Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#108701) robag93


robag93
aktív tag

Azért az durva, hogy valaki a Telexet lehazugozza egy ilyen fórumon :DD Kevés dolgon tudok már manapság ledöbbenni, de most sikerült.

(#108702) Attis7 válasza D1Rect (#108686) üzenetére


Attis7
tag

Ne igyál ha nem bírod, tény hogy még azt is megméri az állampárt, hogy eltörölheti-e a farhát hatósági árát, aminek semmi hatása az állambácsi bevételi vagy kiadási oldalára és a kutatás eredményének fényében dönt. Egy biztos hogy tervben van hogy mikortól és mennyivel emelik meg az 1%-os visszaváltást és most szondáztatnak.

(#108703) bandus válasza robag93 (#108701) üzenetére


bandus
veterán

en nagyon orultem nekik, tamogattam is oket sokaig, nem is kevessel, de szerintem tenylegesen vesztettek az objektivitasbol, rohadt faraszto mar oket olvasni, tenyleg csak negativ modon talalnak barmit is. eleg megnezni az eurhuf-fal kapcsolatos cikkeiket. ha gyengul a forint az azonnal fooldal, ha erosodik, az sosem hir. szoval elegge atestek mar a polarizalt lo tuloldalara, nekem ez sem tetszik. hanyok a ner-tol, de hogy egyetlen pozitiv hirt se hozzanak le a gasztros csaj kiserletezesein kivul az baromi faraszto.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#108704) robag93 válasza bandus (#108703) üzenetére


robag93
aktív tag

Nehéz ügy, hiszen mind azért vesztették el a munkájukat, mert a munkaadó beneresedett. Nehéz így objektív maradni. A hangnem ellenére ettől függetlenül itt lehet a legtöbb oldalról látni a dolgokat.

(#108705) Vesa válasza bandus (#108703) üzenetére


Vesa
veterán

Ebben a történetben irreleváns a telex. Linkelhettek volna mást is. Meg fogják ezt írni még száz helyen. Tényszerűen nincs benne hazugság. Az meg, hogy clickbait...? Az! De ezt el tudom nekik nézni mert pont a NER miatt nincs már semmi más bevételi forrása az ellenzéki/független sajtónak mint a hirdetések, azok meg kattintásra fizetnek. A clickbait címeket alapul véve a magyar, de akár a nemzetközi sajtó jelentős részét is hiteltelennek lehetne bélyegezni. Mondom ezt úgy, hogy egyáltalán nem kedvelem a telexet. Portfólió napi szinten van itt linkelve, pedig annál durvább clickbait portál kevés van.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#108706) D1Rect válasza Attis7 (#108702) üzenetére


D1Rect
félisten

Lassan 1 éve biztos, hogy változtatni fognak rajta.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#108707) Ixion77 válasza julius666 (#108699) üzenetére


Ixion77
őstag

Én a békasütés módszerre tippelek inkább. Apránként, kicsi lépésenként emelgetik, bejelentés nélkül. Mondjuk negyedévenként 1-1 százalékkal. Eleinte talán még lassabban.
Így mindenki úgy lenne, hogy jó, hát 1 helyett másfél az nem olyan sok. Aztán másfél helyett 2.3 nem olyan sok. Aztán 2.3 helyett 3.1 az nem olyan sok... Direkt tört számokkal, hogy nehezebb legyen értelmezeni.
Sőt, azt is el tudom képzelni hogy kitalálnak valami virtuális "piaci árfolyamon visszavételt", és ennek megfelelően össze-vissza mozog a váltási díj, naponta csak századokat változva, de azért folyamatosan tendálva felfelé.
Adjak még ötleteket nekik, vagy jobb ha Zoli még azelőtt törli ezt a hsz.t mielőtt eljut hozzájuk? :) (Mondjuk nem szokott ötlethiányuk lenni ha szívatásról van szó).

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#108708) Joe123


Joe123
aktív tag

Na én kitöltöttem az ÁKK kérdőívét és nem nagyon hagytam kétséget bennük afelől hogy mit gondolok egy esetleges visszaváltási díj emelésről. :) (Van több szöveges mező is amibe lehet nekik szépeket írni.)

(#108709) Dare2Live válasza Rolly (#108688) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"persze ha ilyet csinálnak, akkor én többet a büdös életben nem veszek állampapírt"

Másodpiacon 99% jóval kissebb bukóval el lehetne adni. De ami a lényeg szvsz, hogy amit nyernének a vámon, hogy 10% visszaváltás azt minimum elbuknák a réven azon, hogy rengetegen soha többé nem fektetnének állampaírba. Könyörgöm ~2 hete nyilatkozták le, hogy nem változtatnak a visszaváltási feltételeken. Az az MNB amelynek a befi azt se hiszi el amit kérdez nagyon nagy extraval tudja csak finanszírozni az adott államot.

btw ma gyerekre vártam portfolios podcastot hallgattam. Röviden: Nem csak büdös nagy szarban van de jövőre is abban lesz a magyar költségvetés. Sok pénzt kellene 2024ben "pmap"ba bevonzani. A lényeg: Az államnak finanszíroznia kell magát, kamatfizetéseket... ha a fentit eljátszák az sokkal nagyobb bukót eredményezne mint ha 1%on hagyják.

Ez csak az én tippem...

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#108710) BlackV válasza aAron_ (#108692) üzenetére


BlackV
senior tag

szerintem hosszú távon, bizalom megtartása érdekében, a 99%-os árfolyam tartása lenne célravezető.

Én pl. cseppet sem fogok jobban, vagy kevésbé megbízni bennük, ha a pmápok 80%-on fognak állni, mondom ezt úgy, hogy jól kitömtem a webkincstároma 28/L-ből. Kiülöm azt kész, valami kamatbázis csak lesz rajta 25 utáni években is.

#108683julius666
Nemrég az államkincstártól ígérgette valaki, hogy nem akarnak változtatni a visszaváltási feltételeken.

Azt még csak nem is a kincstár, hanem a lókupecük, az ÁKK zrt. vezére mondta, akinek a bőre szerintem pont annyit ér, mint egy L. Simon-é. Amúgy a portfolio cikke szerint pontosan ennyit mondott:

""Nem fogunk változtatni a Prémium Magyar Állampapír visszaváltási árfolyamán, továbbra is 99% marad""

(#108711) VÁMpír


VÁMpír
aktív tag

még az is lehet, h azért kérdezik meg, mert az új sorozatokba esetleg tervezik beégetni a feltételekbe a visszaváltási árfolyamot (a MÁP+ nál is volt hasonló), ha nagy a para a visszaváltás miatt a befektetői körben.

mivel az új papírok alig kinálnak reálhozamot és nagyon hosszúak, ez kicsit kompenzálhatná a hátrányukat, nagy opciós jogról nem mondana le róla az ÁKK (mivel amúgyis egy floater a PMÁP).
a fix kamatú MÁP+-nál sokkal nagyobb volt ez a put opció prémiuma, amit adtak anno..

[ Szerkesztve ]

(#108712) Moltiszanti


Moltiszanti
friss újonc

Már helyezkednek orbanisztan furkeszei. :C :W :Y

https://telex.hu/gazdasag/2023/11/27/allampapir-kerdoiv-visszavaltas-magyar-allamkincstar

(#108713) Vesa válasza Joe123 (#108708) üzenetére


Vesa
veterán

Le se sz*rják...De ja, nem szabad kihagyni. :)

A tudomány a valóság költészete!

(#108714) Vesa válasza Moltiszanti (#108712) üzenetére


Vesa
veterán

Nem ártana, ha visszaolvasnál mielőtt beírsz, mert kb. fél napja erről megy a diskurzus...De még előtted kettővel is. :U

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#108715) tomazin válasza Dare2Live (#108709) üzenetére


tomazin
veterán

Szamomra is ez a racionalis lepes. Emellett gondolom nem azert akarjak megnyitni az osszes embernek a szamlat,h a kutya ne rakjon be semmit.

(#108716) aujjobba válasza bandus (#108703) üzenetére


aujjobba
addikt

A G7-et szoktam olvasni, ott van pozitív és negatív hír is vegyesen, egész színvonalasnak és objektívnak gondolom.

(#108717) Drizzt válasza Rolly (#108688) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Ebbol a leirasbol az is latszik, hogy nem ismered az allampapir mukodeset sajnos. A visszavasarlasi ar a kamatra nem vonatkozik, hanem a nevertekre. A kamatot mindig kamatfordulokor teljes mertekben kifizeti az allam. Visszavasarlaskor pedig az adott naig felhalmozott kamatot. "Bunti" csak a nevertekre van. Az allam tovabbra is messze azzal jarna a legjobban, ha a magasabb kamatozasu papirokat adnak el neki, az alacsonyabb kamatuakkal szemben. Tehat ha valaki visszavalt egy 2032/I-t, ami 9.9%-on kamatozik, akkor azzal ennyit sporol az allam. Ha meg mondjuk 19.4%-os 2028/I-t, akkor sokkal tobbet. De az szinte kizart, hogy kulonfele sorozatokra ne egyutt mozogjon a visszavasarlasi arany. Aminek meg esetleg lehetne racioja, az a lejarati idovel aranyosn csokkeno visszavaltasi buntetes. De ezt csak teljesen uj konstrukciora tudom elkepzelni. Egyetlen dolgot tudok igazan nagy szar eseten elkepzelni: kamatadot es/vagy szochot a hozamra. Ha magahoz a konstrukciohoz nyulnak erdemben egy eladott allampapir kapcsan, az pillanatok alatt tobb szint esest jelentene az adossagminositeseknel es epeszu befekteto nem jonne kulfoldrol, de belfoldi is elmenne.

[ Szerkesztve ]

I am having fun staying poor.

(#108718) forumpista válasza Ixion77 (#108707) üzenetére


forumpista
tag

Ennek az egvilagon semmi ertelme.
A “nagy” kamatokat kifizetik 2024ben meg 2025 elejen. Utana mar semmi ertelme emelni a visszavaltasi illeteken, mert a kamatot kifizettek, aki akart kiszallt belole. Szoval egy olyan “ csuszo” visszavaltasi illetek ami majd 2025re lesz 5% az az allam szempontjabol pont ertelmetlen.

Ha a cel az hogy az emberek eldobjak az allampapirokat meg a kamatfizetes elott, akkor most kell(ene) emelni egy huzosat.
Csak ugye vigyazz mit kivansz.
Nagyon hulyenek kell lenni a fideszben ha barki is azt hiszi hogy egy ev alatt kifizetni az allomany egy reszere 18%ot az nagyobb kihivas mint a teljes allomany 90%at kifizetni par het alatt amikor az emberek megrohamozzak az allamkincstarat.

Ennel sokkal egyszerubb adot emelni, zero kockazat, a nepek meg tapsolnak hozza.

(#108719) _NCT válasza Vesa (#108705) üzenetére


_NCT
őstag

Van olyan gazdasági portál, ami nem ez a portfolio-szerű, click&run oldal? Ami tényleg objektív és értékelhető?

(#108720) BlackV válasza forumpista (#108718) üzenetére


BlackV
senior tag

Simán lehet egy olyan szituáció 26-27 körül, hogy van 4-5% kimutatott infla, az új pmap sorozatokat pedig 3% kamatpremiummal kell adniuk. Ebben a piaci helyzetben leesik a korábbi pmapok árfolyama, pontosabban már előbb, amikor varakozássá válik a felvázolt szitu.

(#108721) simauser válasza robag93 (#108701) üzenetére


simauser
tag

Pedig igaza van.

Are you threatening me, Master Jedi?

(#108722) robag93 válasza simauser (#108721) üzenetére


robag93
aktív tag

Mutassatok már konkrétumot.

(#108723) Brandynew válasza _NCT (#108719) üzenetére


Brandynew
őstag

Szerintem nincs. Valamelyik így elfogult, valamelyik úgy. Én inkább a kisebb portálokat preferálom, pl. Kiszámoló. Erre a konkrét Telexes cikkre meg itt van egy tök jó reakció, aztán mindenki azt hisz, amit akar, merthogy ez tényleg inkább hitkérdés: Megint az idő előtti eladás megdrágításával ijesztgetnek - véleménycikk

(#108724) tlala


tlala
addikt

Kérlek segítsetek egy a témában abszolút tudatlannak.

Revolut kártyán van 15e euróm (teljesen legális), amit szeretnék kb. 2-3 évre befektetni, persze korom miatt azzal a lehetőséggel, hogy ha baj van, akkor azért (részben) hozzá lehessen nyúlni.
Mit kezdjek vele?
Köszi előre is.

(#108725) mauimagic válasza _NCT (#108719) üzenetére


mauimagic
aktív tag

The Economist, Financial Times. Mindkettőnél sok a fizetős tartalom. Ja, posztszovjet unortodox félkommunista gazdaságokról általában csak 2 soros hírek vannak, így ha épp egy ilyenbe fektettél be, akkor nem sok releváns info lesz ;]

(#108726) mauimagic válasza tlala (#108724) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Ha 5 évre halandó vagy lekötni és kockázatot vállalni, akkor TBSZ valamelyik hazai szolgáltatónál. Ott vehetsz részvényt, ETF-et, stb.

Ha szeretnéd elkerülni az országkockázatot, vállalva ezzel, hogy alusisakosnak bélyegezzenek az itteni orákulumok, akkor:
Külföldi bank, pl a cseh Fio Banka, Szlovákiában is jelen vannak, Komárnoban van is fiók, magyar ügyintézővel.
Befektetési bank egyébként, kereskedő felülettel.
Vagy ott a német Captrader, ami IB leányvállalat, de hajlandók magyaroknak számlát nyitni.

(#108727) Attis7 válasza simauser (#108721) üzenetére


Attis7
tag

Adott a konkrét cikk, lehet cáfolni, ez így csak egy üres bekiabálás.

(#108728) pictigjis válasza Brandynew (#108723) üzenetére


pictigjis
senior tag

ha valaki azt gondolja, hogy az eredeti cikk felesleges volt, aztan ir ra egy meg feleslegesebb valaszt... az eleg vicces

(#108729) Rolly válasza Drizzt (#108717) üzenetére


Rolly
veterán

Miért ne értenék hozzá? Az hogy nem érted amit írtam nem az én problémám...

Tehát ha nekem 2 év alatt jól hozott a papír, akkor mondjuk 5% visszavásárlási bünti nem fáj, mert a hozambol futja... így érthető?

(#108730) pictigjis válasza robag93 (#108701) üzenetére


pictigjis
senior tag

egyébként elképesztő ez a pökhendi, "mi itt mindent jobban tudunk" reakció egy olyan cikkre, ami például a 444-es, olykor valóban ámokfutás jellegű írásokkal ellentétben egyetlen valótlan állítást sem tartalmaz. és ne csináljon már itt senki úgy, mintha az elmúlt tizenakárhány év meg se történt volna: mintha nem láttunk volna mindent és annak az ellenkezőjét is, ha államszintű lopásról volt szó. az lehet, hogy a kérdőívben összesen 17 kérdés van, de minimum gyanús és valóban nagyon érdekes fejlemény, hogy pont most közéjük került egy ilyen is. itt vagy nagyon naivak egyesek, vagy ugye van a másik lehetőség, ami elég szomorú

(#108731) mauimagic válasza pictigjis (#108730) üzenetére


mauimagic
aktív tag

itt vagy nagyon naivak egyesek, vagy ugye van a másik lehetőség, ami elég szomorú
Olyan szintet elért nálunk a state capture, hogy több százezer ember megélhetése múlik a rendszeren, hiába van pl valakinek piacképes végzettsége, ha egy sajátláb közpénzszivattyú cégnél "kamatoztaja", így a szememben ő is egy élősködő rajtunk.
Nyilván ezt az ilyen ember teljesen másképp éli meg, emiatt van jelen egyébként értelmes embereknél is, hogy védik a védhetetlent, de ez már pszichológia :)

(#108732) Virág et.


Virág et.
senior tag

Engem is elért a 2033/I őrület, segítsetek a tudatlannak: 1 éves távra nem éri meg jobban DKJ-t venni névérték alatt, mint PMAK-ot 5%-al az értéke felett?
Ha jól értem 93-95%-on lehet most venni kb. egy év múlva lejáró Kincstárjegyeket. amelyek akkor 107.8%-ot fognak érni. Vagy valamit félreértettem?

(#108733) SzGee válasza Virág et. (#108732) üzenetére


SzGee
aktív tag

Nem fognak 107.8%-ot érni, csak 100%-at... Nem mindegy ;)

If you leave me, can I come, too?

(#108734) axioma válasza Virág et. (#108732) üzenetére


axioma
veterán

Nagyon. Attol fog 7.8% hozama lenni, hogy most 93-95%-on veszed es majd 100%-ot kapsz vissza lejaratkor.

(#108735) stingy2 válasza Virág et. (#108732) üzenetére


stingy2
senior tag

A kincstárjegy soha nem fog 100%-nál többet érni.
A PMÁP-ot értékén veszed 105, 106,110%-on is, mert a 100% feletti rész az időarányos felhalmozott kamat, amit kamatfizetéskor visszakapsz.

[ Szerkesztve ]

INTJ

(#108736) Virág et.


Virág et.
senior tag

Óbazz, tényleg, mekkora marha vagyok, most olvastam el a leírását... :D
Köszi.

(#108737) aAron_ válasza stingy2 (#108735) üzenetére


aAron_
őstag

Abban viszont pont igaza van, hogy PMÁP-ot kb. 5%-kal az értéke felett lehet megvenni. Ha diszkontálod a CF-t 4%-os hosszú inflációval számolva, és nem számolsz put opcióval, kb. 100%-os bruttó árfolyamot kapsz. Lehet tud valamit :DDD

What is your ikigai?

(#108738) Joe123 válasza pictigjis (#108730) üzenetére


Joe123
aktív tag

Amennyire én tudom, amikor valaki meg akar tudni valami fontosat közvélemény kutatásban, akkor nem megy ajtóstól a házba, nem direktben kérdezi meg, hanem van körítésnek egy jó adag bemelegítő kérdés. Itt is szépen körbe volt körítve, de süt az egészből, hogy leginkább ez érdekli őket, hogy a közhangulatnak megfelelően lőhessék majd be az emelést, amitől nem veszik ki túl sokan és nem veszik el túl sok bizalom. A háttérben mindent így csinálnak, ez kb. köztudott, előre mindent alaposan felmérnek, csak azoknak az eredménye nem nyilvános. Minden héten készítenek ilyen felméréseket, nekem több ismerősömet is hívogatták már telefonon, amikor szépen becsomagolva a közhangulatról érdeklődtek.

A másik, hogy a kormánypropaganda eleve tudatosan csinált szitokszót abból hogy "függetlenobjektív". Szándékosan az a narratíva, hogy márpedig ilyen nem is létezik, nem is létezhet, mert akkor így az ő "sajtójuknak" sem kell annak lenni, minek is kérné rajtuk számon bárki. Csak meg kell nézni ki hány sajtópert vesztett, aztán nem nagyon marad több kérdés. (Persze tudom, a propagandistáknál már erre is megvan a válasz, hogy elfogult a bíróság - kivéve persze amikor nagy ritkán az ő javukra dönt.)

(#108739) VMatteo válasza Brandynew (#108723) üzenetére


VMatteo
őstag

Ha már szétfikázza a Telexet ezen cikk írója, akkor bátran alá is írhatta volna a szerző a költeményét. ;)

Tisztelet a Gépésznek!

(#108740) Attis7 válasza Joe123 (#108738) üzenetére


Attis7
tag

Nem csak telefonos úton mérik a népet, hanem van egy netpanel nevű oldal ahol futnak kérdőívek apróért és azt töltögeti a nép kb 100 Ft / 15 perc teljesen komolytalan "díjazás" mellett. Állítólag ott mérik meg, hogy mi a véleményed a századvégről, a postáról, a lölö vagy a tibi bankjáról, vagy hogy mennyire vagy elégedett az ország gazdaságpolitikájával, stb!

(#108741) TCr válasza Ixion77 (#108707) üzenetére


TCr
veterán

Tisztelettel kérdem, miért hiszitek azt, hogy ezek nincsenek évekre előre megtervezve?
Ki hiszi azt el, hogy pl. a mostani "MVM - reptér buli" nem volt már évekkel ezelőtt papírra vetve?

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#108743) fraba válasza donat_sz (#108653) üzenetére


fraba
aktív tag

Köszönöm a tippeket! Valamit már csináltam is. Elvileg jegyeztem a 2033/I-t

de ezt nem látom itt.

illetve sehol máshol se. Ez még "normális", mert tegnap este 9-kor csináltam?

Most tervezek még egy nagyobb összeget átvezetni a forgalmi számláról (vagy szabad számláról) a nyugdíjelőtakarékossági számlára, és venni még 2033/I-t. Csak nem akarom elrontani, ha itt valami eddig nem jó.
Sosem használtam még ezt a netbrokert, és nagyon nem kóser ez a felület....

(#108744) SzekeresPeti válasza PredatorZoli (#107402) üzenetére


SzekeresPeti
tag

És szted megéri? Én úgy látom, ezen a futuresen előre megszabott csomagokba lehet fektetni. A bankok meg, ha tehetik, szeretik olyanba fektetni az ügyfelek pénzét, ami a banknak jó, nem nekik.

(#108745) Ringman válasza Sisco2 (#108742) üzenetére


Ringman
nagyúr

"All rumors are false until officially denied."

(#108746) Attis7 válasza Sisco2 (#108742) üzenetére


Attis7
tag

És akkor jöhetnek a linkek, hogy mikor, miben és hányszor hazudott már miska! :)

(#108747) pictigjis válasza Joe123 (#108738) üzenetére


pictigjis
senior tag

a kifejtős mezőkben ki is fejtettem az ezzel kapcsolatos véleményemet :) egyébként ebből a fórumból is látszik, hogy sokan vettek úgy PMÁP-ot, hogy azt sem tudják, igazából mit vettek. nekik fogalmuk sem volt soha a visszaváltási feltételekről. a vásárlók egy része ezzel szemben nyilván mindennel pontosan tisztában van, de azért kifejtettem azt is, hogy a jövőben valójában meg kellene szüntetni az egyoldalú feltételmódosítás lehetőségét (a PMÁP és a hozzá hasonló papírok esetében), és a nyilvános ajánlattételekben világosan rögzíteni, milyen feltételekkel lesz később visszaváltható egy adott sorozat

(#108748) aujjobba


aujjobba
addikt

Ma megjelent a bejövő TBSZ transzfer opció az IB-n nálam, lehet érdemes csekkolni.

(#108749) Shade45 válasza aujjobba (#108748) üzenetére


Shade45
senior tag

Dettó! :C

(#108750) llacee


llacee
őstag

Sziasztok! Holnap jár le egy nagyobb adag DKJm.
2033/I a mai napon 16hig vásárolható.
Ma napközben fel tudom úgy bontani a dkj-t, hogy még a vásárlást meg tudjam ugrani?
Kicsit a dátumokat benéztem

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.