Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#108751) Sisco2 válasza Ringman (#108745) üzenetére


Sisco2
tag

Nekik nagyon jó hogy a lakosság lett a fő finanszírozó, nem hiszem hogy szeretnék hogy ez megváltozzon. Abban hiszek hogy majd 2024 végén 2025 -ben visszatérnek az extra laza monetáris politikához, akármit is hazudnak addig. Így a nominálisan kifizetett soknak tűnő forint kamatoknak az értékét majd jól leértékelik az árfolyammal.

(#108752) axioma válasza llacee (#108750) üzenetére


axioma
veterán

Utolso 2 napban nincs visszavaltas. Me'g mult heten beszeltuk, hogy pentek 14h-ig aki felbontotta, az tudta atrakni.

(#108753) llacee válasza axioma (#108752) üzenetére


llacee
őstag

Köszönöm, pár napig nem olvasom a fórumot azt tessék :) Akkor marad a DKJ a januári PMÁP kifizetésig és addig kigondolom mit válasszak a sok remek lehetőségből.

(#108754) julius666 válasza forumpista (#108718) üzenetére


julius666
addikt

Totálisan félreérted az egész szituációt, meg a diskurzust... Az elmúlt időszak PMÁP sorozataiba nagy arányban forró tőke ugrott bele, parádés hozamokkal kiülni a viharos időket. Konkrétan személyesen is ismerek olyan pénzügyileg nem különösebben tudatos(!) kisembert, aki eladta az addig aranytojást tojó gyúkként ("az ingatlanárak csak növekedni tudnak") üresen tartott "befektetési" ingatlanját, hogy PMÁP-ot vegyen, mert már neki is kiadta a matek.

Ez a tőke, ami szerintem simán van legalább az állomány 20%-a, a kamatforduló környékén (leginkább utána) ki szándékozik ugrani a papírból, hogy aztán ingatlanba tolja, más, várhatóan jobb hozamú befektetési eszközbe, vagy simán csak elköltse pl. új autóra. Állam bácsi ki kell perkáljon 2025 elejéig az adósságra közel 20% kamatot (ez kötelező, ez benne van a nyilvános ajánlattételben), majd ki kell perkáljon még egyszer 20%+ot a papírból kiugrók kifizetésére.

Itt már államháztartási szinten is jelentős összegekről beszélünk, amit valahonnan finanszírozni kellene. Ezt a helyzetet biztosan szeretnék elkerülni a döntéshozók, nekik arra kell valamit kitalálniuk, hogy ne érje meg a tőke nagy részének elmenekülnie a papírból, vagy legalábbis állampapírból úgy átlalában. Lehetséges megoldás egy jelentős bünti emelés, párhuzamosan egy új "sztárpapír" bevezetésével (lásd MÁP+ bünti emelés is pont akkor történt, amikor PMÁP kamatok megindultak felfelé)

Szerintem egyébként túlbecsülitek a magyar kisbefektetőket (PMÁP-ot ugye csak magánszemélyek vehetnek, intézmények nem), egy 5% visszaváltási büntit simán lenyelnének. Itt meg pár pénzügyi portálon biztosan menne a hupákolás, de az semmit nem jelent. A memóriája az átlagembernek elkeserítően rövid, a bizalom visszaépítése meg sokkal egyszerűbben megvalósítható mint itt sokan gondolják: egyszerűen beleírják jövőbeli papírok ajánlattételébe a visszaválthatóságot (lásd MÁP+) és máris újra megbízható lesz a konstrukció, már a törvény fogja védeni a kisbüfiket...

[ Szerkesztve ]

(#108755) Joe123 válasza julius666 (#108754) üzenetére


Joe123
aktív tag

(lásd MÁP+ bünti emelés is pont akkor történt, amikor PMÁP kamatok megindultak felfelé)

Amikor meg a MÁP+-ba akarták terelni a népet, akkor a PMÁP visszaváltást tolták fel 2%-ra. (Szerencsére szüleimet sikerült lebeszélnem hogy az összes pénzüket MÁP+-ba tolják akkoriban, fele PMÁP-ba ment, amik ugye a mostaniaknál sokkal jobbak, meg később is csak a tőke felét kellett átforgatni a MÁP+-ból amikor az már teljesen vállalhatatlan volt.)

---

Csak úgy az egész PMÁP para kapcsán beugrott egy régi duma: amikor valaki állampapírt vesz, akkor befektetőnek hívják, amikor a tőkét/hozamot akarja kivenni, akkor meg spekulánsnak. :)

[ Szerkesztve ]

(#108756) Ixion77 válasza TCr (#108741) üzenetére


Ixion77
őstag

"miért hiszitek azt, hogy ezek nincsenek évekre előre megtervezve?"

Mert az elit nem jövőbelátó géniuszok tudományos köre, hanem hozzánk hasonló intellektussal rendelkező szociopaták gyülekezete. Nincs "háttérhatalom", nincsenek globális összeesküvések, nincsenek gyíkemberek, meg egyéb démonok amiket az átlagember elképzel magának hogy azok tették tönkre az életét. A vezetők is ugyanolyan esendő szerencsétlenek mint mi vagyunk, max. valamelyest jobban informáltak bizonyos témákban.
Terveznek, próbálkoznak, van ami bejön, van ami nem, lesz ami lesz.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#108757) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Szerintem kicsit tulporgi a topik ezt temat. En vagyok tokeattetellel benne a PMAP-ban, megsem parazok ezen ennyire mint ti (en semennyire).

Nem lesz emeles, mar szazszor lenyilatkoztak es nincs is ra igazan szukseguk hogy legyen. Ugy beszeltek itt rola mintha komolyan nem tudna az allam rohadt konnyen forrast bevonni...
De, be tud, nem fog az AKK sirni es panikolni ha eladnak 1-200 millardnyi PMAP-ot kamatfordulokor.

Ha meg bekovetkezik a veszforgatokonyv, akkor se 5% lesz a visszavaltasi dij, hanem max 2, mint regen. Az meg sokat nem valtoztat a matekon. 5%-ra emelest giga allamcsodkockazat indokolna, mondjuk egy nyilt NATO - Oroszorszag haboru okozhatna ilyet. Lassuk be hogy ilyesmire nincs tul nagy esely 2025 februarig. Aki szerint igen, az ne PMAP-ban nyereszkedjen, hanem epitse a bunkert es preppeljen. :U

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#108758) aAron_ válasza julius666 (#108754) üzenetére


aAron_
őstag

Még egy plusz gondolat: amennyiben viszont a PMÁP árfolyamát csökkentik, a bizalom a többi termékben is megrendül, miközben ezek inkább előnyösek az államnak (deviziás állampapírok pl.). Ha a spekulánsoknak akarják rontani az üzletet, azzal a hosszabb távú befektetőknek is ártanak, akiknek nem érdemes. Ezért is írtam korábban, hogy a teljes államadósság kezelés szempontjából, hosszú távon érdemesebb lehet fenntartani a 99%-os árfolyamot innentől már.

Amit írtál, 20%+20% reálisnak hangzik. Ez kb. 2800 Mrd Ft-ot jelent, GDP 4.4%-a. Ennek megújítása nem hangzik egyszerű feladatnak, de nyilván menedzselhető. Kamatfizetéseket előre le lehet fedezni, visszaváltások meg nem egyszerre fognak jelentkezni. 95%-os árfolyam nem sokat segít ezen szerintem, kb. 55 Mrd Ft-ot spórolna az állam mindössze. Plusz kérdés, hogy ez inkább pánikot, nagyobb volumenű eladást, vagy bentragadást eredményezne. Egy 33-ban lejáró papír esetében lehet sokan úgy élnék meg, hogy elveszi az állam a pénzüket. "Kisbüfiket" sem szabad lebecsülni, bedöntöttek már pár bankot.

Meg akartam nézni az EMÁP, PEMÁP kintlévő állományát, de sajnos ezek ÁKK-n nem elérhetőek. Tudja valaki miért?

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#108759) Top cat válasza Sisco2 (#108742) üzenetére


Top cat
őstag

Na, akkor lehet aggódni. :(((

(#108760) Nodiras


Nodiras
újonc

Sziasztok,
Melyik állampapírt vegyem, most melyik a legjobb deal?

(#108761) Oppenheimer válasza aAron_ (#108758) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Az 5%-ra emeles altal okozott bizalomvesztes nagyobb kart okozna az AKK-nak mint hasznot. Onnantol kezdve a lakossagtol nem szamithatnanak tul sok tokere.

Extrem becsles kovetkezik! TFH a PMAP allomany 10%-a ilyen spekulans toke. Azert extrem, mert valoszinuleg ennel kevesebb.
600 milliardot kene eloteremteni, nem tudom 2800 milliard honnan jott.
Ennyit nem nehez az intezmenyeknek eladni.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#108762) aujjobba válasza Nodiras (#108760) üzenetére


aujjobba
addikt

Epp ma olvastam a lustaporton :)
Valasz a szöveg végén, legalábbis ha elismersz engem (random fórumozót) mint a számodra hiteles ember.

(#108763) fraba válasza fraba (#108743) üzenetére


fraba
aktív tag

ebben valaki tud segíteni aki használt már netbrókert? :) :R

(#108764) aAron_ válasza aAron_ (#108758) üzenetére


aAron_
őstag

PMÁP tulajdonosok meetingje, majd a másnap reggelük, miután 95%-ra csökkentették az árfolyamot. :DDD

Bocs a buta viccért.

#108761Oppenheimer: "Az 5%-ra emeles altal okozott bizalomvesztes nagyobb kart okozna az AKK-nak mint hasznot. Onnantol kezdve a lakossagtol nem szamithatnanak tul sok tokere."

Alapvetően én is ezt vezettem le.

Így számoltam: 7000 Mrd [PMÁP állomány] * (20%+20%) [visszaváltás mennyisége + kamat] = 2800 Mrd

Lehet nem fognak ennyit visszaváltani egyáltalán, julius666 feltételezésével számoltam tovább, kamat viszont nem befolyásolható.

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#108765) julius666 válasza aAron_ (#108758) üzenetére


julius666
addikt

Még egy plusz gondolat: amennyiben viszont a PMÁP árfolyamát csökkentik, a bizalom a többi termékben is megrendül, miközben ezek inkább előnyösek az államnak (deviziás állampapírok pl.)

Mint írtam, ezt szerintem borzasztóan túlgondoljátok. Te, meg a többi itteni törzstag végigélvezte, hogyan szórakozott az ÁK a spreadekkel tavaly a normál állampapíroknál (főleg a hosszú végen). Durvább szopatás volt, mint amiről itt most a lakossági papíroknál agyalunk. De azt is láttuk már, hogy bizony hozzá mernek nyúlni a lakossági papíroknál is a spreadekhez. Semmi értelmezhető piaci reakció nem volt ezekre.

95%-os árfolyam viszont nem sokat segít ezen, kb. 55 Mrd Ft-ot spórolna az állam mindössze. Plusz kérdés, hogy ez inkább pánikot, nagyobb volumenű eladást, vagy bentragadást eredményezne

Ezért írtam, hogy mellette bedobhatnak egy új, MÁP+ jellegű konstrukciót, ami jobban fizet a PMÁP 2025 után várható hozamánál. Akár 2-3 év alatt ledolgozva az átugrás költségét. Már kezd mindenkinek ködös lenni, de amikor bedobták anno a MÁP+t mindenki féltette tőle az ingatlanpiacot, holott mai szemmel nevetséges hozama volt. Ha az itt sokak által várt "back to ZIRP" szcenárió jön be és 2025-ben már hozamsivatag kilátások lesznek (mondjuk 3-4%-ot fizető PMÁP), akkor a spread emelés mellé egy ~5%-ot fizető MÁP+ jellegű konstrukció bevonzhat új tőkét meg a forró tőke egy részét is bent tarthatja.

Persze nyilván "én így csinálnám"-ról beszélünk. Én abban se vagyok annyira biztos, hogy 2025 elején (magyar viszonylatban) hozamsivatag lesz... :)

(#108766) fecus válasza fraba (#108763) üzenetére


fecus
őstag

Jónak tűnik. Tegnap én is jegyeztem. Még csak a pénz van az egyenlegemen. Még nem ment végig. Gondolom valahol le van írva, hogy T+n nap.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#108767) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

PMÁP gondolatok

- Nem gondolom, hogy érdekük lenne ijesztően magasra emelni a visszaváltás "árát", mert nem hiányzik nekik sem egy bank run, sem pedig az, hogy a belső finanszírozás bizalma meginogjon (itt nem a krumpliszavazók a célközönség, ezért ésszel kell szabályokat hozni, mielőtt elkezd külföldi devizába áramlani a pénz)
- Nem gondolom, hogy érdekük lenne a visszaváltást akadályozni, mert szerintem szükség lesz azokra a pénzekre a GDP pörgetése okán a következő pár évben. Különösen, ha jövőre (vagy azután?) az amerikai gazdaság tényleg letérdel egy kicsit, mert kevesebb fiskális stimulus fogja érni, mint az elmúlt 2 évben. Ez kihathat az európai (pl.: német) gazdaságra is, ami továbbgyűrűzhet hozzánk (dominó hatás)

A helyükben én valami sávos megoldásban gondolkodnék. A befektetett tőkére (akár állampapír sorozatonként) bizonyos százalékig, vagy havonta/negyedévente/évente fix értékhatárig mindenképp megtartanám a jelenlegi kedvező visszaváltási feltételeket. Aki meg ezen a határon felül lesz eladó, ott bejöhet egy rosszabb kondíció (5%?). Így egyrészt nem lenne pánik és bizalomvesztés, másrészt kontrolláltan vissza tudna csorogni a gazdaságba a pénz (nem maradna "befagyva" egy értékpapír számlán), harmadrészt továbbra is lehetne benne vésztartalékot tartani, ami likvid és bármikor hozzáférhető baj esetén különösebb fájdalom nélkül.

Disclaimer: én csak vésztartalékot tartok benne.

some men just wanna watch the world burn...

(#108768) Ixion77 válasza julius666 (#108765) üzenetére


Ixion77
őstag

"a bizalom a többi termékben is megrendül, miközben ezek inkább előnyösek az államnak (deviziás állampapírok pl.)

Mint írtam, ezt szerintem borzasztóan túlgondoljátok... Semmi értelmezhető piaci reakció nem volt."

Julius666-el értek egyet. Hány nagyon súlyos, etikátlan piaci manipuláció, változtatás volt itt az elmúlt években? Azok közül hányból lett botrány? Azok közül hányból visszakoztak a botrány miatt? Mind tudjuk, hogy elenyészően ritka az ilyesmi. Nem csak gazdasági, hanem minden egyéb területen is vérlázító események olyan sorozatát éltük végig az elmúlt évtizedben, hogy már rég teljesen belefásult mindenki. Gyakorlatilag ez az új norma.
Azt feltételezni, hogy a visszaváltási jutalék emelése földrengésszerű változásokat indukálna a lakossági befektetési döntésekben csak vágyálom. Akik megszívják, azok dühöngenek persze egy ideig, de semmi érdemi hatása nem lenne nemzetgazdasági szinten.
Ez vagy az azt ígérte hogy nem lesz változás? Na és? Az akkor volt most meg most van. Egyébként sem azt mondta. És ha igen, akkor sem.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#108769) D1Rect válasza Nodiras (#108760) üzenetére


D1Rect
félisten

2033/I
Ma 16:00-ig tudsz venni, aztán csak sokkal rosszabb lesz.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#108770) MrCsiT válasza Moleman (#108573) üzenetére


MrCsiT
addikt

Pontosiítod kérlek, hogy az OTP melyik hitelkártya termékéről írod, hogy nincs havi korlát?
Csak mert a Bonus hitelkártya weboldala szó szerint ezt írja:
"Az OTP Bonus hitelkártyával összesen, évente 30 000 forintot (havonta 2 500 forintot) is visszakaphat."
Én ezt korlátnak látom. Te nem? :F (És ennél a terméknél így természetesen nem is lehetséges "2-3 hónap alatt is ki lehet maxolni az egész éves 30 ezret", mint írod.)

A kalkulációdban a hitelkártya éves díját is figyelembe vetted?
Az Ersténél olvastad, hogy (nyilván ez extrém eset, kb. elérhetetlen) akár max. évi 96.000 Ft visszatérítés is összejöhetne? Látod fentebb az OTP weboldalról az idézetet, hogy náluk legfeljebb 30.000 gyűjthető?
Írtam a saját tapasztalatom, hogy 2 havonta 5-7000 Ft visszatérítést kapok Erstéről, a 200e-s keret mellett.

Ha több fős háztartást említettél - ahol valóban lehet kevés az 1 db, 200e-s keret - ott mi volna az akadálya, hogy több családtag is saját Erste Maxxal gyűjtögessen? ;)

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

(#108771) MrCsiT válasza MrCsiT (#108770) üzenetére


MrCsiT
addikt

update: Moleman: no, már olvastam a válaszod, hogy ez a kérdés tisztázódott, csak túl hamar válaszoltam..

[ Szerkesztve ]

"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT

(#108772) fraba


fraba
aktív tag

Ha van 2030J, 2028L illetve 2031I PMAPom, azok közül érdemes valamelyiket most visszavaltani, és a kamataival együtt beforgatni a 2033I-be még zárás előtt?

(#108773) Nodiras válasza D1Rect (#108769) üzenetére


Nodiras
újonc

Köszönöm. Hát akkor ez cumi, mert csak pénteken jön még a della, az én végi jutalom..

(#108774) TCr válasza fraba (#108772) üzenetére


TCr
veterán

Ha szeretnél hosszabb lejáratú papírt kevesebb kamatért tartani, akkor mindenképp.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#108775) kexksz válasza Oppenheimer (#108757) üzenetére


kexksz
addikt

Hogy vagy tokeattetellel PMAPban?

(#108776) nort_on válasza kexksz (#108775) üzenetére


nort_on
senior tag

Személyi kölcsön.

(#108777) Shade45


Shade45
senior tag

Valaki csinált már Erstétől TBSZ transzfert? :R

IBKR-hez transzferálnék, az Erste szeretné kérni az IBKR Keler kódját, de azt sehol nem találom...

Valamint van egy olyan kitöltendő rész, hogy "Fogadó szolgáltató elszámolás elérhetősége", itt mire gondolnak pontosan? Egy telefonszám, e-mail cím? :F

(#108778) nort_on válasza aujjobba (#108748) üzenetére


nort_on
senior tag

+ Shade45 És korábbi TBSZ-t is létre tudtok hozni (2022, 2021, stb)? Nálam csak a 2023 TBSZ transzfer jelenik meg. :F

Shade45 Ok, köszi. Akkor még várni kell az igazán jóra. :U :DDD

[ Szerkesztve ]

(#108779) Shade45 válasza nort_on (#108778) üzenetére


Shade45
senior tag

Nem, csak a 2023-as.

(#108780) vnorbi válasza Shade45 (#108777) üzenetére


vnorbi
aktív tag

IBKR-nek nincs KELER kódja.

Beszéltük ezt itt pár napja.

(#108781) Handball94


Handball94
aktív tag

Erstén hol találom a TBSZ Account ID-jét?

(#108782) D1Rect válasza Nodiras (#108773) üzenetére


D1Rect
félisten

Én pont emiatt beletoltam a hitelkártyámat.
Jól kitalálták, hogy a decemberi pénzeket már csak a rosszabba lehet betolni.

Az új se rossz, mert még mindig nincsen jobb helye a likvid tartaléknak.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#108783) Shade45 válasza vnorbi (#108780) üzenetére


Shade45
senior tag

Aha, látom.

Ez így fasza lesz, mert az Erste-s hölgyike köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig KELER kód nélkül nem fog menni... :W :W

#108781Handball94

Csak tipp, de szerintem az adott év, nekem a számlarészletezőben is csak így hivatkoznak rá: TBSZ 2021, TBSZ 2022 és így tovább.

[ Szerkesztve ]

(#108784) Moltiszanti válasza _NCT (#108719) üzenetére


Moltiszanti
friss újonc

G7.
De a telexel sincs semmi baj csak nem kifejezetten gazdasági portál.

(#108785) Attis7 válasza Moltiszanti (#108784) üzenetére


Attis7
tag

Brückner cikkeit egyébként megéri elolvasni.

(#108786) Moltiszanti


Moltiszanti
friss újonc

"Az állampapírok kondícióján nem kívánunk változtatni. Az 1000 éves magyar állam garanciái állnak ezek mögött - fogalmazott arra a felvetésre, hogy változik-e a Prémium Magyar Állampapírok visszaváltási kondíciója." (Varga Mihály, portfolio)

Ha nem kívánnak változtatni akkor miért szondázzák a népet azzal kapcsolatban, hogy tisztában van-e azzal, hogy változhatnak a visszaváltás feltételei?
Ha pedig szondázzák akkor miért nem november 22-én szondázzák amikor bejelentik, hogy a régi kifut és jön az új és miért akkor kíváncsiskodnak amikor már mindenki megvette?
Kacsateszt!
Nem hiszek nekik.
De már megvettem a magas kamat ígéretével, többek között András György vagy Bence Balázs véleményére is hallgatva. A cél az, hogy 1-2 év múlva visszaváltom.
A megtakarításaim nagyobb része dollár és euró alapú és nagyon nem akaródzott nekem prémium álompapírt venni, ami Ft-os papírom volt az mindig a legrövidebb DKJ. Legrosszabb esetben valamilyen mértékben megszívom és megerősít a hitemben, hogy ezeknek semmit, tiszta Maunika show az egész. Lenyilatkozik a madár pár hete, hogy nem akarnak változtatni, most pedig Mihályunk is és a kettő nyilatkozat között amikorra mindenki megvette akkor megkérdezik a népet a visszaválthatóságról. :) Javasolnék egy nemzeti konzultációt, csináljuk már rendesen! Ha nullán kell visszaváltanom akkor nullán fogom és viszem innen messze. Remélhetőleg nem abban gondolkodnak amikor a visszaválthatóságról érdeklődnek, hogy tartsam lejáratig mert akkor azzal nem tudok majd mit kezdeni! "Békekölcsön" verem bele! :F

(#108787) Zozzant válasza Moltiszanti (#108786) üzenetére


Zozzant
addikt

Nem kívánnak, igen. Mivel nem is ők veszik vissza... le is van írva a pmáp-ban, hogy idő előtt nem veszik vissza.

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#108788) Jakesz válasza Moltiszanti (#108786) üzenetére


Jakesz
őstag

Arról nem is esett szó, hogy meddig nem változtatnak rajta... Az elkövetkező 1 évben biztos nem fognak, hiszen a 18-20% kamat biztosíték, hogy nem fogják az emberek kivenni a pénzt. De pontosan tudják, hogy utána megindul a folyamat. És 1 év nagyon sok idő a gazdaságban, addigra simán rámondhatják, hogy sajnos előre nem látható gazdasági nehézségek hatására mégis kénytelenek emelni a visszaváltási kamatot...

(#108789) ngaba válasza Moltiszanti (#108786) üzenetére


ngaba
aktív tag

Szerintem meglett a pénz a reptérre, most már inkább tompítani akarják a rohamot, és az utolsó pillanatban elbizonytalanítani pár embert. (Optimista szcenárió.)

Az államnak nem kellene, hogy gondot okozzon 1-2 ezer milliárd forintnyi kötvény visszaváltása, ilyen nagyságrendben vannak kint épp futó papírok, amiket lejáratkor ki kell fizetni. (Persze azt előre tervezik.) Sokkal nagyobb fejvakarás lenne szerintem, ha a 6000 md-ot mindenki lejáratig tartaná és akkor kellene egyszerre kifizetni. Ezért is növelték a futamidőt szerintem, hogy ne 2029-ben járjon le az "összes" új PMÁP, és a legújabb hibrid PMÁP lejárata is egy olyan évben lesz, ami eddig nem volt.

(#108790) bandus válasza Jakesz (#108788) üzenetére


bandus
veterán

páran már kiemeltük itt, még egyszer leírom azok miatt, akik nem hajlandók gondolkodni. szerinted miért indulna meg "a folyamat"? ez azt feltételezi, hogy kiveszed a pénzt és találsz magasabb hozamú kockázatmentes befektetést helyette, amibe átrakod. szerinted lesz ilyen, és ha igen, akkor mi?

ezzel nem azt mondom, hogy biztosan nem fognak változtatni. csak azt, hogy befektetői szemmel sem lesz valószínűleg logikus lépés a visszaváltás. lesz egy töredék, mint pl. innen páran, akik esetleg átülnek ezzel a tőkével a részvénypiacra, néhányan biztosan vesznek majd házat, autót (ami megint csak pörgeti a gazdaságot). de én nem látom, hogy egyébként 1 év múlva hol lenne jobb helye a forintnak, ami kockázatmentesen infláció feletti kamatot igér egy - remélhetőleg - csökkenő inflációs környezetben.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#108791) Jakesz válasza bandus (#108790) üzenetére


Jakesz
őstag

2 dolog van itt.
Az egyik, hogy nagyon sokan most vetették bele magukat előszőr komolyabban az állampapírba, mert ez a magas kamat motiválta őket, hogy ennyinél már érdemes megkockáztatni, hogy Orbánékra bízzák a pénzt, míg a korábbi nagyjából feleakkora vagy kevesebb kamatok nem motiválták őket. Kiadós részük nagy eséllyel menekülni próbál, amikor be lesz jelentve, hogy 2025-től a PMÁP 5-6%-ot fog fizetni.
A másik pedig, hogy 2025-től az 1 éves 1MÁP vagy DKJ nagy eséllyel többet fog fizetni, mint a PMÁP, de legrosszabb esetben is kb ugyanannyit. Ebben az esetben is szabadulni fognak a PMÁP-tól nagyon sokan, hiszen nagyon nem mindegy, hogy 1 éves vagy 7-9 éves futamidőről van szó kicsit magasabb vagy kb ugyanakkora haszon mellett. A hosszú futamidőtől szabadulni kell minél hamarabb, amint nem éri meg benne lenni a rövidebb futamidővel szemben, és amíg a visszaváltási feltételek kedvezőek.

(#108792) Top cat válasza Jakesz (#108791) üzenetére


Top cat
őstag

Gondolod, hogyha beesik a PMÁP, a DKJ nem fog?

(#108793) Moltiszanti válasza bandus (#108790) üzenetére


Moltiszanti
friss újonc

Az amerikai államkötvény jelenleg infláció felett hoz 2,5 % reálhozamot. Szóval talán most is van olyan sztori amibe át lehetne ülni, a most beszántott prémium magyar álompapír csak azért ennyire vonzó mert a jövő évben az idei infláció alapján fizet tehát amikor jövőre lesz itthon 7-8% az infla akkor afölött fizet kb. 10% reálhozamot. Ami nem kevés.
Kérdés persze, hogy mi lesz egy év múlva és az átlagbefektető prémium papíros polgárnak milyen és mennyire bonyolult alternatívái lesznek.
Forrás: https://lustaport.wordpress.com/2023/11/18/tajkep-csata-utan/#more-8331

(#108794) bandus válasza Moltiszanti (#108793) üzenetére


bandus
veterán

"Az amerikai államkötvény jelenleg infláció felett hoz 2,5 % reálhozamot." --> wut? hogy mit? ezt szerintem gondold át még egyszer :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#108795) bandus válasza Jakesz (#108791) üzenetére


bandus
veterán

egy korai Vesa-t látok kibontakozni benned. nem tudom, hogy honnan szeded ezeket a lózungokat, hogy az 1máp, meg dkj "nagy eséllyel" többet fog fizetni. miért fizetne többet? vagy miért nem? ezek csak találgatások, és vlószínűleg még azok sem tudják erre a választ, akik majd egy év múlva döntenek az állampapírok kondícióiról.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#108796) Ereshkigal válasza Jakesz (#108791) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Ne lepődj majd meg az 1-2 %-os DKJ hozamokon.

(#108797) stingy2 válasza bandus (#108794) üzenetére


stingy2
senior tag

Pedig nem írt hülyeséget. Az év/év infláció jelenleg 3,2% náluk, az 1 éves bill hozama meg 5,3%, ez 2,1% reálhozam. De pl. a 30 év múlva lejáró kötvényük is 4,5%-os éves hozammal megy most, ami szintén 1,5-2,5% reálhozam a várt infláció felett. A PMÁP csak jövőre hoz 10% körül, de ha utána beáll infla+ 0,5-1-1,5%-ra, akkor a most vásárolt amcsi kötvény még év(tized)ekig agyonveri reálhozamban, feltételezve, hogy az inflációt 2-3% körül tartják.
Szóval ez a PMÁP csak a 2025-ös kamatfizetésekig éri meg, utána már necces, főleg, hogy a KSH-nál is folyik a takarítás. Vegyél majd úgy inflációkövető államapapírt, hogy elhazudják az inflációt. Akkor adhatnak 3-4-5-x% prémiumot, ha a valós inflát meg ennyivel elcsalják :D

INTJ

(#108798) ngaba válasza Ereshkigal (#108796) üzenetére


ngaba
aktív tag

Szerintem kicsit optimista scenárió, hogy hamar visszatérünk a zéró kamatok korába. Most olyan sok hitelező megégette magát, hogy szerintem a befektetők nem holnap fognak megelégedni hosszabb távra nyúlfarknyi évesített hozammal. A DKJ időtáv persze lehet más tészta.

(#108799) bandus válasza stingy2 (#108797) üzenetére


bandus
veterán

ebben mind igazad van, de egész addig, amíg valaki otthon csücsül, addig tökmindegy, hogy az usa papírja az usa inflációhoz képest reálhomazot biztosít, vagy sem. amikor otthon az infla meg 10%, vagy 5%. az meg szerintem elég wishful thinking, hogy magyarorszgon valamikor a közeljövőben majd 1,5% lesz az infláció, vagy 0,5%. ehhez sokszor kell még lecserélni a ksh állományát :D

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#108800) stingy2 válasza bandus (#108799) üzenetére


stingy2
senior tag

"az meg szerintem elég wishful thinking, hogy magyarorszgon valamikor a közeljövőben majd 1,5% lesz az infláció, vagy 0,5%."- ezt nem mondta senki. A PMÁP hozama lesz infla +0,5-1-1,5%, tehát a reálhozam lesz ennyi nem az infláció.

Igazából annyiban nem mindegy, hogy a magasabb hozamot biztosító devizának erősödnie kell(ene) az alacsonyabbhoz képest, tehát USD esetén, ha így marad, akkor a hazai reálhozam -legyen mondjuk 1%- és a kinti 2,5% között a különbséget a Ft gyengülés "dolgozza le".
Csak ebben hosszabb távon annyi az ismeretlen változó, hogy vagy így lesz, vagy nem.

INTJ

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.