Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Paxker315
addikt
válasz
PredatorZoli #109997 üzenetére
Áh, ott rontottam el, hogy HUF-ban vezettem át a TBSZ-re. Na majd legközelebb
-
avl
senior tag
van-e IB-n olyan (pl. US igen rövid kötveny ETF ?) eszköz €-ban, ami
-rövid tavon (1-2-3-4 honap) tutti (esetleg: igen-igen valoszinüleg, de elmeletileg lehet, hogy nem) pozitiv hozamot termel, többet mint vetel es eladas 2 x 0.05% -a
- TBSZ-en belül nincs vele adomacerafentire pl. [link] azaz LU2182388749, LU1407887329, IE00BDFK1573 ?
-
PredatorZoli
Topikgazda
-
avl
senior tag
tudom, de nem ertem, miert (kizárólag!) LSE-n akarta volna ?
ha már, akkor miert nem rögtön legördülö menüben több tözsde es valaszthato ?
vagy: $ nincs is a szamlamon, van € es keves HUF, akkor logikailag is olyan tözsden kellett volna ajanlania, amin €-ert kereskedhetö
miert "kell" tözsdevalasztashoz a desktop-ot otthagyni es telefonon nyomogtni ? desktop felületere miert nem lehet olyan, mint telefonon van ?
-
AMD Power
titán
Úgy döntöttem,hogy felmondom az Unionnál a nyugdíjbiztosításomat. Már el is küldték hozzá dokumentumokat.
Helyette mit javasoltak mint nyugdíj előtakarékosság?
-
Atlantis
veterán
Future-indítás díjmentesítésre meghosszabbítva március 31-ig. Ha vótmá, akkor elnézést.
-
avl
senior tag
azt gondolom megtettem IB-n idei TBSZ-re (mégis nyitottam ;-) az elsö vetelem, telefonon tenyleg jobban lehetett keresni az ETF-et és a tözsdéjét (pl. DTLE tickerre az alap desktop felületükön LSE-t akart volna - nem is értem)
ennek a tranzakcionak a "trade details"-e alatt azt latom, hogy "comission 2.55" ha en szamolok 0.05%-kal, akkor 2.5518 € jön ki, tehat gondolom a comission €-ban van mutatva (a vétel is abban volt) ?
ha cél a 2000 HUF-nyiért tranzakció, akkor ezek szerint még egy ~ ilyen/ekkora és megvan
-
Paxker315
addikt
válasz
PredatorZoli #109987 üzenetére
A visszamaradt pénzzel gondolom, nem érdemes foglalkozni? Pl limitáras vételből visszamaradt EUR v devizaváltásból maradt HUF. Vagy van opció ezeknek a beforgatására is?
-
Paxker315
addikt
válasz
PredatorZoli #109987 üzenetére
Köszi, így már ment. : ) : ) Nem pár száz ft-tal "lőttem alá", de nem probléma szvsz. Legfeljebb a forintok ülnek majd.
-
Paxker315
addikt
vlszg én nézek félre valamit, de. IB-n belül TBSZ-en levő HUF-t hogy tudok átváltani EUR-ra?
mindig ezt adja, de mobil-appból is
vételi megbízást devizaváltással együtt meg nem lehet, amennyire láttam.
-
kepe1977
csendes tag
válasz
bandus #109984 üzenetére
Köszi szépen és az információd hatására én is megtaláltam a stuttgarti tőzsde oldalán
Jelenleg erste investment és Interactive Brokers szerződésem van. Erste Investment-en biztos nem lehet sajnos a szerződéses feltételeik szerint. Az Interactive Brokers-nek van egy keresője . Ott sem hoz fel semmit. https://contract.ibkr.info/v3.10/index.php
Pedig ott stuttgarti tőzsdét lehet választani. Próbáltam wkn alapján keresni vagy csak simán a névre.. Ez idáig sikertelenek a próbálkozásaim. A KBC equitas-on ami most beolvadt a cseh leányvállalatba ott még nem néztem. -
aAron_
őstag
válasz
kepe1977 #109981 üzenetére
Furcsa, nála Google első találat. Luxembourg Stock Exchange - UE 100 08/03/2024 - EU000A3K4EC8 | LuxSE
IB-nél viszont már én sem találtam.
-
kepe1977
csendes tag
Sziasztok!
Van esetleg aki tudja, hogyan lehetne bármelyik piacon EU Bills -t venni? Ez a diszkont kincstárjegy megfelelője EU-s szinten. 3-4% a kamata.
Próbáltam rákeresni, akár isin-re de nem jött fel semmilyen tőzsde. Csak azt találtam mikor jegyzik stb.
https://commission.europa.eu/news/results-06-12-2023-auction-eu-bills-2023-12-06_en -
Uyuarasy
tag
Lehet azert vagyok szkeptikus, mert mindig csak massal tortennek meg ezek a dolgok, mondjuk ha velem csinaltak volna meg ezeket, akkor siras helyett mas fintech-et valasztanek…
Elsok kozott nyitottam Transferwise accountot, kb. evente hasznaltam SWIFT utalasra kulfoldi broker es Revolut/folyoszamla kozott.
Nekem is jott par hete uj KYC keres a semmibol, par perc volt az egesz, sosem zaroltak meg. Ilyen par ezer forintos utalasokra meg nem ertem miert nem a folyoszamlajat hasznalja, foleg mivel nem az elso ilyen kirohanasa volt ha jol emlekszem. -
Vesa
veterán
válasz
Uyuarasy #109906 üzenetére
A Wise esetén az a probléma, hogy előzetes értesítés nélkül zárolják a pénzedet. Ez elfogadhatatlan, kivéve, ha bőncselekmény gyanúja áll fenn, vagy bírósági végzés kötelezi őket. Azt, hogy simán ellenőrizni akarnak, úgy kéne csinálni, hogy értesítenek egy üzenetben és adnak rá 30 napot, hogy eleget tegyél a kötelességednek. Ha nem sikerül, akkor blokkolják a számlát mondjuk újabb 30 napra, és ha addig sem tettél eleget a kérésnek, akkor törlik az accountot.
De az, hogy egy normál ügyfél számlája hétfőn reggel még működik, hétfőn este meg elzárnak a pénzedtől, egész egyszerűen felháborító és minden épeszű működéssel ellentétes! Nincs az embernél 0/24-ben gázszámla meg bankkivonat, hogy prompt eleget tudjon tenni a kérésnek. A normál bankok is előre bejelentik, hogy van 30 napod a pénzmosás elleni szabályok szerinti ellenőrzésre, és csak aztán kezdenek el blokkolgatni, ha addig nem teljesíted. A fintech cégek random blokkolgatása szerintem konkrétan törvénysértő! Megérne egy pert simán.
-
fuser123
csendes tag
Őszinte leszek: én legelőször webes felületen jelentkeztem be, de többórányi .uziskodás után sem tudtam előhalászni pl. egy mezei VWCE-ről (se) semmit. Pedig sok mindennel próbálkoztam: ticker, isin, wkn... Pár alkalommal még próbálkoztam pár hétig, de addigra már sokkal egyszerűbb lett az induláskor tulkomplikáltnak tűnő TWS.
-
Joe123
senior tag
-
avl
senior tag
válasz
fuser123 #109970 üzenetére
többen is irjatok a szürest -> de ez csak egyszer jelentkezik, nem ? ugy ertem, hogy megtalalni a kivant ETF-et es ennyi
illetve: megtalalni, hogy is hivja IB a mashol kikeresett (justetf, etfextra,...) ETF-et, nem ?
ilyet is talaltam: IB, Xetras ETF-ek: [link] IB, gettex ETF-ek: [link]
ezek a linkek nem jok a szürésre ? ezen kikeresni (ctrl+F -fel) amit korabban justetf-en kivalasztott az ember, es azt barmelyik IB felületen beadni, hogy azt vennenk
-
-
stingy2
senior tag
Ismerős most kezdte IB-s karrierjét, ő mobilon nyomja, de amúgy mindent is ott intéz. Én TWS-t használok PC-ről, elég jól összebarátkoztunk, bár az "új(abb)" Mosaic felület nekem nem jön be, a Classic nézetet használom, mert ott már megtalálok gyorsan mindent.
Webes felületen próbáltam kötvényeket szűrni, nekem egy rémálom -
avl
senior tag
köszi a valaszokat
kicsit ovakodom a TWS-töl (en "mas generacio" vagyok, mobilt sem nyomogatom gyakran)mi szol az ellen, hogy ETF vetelt a webes felületen tegyem meg ?
TWS mobilon eleg jo, azert atlathato ?
-
Wn2tl
aktív tag
"ki melyik "user interface"-t hasznalja es miert ?"
Legtöbbet én az IBKR mobile-t nyomkodom, kényelmesen ágyban fekve át lehet benne pörgetni a híreket, adatokat, infókat. Vásárláshoz ritkán a Web Trader-t, de arra is bőven jó nekem a mobilos felület. A TWS-t nem nagyon, mert az egy igazi monster, hotkeyekkel vezérelhető, több monitoros rendszerekhez való kereskedési platform.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Ugyan még nem használom tübb éve, de azért megírom én hogy használom:
Utalással kapcsolatos teendők, számlák közti transzferek, devizaváltás, reportok, nézegetés, alapbeállítások: Online felület
Kereskedésre (de semmi másra) Trading workstation asztali alkalmazás-> es ehhez nem kell semmit beallitani, ez automatikusan igy van (minden felületükön, vagy csak a TWS-en) ?
Ez alapból elég jól be van állítva így ha nem nyúlsz semmihez, akkor eleve jó egy mezei b&h befektetőnek. De ha valami spéci igényed van, akkor az asztali workstationben millió beállítási lehetőség tartozik ehhez a funkcióhoz, amik ízlés szerint variálhatóak. Érdemes megnézni. A tiered árazást azt legegyszerűbb a webes felületen bállítani.
-
avl
senior tag
ki melyik "user interface"-t hasznalja es miert ? plane akik nemrég kezdték
elsösorban nem azoké érdekel, akik mar több éve nyomják[interactivebrokers trading-platforms]
#109925 "mindig azon a tőzsdén teljesül alapesetben a vétel, ahol a legolcsóbb az adott papír (ez a smart routing előnye)"
-> es ehhez nem kell semmit beallitani, ez automatikusan igy van (minden felületükön, vagy csak a TWS-en) ?
szerk: a fenti linkem szerint:
legegyszerübb gondolom a "client portal" (mashol szerintem ezt "Account Management" oldalnak is hivjak) -on, nem ?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Ixion77 #109959 üzenetére
A szézalékos vételi jutalék ugyanaz ott is mint a xetrán, csak a minimum jutalék jóval alacsonyabb (kb 1 euro a 7 helyett). Tehát kisebb tételek vásárlása esetén jó. És igazából a NYESZ-en pont ez a helyet, ott jellemzően párszáz ezerért vásárol az ember egyszerre. Ez erre való, nem többre.
-
Ixion77
addikt
válasz
PredatorZoli #109955 üzenetére
Tegnap reggel néztem a DAX short ETF-et BETa piacon. A vételi és eladási közti árrés 0.5% volt.
Ami viszont meglepett, hogy bár úgy rémlett hogy BÉT-es kereskedésre csak néhány száz forintos költségek vannak felszámolva (ami a váltási díj kikerülésén kívül az egyetlen ok amiért érdemes lenne a BETa-t használni), az Erste erre is további 0.45% forgalmazási költséget szeretett volna kiszámlázni.
Tehát egy vétel-eladási kör közel 1.5%. Jó üzlet. Az Erste-nek meg az államnak. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
nort_on #109957 üzenetére
És akkor még egyéb szempontokról nem is beszéltünk.
-Szegényes termékkínálat, amelynek bővítését tekintve roppantul rugalmatlanok
-Fintech működési modell, aminek jellemzően az a metodikája, hogy aránylag jó kondíciókkal megszereznek egy ügyfélkört, aztán árat emelnek, ami semmi jóval nem kecsegtet szerintem így hosszabb távon sem...Jelenleg én azt gondolom hogy azért olcsó, mart annyit is ér. Nem tudom senkinek jó szívvel ajánlani. Hosszú távon meglátásom szerint többet lehet vele bukni mint nyerni.
-
torma99
aktív tag
válasz
nort_on #109953 üzenetére
Dehogy hasonlítottam az IBKR-t, meg a Lightyeart. Ha figyelmesen olvasod én a magyar NYESZ vs. külföldi TBSZ vonalon kommenteltem.
Annyi a Lightyear, hogy nem kerül semmibe adott esetben rátolni azt a pár ezer eurót, hogy ott is legyen valami. Ennyi. Ha lesz ott TBSZ én személy szerint simán tolni fogok rá PMÁP/EMÁP hozamot ennyi, de nem mondom, hogy ez jó vagy rossz, követendő vagy elvetendő én ezt fogom tenni. (Persze előtte szépen végigolvasom az ászf-et, megnézem, hogy lehet-e majd onnan eltranszferálni TBSZ-t, ha forróvá válna alattuk a talaj etc. csak ötletelés, lamentálás, nyilván a havi megtakarítást IBKR irányba zsilipelem továbbra is.)
PredatorZoli: abszolút érthető az álláspontod a Lightyearrel kapcsolatban, és az IBKR költségvonal is.
A 0.3% önmagában azért sok. Az szja visszatérítés nálam << országkockázat. Angol/német megy, de komolyan ráteszed csak elméleti síkon a teljes portfoliód pár százalékát, leírod, és akkor jön a riogatás. Felesleges, hiszen még a TBSZ-ük sehol sincs. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
torma99 #109951 üzenetére
A spread minimális (kb 0,3% körül van) ráadásul csak egyszeri költség, a visszatérítés bőségesen kompenzálja. Simán megéri.
A Lightyearrel pedig azért nem nyersz semmit ha mellette IB-d is van, mert az IB-n végrehajtott tradek csökkentenék azt a 2k minimum díjat amit mindenképp be kell csengetni, magyarán kvázi nem jelent plusz költséget ott vásárolni ahhoz képest mintha csak tartanád a pozikat rajta.
Egy startupba tett pénzre rámondani hogy az többlet diverzifikációt ad, háát, szerintem inkább többlet kockázatot ad, de nem vagyunk egyformák, mindenki oda teszi a pénzét és arra bízza ahogy jónak látja. Azért a litvánt kezdd el gyakorolni, hátha úgy adódik. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
nort_on #109953 üzenetére
Én jövőre már csak IB-re teszek pénzt (ha sikerül náluk számlát nyitnom) és ha nem kapok Erste díjkedvezményt átviszem a TBSZ-eim is.
De emellett Lightyearen rajta tartom a szemem, mert szimpik azzal hogy mennyire gyorsan kijöttek TBSZ-el és látok bennük hosszú távon potenciált.
Legyen 1-2 pénzügyi jelentésük amiben nyereségesek és akkor lesz ott is TBSZ-em. Bár addigra valszeg Svájcban leszünk, aztán lehet valami UBS számlám lesz.
-
nort_on
senior tag
válasz
OTP az árjegyző, nyilván van rajta valamennyi hasznuk, de nem olyan a spread, mintha egy 170 darabos illikvid piac lenne. A 20% adójóváírás biztos fedezi az OTP költségét. Elárazások voltak, ez tény, piaci ajánlatok szívták meg párszor...
Igen, Lightyear start-up, valószínűleg veszteséges is, ez szerintem jelentős kockázat, főleg ha a világ egyik legnagyobb brókerével hasonlítod össze. Nyilván kinek mi a fontos.
-
WasabiTrsr
csendes tag
válasz
En ugy vettem eszre 1-2 eve amikor probaltam, hogy nagyon nagy a spread. Amit mutattott, ott tobb ezer forintos kulonbseg is volt tradek kozott masodperceken belul.
En is akkor dontottem el, hogy az EUR-os tranzakcios dijon nem fog mulni, ha a spread kisebb.Meg alapbol a market maker 1000 ft koruli spreadet tart ha jol lattam, de kiveszi magat ha van mas ajanlat.
-
torma99
aktív tag
válasz
PredatorZoli #109950 üzenetére
Megnéztem a forintos ETF-eket ezen az erste béta piacon. 117 darabos forgalom? Ehhez mennyi a spread? Nem számolom vissza, lusta vagyok, de ez biztosan megéri a néhány eurós más trz díjakhoz képest?
A Lightyearnek meg már miért ne volna értelme? Nem örökre szól a 20k. Most indul a TBSZ, új fintech, ráteszel 2 év alatt ennyit, az 1 EUR-os tr. díjat kihasználod , amíg csak ennyi legalább ilyen összegre. Ha működőképes a cég , meg rakod rá szépen tovább. Legalább nem egy kosárban van az összes tojásod.
Nem pénzügyi, költségszempontú egyébként a fő motiváció (bár lássuk be kizárt, hogy egy magyar termékkel jobban járjon az ember,mint egy nemzetközivel), de nálam az országkockázat mostanra érte el a kritikus, már nem lehet a szőnyeg alá söpörni szintet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 9 Pro készülékek 128gb / 256 gb / 512gb - Szép állapot, garancia, akár beszámítással
- Xiaomi Poco X7 Pro 5G 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Xiaomi 14T Pro 12/512gb - Makulátlan, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S25 12/256gb - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest