Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#50551) Hi!King válasza Vertigo18 (#50549) üzenetére


Hi!King
őstag

Tájfutás, sífutás, biathlon, ezeknél viszont általaban (versenyszám függő is) x percenkénti indítás van, na ott tényleg csak az idő számít, nincs fej-fej melletti küzdelem. Viszont tájfutásban ha valaki mégis beér valakit, és az egyik piócázik, azaz követi a másikat, így nem neki kell megtalálnia az ellenőrzőpontot, az ha nem is tilos, sokaknál kiveri a biztosítékot, hogy x azért futott jobb időt futni y-nál, mert ramászott z-re. Vagy ha a pályakitűző vagy a felvezető hibázott, mi az a pont, amikor el lehet fogadni valaki óvasát, mert az befolyásolta az eredményt.

Viszont a pontozásos sportágakat amiatt amit írsz, nem is kedvelem annyira. Pl. műkorcsolyánál, szinkronúszásnál, toronyugrásnál el sem hiszem, hogy lehetséges lenne 100%-ban objektíven értékelni. Meg valamelyiknél, a síugrás vagy a sírepülés közül is értékelik a szépséget, azt sem szeretem, mert a távolság egy objektív mérce, még az is, hogy nem esett el utána, de hogy mennyire szép volt, annak az objektiv értékelése korlátozott, még ha akadnak egyértelműen szép és egyértelműen ronda ugrások, érkezések is.

[ Szerkesztve ]

(#50552) norby_42 válasza tomcica (#50547) üzenetére


norby_42
aktív tag

Fiamnak is ezt mondják, lehet nyígni, hogy a bíró nem adta meg, de el kell dobni tisztán ippon-al, és nincs kérdés :)

Eat pasta, run fasta

(#50553) itouchfan válasza Hi!King (#50550) üzenetére


itouchfan
senior tag

Amit a csapatsportokról írsz az szerintem óriási félreértés. Pont az a csapat lesz sikeres, ahol a tagok alá tudják rendelni a saját érdekeiket a csapat érdekének, mindenki beáll a sorba és egy irányba húzzák a szekeret.
Nagyon látványos a mai élsportban, hogy mi történik, ha ez nem így van (pl. Barcelona a szezon elején fociban), és nagyon látványos az is, hogy mi történik, ha mindenki elfogadja a feladatát, kiváló a csapategység (pl. Bayern München tavaly, vagy a magyar válogatott ősszel. Nem lettek jobb játékosok, mint voltak, mégis a csapategyság, a motiváció és a pozitív légkör által olyan sikereket értek el, ami felkeltette sokak figyelmét).

„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”

(#50554) Hi!King válasza itouchfan (#50553) üzenetére


Hi!King
őstag

Ahhoz, hogy nagy csapatba kerülj, nagyon sok csapatot kell
ugródeszkának használnod. A tapasztalataimat úgy értem, hogy gyerekkoromban magam is csapatsportot űztem, illetve később is sok embert ismertem onnan, főleg mert öcsém még huszonéves koraban is űzte. Ahhoz, hogy valaki kiemelkedjen, valamilyen szinten alá kell rendelnie az egyéni érdekeinek a csapatérdeket, de ehhez nagyon jó diplomatának is kell lennie, mert az sem jó, ha emiatt jelentösen gyengül a csapat, vagy ha túl feltűnően csinálja. Nem beszélek haza, meet full tehetségtelen voltam, de messze nem a legtehetségesebbekből és nem is a legjobb csapatjátékosokból lettek az élsportolók.

(#50555) Studi válasza tomcica (#50545) üzenetére


Studi
addikt

Ez igaz, de az értékelés szempontja ettől függetlenül 100% objektív: az nyer, aki előbb eléri a célvonalat. Ha nem gáncsolod el közben a vertélytársat, akkor a módszer rád van bízva. :DDD
Amire Vertigo gondol, azzal maximálisan egyetértek: a pontozásos sportágakban 100%-ban a bírók hangulatára vagy bízva, de még egy fociban is előfordul, hogy a bíró épp a tökét vakarja, ezért nem lát meg egy 11-est, vagy kiállítást, ami döntően befolyásolhatja az eredményt.

szerk: látom közben kitárgyaltátok, csak nem frissítettme. :D

[ Szerkesztve ]

(#50556) inf3rno válasza tomcica (#50546) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem tudom nekem már volt flow élmény fociban, és hasonló érzésre, mint amikor meditálok. Teljesen kikapcsol, minden automatikusan megy, nem kell gondolkodni rajta, és emiatt minden jobban is megy. Pl pont akkor ugrok fel, amikor el akarják rúgni a lábam, és ezért elrúgnak alattam. Ez olyasmi, amit nem tudtam volna megjósolni, de valamiért a tudatalattim kiszámolta, hogy így lesz. Futásnál is szokott néha lenni hasonló, úgy mennek el kilométerek, hogy nem marad róluk emlékem, mert automatikusan megy az egész. Néha "felébredek" aztán ránézek az órára, hogy rendben van e a pulzus és a sebesség. Mondjuk ez tényleg sokkal gyakoribb a laza edzéseknél, ha megküldöm, akkor nehezebb elérni.

Buliban hasznos! =]

(#50557) inf3rno válasza tomcica (#50547) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja itt szoros volt a verseny a példánál amit mondtam. Én is úgy voltam vele, hogyha ennyire győzni akar, akkor készüljön fel jobban, és ne 1-2 elvett fekvőtámaszon múljon a dolog. De ez az én véleményem, nincs bennem sok együttérzés az ilyen helyzetekben, valahogy fordítva vagyok bekötve...

Buliban hasznos! =]

(#50558) Studi válasza inf3rno (#50556) üzenetére


Studi
addikt

Érdekes, amit mondasz, nekem épp laza futásoknál jön kevésbé ez az érzés. Agyalok közben minden hülyeségen, melón, bevásárlólistán, új futócipőn, minden szaron. Amikor viszont nyomom tempón, akkor sokkal jobban kiürül az agyam, kitisztul, mozgásra, légzésre, magamra figyelek. Nekem legalábbis inkább ez a flow élmény.

(#50559) Studi válasza inf3rno (#50557) üzenetére


Studi
addikt

Ilyenkor meg kell jól vígasztalni. :DDD Lehet csak nem jó helyen keresi az örömöt az életben! :D

(#50560) inf3rno válasza Studi (#50559) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja egyébként nem volt rossz, megvígasztaltam volna. :D

Buliban hasznos! =]

(#50561) inf3rno válasza Studi (#50558) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én is szoktam agyalni a lazáknál ilyesmiken, de ez általában a futások elejére jellemző, egy idő után elfogy a téma, amit át kéne gondolni, és akkor lenyugszik az ember. A gyorsaknál nincs idő gondolkodni, mert ott koncentrálni kell, viszont pont amiatt mert koncentrálni kell, nehéz bekerülni egy lazább tudatállapotba, és ezért görcsösebben mehet a futás. Ha valaki sokat gyakorol gyors tempón, mint tomcica, akkor valószínűleg megoldja ugyanúgy rutinból, és nem kell már a gyorsaknál sem annyira koncentrálnia.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#50562) LanyUs válasza Studi (#50558) üzenetére


LanyUs
senior tag

Nálam ugyanez volt! Minden baromságon járt már az eszem az aerob alatt. Ezért elkezdtem fejhallgatózni. Úgymond bulizok egy jót közben :) Ha 90-100% közel tekerem, akkor semmilyen flow nem jön, mert kiköpöm a belem és levegőért kapkodok. A bordáimon is szívom a levegőt. A flow akkor az, ha beérek kiszáradt torokkal ... Hányinger ritkán van, annyira azért nem csapom szét már. Szerintem ehhez a flow érzéshez megfelelő minőségi edzés is kell. De ne szálljunk el! Az is jó, hogy legalább rendszeresen mozgunk!

(#50563) Vertigo18 válasza LanyUs (#50562) üzenetére


Vertigo18
addikt

Alapozás közben hangoskönyv... :) Annyira elmegy az idő vele, hogy elképesztő. Javaslok valami komolyabb, elgondolkodtatót, nekem most Asimov - Alapítvány sorozata megy, baromira be tud szippantani, alig várom, hogy újra futhassak, hiszen folytatódik a történet :)

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#50564) Hi!King válasza Studi (#50558) üzenetére


Hi!King
őstag

Én pont azt szeretem a laza futásoknál, hogy mindenféle dolgokon agyalhatok egyeeül, nyugalomban.

(#50565) zzola válasza Hi!King (#50564) üzenetére


zzola
félisten

+1. Én ezért is kezdtem el futni. Szükségem volt az én időre, amikor egyedül vagyok és fel tudom dolgozni a napközben történt eseményeket...

(#50566) reset


reset
senior tag

Jó ideje már, hogy szemüveget is viszek magammal futásaimra. A negyvenedik év környékén
az eladdig éles látású emberek többségének is elkezd „rövidülni a karjuk” – mind távolabbra kell tartaniuk az apró dolgokat, ha szeretnék jobban szemügyre venni valamit….
Eleinte csak olvasáshoz, később már TV-nézéshez, még később a tágabb környezet biztos észleléséhez kell fölvenni a látásjavító kütyüt.
Edzés alatt a szemüvegem a pólóm/dzsekim nyakába tűzve hordom... (ne tedd zsebre, mert lépéseid ritmusát egy idő után leolvashatod a lencsékről!) - szóval az öltözékről csak csak akkor rakom füleimre, ha muszáj...
Döcögtem komótosan a kallantyús kút felé. Semmi különös. Eső rég járta a környéket, a szél is megbújt a messzi hegyek mögött; hideg sincs, meleg sincs - ideális terepviszonyok / többször is lehetne ilyen.
- Hopszi csak! - kis zöld BÉKA pár méterre előttem...
- Szerencséd van, rád léphettem volna!
- Mégse' BÉKA! - mondom két lépéssel közelebbről. Mintha inkább szél sodorta levél lapulna előttem egy szál magában. Éppen zártam nyugalommal e gondolatot, amikor ugrott egyet őkelme, magával rántva a pulzusomat is...Hopszi, mégis BÉKA! - szökkentem egy torpanósat, inkább fölfelé mint előre. Mihelyt talajt fogtam, immár csalhatatlanul megállapíthattam, hogy mégsem BÉKA, hanem falevél. De hát akkor mitől ugrott?
Azért „ugrott”mert a levelet arra kényszerítette a cipőm talpáról kiröppenő apró kődarab, amit a mintázat fölszedett valahol, hogy a kellő pillanatban szabadjára bocsájthassa…
Na meg persze azért, mert látta, hogy nincs rajtam a szemüveg :)

(#50567) norby_42 válasza Vertigo18 (#50563) üzenetére


norby_42
aktív tag

Érdekes, én sokat hallgattam podcast-okat futás közben, de már valahogy nincs rá igényem. Néha jár az agyam valamin, néha meg csak bambulok, meg nézelődök

Eat pasta, run fasta

(#50568) Studi válasza Hi!King (#50564) üzenetére


Studi
addikt

Félreértés ne essék: imádom mindkét helyzetet, sőt, kifejezetten szükségem van ezekre a lazább futásokra, hogy elgondolkodjak az élet dolgain. De az is jól esik, amikor az adott idő csak a futásról, a lépésekről, a haladásról szól, és semmi más nincs az agyamban. :)

(#50569) Hi!King válasza Studi (#50568) üzenetére


Hi!King
őstag

Ok, értem.
Nálam többféle élvezete van a futásnak, teljesen más mikor:
1. Lassan futok, elvagyok a gondolataimban.
2. Gyorsabban futok, de folyamatosan, valamennyire még így is elvagyok a gondolataimban. (tempó futásnál tipikus)
3. Felfedezősdit futok, többnyire lassan, új környékeket, útvonalakat megismerve. Akár városban, akár terepen.
4. Intervalt futok, ilyenkor a gyors szakaszokon a feladatra koncentrálok.
5. Tájékozósdit vagy más feladatot futok, akkor erre koncentrálok. Ilyenkor szoktam hibázni amiatt, mert kiesek 1-be vagy 2-be.

(#50570) LanyUs válasza reset (#50566) üzenetére


LanyUs
senior tag

Köszi! Jót derültem! :) Kicsit hasonlított egy Travel channel - Shorts-ra, csak írásban :) A középső videóban a fickó úgy üldögél a szikla tetején, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne :) [link]

(#50571) reset válasza LanyUs (#50570) üzenetére


reset
senior tag

Nekem egy romos vár szikláin is bizonytalanabb a járásom... :D
(Most látom, hogy szeretnék-et írtam a szeretnének helyett)

[ Szerkesztve ]

(#50572) Zozo0525 válasza reset (#50571) üzenetére


Zozo0525
őstag

Szia
Jol ertem te szemüvegben futsz?
Egy eve en is szemüveges lettem🧐de nem mertem eddig abban futni 😂 ezek szerint az akkor nem gaz? Nem parasodik?

(#50573) Vertigo18 válasza Zozo0525 (#50572) üzenetére


Vertigo18
addikt

Ha jól értem, az első békáig fogod hanyagolni a szemüveget futás közben... :DDD

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#50574) reset válasza Zozo0525 (#50572) üzenetére


reset
senior tag

"a pólóm/dzsekim nyakába tűzve hordom..." távcsőnek használom. Akkor teszem föl, ha vmit jobban szemügyre (szemüvegre) akarok venni. Tartósan nem hordom, hamar "redőnyösre" izzadom. A homlokomról, szemöldökömről ráfolyó izzadság-patakokra rárakódik a por és onnantól igencsak fátyolos tekintettel csodálom a tájat...

(#50575) reset


reset
senior tag

2013-ban részt vettem életem - vélhetően utolsó - jelesebb futóversenyén. (A mellékelt fotó első fertályán, kék pólóban, szemüvegben,ősz halántékkal...) - 22056-os rajtszám: 3200 m.
"Danone maratonka". A verseny végén, többek között kaptunk egy szatyrot is, különféle apróságokkal. Ekkor már levettem a szemüveget, mert "redőnyös" volt...Belekotortam könyékig a szatyorba. Szomjas voltam, gondoltam találok benne innivalót. Kezembe akadt egy puha zacsek, biztosan tasakos üdítő! Körbetapiztam, szívószálat keresve - a külsejére szokták ragasztani...Nem találtam. Sebaj! Feltéptem az egyik sarkát és ráharaptam a csutorára...
Finom, selymes sampon volt :Y Megszopatott megint az átkozott szemüveg...
Tekertem pár kört a toj toj WC-k körül, mire ivóvizet találtam, hogy kiöblíthessem a számat, mert már kezdtem bubikat fújni...

[ Szerkesztve ]

(#50576) zaskar válasza Zozo0525 (#50572) üzenetére


zaskar
senior tag

Nincs ezen mit csodálkozni...Én 17 éve futok, óvodás korom óta kell szemüveg (elég erős, rövidlátó vagyok) tehát számomra természetes, hogy abban futok. Szemüveg nélkül igencsak bizonytalanul mozognék a világban. Engem nem igazán zavart sosem (futósapka mindig van rajtam, így az izzadság nem közvetlenül a szemüvegre csepeg). Esőben, havazásban természetesen rosszabbak a látási viszonyok vele, de szerencsére ilyen körülmények között viszonylag ritkán fut az ember.

(#50577) tomcica válasza reset (#50575) üzenetére


tomcica
Topikgazda

aaa,az azert kemeny lehetett :DDD

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#50578) parandroid válasza Zozo0525 (#50572) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ha nem hiányzik, ne használd. Én is csak ritkán hagyom fent. Egy polarizálós futós/biciklis napszemüveget szoktam helyette használni, a polarizáció sokat segít a kontrasztok érzékelésén, amitől mindjárt jobban látsz, illetve ugye nem vakít a nap, ami hosszú távon nagyon kimerítő tud lenni. Persze bizonyos dioptria fölött sajnos nem megoldás, akkor max kontaktlencse.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#50579) Vertigo18 válasza zaskar (#50576) üzenetére


Vertigo18
addikt

Nah persze, pont te vagy az, aki havazásban ritkábban fut! ;]

Egyébként meg én azt imádom a legjobban! Amikor még nem csúszik az út, de nagy pelyhekben esik a hó és ráragad a szempillámra! Annak olyan eszményi feelingje van, hogy hihetetlen, "nem-futó" ember nem is értheti meg.

Vagy az az érzés, amikor hóesésben, vagy utána mész terepre és te léped az elsőt a szűz hóba! Abban is van valami felemelő, olyan "Kolumbuszi" érzés.

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#50580) tomcica válasza Vertigo18 (#50579) üzenetére


tomcica
Topikgazda

meg a japan szuzlanyver :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#50581) Peterhappy válasza reset (#50575) üzenetére


Peterhappy
őstag

Remek sztori :) Imádom az ilyen kis őszinte, személyes sztorikat :) :R

(#50582) Zozo0525


Zozo0525
őstag

Nem fontos annyira a szemuveg es szerencsére minimális a drioptia. (1;5 ) vagy hasonló. Köszönöm szépen mindenkinek

(#50583) zaskar válasza Vertigo18 (#50579) üzenetére


zaskar
senior tag

Volt rá példa, de azért nem az volt a jellemző 😀 Konkrétan a Téli Mátra XL 40 km-es túra jutott eszembe, amit vagy 12 alkalommal teljesítettem, a lehetőségekhez képest futva. Volt olyan év, amikor szinte semmi hó nem volt, de volt olyan is, amikor nagy pelyhekben szakadt egész nap. Na ilyenkor alig láttam ki a szemüveg mögül, de ha letöröltem, akkor se volt sokkal jobb a helyzet. Ilyen időjárási viszonyok mellett előfordult, hogy 2 órával tovább tartott a táv teljesítése 🙂

(#50584) Vertigo18 válasza zaskar (#50583) üzenetére


Vertigo18
addikt

Jah, és ez pont az a hsz például, ami offba kívánkozik, mi?

:C

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#50585) norby_42 válasza Vertigo18 (#50584) üzenetére


norby_42
aktív tag

Az off az új on :)

Eat pasta, run fasta

(#50586) Chuck Norris


Chuck Norris
senior tag

Ismét találtam egy értelmes szegmenst, a Budaörsi reptér mellett, teljesen egyenes éppenhogy emelkedős 700m. Gondoltam szembesítem magam az űr időhöz képest mert itt ezé a srácé a CR. Alapos bemelegítés után padlóig nyomtam a gázt, 3:35 és 3:40 között ment végig, ennyivel tudok futni. Igazából most tudatosult bennem ahogy nézegettem a strava-t, hogy a profik olyan sebességgel mennek végig a maratonon ahogy én egyáltalán nem is tudok futni.

(#50587) bajnokpityu válasza Chuck Norris (#50586) üzenetére


bajnokpityu
félisten

"a profik olyan sebességgel mennek végig a maratonon ahogy én egyáltalán nem is tudok futni" üdv a klubban. ezért nem versenyzünk velük, de ettől még baromi jó volt ma is futni kocogni.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#50588) Hi!King válasza bajnokpityu (#50587) üzenetére


Hi!King
őstag

Pedig szerintem majdnem mind tudunk, lejtőn, lendületből rajtolva, 60 méteren.

(#50589) tomcica válasza Chuck Norris (#50586) üzenetére


tomcica
Topikgazda

En ma romboltan azert rendes sebessegen...a delutaniban 10 x 200m (2:45-os tempon) piheno 500m (4:15-os tempon).
Ugye lement a hosszu verseny,igy lazabb hetem van,de mar kezdem szepen visszalopni mindazt amit ki kellett venni az elmult 9hetben. Ez foleg a 3:20-tol gyorsabb tempok,es a nyers ero (emelkedok,gumi,plyometrikus). Ujra egyensulyba kell hozni mindent :K
Persze ez majd a hosszu tempo karara megy,ugyanis a 3:00-tol gyorsabb sebessegek brutalis szenhidrat fogyasztas fele toljak a testet.

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#50590) inf3rno válasza Hi!King (#50588) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lejtőn azért már elég nagy szívás a 4:00 is, ha éles kanyar van.

Buliban hasznos! =]

(#50591) Chuck Norris válasza inf3rno (#50590) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Lejtőn még rosszabb lehet mert az ízületeket is nyírja.

Igazából csak azért lepett meg a dolog mert soha nem nézegettem, hogy tudok sprintelni, azt gondoltam volna, hogy egy 50-100 métert csak le tudok futni úgy, mint a nagyok egy maratont végig.

(#50592) inf3rno válasza Chuck Norris (#50591) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Kanyarban én inkább tele talppal futok és sok kicsi lépéssel, úgy lehet viszonylag gyorsan bevenni. Egyenesben meg tök mindegy, de a térdnek és a szalagoknak biztosan nem tesz jót.

Hát a 3:00-t megközelíteni sem egyszerű, a 3:30 még szerintem megy 1-200 méterig, ha valaki formában van, lejtőn meg pláne.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#50593) xy.zsolt válasza Chuck Norris (#50591) üzenetére


xy.zsolt
őstag

Ez kb olyan mint a bringában.....A pro-k síkon 45-el tolják 200km-en.....egy átlag hobbibringás síkon ha fel is tud gyorsulni 45ig azt max pár km-ig tartja...ha bírja.

Ma én is javítottam 10k-n 4.44 lett a tempó. A melegedő időt is szoknom kell....hiába bírom jól a meleget ha nincs benne még tapasztalatom a futásban. Ma nem a lábak voltak a szűk keresztmetszet...először január óta.

[ Szerkesztve ]

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#50594) bajnokpityu válasza Hi!King (#50588) üzenetére


bajnokpityu
félisten

Nekem van egy belső fekem, félek a serulestol. Lefele kb lassabb vagyok mint felfelé..

Sík úton a 330azert meg tud lenni intervallummal, de annak hama vege:(

[ Szerkesztve ]

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#50595) inf3rno válasza xy.zsolt (#50593) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az bringámmal 25-30 körül tudok max síkon, hiába tekerem, több nem jön ki belőle. Persze az én lábaim is gyengék, de szerintem bringa és súly függő is lehet. Minél nagyobb a súly, annál nagyobb a súrlódás, legalábbis úgy rémlik a képlete, hogy súly * felület * valami együttható, de már 25 éve volt. Futásban is nagyon sokat számít a súly. Én most 10kg plusszal biztosan nem tudnék 4:00 alá menni, pláne nem tartósan 1km-en keresztül.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#50596) Hi!King válasza inf3rno (#50595) üzenetére


Hi!King
őstag

Nincs power meterem, de a Strava a megadott kerékpártípus (pl. cross bike), a tömege,a te tömeged, és a sebességed alapján becsül powert szegmensekre, és az a durva, hogy ha 33 km/h-val végig megyek egy ilyenen mindent beleadva, akkor általában a 45 km/h outisoknál jóval magasabb power-t becsül nekem. 17 kg-ot állítottam be amúgy a bicajomra, ami valószínűleg alulbecslés, mert ez a gyári adat M-es vázra, az enyém nem M-es, és vannak rajta kiegészítők is.

Amúgy számít a kerék/gumi szélesség is, meg a sajat testtömeged szerintem nem úgy van, hogy minél kisebb a jobb, elvileg egy magasabb ember nincs hátrányban egy alacsonyabbnál, mert testtömeg arányosan hasonló erőt tudnak kifejteni azonos edzettségi és szálkássági szinten. A kerékpár tömege viszontvmindenképpen számít, és ahogy látom elég nagy különbségek vannak...

(#50597) xy.zsolt válasza Hi!King (#50596) üzenetére


xy.zsolt
őstag

Síkon pont nem számít annyira a plusz bringasúly....nyilván ésszerű határok között. És a bringás súlya is általában több (izomban) mint a hegyimenőké. Ami síkon számít az az aero tulajdonság és a tecnika minősége....pl hátul telekerék, könyöklő....stb. Az összetett menők (sík+hegy) pedig egy kivételes egyveleget képviselnek....nem sokan tudnak pl Tour de France-t nyerni emiatt :D

Szerk, ez a válasz inf3rno-nak ment :)

[ Szerkesztve ]

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#50598) parandroid válasza Hi!King (#50596) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

- Egy hétköznapi hobbibringás által is elérhető karbonvázas országúti bicaj megáll 10 kg körül. Max 12 teli kulaccsokkal, csengővel, nyeregtáskával, kispumpával, villogóval, bicajos komputerrel, ami úgy kb alapfelszereltség.
- Ami még ennél is többet számít, azok a 25 mm széles, teljesen slick gumik, illetve hogy a kerekek is könnyítettek, pedig ugye a forgó súly rengeteget fogna.
- Ehhez hozzájön, hogy be van a láb csatolva a pedálba, tehát nemcsak lefelé tol, hanem felfelé fázisban húz is.

Konkrétan pirosnál indulva kb 35-ig egy átlagos autó lerajtolható vele, szóval ha országútis áll a pirosnál, és úgy érsz oda, akkor légyszi, inkább mögé állj be, ne mellé, mert csak fel fogod tartani, illetve nem lesz helye az autótól elindulni...

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#50599) xy.zsolt


xy.zsolt
őstag

A tegnapi futás után kicsit megfájdult a körmöm....pedig futás közben nem nyomott a pega. Lehet mégis ráfaragok, hogy nem fél számmal nagyobb :F Tegnap eléggé lazán volt befűzve és lehet emiatt előre csúszhatott minimálisan a talpam és talán ez okozhatta? :F

Akartam már kérdezni, hogy mi szól az ellen, hogy zokni nélkül használjam a cipőt? Eddig zoknival használtam.

[ Szerkesztve ]

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#50600) inf3rno válasza Hi!King (#50596) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A magasabb embernek valamivel nagyobb a légellenállása, és ha 40 felett hasítasz, akkor az már komoly szempont lehet. Futásnál ez annyira nem jelentős szempont, kivéve, ha erős szél van. A powert oszd le még a saját tömegeddel ezeknél az összehasonlításoknál, és akkor már talán közel jársz az igazsághoz.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.