Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:49:03

LOGOUT.hu

~ Kamaszkorunk legszebb focicsapatai ~

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#112286) itouchfan


itouchfan
senior tag

Szeretnék a mai vitákra egy-két gondolattal reflektálni:

Az élsport már nagyon régóta (20. század eleje-közepe) nem az egészségről szól, sőt igen kevés élsportoló van, aki pályafutása után megússza műtétek és kezelések nélkül és még utána se tud teljes érték életet élni valószínüleg. Vannak sportok, amelyek fokozottan ilyenek (szertorna, RG, kontaktsportok, kenusok a féloldali terhelés miatt, ugró atléták, stb stb).

A másik, hogy teljesen felesleges a kerékpársportot és a labdarúgást összehasonlítani bármilyen téren.
Egy jó bringás genetikailag átlagon felüli, eszméletlen állóképességgel, fáradtságtűréssel, Vo2 max-xal, stb rendelkezik. Ezt ki kell szúrni természetesen, de ezután már csak mentális tulajdonságok (kitartás, akaraterő, céltudatosság) és ebből fakadóan rengeteg edzés, és persze a megfelelő anyagi háttér (bringa, táplálkozás, kiegészítők, esetleg dopping (mert szép lenne azt hinni hogy van élsport dopping nélkül, de szerintem felesleges áltatni magunkat)) szükséges ahhoz, hogy valaki világ élvonalába tartozó bringás legyen (no meg egy kis szerencse, jókor lenni jó helyen, elkerülni a sérüléseket, porckopásokat, stb)
Egy bringásnak, de ugyanígy egy úszónak, futónak sem kell kiemelkedő kognitív képességekkel rendelkezni, mert ott az edző, megmondja a taktikát, mikor hajrázz, mikor pótold a tápanyagot, milyen versenytaktikát válassz.

Ezzel szemben a foci SZERINTEM egy kognitív alapú sportág. A döntéshozatal gyorsasága, a helyzetfelismerés és megoldás sebessége és sikeressége, a játékintelligencia határozza meg, hogy kiből lesz profi játékos és csúcsjátékos, és kiből nem. Nyilván a motoros képességek és a sok év edzés, mentális felkészültség, ugyanúgy mint a bringánál elengedhetetlen, és persze nem árt ha van egy kis labdaérzék, de!

Labdaügyes, technikás gyerek/focista mennyi van? Sok, mégis kevésből lesz profi.
Gyors, átlagon felüli fizikai képességekkel rendelkező gyerek/focista mennyi van? Szintén van bőven, de kis része lesz profi.
Azokból lesznek jó játékosok, akik extra játékintelligenciával, térlátással rendelkeznek és értik a játékot (gondolkodnak - kognitív!), a többi (fizikai képességek, technika fejleszthető, nyilván kell egy alap, de ezek jönnek az évek során).
Példák: Busquets, lehet szeretni, nem szeretni de egy zseni a maga nemében. Gyors? Nem. Jó mozgáskoordinációja van? Nincs. Annyira extrán technikás lehetett mint mondjuk Özil vagy Kroos? Valószínüleg nem. Ennek ellenére mégis évek óta a világ egyik legjobb csapatából kihagyhatatlan láncszem, és az egyik legjobb Vkp a világon.
De ugyanerre lehet példa Xavi, Lahm, Guardiola, Modric, de akár Nikolic Nemanja is.

Elképesztő összetett a foci, és a fizikai teljesítmény egy elhanyagolhatatlan de csak kis szelete a dolognak.

„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.