Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- MasterDeeJay: Harc a DDR5 árak ellen
- HUNNIA1920: Kínaiwebáruház, amit jobb elkerülni
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
-
LOGOUT
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
robag93
aktív tag
válasz
robag93
üzenetére
Azt hiszem elbizonytalanodtam a félmarcsa kapcsán
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ugye most bőven 10K tempó felett kellene járnom, ehhez képest a 7-et karcolom alulról. Hozzátartozik, hogy kb. egy hónapja küzdök valami felső légúti leprával, de sikerült futást nem kihagyni (na a tempóból lett könnyű). Most érzem úgy, hogy kezdek visszarázódni, ha minden jól megy holnap jön a következő tempó.
Itt van az utolsó 2 tempó: link link
A Coros ilyeneket dob linkEgyébként a könnyűk elég jók, a tempót meg eléggé megszenvedem. A végére teljesen elfogyok, pedig a pulzus nem száll már el. Nem tudom, hogy csak puha vagyok, vagy ez normális-e. Őszintén innen nem tartom reálisnak a sub 2h félmaratont. Lehet újra kéne tervezni 10K-ra? Annyi, hogy januárban fogok tudni viszonylag biztosan 3x futni hetente a 2 és nagy ritkán 3 helyett.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Peterhappy
üzenetére
A 2:50-et nem tartom neheznek,a 2:40 kornyeke azert mas vilag
-
Chuck Norris
senior tag
válasz
Peterhappy
üzenetére
Gratulálok, azok a pacek amik 3-al kezdődnek az nekem már mind űr idő mind, viszont most adtál egy ötletet, hogy megpróbálok egy lefutni hátha megy.
-
-
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Valóban, a Bostonból kisebb kell, mert túl van méretezve (44-es a lábam, de 43 1/3 a megfelelő méret), a kötése is harmatos. Ezt a békát lenyeltem, mert cserébe nagyszerűen teljesít.
Nekem az Adios 8 nagyon bejött, mert nehéz vagyok, te könnyű, ezért találtad keménynek.
Sokaknál a Rebel V3 jó cipő, nálam meg semmire sem jó, mert annyira puha, hogy kitaposom a belét pár km után. Ez meg nálad lehet jó, aki könnyű.
Elmentem a Rebelben hosszabb lassú futásra, még arra sem volt jó. Hihetetlen mennyire mellényúltam vele. Rövid lassúra jó, meg gyalogolni.
-
Maximum1
őstag
Megjelent az új Trabuco 14
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Peterhappy
üzenetére
En meg epp kontraban vagyok,mar 120km/het ala nem mentem 3honapja,ha igy alakul minden tavaszra johet a regi 150-160km
szoval 100-as lesz itt is,csak merfold
-
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi--
üzenetére
Boston listas nalam is,de majdnem meglepodtem multkor hogy a 39 1/3 szinte lotyogott a labamon,valami katasztrofa a lockdown abban a cipoben (13-as detto)...39-es meg nem volt nekik eloben.
Elvagyok a SL2 es Evo Sl komboval,mindkettobol vettem meg egy tartalekot
Adios 9 amibol fogok venni meg egyet,azt imadom.Csak most felenk ujra fullos aron van,annyit nem adok erte.(adios 7 es 8 van outletben bagoert,de azok eleg kemenyek,nem ugy mozog benne a labam,mint a 9-es modellben) -
tomcica
Topikgazda
válasz
Lac-coo
üzenetére
Ja,multkor latom Noemin,hogy kuszkodik a 200-as edzes kb. felenel. 8x200m volt a penzum, 800m-es sebessegen,szoval kb a felenel mar nem vicces.Az utolso ket ismetlessel nem szokott gondja lenni,azt megszuli,de a felenel szokott lenni krizis.
Nekem olyankor laza napom van,csak a palyan belul korozok a fuvon,es merem a resztavjait. Szoval latom nehez napja van,fogtam es beugrottam egy rendhagyo 200m nyulazni,na 2mp-vel gyorsabbra is futottam mint addig
Ilyenkor szoktam neki tanacsokat adni kozben,jatszani az irammal,hogy erjen utol,keruljon el a legvegen stb.
39-42mp 200-rol beszelunk ott meg nagy a szam
-
-
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Soha nem vennék ilyen cipőt, úgy roggyan össze a habjuk, mint a puding. Ezeken nem tartós cipők és versenyre valók. Robi meg nem indul versenyen.
Vannak karbonosok: ASICS Magic Speed 3 és 4, Puma Deviate Nitro Elite és Deviate Nitro 2. Az utolsó lassú karbonos.
A leggyorsabb, legtartósabb, széttaposhatatlan tank viszont az Adidas Boston 12!
Hosszú, távra a Magic Speed 4 csodálatos. Gyors, kényelmes, dinamikus.
Tom, vegyél Boston 12-őt!
-
Lac-coo
őstag
-
tomcica
Topikgazda
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Ez siman unisex szin,sot nem hinnem hogy sok nonek tetszene.Ennyiert ingyen van
es nagyon jo cipo,plane 5-21K-ra.
Nalam a klubban csak Becinek van ekkora laba,de most vettunk neki Takumi Sen 10-et lagzira.
@Robi neked nem jo ez a meret? Van egyaltalan rendes karbonlapos cipod? -
tomcica
Topikgazda
válasz
Peterhappy
üzenetére
Aztaaa
pazar 5K...amugy a japan maratonistak (es ultrasok) koreben nem idegen az a teny,hogy a hosszu futas (plane ha nem sikon tortenik) beedzi a gyors izmokat is,csupan annyi kell hozza,hogy a hosszu eleg hosszu legyen
na a 60km+ az meg az en szotaramban is az eleg hosszu kategoria
A kerdesem a kovetkezo: "Mi lenne,ha elkezdenel rendesen edzeni?"
-
ígyvanferi
addikt
Megrizikóztam a múltkori misterrunningos 117 eurós női Vaporfly 4-est, a legnagyobb méretben, amire azt írta, 28,5 cm-es, mint a 44,5-es férfi modell. De sajnos ez így téves (bár a Nike webshop mérettáblázata alapján nem is meglepő, hogy nem volt ez valós), nekem ez egyértelműen kicsi. Akinek 44-es vagy 43,5-es a lába, annak jó lehet. Érdekel esetleg valamelyőtöket? Visszaküldés sajnos nem ingyenes, ezért nem lenne rossz, ha ezen az elég kedvezményes áron gazdára találna. A színe nem különösebben csajos: [link]
-
Nagyon kevés időm volt/van mostanság a PH-r, így azon szerencsés helyzetben voltatok, hogy írni nem, csak olvasni tudtam az utóbbi hetekben, egy-egy alkalmat leszámítva.
De igyekszem most már ezen változtatni - bocs, de ha már nekem nem jó, Nektek se legyen az
Két hete volt egy privát Korinthosz80 kísérletünk - vagyis lett volna. Hárman mentünk volna - Dani kedvéért jól eltolva az időpontot, november végére - hogy aztán végül Ő mégse tartson velünk. 🤡
Nekem a futást megelőzően pár nappal volt egy elég kemény karateedzésem, ami után a piriformisom finoman tudtomra adta, hogy b@szódjak meg, így végül abban maradtunk Gáborral, hogy csak a BuBán futunk, Kamaraerdőtől indulunk, 40-nél visszafordulunk.Végül még ezt is lealkudtuk a szokásos futókörünkre (köreinkre), így Pestszentimrén álltunk neki körözgetni. Egy kör 3.3km, fix frissítóponttal. Az ötlet jó volt - a kivitelezés végül mégsem.
Ami szuper volt, hogy folyamatosan jöttek apró kicsiny futókollektívánk tagjai, így végig remek társaságban futkorászhattunk. A nem jó része a dolognak az volt, hogy én kétkörönként frissítettem csak, menetközben nem volt nálam folyadék, és ha jól emlékszem, úgy ~30km körül úgy indultunk tovább, hogy épp nem ittam, viszont és ellenben jött a többieknek az isteni szikra, hogy menjünk a nagyobb körre át, ne legyen annyira unalmas. Arra rátettük még a szokásos kiskört is, így pár méter híján kerek tíz kilométer lett a 3.3km helyett - és az épp elég volt arra, hogy csúfosan megboruljak.
Túl is öltöztem, alul is frissítettem, tartottam egy hosszabb pihit, míg rövidnadrágra vedlettem és elegendő CH-t diktáltam a testembe.
Gábor ~47km körül térdelt le, de szerencsére velünk volt Peetta, aki végül "spontán maratont" futott, hétvégi hosszú gyanánt
Nem mondom, hogy rögtön, de sikerült összekaparnom magam. 53km-nél ki akartam szállni, csak azért futottam el Gáborék háza, azaz a frissítőpont előtt, hogy visszakocogva 200 métert legalább kerek szám legyen - de az a 200m épp elég volt ahhoz, hogy rendezzem a gondolataim; hogy még mindig kevés a CH, ellenben a farizmom nem is fáj annyira, mint amennyire azt én szeretném bebeszélni magamnak.
A szokott kérdés ugyebár, bánnám-e egy-két nap múlva, ha most kiszállnék - és igen, bántam volna.
Így végül feltankoltam, és vitt tovább a szívem, Peettát utolérve pedig még új erőre is kaptam. Mikor letudta a maratonját, felkerekítettem a távot és én is megálltam, így 62km lett a vége. Éreztem, hogy maradt bennem, hogy tudtam volna még vele továbbmenni, de azt is, hogy egyedül (vagy bringás kísérettel) viszont nem.
Bruttó 5:59, nettó 5:32 lett az idő.A most csütörtöki futásomra már büszkébb vagyok

Nagyon eltolódtam hosszabb futások irányába, és nagyon kevés a tempóedzésem (ezen jövőre változtatni fogok). De éreztem az utóbbi hónapokban, hogy a tempóm ettől függetlenül nem rossz, rövidebb távokon azért csak el-eldöcög még a szekér.Óriási mérföldkő volt számomra tavaly a sub20 és a sub40, de egyre többször foglalkoztatott mostanában a gondolat, hogy azt az 5k-t csak be kéne vinni 19 perc alá.
Kétszer is nekimentem az utóbbi hetekben, mindkétszer az volt a stratégia, hogy 3:40-es kilométereket hozok az első három kilin, utána pedig a pufferrel gazdálkodva, négypercesekkel kibekkelem, a végét meghajrázom. Elsőre 2.5, másodjára 2km után dobtam le a láncot. Az első próbálkozás mondjuk elég ígéretesnek is indult, csak lehet, hogy nem maraton után három nappal, pihenőnapok nélkül kellett volna rápróbálni.Mindenesetre úgy alakult, hogy az utóbbi napokban kevesebbet tudtam futni, a karateedzések is egy fokkal könnyebbek voltak, így csütörtökön abszolút spontán mód nekiveselkedtem újból. Olyannyira nem ez volt a terv, hogy igazából csak a boltig kocogtam, hogy vegyek, és vigyek egy nagy doboz Rafaellot az állatorvos asszisztensnőjének (volt aznap reggel egy jó másfél órás kutyamentő projektünk, és rengeteget segített, gondoltam meghálálom).
Túl sok időm nem maradt a délutáni programomig, így vagy egy nagyon kényelmes futás fért volna bele, vagy felekerekíthettem a szokásos 15k-ra, viszont ahhoz meg kellett nyújtani a lépteimet - végül utóbbira szavaztam.Ki a szokott sportpályára.
Én le merem fogadni, hogy nektek is pisikockadobás közben jönnek a világmegváltó gondolataitok - nekem mindig, így akkor is
Mi lenne, ha óvatosan megpróbálkoznék?Két bemelegítő kör után neki is estem a futásnak, nem tudatosan 5k-ra gyúrva, hanem eltervezve, hogy tisztességes öt kört után megnézem, hol is tartunk.
Másfél kilinél 3:55-ös átlagtempóm volt, a sub19-hez ezt kellett volna letornáznom 3:48-ra. Nem tűnt lehetetlen küldetésnek, egy próbát megért. Ahogy fogytak a körök, úgy közeledtem egyre inkább a bűvös számhoz, és az utolsó pár száz méterre már sikerült is azt megcsípnem. Ott mondjuk már nagyon zakatoltam-ziháltam
Épp a fordító után jött el az 5k vége, éreztem, hogy ott picit visszaesett a tempóm, így megpróbáltam még az utolsó egyenest megfutni, végül csak a feléig jutottam, mert közben már láttam az órán, hogy "örülünkVincent" van és fejben ki is engedtem. Mindenesetre fasza egy progresszív futás kerekedett belőle.18:59-et mért végül a Garmin is, a Strava is.Egész délután-este teli pofával vigyorogtam, eszméletlen jó kedvem volt, nagyon örültem magamnak, főleg, mert úgy érzem, maradt még benne. Volt a focisták felé egy labdavisszaadásom, ami úgy 2-3mp veszteséget jelentett, biztosan megütött volna a guta, ha azon szállok el
Viszont a nyugdíjazás előtt álló, majdnem 800km-es Liberate Nitro 2-ben csattogtattam, úgy, hogy előző nap a pörgős 10km (4:41/km pace) után úsztam is, igaz csak 1000 métert, de erre azért még ráment este a szokott 2+ órás karate.
De leginkább amiatt maradhatott sok, mert bő egy éve nem tudok fájdalommentesen futni és mert nem csináltam az utóbbi időkben célzott tempóedzéseket. Ezeken felülkerekedve a Garmin prognosztizálta 18:12es 5k sem tűnne elérhetetlennek, de azt hiszem az én 40 éves fejemnek ez a sub19 bőségesen elég, és inkább int mindez türelemre, és még inkább óvatosságra.De azért ezzel csak el kellett ám büszkélkedni, mert - Tomot idézve -, "kinek, ha nem nektek"?

Azt sajnálom csak, hogy mellkaspánt nélkül mentem - azt hiszem most azért igencsak sikerült (volna) kifutnom a max pulzusomat.

-
xy.zsolt
őstag
válasz
Peterhappy
üzenetére
miért, munkanap van?
-
Mi ez a rengeteg hozzászólás??? Dolgoztok Ti rendesen?!
Épp meg akartam szólni a Társaságot, hogy azt hittem legalább valami jó akció van, szerencsére Margithíd a végére megmentette a bulit.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
xy.zsolt
üzenetére
Majd kitalalunk valami "szamarvezetot" mittomen lenne a palya mellett egy szallag,ha a csipoje adott tempon a szallag alatt marad,akkor megrazza az aram,vagy valami hasonlo
Van mar par ilyen otletem,ugye a regi a kutyaidomar poraz,ha eltavolodik az adott tempotol akkor egyre nagyobb aramutes eri.
Valamint meg lenne egy olyan otletem,hogy az atletikai verseny NEZOK kapnanak verseny kozben egy laktatkoncentraiot szimulalo koktelt (mittomen injekcio a szekben valami modon) valos idoben aterezzek,amit az atletak is
Amiert pedig Nobel dijat fogok kapni,egy olyan szerkezet amit a gyerekre raksz,es ahogy rohangal 24/7 azt az energiat aramma alakitja. 2-3eves kortol lenne
-
xy.zsolt
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Elsőkörben tesztelje a jó csípőtartást....fura lesz eleinte mert máskép terhelődik a boka, de rájön majd, hogy mennyivel gazdaságosabb a mozgás mint süllyesztett csípővel, fű alatt lopakodó üzemmódban
Az elit maratonfutóknak ezért is tűnik könnyednek a 3:00as tempó kívülről nézve....picit sem eresztik le a csípőjüket
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Lac-coo
üzenetére
Jaja,nalam is a 4mm vagy alacsonyabb drop a kedvenc,de igazabol azt szeretem ha alacsony a drop + vekony a talpa
pl ez a terepcipo amiben most tempozok,vagy porgos munkara a Nike Rival Waffle. Ezekben szinte ugy erzem ugyanugy lepek,mintha mezitlab futnak fuvon.Vagyis szinte ugy. -
tomcica
Topikgazda
válasz
Lac-coo
üzenetére
Azert irtam neki h videozzon egy felfutast lepcson,mert ott jobban kijon ha nagyon "beleul" a lepesbe
felszokdelesnel meg nem is bir csak helyesen szokdelni,ott ha hianyossag van eroben vagy mobilitasban akkor az egybol ki fog jonni (rosszabb esetben meg se tudja csinalni) -
Lac-coo
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Én azt vettem érsze, hogy nulla droppos ( igazából nem is futócipő..) sokkal jobban futok ,teljesen természetesen érkezek a labfej elejére, a futócipőimen meg ha akarom se nagyon sikerül ... Magas a sarka és/vagy nem eléggé hajlik előre a lábfejem , merev a bokám, fene tudja ....
-
Lac-coo
őstag
ez ta csípő emelést, meg csipőből futást én se értem.... Néha tiktok is feldob videot, hogy futás lábbal és futás csípővel...és két tök egyforma mozgást látok ...

-
tomcica
Topikgazda
válasz
Lac-coo
üzenetére
En a kicsiknek (kicsik nemelyik mar 19 eves...mindegy "kicsik"
) epp igy szoktam mondani,kepzeljek el,hogy forro parazsra lepnek...persze legyen meg a lepeshossz is,ne egyhelyben maszatoljanak.
Viszont jobb szeretem,ha elobb van felhozva a cadence,es utana majd finomitunk a hosszon...kevesebb a serulesveszely. -
-
xy.zsolt
őstag
válasz
INTELligent
üzenetére
Képzeld el, hogy mezítláb parázson futsz....de ne növeld az spm-et ☝️ (az már így is sok neked) hanem a talajérintési idő csökkenjen. Ezáltal önkéntelenül is emelsz a csípődön....hiszen távolítani akarod a felsőtested a forró parázstól.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Lac-coo
üzenetére
Sweet-spot training neven nezz utana,heti 2-3x kb 76-80%-os pulzuson kulonbozo leosztasokkal 40-60percet kiepiteni. (pl 4x10perc...3x15perc..2x20perc stb. rovid pihenovel koztuk,beszelunk itt 30-60mp laza tekeres)
Magas cadence-el,plane ha nem atombiztos a terded,es nem vagy gyakorlott
Tobbi edzes laza 40-60perc <60-65% pulzuson es egy laza hosszu 120perc+ szinten alacsony pulzuson.
Ez mehet igy par honapon at,utana majd lehet cifrazni.Ja,en rendes bringaval csinaltam edzo-bakon (magnet trainer - nem tudom magyaru lmi a neve)
-
Lac-coo
őstag
Szobabiciklin hogy a legjobb időmérőt fejleszteni? Milyen fordulat mennyi idő stb ? Most nem futok, kipihenem én ezt a fránya derekfajdalmat....
-
tomcica
Topikgazda
válasz
tomcica
üzenetére
[link]
Itt egy kicsit kifejti milyen amikor gornyedve dolsz elore
Elmondja azt is miert nem jo,ha tul eloredol az ember (meg helyesen bokabol dolve is)...persze,ahogy irtam minel gyorsabb a futosebesseg annal nagyobb ez a doles,persze bizonyos kereteken belul.
A video vegen van az a drill a falnal,az jo gyakorlat. -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Na ez az eloredolos gatak nelkul mar kezd hasonlitani valamire

Ha mar videozhatsz keszits egy olyat is ahol lepcsore futsz fel...lassan,kozepesen es gyorsan is. Foleg a felfele erdekel. Minden lepcsofokra lephetsz.
Utana keszits olyat ahol gyorsan futsz fel minden masodikra szokelve,majd minden harmadikra (ez mar szokdeles inkabb ugye).Foleg a csipore gondoltam,a terdnek kell bizonyos hajlitas
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Kimentem ugyanoda ahol kiment a bokam...de mar nem csak heti egyszer futottam ott lazan,hanem heti haromszor. Ugy voltam vele,ha ott ment ki,akkor az a terheles ott meg is tudja erositeni
Melle kicsit megemeltem a konnyu plyo-s drilleket,heti haromszor azt is. Pogo jump,A-skip,runner bounce (errol ep nem talalok videot,de egyik labad elol masik hatul es megtartva ezt - nem valtogatod! - elore-hatra lepegetsz,kis ugrasok ezek.Az elso labnal elolre lepsz es eltolod magad,a hatsoval teljes talpal fogadod ezt a lokest,majd felpipiskedve ellokod elore.Karodat nem valtogatod,azt csak fixen tartod) -
INTELligent
senior tag
@Robi: le a kalappal a lepcsozeseid elott
. Ma toltam 4x5 emeletet, hat mire felertem, siman lett 180+bpm a pulzusom.
@Tom: igyekeztem gyorsan szedni a labam, csak az a ba, hogy ha futaskent rogzitem, akkor eleg zajos lesz a GCT rogzites. Erre lehet barmi mod, hogy legyen visszajelzesem?
Raktam fel 3 uj videot , itt igyekeztem ugy megindulni, hogy majdnem elore dolok (vagy azt rakom kontrasztba a megszokott moddal), valamint csinaltam olyat is, ahol a kis gatak kozelebb vannak.
Nem tudom, hogy ez pl jo iranyba halad, amikor surun voltak a gatak, az eleg furanak erzodott.
Nyilvan nem gondolom, hogy ilyen gyorsan sokkal jobb lett, arra vagyok kivancsi, hogy a cue-k hoztak-e barmi valtozast (pl azt csinaltam, hogy gumiszalaggal gatolva, hogy eloreessek, probaltam jobban elore dolve helyben futni)Illetve amikor azt irod, hogy "beleulok" a futasba, akkor az abbol latszik, hogy a terdem es a csipom tulsagosan be van hajlitva?
-
xy.zsolt
őstag
válasz
LanyUs
üzenetére
Köszi
....Neked és mindenkinek.
Már túl vagyok az elfogadás nehezén
....türelmesen kocogok, de a végén pár sprintet azért beletolok.
Hatalmas gratula a súlyvesztésedhez.
...az ünnepek még neccesek lehetnek, de ha azt túlvészeled komolyabb súlygyarapodás nélkül (pl 5kg+) akkor az azt jelenti, hogy jól reagál a szervezeted....értsd, nem akart felhalmozó üzemmódba váltani
Drukkolok hozzá -
LanyUs
őstag
válasz
--Robi--
üzenetére
Egyetértek! Ebből a nézőpontból tényleg káros... Ez a fehérje dolog annyira összetett környezetben felmerülő téma, hogy nem is tudok rá válaszolni. Valahogy úgy érzem könnyebb lettem... abból a szempontból, hogy nem terhel meg annyira az emésztés. A deficites 1 év kemény volt! Néha éreztem fizikai gyengeséget, főleg, amikor nem töltöttem vissza a kemény minőségi nap után.
Amikor meg sokat zabáltam és edzéssel próbáltam ellensúlyozni, hogy maradjon a deficit ( mert ugye van már az a szint, amikor a tested elbírja, mert titánnak érzed magad és elbírsz napi két edzést ), akkor meg a központi idegrendszer mondta fel a szolgálatot.
Plusz az esti vacsorára volt, hogy 1000 kcal kerettel érkeztem, egyek úgy 1000 kcal, hogy simán, mélyen aludjak...
Érdekes dolgok ezek! Vannak ökölszabályok fehérje 2g/tskg, de ez is csak egy általános szabály. Edzettség, anyagcsere és célfüggő is mennyi az elég. Tudod mit? Nagyon egyszerű mérek térfogatokat és 3 hónap megmérem újra, ezzel majd kiderül mire elég 120g + 200-300g ch.... -
--Robi--
junior tag
-
--Robi--
junior tag
válasz
LanyUs
üzenetére
Azt tényleg felesleges, minden ember más, nincs két egyforma anyagcsere, genetika, stb.
Van aki magas pulzuson teljesít jól, van aki alacsonyan, mert eleve a maximuma is alacsony.
A Strava ilyen szempontból káros tud lenni...
A fehérje bevitellel mit vettél észre a teljesítményedben, gyorsuló regeneráció pl.? -
tomcica
Topikgazda
Ugye ez az X-talon 212,epp ebben a szinben:
GTX modell
de az utobbi par het tempocskai utan kb igy nez mar ki:
Nem mosom,majd ha jon a tavasz,akkor esetleg
-
-
jimpo
senior tag
Futás előtt elvégeztem a bemelegítést, aztán már pörgött is 3.1 km AVG 292 W 4:10 /km
Majd hazacammogtam, itt a vég fuss el véle.
-
-
tomcica
Topikgazda
válasz
LanyUs
üzenetére
Az szep combos edzes volt
Nalam tempocska ment 20km = 85perc saros/fuves terepen.Inov8 X-talon 212 csillapitas kb nulla,viszont meg se csuszott,erre van kitalalva. Odafele extran kontrollalt,visszafele kicsit fokozosra vettem,utolso 5km 19:50...utolso 500m felkapva eros fokozassal 1:39-es lett. Pulzusmerom lemerult meg az elejen,nem akartam visszafordulni (az elobb csereltem benne elemet,most jo).
Odafele kb 155-160 pulzus,visszafele 160-165..a vegen az 500m erzesre kb 178-180,ugy ereztem van meg tartalek.
Nem sok ember volt kint,ket reti nigger lopta a fat kb feltavnal az erdoben,nem foglalkoztunk egymassal.A varoson atfutottam - rovid also,felul vekony alaoltozo (hosszu) + kesztyu - na ott azert megneztek akik nem ismernek
-
LanyUs
őstag
válasz
xy.zsolt
üzenetére
xy.zsolt: én szépen csendben drukkolod Neked és szorítok, hogy legyél türelmes, akármennyire is herevakarósnak tűnik ez most! Ez ilyen, de hamarosan száguldani fogsz!
tisn: jó kérdés, de én zsírosnak látom magam még rendesen. Hasamon is van, oldalt egy kicsi, comb is hordoz még... lenne min faragni. 3 féle képlet alapján olyan 16-18% közötti lehetek.
tomcica: ezt megosztom, mert szabadságom alatt különleges edzés volt.
20 perc séta -> 10 perc lépcső -> 10 perc bemelegítés -> 60 perc crossfit -> 40 perc emelkedőre futás Pulzus: [kép]A crossfit részét kifejtem ( pihenő nincs ): kép a terem egyik szegletéről [kép]
1. 10 kcal airbike + 10 guggolás szabályosan 32 kg kettlebellel, még az is kevés volt ezért jó lassan csináltam, ezt a váltás 10x, tehát össz. 100 kcal és 100 guggolás
2. 10 kcal evezőgép + 10 két kézzel nyak előtt 24 kg kinyomás, ebbe néha csak 8 ment, de a végén megint 10, szóval ezt is 10x, összesen 100 kcal és 100 kinyomás
3. 10 kcal evezés + 10 kettlebell lendítés 28 kg-mal ezt is 10x
A 80. percnél éreztem éhséget először, ami elmúlt, közben megittam 9g bcaa + 0,5l vizet és mi történt a 140. percnél? Semmi mentem küszöbön minden keresztül csak azért álltam meg mert besötétedett.
Ja egy enyhe belső comb húzást azért összehoztam az airbikeon próbáltam utolsó sorozatnál a max km/h-t, de 62 km/h láttam villanni, több nem ment már.
Haza érve zuhi + 20g kinder csoki + 30g tejsavó, most várok aztán majd 1 óra múlva vacsi. -
LanyUs
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Eljött a napi fehérje mennyiség finomhangolása is.
Egész évben deficitben voltam magas 160-180g fehérje mellett ( futás, stressz, extra edzések ), ezért kellett a több aminosav. Ne legyen katabolizmus, menjen a regen. Be is jött, zsírvesztés + csekély mértékű izomvolumen növekedés.Decembertől 88-89 kg környékén kcal egyensúly, kevesebb stressz ( tudatos hozzáállás ), CNS-re is jobban figyelek, edzéseket megtanultam okosabban beosztani és kombinálni, próbálok napi 8-9 órát aludni. Ilyenkor a túl magas fehérje már feleslegesen terheli az emésztést és akár akadályozhatja is a hasi zsír további csökkenését.
Szóval ez az új anyagcsere már csak napi 120-130g fehérjét fog kapni, nagyon brutál edzésnapon 140-150g körül.A futásnál pedig azon agyaltam nem kell a többiek pulzusát nézni. Még egyező max esetén is a skálázódás eltérhet. Lehet, hogy edzésen "X" 162-es pulzuson 04:30-at fut, versenyen meg 170 fölé nem tud menni tartósan. Nálam lehet, hogy 165 kell edzésen a 04:30-hoz ellenben versenyen 178-at is kitartok, ergo a sebességünk ugyanaz lesz versenyen és csak a napi forma dönt. Természetesen kb. két hasonló tempójú futót alapul véve, most nem Papiról beszélek. Érted mire gondolok...
-
jimpo
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
betoles
Nekem meg aztán pont arra van szükségem.
Nyulaim! Akarom mondani Uraim. Persze a lány öltözőről se feledkezzek el.
II. Talpra Görbeháza 2026-03-15 azaz 2026. március 15. vasárnap
Szóval, ha valaki március 15-én futna, bringázna jöhet pacsizni... ;) A nevezés január 31-ig: 5.000,- Ft/főAz elsőről itt olvashattok.
-
stefi81
tag
Saucony Ride 18 30eft
Kupon Extra 15% -4,5eft -
INTELligent
senior tag
A mai Darwin dijas megvan: miutan 220kg-mal csinaltam izometrikus calf gyakorlatokat, sikerrel raejtettem egy 20kg-os fem tarcsat a labujjamra
. Szerencsere arra, amire ovodaban raesett a merleghinta, szoval olyan kemeny mar a korom rajta, mint a Tarzan sarka. -
jimpo
senior tag
válasz
norby_42
üzenetére
Én csak egy kis vajas kalácsot ettem.
-
xy.zsolt
őstag
Nálam ma 9k@5:55 145bpm + 3db rövid kigyorsítás 3:30ig .... ez vagy hasonló fog most menni januárig. Jobb mint a járókeretes séta
-
--Robi--
junior tag

9X1000m picivel a küszöb felett.
4 fok volt, pára és köd, ezek miatt kevés oxigénem volt, de toltam végig.
[kép]
[kép]
A pulzuscsúcsok oka, hogy az utolsó 200 métereket megtoltam 3:50 környékére.
Vasárnapra még marad egy ilyen, de már lassítva, mert ilyen időben ez már annyira nem vidám. Jó lenne 10, vagy 12X1000m. Olyan 4:05-4:10 körülire teszem a tempót. -
norby_42
aktív tag
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Ebédhez megettem egy nagyobb adag sült céklát, de már átért
-
ígyvanferi
addikt
-
LanyUs
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Ma hajnalban 92 perc laza, ebből a műfüves focipályán lenyomtam 300m körbe-körbe a szélén 70 perc, azt hittem belealszok. Húúú ez .... ez valami förtelem a terepfutás után
Közben eszembe jutott Lacoo innen, hogy 3 nap múlva jön ki nála az izomláz. Arra pedig tökéletes a 90 fordulatos szobabringa. Ha másnap teker egy regent, akkor valószínűleg izomláz sem lesz rá 2 napra. Úgyhogy hajrá Lacoooo!!!! -
tomcica
Topikgazda
Regen az FM/M epitkezesben volt egy ugynevezett "out and back" progressziv tempo,az nagyon hasonlo volt ahhoz,amit csinaltal,azzal hogy felmentek 16km (regen ugye merfoldben 10merfold) es 8km oda LT alatt,feltavnal fordulo,es a hazafele futott 8km megkudlve LT-re,utolso 2-3km fel egesz 15km tempoig vagy a vegen,ha jol ment egesz 10K sebessegig.
Az lehet egy evolucioja az edzesednek
mondjuk eloszor "csak" annyi valtozas,hogy 2x8km...utana pedig a kozte levo szunetet kiveszed (ha nagyon kell egy kis tores,akkor egy gyors wc belefer feltavnal,az nem valtoztat a terhelesen,de az a kis tores neha sokat segit fejben)
Jol edzett maratonista hetente elbirja ezt -
Alg
veterán
No, hát ha az ember nem ész nélkül csinálja a dolgokat akkor van eredménye...
Ma a Runna 2x5k-t kért, közte 3 perc pihenővel, kb. LT iramon (azt írta hogy "amit egy órán át tudnék tartani") - szerinte ez 4:25 lenne.
Inkább pulzust néztem, a szokásos odafelé 1% emelkedő vissza ugyanez pályán, talán pici szembeszél is volt odafelé.
Öreg harcos Endo Speed2 jött most.
2,5k oda
5k óvatosan LT alatt tartva: 4:28/km, 156BPM AVG (meglepődés)
3 perc kocogós pihenő, aztán vissza
5K kicsit jobban elengedve LT-ig mert jól esett, pörgött a láb: 4:16/km, 159BPM AVG
2,5k haza, Z2 tempóra állva azonnal a pulzus is visszaállt Z2-reLett egy 5K(21:22) és egy 10K(44:37) PB is

Hozzá kell tenni a alódi 5K PB-m ennél jobb talán fél perccel, de ott vagy 20m-el rövidebb volt a pálya mikor futottam versenyen, és ~2 éve volt. A 10k meg az idén szeptemberi elcseszett félmaratonom első 10km-e volt (45:00) közel 10 ütéssel magasabb pulzuson, szóval egyik sem tükrözte a jelenlegi top formát.Nem fáradtam el túlságosan benne, most megint úgy érzem benne lenne a lábamban egy 1:35-ön belüli FM (a mai futás alapján talán egy 1:30 közeli is, kipihenten, egy jól elkapott napon)
-
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Koszonom szepen!
1&2 : rendben, ugy fogom csinalni.
3. Passz, regen volt ilyen. Igazabol nem folyt, pusztan ahogy orrot folytam, jott ki par csepp. Csak mivel meg nem futottam -10C alatt, igy gondoltam megkerdezem.+1: a tegnapi pihenes jott tett, a mai LT munka legfeljebb 5/10-es RPE volt. Legalabb valami jo is van amelle, hogy mar M30-ban fogom tolni.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
1. igen,a dolesszoget is figyelembe kell venni...lassu futasnal termeszetesen szinte alig van doles (de azert van) egyre gyorsabb futasnal egyre nagyobb a doles.
2. rovidre pakolod a kisgatakat es megkuldod oket porgosre...az rendberakja a GTC-t.Nem szoktam kitenni real-time-ban az orara,de utolag ra szoktam nezni,ha ugy ereztem eltert a futas a megszokottol (akar a felulet puhasaga vegett,vagy egyeb erzes miatt).
3. Nem tartom normalisnak,ha csak elkezd verezni az orr
elpattan egy hajszaler vagy miert? Gondolom a vernyomas rendben van.
Amikor mar nagyon jo a kondid,es elbirsz egy durva elezest,ott megjelenhet ver a vizeletben,az benne van a pakliban,persze az atlagembert megijeszti mar az is,az orvosod meg abstart tiltana le mindenrol IS
elmulik,ahogy leszeded a terhelest.
Van egy masik helyzet,amikor megjelenik ver a vizeletben,amikor hirtelen tartosan megnoveled a napi km-t (futas vagy gyaloglas) es nem engeded regeneralodni..ez a katonasagnal fordul elo gyakran,eroltetett menetnel (napi 50-80km tobb napon at,menetfelszerelesben). Ez is gyorsan elmulik,ha leszeded a napi terhelest. -
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
ígyvanferi: mi alapjan mondod, hogy ez overstriding? Ahhoz nem sarokra kellene erkeznem?

tomcica: koszonom a tippeket - a skip/switch/jump drilleket csinalom.
Egymas melle raktam a videokat, es az a baj, hogy nem latom a kulonbseget
, legalabbis nem latok kvalitativ kulonbseget.Ha nem lepnel akkor orraesnel mint egy darab lec..na talan ez kicsit javit rajta.
Ezt ertem
. Ennek az erzesnek mindig meg kellene lennie futas kozben, igaz?+1: annyit sikerult megfigyelni, hogy a csipomben levo aszimmetria (a jobb csipo kisebb mozgastartomannyal rendelkezik) kb eltunik, de legalabbis jelentosen javul drill-ek (jump/side plank/ terdemeles padon hason fekve/standing (banded) march). Mar csak azt kell izolalnom, hogy pontosan mi segitett.
Jo sok kerdes:
1. Testtartasra esetleg van valamni kontraszt drill? Hogy felnagyitsam a kulonbseget a jo es a rossz kozott? A madzag az nem felfele huz, hanem a hosszanti tengelyem menten, igaz? Vagyis ha elore dolok, akkor a dolesszoget figyelembe kell venni?
2. Talajerintesnel van barmi, amivel tudok gyors visszacsatolast szerezni? Azt pl. nem tudom, hogy ha kirakom Garmin-ra a GCT-t, akkor az drill kozben mutat-e barmit ertelmesen.
3. Az normalis, hogy hidegben (-13C) Z1/Z2 hataran is elkezd verezni az orom (nem volt veszes)? Nem tudom, hogy mennyire a hideg, es mennyire "minden mas" okozta.----
Tegnap gondoltam felcserelem az LT-t meg a sulyzozast. Haaaat, delutanra annyira lemerultem, hogy az LT ment a kukaba. Mondjuk hazudnek, ha azt mondanam, hogy csak ez volt a terheles. Johet mar a karacsony, akkor remelhetoleg vegrepihenni fogokdisszertaciot fogok irni. -
KPeti75
újonc
válasz
tomcica
üzenetére
Köszi a választ! A másik végének, hogy kellene kinéznie? Azaz, ha veszünk egy futót (amatőr, hobbi szintről beszélek), aki egy jó edzővel jó edzésterv alapján megfelelő minőségű és mennyiségű munkát végzett egy maratoni versenyhez, akkor neki a félmaratoni PB átlagtempójához képest mennyi a "megengedett", várható lassulás?
-
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi--
üzenetére
Most havonta egy alkalommal futok kuszobtol gyorsabbat = 20-25x 200m/200m folyamatos valtogato 5K sebesseg + konnyed 200m ez 15mp-vel lassabb.Porgos cipoben,palyan.
Ezen kivul neha a tempocska vegen felkapok 200-300m-t fokozora kb 3K sebessegig,neha meg gyorsabbra is.
Ma laza 70perc kocogas ment,a vegen epp fejeztek a fiatal atletak es 800m lenduleteset csinaltak kb 4:45-4:30 neki,na abba beugrottam (ez meg nekem nem kuszob) es kicsit felkaptuk az utolso 300metert egyre jobban porgetve kb 2:55-on fejeztunk.Ilyen azert van neha,de nincs elore betervezve.
Van,hogy laza nap legvegen az utolso fel utcat felkapom fokozosra,neha eljatszom azzal,hogy tudok-e betonlaptol-betonlapig egy lepessel futni az kb 1.5-1.6meter...ez is csak moka,par lepes a vegen.
Dedikalt periodus kuszobtol gyorsabbra 6het van felevente,heti egy alkalom 10k-rol 5K-ig resztavok,de ez nem telen. -
capafog23
őstag
Aboutyou
Adios 9 33,5k sok méret
Boston 13 33k 2 szín sok méret -
-
tisn
veterán
válasz
--Robi--
üzenetére
A bradycardiát el szokták nézni, azt hiszik ez mindig betegséget takar.
ezt nekem is mondta a doki. mondom rendszeresen futottam. nem hatotta meg
de nalam a fo baj az utemtelen osszehuzodasok, es abban valoszinuleg igaza van, hogy nem lehet kezeletlenul hagyni. en azert remelem elmulik, ugy ahogy jott

-
Alg
veterán
válasz
tomcica
üzenetére
De, mindenképpen lesz majd valamikor január első felében egy hosszabb versenytempós "felmérőcske" is, egyelőre próbálom az ünnepi rendezvények/munka/új barátosné közé valahogy beépíteni hogy megmaradjon a mennyiség decemberben is, főleg a hétvégi hosszú problémás, ott már jó lenne 30k-hoz közelíteni így a vége felé. Pár 25k+ volt az utóbbi hetekben azért.
-
--Robi--
junior tag
Tom, te milyen időközönként futsz küszöb felett és milyen távokat?
Jobbulást és örülök, hogy a sport megmaradt, nem kell leállnod.
-
--Robi--
junior tag
válasz
LanyUs
üzenetére
A fejlődés hiánya, nem olvasnak, ennyire érdekli őket a szakmájuk. A hízzál vissza a legjobb, ilyeneket anorexiásoknak mondanak. A bradycardiát el szokták nézni, azt hiszik ez mindig betegséget takar. Közben megnő a kamrák mérete, főleg a bal, így egy dobbanással több vért tud a szív pumpálni, ezáltal gazdaságosabb lesz a munkája. A faluk is megvastagodik, de nem annyira, mint a súlyemelőknél.
Szerencsére nekem egy rendes szívgyógyász jutott még régen, aki holisztikus megközelítést is alkalmaz. A lelki okokat is megkérdezte és a sportot javasolta.
Megkérdezte, hogy feszült vagyok? Mondom miből látja nem remegek, nem jár a lábam. Azt mondta, lelógtak a vonalak az EKG-n.
-
Alg
veterán
Nálam tegnap egy kis race pace check volt.
3 nap "pihenő" után (azért bőven aktív voltam, meg nem is aludtam olyan rengeteget + kevesebbet ettem mint kellett volna, viszont futás nem volt), kicsit már álmosan este, 7 fokban
19k, benne a középső 9k tervezett versenytempón: 4:45-4:50 körül (3:25-ös maratonhoz), kb. 150-152-es pulzust adott, ez nekem Z3 teteje/Z4 alja (LTHR: ~160, max: ~185-190, azaz 95% LT, ~80% MAX) - reálisnak érzem ez alapján a tervet most. Terv: 10k@4:55, 20k@4:50, 10k@4:45, 2,2k@ ami marad.2 hónap a versenyig.
-
LanyUs
őstag
Hát sajnálom, remélem azért jó irányba haladnak a dolgaid! Azért azt a stresszt, amit az első fickó okozott és az a rugdosás, amit ott kaptam... A nővér komolyan még üt párat az emberre ( inkább pakolna parizert a boltban )... Ha meglátom a városban azért majd ráköszönök aranyosan.
Más: ez a sok édesség decemberben
90-100 perc futás mellett is alig tudtom nullára kihozni a napi kcal számtant
-
LanyUs
őstag
Eddig nem meséltem róla itt. Kardiológushoz mentem, mert 2 éve egy kemény stresszes időszak után velem maradt néha egy-egy nagyobb dobbanás. Kivizsgáltattam... helyi 75 éves orvos, minek sportolok, hízzak vissza és az önsorsrontó sportolást hagyjam abba. Szív ultrahang oké! Pumpafunkció 64%! A pulzusom napközben 54, éjjel 38-40 ez nem jó így, hízzak vissza és csak sétáljak. Ez volt az első 24h holter ekg után. Már ekkor gyanús lett az ember. 1 hónap múlva újra 24h Holter, majd jött a döbbenet és a rémisztgetés, neki bizony nem tetszik ez a pulzus és pacemakert javasol. Na halálra ijesztett és ki is akasztott. Elmentem két specialistához magánban és megnyugtattak, hogy minden oké és sportoljak tovább és az első orvos közelébe ne menjek soha többet, várjam meg, amíg szépen nyugdíjba megy, de azután is csak akkor menjek orvoshoz ha nagyon szükséges.
Sport mehet, alacsony pulzus ok, közepes pulzus ok és a magas pulzus is rendben van. A sportnak egyetlen formája van, ami nem az egészségről szól és azt úgy hívják élsport.
Májusban TB keretein belül terheléses EKG, ahol minden oké lesz és a mostani orvosommal is búcsúzunk egy darabig ( ezt mondta épp 2 órája ). Szóval a kardiológia részemről lezárva!
Ez legalább arra volt jó, hogy most orvosi kivizsgálás után is engedélyt kaptam az amatőr kis sportocskámra... -
Lac-coo
őstag
Elmegyek futni, kellemesen éreztem magam. Utana másnap is kellemes érzés. Harmadnap meg felkekek es leszakad a derekam. Ez mi ????
-
xy.zsolt
őstag

itt tartok LT terén
....no comment -
-
tomcica
Topikgazda
válasz
LanyUs
üzenetére
Mar egy jo 6hete en is csak terepen tolom...egyszer voltam a palyan 200/200m csak egy kis impulzust adni neki.
Tempocskak komolyabb "fogu" konnyu terepcipoben,minden mas Nike Pegasus Trail 4 GTX vagy csak valami normal cipo.A boka beerosodott,mar nem billeg tempocskanal se,ugye augusztusban volt vele gond.Na ez megoldja. -
LanyUs
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Ez a brutálisan sűrű köd kemény! Ha nem ismered a terepet pillanatok alatt eltévedsz. Jó hasonlat az árok
Haladunk-haladunk, csak egy kis motiváció volt, hogy így is lehet... Hallod azért vicces, mert szinte soha senki nem lát engem futni sehol a városban se a pályán a hajnalok miatt. Aztán jön a tehervonat és próbál ott ügetni a nyakadban
Pepe: ezek a dagonyák elkérik a boka -és törzs stabilizáló izmokat. A fejlámpa Sofirn HS20 nekem simán "elfér" a fejemen + fejhallgató. Nem zavar, de ez egyéni, nem is mennék bele jobban. Ma csak a 400lu szélességi ledet használtam, a távolságinak nem volt értelme. 18650 pót akku volt nálam, de nem volt rá szükség.
Hazaérve 2 kisebb banán + 50g tejsavó + 5g kreatin + 8g glutamin + 15g mogyoró az első bevitel. -
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Azt mondja Döme is, mint te, aztán mint nálad, nála is elfutom sokszor.
Persze, hogy írja a laza futásokat és a pihenőket is.
Valóban élvezem nagyon ezeket a tempókat, csak akkor esik rosszul, mikor fogy az üzemanyag. A jó forma számít nálam is. A cél élethosszig futni ezeket, nyilván lassabban idősebb korban, de futni az intervallumokat. Számos tanulmány olvastam róla, hogy még az öregebbek is profitálnak ezekből.
A szenior sprinterek kiváló példák erre.
Hajtóerőre visszatérve, a tegnapinál nézegettem az órámat és 600m-ig jó voltam, utána éreztem, hogy esik az energia, nem drasztikusan, de esik. Erre is használom ezeket az edzéseket, így hangolom majd a tempósabb VO2max-ot. 400-600m az ideális, vagy 400-ról 600-ra fokozó.
Új hozzászólás Aktív témák
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Elektromos cigaretta 🔞
- Gigabyte alaplap topik
- Íme az új Android Auto!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 3530 üzleti notebook - i5 1235U 8GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe WIN11
- Samsung A17 mobiltelefon
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3886
- Eladó egy pixel 7
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ilyenkor szoktam neki tanacsokat adni kozben,jatszani az irammal,hogy erjen utol,keruljon el a legvegen stb.

Jövőre megtudjuk. Elenged(t)em a százas hetekhez való görcsös ragaszkodásomat, a jövőben nem lesz időm annyit futni, mint eddig, ezért igyekszem inkább a mennyiség helyett a minőségre rámenni.

vagy a fej főlé egy kifeszített drótkötél, amihez csapággyal van rögzítve egy nyakörv+póráz....de csak olyan hosszú, hogy úgy érezze felakasztják ha süllyeszteni a csípőjét mikor fut
) epp igy szoktam mondani,kepzeljek el,hogy forro parazsra lepnek...persze legyen meg a lepeshossz is,ne egyhelyben maszatoljanak.
de az utobbi par het tempocskai utan kb igy nez mar ki:
Nem mosom,majd ha jon a tavasz,akkor esetleg
. Szerencsere arra, amire ovodaban raesett a merleghinta, szoval olyan kemeny mar a korom rajta, mint a Tarzan sarka.

, legalabbis nem latok kvalitativ kulonbseget.
Jobbulást és örülök, hogy a sport megmaradt, nem kell leállnod.