Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
INTELligent
senior tag
válasz
Never79
üzenetére
Never79: nagyon koszi. Alapbol en is ugy frissitettem volna, ahogy Te. Csak mivel nem tudtam, hogy mikor jon az emelkedo, igy fejben egyszerubb volt - azt helyben tul nagy kognitiv load-nak ereztem, hogy "aaa, emelkedo jon, akkor kesszuljunki fel fejben, plusz meg frissitsunk is". Mivel rovid volt a verseny, igy valszeg nem volt kritikus.
rszmark: nem semmi vagy, ilyen korulmeneyek kozott igy helyt allni. Mentalisan brutal jol felkeszitenek teged
Zsolt: köszönöm
ígyvanferi: grat az UB-hez
Péter: köszönöm es grat az UB-hez!jimpo:
szuszinho: Garmin HRMPro Plus-om es H10-em is van, mindketto jol mukodik futas es bringa kozben is. Szoval en nem birok rajonni, hogy mi lehet a gond
. A H10 pantja amugy klasszisokkal jobb (vannak rajta kis szilikon pottyok, ami miatt nem igazan tud mozogni). -
válasz
szuszinho
üzenetére
Szinte biztos, hogy pánt. Próbáld meg nagyon alaposan kimosni, bár lehet, hogy letérdeltek már annyira az elektródák, hogy az kuka. Ha garanciális még, cserélik, de a pántra csak egy év van (az érzékelőre kettő).
Talán futásnál jobban izzadsz, mint bringázásnál. Több izzadság = több só. Nekem akkor szokott elkezdeni rosszul mérni a H10, mikor túlságosan sok izzadságül meg a pánt alatt. Tipikusan megterhelőbb/gyorsabb futásoknál, tempóedzéseknél. Olyankor lassabb szakaszon igyekszem alatta megtörölni a mellkasom a pólómmal - néha jobb lesz, néha nem.
Ha egy alapos mosás után sikerülne életet lehelni bele, szokj rá, hogy minden futás után meleg-szappanos vízzel elöblögeted. Azzal sem fogja sokáig húzni amúgy, sajnos a H10 pántja fogyóeszköz, de nem mindegy, mikor adja meg magát. Az én első szíjamat három hónap elteltével kellett cserélni, úgy, hogy nagy átlagban hetente egyszer használtam.
Lehet még elemprobléma is, ott szokott hasonlókat produkálni, de azt elvetném, mert akkor bringázásnál is jelentkezne a dolog.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
szuszinho
üzenetére
Én viszont ma nem futok .... nem érzem a késztetést.
....talán délután majd egy lassú és rövid kocogás lesz. Core edzés viszont lesz...plank,stb...az fontos minden nap 
A 'test terhelés' jelenleg a zöld sáv közepén van (1.2 értéken).
Megfogadtam, hogy a zöld sávon belül maradok.....akkor kisebb az esély a túledzésre/sérülésre. -
xy.zsolt
őstag
válasz
xy.zsolt
üzenetére
Ha a futó garminon be van kapcsolva a bt akkor próbáld meg kikapcsolva.....nézd meg működik-e/kapcsolódik-e így is a hr szenzor.
pl az én garminom eleinte a mérések indításánál ritkán interferenciát dobott (pillanatra túlzottan felszökő értéket) és ez segített......azóta nem volt soha semmilyen gondom......szóval az órán nincs bekapcsolva (nem zöld) a kis telefonkagyló ikon.
-
xy.zsolt
őstag
WU, kis pihenő, 7x300/300.....szerintem a mi szintünkön vállalható ez a pontosság. Nincs nedvesítés, nem korrodál, olcsó, stb. Coospo HW9

A HR amúgy gatya 3:20as gyorstempó és 6:30as lassú esetén
....de ez most lényegtelen a változások precizitásának megítélésében intervalnál. -
Peetta14
tag
Rég jártam itt....
Nagyon adom, Alg! Ahogy elnéztem a bringával azokat kísérik, akiknek kétséges, hogy a szakaszt (3-5km) le tudják nyomni. De a pénz ebben van, elnézve a social postokat. Lefutottam az Ultrabalatont (aka 2 részletben letoltam 10km-t @7:00-ban).
Fika ide meg oda, nekem az idén 7 fős csapatommal még mindig megvan a vibe. Nagy kaland, és ha nem is szakadunk bele, akkor is bele teszi mindenki a magáét.
Idén majdnem utolsóként indultunk szombat este 10 órakor, így első futásnak hajnal 1.45kor egy redbullal előfrissítve nekivágtam a Varga pincészettől Gyenesdiásig. 29km, 230m szint, 4.45avg, 2h18min. 5re ágyba kerültem, luxusként aludtam 2,5 órát, friss rántotta, virsli reggelire, majd irány a csapat másik fele után, mert akik éjjel nem futottak, azoké a reggel. Volt még egy 10km, meg az utsó, befutó szakasz, így csak meglett a maratoni táv, nagyjából 4:46avg-vel.
Voltám pár hete a szobi maratonon, sajnos a formaidőzítés nem sikerült. Nagyon jó alapozás, majd taper után végig magas pulzussal mentem, így nem lett pb, 3:18-al toltam be a biciklit. Azóta kertásás, 6m3 föld konténerbe talicskázása ment 1 hétig, így nem élesítettem a fegyvert nagyon. 2 hét múlvára van egy szegedi maraton nevezésem, nem tudom még, hogy elmegyek-e alibizni, mert jobb eredményem nem lesz most. -
jimpo
senior tag
Én is gratulálok mindenkinek.

A mai edzés...
Napsütötte ~22 Celsiusfok, alig bejáratós ~600 kilométert futott Kinvara 12
4x6 perc küszöböt javasolt a Garmin, 2 perc köztes laza.
Az időre is való tekintettel, gyakorlatilag pulzus alapján felette. Félmaratonos Power és tempó körül.
Nem nagyon lötyögtem közben, annyi hogy a második után megálltam italozni pluszba.
Súlyosra sikerült, pedig még benne vagyok a BMI Normál tartományába kivonva (-800g) a cipőt és a telefont, apróságokat a cipőn.

Most már tényleg illő lesz előszedni az "új" Kinvara 12 és Rebel V2 párost, az időjárás kezd alakulni hozzájuk. Plusz nincs más...

Télen, nyáron mellkaspánt.
Nyár végére nélküle van egy kis versenycsík.... 
Plusz van egy számomra hasznos funkciója, nyáron különösen 1 liter folyadékkal indulok futni.
Odafele kezekben fél-fél liter, amiből az egyik feles kettő flakonban van. Hazafele meg csak így, kicsit hülyén néz ki. De KIT ÉRDEKEL?!
Táskázni nem szoktam, a depóig ~2km simán kibírom.
Ha már úgy sem kondizom jó ideje...A pulzuspánt érzékelős részét csak simán nyálazni szoktam start előtt.
-
vmk
aktív tag
válasz
szuszinho
üzenetére
Nálam nincs semmi trükkje. Nem feszülős a pólóm sem. Nedvesíteni kell és gyakorlatilag annyi. Elmondásod alapján a szorosság is jónak tűnik. Patentek tiszták, nem koszos vagy korrodált?
Melyik gyártó/típusról beszélünk?Egyébként akkor pro tipp: vedd fel a bringán és utána menj futni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
szerk:
#118501 HKorn :Azért ott más a mérés módja is, nem csak a késés a különbség, vagy lemaradtam valamiről? -
Gratula az UB-soknak is, Patrik, Márk, Nektek is!

-
ígyvanferi
addikt
válasz
LanyUs
üzenetére
Köszönjük.
Nem álszerénykedtem, vagy ilyesmi, csak tényleg nem gurulhatott el a gyógyszer az első két szakaszon, mert az volt a terv, hogy ez a 3:55-3:50 legyen meg mindegyiknél kb. stabilan. Sikerült szerencsére, aminek kimondottan örülök.A lányoknak meg akkor hamarosan jöhet valami hasonló cucc
(ennél teljesebb képet most nem találtam, de ez feleségem célszerszáma):
-
válasz
tomcica
üzenetére
Szerintem ezen a téren van még a legnagyobb fejlődési potenciál. Az edzésmennyiséget nem lehet a végtelenségig növelni, a cipőtechnológia se változik akkorát (bár ebben nem vagyok biztos), a frissítés viszont óriásit változott. Amikor kezdtem, még a 40–50 gramm volt az irányadó ch bevitel, aztán jött a 60–70, ma pedig már 80 gramm az átlagos ajánlás. Sőt, az elit futók már a 100–120 grammos tartományt feszegetik. Valószínűleg az összetevők arányával játszanak, és ez is egyénenként ki kell tapasztalni.
-
válasz
INTELligent
üzenetére
Gratulálok.
"Az aktív frissítés az emelkedők után jó stratégia volt (a víz talán többet segített, mert kiszáradt a szám)."
Érdekes, én pont ellenkezőleg szoktam kivitelezni ha úgy jön ki a lépés (persze ehhez tényleg ismerni kell mi mikor fog jönni). Inkább domb/emelkedő előtt tolni be valamit, hogy legyen kraft felfelé, s lefelék előtt inkább ha lehet picit hanyagolni, hogy ne rázkódjon a gyomorban a cucc.Gratulálok mindenkinek, aki az UB-n idén futott
. -
LanyUs
őstag
válasz
HKorn
üzenetére
Feleségem Watch adatait néha meglesem, elég pontos az optikai része is ( a km is rendben szokott lenni ). Futópadra visszatérve van rajta tablet tartó, azon szokta a kedvenc zenéit hallgatni közben. Ez hátul van a melléképületben, de szoktam hallani a házban, ahogy néha elengedi a PB 710-est kb. 50% hangerőig
-
LanyUs
őstag
A tempón azért csendesen dolgozok! Csak tudnám már Tom orra alá dörgölni azt a nyamvadt 5k-t. 12,5 kör és nem tudom még megfutni... Hihetetlen...
Múltkor a hátsó hajtás lánc sérülés, most megint felső légúti. Tegnapelőtt 5x200m ( 04:10 tempó ) / 200m és 5x600m ( 03:55 ) / 400m résztávokkal szoktatom a testet a sebességhez. Akkor jó ha nincs jelzés.
Én mindig úgy futok, hogy nulla, azaz tényleg nulla érzetem legyen. Se előtte, se utána, se közben ne nyikorogjon semmi. Ha valahol érzetem van, azonnal változtatok. Kivéve karbonlapos cipő.
Na az jól kitolt velem, mert csak 2-3 nappal edzés után jelentkezett a túlterhelés
A futás nem egyszerű sport. Bringa, spinning, úszás, gyógytorna mind épít, ellenben egy erős tempós futás az tud rombolni nálam. -
LanyUs
őstag
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Kellemesen feszített tempó? Akkor csak a feleségednek jár a hatalmas gratula! Neked csak kicsi
Az íjászatról jut eszembe, a lányok most ismerkednek az első készlettel [link] , teraszon szoktunk lövöldözni ( kivéve, amikor a vendégek kezéből akarják kilőni a poharat )
Alg: tudd, hogy nem vagy egyedül, engem is szoktak zavarni a hasonló figyelmetlenségek
-
jjeahh
nagyúr
válasz
szuszinho
üzenetére
Gondolom bringán szűk mez van rajtad, futás közben meg bezavar neki a bővebb szabású póló. Nem biztos megoldja, de pár tipp: használat előtt az érzékelőjét tartsd csap alá, legyen vizes. Próbáld meg picivel szorosabban használni és ha úgy sem jó, fokozatosan állítsd még szűkebbre, egészen addig, amíg még kényelmes. Minél jobban rádcuppan, annál kevesebb a fals adat. Próbáld ki többféle pólóval.
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni, hogy ti hogy használjátok a mellkaspántot, hogy normálisan mutassa az óra az értékeket? Bármit próbáltam eddig, össze-vissza mutatja a pulzusom, így használhatatlan.
Bringán simán felveszem, és hibátlan.Köszi!
-
ígyvanferi
addikt
A maraton WR mellett azért említsük meg az új UB pályacsúcsot is. Bódis Tamás 15:44:45-tel állította be. Majdnem 45 percet(!) faragott Mihalik Norbert '23-as idején.
Egy kis személyes:
Feleségemre nagyon büszke vagyok, aki idén már 14,2 km-t vállalt, 3 részletben. Nem fut rendszeresen, az íjászat a sportja, ilyenkor kezd el készülni egy-két hónappal előtte. Most annyira komolyan vette, hogy kicsit túl is terhelte magát, a sípcsontja rendetlenkedett, úgyhogy az utolsó két hétben már nem is tudott futni. De így is meglett a legjobb 5 km-e a második szakaszon Boglárról Lellére. A befutó is az övé volt, de ott már kérte, hogy menjek vele, egyedül lehet nem bírná már fejben. Bele-bele sétáltunk, de megcsinálta, és a végén az emelkedős befutót szépen megfutotta így is. Már a június eleji helyi versenyt nézegeti, hogy milyen távra nevezzen. Valószínűleg a 7 km lesz (lenne 3,5 is, de azért az csak kevéske, a következő a 10,5 lenne, de az meg nagy ugrás, a pálya ismeretében pláne.
Nekem idén összesen 19 km jutott (mérve 18,8), az is négyfelé osztva, úgyhogy lepörgettem kellemesen feszített tempóval, ügyelve azért, hogy a 4. is kb. ugyanúgy végigmenjen. 3:53 lett így az átlag az egészre. Jól éreztem magam mindegyiknél, végig stabil volt mindegyik szakasz. Az utóbbi pár hetet ennek szenteltem, amióta megvolt a beosztásunk. Ha jóval többet, vagy hosszabb szakaszokat kellett volna egyben futnom, máshogy készülök, máshogy választok tempót. Jó volt ez most így változatosságnak.
A cipőkről, hátha valakit érdekel: a Vaporfly 4 nem volt jó választás a sz.r huplis bicikliúton Berény és Máriafürdő között, éreztem az instabilitását. De igazából ide lehet nem is lenne jó opció a versenycipőkből. Streakfly 2 aszfalton is durva, nemcsak rekortánon, újra és újra lenyűgöz. Abban 3,2 km-t pörgettem le (a leggyorsabb is ez volt 3:42-vel). Tartottam kicsit tőle, de szerencsére a Fonyód - Fonyódliget szakasz egész vállalható felületen megy, nem volt para ebben a cipőben. Az On Cloudboom Strike fűzőjénél nagyobb hulladékot nehezen lehetne elképzelni, a dupla csomó is kibomlott, köthettem újra (3 csomóra), ami elvett kb. 50 mp-et, pedig az is elég jó átlaggal ment volna. Amúgy a cipő az zseniális, fontolgatom a júniusi versenyre ezt vinni. A 4. felvonás a Takumi Sen 11-ben ment, ami stabil választás rövidebb távokra, ahogy ennél a ~6 km-nél is jól szuperált egész a végéig. Az a jó benne, hogy ha esik szét kicsit a mozgásod, az sem baj, nem bünteti a slampos mozgást. Ez érdekes tapasztalás volt egyébként, mert a keskeny kialakítása miatt nem ezt várná alapból az ember.
Mi megyünk jövőre is, ha a nevezés sikerült, az biztos. -
Alg
veterán
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Lehet ez csak egyéni probléma nálam, mostanában hozzászoktam hogy olyan rendezvényekre járok ahol inkább tapasztaltabb, hasonló értékrendű emberek indulnak akik odafigyelnek egymásra, és most ez a két, közel sem tökéletesen szervezett tömegrendezvény (VCM+UB) kicsit túl sok volt...
Csak pár példa, lehet ezek csak engem zavaró apróságok, de összeadódik:
- futó mellett teker, beszélgetve, zenével, alig veszi észre magát, mikor (nem első) rászólásra mégis, akkor fogalma sincs hova meneküljön (olyat is láttam hogy az érkező futó inkább a füvön megelőzte)
- váltóponton megáll az út közepén, majdnem leesik a bringáról (a tipik "nem ér le a lábam" leszállás), vagy ott várja a futóját, nem lehet elférni
- frissítőt befoglalja, tölti a két másfél literes palackot, mikor az első után szólok hogy bocsi csak egy pohárral vennék és futnék tovább akkor meg csak furán pislog rám
- apróság, de ott, akkor nagyon kizökkentett: a kevés nyugis, erdős, madárcsicsergős szakaszon bömbölteti valami "rádobtam a macskát a billentyűzetre" nevű "művész" "slágereit"Nem azt mondom hogy mind, vagy akár csak sok ilyen van, de az a pár fogalmatlan nagyon zavaró tud lenni.
Igen, egy jó kísérő nagyon hasznos, a pénteki kis csapatoknál szerintem ok is, de a szombati tömegben, ahol amúgyis rövid szakaszokat futnak az emberek teljesen felesleges és csak növeli az egyébként már a kezelhetőség határán egyensúlyozó tumultust. A bringatúrát se kellene szvsz erőltetni párhuzamosan a futó eseménnyel.
-
ígyvanferi
addikt
Lehet amúgy ésszel is csinálni ezt a bringás kísérést, csak nyilván nem lehet egy ilyen bepipálandó opciót betenni, hogy "a regisztrációmmal elfogadom, hogy nem béna módjára fogok minden második gyorsabb futót feltartani, meg nem borulok be az első árokba, stb..." De azért nem ilyen rossz a helyzet, én ilyesmiket nem tapasztaltam.
Illetve tavaly a csk barátnője jött velünk végig és tök jó volt, mindannyian örültünk neki. Figyelt előre, figyelt hátra, akinek arra volt szüksége, azzal beszélgetett kicsit néha, nálam jelezte az előzési szándékot, amikor utólértünk egy bringás kísérős futót és foglalták az utat, így nem nekem kellett kiabálnom, az útvonalat is követte, akinek közülünk újdonság volt az esemény, annak ez is megnyugtató volt. Szóval jó dolog ez alapvetően. Én nagyon kóválygókkal nem is találkoztam, pedig párat előztem 3:45-3:50-es tempóval. Oké, olyan előfordult, hogy kicsit lassaban reagálta le, miután kiabáltam, hogy balról, emiatt lassítanom kellett, de ez ilyen, emiatt nem érdemes háborogni, mert nehéz ezt belőni (nagyon messziről meg nem tudtam kiabálni, ahhoz azért kevés volt a levegőm). Sokan ilyenkor bíztattak, a kísérő többnyire, de a futó is, hajráztak, ilyesmi. Megköszöntem, hogy félreállt, én is hajráztam, és kész. Nem itt kell megpróbálni pb-t futni. Amúgy meg simán ki lehetett mindenkit kerülni. -
rszmark
csendes tag
Az érettségi beosztásom miatt a Budapesti Diákolimpia helyett sajnos csak a Kerületi Diákolimpiára tudtam menni ma.
Arról elfejeltettek szólni, hogy utolsó pillanatban átrakták a kerületi rekortánpályáról egy rémes állapotban lévő salakpályára, szóval majdnem sikerült lekésnem a versenyt.
Szerencsére nem csak szöges volt nálam, hanem a Streakfly 2 is. Nem csak azért bizonyult ez jó döntésnek, mert nem cserélhető a szöge az enyémnek és tönkretettem volna a pályán, hanem valamiért nem is volt engedélyezett?! egy atlétika versenyen a használata...
Ezen felül a pálya is hosszabb volt valamivel, mert az egyik oldalt az 1-es sávot nagyrészt elfoglalta a focipályát elválasztó mobilkerítés és annak talpazata.Az eredeti terv egyéni csúcs futása lett volna, ami 4:30 alatti időt jelentett volna, de mivel nagyon nem voltak ideálisak a körülmények, ezért idén is a taktikai futás mellett döntöttem. Az első srác meglepően jó iramot ment, az elején el is szakadt talán 5-10 méterrel, én próbáltam a lehető legkevésbé elfutva követni őt. A 4. kör elejére teljesen felzárkóztam, majd kicsivel a célegyenes előtt, amint indította a sprintjét, rákapcsoltam. A srác eléggé elkészülhetett addigra, egy erős, de a maxtól 1-1,5 fokkal lentebbi sprintel is simán nyertem. Az idő 4:51 lett, ami a körülményket és az effortot nézve nem volt rossz.

Sajnos csak a befutóról van videóm [link] , pedig direkt beszereztem egy pici, sapkára rögzíthető kamerát, amivel belsőnézetes videót tudtam volna készíteni, de a suliban hagytam a sapkát.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Gratula meg egyszer
koszi a beszamolot is
Figyelj edzettel becsuletesen,johetnek az eredmenyek. Idovel majd meg kell szokni,hogy te vagy az elmezony(ben) es nem szabad kevesebbel beerni. A jelszo a regi:
-
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Es akkor a kalandos beszamolo (megy a cross-posting a bringas topikba is, probaltam mindenkienk erthetoen irni
) . Ez mar a roviditett verzio
.Életem első MTB versenyén (korábban volt egy MTB-s cross duatlonom) és életem első terepfutó versenyén voltam túl ezen a hétvégén — ráadásul ugyanazon az eseményen. A Schönbuch Trophy egy kétnapos rendezvény Herrenberg mellett (BW, Németország): szombaton bringás versenyek (én az MTB27-en mentem, 26,6 km / 480 m+), vasárnap terepfutás több távon (én a T15-öt választottam, 14,85 km / 300 m+). Van összetett értékelés is, abban csak az MTB27 + T15 játszik.
Eredetileg csütörtökön Rióba kellett volna mennem konferenciára, de a Deutsche Bahn elcsesztette az utat (az összes bufferem elúszott), így otthon ragadtam
. Korábban szomorkodtam, hogy emiatt lemaradok erről a helyi MTB-versenyről, így úgy voltam vele: ha már itt vagyok, behúzom. Biciklizni szeretek, de eddig nem mertem versenyre menni a borulás miatt — annak a downside-ja számomra túl nagy volt. Viszont az MTB ilyen téren jobb opciónak tűnt, mint a hagyományos országúti.Szombat — MTB27 (1:07:11, 39/191 overall, 16. age group)
A setup Rocket Ron elöl, Racing Ralph hátul, TPU belső, 1.9 / 2.0 bar — utólag visszanézve túl nagy volt a nyomás hátul. A kulacs bordó, mert passzolt a bringához :D. A bemelegítés à la Sebi ment (köszi!); nutrition: ~1 órával start előtt egy Nrgy Gel 45 + 65 mg koffein ment be, közvetlen start előtt még egy gél, a kulacsban 60 g iso 750 ml-ben.A mantra a következő volt: copy line choice; don't fall; have fun :). Nagyon meglepődtem, hogy milyen (számomra) technikás terepen tudok biztonsággal átmenni megállás vagy kicsatolás nélkül, amin magamtól tuti csak lassan totyognék — a sebesség elég sokat segített, és az is, hogy követtem az előttem haladókat, de a végén már mindezt magamban csináltam. Többet kellene XC-zni (stickermajom: na majd Quebec-ben ;)).
Tapasztalatok:
A tömegrajtot bringán nem lehet úgy kezelni, mint futóversenyen: korlátok között voltunk, előre furakodni esélytelen volt. Tudom, Sebi mondta… de elfelejtettem. Próbáltam triathlon licenccel a versenyzői rajtsávba beállni; a biztonsági srác jófej volt és utánanézett, de végül nem ment. Hegyre fel mindenkit lehagytam, akit lehetett, lefelén viszont szétszedtek, főleg a mély murvás erdészeti utakon, ahol hátul párszor szitált a kerekem. A skill-hiány és a magas nyomás kombója visszaütött a kanyarokban. Singletrackeken párszor beragadtunk egy gyökkettővel mászós embert követve, mert nem volt hely előzni. A hőterhelés is meglepett: Garmin szerint 20 fok volt és végig erdőben mentünk, a Core szenzorom mégis felment 40 fokig. Délután 3 elektrolit tabletta ment be, és így is húzott a fejem — az erdei árnyék láthatóan relatív fogalom dél körül.Minden tippet szivesen fogadok, hogy min erdemes bringan valtoztatni/gyakorolni
Bringás versenyben az eredményem nem értékelhető, de ami számít: bent voltam a bolyban, nem buktam, jól éreztem magam, és tanultam pár dolgot.
A csavar — szombat este
Megnéztem a tavalyi évek kombi-eredményeit és az idei nevezőket. Aki mind a kettőre nevezett, abból csak 14 ember volt, és közülük csak néhányan voltak komoly futók. Ha a bringás időmet vetítem rá, és értelmesen futok, kb. 3–5. helyre jönnék be összetettben — ez volt a gondolat. Tom-mal konzultálva eldöntöttem: nevezek a T15-re is.A logisztika viszont fájt
. Vasárnap óránként ment a vonat, és pont 8 körül semmi sem volt (ezt persze csak a regisztráció után néztem meg :DDD), úgyhogy a 7:15-össel kellett mennem a 9:30-as startra — 6:20-as ébresztővel, ami alapvetően nem gond, de azért elfáradtam. Az elmúlt napok a kútba esett konferencia miatt stresszesek voltak, alvás kevés, HRV pocsék. Fizikailag pihent voltam, mentálisan inkább tartottam ettől.Vasárnap — T15 (1:06:48, 4. overall, 1. age group)
A frissítés korai müzli + tej otthon, a vonaton ISO szürcsölés. Kb. 1:20-zal start előtt ~150 ml céklalé ment be, kb. 1 órával start előtt egy Nrgy Gel 45 + 130 mg koffein, 1 órán belül 3 db 4Endurance nitrate tabletta. Start előtt direkt nem nyomtam be még egy gélt, mert éreztem, hogy sok kaja van a hasamban.
A cipődilemma SL2 vagy Boston 12 között zajlott. A reggeli kockaköves teszt alapján a Boston 12 visszajelzése is elegendő volt, és vállaltam a rizikót a végén lévő kb. 10°+-os trail-lefelére. Az erdei MTB-s "terepszemle" alapján (száraz murva + tapadós földes single-trail, minimális avar) bíztam benne, hogy elég lesz, és bevált. A bemelegítésre 10 perc fért bele: 5 perc lassú + 3 perc fokozó + 3 stride — nem éreztem, hogy visszaütött volna (már ha a lépcsők tetején lévő kifulladás nem ennek volt köszönhető).Hogy ment:
- Hegyre fel lépcsőn indultunk, fal melletti boltíves kapukon át, jó sok switchbackkel. Itt jött az első közeli baleset is: egy apuka babakocsival áthozta a két 5 év körüli kislányát a szalaggal lezárt pályán, és az első futóba majdnem beleszaladtak
— szerencsére senkinek nem lett baja.
- Egy srác pikk-pakk lehagyott a lépcsőkön, de a végére neki is elfogyott a puskapora. - Az első 3-at hamar elengedtem, mert sub-4-es tempót diktáltak az emelkedős aszfaltos platón a lépcsők után, és tudtam, hogy ezt nem bírom, hiszen a lépcsőzés is VO2max-lihegésig vitt. 4–5. helyen ragadtam be, és innen nem mozdultam ki — kb. 10 km-t úgy futottam, hogy senki nem volt előttem, és csak a "lépcsős fazon" volt mögöttem; visszanéztem rá néha, jó motiváció volt űzött vadnak képzelni magam (főleg az összesített miatt).
- Frissítésnek minden emelkedő után egy korty iso ment a futóövben hordott puha kulacsból, mert nem tudtam, mikor jönnek és meddig tartanak az emelkedők. Pár singletrack gyökeres szakasz elég sok mentális energiát evett, volt olyan, ami gyaloglásig lassított.
- A vége egy kilátótoronyhoz vezető meredek switchback singletrack volt: kemény, mindenkit elküldtem volna a fenébe — egészen pontosan azt kívántam, hogy mindenkit a Robi profilképét alkotó keselyű vigyen el :DDD. Utána egy gyökeres lefelé jött, ahol a vége felé már a singletrack mellett a fűben futottam, nehogy pofára essek. Az utolsó 3 km aszfaltos lejtő volt, ott rákapcsoltam 3:14/km-ig gyorsulva, és kockaköves befutó switchbackekkel zártam.Az eredményhirdetésnél lepődtem meg, hogy az age group-ot megnyertem — tisztára számítottam, hogy valaki, aki nem tekert előző nap, simán megnyeri.
Kombi (2:13:59, 2. overall)A kombit a győztes 2:12:29-cel zárta. 2:17-et vert rám a bringán, én 47 mp-et hoztam vissza futáson, így a végén 1:30-cal előttem maradt. A 15 km nem volt elég ahhoz, hogy egy ilyen kompetens futóval szemben (az ő futása 1:07:35, az enyém 1:06:48) ledolgozzam a bringás hátrányt. Odajött utána gratulálni: "a végén sokszor láttalak, de nem bírtalak behozni". Ha nem szerencsétlenkedek a bringán, akkor simán meglett volna, de nem zavar — ez edző- és fun verseny volt. A 3. helyezett 1:03 körül ment MTB-n és 1:11-gyel zárt futáson, így őt a futáson 25 mp-cel tudtam visszahozni.
Tanulságok
- A tömegrajt biciklin nem ugyanaz a játék, mint futóversenyen — más helyezkedési logika kell. A bringás technika a downhillen és a mély murván sokat számít, és most egyértelműen szembejött, hogy ezzel dolgozni kell.
- A bringán rajta hagyott ass saver a sok egyenetlenség miatt vissza tud hajlani, és olyan hangos tud lenni, hogy emiatt egyszer kb. 10 mp-re meg is álltam

- . A hőterhelés zárt erdei pályán is brutál tud lenni 180 bpm körül, főleg délben — a Core szenzor mindenképp megéri.
- Az aktív frissítés az emelkedők után jó stratégia volt (a víz talán többet segített, mert kiszáradt a szám).
- A jobb térdem ma azért érzi a dolgokat — a lefelékre fel kell készülni, ha lesz több terepfutás.Az age group 1. helyért egy plakett járt, amit zseniális módon ott felejtettem a pakolásnál :DDD.
Konklúzió: életem első MTB és első terepfutó versenye után nem nagyon tudom hova tenni az eredményt. Nem terveztem AG-t nyerni, főleg nem összetett ezüstöt. A terepfutás / XC viszont nagyon bejött — a változatosság és a folyamatos készenlét pont az, ami az aszfaltos versenyeken hiányzik. Lesz folytatás. Május 1-jén jön a következő, egy duatlon; remélem a térd addigra rendben lesz.
Azert utana tegnap este elmentem uszoedzesre, a 3.2k meglepoen jol esett
. Ma viszont kihagyom a tervezett uszast, reco nap lesz.Köszi a topikban kapott tippeket cipőügyben és bemelegítésben — sokat segítettek.
-
INTELligent
senior tag
válasz
Never79
üzenetére
Itt egy infografika, ha valakit erdekel.
Ez pedig Jacob Kiplimo frissitese - forras:
For other marathoning nerds – Maurten shared Jacob Kiplimo's fueling strategy for his 2:00:28 at the London Marathon (No. 3 all-time and also under the previous world record) with me and I think it's a little different. Jacob Kiplimo's fueling protocol 6:00 a.m. — Bread (small breakfast) 7:00 a.m. — Bicarb System 15 Pre-race — Drink Mix 320 In-race plan 5K — 240ml Drink Mix 320 10K — 230ml Drink Mix 320 15K — 220ml Drink Mix 320 20K — 200ml Drink Mix 320 25K — Water + Gel Caf 100 30K — 180ml Drink Mix 320 35K — 170ml Drink Mix 320 40K — 150ml Drink Mix 320 If I'm reading these right... Sawe front-loads with a fixed 160ml of Drink Mix 320 at every station from 5K through 40K. (Plus a Gel 100 Caf 100 added at 20K on top of his regular drink) vs. Kiplimo starts higher (240ml at 5K) and carefully tapers his volume down across the race: 240, 230, 220, 200, then a full break from carbs at 25K where he takes water and a caffeine gel only, before resuming with 180, 170, and 150ml to close. His total volume per station is actually higher early on, but he's taking in less and less as the race gets harder. The other notable difference is the bicarb. Sawe takes Bicarb System 12. Kiplimo takes Bicarb System 15. What's fascinating is how dialed this is for an athlete who's also racing, covering moves and responding to surges while running so fast. As Zouhair Talbi (who ran 2:03 at Boston last week) told me, many of these Kenyan runners don't tend to nurse fluids that deliberately. So the next step would be to watch back the tape and see how much he's actually guzzling early and if this is just the target, or if he's hitting these numbers exactly. Wish someone were able to collect all the bottles and then also see/share how much was actually consumed.
-
Napfénysüti
nagyúr
Én tegnap bringával futottam bele az UB-ba (hogy kis képzavarral éljek) és tényleg sokszor zavaró volt a bringás kíséret, szemből főleg. Meg a futók is sokszor összevissza mentek az úton.
Tour de Balatonra edzettem aztán direk tettem bele Balcsis szakaszt. Ezt külső szemlélőként így gondolom, a rutintalanok kissé összevissza voltak. -
Alg
veterán
Még egy kis rant: ha én lennék a szervező, visszavenném a maximális csapatlétszámot 10 főre és nappal nem engedném a bringás kísérést.
Éjjel még elhiszem hogy valakinek esetleg kell az extra biztonságérzet, de remélhetőleg mindenki képes nappal 3-5km-t két pont között kijelölt útvonalon kísérő nélkül teljesíteni
Néha baromi zavaró volt mikor egy futó mellett akár 2 kerékpáros volt, úgy hogy sokszor messziről látszik hogy a futó és a bringás is totál tapasztalatlan és összevissza kóvályognak az amúgyis keskeny kerékpárúton (volt olyan aki a rajttól kb. 30m-t jutott el a bringával mert már a versenyközpontból kivezető lejtő tetején az első fékezésnél fejreállt
). -
Alg
veterán
Én is voltam UB-on, semmi extra, beugró emberként egy buli csapatban, 21km volt a távom (Badacsony->Vonyarcvashegy).
A maraton és a Lindkogel óta eléggé kiengedtem így a forma közelében sincs az év elejinek, de inkább ez minthogy teljesen kiégjek és elmenjen a kedvem az egésztől...

Volt vagy 4 óra alvás, rajthoz 5:20-ra, én a szakaszomra ~10kor indultam szóval nem fáztam... Közepes tempót terveztem, ez most ebben a melegben 5:00-5:10 környékét adta, de az RPE-hez képest a pulzus mintha legalább 5-6 ütéssel magasabban lett volna - azaz érzésre könnyebb volt, mint amit a pulzus alapján tippeltem volna - ez gondolom a meleg hatása volt.
Kicsit felemás volt, néhány szakaszt kimondottan élveztem, a főút melletti nyílegyenes unalmast a tűző napon kevésbé. Bunkó (a ritka, csendesebb részeken is zenét bömböltető) bringás kísérőembereket, frissítőponton elém tolakodókat, út közepén megállókat szintén nem annyira. Az utolsó 3km-t azért behúztam 4:45 környékére csak hogy ne unjam el magam teljesen, ez már inkább a "jólesően nehéz" kategória volt.
Lassan ki kellene nézni megint valami célversenyt amire lehet készülni, és visszaépíteni a heti 50-60km strukturált edzéstervet

-
phDani
csendes tag
válasz
fateless
üzenetére
Esetleg egy közép-alacsony 4-6mm drop, puhább csillapítású cipővel kevesebb fájdalmat érzel térd és afelett. New Balance
+ Egy térd mr felvétel elkészítése ajánlott. (lágyrész/ ízület) UH-on részletes meniscus vagy szalag diagnózist nem tudnak adni. Kb 15perc és 50ezer az ára. -
stefi81
tag
válasz
tomcica
üzenetére
Most remélem időben oda fogok érni (elvileg korábban lesz vonatom kb.: 3kor ébresztő) és akkor lesz normális bemelegítés. Meg ilyenkor jó mentálisan is átgondolni a dolgokat es fejben is 100%-ban ott lenni, nem rohanni.
HKorn.: pont ma olvastam ezt a cipőt, hogy ma jelen meg hivatalosan is 16:00-kor. Persze a cipő egy dolog, de az időjárás még jobban befolyásolja a dolgokat.
Meg is kérdeztem a geminit milyen volt akkor az idojárás. Pont minden tökéletes volt hozza az biztos az elmondása szerint.
Azt hiszem ilyen körülmények nem lesznek egy darabig, hogy az első 5 helyezett ilyen brutál időt fusson mint most.•
Szélirány és erősség: Gyenge, keleti szél fújt. Mivel a londoni pálya alapvetően keletről nyugat felé halad (Blackheath-től a The Mall-ig), ez a szél szinte végig hátszélként segítette a futókat. Nem volt erős, de pont elég volt ahhoz, hogy ne hátráltassa őket a kanyarokban, az egyenes szakaszokon pedig tolja a mezőnyt.
• Hőmérséklet: Ideális futóidő volt. A rajt környékén 10°C körül mozgott a hőmérséklet, ami a verseny végére is csak 16°C-ig kúszott fel. Ez az a tartomány, ahol a szervezet hőleadása a leghatékonyabb ilyen intenzitás mellett.
-
LanyUs
őstag
Nekem térdműtét után célzottan javasolták, hogy a gyulladt állapotban csináljam a gyógytornát és ahogy lehetséges üljek fel a bringára és ellenállás nélkül tekerjem, mert sokkal előbb lemegy a víz belőle -> így is lett! Ahogy volt olyan állapotban meniscus műtét után a térdem, hogy egyáltalán annyira behajlott, hogy körbe tudjam vele forgatni a pedált, onnan nyert ügyem lett.
Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ellenállás nélküli tekerés is árt. Biztos van az az állapot, de én úgy vagyok vele mozgatni kell... Ez csak egy sima behajlítás, csak többször. Ha már ez sem megy, akkor azonnal orvos...Tudod, hogy van ez, ahány orvos annyi vélemény. De nekem tényleg segített. 14 hónapja volt, azóta is nyomom a térderősítő gyógytornát. Velem maradt, kötelező...
Viszont ami igaz, mi így látatlanban tényleg nem tudjuk milyen fázisban tart az a sérülés / gyulladásos folyamat.
-
tisn
veterán
-
LanyUs
őstag
válasz
fateless
üzenetére
Térd szempontból a szobabringa a legkíméletesebb, ha nincs rajta túl sok ellenállás, de az ellipszis tréner is jó ( az a mozgás már egy fokkal jobban dolgoztatja a térdet ).
Próbáltam nyeregből kiálló spinning edzést is, na az kegyetlenül terheli.
Feleségem viszont annyira megszerette a futópadot ( Domyos T900D ), hogy már ki se jár. Állítása szerint sokkal kíméletesebb a térdnek az extra csillapítás miatt, mint kint futni + én tettem 11mm szivacsot a talpai alá az még ad egy kis pluszt. Sokat használja a 10%-os emelkedő funkciót is, sokat sétál is rajta stb.Ha már kinti futás nálam ez a sorrend:
1. Gumitörmelékes műfüves pálya
2. Sűrű igazi fű
3. Ritkább természetes fű
4. Rekortán új ( nem ilyen 20-30 éves szénné kopott, mert kb. = beton )
5. Földes, de nem a nyári kánikulában kikeményedett, mert az kb. = beton )
6. Beton/aszfaltHKorn: én nem használom, de örülök, hogy nem lett belőle teregető
Annak azért drága játék 
-
válasz
LanyUs
üzenetére
Bicaj nincs itthon, sosem szerettem. Elliptikus tréner is jó ehhez?
Kéne valamit csinálni, hogy legyen mozgás, ma tervezek este futás helyett egy kis kettlebell edzést, de a mozgás is jó lenne.
(bevágtam a fagyasztóba egy konyharuhát, azt tekertem a lábamra, mostanra már sokkal jobb - de a fogammal akkor is el kell mennem dokihoz, esélyes, hogy ez lesz a kiváltó ok...) -
LanyUs
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Nálam felkelés után 04:42-kor már megy mindkét oldalon láblendítés előre-hátra 2x15, majd oldalra 2x15, majd boka -és térdkörözés, térd fel befelé és kifelé forgatás 2x10 mindkét irányban, sarokemelés, térdemelés + 3-4 perc szobabringa.
Ha minőségi futás lesz, akkor kiegészül fekve csípőemelés + fekve oldalsó nyújtott lábemelés + clamshell.
Enyhe felső légúti pipa a hétvégén, elméletben a 2,5 hét múlva levő versenyig erőnlét visszaáll. Addig drukkolok a lányaimnak is, hogy ne hozzanak már haza több sz.rt a suli/oviból. -
tomcica
Topikgazda
-
LanyUs
őstag
válasz
fateless
üzenetére
Ez nekem fájt, ahogy olvastam
Jobbulást kívánok! Remélem meglesz az ok és a következő versenyig javul az állapot. Addig is 80-90 pedálfordulatos szobabringával járasd azt a térdet. Kitartást!
Én szoktam olyat is, hogy 60 perc közepes ellenállással, majd a vége 10 perc ellenállás nélkül. -
Mi két csapattal vágtunk neki az UB-nek.
Egy héttel előtte vasárnap begyulladt a térdem (nagy eséllyel góckutatás, foghúzás következik, mert begyulladt a fogínyem, aztán jött a térd is). Hétfőn alig bírtam lábra állni, kedden már tudtam picit sétálni. Csütörtökön elmentem egyet sétálni, pénteken egy óvatos 5km-es futás 6:42-es idővel.
Mivel egy fő kiesett előtte héten, egy másik fő pedig szerdán esett ki, és én szerveztem a csapatokat, nem akartam én is kilépni.A 30km-emet mindkét végéről kicsit levágva egy előttem és egy utánam futónak átpasszolva 23km maradt, hogy vigyázzak a lábamra.
Elindultam a 6:40-6:50 körüli időkkel. Aztán úgy 10km után jött a Keszthely utáni szakasz, amit kérdeztem korábban, a sötét részen.
Nos, normál esetben nem számítana, de így, hogy nem látni rendesen, és ilyen a térd...
Az apró gödröcskék, amik aszfalttal borítottak, nem kátyú jellegűek, de bemélyednek, mikor úgy léptem bele, hogy jobbra vagy balra ment a lábam, akkor már hiába figyeltem olyan alaposan arra, hogy szépen a külső íven gördüljön a lábam.Két-három alkalom után úgy fájt a térdem, hogy örültem, hogy gondolkodtam, felhívom a többieket, hogy jöjjenek, akárhol is vagyok, vegyék át. Na igen, de bent, a fák között hogy is szednek össze... Na, majd a fenékpusztai váltópontnál, odáig elbotorkálok...
Elindultam, de a lépés is iszonyatosan fájt.Ott vergődtem magamban. Aztán valami ostoba ötlettől vezérelve gondoltam, nem elsétálok a köv pontig, inkább rövid lépésekkel futok. Érdekes módon a futómozgás pár lépés megtétele után csak minimálisan fájt. Annyi volt a hátrány, hogy csak akkor nem fájt, ha rövideket lépek (így össz átlagban végül 90cm-esek lettek a lépéshosszaim a teljes távon).
Végül a megálásokkal együtt (nem vacakoltam az óra leállításával egy ilyen futásnál) végig"futottam" a 23km-t 7:18-as átlagidővel döcögtem le a távomat.Vasárnap reggel már egész jól sétáltam, menni tudok most is, de ha felállok, az első 20 lépés kész kín, aztán jöhet a normál járás.
Két hét múlva van egy nevezésem, azt nagy eséllyel nem fogom tudni lefutni, de van másik két FM május végén és jún elején, addigra remélem, rendbe jövök (bár jelenleg a fogam állapota és ott a gyulladás jobban frusztrál)
Szóval nem ez volt a kedvenc UB-m, de letudva...
Jövőre inkább a 2-6 fős szakaszban futunk, azt hiszem... -
tomcica
Topikgazda
válasz
stefi81
üzenetére
Nem is csoda hogy xarul ment az a futas,ha csak annyit melegitettel a metrorol a szigetig
Meg egy felmaratonra is fel kell vinni a pulzust,nemhogy rovidebb tavokra.
Egyebkent minel rovidebb a versenytav annal hosszabb es agresszivabb bemelegites kell.
Pl 800m-re szinte fel edzesnyi a bemelegites
3-5km (!) laza futas...futos gyakorlatok,szokdelesek,gyorsitok stb. 400m eros tempo sima cipoben,majd szogesben 2x 200m porgos a verseny elott 5-10perccel.Van akinek ez mar egy kisebb edzes
-
stefi81
tag
válasz
tomcica
üzenetére
Köszi így már sejtem hol a bibi!
Akkor a kutya itt lesz elásva a bemelegítésnél.
Ha itthon edzek akkor elindulok szépen lassan majd z2 kb. 2km és mehet a móka.
Max ha interval megy akkor 2-3 repülő a z2 végén.
Tavaly mikor utoljára futottam FM-et Bp.-n akkor jártam elsőnek margitsziget-en és a metrótol lassú kocogásban mentem telefonnal a kezemben, hogy lássam jó az irány.
Pont annyi időm volt hogy átvegyem a rajtszámot meg egy gyors pisi és irány a rajtzóna.
Ott nagyon szarul is ment a futás, akkor 4:20-ra sikerült a tempó.
Az idén csak jobb lehet
Ezt a bemelegítés elmentem, mert eddig negyed ennyit sem csináltam.INTELligent, Handball94: Gratulálok!
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Handball94
üzenetére
Nem xaroztal azzal az elso km-el
szeep -
Handball94
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Egész jo idő volt tényleg, kicsit a szél nagy volt de kibírható, mi 13 fős céges csapattal voltunk szóval ennyi jutott, de legalább aludni nem nagyon tudtam, mert az első hajnali 3kor volt a második délelőtt 11 körül, de előtte utána azért meg logisztika is volt eljuttatni az embereket a valtopontra.
(A második 5,5km-nél gondotlam legyen egy jobb PR 5-ön, de az első km kicsit túl gyorsra sikeredett, a PR végülis meglett )
[kép] [kép] -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Lesz ido amikor vagy Series-ben fogsz versenyezni,vagy eves pontszamos jellegu bajnoksagon,ott nagyon is fontos,hogy van felepitve,es a vegen kell ugy hozni,hogy mar senki ne tudjon beerni (NEM az elejen bankolsz par versenyen,utana meg a kozepmezonyben kullogsz
).
Ha pedig majd valaha palyan fogsz championship jellegu versenyt futni,ahol van futam a dontobe jutasert,ott is tudni kell mindezt. Hozni a biztonsagos 90%-ot,de tudni regeneralodni es ket nap mulva hozni a 98-100%-ot.
Ehhez majd a back-to-back 1500/3000m palyaversenyek fel tudnak kesziteni,vagy az 5000m/10000m hetvegek. Ez utobbi brutalis staminat ker,es fegyelmet is. -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Mivel neked kontrollalt felhozo verseny volt mindketto igy nagyon szepen "visszafogtad" magad
ahogy majd jonnek sorban a versenyek csak szepen hozod erosebb pulzusatlaggal (temposebesseggel) es ugy lesz egy szepen felepitett versenyszezon.
Senki nem lovi el a puskaport az elso nehany versenyen...legalabbis azok nem,akik jo szezont akarnak
-
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Ezt mintha nekem cimezted volna
. Megvolt az iparos munka a hetvegen 2x is, mondjuk "csak" 89%-on. Lesz mirol irnom, de amivel nem akarok varni, az az, hogy koszonom a remek tippeket
. Ami benne maradt, az rajtam mult - elso MTB es terepfuto versenynek viszont mindenkeppen tanulsagos - es fun - volt. 
-
tomcica
Topikgazda
válasz
tomcica
üzenetére
A "tul" magas versenypulzus amugy eleg relativ dolog,jol beedzett futonal a 10km-t le tudja tolni 92-95%-os pulzusatlaggal (ergo a vegen akar 97-98%-ig is fel tud menni).
Felenk aki a 10K-t ilyen 90%-os biztonsagos pulzusatlaggal hozza le,arra azt szoktuk mondani,hogy iparos munkat vegzett,nem konnyu az se,de az nem PB proba
-
tomcica
Topikgazda
válasz
stefi81
üzenetére
Figyelj a preciz pulzus versenyen nem erdekes,legfeljebb ha hosszu 50km+ versenyrol van szo,es extran kell kontrollalni.
Persze akinel nincs rutin ott nem art mar FM-M tavoknal is limitalni a pulzust,kulonben lefol a kave.
A 10K az mas vilag,mivel 45perc alattira fogod futni,igy biztos hogy LT2 felett kell lenned ehhez
de legalabbis a hataron,es a vegere elkezd novekedni a tejsav az tuti.
Szoval inkabb erdemes a beiskolazott temposebesseget tartani,persze ha nincs extra szel stb.Amit irsz arrol nekem a megfelelo bemelegites jut eszembe,vagyis annak a hianya
a gepezetet uzemi ""homersekletre" kell hozni,kulonben az lesz amit irsz...magasabb tejsav az elejen,majd kilapul a gorbe,sot meg fokozhato...viszont rovidebb versenyeknel az a tores mar nem potolhato (kifutsz a sebessegbol,mar nem birod behozni hogy felhozd az atlagot).
10K-ra igy melegitenek 15-20perc extra lazarol-lazara fokozos beszelgetos...majd par db rovid gyorsito (build up jelleggel,ergo egyre intenzivebbek) 3-5x 50-70meter (vissza seta/kocogas) ilyen FM sebesseg,10K sebesseg,5K sebesseg ...NEM KELL SPRINT meg ilyenek. Joleso felrazo,szinte vissza kell fognod magad az jo.
Utana 500-1000m kb FM tempon ezt 5-10perccel a rajt elott fejezd.Ez mar termel egy kis tejsavat,egyben fel is kesziti a testedet,hogy ne a versenyen kapd ezt az ingert.Erre ugy fog reagalni 5-10perc mulva,hogy szepen elvezeti/ujrahasznositja ahogy azt kell. PERSZE,ha nem kezdesz be a 10K versenyen felelotlen 5K (sokszor meg gyorsabb) elso 100-200meterrel. EZT sokan elhibazzak,mert a startnal megtoljak,viszi az adrenalin,helyezkedik stb. Viszont az a par szaz meter 20-30mp sokkent eri a testet,amibol a kovetkezo 1-2km-en szedi ossze magat.
Ha viszont direkt 4:15-4:10 kozott tartod magad az elso 2-3km-en...es a kozepso 5km-t tolod 4:10-en,akkor a vegen 2-3km lesz meg kapacitasod akar 4:05-4:00-ra is felhozni. Forditva ez sokszor igy nem hozhato,es rosszabb atlagot eredmenyez. -
stefi81
tag
válasz
bandus
üzenetére
Nagyon durva! Ott mi történt? Ennyire jó eredményt több versenyző is produkál egy időben az elég furcsa.
Tom:
Tegnap lement a 10km futásom amit kicsit fokozóra sikerült. (lentebb leírom miért)
Úgy érzem a 4:10-el indulok a versenyen és meglátom aznap mi lesz. Szerinted úgy jó lesz?Az miért van hogy az eleje nagyon hamar felugrik a pulzusom kicsit nagyobb tempón/terhelésen majd idővel 4-5km után már hozza azt amit kell a szervezetem. Úgy értem hogy mikor bemelegszek akkor van jó helyen és az elején meg túl hamar felmegy és néha megijedek hogy a végére túl magas lesz. Most is a 10km-nél az volt a cél hogy LT2 alatt legyek, ami bőven sikerült, de a 1-2km-nél azt gondoltam hogy a tempót kell lassítani hozzá majd a végén. Már több alkalommal is jártam igy hogy a közepétől volt meg a rendes fokozatosan emelkedő pulzusom. Ez miért lehet szerinted? Izgulok mert itt most épp nem egy sima z2 lesz vagy fáradság?
-
bandus
veterán
erdekes nap volt londonban. uj noi vilagrekord, a ferfiaknal az elso harom is wr idon belul ert be, az elso ketto ket oran belul
wtf -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Gyorsabb cipo a Boston,szoval nincs azzal gond.
-
INTELligent
senior tag
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Talan meg az Adidas Terrex Speed ugrik be,amelyikben nincs lap es jo cipo.
Meg persze ott az agressziv Asics Fujispeed is. -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Jol futhato dongolt foldes,erdei kemenyebb talajra persze mehet.Viszont tehnikasabb reszre,jobb ha nem annyira merev a cipo (egy rockplate boven eleg benne).
Esetleg nejlon plate-es jo megoldas,nem tudom az Endo Speed-hez hasonlo nejlonon van-e terepcipoben? -
INTELligent
senior tag
válasz
Nand_i
üzenetére
Mai montis "terepszemle" alapjan porzik az erdo, szerencsere az eleje/vege aszfaltos/kockakoves (ez a ket legmeredekebb resz), a tobbi flow trail, es nincs benne mas meredek lejto.
tomcica: kivancsisagbol, a karbonost miert nem ajanlod? Lehet rosszul tudom, de mintha utobbi idokben ez lenne az uj trend a terepfutok kozott.
-
sherlock82
senior tag
Sok sikert ub résztvevőknek.
Az idő is remek, bár hajnalban picit hűvös volt.
Garmin 10 km kihívás hétvégén amúgy is.
-
Maximum1
őstag
https://www.facebook.com/share/r/14h2Gsp1vUa/
Nem lettem volna bringás kísérő sem.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
INTELligent
üzenetére
Volt egy covid szeru virusom (elso esetem) meg az usa-ban bucsuzoul.....az ismet elqurta az addigra mar egesz jo HR-em. Azota megy ismet a szar visszalapatolasa a tehenbe (iden mar harmadjara)
Most ott tartok hogy vegre mar nem 65+os HR-rel ebredek.....hurra 
-
-
tomcica
Topikgazda
Ja egy kalappal az UB-n resztvevoknek...szep idot mondanak,elvezzetek
-
tomcica
Topikgazda
válasz
zaskar
üzenetére
Dehogy vagy egyedul,szamomra mindegyik ujabb Rebel egyre rosszabb lett..a V5-ot mar csak laza hosszura hasznalom,a V4-et meg tudtam tempora. V1-V2 voltak nekem a legjobbak (V3-am nem volt,de ranezesre az kb V2).
En nem tudom ezek a cegek miert nem szedik szet ilyenkor a modellt Light es Regular almodellekre...egyiket meghagyvan instabil,konnyu de jatekos ciponek.A masikat pedig hallgatva a sok "jo" tanacsra,meg parnazottabba,meg stabilabba stb. teve egy egesz mas jellegu ciponek.
Lenne vevo mindkettore.
Nike-nal ugyanigy kellene a Pegasus-al,kellene egy non-plate Streakfly jellegu Pega Fast/Light vagy barmilyen neven (Turbo-t mar nem hasznalhatjak) meg maradna egy sima Pega annak az iranynak amerre epp halad a trend.
Hala az istennek,hogy az Adidas meglepte a jelenlegi Adios-t lap nelkul,alacsonyra es jatekosra epitve
vettem is elore tartalekot,nehogy nekem ezt is elkurjak. -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Amiben jol mozog a labad
en karbonosat nem vinnek,meg magas epitesut sem.
Adidasbol Adios...esetleg SL2. -
Nand_i
tag
válasz
INTELligent
üzenetére
Kérdés, mennyire meredekek a lejtők? A tavaszi versenyszezonban Mogyoródon nagyon megszívtam, hogy lefelé részeken egész egyszerűen satuzni kellett, mert hiába voltak csak kb 10 méter hosszúak a durvább lejtők, de nagyon meredekek voltak, semmi bizalmam nem volt a cipőben lefelé(Takumi Sen 11), bármelyik kicsit is terepcipőben simán lehetett volna engedni. Felfelé szinte mindegy szeritem, ha nem nagyon bokatörő a terep.
-
Studi
veterán
És egy szolgálati közlemény: szürke/ezüst Adizero EVO SL ZDAYS25 kuponnal a hétvégén 31,5e Ft a Zalandon, szerintem korrekt ár érte. Vannak méretek.
-
Studi
veterán
Érdekesség. Nem azt mondja, hogy az Alphafly sz@r, hanem kicsit gondolkozik a probléma okán, hogy mi lehet az a tényező, ami miatt bár sokaknál működik a cipő, nála nem.
-
INTELligent
senior tag
Adott egy terepfutó verseny, ahol 15 km-en kb. 250-300 m szint van, és elég sok az aszfaltos, meg sóderes rész, nagyon kevés ilyen igazán trélnek mondható szakasszal. Az erdő most szinte teljesen száraz, még nem porzik.
avar olyan túlságosan nincsen.Egy-két helyen lehet picit vizes, de nem jellemző.Nem a konkrét pályát jártam be; valamennyire azt is ismerem, de ugyanaz a földrajzi egység, ahonnan van első kézből tapasztalatom.
Milyen cipőt vinnétek? Gondolkodom az Adizero Bostonban, ami azért karbonlapos is, viszont egész jó a tapadása.
Szerintetek ez jó lehet? -
tomcica
Topikgazda
válasz
tomcica
üzenetére
Annyi,hogy 3-4 lepcsore folyamatosan szokdelni az par sorozat utan mar tud rizikos lenni,ha elfarad a labad es nem tudod kordinalni
Az emelkedore szokdelesnel ha ugyanigy elfaradsz akkor eszreveszed,hogy mar nem tudod olyan messzire elrugni magadat,de nem vered bele a labadat a ket lepcsofok koze,hanem csak fogod es abbahagyod aznapra.
Ezeknel fontos,hogy amikor mar nem tudod megfelelo intenzitassal (mittomen 5-10%-al csokken) vegezni,akkor aznap kesz,csomagolsz es mesz haza.Mindegy hanyadik sorozatnal vagy epp.
Annyi,hogy kb 50%-ig megyek el,tehat meg egyszer annyit meg tudnak csinalni belole,ekkor fogom bemegyek a palyara es megkuldok 10x200metert kb 1500m-es erofeszitessel (nem sprint!). -
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi--
üzenetére
Azert szoktam emelkedore szokdelni,mert nincs eleg hosszu lepcso felenk. Az emelkedo se tul hosszu,de azert mire felersz szokdelve az eleg impulzus
Emelkedore szokdeles es kb 3-4 lepcsore felszokeles az nagyjabol ugyanaz...annyi,hogy az emelkedo ugye lehet laposabb is,a lepcsok azert altalaban eleg meredekek.Ennyi a kulonbseg,laposabb emelkedore hosszabban tudsz folyamatosan szokdelni.A bolgar guggolas sulymellenyben megy(20kg),lassan 4-5mp lefele,lent megtartod egy pillanatra es megkuldod max erovel egy szokeles..na ugy mar eleri a celjat.
Ruddal 40kg szinten ez lassan lefele,lentrol pedig max erovel felugrasz,ehhez a torzset elobb fel kell kesziteni (ilyen irodai kukacoknak nem ajanlom csak suly nelkul).
A clean is nagyon jo gyakorlat,ezt is 40kg-vel szoktam,de max erovel robbantod:
[link]
Ezekbol nem kell sok 3 x 3db eleg heti 1-2x..az idegrendszer kapjon egy impulzust,ez a celja. -
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Az is jó, de a lépcsőt se hagyd ki. Kettesével főleg, az ad az élvezeteknek.
Bolgár guggolás helyett is jó, meg nem unod el, mivel közben változik a táj és ad a keringésnek is.
Az emelkedőre szökdelést még sosem próbáltam, az vajon mennyivel visz előre az összképet vizsgálva? -
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Nos, viszont variálok az emelkedőzéseken, kettészedem a lépcsőzést és a felüljárófutást.
Érzésem szerint így hatékonyabb lesz mindkét módszer. Meg ez a mix darálja az idegrendszert igen tisztességesen.
A tempófutást meg behozom végre kb 4:30-4:25 környékére. A többi meg megy küszöbön.
Nekem se tábor, se edző. Csak virtuális Tom van, meg Döme(MI). Aztán lehet az sem, csak egy agy vagyok a tartályban, elektródákra kötve.
-
--Robi--
junior tag
válasz
--Robi--
üzenetére
Ma viszont küszöb volt. Képzeld most nem ment el az erőm, hanem már az elején sem volt.

Még mindig bennem lehet ez a nyüves kórság. A talajérintési idő ismét nem volt túl magas.
Szél volt és fostalicska széttöredezett aszfalt, így a vége még hitványabb lett, de öröm van, mert legalább futni tudok. Így a szám nem sír vadul, csak lefelé görbül.
[kép] -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia, 4G LTE OPCIÓ
- HP Elitebook 850 G8 15,6" i5 1135 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430s - i5-3GEN I 8GB I 320GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. A H10 pantja amugy klasszisokkal jobb (vannak rajta kis szilikon pottyok, ami miatt nem igazan tud mozogni).
....talán délután majd egy lassú és rövid kocogás lesz. Core edzés viszont lesz...plank,stb...az fontos minden nap 

....de ez most lényegtelen a változások precizitásának megítélésében intervalnál.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ezen felül a pálya is hosszabb volt valamivel, mert az egyik oldalt az 1-es sávot nagyrészt elfoglalta a focipályát elválasztó mobilkerítés és annak talpazata.
ezt csak ugy itt hagyom,mert nekem sokat segitett az oreg
. Vasárnap óránként ment a vonat, és pont 8 körül semmi sem volt (ezt persze csak a regisztráció után néztem meg :DDD), úgyhogy a 7:15-össel kellett mennem a 9:30-as startra — 6:20-as ébresztővel, ami alapvetően nem gond, de azért elfáradtam. Az elmúlt napok a kútba esett konferencia miatt stresszesek voltak, alvás kevés, HRV pocsék. Fizikailag pihent voltam, mentálisan inkább tartottam ettől.
. Ma viszont kihagyom a tervezett uszast, reco nap lesz.