Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Graphics: Hamis SSD-k az online piactereken, hirdetési oldalakon, hogyan szűrd ki?
- vrob: Irány a 32 bit: játékprogramok 1994-1995-ben
- sh4d0w: Az Oracle hack
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nand_i
tag
válasz
xy.zsolt #106988 üzenetére
Jaja, brutál mód tud húzni, nekem még nagyon gyorsulnom kell, ezért sem szokott őszinte lenni a mosolyom mögötte.
[kép] De ha a húzást kiveszem a képből csak a kutya jelenléte is erős motiváló tud lenni a futáshoz.
Fiatalabbak simán 3:00s átlag alatt hozzák a távokat, mi most 1.5 év alatt kb 2.5 percet gyorsultunk ugyan azon a 4 km-es pályán, de a meleg miatt hagytunk benne bőven, mert 2 km után túlmelegedett a blöki és kiállt a húzásból.
Tavaly nyáron elcsesztem, mert csak a garmin ajánlásai alapján ment az alapozás és későn kaptam észbe, hogy szinte csak Z3-ban futtat, meg egy hónapot ki is kellett hagynom. Idén ezt nem szeretném, mert erősödik a mezőny, a dobogó alsó felét legalább meg megtartanám, a teteje a veterán (40+) kategóriában is ilyen 3:10 körül van.
Gratulálok mindenkinek a hétvégi szép versenyeredményekhez.
-
Peterhappy
őstag
válasz
xy.zsolt #106983 üzenetére
Most akkor tucctucc vagy zene? Mert a kettő nem ugyanaz
Én mondjuk 100-ból 99-szer viszek magammal telefont (ha bármi történne velem, plusz ha meló lenne, Család keresne, vagy boltba szaladnék hazafelé és a GarminPay épp nem működne), szóval nem én leszek a mérvadó, de nekem tetszik az a szabadság, amit a zene biztosít. Jó zenére a világból is ki tudok kocogni.
Van, hogy felcsapom a PULSE koncertet a Pink Floydtól, az 150 perc, és "majd jövök". Aztán volt, hogy újraindult, én meg még mindig úton voltam
Tempóedzésre meg kifejezetten jók a döngölősebb zajok. Én régebben, míg egyedül futottam, az összes PB-met zenére futottam meg.Az óra legnagyobb előnye, hogy offline, azt hallgatod, amit felmásoltál. Épp szombaton szenvedtem az erdőben a telefonnal, mert alig volt térerő, így letérdelt a koncertem. Na az piszok idegesítő volt.
Én egyébként épp fordított utat jártam be, mint Zzola, igaz eleinte nem igazán figyeltem a légzésemre. De azzal tudtam megszeretni a futást, azzal tudtam egyre növelni a távokat, hogy zenét hallgattam.
-
zzola
titán
válasz
xy.zsolt #106987 üzenetére
Persze. Én nem akarok időt tölteni mp3 másolással, válogatással. Kinőttem már ebből a korból.
Ha esetleg nem óráról tervezed a lejátszást, ezt az eszközt én korábban próbáltam, tetszett. [Mighty 3] Ez egy offline Spotify, Amazon Music lejátszó. -
zzola
titán
válasz
xy.zsolt #106981 üzenetére
Ezt neked kell eldöntened. Én amikor elkezdtem futni, zene nélkül csináltam. Zavart a zene, nem tudtam figyelni a légzésre, de ehhez hozzátartozik az is, hogy akkor sokkal komolyabban álltam az egészhez. Pár éve zenével nyomom, ami óráról fut. Telefon nehéz, zögykölődik meg - szerintem - nem is tesz jót neki (fél millás telefont azért sajnálom erre). Van egy 8e-s Nokia gombos telefon, ha terepre megyek, azt szoktam vinni magammal, ha netalán segítséget kellene hívni.
-
INTELligent
senior tag
válasz
xy.zsolt #106965 üzenetére
Zsolt: koszonom szepen, nagyon jol fejen talaltad a szoget
. A egyencipos javaslatoddal pedig teljesen egyetertek.
----
A mai verseny egy elmeny volt, joval tudatosabban ment az egesz, mint ezelott barmikor. tomcica, mindenek elott ezert Neked jar egy hatalmas koszonet.
Viszont nem szeretnek megfeledkezni az egesz topikrol, ugyanis amilyen kozeg itt van, az rengeteget segitett atlendulni a holtpontokon.A heten sikerult jol visszafognom magam, tegnapra jott egy kis lanyhultsag, de a futas elott fel tudtam magam porgetni - a kigyorsitasok, egy kis porgos zene, meg par helyben ugralas helyrerakta a labamban a "robbanekonysagot" (ezt nem tudom, hogy igy mondjak-e, az angol ezt "pop in the legs"-nek hivja).
10 fokot mondtak mara, illetve a jellegzetes kisalfoldi eny-i szelet, 40kmh-s szellokesekkel. Tudtam, hogy melyik szakaszon lesz a holtpont totalis szembeszellel
. Az elmult evek eredmenyeit osszehasonlitva lattam, hogy eros lesz az elmezony (ezt igy is alulbecsultem).
Az is szepen kifizetodott, hogy az oraallitas hatasanak kikuszoboloese miatt en egy hete a reggel 6-os ebredesemet elorehoztam 5:10-ig, igy ma kialudtan ebredtem. Egy kis banan, hazi kuglof, meg egy kave adta meg az alapot - kreatin, ceklale, citrulline malate, meg a placebo miatt a beta-alanine jott meg ra.
A bemelegites docogve kezdodott, pofaszelben. A kigyorsitasokkal vegul viszont beallit a rendszer, a startnal jol ereztem magam.
A bemelegitesnel a gyomrom panaszkodott, de a startra mar minden rendben volt, meg az oltozoben kellett is egy kis topikfruttit ennem, mert hirtelen azt ereztem, hogy leesik a vercukrom.8:30kor indultunk a helyi arena melletti rekortanrol. Par lepesen belul 3:45-ot mutatott az oram, igy erosen vissza kellett vennem, viszont a masodik sorbol indulva nem kellett senkit kerulgetnem. 500m-en belul mar 4:0X-en voltam. Viszont itt mar latszott, hogy az abszolut dobogo eselytelen, annyira elleptek. Ugyhogy en csak azt neztem (meg kicsit remenykedtem), hogy az elottem levo ket bolyt be tudjam erni.
Az elso szakasz varoson belul ment, es kb hatszelunk volt, ugyhogy 4:06 korul mentem. Kicsit bennem volt a felsz, hogy tultolom (tomcica kezdesnek 4:10-4:15-ot mondott), viszont mivel ereztem a hatszelet, igy ugy voltam, hogy logikusan ennek bele kellene fernie. Meg is lett az egyik boly.
A masikat eleg sokaig uldoztem, valahol a 7. km korul sikerult oket lassan befogni es a 9. vegere stabilan ott voltam a nyakukban. Mivel itt mar helyenkent gyenge szembeszel volt, es csak ket futot lattam elottunk (marmint a boly elott, amiben en is voltam), igy bealltam az elso holgy moge (o par eve 4:00 vagy 4:01-es atlagiramot ment ugyanezen az FM-en), hogy legyen szelarnyekom. Csak amikor a 10. km kijott 4:14-re, akkor muszaj volt meglepnem - eddig ugy voltam vele, hogy nem valoszinu, hogy az elottunk leve futot beerem az eros szembeszel elott, es tartalekolni akartam az energiamat.
Azt hallottam, hogy van meg valaki rajtam es a holgyon kivul a bolyban, igy megleptem, aztan lihegest szimulalva hagytam magam megelozni. Igy lett szelarnyekom, ahogy kiertunk a nyilt szakaszra (ez 11k), meg a total szembeszel elott.Innen jott egy kanyar, rovid ideig total hatszellel. Na es itt borult a mutatvany. Egyreszt meglattam, hogy a visszafordito utan mar jon visza az elmezony, olyan elonnyel, es annyian, hogy ebbol korosztalyos dobogo sem lesz. Masreszt az elottem futo belassult a visszafordito elotti frissitopontnal, ugyhogy en a visszaforditoig a hatszel miatt bementem 4:00 ala, hogy megprobaljam elerni a kovetkezo futot. Ami eltartott egy darabig, amit a szembeszel 4:15-4:20 kozotti irammal halalt meg.
Ot 3k-val ezelott kellett volna beerni, meg a szineszkedesem kornyeken, es akkor itt nem vesztek ennyit. De gondoltam, hogy legalabb itt nyerek 1k szelarnyekot (kb 2-2.5k volt a full szembeszel).Na ez sem jott be sokaig, mert o szinten belassult. Amikor a 4:22-es 14. km utan meglattam, hogy az oram 4:45-ot mutat, akkor megleptem. Ahogy beertunk a kovetkezo faluba es bekanyarodtunk, a szel javult, nekem viszont kicsit beszorult a levego, es a mogottem levo srac bejott elem. Sikerult a sarkaban maradni, innentol viszont kicsit kialakult egy csata. Mar lehet rosszul emlekszem, de szerintem parszor elozgettuk egymast - nem kellett azert belenyulni anaerob tartomanyba. 17km elott felertunk egy hidra, amirol a levezeto szakaszt szoktam felhasznalni arra, hogy begyujtsam a raketakat a veghajrara.
Szepen lassan meg is kezdtem, de csak erzesre, mert a Garmin ilyen 4:18-at mutatott aktualis iramra (volt par fa, de fura
, mert itt mar nagyon kozel voltam 4:00-hoz, a 17. km 4:05 lett). Ahogy belekezdtunk a 18. km-be, mar ereztem, hogy kozel a vege, es szepen kozeledtem a sub4-hez. Csak az volt a bokkeno, hogy ket futo ott volt picit elottem, meg hogy kiertunk egy kb kelet-nyugati nyilt szakaszra, ahol az ENY-i szel azert erzodott. Itt otthagytam a szelarnyekot, es sikerult meglepni, bar azert meglatszott (a 18. km 3:58, mig a 19., ahol mar elol mentem, csak 4:09).
A 19. km vegen volt az utolso firssitopont, onnan mar elengedtem mindent - miutan megleptem, mar nem lattam senkit magam elott, itt mar idofutam uzemmodban operaltam, parszor visszanezve, hogy a nyakamban van-e a ket futo (nem voltak, az egyik srac a celban mondta is, hogy szepen megleptem).
Az utolso km meg tartogatott igy is meglepeteseket. Ott nem szamitottam a szelre
. Pont DK->ENY iranyu volt a befuto. Akkor mar csak rohogtem magamon (kozben vissza-visszapillantva), hogy nem igaz, hogy ilyen a vege. Mivel a finish az atletikai palyan volt, ott a kanyar miatt az utolso 100m a full hatszel miatt konnyunek erzodott.
Azt sejtettem, hogy a szembeszeles reszen lesz a melypont, ott is volt, foleg mikor visszaeloztek. Meg amikor lattam, hogy az elmezony leszakadt, de en azert elotte nagyban taktikaztam. TT uzemmodban meg ki lehetett volna preselni belole valamit. Igy ekkor ugy voltam, hogy nekem semmi helyem amugy sem a dobogon. Amivel kicsit kuzdottem, hogy tobbszor azt vettem eszre, hogy kb hatrafele dolok es kicsit elore kellett dolnom.
Aztan a vegen meg is ott kotottem ki. Nalunk nem mondtak be (legalabbis nekem nem, vagy csak nem hallottam), hogy hanyadikkent ertem be. Aztan szol ismeros, hogy SMS-ben iden nem csak az idot, hanem az abszolut helyezest is kikuldtek. Amikor meglattam, hogy abszolut 4., nem hittem a szememnek
. Szepen hazamentem, es sikerult kiturni a neten a korosztalyos adatokat, es kiderult, hogy elottem valaki mar masik korcsoport, igy felfertem a korosztalyos dobogora (ugyhogy nyugdijas tempoban visszatekertem atvenni az ermemet). Minden tiszteletem az elso harom helyezette, akik 1:18-1:20-1:22-t mentek, es utana jottem en 1:27:10-zel, majdnem 5 percet javitva a tavalyi PR-omon.
A tanulsagokat azt hiszem levontam. Volt par - es szamomra az az egyik legfontosabb, hogy tanultam valamit. Ez meg work in progress, de igy a jo. Idom az van rengeteg.
Most megyek es meg is rendelem a palyacipoket.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
xy.zsolt #106858 üzenetére
Az mondjuk igaz,hogy a 30-as eveimig, ami gyors futasnak szamitott az 3perctol gyorsabb sebesseg,de inkabb 2:30
Kileptem a kapun, es 3:45-el melegitettem, 4:00 mar oregasszonyos totyogesnek szamitott
A szogest 28-as es/vagy gyorsabb 200m-re huztuk fel,ha "csak" 30ast kellett resztavokban ismeteleni az normal cipoben ment. -
LanyUs
senior tag
válasz
xy.zsolt #106841 üzenetére
Jogos!
Az edzésmunkát mindenáron el kell végezni elvet feladtam! Nálam jelenleg ez az erős résznek nevezett szakasz 05:50-06:00 környéke extra puha gumírozott műfüvön teljesen bemelegedve és Hoka Stinson 6 ATR-ben. Ennél puhább már csak az lenne, ha tényleg felhőn futnék
Majd még jelentkezem...
-
LanyUs
senior tag
válasz
xy.zsolt #106834 üzenetére
Köszönöm! Ti látjátok, hogy mit össze próbálkozok
, azért napi két edzést nem egyszerű időben sem beosztanom. A nagy kérdés pedig a hozzászólásodban van. Mi számít penge élén tolásnak és mi az ami simán belefér? Mert ugye mondhatom, hogy az, amitől nincs tünetem, de valójában most sincs tünetem, mert okosan építem fel a terhelést, szóval érted mire akarok kilyukadni. Nincs viszonyítási alapom... Esetleg láttál olyan edzést, ami alapján siettséget látsz? Én minden tanácsot megfogadok, tényleg nem rohanok sehova
-
LanyUs
senior tag
válasz
xy.zsolt #106825 üzenetére
xy.zsolt: őszinte leszek már van bennem félsz, hogy mi az a határ amitől visszasérülök. Ha megint topogok, akkor nem fejlődök, ha túlzásba viszem, akkor visszaeshetek. Tehát itt tényleg csak a saját jelzések maradnak. Ezért is megyek húsvét után a futást támogató comberősítésre a gyógytorna keretében.
tisn: a Fenix 3 pontosabban mér, mint eddig a teló, képzeld lehet flaggelnem saját fm pb időmet is
Semmi baj, kifutom majd újra!
norby_42: el is voltam keseredve, amikor nem hajlott be a térdem. Fekve csináltam az első hetekben a tornát, full vizes térddel. Mióta talpra álltam, jobban becsülöm az egészséges végtagjaim. Számomra fura volt az ilyen szintű mozgásképtelenség, hogy még a wc-re is nehézkesen helyezkedek el. Na de fel a fejjel /bizattam/biztatom magam
Félig-meddig amúgy válaszút is! Kell-e itt még a gyorsulás és az idők teljesítése vagy biztosra menve inkább az egészség megőrzése és a térd hosszútávú helyes működése a cél? Elvi dilemma...tomcica: köszönöm ezt is beépítem
, de már félig tornász vagyok, annyit edzek futás mellett
Életemben nem foglalkoztam ennyit a többi alkatrésszel. Ez hiba is volt!
-
válasz
xy.zsolt #106765 üzenetére
Érdekes a vitakulturád (vagy a hiánya), hogy így kezded: "ha beszélnéd az angolt".
De elfogadom, hogy ennek a konkrét cipőnek nehéz megtalálni a megfelelő adatát.
Amit én írtam eredetileg INTELligent felhasználónak, az jól olvasható módon általánosságban fókuszált arra, amire ő maga is utalt, hogy alapvetően nem a megadott méret, hanem a talphossz alapján vásárol cipőt (erre erősítettem rá, nem az általad említett cipőről írtam).
Tisztában vagyok vele, hogy te is sokkal inkább eszerint vásárolsz, ahogy feltételezem, sokan mások is, és sajnálom, hogy az általam általánosságban és eredetileg másnak címzett hozzászólás félreérthető lett számodra az egyedi esetre nézve
-
válasz
xy.zsolt #106734 üzenetére
Nekem a Google mindig kidobja. Csak beírom, hogy "brand" size chart, és ott lesznek a cm-ek, és hogy adott márkánál az hányasnak számít.
Azt, hogy keskeny vagy széles lábfej és hasonlók, általában a RunRepeat (cut in half) oldalán nézem meg, mivel nekem baromira széles a lábfejem...
-
tomcica
Topikgazda
válasz
xy.zsolt #106716 üzenetére
Kar,hogy nem edzettel amikor meg volt Pegasus Turbo 1-2
azt szeretted volna
Apropo cipo.Itt van nehany velemeny a kovetkezo cipokbe kerult mar eleg km:
New Balance Rebel V4 - kb 400-500km lehet benne,elkezdett kicsit kemenyedni a hab,es egyre jobban gyorsul a cipo,meg is lepodtem
(a regi Asics Novablast OG es 2-es volt ilyen,tul puha volt dobozbol,de par szaz km utan tokeletes lett...sajnos utana par szaz km utan meg eltunt a varazs es elfogytak) 3:30-tol gyorsabban nem szivesen futnak benne,egyszeruen nem porog annyira.
ON Cloudsurfer - ez meg epp kontra,kb 100km lehet benne,es puhabb mint az elso edzeseken
porog is,csillapit is ahogy kell. Sehol semmi extra,de ez a cipo par perc gyors utan "eltunik" a labadrol,egyszeruen elfeleted,teszi a dolgat es kesz. Egyik kedvenc all-rounder tempocipom per pillanat.
Adidas SL 2 - par edzes van csak benne,ez a harom kozul a leggyorsabb 3perces iramig gond nelkul felporog,es meglepoen sok hely van elol a labfejnel
ez a harom kozul a kedvenc porgos cipom per pillanat. Jobb hijan ez a regi Rebel utodja
Adidas Evo SL ideert,felprobaltam,de meg nem edzettem benne annyit,hogy velemenyt tudjak alkotni,elsore puha,pattog,konnyu,szep
jo baratok leszunk az erzodik. Ebben is jocskan van hely elol,szoval nem preseli a kislabujjadat meg ilyenek
-
Lortech
addikt
válasz
xy.zsolt #106681 üzenetére
Ha ennyire óvnád magad akkor az árnyékolt, légkondis gym-ben a futógép is lehet opció
De csak miután áttérek cicanadrágra én is, mint a többi futó cicafiú.
Nem, az nem lehet opció. Inkább futnék éjfélkor. Csak hosszú távra tervezek, aztán látom, hogy tud öregedni a bőr a sok naptól. A napsütést szeretem, a hasznos részéből elég átjön ruhán is, az UV nagyrészét viszont kiszűri egy bármilyen vékony réteg is. De lehet hülyeség, és nem fogom bírni magamon tartani a 30 fokban.szerk: köszi a tippeket! Karszárnak utánanézek. Naptejet nem nagyon bírom.
-
--Robi--
kezdő
válasz
xy.zsolt #106592 üzenetére
Mindenki más démonokkal küzd. Én azzal, hogy állandóan gyorsakat megyek zsinórban, meg mellényúlok cipővel. Te megint más edzést csinálsz. Ezekről a másodperces edzésekről olvastam. Maradok a hossznál és az ahhoz igazított időnél. Ma is befürödtem, hogy másodpercre mentem rá, volt már ilyen, akkor sem jött be. Szegény Pumát is el kell használni. Látod ezt is bekajoltam. Olyan imádattal ajnározták a Dzsátubon, meg a tesztoldalakon. Nekem meg nem jött be. A Rebel 3-sem. Az olcsó Propelt meg imádom.
-
jimpo
senior tag
válasz
xy.zsolt #106561 üzenetére
Azért ír ilyeneket, mert alacsony pulzussal futsz.
Nekem így néz ki most....
Ki kellett volna pótolnom szombaton és simán alámentem volna időben.5 perc alatt csak lefutottam volna azt az ezer-párszár métert.
Szóval simán van hogy alul is becsül, de mindenki érzi nagyjából reális-e. Már korábban se jött be, amit írt a Garmin Versenyjelző.Igaz akkor sem lett új FM PB...
A 10K idő mondjuk így is meglett futva, de "csak" azért, mert jó volt a nyulam...
-
Never79
tag
válasz
xy.zsolt #106504 üzenetére
Igen, azt azért hozzáteszem, hogy nyáron simán fogom használni, mert tényleg nagyon finom a topikkedvenc
. Óránként viszek be ennyit, az 1 (néha 2) gél az alap a másik két forrással tudok játszani, hogy mennyi menjen le belőlük annak fényében, hogy mit érzek a gyomrommal. A másik kulacsomban mindig víz van, azt iszom a gélre.
Turbó cuccok azok a gélek, esetleg javaslom a maurtent, bár elsőre drágának tűnik, de 7 dl-be lehet keverni 80 g ch-t ami nem kevés. Íze olyan semmilyen.
Közel jársz az igazsághoz tom, használtam pillecukrot is, de az egy idő után "túl édes" lesz, inkább maradtam egy típusnál, az pedig Ovomia gyümölcscukor.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
xy.zsolt #106507 üzenetére
Igy ahogy irod,azt csak bizonyos hosszu es/vagy intenziv terheles elott kell adott napon betolni
nem lehet betolteni,kiuriti a test.
Neked viszont a hetvegi hosszudhoz semmi szenhidratot nem kell vinnedcitrullin malate az mehet plane ha meleg van (ott meg jobban kifejti a hatasat,termeszetes formajaban a gorogdinnyeben van jelen legtobb) de csak hogy leteszteld,nem kell minden hetvegen.
Neked annyira kontrollalt a hosszu futasod,hogy ures gyomorra barmikor vegig lehet csinalni,ha igy csinalod (esetleg vizet iszol ha kell) akkor a zsiranyagcserevel aranyat tesz,mint egy mini bojt olyan lesz. Na nem a testsulyt fogja beallitani,mert utana enni es visszatolteni kell normalisan,hanem azt segiti elo,hogy hatekonyabban hasznald a meglevo zsirt es kevesebb gyulladassal mukodjon az anyagcsered.Ugye akik nagy szenhidrat egetok es fogyasztok,azoknak tobb gyulladas van altalaban jelen a testukben,ez idovel tud problemat okozni. -
Peterhappy
őstag
válasz
xy.zsolt #106462 üzenetére
Reggel bekocogtam az Aldiba. Bár nem akartam venni (nem is vettem) gumicukrot, azért csak ránéztem a felhozatalra. Hegyekben állt mindenféle ízben.
Kivéve a Topicfruttis. Annak csak hűlt helyét láttam.
Igazán szólhattál volna, hogy errefelé jössz, legalább egy kávéra beugorhattál volna...
-
Chuck Norris
senior tag
válasz
xy.zsolt #106370 üzenetére
Grat mégegegyszer! Többek szerint rám meg a Dave Mustaine hasonlít.
Aki esetleg nem kapta volna ezt meg:
Az https://nevezes.futanet.hu oldalon lehet leadni a nevezést a 40. Telekom Vivicittá egy választott távjára.
A kedvezményes nevezést kupon beváltással lehet igénybe venni, ami 20% kedvezményt biztosít az aktuális nevezési
díjból.
Kuponkód: 20VIVICITTA2505
A KUPON érvényessége 2025. 03. 17. éjfél -
jimpo
senior tag
válasz
xy.zsolt #106370 üzenetére
Szép volt
Remélem, én sem leszek puding öregkoromra...A holnapi nap margójára... Maradjunk annyiban hogy 40 bpm alatt.
Az éjszaka megtolta picit, de most jobb mint volt.
Az időjárás is alakul, jobban tetszik mint a reggeli.
A múltkor én is találtam képeket, ez még jó is. De előtte.... -
tomcica
Topikgazda
válasz
xy.zsolt #106354 üzenetére
Ugye genetikailag az izomrostjaink aranya adott,tehat lesz aki tobb lassu izomrosttal rendelkezik,masok tobb gyors izomrosttal,valamint a nagy atlag kb fele-fele.
Letezik ugye a gyors izomrostnak egy alkategoriaja,amelyik aerob energiaval is mukodik,ha be van hozza edzve.
Na most,akik lassu izomrost dominaltak pl a 200 es 400m max sebesseguk szinte ugyanaz,sot neha mar a 100m is. Azoknak a Z1-Z2 komoly sebessegig feltolhato anelkul,hogy elfaradnanak (jo ultrasok,maratonosok) nekik ez az elonyuk. Evekig 10-15ev is fejlesztheto szepen epitkezve. Nehezen epul ki,nehezen is tunik el. Cserebe nekik nem sok baber terem a Z4-Z5 zonaban,fel tudjak oda huzni a pulzust es erofeszitest,de nem sokkal lesz gyorsabb a sebesseg mint egy jol beedzett Z3 teteje.Ha ezt igy felismerik akkor sok fejfajastol tudjak magukat megkimelni.
A tavfutas masik veglete a gyors izomrostban gazdag futo,neki a 200-1500m-ig igen komoly sebesseg (na nem sprinter!) viszont,utana ahogy nol a tav egyre nagyobb lepesben lassul a kitarthato tempo. Nekik a Z1-Z2 zona miutan kiepul mar kevesbe gyorsul,es valoszinuleg nem is valami gyors sebesseg. Cserebe a Z4-Z5 az igen komoly sebesseg,az hogy ennek mekkora reszet tudjak atvinni egy 5-10-21km tavra az egyen es edzesfuggo. Aki ezt igy felismeri az latni fogja,hogy a tul sok Z1-Z2 nem tud megfelelo epitkezest adni,kell bizonyos mennyisegu Z3teteje-Z4 alja.
Az atlag 50-50%es a legtobb halando ember pedig olyan mindenre jo,de semmire se kategoria. Amelyik iranytba edzenek arra javulas tortenik par evig,utan stagnalas es ennyi.
Nekik a tobb evig tarto Z1-Z2 alap epitese tud neha meglepo eredmenyeket hozni,de ki kell tartani a latszolagos evekig tarto stagnalas ellenere is. -
jimpo
senior tag
válasz
xy.zsolt #106310 üzenetére
cserében mint a vassal pántolt hordó
A vashoz nem sok köze a pántnak, nekem sem a hordóhoz.Hát nem tudom, azért van hogy öltöztet.
Bár ahogy gondolod.
Mindenesetre ilyen 2-3 kiló ide vagy oda nem oszt nem szoroz, még ha nem is optimális.
Érzetre pedig a következőképpen vélekedek.
Néha igazítani kell, de itt ki is merült minden hátrány!
A pontosság részhez meg annyit, hogy egy hosszú felsőre rávett óra, optikai nem mér semmit. Télen én nem az órára veszem a felsőt, hanem a felsőre az órát.
Mondjuk ha lenne felkaros pánt, akkor azt felső alá venném. Ami igazából van, de nekem nem adja!tisn Így is lehet nézni. De azért megmozgattuk egymást....
tom Muszáj, mert ha annyira keni majd, akkor bokáig ért volna itt-ott. Volt már rá példa....
-
jimpo
senior tag
válasz
xy.zsolt #106298 üzenetére
Nekem sem volt gond feltolni a pulzust, mondjuk konkrétan nem néztem közben.
Bár mondogatta az óra a fülesbe hogy mi van...Amúgy sem fáztam, plusz a megelőző napokat figyelembe véve nem kell csodálkozni.
Mondjuk, nem tűnt érzésre ilyen "erősnek" az egész.Ha nagyon kellett, akartam volna tudtam volna még facsarni, de nem volt cél. Az a nap nem ma van!
Most már én is kiengedek, ha olyan idő lesz lehet bringázok egyet.Ha minden igaz, lehet majd Online követni az eredményeket, de én nem fogom nézegetni...
Épp elleszek foglalva!
Majd igyekszem. -
Peterhappy
őstag
válasz
xy.zsolt #106224 üzenetére
Deee, en inkabb csigazok
Kar, hogy ennyire komolytalan a szervezes. Ha mar ott a verseny, semmibe nem telne egy-egy fotot loni, vagy videozni...
Ha ez megvigasztal (nem fog), en is elfogadtam volna egy fotot a masnapi IM dijkioszton, oke, hogy csak bronz, de hazai triatlon legendakkal allhattam egy dobogon, elotte meg egy podiumon.@Tisn:
-
jimpo
senior tag
válasz
xy.zsolt #106203 üzenetére
Az jó ha nincs izomláz.
Szerencsére nekem sem, igaz a múlt heti után se sok volt... Annyi, hogy akkor a pihenőnap érdeklődés hiányában elmaradt.Bár akkor jutott eszembe, a szeptemberi keszi félmaraton után is elmaradt. Persze nem száguldoztam, de mentem ugyanúgy.
amúgy a 2. maraton a nehezebb mert akkor már tudod milyen szenvedés volt az első
Ezt nem tudom megerősíteni, félmaratonon nem szenvedek annyit.
Mostanában a következőt ugyanúgy várom, pedig vannak következtetések amiket levonok közben. De a szenvedéstől azért messze van....
A befutó után lehet a legjobban elcseszni szerintem az egészet, na jó azért közben is.
DE, a célba érve ami történt, megtörtént. -
jimpo
senior tag
válasz
xy.zsolt #106182 üzenetére
Így érthető...
Majdnem írtam, hogy lassú voltál.
Errefelé, nekem is fura ez a száraz meleg levegő.Más...
Kicsit utánaszámoltam, jó sikerült az elmúlt hetekben edzeni.... Az egy kilométer alattiakat nem is néztem.
Még szerda környékén futok maraton/félmaraton Poweren 2 x vagy 3 x 1 kilométert, nehogy elfelejtsem szombatig.
Addig túlélő üzemmód, ugyanis 3 nap 12 óra éjszaka lesz a penzum.Tippek jöhetnek az átvészeléshez privátban.
De legalább felkelve meló előtt a napsütésben, félcsupaszon lehet futkározni. Remélem legalábbis, de ha nem, legalább jól esik.
Egy a lényeg!
Új hozzászólás Aktív témák
- EGY PRÓBÁT MEGÉR, NEM? Árgarancia, ingyen szállítás/átvétel RX 7000 kártyák 27% áfa, beszámítás!
- AKCIÓ! AMSI H110M i5 6600K 16GB DDR4 240GB SSD 2TB HDD RX 470 4GB GDDR5 ZALMAN S3 TG ZALMAN 500
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Blue Titanium Használt, szép állapot
- iKing.Hu - Apple Macbook Air 13 M1 - 2020 - Használt, megkímélt
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest