Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-28 18:16:31

LOGOUT.hu

Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26001) borix válasza inf3rno (#26000) üzenetére


borix
őstag

Hozzá kell szokatni a gyomrot,hogy a futások alatt tegye a dolgát emésszen.Nállam 25k után kezdődnek a gyomor problémák.Míg nem futottam csak 15-20k távokat addig semmi gondom nem volt gyomor téren.

(#26002) inf3rno válasza borix (#26001) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem nem ennyire táv függő, versenyen mindig van leginkább az izgalom, kisebb részt a túl sok frissítés miatt. Bringás hosszú távú edzésen viszont sok óra után jön csak elő, annál is a túl gyakori kajálás, ivás meg mellette a folyamatos tekerés miatt.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#26003) Alg válasza inf3rno (#26000) üzenetére


Alg
veterán

Nekem 15-20 km után görcsöl a vádlim ha nem iszok - edzettségfüggő, mikor kevésbé ment jól már 10k után éreztem hogy húzza, aztán minél több hosszút edzek annál jobb de oda kell rá figyelnem. (mondjuk a testalkatomhoz képest elég vastag vádlim van, nem tudom ez számít-e)

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#26004) inf3rno válasza Alg (#26003) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Érdekes, nekem sosem függött a kiszáradástól, inkább ásványi anyag hiány, vagy mielőtt elkezdtem újra edzeni, akkor gyenge vénás keringés miatt szokott néha görcsölni éjszaka. Úszásnál szokott még görcsölni régen, ha hideg a víz, de mióta egyszer majdnem belefulladtam emiatt, ezért hanyagolom azt a sportot. Ha tudom, hogy hosszú távra megyek bringával 60km+, akkor be szoktam venni előtte 1-1 kalcium, magnézium tablettát, illetve 3-4 óránként még egyet.

Buliban hasznos! =]

(#26005) tomcica válasza gombi01 (#25993) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Meg hogy szenior :P a forumon szerintem mar lassan tobb a szenior,mint aki nem az.Arra figyelj majd oda,hogy ne egy edzest csinalj csak 100as resztavval,hanem egy 8-12hete extra blokk kereteben menjen.Elotte egy het regeneralo/lazabb nem art (ha mar szenior a paciens ;) ).Ugy rakd ossze,hogy a heti futasodban legyen 2x ilyen edzes mindjuk eleg tavol egymastol (pl kedd-pentek) ez a ket edzesed tempo nap.Epitsd 2x30db-rol fel 2x35,2x40,2x45,2x50 es aztan 70,majd 100,amikor ket reszre van vagva akkor R500 kocogas van kozte.A heti harmadik edzesed egy hosszabb tempo (mondjuk 10-12km) aminek az elso felet futod kb. maratonos irammal (lazanak erzodjon) a masodik felet fokozod felmaratonos es 10K iramra a legveget (1-1.5km).
A tobbi nap szigoru regeneralodas v teljes piheno,majd jelzi a tested,foleg ha a mennyiseg mar magas.
A 100m-ek sebessege 10K iramod,a piheno maratonos iramod.(R100m ugye)
Csinalhatod ugy is h nincs elotte regeneralo het,de akkor 2het lassabb emeles legyen a darabszamban.(2x30+2x30,majd 2x35+2x30...stb).A pulzus NEM alapozos,hanem a tempozasnal hasznalt atlagpulzusod,azzal h majd 50db felettinel el fog mozdulni felfele az meg belefer,de ne porgesd maxon sehol! (azt majd ha rovidebb versenyre keszulsz egyszer)
A mivel valtogato igy a pulzus is hullamvasutas lesz,en az atlagpulzust szoktam nezni ilyenkor.
Amikor mar nem lesz eleg a sima 100x100 akkor kezdi az ember ugyanezt egy rovid eles emelkedore,illetve felepiti 50x200ra (vagy meg azt is emelkedore) utana ugy erzi "ez itt spartaaaa" johet barmi ;)

Bandus- az a pulzus nagyon rendben van,egy 3-4 utest tudsz majd meg rajta hozni idovel.Innen nezve az az 1:40 nem elerhetetlen! (mondjuk ott elesebben kell bekezdeni es nem picsogni 8-12km-nel,mert ott es 15-17nel igen csak visszakerdez majd az agy,hogy mit is keresek en itt :P )

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#26006) kk831228 válasza tomcica (#26005) üzenetére


kk831228
addikt

15-17nel igen csak visszakerdez majd az agy,hogy mit is keresek en itt :P Visssza àm nekem 17-18-nál kezdődött, onnan százmèterenkènt nèztem az òrát hogy mikor lesz már vège, pulzus meg szèpen kùszott 182,183 stb... :K

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#26007) tomcica


tomcica
Topikgazda

Beszeljunk egy kicsit bizonyos pszihologiai tenyezokrol.Tegyuk fel az ember felkeszult a megmerettetesre,becsuletesen lerakta az alapokat.Elerte,hogy optimalis korulmenyek kozott akar 1-2orat is le tud futni anelkul,hogy az alapozos pulzusa jelentosen elmozdulna.Ezutan mindezt kielezte tempokkal,dombedzessel es resztavokkal.A terheles mennyiseget szepen leszedte,de az intenzitas megmaradt,es rapihent a versenyre.
A verseny napjan a szokasos lampalazat leszamitva idealis formaban van.Bemelegit es ellovik a rajtot,amint az elso adrenalin loket hatasa lecsen megindul a fej-jatek.Ertem ez alatt az ilyen gondolatokat,hogy "tul feszes ez a tempo erre az egesz tavra","kicsit tobbet kellett volna meg csinalnom az X fajta edzesbol" stb.Ahhoz,hogy le tudjuk adni a valodi teljesienyunket,helyen kell kezelni ezeket.
Sok helyen emlitik,hogy a profi sportolok nem probaljak ezeket a gondolatokat es erzeseket eluzni,nem probalnak elmenekulni eloluk.Nem helyettesitik be elterelo gondolatokkal,mint a "bar csak mar vege lenne","csak birjam ki X tavig es az mar jo lesz resz PB-nek" es meg sorolhatnank.Helyette elfogadjak a megjeleno,felbukkano erzeseket es gondolatokat,a figyelmuket a jelen pillanatban tartjak.Lesz akinek a legzes ritmusa a fogodzkodo ehhez,masnak a test nyujtotta erzetek.Ezzel mintegy valos ideju biofeedbek tortenik a jelen allapotokrol.Igy tud a zonaba,a flow-ba,a jelenbe maradni.
Ez nem azt jelenti,hogy nincs faradtsagerzet,vagy konnyu az egesz.Azt jelenti,hogy a tudatunk fokusza a jelen levo tortenesekbe koncentralodik.
Mint sok minden mast is (ivas,eves,iram,ruhazat) ezt is edzeseken kell tokeletesitenunk,gyakorolnunk.Az alapozos sebessegen egyszerubb,mert kevesebb a feszultseg es nyomas,de kesobb a tempo,a fokozo tempo es a resztavok alatt is jelen tudunk maradni.
Egyik edzesen az jutott eszembe,hogy keszitek egy hangfelvetelt,amely vegig ilyeneket fog ismetelni: "egyre gyengulsz","a feszultseg kibirhatatlan","nem neked valo ez","oreg vagy mar ehhez","kell ez neked?!" stb.A nehezebb edzeseken feltennem repeat-re es ugy edzenek :) mintegy nehezitesnek,hivjuk ezt mentalis dombedzesnek.Most az gondolod ez a legvadabb otletem,hat nem.Van egy olyan is,hogy a tanitvany nyaka kore tennek egy elektromos nyakorvet,mint amit a kutyaknal hasznalnak,ezt beallitanam ugy hogy ha eltavolodik tolem 10m-re akkor megrazza.
A masik sci-fibb otlet,hogy szintetikusan allitsunk elo egy olyan stimulanst,amit ha befecskendezunk egy halando emberbe,akkor pontosan azt a savkoncentraciot es vele jaro fajfalmat erezze,mint amit a versenyzo most valos idoben,ezt persze a nezok kapnak :P

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#26008) inf3rno válasza tomcica (#26007) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az utolsó jó ötlet. :C Egyébként tényleg nehéz folyamatosan a jelenben maradni. Én sokszor azt veszem észre, hogy futottam kilométereket úgy, hogy közben valami totál máson járt az agyam... Néha versenyen is előfordul az ilyesmi, ha nem annyira feszes a tempó, hogy koncentrálnom kéne.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#26009) borix válasza tomcica (#26007) üzenetére


borix
őstag

A meleg nagyobb probléma szerintem arra mindig van sírás,hogy milyen meleg volt 25-30C hirtelen jött jobb lett volna sáros terep vagy esős idő.Lehet valaki akár milyen edzett és verseny tapasztalat ha a melegtől kidől.
Melegre is lehet készülni csak kevesen csinálják mert baromira nem komfortos jó időben beöltözve edzeni.
Meleggel szemben pl a kis vékony csajoknak előnyük van akik a 24-28C-is fölvesznek árnyékba valami kis felsőt mert fáznak. ;]

[ Szerkesztve ]

(#26010) parandroid válasza borix (#26009) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ne hidd. Párom ilyen túlöltözős (hűvös nyári estéken, anikor beszakad a mutató 26 fok alá, neki már kell az a polárkardigán), de épp azzal küzdünk, hogy ahogy napon kell futni, egyszerűen leblokkol (homályosuló látás, feketeség, csillagok, szevasztok).

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#26011) inf3rno válasza parandroid (#26010) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hőkimerülésnek néz ki: [link].

Buliban hasznos! =]

(#26012) scapegt válasza inf3rno (#25949) üzenetére


scapegt
senior tag

Először is, mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat, amikre most sorban reagálnék is :)

1. A bemelegítést nem hagytam el, itthon csináltam valamennyit + lóbalzsam térdre + bokára, aztán biciklivel fel a pályára. Bemelegítés nélkül nem akartam nekiállni természetesen, ismerve a rossz ízületeimet.

2-3. 4 km volt a max eddig, de JELENTEM, ABBAHAGYTAM A FUTÁST. Beláttam, hogy nem az én sportom, többet ártott, mint használt, meg is sínylette a derekam és a térdeim. Lábállás diagnosztikán voltam kb. 10 éve, akkor azt mondták, hogy a jobb lábamat terhelem sokkal jobban.

4. Nem olyan jellegű fájdalom (egyébként egyszer valószínűleg volt), hanem olyan, mint az első futás utáni izomláz, a sípcsont melletti izom fáj, nyúlik.

5. Nem futottam eleve gyorsan, volt, hogy 4 kör is ment egyben (220 m-es a pálya). 1 kényelmesen, 2 már annyira nem, de mikor hogy.

6. Annyi időm nyilván nincs, így is korán keltem, 4:45-kor, 5:15-kor már a pályán voltam. Pár db zabkeksz megoldotta a dolgot mindig, bár mindig volt egy holtpont, amin át kellett billennem, addig volt rajtam egyfajta rosszullét. Ez gondolom betudható a hipoglikémiámnak.

borix
Az étkezést is megreformáltam, mert bizonyos ételektől rosszul voltam már, de már így is alig van olyan étel, amit megehetek. Ettől lejjebb nem tudom adni.

Alg
Erre a válaszom az előző lenne :)

inf3rno
Van pulzusmérőm, csak nem vittem, mert úgy voltam vele, hogy még nagyon kezdő vagyok, így hanyagoltam. Most meg már úgysincs jelentősége.

peterkeT
2. Kényelmes volt a cipő, csak gondolom az árral nő a "megbízhatóság" is, emiatt gondoltam, hogy a 11e Ft-os cipő "gagyi" lehet.

6. Futás előtt néhány zabkeksz, utána fehérje shake :)

Nem csak futottam volna, vagyis eddig nem is futottam, hanem különbözőféleképpen edzettem, stepper, bicikli (kardio vagy intervall), torna lábsúllyal v anélkül. Ezeket 15 hónapja csinálom, az étkezést visszavettem, mégis csupán az első 2 hónapban tudtam fogyni 6 kilót, azóta pedig egy grammot sem. Tudom én, hogy változott a testem, izmosabb is lett valószínűleg, csak kizártnak tartom, hogy 4-5 kg izmot felszedtem volna, azért vagyok még mindig annyi kg. Nem szoktak annyi kilónak nézni, amennyi vagyok (talán mert eloszlik rajtam egységesen a fölösleg), de én látom, hogy van még miből fogyni.

Tisztában vagyok azzal is, hogy a hipoglikémia, a hashimoto, a hypothireosis és társai gátolnak, de miért van az, hogy az elején szépen lementek a kilók, mostanra pedig teljesen megállt a fogyás, bármit csinálok? Megyek majd vérvételre is, mert szerintem nagyon nincs rendben valami, de más okot is keresek, mert nem adom fel akkor sem! Nálam nagy szó, hogy 15 hónapja rendszeresen sportolok :)

Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett ez a hsz, annak ellenére, hogy már nincs is létjogosultsága :U

Még egyszer köszönöm, hogy segíteni próbáltatok! Mindenkinek további szép napot kívánok! :R

(#26013) parandroid válasza inf3rno (#26011) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ennél azért összetettebb. Idén kétszer-háromszor futottunk már bele, először a félmaratonon. Nem volt extrém meleg, de tűzött a nap. Két körre volt osztva a verseny, az első 10km-t 1:03-mal zártuk, ami teljesen optimálisnak tűnt, és nagyon úgy tűnt, hog menni is fog, semmi gond nem volt. A 11. km körül jött a rosszullét, konkrétan bele kellett sétálni, de még a megállás is felmerült. Szerencsére a frissítőpontok ellenére vittem magammal saját vizet is, illetve zselé is volt nálam, utóbbiból kapott egyet, illetve ivott, meg megmosta magát, de több, mint egy km lett, mire újra futni tudtunk, de a tempó már köszönőviszonyban sem volt a korábbival. 2-3 km-rel később odaadtam neki még egy zselét is, illetve közben volt egy frissítőpont, ott kapott hideg vizet is, talán az is segített. 2:18 lett a vége, ami első hivatalos félmaratonnak, kb egy éves futókarrierrel nem rossz, de előtte 3 héttel próbaképpen már mentünk egy laza félmaratont, az 2:21 lett, de talán nem is volt 150 fölött a pulzusa egyszer sem. Akkor direkt csak minimálisát frissítettünk, kétszer ittunk menet közben, de nagyon keveset, a nálunk tartott zseléket is a 21,1. km-nél toltuk csak direkt be, illetve akkor ittuk meg a vizeinket is (onnét még egy szűk km séta volt hazáig).

A másik eset egy hosszabb edzésen jött elő, gondoltam beleteszünk pár 6:00 alatti km-t, (3 km 6:45 körüli bemelegítés, utána felváltva 5:40-es, és 6:40-es km-ek voltak a terv, ebből 4, ha nagyon jól megy, akkor 5. Korábbi edzések alapján elvileg mennie kellett volna az ötnek is... A negyedik gyors már igen nyögvenyelős lett neki, meg is bosszulta magát, jött megint a séta. Meleg is volt, nap is tűzött, ezúttal víz sem volt nálunk...

Ez volt talán kedden, vasárnap közös futás volt a csapattal, már azon csodálkoztam, hogy bevállalta a 14 km-t, az első 7 km-en én vittem a csoportot, próbáltunk 6-os tempóra beállni, a fordulónál látszott, hogy nem fog ez mindenkinek menni, olyan 6:05-6:10 körül lehetett az átlagunk addigra. A csapatból a lányok mondták, hogy ők belesétálnak, két fiú ment volna tovább ugyanezzel a tempóval, én elköszöntem, és elmentem, mert kicsit gyorsultam volna még, páromtól úgy köszöntem el, hogy maradjon a csajokkal, de ő azt mondta, megpróbálja a fiúk tempóját tartani. Jó, hát 6:00 körül elvileg nagy gond nem lehet. Amikor én gyorsultam egy fél percet, majd 2-3 km múlva hátranéztem, és még mindig csak egy olyan 150-200 m-rel voltak lemaradva, az már gyanús volt, végül utánam 3 perccel értek be, nekem 1:21, nekik 1:24 lett a 14 km, tehát a végén bőven 6 alatt volt az összes km-ük, hogy kihozzák a 6:00-s átlagot az egészre... Elfáradt, de semmi gondja nem volt. Aznap borús idő volt, az elején szemetelt is az eső, a nap végig ki sem sütött.

Harmadik eset egy 10 km-es verseny volt, az talán a rövidebb táv, és a részben erdőben futó pálya miatt nem volt olyan súlyos, de jó egy perccel lassabbat ment a saját legjobb idejénél, és borzasztóan ki is készült a végére (szemben a hideg-esős, legjobb idős 10 km-es futással, amit sikerült szépen beosztani).

Szóval úgy néz ki, hogy a tűző napsütés és a fizikai terhelés egyszerre nem megy neki. Egyelőre más ötletem nem nagyon van, mint hogy igyekszünk az edzéseket ennek megfelelően igazítani (ha elkerülni nem tudjuk, akkor aznap rövidebbet megyünk), illetve nyárra nm tervezek neki komolyabb versenyt...

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#26014) Alg válasza borix (#26009) üzenetére


Alg
veterán

Lubics Szilvi nem szarozott, bevitte a futópadot a szaunába ;] Badwater-e készül.

Nekem meg ma 20km terepen, jó idő volt ;] az utolsó kettőt inkább lesétáltam a hűvös erdőben, hogy megszáradjak kicsit és ne úgy szálljak fel a buszra mint aki most jött a zuhany alól (csak sokkal büdösebben :P ) - borzasztó fülledt a panorámakör egyik fele, a másikon meg árnyék nincs...

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#26015) borix válasza Alg (#26014) üzenetére


borix
őstag

Hallottam rólla bár így is kemény lesz neki
50-55 fok melegben az aszfalt 80 fok fölötti.Óránként legalább 3L vízfogyasztás kell.Egy ilyen versenyen biztos kimos az ember magából mindent.

Jó lenne neked egy futó hátizsák amibe lehet pakolni pl váltó póló mini dezodor stb futás után közkutnál fürödni busz előtt. ;]

[ Szerkesztve ]

(#26016) Alg válasza borix (#26015) üzenetére


Alg
veterán

Van, de minek cipeljem magammal azt a sok cuccot ha nem muszáj? :P

Azért jó teljesítménytúrára menni, ott van csomagmegőrzés általában.

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#26017) bandus


bandus
veterán

Most, hogy onkenteskedtem az uth-n kicsit megfertoztek ezek a terep ultrak. Azon gondolkozom van-e ertelme a jelenlegi edzettsegi allapotomban nekivagni egy verkornek pl. Ugy, hogy felmaratonnal tobbet meg nem futottam. Egy kenyelmes tempoban le tudnam-e kocogni azt a majdnem 80 kilit? :) persze lehet holnapra mar el is engedem ezt a dolgot, de ma meg erdekel :)

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26018) borix válasza bandus (#26017) üzenetére


borix
őstag

Valószínű,hogy legyalogolnod is nehéz lenne.

(#26019) t1 válasza bandus (#26017) üzenetére


t1
addikt

Biztos, hogy nem sikerülne.
Jó hogy elkapott a láz, de hidd el szépen meg kell mászni a szamár létrát fm-maraton ezek sokszor, nem meghalva és jöhetnek akkor az ultratávok. Őszinte leszek még én sem mernék neki menni, pedig esélyes h sikerülne, ezekre minden szempontból jól fel kell készülni.

(#26020) bandus válasza t1 (#26019) üzenetére


bandus
veterán

Koszi sracok, ezt igy gyorsan el is engedtem :))

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26021) concret_hp válasza bandus (#26017) üzenetére


concret_hp
addikt

hallod egy fm-ről egy maraton is tök nagy ugrás, nemhogy terepen egy ~1,8 maraton :DDD

tegnap velencén a szokásos 30pár fokban sikerült 50:19-re futnom a 10km-t a hivatalos időmérés szerint triatlon végén :))) (én órámon csak valami 9.7 lett), és ez lett az első olyan nagyobb létszámú verseny, ahol előre jöttem a futáson (1 egész helyet :D)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#26022) inf3rno válasza parandroid (#26013) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ha van rá pénzetek, és aggaszt a dolog, akkor érdemes lehet nézetni neki egy terheléses EKG-t biztos ami biztos alapon, de lehet, hogy csak annyiról van szó, hogy még nem alapozott eleget, vagy érzékenyebb az átlagnál a melegre. Nálunk is van a családban, aki a mostani hőséget elég szarul viselte.

Buliban hasznos! =]

(#26023) inf3rno válasza bandus (#26017) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem fog az menni, 30 körül van egy betonfal, ott véreznél el. ;]

Buliban hasznos! =]

(#26024) inf3rno válasza concret_hp (#26021) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Gratula! Csak így tovább! :C

Buliban hasznos! =]

(#26025) bandus válasza concret_hp (#26021) üzenetére


bandus
veterán

Igen, elborult otlet volt :) neked viszont nagy gratula, lehet, hogy frissen sem futnek ilyen 10k-t :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26026) t1 válasza inf3rno (#26023) üzenetére


t1
addikt

Azért szerintem tovább jutna annál, de 77km biztos nem menne.
Amúgy Bandus próbálkozz abból semmi rossz nem sült ki, mi volt eddig a leghosszabb távod ?

(#26027) Vertigo18 válasza parandroid (#26013) üzenetére


Vertigo18
addikt

Esetleg más tényezőt nem néztetek? Kaja? Fáradtság?

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#26028) inf3rno válasza t1 (#26026) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lehet. Én mondjuk 21k terep után is elég csúnyán néztem ki. Szerintem ott csesztem szét a lábam és az UB-n csak valami utóhatása jött ki. Ma megyek érsebészhez délután, kíváncsi vagyok mit mond. Remélem csak annyit, hogy pihentessem, aztán helyrejön magától.

Buliban hasznos! =]

(#26029) inf3rno válasza Vertigo18 (#26027) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az ilyesmihez excel táblát kéne vezetned minden napodról, hogy kiderüljön, meg persze kell variancia analízis ha már összegyűlt néhány hónap adat. Ritka, amikor csak úgy feltűnik a minta enélkül, főleg ha ránézésre véletlenszerű az egész. Én próbáltam annak idején naplózni, de egy hétnél nem igazán jutottam tovább. Persze lehet csak én vagyok extrém eset, és más könnyebben jegyez fel minden jelentéktelen dolgot a napjáról.

Buliban hasznos! =]

(#26030) t1 válasza inf3rno (#26028) üzenetére


t1
addikt

Azért a terep - aszfalt nagyon nagyon más összese lehet hasonítani illetve másról is szól ha nem futottál előtte terepen nem csodálkozom, 2-300m szint is tud ott komolyabb gondokat okozni, de ez ilyen sokat kell ott futni, egóból visszavenni és nincs baj.

(#26031) Vertigo18 válasza inf3rno (#26029) üzenetére


Vertigo18
addikt

Nekem ebből a szempontból egyszerűbb volt. Kétszer fordult elő, hogy bekajáltam futás előtt pár órával. Mind a kétszer belehaltam a futásba. Ráadásul mind a kettő erősen fáradtan, délután volt. Nem volt kétséges, hogy ezek miatt történt, excel tábla sem kellett... :N

Ezért kérdeztem, hogy más nem lehetett-e náluk.

Timcica meg egy őrült-Ufo! :D "Nyakörv" a tanítványra, elektromos kisülésekkel? :Y Hát biciklivel sem tudnék 10méteren belül maradni!!! :N

[ Szerkesztve ]

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#26032) tomcica válasza Vertigo18 (#26031) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Jol van no,nem ugy van ez azert,itt azokra gondoltam akik tudjak azt a tempot amit futni kell,csak epp olyan napjuk van,hogy keves a motviacio ;]
Volt par ilyen paciens a klubban a tinik kozott foleg :K Isten adta tehetseg,balkan etiop,porget nekem 28as 200-at,60-as 400-at edzesen (13-14 evesen) ,aztan lejon masik nap nyeglik,puhul,tunyul 35-34-es 200-on nyafog,aztan amikor elfogy az ember turelme es odaszol neki rendesen,akkor csak tud porgetni amikor kell....na ilyen esetekre lenne jo,hogy ne kelljen a szadat rongyosra jaratni :DDD

Regen nalunk az volt,hogy bicajjal jott a Karcsi bacsi velunk es volt nala egy palca :K Elotte a birkozoknal meg Nikola bacsi fegyelmezte az ilyen eseteket a futyulot tarto damilszeru zsinorral (az csikot hagyott par napig...volt 1 csik tizedes,2 csik szazados,3 csik ezredes,mindig ezzel vicceltunk az edzotaborban,persze aki kapta epp annak nem volt vicces....egyik laba nem hajlott az oregnek es ugy volt tobbszoros orszagos bajnok)

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#26033) tomcica válasza tomcica (#26032) üzenetére


tomcica
Topikgazda

(amikor meg otthon a szulo megtudta,hogy az edzotol kaptal fegyelmezest,akkor kaptal apadtol plusszba egy-ket pofont melle,nem volt ebbol cirkusz,tudtak hogy megerdemelted es kesz )

[ Szerkesztve ]

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#26034) Vertigo18 válasza tomcica (#26033) üzenetére


Vertigo18
addikt

Milyen érdekes, anno 10-14 évesen nekem is Karcsi-bácsi volt az edzőm, Ő is szerette a biciklizést mögöttünk, Mecsekre fel, Mecsekről le... A rosseb megette, de irigyeltem azért, mert Ő biciklin megy! :)

És igen, anno, ha kaptam a suliban "bármit" (értsd: körmöst, kulcscsomót a pofámba, madzaggal a hátamra... stb), akkor el se mertem itthon mondani, nehogy apámtól megkapjam a "második felvonást". Ma meg mi van? Gyerekre csúnyán néz a tanár, már megy is be a szülő a suliba (egy "bizonyos rassznál meg az egész "klán", hogy rendet tegyenek")... :(

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#26035) parandroid válasza Vertigo18 (#26027) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Nem találtam összefüggést a melegen, és a fokozott terhelésen kívül. Ez a kettő persze elég is lehet...

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#26036) Alg válasza bandus (#26025) üzenetére


Alg
veterán

Sopronba gyere inkább baszod, az csak 26k, kezdésnek jó lesz :P

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#26037) kk831228 válasza tomcica (#26033) üzenetére


kk831228
addikt

Mocsok egy világ lett... :( Anyukám tanitònő... Mondjuk ő nem foglalkozik a hülyèkkel de akik mèg engem is tanìtottak, idősebbek szerintem ezt nem tudják elfogadni, hogy mivè lett ez az egèsz... :(

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#26038) bandus válasza t1 (#26026) üzenetére


bandus
veterán

kb 26 km az ub-n két részletben :D amúgy a vtm félmaraton. azon gondolkozom, hogy megnézem esetleg szakaszonként a vérkört, még valószínűleg az is egy nagy kihívás lesz. plusz szemezek a börzsöny trail-lel is, ahol kicsit meghízott az m táv és 24 km már.

Alg: neeem, erre nem veszel rá :D :D

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26039) t1 válasza bandus (#26038) üzenetére


t1
addikt

Futottál már több fm-t is nem? Simán menne 30km+ csak a tempódból vegyél vissza 20%-ot legalább fuss lazán és meg lesz, szerintem többet is bírsz, gyere Börzsönybe akkor és ott az L-re neveztem de az M is biztos finom lesz.

(#26040) Chuck Norris válasza bandus (#26020) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Szerintem ne engedd el hanem csináld meg gyalogosban, legalább addig is jó levegőn vagy :)
Most már, hogy bejött a meleg nehezebb végigmenni; Gánttól van egy 25Km-es szakasz ahol nincs vízvételi lehetőség, legalább 2l-t kell vinni, hogy kitartson a célig.

(#26041) Aristeus


Aristeus
tag

Ha már nemrég szóba jöttek a résztávok, kérdeznék én is azzal kapcsolatban:
Ma volt 8x400m (R200)-as edzésem.
105mp-re kellett futnom a 400-akat, amit sikerült is abszolválni, sőt az elejét sikerült túl erősre is venni. (92,97,95,96,101,102,102,103)
Viszont nagyon ingadozott a 400-on belüli sebességem, általában az első 200m gyorsabb volt, míg a második 200-ban küzdöttem, hogy meglegyen az idő. Az edzés második felében már próbáltam tudatosan lassabban kezdeni, de akkor meg úgy éreztem, hogy nem lesz meg a célidő, így végül gyorsítani kellett (már amikor sikerült).

A kérdés: Lehet valahogy ezt gyakorolni, hogy egyenletes legyen a tempó ilyen rövid távon is? Vagy csak sokat kell résztávozni és kialakul magától?

Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

(#26042) bandus válasza t1 (#26039) üzenetére


bandus
veterán

Borzsonybe megyek az alap :) lehet ramegyek meg az L-re is :D de azert az kevesbe eselyes.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26043) t1 válasza bandus (#26042) üzenetére


t1
addikt

Menj rá :K

(#26044) tomcica válasza Aristeus (#26041) üzenetére


tomcica
Topikgazda

Vannak akik alapbol jo tempoerzekkel vannak megaldva,masoknak gyakorolni kell,ahogy rutinossa valsz jobban ki fognak simulni :K

There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."

(#26045) inf3rno válasza t1 (#26030) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azt aláírom, hogy a terep keményebb, mint az aszfalt, próbáltam tartani az aszfaltos tempót egy darabig, de fél-egy perccel gyengébbet tudtam csak menni, mint aszfalton úgy, hogy tényleg odatettem magam. Igazából nem ez volt a fő gond, mert lefutottam volna, aztán konstatálom, hogy hű bazzeg ez más, mint az aszfalt. A para az volt, hogy szerintem már előtte is volt valami a jobb lábammal, aztán ott teljesedhetett ki. Már az elejétől minden lépés fájt, harmad távnál meg mintha megszűnt volna a jobb lábfejem keringése, elkezdett zsibbadni az oxigén hiánytól, meg olyan érzés volt, mintha vizes cipőben futnék. Gondolom az volt az előjele ennek a mostani Ultrabalatonos dolognak, ahol meg egy szimpla hegymenet után, amilyet már százszor futottam gond nélkül, egyszer csak a másik lábamhoz képest háromszorosára duzzadtak a jobb lábfejemen az erek ilyen csípő, feszítő fájdalommal társulva. Tulképp az érsebész részben megmagyarázta, hogy az a bajom, hogy örököltem apámtól a billentyű hibára való hajlamot, plusz az ülő életmód az rendesen előhozza az ilyesmit, de arra nem kaptam választ, hogy miért alakult ez ki csak így hirtelen. Inkább úgy tűnt, mintha el se hinné a sztorit. Gondolom a többség már idős, aki hozzá jár, és ahhoz van szokva, hogy nekik évek alatt alakul ki a visszér a lábukon, nem csak úgy egyik napról a másikra. Azért kaptam hasznos infot is, pl hogy a diozmint az előírthoz képest 4x-es dózisban érdemes szedni és 1-2 hét után már érezni, hogy hat e. Aztán ha nem hat, akkor nyugodtan ki lehet dobni a maradékot, mert nem mindenkinek használ. Ez az info önmagában végülis megérte a 10k-t, amit fizettem fél óráért. A maradék az ultrahangos vizsgálaton kívül csak ilyen sablon szöveg, hogy fel kell polcolni, napi 3L-t inni kortyolgatva meg hogy kompressziós harisnya kell, meg ilyesmik. Szóval nem igazán kaptam választ arra, hogy ez most mennyire normális, hogy ilyen gyorsan kialakult, mitől lett így hirtelen, el fog e múlni, stb. de lehet, hogy erre nem igazán van válasza senkinek, aztán majd csak idővel derül ki. Lehet én vártam túl sokat ettől a kivizsgálástól. Valamennyire optimista vagyok, mert így 2 hét után már nem fáj az erek környéke, inkább csak feszít, szóval mintha javulna, meg kiderült az is, hogy nincs trombózisom és nem kell lemondanom a futásról. Azt hiszem az lesz, hogy szedem a gyógyszert, meg igyekszem betartani a többi dolgot, és mellette csinálok napi 2x5k kocogást, esetleg 10k tekerést reggel és este, amikor hűvös van, és a meleg nem terheli annyira. Néha majd beteszek hosszabb alapozós távokat is, aztán majd meglátjuk hosszú távon, hogy használ e a terápia. Az a néhány nagyobb tágulat, ami most kialakult, szerintem már nem múlik el, de talán a kisebbek visszahúzódnak, és jobb lesz valamivel. Na ennyit a nyűgjeimről, kicsit szomorú vagyok, hogy nem kaptam mindenre választ, de legalább örülés van, mert újra futhatok! :))

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#26046) inf3rno válasza tomcica (#26032) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ezek jó sztorik. :C

Buliban hasznos! =]

(#26047) inf3rno válasza kk831228 (#26037) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát ez a nyugati "kultúra", nem értik ők a magyar virtust. Én őszintén remélem, hogy széthullik ez az egész EU-nak nevezett szemétdomb, aztán nem fogunk tovább menni abba az irányba, ahova ők. De ez is off topic itt.

Buliban hasznos! =]

(#26048) inf3rno válasza bandus (#26038) üzenetére


inf3rno
nagyúr

26k simán lefutható, ha már szoktad a félmaratont. Kicsit jobban elfáradsz a végére. Szerintem simán told le Sopront, legalább futhatsz Alg-al, gogogo! :K A Börzsönytől én is félek mióta a "Dögölj meg Börzsöny!"-ről olvastam. :D

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#26049) Upo válasza inf3rno (#26045) üzenetére


Upo
addikt

Csoda hogy nem akarta műteni. Ezek a sebészek pedig keményen fixáltak. Olyant is műteni akarnak ami 1 óra hidegvizes borogatástól elmúlik... :D

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#26050) inf3rno válasza Aristeus (#26041) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mekkora eltérésekről beszélünk pace-ben? Olyan 15 másodpercet már illik észrevenni szerintem. Gondolom attól függ, hogy mi az a tempó, amit már ismersz és sokat futottál rajta, meg mi az, amin csak nagyon ritkán futsz. Szerintem 5-10 ilyen edzés után be fog állni, hogy mi a 400-as tempód. Ha esetleg tud olyat az órád, talán be lehet állítani, hogy csipogjon, ha kiesel a sebesség tartományból.

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.