Hirdetés

2022. szeptember 30., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Manjaro Linux

Hozzászólások

(#1) zoli62


zoli62
addikt

Sok mindent olvastam a Manjaro Linuxról. Elkezdett érdekelni ez a dusztribució, így telepítettem egy virtuális gépre. Egy letisztult, egyszerű, könnyen használható rendszert kaptam. Magyarországon nem annyira ismert, pedig többek között a közeli Ausztriában is van fejlesztő közössége. Talán emiatt nem volt még itt a fórumon. saját topikja. Ahogy a a Debianból származó Ubuntunak is van saját témája, véleményem szerint az Arch Linuxból származó Manjaro is megérdemel egyet külön Kezdők számára ideális választás, és mutatja azt is, hogy mostanában legnépszerűbb az Ubuntu-n, Linux Minten kívül is van alternatíva, ha valaki linuxot szeretne használni. Ugyanakkor a haladó felhasználók is megtalálhatják benne az örömüket. Az Arch Linuxra, és annak filózofiájára épül, de attól eltérően saját tárolókat használ, felhasználóbarátabb, könnyen telepíthető. Alapértelmezetten XFCE asztali környezetet használ, így régebbi kisebb teljesítményű gépeken is futtatható. Mellette a KDE-t is támogatja. közösségi fejlesztések keretében más asztali környezetekkel, így Mate, Cinnamon, LXDE is elérhető Saját csomagkezelőt, Pacmant használ, ami egyszerűen a package manager rövidítése. Gördülő kiadási modellt használ, amely biztosítja, hogy mindig naprakész rendszert használhatunk, a frissítések alapos teszt után kerülnek bele a stabil verzióba. Alapvetően három tárolót használ, ezek a következők: Unstable (instabil), amelyben a nevéből következően a legújabb fejlesztésű csomagok találhatók.
Testing (teszt) itt már a tesztelésre szánt programok találhatók, haladóknak ajánlott.
Stable (stabil) mindennapi használatra kész.

A Manjaro Linuxról: (angol, magyar nyelvű oldal még nincs): https://en.wikipedia.org/wiki/Manjaro_Linux
Hivatalos oldal: https://manjaro.github.io/
Leírások: https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Main_Page (magyarul is)
Egy angol nyelvű bemutató: http://www.zdnet.com/article/manjaro-linux-a-few-of-my-favorite-things/
Manjaro a Distrowatch oldalon: http://distrowatch.com/table.php?distribution=manjaro

[ Szerkesztve ]

(#2) #21078528 válasza zoli62 (#1) üzenetére


#21078528
törölt tag

Hát egyenlőre nincs nagy élet...
Pedig tényleg nem rossz, bár kezdőknek azért nem biztos hogy ajánlanám, mert azért kellett pofozgatni itt-ott...

(#3) whbear


whbear
senior tag

Szerintem annyira nem tér el az Archtól, hogy érdemes lenne szétforgácsolni a tudásbázist. Van hogy a Manjaro wikiben találok megoldást Archos problémára és fordítva, de volt már hogy Antergos fórumon, de KDE problémára Kaos topikban.

Arch Linux KDE, XFCE

(#4) Rimuru válasza whbear (#3) üzenetére


Rimuru
veterán

Ennek meg jobban van ertelme, vegulis kulonallo disztrorol beszelunk, mint pl a Chakra. Tobbszor elofordult mar az is hogy manjaro specifikus bug volt, azt meg csak jobban tudjak azok akik hasznaljak is. ;] Az mas kerdes hogy majdnem halott topic lesz ez mint az Arch is, ott mar en is reg jartam, de nem nagyon porog a szamlalo. :DDD

Vigyázat, csalok!

(#5) whbear válasza Rimuru (#4) üzenetére


whbear
senior tag

Mert mire megtanul valaki Archot telepíteni addig megtanulja a Google használatát is. Az a baj csak ezzel, hogy pl ha van valami kérdésem, hova tegyem fel hogy választ is kapjak ha nem látogatja senki sem a szaktopikot. Marad a Linux abszolút kezdőknek és ezzel már el is veszítette az értelmét a tagozódás.

[ Szerkesztve ]

Arch Linux KDE, XFCE

(#6) zoli62 válasza #21078528 (#2) üzenetére


zoli62
addikt

Szerintem kezdőknek is ajánlott, sőt, de abban is igazad van, hogy időnként szükség van mélyebb konfigurálásra. Az is igaz, hogy a különböző linux disztrok között az Arc Wiki az egyik legkidolgozottabb és legösszeszedettebb, amit eddig láttam, ebből a szempontból csak a Debianéhoz lehetne hasonlítani. A többihez képest egy másik megközelítési módot használ, az Arch Way, de a Manjaro használatával ez a filozófia a kezdőknek is megszerethető lehetőséget ad.

(#7) #21078528 válasza zoli62 (#6) üzenetére


#21078528
törölt tag

Nyilván az Arch-hoz képest kezdőbarát, és telepíteni rendkívül egyszerű, de ha komolyan be akarod lőni, akkor komolyan bele kell nyúlni...
Persze nem biztos, hogy egy kezdőt zavar, hogy az updatedb lefut rendszer töltéskor, engem zavart... ;)

Szóval legyen az a közös nevező, hogy a kisebb kihívásoktól meg nem ijedő kezdőknek ajánlott! :K

[ Szerkesztve ]

(#8) Rimuru válasza whbear (#5) üzenetére


Rimuru
veterán

Nekem az a meglatasom hogy Manjaro specifikus, es kezdo kerdesek nyugodtan johetnek ide, a kicsit komolyabbak meg oda. :)

Vigyázat, csalok!

(#9) joecontra


joecontra
addikt

Amikor utoljára néztem Manjaro-t, akkor nekem az már egy kicsit soknak tűnt. Látványra is, és indításkori memóriahasználatra is.
De ha valaki ki akarja próbálni az én véleményem ne tartsa vissza ebben.

Amúgy whbear-rel értek egyet. Még jobban szétforgácsolódik a tudásbázis. Lehet, hogy ez is egy gyenge forgalmú topik lesz, de ne legyen igazam. Örülnék ha létjogosultságot nyerne ez a topik.

Üdv,
J

[ Szerkesztve ]

(#10) whbear válasza joecontra (#9) üzenetére


whbear
senior tag

Jó kis terjesztés a Manjaro, használtam is egy időben. Azonban mostanában nagyon tele van rakva sok szükségtelen csomaggal. Emiatt jelentősen több memóriát foglal és lassabb a boot is és a működés is. Indítás utáni memória foglalás top szerint Manjaro xfce alatt 25-27%, Arch xfce alatt 13-14%, (Arch KDE 24-25% optimalizálva igaz), indítás után pár perccel. 1,5Gb RAM van ebben a gépben. Következő lépésként érdemes az Antergost megnézni, az szinte tiszta Arch.

[ Szerkesztve ]

Arch Linux KDE, XFCE

(#11) Fenyő válasza whbear (#10) üzenetére


Fenyő
őstag

Valóban vannak bosszantó bugjai pl. grubja csak saját magával szeret elindulni, más Linux grubjával kernel pánikol, ami bár a grub.cfg szerkesztéssel orvosolható, de ez minden egyes grub-update után el kell játszani, ill némely gépeken minden kb. 4-5. indításba random belefagy (bár ez lehet kernel függő, Fedora volt még ilyen a 3.17/3.18-as kernelekkel), ha régen nem volt frissítve, akkor nem mindig egyszerű ezt megtenni, ált csak parancssoros bűvészkedéssel megy (bár aki Archot használ annak nem ügy, de egy kezdőnek...), ill. zárt driverekkel nagyon sok memóriát bekajál és procit is jobban fogja, nyílt driverekkel (ill. néhány nem szükséges dolog kigyomlálásával az indítómenüből további 50-70mb nyerhető) nem igazán eszik többet az Antergosnál vagy akármelyik másik Xfce-s disztrónál (32 bit esetén ez 180 mb, 64 bit esetén 230 mb körül jelent alap rendszerbetöltés után), mondjuk összességében az Antergost én is jobbnak tartom, lehet nem annyira kulcsrakész (kevesebb sallang van benne, így bootidő is érezhetően gyorsabb), de jóval kevesebb nyűg van vele (ill. a biztonsági frissítéséket is szinte azonnal megkapja, mivel valóban teljesen Arch alapú, míg a Manajronak vannak saját repói, csomagjai és késeltetve ált. ilyen több száz megás hullámokban jönnek rá a frissítések), ha vki nem totál kezdő én is inkább azt (mármint az Antergost) ajánlanám.

[ Szerkesztve ]

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#12) whbear válasza Fenyő (#11) üzenetére


whbear
senior tag

Én anno azért indultam el a pure Arch irányába, mert akármit csináltam ötből minimum egyszer a jelszó beírása után lefagyott. Több verzió is. A KDE verzió meg olyan csiga lassú volt és egyedül itt találkoztam minden 5. percben a kde crash handlerrel. Ennek ellenére szerettem és lehetett látni hogy van az alaprendszerben fantázia. Szóval nálam ugródeszka volt és annak tökéletes.

Mit kell szerkeszteni a grub - ban?

[ Szerkesztve ]

Arch Linux KDE, XFCE

(#13) Fenyő válasza whbear (#12) üzenetére


Fenyő
őstag

Nálam ha a bootba nem fagyott bele (de mint írtam ez hardver és/vagy kernel függő volt) akkor onnantól beton stabil volt, bár én csak az xfce verziót próbáltam, xfce-n fagyást meg még nem (max adobe flash fagyott ha a hardveres dekódolást bekapcsoltam, de ez leginkább az adobe sara) max csak néha bugot (az is inkább csak a régebbi 4.8-as verzión) tapasztaltam.
Gurb.cfg-ben pedig a Manjaros sorok inirtd-vel kezdődő sorába más grubok csak az intel-ucode-os img fájlt adják meg utána még kell adni a /boot könytvárban levő initramfs-kernelneve.img fájlt is, különben nem fog elindulni, mondjuk ezt minden egyes grub/kernel frissítés után el kell játszani, szóval ha több rendszer van érdemesebb inkább a Manjaro grubját használni és akkor nem kell ezzel vesződni.

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#14) #16820480


#16820480
törölt tag

Jövök én is ide :)

Az Arch topikban kicsit kényelmetlenül érzi az ember, ha olyan kérdést tesz fel, amire vélhetően elég egyszerű válasz van. Ez lehet kezdő-barátabb topik.

De amúgy ha nem akajátok a tudásbázis szétforgácsolódását, akkor meg az Arch topik nevébe kellene betenni a többi, kompatibilis disztrót is, hogy kereshető legyen.

Nekem eddig nincs komolyabb bajom a Manjaroval, elég gyorsan meg lehet szokni, bár vannak furcsaságok. Például a napokban a Gwenview egyszerűen meghülyült, és képtelen megnyitni bizonyos képeket. Például egy mappában van 30 kép, akkro nagyjából a felét látja, a többinél meg dob egy hibát, hogy nem sikerült megnyitni, aztán crash report és újraindul a program. Leszedés és adatok törlése nem segített, úgyhogy most kénytelen vagyok KDE alatt is gthumbot használni.

(#15) zoli62


zoli62
addikt

https://manjaro.github.io/Manjaro-Fluxbox-0.8.13.1-released/ Ez egy közösségi kiadás, ha valakinek tetszik.
Egyébként azt vettem észre, hogy a stabil verzió nem feltétlenül frissülúgy a legújabb csomagokra, ahogy a fórumon ez le van írva. Példa erre a Libreoffice, amiból már az ötös számú kiadásnak kellene lennie, de még a négy akárhány van benne.

(#16) whbear válasza zoli62 (#15) üzenetére


whbear
senior tag

A Libreoffice (és a kernel) egy adott verzióban nem is fog magától frissülni főverzióra. Szedd le és tedd fel a libreoffice-fresh csomagot. Azt nem tudom külön van-e hozzá másik nyelvi file mert angolul használom.

[ Szerkesztve ]

Arch Linux KDE, XFCE

(#17) Fenyő válasza zoli62 (#15) üzenetére


Fenyő
őstag

Arch alapú disztróknál a Libreoffice 2 ágra vált, van a fresh ág amibe az aktuálisan legfrissebb (jelenleg az 5.x-ös verzió) és van a still ág amibe pedig a legfrissebb stabil verzió (jelenleg 4.4.5) kerül, nyelvi fájlok külön csomagból telepíthetőek (fresh/still-hu végződéssel pl. a magyar).

[ Szerkesztve ]

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#18) Rimuru válasza Fenyő (#17) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem Arch alapuaknal van igy, a Libreoffice terjeszteset valtoztattak meg es ezt koveti az Arch. Latom sokan nem tudjak/ertik azt amit az Archosok csinalnak/kovetnek.

Vigyázat, csalok!

(#19) Fenyő válasza Rimuru (#18) üzenetére


Fenyő
őstag

Hát én még csak Arch alapúaknál találkoztam ezzel a felállással, többi disztrónál kb vagy felteszed a legújabbat vagy használod azzal amivel kijött+bizt. frissítések, máshol a tárolókban sehol nincs így elkülönítve a 2 vonal, tehát "gyárilag" csak Archnál van így, az más kérdés, hogy LO hivatalos oldaláról is az említett 2 verzió tölthető le.

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#20) zoli62 válasza whbear (#16) üzenetére


zoli62
addikt

A Libreoffice csak egy példa volt. Én ebből a https://forum.manjaro.org/index.php?topic=25485.0 a fórumbejelentésből vettem azt,hogy jelenleg a stabil kiadás tizedik kiadása az aktuális. Mivel valódi gördülő disztroróllévén szó, joggal gondoltam, hogy a csomagok a frissítéskezelőn keresztül telepíthetők, de ezek szerint vagy én nemtudom, hogy mi a rolling release, vagy a Manjaro csak félig az,,és nem valódi.

(#21) whbear válasza zoli62 (#20) üzenetére


whbear
senior tag

A Manjaro sohasem volt rolling, csak half rolling. Nem kell benne hibát keresni, Ő ilyen. Ezért is bátorkodtam ajánlani az Antergost, mert az tényleg rolling release modell, mivel gyakorlatilag egy pure Arch kiegészítve az Antergosos designnel. A Manjaro néha hónapokon keresztül nem frissül, főleg mikor Indiában van a fő fejlesztő. Volt már ilyen,erre készülni kell.
Szerk: Mondjuk Manjaro alatt minden nagyon könnyen cserélgethető, ott az mhwd-tool ami tényleg jó, a pacman meg szerintem a világ legjobb csomagkezelője.

[ Szerkesztve ]

Arch Linux KDE, XFCE

(#22) zoli62 válasza whbear (#21) üzenetére


zoli62
addikt

Akkor most már ezt is tudom, miért nem frissül egy adott új update bejelentése után nem sokkal. :) Egyébként van egy ilyen Arch terjesztés is, múltkor YT-n akadtam rá,kevesen ismerik, a fejlesztó szerint az Arcg fórumokon törlik az erről szóló bejegyzéseket, as aját fórumuknak pedig csak 307 tagja van. Tulajdonképpen egy Arch live cd installer. http://www.evolutionlinux.com/

(#23) whbear válasza zoli62 (#22) üzenetére


whbear
senior tag

Igen, ismerjük itt. A Manjaro egyik volt fejlesztője csinálja. Én is használtam, nagyon nagy segítség volt a CLI -re való áttéréshez. Folyamatában lehet látni a telepítés menetét. Aztán egyre rosszabbak lettek idővel a telepitői, több gépen el sem indul, mint pl a mostani, vagy 100%-on tekeri a procit. Ezért is kezdtem el a normál Arch telepítgetést. Kb 1 évig gyűjtöttem a bátorságot és tapasztalatot de megérte. Azóta az életben is alkalmazom az Arch felé KISS filozófiát.

[ Szerkesztve ]

Arch Linux KDE, XFCE

(#24) zoli62 válasza whbear (#23) üzenetére


zoli62
addikt

Közben közel egy hét után lejött egy jó adag frissítés. Hogy lehet a fresh Libreoffice-t telepíteni? Ugyanis úgy veszem észre,. a stabil kiadásban a still verzió van.

[ Szerkesztve ]

(#25) Fenyő válasza zoli62 (#24) üzenetére


Fenyő
őstag

Csomagkezelővel eltávolítod a still-t és felteszed helyette a fresh-t, igen ilyen egyszerű. :K

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#26) zoli62 válasza Fenyő (#25) üzenetére


zoli62
addikt

A telepíthető csomagok között ott van a fresh is?

(#27) Fenyő válasza zoli62 (#26) üzenetére


Fenyő
őstag

Persze pont ezt magyaráztam a #19-ben is, hogy egyedül csak az Arch követi (ill. az arra épülő disztrók ofkorsz) az LO szemléletváltását a 2 ágra bontással.

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#28) agy73p


agy73p
senior tag

Szeretem a Manjarot, volt több más disztro próbálkozásom is, de a végén ennél kötöttem ki. Ma reggel 3x omlott össze a Cinnamon, miközben Iced Tea-val CibBankoltam Midori alatt....

Az Antergos telepítése után meg olyasmi problémákat mutatott, mint pár hónapja a Manji.... Ráadásul itt a dátum és az idő teljesen más volt, 2007-es(!) így nem is frissítette a rendszert sem, kulcsokat hiányolt, stb.... Aztán kicsit böngészve találtam megoldást. Most már kezd magához térni, de a Cinnamon így is ötpercenként összeomlik. Majd megnézem a kernelt, azzal már nem volt időm bajlódni tegnap este....

(#29) agy73p


agy73p
senior tag

Lenne egy problémám, amit egyelőre nem tudok megoldani:
Manji Cinnamonnal az előző bejegyzésem óta szépen, hibátlanul működik. A bootoloási idő viszonylag lassú, ezért szerettem volna LXDE-t és/vagy LXQT-t felrakni, amit terminálból sikerült is.
Viszont automatikusan mindig a Cinnamonba jelentkezik be, és onnan első kijelentkezésre ki sem lép, csak másodikra, ezen kívül bootolás után mindig kapok egy hibaüzenetet, amire a megoldás az lenne, hogy a polkit-ot töröljem vagy indításkor ne töltődjön be, de függőségek miatt nem törli, és hiába veszem ki a pipát, akkor is (elvileg) betölti....
Minden visszatöröltem, most megint csak a Cinnamon van. 3x eljátszottam a telepítéseket és törléseket, de az eredmény mindig ugyanaz...
Hogy álljak neki újra, hogy jó legyen? :F

[ Szerkesztve ]

(#30) #16820480 válasza agy73p (#29) üzenetére


#16820480
törölt tag

Ha leszeded a Cinnamont, akkor mit tölt be alapból?

(#31) agy73p válasza #16820480 (#30) üzenetére


agy73p
senior tag

Azt nem próbáltam, egyébként a Cinnamonos verziót telepítettem elsőre is. Sőt, valszeg azt sem tudom, hogy ha letörlöm, akkor onnan hogyan tovább. Csak grafikus felületen tudok bármit tenni. :B

(#32) #16820480 válasza agy73p (#31) üzenetére


#16820480
törölt tag

Úgy értettem, hogy miután feltette xaz LXDE-t vagy LXQT-t, akkor szedd le esetleg a Cinnamont. Ha nem indul utána grafikus felület, de van hálózatod, akkor simán visszateheted parancssorból, csak a csomag nevét kell tudni.

(#33) agy73p válasza #16820480 (#32) üzenetére


agy73p
senior tag

Nem akartam leszedni a Cinnamont, mert szeretem, szép a felülete, nekem teljesen megfelelő. Az az egy dolog van vele, hogy elég lassan indul, talán egy percig is a fekete képernyőt mutatja betöltődéskor. 1 perc 50 mp alatt kerül használható állapotba az oprendszer kiválasztása után. Ha ezen az időn lehetne vmit javítani, akkor nem is biztos, hogy próbálgatnám az LXDE-t....

(#34) zoli62


zoli62
addikt

Tényleg bugos a Manjaro. Egy hónapja telepítettem, és már a Firefox nem tölt be oldalakat, a Chrome a kezdőlapot sem, sőt egy idő után random kilép.

(#35) agy73p válasza zoli62 (#34) üzenetére


agy73p
senior tag

Én ezt nem tapasztaltam, de feltettem az XFCE-t, letöröltem a -R cinnamon Cinnamont, viszont indítás után a "Failed to load session "cinnamon" - KILÉPÉS" üzenet fogad. Leokézom, aztán fut a rendszer, de ez az üzenet mindig megakasztja....
Mit kellene tennem, hogy jó legyen?

(#36) whbear válasza agy73p (#35) üzenetére


whbear
senior tag

Fél óra alatt felteszed a Cinnamon community editiont és kész.

Arch Linux KDE, XFCE

(#37) agy73p válasza whbear (#36) üzenetére


agy73p
senior tag

Persze, azzal nincs is gond, de nem bántam volna, ha mindkettő működik és lehet váltogatni köztük.

(#38) agy73p válasza whbear (#36) üzenetére


agy73p
senior tag

Visszaköltöztettem az XFCE-t a Cinnamon helyére. Csodálatos dolog (számomra új), hogy a külön partíción lévő /home miatt szinte minden - arculat, egy csomó beállítás - változatlan maradt a fájlaimmal együtt.

(#39) Exom


Exom
tag

Sziasztok.

Az Arch fórumról irányítottak át...

Eddig Linuxmint -el kísérleteztem. Szeretném megpróbálni a Manjarot is. (az ARC még túl kemény falat a számomra). Az lenen a kérdésem, hogyan lehet Windows 10 mellé (UEFI + GPT) telepíteni Manjarot Dual bootal. Próbálkoztam, de sajnos nem sikerült. (Linuxmintel meg tudom csinálni a dualbootot)
A /boot/efi partícióval van problémám. Mit kell ezzel kezdenem?
Illetve nem láttam, hogy lehetőség lenne arra, hogy GRUB -ot ne vinyóra, hanem partícióra telepítsem.

(#40) zoli62 válasza Exom (#39) üzenetére


zoli62
addikt

(#41) miku84


miku84
tag

jajj, de jo, van manjaro topic :)

annak, aki sokalja az előre telepített programokat, azoknak ajánlom a test ISO- t, ami a előző stabilon alapul és a frissítések vannak benne + a fejlesztések. Ebben csak az alap progik vannak.

Ez Plasma 5- ös, de van még több is a test bulidok között:
[link]

[link]

(#42) #16820480 válasza miku84 (#41) üzenetére


#16820480
törölt tag

Jól hangzik! Ennek örültem volna annak idején, amikor feltettem, szerintem ha új gépet veszek, akkor arra már ez fog menni :K Külön plusz, hogy már Plasma5-re épül, nem kell külön feltenni.

Kíváncsi vagyok, hogy egy tiszta telepítés megoldaná-e azt a problémát, hogy a Gwenview nem képes betölteni a kipi-plugins-t (a DigiCam viszont igen).

(#43) miku84 válasza #16820480 (#42) üzenetére


miku84
tag

Nem fogja megoldani, ugyanis a kipi-plugins még Kf4- es (mint a Digikam is), a Gwenview meg már Kf5- ös.
Szóval még várni kell a kipi-plugins KF5 portjára.

Itt lehet csekkolni a Kf5- ös appok státuszát.
http://developer.kde.org/~cfeck/portingstatus.html

Amúgy van Kf5- ös git verzió az AUR- ban, bár biztos sok függőség ütközni fog.
https://aur.archlinux.org/packages/kipi-plugins-frameworks-git/

(#44) #16820480 válasza miku84 (#43) üzenetére


#16820480
törölt tag

:R

Akkor még ezzel várni kell. Pedig pont azt használnám többet, a PIM rész például tök érdektelen, de nyilván más meg fordítva van ezzel. Addig majd gthumb-ban méretezek át képeket, ott legalább működik.

(#45) miku84


miku84
tag

Ajánlom mindenkinek a következő Plasma5 appleteket, nagyon hasznosak!
[link]
[link]

(#46) teleahocipöm


teleahocipöm
aktív tag

Üdv! Újabban ismét van pár problémám, az smplayer nem játszik le semmit, a frissítés kezelő "nem sikerült zárolni az adatbázist" hibaüzenettel szabotálja a működést. Mit lehet tenni?

(#47) #16820480 válasza teleahocipöm (#46) üzenetére


#16820480
törölt tag

Néha van olyan, hogy beragad a pacman, ilyenkor én azt szoktam csinálni, hogy parancssorban tolok egy pacman utasítást, akkor kiírja, hogy az a fájl, amit nem sikerült zárolni hol van pontosan, aztán sudo rm fájlnév, és utána mehet a frissítés.
Bár gondolom nem a legelegánsabb megoldás, de működik.

(#48) cami][us válasza #16820480 (#47) üzenetére


cami][us
senior tag

[link]

OpenSUSE Tumbleweed - powered by Open Build Service

(#49) teleahocipöm válasza #16820480 (#47) üzenetére


teleahocipöm
aktív tag

Itt még szerencsére nem kellett a terminált használnom, nem is tudom milyen pacman utasítás kellene kiadnom. Idáig egész jól működött minden

[ Szerkesztve ]

(#50) #16820480 válasza cami][us (#48) üzenetére


#16820480
törölt tag

Sejtettem, hogy ez lesz a reakció :D Általában amúgy boot után szokott ez lenni, amikor próbálja frissíteni a tárolókat a pacman, de a szar kínai netem miatt nem képes elérni őket, vagy csak nagyon lassan.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Manjaro Linux
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.