezen felul a rezvesztesegnel figyelembe kell venni azt is, hogy terhelestol jobban fog valtozni a kimeno feszultseg, valamint egy ponton tul nem hatekony a keresztmetszet csokkentes, mert a huzal lakozasanak a vastagsaga nem valtozik igazan, igy az aktiv vezeto/szigeteles arany romlik. Azaz a fizikai meret nem csokken linearisan egyutt a keresztmetszettel.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Rogton jon, az nem kerdes. Viszont ezzel a megoldassal csak a kozepmegcsapolason folyik folyamatosan aram, a felso es also kivezeteseken csak a periodusido fele-feleben. Emiatt ugyanakkora rezveszteseg(folyamatos aram) termelesehez, ketszer annyi rezanyagot kell beletekerni a szekunder korokbe, mint negyutas egyeniranyitasnal.
-
válasz
ekkold
üzenetére
PWM, TL494.
50-65kHz között tervezem valahol. Egy szinuszinverter lenne majd ha elkészül mert egyelőre még a trafó sincs megtekerve mivel tekercshuzal még sehol de kedvem töretlen

A kimeneti H hídnak hogy megcsinálja a szinuszt minimum 230*1,41=325V kell, 340-350V már teljesen elegendő.
Itt is tele vagyok kételyekkel, énszerintem mivel teljes tehelésnél vehetjük 50%-nak a kitöltési tényezőt, a szekunder tekercset is 350 voltra kéne méreteznem.
Egyik négyszög után máris jön a másik ellenkező "félhullámmal" és a kondi szintem marad.
Vagy itt máshogyan működnek a dolgok, ebbe bizonytalan vagyok. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
A trafó primer oldali rézvesztesége ugyanannyi marad, de ha a két fél-szekunder mondjuk fele keresztmetszetű, mint a sima egyszeres szekunderes verzióban, akkor a szekunder oldali rézveszteség kb. a duplája lesz. Az a kérdés, hogy ez több-e, vagy éppen kevesebb mint a plusz két dióda vesztesége. 300V és 50-60kHz esetén már számottevő áram folyik a tekercsek közötti kapacitásokon és a diódák kapacitásán is, emiatt sem biztos, hogy jobb lenne gyakorlatilag 600V-os szekundert készíteni.
Elektroncsöves készülékeknél szerették inkább azt a megoldást, 50Hz-en, mert 1db kettősdiódával (amelynek közös fűtés/katód kivezetése van) meg lehetett oldani az egyenirányítást.
Ezen kívül nem közömbös az sem, hogy milyen hullámformával dolgozik majd a trafó. Lesz valamilyen PWM szabályzás, vagy rezonáns táp, stb... Tehát milyen viszony van a csúcsérték és az átlagérték között. Ennek megfelelően az egyenirányítás módja sem mindegy, pl. LC szűrés lesz, vagy sem...
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
A vasveszteseget se felejtsd el. Minel tobb rezet akarsz feltekerni annal nagyobb befoglalo meret kell azaz tobb vas. A szort magneses ter is noveli a veszteseget, mivel noveli a meddoaramot.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Graetz kapcsolásnál mindig 2-2 dióda van sorbakötve a tekerccsel, a középleágazásos megoldásnál meg csak 1-1.
Több drót, de kevesebb dióda kell a középleágazásos verzió elkészítéséhez.
-
Nem.

Az érdekelne, melyiknél kisebb a wattos veszteség.
Minden W számít, akár 2-W is.
Pl graetz, 4A, 4 dióda, egyszerre 2 vezet az 4x2x0,5V=4W veszteség, a trafón pl. 5W ez összesen 9W.
vagy 2 darab dióda, 4x1x0,5V=2W, a trafón 5W ez összesen 7W.
Ekkold,
igen jól fogtad meg.
800 voltos dióda kell mindenképp ha a 2utast választom.
Mindjárt megnézem a vezeték keresztmetszeteket pontosan, fajlagos ellenállás ismeretében kiszámolható a rézveszteségem.
Bár itt az szerintem állandó lesz. -
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
A 2 szekunderest párhuzamosítani akarod, hogy olyan legyen mint az 1 szekunderes?
Ha igen akkor a 2 szekunderes lehet kicsit más feszt ad le ami megint nem biztos hogy jó. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Középleágazásos trafó esetén egy-egy fél-szekundert terhelő áram effektív értéke nagyobb, mint az egy tekercsen ( + graetz) folyó áram fele. Tehát itt a trafó vesztesége nagyobb, de csak két dióda fűt. A diódák feszültség-terhelése duplája lesz a graetz diódáihoz képest.
Általánosságban a középmegcsapolásos megoldás alacsony fesz+nagy áram esetén szokott jobb lenni, nagy feszültség esetén >100V általában a graetz a jobb, de persze minden a konkrét megvalósítástól is függ.
-
Kérdés.
Hogyan járok jobban?
1 darab vastagabb szekunder tekercs és graetz,
vagy picit vékonyabb dupla középleágazásos szekunder és 2 dióda?
Méretezés szempontjából a trafó közömbös, elférnek a menetek és nagyfesz. schottky is van félmarékkal.
Viszont veszteségre opimalizálnék, pár W is döntő.
Melyik a kedvezőbb 300V 3-4 A és 50-60kHz körül? -
válasz
DonThomasino
üzenetére
Lehet, hogy az elektromos kivezetések rögzítő része zörög. Póbálj beletekerni egy csavart.
Ha a belseje zörög, akkor gond van

De végülis ez tirisztor, meg tudod mérni a működését.
-
-
válasz
DonThomasino
üzenetére
Eredetileg nincs, ha tirisztoros. Ha zörögne, akkor gyanúsan baja van
Fain retro cuccnak néz ki.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Köszi.
A belsejében van mozgó alkatrész? -
válasz
DonThomasino
üzenetére
Erősáramú teljesítményszabályozó.
Ez tirisztoros, de létezik IGBT verziója is.
Nagy teljesítményű motorok szabályozására is használják.
-
DonThomasino
veterán
Valaki megtudná mondani pontosan
mi ez
és mire való?
[link]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
epicdev
üzenetére
25 Ah x 3,7 V = 92,5 Wh energiamennyiséget tárol elvileg. Hogy mire a célhoz ér, a feszültségszint emelkedik, majd visszacsökken, Wh szempontjából mindegy lenne, a konverziós veszteségektől eltekintve.
Irreleváns az is, ha felmegy 5 V-ra, majd "lemegy" a célnál az akkuba, tehát itt az Ah-érték változásaival nem kell kalkulálni, hanem csak Wh-ban gondolkodni, az energiamegmaradás egyszerű elvén.
"a laptop soha sehol nem vett fel 50W-nál nagyobb töltést"
De ha működés közben a laptop igényel 50 W-ot, az már 100 W lenne, csak a példa kedvéért. A tápegységnek nem csak a töltési teljesítményt kell biztosítani.
Hogy a 40-65 Wh kapacitású akkut (a tárolóképesség is egyfajta kapacitás) nem sikerült feltölteni, annak oka lehet a veszteség, az átvitel minden összetevőjén, áramkörén vezetéket is beleértve, plusz a belső ellenállás miatt az akku maga is elfűt valamennyi energiát.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Lehet, hogy van, megnezem neked az este.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nagy vagy!!!
Eddig ez a legkisebb kiszerelés, nem 100 méter marad csak 30.
Köszi. -
válasz
aujjobba
üzenetére
Végülis bármilyen kis verébre is lehet hajóágyúval lőni

Szerencsére mi már akkor építkeztünk, amikor a wifi technológia fejlődőben volt, nálunk csak két ethernet kábel megy a falban, a szolgáltató routerétől a két szinten lévő wifi routerekhez, onnantól minden eszköz wifin kap jelet

-
-
aujjobba
addikt
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Dehogy iskola.
Egy wifis switch a nappaliban, egy plusz wi-fi hozzáférési pont az emeleten, a NAS, a modem, meg négy fali ethernet aljzat.Ismerosnek van kompresszios krimpeloje, holnap megcsináljuk szakszerűen.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nemrégen voltam a Bercsényi utcai ÁRWILL boltban, ott láttam műanyag spulnin sokféle vastagságú lakkozott huzalt

Ránézésre (a vastagságtól függően) olyan 15-25 méter drót lehetett a tekercsekben.
SZERK:
-
-
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Esetleg magánszemélytől....
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
lehet hülyeséget írok, de megpróbálnám tekercselős cégtől, hátha... mondjuk nem biztos, h pont ilyet használnak.
-
Bocs a picit off.
Honnan lehet beszerezni kis mennyiségű trafó tekercselő anyagot?
Konkrétan 13 méter 0,8mm átmérőjű kellene.
A legkisebb kiszerelésben kapható is ennek a többszöröse.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen alaplapot vegyek?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Lexus, Toyota topik
- Milyen processzort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen monitort vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Napelem
- További aktív témák...
- iKing - Samsung Galaxy A56 5G 5G sebesség, nagy kijelző, stabil üzemidő 8/256 GB
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3523
- Death Stranding Director s Cut
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2247
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
De az macera, meg nem is lesz jó.