Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-05-05 18:35:36

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#46069) janos666 válasza Gubek-Einste (#46056) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Az a baj, hogy ahhoz tudok eleget, hogy túlbonyolítsam a kérdést, de ahhoz már nem, hogy egyedül kitaláljam az optimális megoldást. :DDD

Az eszközök kb. fele tud 5GHz-et is és ezek köztük olyan is van, ami az 5GHz-s rádión többet tud (pl. 2 helyett 3 antennát használ és tud 40MHz-es channel bonding-ot is, szemben a butább 2GHz-es módjával), vannak viszont olyan kliensek is, amik csak 2GHz-n működnek (sőt, egy-némelyik talán még csak G-s, de azok nem is mindig csatlakoznak, és még ritkábban forgalmaznak [pl. multifunkciós nyomtató/scanner, "tartaléktelefon", stb]). Sőt, még AC-s kliens is megfordul néha a háznál, de nem állandó és csak 1x1:1-es.

Szóval van itt szinte minden konbinációban G, N, AC szabványok, 2 és 2+5GHz frekvenciák, spatial stream-ek 1-től 3-ig.

Közben a tényleges terhelés kiszámíthatatlan. Néha akár egy hétig fel sem tűnne, ha teljesen leállna a WiFi az egész házban. Ugyan így van a kliensek közt is olyan, ami csak nagyon ritkán van bekapcsolva és akkor is meglenne hálózat nélkül. Máskor egymástól két(-három) tégfal és egy(-két) födém távolságban az 1Gbe ethernet se tűnne soknak arra, amire épp a WiFi-t kéne átmenetileg befogni.

Mint már írtam, most 3 AP van a házban.
De mivel egy nem túl erős (a 2x2/3x3 2/5Ghz WDR4300), kettő pedig még buta is (1x1 2GHz WR740), illetve nem mindig felhőtlen az AP váltás (mikor tesztelem, akkor mindig jó, aztán mikor élesben használják a kütyüt, akkor csak sokat ragad a rosszon, pl. az 1x1-esen rossz jelerővel a 2x2-eshez közelebb...) így mégsem igazán nyerő ez a felállás, na meg csak úgy fér meg értelmesen egy házban 3db 2GHz AP, hogy mind csak 20MHz-et használ (és az egyiket még hackeni is kell a 13-ashoz...) és persze pont az nincs soha az 5GHz-en, aminek épp sávszél kéne (és mehetne akár 3x3 40MHz-en, de messze van, vagy egyszerűen csak "elfelejt" átállni a közelében is).

Szóval, amit értelmesnek találnék kipróbálni (stream-ekre minimumként):
A: Egy izmos 2x2 2GHz N + egy erős 3x3 5GHz AC
B: Egy izmos 2x2 2GHz N + három gyenge 2x2 5GHz N
C: három gyenge, mind 2+5GHz és 2x2+3x3

A-hoz egy drága router-re cserélném a mostani közepesen olcsót
B-hez gyakorlatilag három 2+5GHz-s kéne, amikből egy erős 2GHz-en még dual módban is, kettőn viszont ki is kapcsolható a 2GHz, és lehet gyenge az 5GHz (utóbbiakhoz egynek megfelel a meglévő, tehát egy új drágát és még egy ilyen közepesen drágát kéne venni)
C-hez csak még két ugyan ilyen közepesen drágát kéne venni

Ezek közül az A tűnik legolcsóbbnak és a legegyszerűbbnek. Nincs gond azzal, hogy ha mozognak a kliensek a házban, akkor a végén mind a lehető legtávolabbin ragad, vagy mind ugyan arra torlódik úgy, hogy a távoliak pazarolják a közeliek elől a sávszélt a sok gyenge jel miatti ismétléssel.

Sőt, C-nél még gond az is, hogy a jelenlegi WDR4300-at talán amúgy sem szeretném router-nek, legfeljebb AP-nek használni, mert lassan kifutok a szoftveres routing határaiból, a gyári OS-e pedig nem tud mindent, amire igényem lenne, tehát okosabb gyári OS-es hardware NAT-os vagy izmos CPU-s custom OS-es kell router-nek.

Esetleg gondoltam még arra, hogy a NAS-ból csinálok router-t, így minden WiFi AP csak AP lenne, de a jelenlegi ITX lapon csak 1 ethernet van, és nincs PCI-E, így azt is cserélni kéne vagy dual-ethernet-es vagy PCI-E-es lapra. De ezzel a "központi VLAN-ozás" is korlátozódik (akkor mégsem AP-ként funkcionálnának a router-ek, hanem router-ként, és működne a tűzfaluk, illetve oda-vissza mennének belőlük UTP kábelek), amire pillanatnyilag nincs szükségem, és itthon még nem is használtam semmire (egyszer tesztelni a router sebességét) de még lehet (ahogy telik az idő, úgy egyre több a kütyü és "hacker" + egyre értékesebb a magánélet, ahogy "kinyílik a világ", én pedig egyre paranoiásabb leszek és kezdem "szeretni a falakat").

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.