Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
carl18
addikt
Kell egy topik ahova az emberek írhatják a személyes tapasztalatukat, jelenlegi álláspont szerint egy ember elekromos energia határa havonta 210 KW lehet. Ha csak nem akar extra árat fizetni.
Én úgy gondolom 5 watt is sok főleg ha az év 365 napjába működik.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
rednifegnar
senior tag
holnap jelentik be a szabalyokat.
persze senkit nem erint, akit meg igen az vessen magara mert csak az uszomedencet futi, kb ez a lenyege.nekunk nincs gaz igy sokkal tobb az aram (nem lehet bekottetni).
most beszeltem egy ismimmel, nekik csaladi haz van, foldszint + tetoter, 4000 m3 a fogyasztas, 4 gyerek.
ez igy pont a duplaja a megadottnak (a +1 gyerekkel szamolt 300m3-el ami kb 2070 m3).
az kulon kerdes hogy a +1 gyerek hogyan szamolando mert 19 eves es mar nincs kozoktatasban (kulfoldon fog iskolaba jarni). arammal is boven tullepik, bar van napelem de most az is kerdeses hogyan lesz a szamitas.
en csak azt tudom hogy marhara be fogjuk szopni es mar nehezen tudok mit csokkenteni.
nalunk majdnem minden lampa ledes. van fogyasztasmerom lemertem mindent. nyilvan a hutot nem tudom kikapcsolni. melegviz is kell. na meg meleg azaz futes.
az eddig is minimal volt, de ez a kovid miatt szivas mert homofficere tert at a ceg igy nem lehet nap kozben kikapcsolni mert nem ulhetek 10 fokban (amugy se jo kikapcsolni mert akkor behulnek a dolgok es a felfutesnel veszted el amit megsporoltal).
pc sokat megy, nekem 70W a gep (ez eleg jo mert tobbre szamitottam), lehet hogy egy mini kocka pc kevesebbet enne (neztem azokat is 65W a tap, de fogyasztas nincs megadva). mas kerdes hogy egy olyan gyengecske geppel meg melozni nem tudnek.
monitor kozepfenyen 50W, regebbi grafikus eizo. kicsereltem egy asus ledesre ez 15W, sporoltam 35W-ot. gyors szamolas, napi 14 oraval es heti 7 nappal ha megy (85W):
1,190kWh/nap (14óra/nap), 37kWh/ho, 443kWh/evA camera does not make art, the artist makes art.
-
carl18
addikt
válasz rednifegnar #5 üzenetére
Nekem ha meglesz a fogyasztás mérőm majd a mért adatokat itt a topikba közé teszem. És akkor rengeteg embernek remek ki indulási alapot adhat majd.
Egy biztos én azt számoltam ha valami 7-24-be megy 1 éven keresztül az 5 watt is kb 42KW-ra jön ki 1 év alatt.
Szóval úgy látszik ezen túl ilyen energia ár mellet minden watt számít majd ,főleg hosszú távon. Meg ez egy fajta vásárlásra is ösztönzi majd az embereket, mert mindenki az új hatékonyabb kisebb fogyasztású dolgokat fogja vásárolni. Főleg ha azt a eszközt sokkat használja...Nekem még egy old school LCD monitorom van, 48 watt a gyártó által leírt átlag fogyasztás. Durva belegondolni, hogy ezt sehogy se tudtam tönkre tenni. Végül az energia hatékonyság végezz vele.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Barret001
addikt
Éjjelre mindent LE kell kapcsolni,az is sokat számít egy év alatt.Régen minden kapcsolós volt,kikapcsolva 0 fogyasztás.Ma minden nyomógombos,ami állandóan fogyaszt.Sok kicsi sokra megy.
-
rednifegnar
senior tag
az en monitorom is kb 50W-ot evett, ez egy professzinalis grafikus monitor, anno egy fel uj auto ara volt. persze ez jo sok eve volt, van is benne uzemora dogivel, kiszolgalta az idejet, igy most le lett cserelve. az uj is megvolt mar egy ideje, de most elesitettem. ez 15W-ot eszik.
nyilvan lehet szamolgatni mindent de az eszi a sokat ami allandoan megy.
pl huto. azzal nehez mit kezdeni, egy darabig tudod emelni a homersekletet, de ez nem igazan jo.
kevesebbet kell nyitogatni. a hobbyelektronika csoportban ment egy eszmecsere errol. nekem az a bajom vele hogy amikor kinyitod, akkor kiomlik belole a hideg levego, lehet ujra es ujra lehuteni.
ertem en hogy a levego fajhoje az joval kevesebb es joval kevesebb energia kell a lehutesehez mint mondjuk vizhez. de a vizet egyszer behutod aztan az ugy marad nem melegszik szamottevoen nyitogatasnal ujra es ujra, elenben a levego igen.
gondolkodtam mar sok mindenben, nyilvan van mindenkinek fiokja alul. de ha abbol kell valami akkor tagra nyitod, teljesen, kihuzod, pakolgatod, elment az elonye hipp-hopp.
ha minden polc elott lenne egy ajto (hasonloan a melyhutokhoz) akkor az maris jobb lenne, plane ha atlatszo ajtos, mert akkor csak abbol az egy fakkbol jonne ki a hideg levego nem az osszesbol.
aztan amit sok helyen csinalnak uzletekben hogy szilikon fuggonyok vannak, valami olyasmit beletenni.
hulyen hangzanak ezek a megoldasok de lehet rakenyszerulunk mert eves szinten a sok keves sokra megy.
nekem van fogyasztas merom, de most nem nagyon akarok ide szamokat irogatni mert ahany lakas/haz annyi konfig, annyifele eszkoz/fogyaszto. egy huto se mindegy hogy egy +40fokos panel konyhaban jar vagy egy 20fok koruli pinyoban uzemel.
de pl lemertem mezei samsung/sony okostelo toltoket (regebbi iphonet is), gyakorlatilag merhetetlen a standby felvetele. amikor ratolod a telot akkor egybol felugrik (9-15w-ra) nyilvan ez is tolto fuggo mekkora aram. azt szurtem le hogy ezeket nem erdemes kihuzni kikapcsolgatni.
vagy pl ikea csiptetos led lampa, semmit nem mutat kikapcsolva, bekapcsolva 2-3w.
nekem az iroszatalon ket halogen asztali lampa volt mert annak kellemesebb a szinhomerseklete mint barmilyen lednek. ez 2x55W-ot eszik. baromi sok egy led 5W-jahoz kepest. lecsereltem, sporoltam 45-50W-ot. telen es este sokat egnek.
tv-t meg ps-t nem mertem le de majd sorra kerulnek azok is.A camera does not make art, the artist makes art.
-
rednifegnar
senior tag
na de mi az ami elromlik kikapcsolastol?
(most ilyen cirkoszivattyutol meg hasonloktol tekintsunk el)
a standby allapot gyakorlatilag kikapcsolt allapotba visz minden eszkozt.
keresgeltem mobil tolto fogyasztas temaban:
Samsung has been reducing the standby power consumption of its chargers using software, starting with the flagship Galaxy chargers which were reduced to 20mW in 2012.
azaz 0.02 watt a fogyasztasa ami egy ev alatt 0.175 kWh, ez semmi par ft barmilyen rezsiarral.A camera does not make art, the artist makes art.
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #12 üzenetére
Azt mondják a "szakemberek" hogy állítólag a kapcsolótápok ezt nem bírják.Állítólag.
Néhány wattos töltőcskék maradhatnak bedugva,jelentéktelen a fogyasztásuk.Pufferkondit töltve tartják,és kb ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
sambenez
addikt
válasz Barret001 #13 üzenetére
Erre gondoltam. De fogadjuk el hogy nem okoz gondot, akkor felmerül hogyan kivitelezzem a mindennapos ki-be kapcsolgatást?
Sok készüléken nincs főkapcsoló, ezeket huzogassam ki majd dugjam vissza egyesével? Persze lehet mondani használjak kapcsolós hosszabbítót, de az meg mindent lekapcsol ami bele van dugva.
Aztán az is felmerül l hogyan kapcsoljam ki a hosszabbítót. Mert nálam ahol van, ott el van rejtve mind. Általában nehezen elérhető helyekre.
Mit csináljon az aki élve a 21. századi vívmányokkal okosvezérlést épített be. Ezeket az eszközöket sem lehet lekapcsolni.
De biztos van még millió egy ok ami miatt a lekapcsolgatás nem megy.
Ez a 210kWh brutálisan kevés. Nekünk a nagy duplaajtós hűtőnk egyedül megeszi az 1/3-át, és van még egy álló fagyasztó is. Ezeket nem tudom lekapcsolni.
Akárhogy számolom nem tudok beleférni.rednifegnár: Ha a standby kikapcsolt állapot lenne, nem lenne fogyasztás, és nem gondolkodnál az áramtalanításon.
-
MODERÁTOR
Írtam egy rövid iránymutatást a topik összefoglalóba, kéretik szem előtt tartani! Köszönöm!
-
Alex91
félisten
[link] , a fizetendo arak…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Fred23
nagyúr
Nálunk panelben nem lesz semmi gond, pedig ahogy kitört a háború, mentem kiköttetni a gázt. De még ha kinyomjuk a radiátort, akkor is bőven elég meleg szokott lenni télen.
Benézek azért majd néha ide, kíváncsi vagyok rá, másoknál mi a helyzet...
-
NORB1337
csendes újonc
Sziasztok!
Szerintetek egy klímához megéri beköttetni a H tarifát? (éves fogyasztás kb 1500kwh)
-
Alex91
félisten
Csak azt nem tudom, hogy most a haviba, vagy az evesbe kell beleferni?
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
sambenez
addikt
"A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni.
Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó
számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron."Kiemeltem a lényeget.
Van benne még egy lényeges rész:
"A Kormány az e rendelet szerinti rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja. Az első felülvizsgálat időpontja 2022. december 30. napja."Tehát várhatóan negyedévente emelkedni fog.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
-
sambenez
addikt
Gondolom majd az átalányodat elosztják 365-el és megszorozzák a hónap napjaival. Ugyanaz a módszer mintha mérnék. Év végén meg elszámolás. Ebbe csak az kavar be hogy negyedévente változhat. De gondolom változáskor bediktálod és akkor úgy számolnak. Eddig is volt erre protokoll.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Jo, de akkor gaznal ezek szerint mindenki xopik? Mert nyaron belefer, meg marad is a kvotabol, telen viszont… Vagy rosszul gondolom?
-
Alex91
félisten
Na, most aramnal valoban havinta ugyannyit fizetek, aztan olvasasnal korrigalnak. Gaznal viszont ahogy irtam. Es azert az is erdekes, hogy aki atalanyban fizet az kevesebbet xopna, mint aki a havonta bemondja az oraallast…
[ Szerkesztve ]
-
Faterkam
addikt
Nálunk 2db villanyóra van, nappali, éjszakai. Valahol leírták már hogy ezt egybe veszik e (210kw/hó) mérőnként 210? külön külön?
[ Szerkesztve ]
"Ha nem válaszolok PÜ-re 1 nap alatt, akkor lehet, hogy az a 5 ember között vagy, akit letiltottam a 14 év alatt!" https://tinyurl.hu/LdG3
-
Csiszike
tag
Hát ez az. A Rendeletből azt hámozom ki, hogy gyakorlatilag havi keretet néznek. Így szívás a gáz havi diktálása és a hőmérsékletfüggő részszámlázás is. Azt hiszem, a gázos ügyfélszolgálatoknak lesz dolga, ha majd mindenki át akar váltani egyenletes részszámlázásra.
9. § (1) A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni.
Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó
számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak
szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket
tükröző áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen
alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén
az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást
kell alkalmazni. -
Alex91
félisten
Mert ahogy neztuk, eves fogyasztasunk gazbol a kvota alatt van, de ugye ezzel a szamlazassal a teli honapokban joval, de joval folotte… Szoval,vagy eltorlik a minden hónapban ugyanannyit fizetunk, vagy valoban, mindenki at fogja magat kerni abba. Mert akkor ez valoban takarekossag!
[ Szerkesztve ]
-
Faterkam
addikt
Nekem nem egyértelmű mert külön óra, külön tarifa. A bojler maga többet fogyaszt havonta, mint 210kw. 4 ember naponta fürdik, mosogatás, arghhh. Szép új világ!
"Ha nem válaszolok PÜ-re 1 nap alatt, akkor lehet, hogy az a 5 ember között vagy, akit letiltottam a 14 év alatt!" https://tinyurl.hu/LdG3
-
ivana
Ármester
A rendeletben baromság van:
2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási
hely) fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben
meghatározott áron jogosult villamos energiát vételezni, azzal, hogy egyzónaidős, több egységárú árszabás esetén
alacsonyabb áron jogosult villamos energiát vételezni.Na most a mérési pont az villanyóra, a zárójelben lévő felhasználási hely viszont nem azonos fogalom.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vendéglátóipari kávégépek, automata kávéfőzők, kávédarálók, stb.
- Odys/Zeta/I/10/ elektromos roller! Németország!
- 2 kazános Jura Z5 automata kávéfőző beépített profi cappuccino fejjel
- Alfa Romeo 159 SW 1.9JTD 120 Le, 293.xxx km 2026.01.26ig műszaki
- Asztali lámpa 15W vezetéknélküli beépített töltővel új 6hó jótállás!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest