Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11951) Samott válasza Jahno (#11948) üzenetére


Samott
addikt

Csak annyit irtam, hogy masfel honapja nem velem vitaztal ebben a temakorben.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11952) Jahno válasza Jahno (#11950) üzenetére


Jahno
őstag

Na, nekem így gyorsan kb. az jött ki, hogy egy Balaton elég lenne majdnem egy napra, ha nincs szárazság. És nyilván túl messze sem érdemes vinni :-) Szerintem négy lábon pont megállna egy akkora lavót, ha közvetlen fölé tesszük akkor területt sem foglal, csak nem árt ha átlátszó, hogy ne árnyékolja az eredetit. Lennének még ötleteim :-D

(#11953) Jahno válasza Samott (#11951) üzenetére


Jahno
őstag

Mindenkivel is. De akkor olvastad, onnan folytassuk. Esetleg innen, hogy akkor mekkora terület kellene és optimális esetben mi a kicsiben/nagyban kivehető mennyiség?

(#11954) Samott válasza -NoVa- (#11944) üzenetére


Samott
addikt

A dunakanyarba terveztek egyet meg a vizeromu idejen. Van azert par hegyunk. Meg volgyunk. Es ket tórol beszelunk, az azert elfer egy vedett teruleten is, nem egy buzolgo gyarrol van szo. Es messze nem balaton mennyisegre van szukseg ehhez.

Vegulis mindegy mit okoskdounk itt, a vege ugyis ez lesz. :)

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11955) FőDudu válasza Samott (#11934) üzenetére


FőDudu
addikt

Varhato volt, hogy az elektromos muvek (vagy mondjuk ugy, hogy az elektromos halozat gazdaja) nem fogja jo szemmel nezni az ilyen jellegu koltseg optimalizalast.

Ok kokemenyen beruhaznak a halozatba - elvart megterulessel, rendelkezesre allassal, supporttal, stb.
Nekik tokmindegy milyen iranyba folyik az aram - szerintem ez iranyba fognak valamit varialni. Atveszik az aramot, de halozat hasznalati dijat kernek majd mindket iranyba (ha eddig nem kertek vissziranyba, mert errol per pillanat nincs infom). Igy eljutunk oda, hogy nem lesz erdemes arra hajtani, hogy nulla legyen a villanyszmla. Igazabol az energia ara lehet ingyenes, de majd a halozat hasznalati dij nem lesz az.

Nincs ingyen ebed. Nincs ingyen halozat hasznalat, nincs ingyen elektromos auto toltes. Max a beeteto idoszakban aminek most vege.

FőDudu

(#11956) Samott válasza Jahno (#11953) üzenetére


Samott
addikt

Nem ertem min gorcsolsz? Miert erzed szemelyes tamadasnak a megjegyzesem? Ennyire unatkozol, mindenkeppen vitatkozni akarsz? Nem vagyok energetikai mernok, nem tudom kiszamoni mekkora to kell ehhez. Te se, szoval csodalkozom hogy ennyire magabiztosan osztod itt az eszt. Annyit irtam, hogy vegso esetben az aram tarolhato igy is. Ha meg keves a napelembol meg a szelbol az aram akkor beroffentjuk a gazeromuveket. Annak pont az az elonye, hogy viszonylag gyorsan reagalnak. De igy legalabb nem kell mindig menniuk. Es amikor nem megy, akkor nem fogyaszt foldgazt.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11957) Jahno válasza Samott (#11954) üzenetére


Jahno
őstag

Dunára lehet tervezni, osztrákok csilliárdos beruházással 100-250 megawattokat szednek ki belőle. Egyedül a Vaskapuhoz lehetne mérni azt az arányt, amire szükségünk lenne. Ez kb. 130 kilométer hosszú. Ebből kellene négy :-) És áttervezni az országos hálózatot. Na jó, az lehet kerekítési hiba.

Dunán két kisebbel az osztrákok is beszívták, hogy az egyik kisebb erőmű annyira felduzzasztott, hogy elérte a felette lévő kettőt és vakarták a fejüket :-D

(#11958) Samott válasza FőDudu (#11955) üzenetére


Samott
addikt

Dinamikus aram arazas. Nem kell feltalani a spanyolviaszt, mashol mar van ilyen. Ha nappal sokan toltenek vissza, akkor olcson veszik csak at, este meg ha sokan hasznalnak akkor tobbe kerul az aram.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11959) FőDudu válasza npera (#11946) üzenetére


FőDudu
addikt

Orvos tanacsara hallgatva eszembe sem jut olyan pulzus emelo tevekenyseget vegezni aminek barmilyen koze van a sporthoz. Jo sok gyaloglas, rendes dieta, aztan majd valtoztatunk ha oda ertunk a sulyommal ahonnan mar lehet terhelni a szervezetet.

Dietetikus irt egy 3000 kalorias etrendet - ami tobb mint 3 kilo kaja naponta.
Reggeli 700g kaja - 40 deka jughurt, 2 almaval es 100g mandulaval.
Nem igazan tudok annyit megenni reggel. De igy legalabb tudom mit is kell bevinni es mennyit.

Szazalekosan es tized grammra kikalkulalta a szervezet szamara szukseges osszetevok szerint....
Igy lemegy heti 1 kilo - es nem pusztulok ehen. Ez is haladas.

FőDudu

(#11960) Samott válasza Jahno (#11957) üzenetére


Samott
addikt

Nalunk politikai kerdes a dunai eromu (emlekszel? dunakanyar bos-nagymaros). Nehez lesz, de kenytelenek leszunk megcsinalni. Tobbet is, vegig a dunan, mert Paksnal mar nyaron nem volt eleg viz az atomeromu hutesehez. Trukkozniuk kellett a meressel, hogy nehogy le kelljen kapcsolni a p.csaba az egeszet.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11961) FőDudu válasza Samott (#11956) üzenetére


FőDudu
addikt

Ahogy mar emlitettem: itt volt valami olyan helyzet amikor az aram szolgaltatonak kellett a power.
Leszoltak, hogy roffentsuk be az 1MW Caterpillart es nyomjuk visszafele. Elozoleg mar megoldottak, nem tudom hogyan, hiszen 3 sajat trafonk van.

Fizetnek mindent. Szervizt, gazolajat, stb.
Valahol Ljubljana alatt is van egy 60MW-os kis gazos a Mercator raktarainal.
Ketlem, hogy ilyen jellegu vesz rasegites lehetosege ne lenne otthon.

Max az akarat nincs meg hozza -> demonstralando, hogy szukseges a Paks2.
De en ehhez nem ertek.

FőDudu

(#11962) FőDudu válasza Samott (#11958) üzenetére


FőDudu
addikt

Ezzel az a baj, hogy a fogyasztas mero az nem valutaban szamol.
Azaz minimum egy tavvezerelt ora kellene (nem csak ami ejjeli/nappali aramot mer) - ha egyaltalan van olyan ora ami nem a rajta atfolyo mennyiseget meri, hanem azt kepes egy tavolrol kapott ertekkel felszorozni.

A mai orak teljesen tavolrol megfigyeltek - vagy elfogadjak amit a szolgaltato ez alapjan regisztral, vagy jon az ora csere.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#11963) Jahno válasza Samott (#11956) üzenetére


Jahno
őstag

"nem tudom kiszamoni mekkora to kell ehhez. Te se, szoval csodalkozom hogy ennyire magabiztosan osztod itt az eszt"

Én sem biztosan, de Te írtál valami érdekeset és akkor miért ne. Amúgy nem bonyolult, van esése, magassága, megnézel mondjuk 40 vízierőművet és még 10 helyet ahol vizet használnak puffernak, legtöbb helyen van kivitelezési költség is, meg egy csomó más sallang. Ebből lehet viszonyítani, ha már a vízhozam és esésmagasság szorzata nem megy, /generátorral megtoldva.Aztán van amit nagyon titokban akarnak tartani, vagy nem érted, akkor az olyan, de legtöbb helyen azért a köbméter/másodperc és esések opciója simán transzformálható bármire. És a napsütéses órák száma valamint a kb. kivehető teljesítmények.

Víz legalább 100 éves technológia, azzal is érhet meglepetés, de azért a nap/szél az érdekes bír lenni hosszabb távon, meg az is, ha ilyen kiszámíthatalan termelésre támaszkodik a felvevőpiac, vagy nagyban mekkora munka karbantartani és menedzselni egy szélfarmot. Idehaza majd próbálom megbecsülni, hogy hány 100 gépészalpinistaelektromos szaki kell terepjáróval, akik csak folyamatosan járják az országot.

(#11964) Jahno válasza FőDudu (#11961) üzenetére


Jahno
őstag

Lenne rásegítés, de iszonyat módon környezetszennyező, azt is meg kellene építeni és ilyen 1 megawattosból kellene úgy kb. 6ezer darab, ha az első Paksnak lejár az élettartama akkor még pár ezer. És ha fizetik a szervízt, olajat, beruházást, akkor nahát.

(#11965) Samott válasza FőDudu (#11962) üzenetére


Samott
addikt

Amugyis okosorak lesznek hamarosan, nem fogjak sokaig emberekkel leolvastatni ezeket. Pazarlo, felesleges. 5G, meg IoT, mind errol szol.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11966) Jahno válasza Samott (#11960) üzenetére


Jahno
őstag

Hova többet és végig? Nincs akkora esése, duzzasztani sem túl egyszerű. És ha annak a kb. 40-50 erőműnek a tervezete nyilvános lesz, akkor jönnének a stadion mellett, hogy nahh, az erőműbinisz és mi lesz a Római parttal :-D És árfekvésben is sokkal drágább lenne, mint Paks2. Párat el lehetne helyezni, az viszoint olyan kis kerekítési hiba a táblázatban, aminek kvázi nincs értelme.

"Paksnal mar nyaron nem volt eleg viz az atomeromu hutesehez."

Csak a nemzetközi képviselet ezt nem így látta, aztán belefutottam ebbe a Baranyai Krisztinás videóba, de mérésről annak fogalma sincs, kérdeztem, de kihagyták, lehet törölték is. Pedig betttem egy grafikont és mondtam, hogy ha már nem automata módon, akkor gyakornok egyetemistákkal meg lehetne oldani, csak legyen már kicsit tudományosabb. Aztán ha mégis 30 évente fél napra ilyen állapot lesz a Dunánál akkor max. tényleg leszabályoznak és veszünk villanyt az ukránoktól vagy a csehektől.

Itt a hőmérésnél abszolút homályosak a különböző médiákból folyó infók, meg a ki mit gondold, csak ugye itt az üzemeltetésnél mivel vadkelet vagyunk és politikailag is zűrös kategóriás ország, valamint Paks-környéke szintén politikailag veszélyzónás, a megfelelő hivataloknak sokkal jobban rajtunk van a szeme, mint a nagy átlag. És amíg ott nem hisztiznek, addig ez biza jó. A többiek meg kampányolhatnak a fúziós erőművel, az árapály cuccal és bármivel, hogy van alternatívája Paks2-nek, de nagyon úgy néz ki, hogy nincs és kivitelezni sem lehet már időben.

(#11967) Samott válasza Jahno (#11964) üzenetére


Samott
addikt

Nem kell, van egy csomo: Magyarországi erőművek - nezd meg a teljesitmenyuket is, nyilvan Paks kiemelkedik (es valamennyi atomra meg hosszutavon is szukseg lehet) de a tobbi is eleg combos.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11968) Samott válasza Jahno (#11966) üzenetére


Samott
addikt

Ugyanabban a hat napban, amikor Paks alatt 29,8 fokot mértek, nagyjából 10 kilométerrel lejjebb késő délutánra 30-30,2 fokig hevült a Duna :)

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11969) FőDudu válasza Samott (#11967) üzenetére


FőDudu
addikt

A gudron-ra ra kellett gugliznom, sosem hallottam meg ezt a szot.
Magyarul katrany, ha jol sejtem.

FőDudu

(#11970) FőDudu válasza Samott (#11965) üzenetére


FőDudu
addikt

Mar most tavvezerelt es tavjelentos kb minden 10 evnel ujabb.
Csak a legregebbiek nem azok.

FőDudu

(#11971) Samott válasza FőDudu (#11970) üzenetére


Samott
addikt

Nalunk meg nem, az tuti.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11972) FőDudu válasza Samott (#11971) üzenetére


FőDudu
addikt

Rajuk van irva, hogy HF. Azaz hangfrekvencias vevo. Azzal kapcsoljak ki/be a bojlert.
Az ujabbak meg mar visszafele is kommunikalnak, nem kell leolvasot kuldeni.
Persze idonkent azert ellenorizni kell - nem lopjak-e az aramot, igy a sok leolvasot nem lehet mind elkuldeni.

FőDudu

(#11973) Jahno válasza Samott (#11967) üzenetére


Jahno
őstag

Ezeket ismerem, de "combos" azért erősen más kategória. Írtam a Vaskaput, az már nekem combos, igaz abból is kellene négy....

Első körben erről a listáról ugye a lignites szirszarokat kellene kiszórni, mert gazdaságtalan és környezetszennyező. Gázosra mindjárt kapok számokat, de félve kérdezem meg az ember, mert a végén még visszakérdez és akkor hülyén jövök ki a sztoriból :-D Mindig ez van, ha valakihez fordulok, de vannak ekkorák idehaza is, a jóféle Cat/Cummings/GE/Micu/estébéket meg kb. katalógusból és Wikiből fel lehet túrni. Ráadásul a magyar listán így első ránézésre van pár, ami már nem annyit termel ésvagy bezárás alatt van, de legviccesebb a Kisköre a maga 7 megawattjával, nahh az a majdnem gazdaságtalan és kerekítési hibás, viszont nézd meg mekkora tó van mögé felduzzasztva. Ha fogyasztást nézzük, akkor ebből is kellene kb. 1200 darab és máris nyugi lenne meg önellátás :-)

(#11974) Samott válasza FőDudu (#11972) üzenetére


Samott
addikt

Jo, nyilvan ejszakai aram mar evtizedek ota van. A truvaj az lesz ha vissza is pofazik a kozpontba. Na olyan meg nem sok van itthon.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11975) Jahno válasza Samott (#11968) üzenetére


Jahno
őstag

És ekkor milyen meleg volt Leányfalunál? Vagy az erőmű előtt 500 méterrel?

Ez is érdeks "Ez azt jelenti, hogy amikor dél körül 29,8 fokot mértek, akkor délután ötre csak a napon belül változás miatt 30,5 fokra emelkedhetett a hőmérséklet."

Mondom, meg sem mérik rendesen, de emelkedhetett. Mert tippel. És azért ha 1-2 napig délben a felső réteg fél fokkal melegebb, az mekkora dráma, azt majd valami felsőbb hatalom eldönti. Már bánom, hogy nem mentem le megnézni, mert minden Sanyika ezt magyarázta minden fórumon, csak a részleteket nem tudjuk, ezeknél meg az is simán meg van, hogy a felső 2 centit mérték, ezért is lenne jó Leányfaluval összehasonlítani, hátha az is Pakstól lett meleg :-D Az, hogy a másik hőmérő elvileg elromlott, az mondjuk pont szopó vagy szánalmas... Ha jó fejek lennének akkor van kb. 9 darab szondám, vihetik, csak valaki rakja össze akkor lehetne belőle éves átlag, vigyék csak, de ehhez is túl hülyék, vagy félnek a következményektől :-D

(#11976) Jahno válasza Samott (#11974) üzenetére


Jahno
őstag

Nincs éjszakai áram.

(#11977) Bujdy81 válasza cyberde (#11879) üzenetére


Bujdy81
csendes tag

Azért nem futott el, mert a csávó hátulról, váratlanul leütötte. Aztán meg ráfeküdt és a cirka 40-50 kg-mal nehezebb csávótól (aki gyorsan levert neki még pár mokkát) már képtelen volt szabadulni. A férje pedig azért nem ment a csávó után, mert a feleség KÉRTE, hogy maradjon vele.

Azért ez -számomra- elgondolkodtató ennek a hozzászólásodnak a hasznosságával kapcsolatban. :U

(#11978) qnadam válasza npera (#11946) üzenetére


qnadam
veterán

ha a gyaloglás pulzust emel, akkor az már az edzés :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#11979) eattila válasza Bujdy81 (#11977) üzenetére


eattila
csendes tag

Mondjuk lehet én is inkább az asszonyt ápolnám, minthogy a faszi után rohangáljak. Meg ha megfogom, lehet ki is csinálom hirtelen felindulásból.

e-lias : exHWSW, fotók: https://www.flickr.com/photos/148053804@N05/

(#11980) FőDudu válasza qnadam (#11978) üzenetére


FőDudu
addikt

Latnad milyen franko dimbidombi teruleten lakom, eszedbe sem jutna a gyaloglast semminek tekinteni :)

FőDudu

(#11981) Samott válasza Jahno (#11976) üzenetére


Samott
addikt

Mit tudom en mi a szabalyos megnevezetese, a nep igy hivja. Vezerelt mero kell hozza, fixen kell rakotni a fogyasztot. Tipikusan a bojler kapja, gyerekkoromban allandoan sporolni a melegvizzel, mert az a sz.r csak ejjel futott. :)

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11982) Jahno válasza Samott (#11981) üzenetére


Jahno
őstag

Vezérelt. Táblázat is van róla, hogy hol mikor kapcsolják. Mondjuk nekünk akkor sem kellett spórolni, mert elég méretes volt a bojler a házhoz.

(#11983) Samott válasza Jahno (#11982) üzenetére


Samott
addikt

Mi szegenyek voltunk, en nem voltam ilyen szerencses.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11984) cyberde válasza Bujdy81 (#11977) üzenetére


cyberde
csendes tag

"Mint mondta, egyszer csak azt hallotta, hogy valaki fut mögötte, és mikor hátranézett, látta, hogy körülbelül száz méterre jön mögötte egy férfi. Ekkor kicsit gyorsabban kezdett el futni, de néhány pillanat elteltével már nagyon közel volt hozzá az illető."

"Férje szedte le a támadót róla, aki ezek után elmenekült."

https://24.hu/belfold/2018/10/17/makai-viktoria-ultramaraton-bajnok-futono-nemi-eroszak/

:F

(#11985) Jahno válasza cyberde (#11984) üzenetére


Jahno
őstag

Az a csoda, hogy 8 napon belül gyógyult ha a csávó szedte le.

(#11986) FőDudu válasza Jahno (#11985) üzenetére


FőDudu
addikt

Jah, eloszor jol tarkon kellett volna csapni....

De persze igy fotelszakerteskent minden egyszeru - ott elesben valoszinuleg nem sokat gondolkodik az ember...

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#11987) #09908736


#09908736
törölt tag

Na, azért csak találtam feketepéntekes S9 Gold-ot, megbízható boltból...

(#11988) Jahno válasza FőDudu (#11931) üzenetére


Jahno
őstag

Na, van szám is:

"Most átadták, ezzel ez lett Magyarország legnagyobb naperőműve, ami évi 20,7 gigawattóra áram termelésére képes. 9 milliárd forintba került."

Évi 20 gigawattóra ha jól számolom akkor most alig 4 órára lenne elég ez a kapacitás. Nagyon számottevő. Kb. 20ezer milliárd forintból kiönne, de ez most tényleg hirtelen számolás volt. És 20 év élettartam, oszt jön egy felhő mi leszállt felénk, oszt végünk :-D Teljesen reális.

(#11989) Jahno válasza #09908736 (#11987) üzenetére


Jahno
őstag

MÉG nem vettem semmit.

(#11990) Samott válasza Jahno (#11988) üzenetére


Samott
addikt

Szoval ha ennyire elhanyagolhato, akkor miert is gond ha valaki felrak nehany napelemet a hazara? Dontsuk mar el miert sirunk. :) Vagy mindegy, van rajta sapka vagy nincs rajta sapka?

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#11991) Phülöp válasza -NoVa- (#11943) üzenetére


Phülöp
addikt

A blankolt kábelvég a legjobb otthonra, ha nem akarod hetente szétrámolni a motyót.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#11992) Jahno válasza Samott (#11990) üzenetére


Jahno
őstag

Az nekem nem baj, csak ne azt mondjuk, hogy megváltottuk a világot és majd kiváltja Paksot meg hasonlók. Ismerősöknél körbenézve kb. 10 év alatt megtérül a beruházás, utána ingyen van a villany, az mondjuk jó.

Ami érdekes lehet, az majd a szolgáltatók szempontjából az ad-hoc jellegű adokveszek, amit nem lehet ütemezni és méretezni. Napközben nyáron egy felhőmentes napon majd fél Európa csak eladna, de nem kell senkinek, mert mindenki el akarja adni, aztán jön egy felhő és akinek 5 perccel előtte még sok volt, azok összesen bekérnek 2-3 gigawattot, amivel viszont ki kell szolgálni a parasztot. Ebből lesznek majd zűrök, németek is teljesen bezöldültek, aztán ezzel a lendülettel vissza is tértek a szénhez a sötét középkorba. Ha már szennyez, akkor legyen drága is :-D

(#11993) Phülöp válasza Jahno (#11936) üzenetére


Phülöp
addikt

Máltán - ha maradtunk volna - láttam értelmét a napelemnek
itt meg...

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#11994) Jahno válasza Phülöp (#11993) üzenetére


Jahno
őstag

Viszont elég sűrűn kellett volna róla törölgetni a port. Ha azt kibírja az ember pár fröccs mellett a tetőn, akkor persze. Ott néztem a kollektoros megoldásokat is, melgvíz egyből ingyen van. Fűteni viszont nem nagyon kell, azon nincs mit spórolni :-D

(#11995) Phülöp válasza Jahno (#11994) üzenetére


Phülöp
addikt

vizet melegíteni se nagyon kell, tartály a tetőn adja a 40 fokos vizet pár hónapig

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#11996) npera válasza FőDudu (#11959) üzenetére


npera
újonc

Bujdy "utazását" végigolvasva talán 140 kg-ról 90 kg köré (ha jól emlékszem) tudom, hogy az elején nem lehet csak úgy nekiállni futni. De kell valamit csinálni, mert máskülönben csúnya vége van a dolognak.

Igen jó, hogy te is elkezdtél dolgozni a témán, kitartást kívánok hozzá.

(#11997) npera válasza qnadam (#11978) üzenetére


npera
újonc

Igen, látom is a smájlit.

De ha annyira nem vagy edzésben, hogy a gyaloglástól is komolyan felmegy a pulzus, akkor nagy a baj. Amikor anyósom eljött velünk sétálni és lihegett a járástól (!!!), akkor is csak néztem. Amikor mondtuk neki, hogy valamit csináljon már, mert le fog épülni akkor jött a válasz, hogy rohangál ő eleget a házban napközben. Hát igen, végül is "rohangál", de a vázizomzat teljesen leépült, viszont ráhízott brutálisan és utána beindul a negatív spirál.

(#11998) FőDudu válasza npera (#11996) üzenetére


FőDudu
addikt

En meg az elejen jarok az utnak :)
De koszi a biztatast!

FőDudu

(#11999) Samott válasza Jahno (#11992) üzenetére


Samott
addikt

En csak annyit mondtam, hogy ami aramot megtermelunk napelemmel azert nem kell foldgazt elegetnunk. Paks meg ugy kerult kepbe, hogyha sok napelem lesz akkor meg annyira se fog megterulni a beruhazas mint ahogy most szamolnak. Ezert probaljak neheziteni az otthoni napelemet. Raadasul a sajat magad altal megtermelt aram utan afa beveteluk se lesz. Meg minden ami ezzel jar.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#12000) Phülöp


Phülöp
addikt

#animgif

megvan sparrow2 bátyja

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.