Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2022. december
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Elemzés Űrhajózás 2022 - Összefoglaló
- Retro Logitech G15 billentyűzet
- Bemutató VMware vSphere tesztkörnyezet kialakítása egyszerűen
- Bemutató Cica, téged választalak!
- Vélemény Szemben a divattal: hangrendszer építése
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [P41N:] ATI CrossFire Projekt - Összeállt a gépezet
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [bacsis:] Készülődés a BRSZK-ra
- [Re:] [joghurt:] A Windows Update szétbarmol
- [Re:] [parandroid:] Forza Motorsport 7 - The Underdog Hunters
- [Re:] [ldave:] New Game Blitz - 2023
- [Re:] [Brogyi:] CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- [Re:] [Lenry:] Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
- Utoljára frissítve: 2022-12-21 12:44:41

LOGOUT.hu
csgabee
tag
Marad az ajánlott TP link 10 k körül.

woodworm
veterán
Van iptv a hálózatodon?
Ha nincs és nem félsz a kínai rendelésektől, bevállalod az esetleg vele járó hátrányokat, akkor tudom ajánlani a xiaomi 3g-t (fontos a betűjel). Jelenleg 10-12 ezerért lehet rendelni, de az utóbbi időben többször kuponozták és 7-8 ezerért hozzá lehetett jutni.
- Előnyei: erős soc, jó wifi tulajdonságok, openwrt alapokra épülő modern kezelőfelület, androidos angol nyelvű app.
- Hátrányok: beszerezhetőség, nehézkesen érvényesíthető garancia, igmp hiánya, kevés lan port, kínai kezelő felület (chrome szépen fordítja).
Ha cfw kellene az igmp miatt, akkor lede és padavan elérhető hozzá.
(#61989) kali
Nekem ezek a mediatek eszközeim vannak, lassan teljesen áttértem a tplinkes atherosokról. Nem vettem még észre, hogy használna más sebsességeket, ha felemás kliens router csatlakozik egymáshoz. Inkább azt veszem észre, hogy a szabványos sebességeken jobb a sávszél kihasználás, mint atheros esetén bármikor. Hogy ez a driver vagy a chipset hozadéka nem tudom, de úgy tűnik jobban skálázódik.
[ Szerkesztve ]

trance89
őstag
Üdv
Archer C7 v2 milyen sebességű netet képes kihajtani LEDE cfw-el (HW NAT nélkül)?

Multibit
veterán
Szerintem, ezt inkább ITT kérdezd meg!
Salivili hipput tupput täppyt äppyt tipput hilijalleen

Norby-007
tag
Sziasztok,
Korábban írtam ide, és ígértem hogy visszajelzek a Tenda AC18 tapasztalataival kapcsolatosan.
Miután jól sikerült elhelyeznem a házban jelentem tökéletesen működik, semmi gond, soha nem dobott le egy wifi eszközt sem, minden tökéletesen megbízhatóan működik.
Egy hónapja van meg, ajánlom.
Kiegészítettem egy Tenda A9-el amivel a ház előtti részre is bő 10 méterre kiterjeszti a wifi jelet, így az ottani érzékelők is működnek vele.
Csak ajánlani tudom.

hommeros
őstag
Sziasztok!
Érdemes ilyen routerre beruházni? Linksys WRT32X
A killerlan opció egész ígéretesnek tűnik. 500Mbps-es net van itthon.
[ Szerkesztve ]
Le style est l' homme même. | Azt mondani, hogy nem érdekel a magánélethez való jog, mert neked nincs titkolnivalód, ugyanolyan, mintha azt mondanád, hogy nem érdekes a szólásszabadság, mert nincs mondanivalód.

Multibit
veterán
Ennek gémer kamunak a "polgári" változatával jobban jársz. Gyak. ugyanazt kapod olcsóbban.

csgabee
tag
Nincs IPTV-m digi kábeltévé van,és a net is digi.
A xiaomi egész jól bejött nekem is.2 éve nyúzok egy xiaomi redmi note 2-t,és csak jót mondhatok róla.

IzI
senior tag
Sziasztok!
Digi 1gbit-es nethez keresnék router-t.
2db gép lenne egyidejűleg használva kábelen.
Kertes ház és a kertben is szeretném használni a netet,de oda elég 100-200mbit.(wifi)
max 20e Ft
Ebben az árkategóriában van olyan,ami játékhoz is jó? Gondolok itt arra,hogy a ping ne ugráljon az egyik gépen,amíg a másikon böngésznek.
Ha kérhetem,akkor több típus legyen,ha lehetséges !
Köszönöm előre is !

Intruder2k5
MODERÁTOR
Szia!
1Gbit/sec kábelen nem probléma, még ~20 ezer forintért sem. Azonban az, hogy egy a lakásban lévő router a kertbe - több méterre falakon keresztül - 1-200Mbps sebességet kilőjön WiFi-n, esélytelen. Inkább 10-20Mbps-el érdemes számolni, de ez is függ a környezeti tényezőktől, vagy pedig kalkulálj be egy kültéri ac szabványos access pointot is az árba, amit majd kábellel összekötsz a routerrel.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésekkel és moderációval kapcsolatban privátban ne keress!

IzI
senior tag
Értem,akkor lehet jó lesz kevesebb is.
És milyen routerek jöhetnének szóba,ami játékhoz is jó lenne?

arn
félisten
IDE való kérdés.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

the.odzsy
aktív tag
Bakker nem aprózod el!
Minek a két router, főleg egymás mellett?
MAGYAR vagyok nem turista!!!
ITT tedd fel a kérdésedet inkább.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Ajánlott típusok 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4
Dual band wifivel: D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott)
Drága és valószínűleg nem lenne sokkal jobb mint más nem-gamer eszköz.
Nekem személy szerint tetszik a kinézette.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

killerjohn
addikt
Az összefoglaló szerint 800MBit/secig ajánlott az ASUS RT-N56U, de a gyakorlat azt mutatja hogy nálam már az 500MBit/sec is padlóra küldte. Nem kellene frissíteni azt a listát?

IzI
senior tag
Kertesház,téglafal 1-3kb.
2pc lenne rádugva kábellel és egyidejűleg menne.Wifi-t csak mobilhoz használnám.Korábban írták,hogy ahhoz erősítő kell,ha normális sebességet akarok,de ettől eltekintenék és megelégszem a lassabb sebességgel.
Ami még fontos lehet az a ping játékoknál.Ha az egyik gépen neteznek,akkor jó lenne,ha a ping stabil lenne a másikon.
Digi 1gbit-es net
[ Szerkesztve ]

woodworm
veterán
Nem nagyon szabadna előfordulnia. Biztosan b1-es hardver verziód van, hwnat be van kapcsolva? Igaz, hogy ebben korlátozott a magok száma, de még hwnat nélkül is boldogulnia kellene 500 Mbittel.
Nem tudom hogyan viselkednek a gyári fw-k, de érdemes kipróbálni többet is vagy padavanra váltani.

kali
legenda
A gyártó és a tesztelős oldalak szerint is tud annyit:, akkor egy felhasználóin tapasztalat alapján boruljon minden?
Nem lehet, hogy nálad valami egyedi probléma van?

the.odzsy
aktív tag
Nekem is volt ilyen routerem, az vitte simán az 1000-es netet 800-900 Mbit-tel.
MAGYAR vagyok nem turista!!!
Inkább az Asus-t vedd meg ha nem kell a dual band wifi.
Másodlagos eszköznek egy Asus N12 D1 is jó lesz, gyári firmware-rel tud dedikált AP és repeater módot is.

arn
félisten
egy marad csak, bar a bridget kiprobalom... csak a konfigolas miatt tettem egymas melle oket.
erdekes amugy, mert az r7000 5g jele -50dbm korul volt, ez meg -60dbm csak. jelent ez vmit?
a gyakorlatban a filemasolas megis gyorsabb
5g halozaton, nappali es a haloszoba kozott. legvonalalban 5m lehet talan a tavolsag, a falvastagsag 30cm. a asus ac68 pcie adapter van a masik oldalon.
letoltes
feltoltes
az r7000 olyan 55/40 mbyteot tudott.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

IzI
senior tag
Rendben,kösz

tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Albérletbe vásárolnék routert.
Igazából egy Telekom 30mbit/s-es internethez lenne vásárolva.
PPPoe kapcsolattal használnám.
A fő lényeg a stabilitás, gondolom ilyen esetben semmi értelme az 5Ghz-nek.
Kérdésem hogy mi az a router ami a legjobb választás lenne egy ilyen internet mellé, és stabil is lenne?

kali
legenda
Szia,
Az 5 GHz wifi nem (csak) a netes sebesség függvénye, ahol sok a 2.4 GHz idegen elérhető wifi hálózat, ott még a 30 Mbps alatti bármilyen netes sebesség is problémás lehet, akár a 1 - 2 Mbps is akadozhat, ellehetetlenülhet a sok ütközés miatt és akkor jól jön az 5 GHz kapcsolat.
A stabilitás is viszonylag tág fogalom, mert alacsonyabb netes sebesség mellett is lehet úgy terhelni a gyengébb hardverű routert, hogy problémásan működjön.
Az a fontosabb kérdés, hogy mennyi a rászánt összeg, mert minél erősebb a hardver, annál stabilabb húzós terhelés alatt is az eszköz., de gondolom nem mindegy, hogy 8000 Ft vagy 80.000 Ft.
Milyen környezetben (panel vagy más jellegű ház, nagyjából mekkora, a wifi útjában hány fal áll...stb.), mennyi és milyen eszközzel, mire lenne használva?
[ Szerkesztve ]

tothjozsi96
addikt
Az árat 20k alá lőném be.
60m2-es panel.
Beton falas, jó vastagok a falak.
3 laptop és 3 mobil kapcsolódna rá.
Jelenleg egy TP-LINK WR740N van használatban, de ez nem igazán bír el ennyi eszközt, vagy azért mert torrenteztem, de valamitől eltűnt maga a WIFI hálózat, mintha kikapcsolt volna.
[ Szerkesztve ]

kali
legenda
A TL-WR740N nem egy túl erős hardverű eszköz, ha húzós terhelésről van szó.
Csak 2.4 GHz wifi elvárással 20.000 Ft alatt jó vétel például az Asus RT-N18U, jóval erősebb hardverű a jelenlegi routerednél, de paneles környezetbe elég rizikós a 2.4 GHz wifi, ha vannak 5 GHz képes ellenoldalak, akkor érdemes lehet beleszorítani a keretbe egy TP-Link Archer C5-öt, az kifogható 20.000 Ft alatt is néha és, az is jóval erősebb a meglévődnél.
A jelenlegi routerednél a húzós terhelés miatt is lehet wifi probléma, úgy dolgozik az eszköz, hogy ha jelentős a terhelés, akkor a kábeles kapcsolatra összpontosít, azt tartja szinten a végsőkig, akár úgy is, hogy a wifi hálózattól veszi el hozzá a szuflát.
A másik lehetséges ok a kondik kiszáradása a tápban, vagy akár magában az eszközben.
[ Szerkesztve ]

TriX2010
tag
Wifi-n, 20e Ft alatti TP-LINK Archer C1200 routerrel...
Kertes környezet
A méréskor a router és a kliens egy szobában volt.
AC 867Mbit mindkét oldal.
Jelentősebb interferencia nincs jelen.
80MHz-en...
[ Szerkesztve ]
\"Életem legnagyobb üzlete lenne, ha embereket vennék, annyiért amennyit érnek és eladnám őket annyiért, amennyire tartják magukat\" NE használj AdBlock-ot a prohardver oldalain!

kali
legenda
Ez egy jó AC-s 2*2:2 MIMO-s 867 Mbps kapcsolat hasznos (mérhető) sebessége, de a C1200 nem is a wifi sebessége, hanem más (chipset, szoftver...stb.) miatt problémás és nem annyira ajánlott.
Köznem már te is beírtad a kapcsolat sebességét és más adatokat.
[ Szerkesztve ]

TriX2010
tag
Ajajj.., milyen "problémákra" számithatok?
Egyébként C7 vagy C5 v.1 lett volna a kiszemelt, de a költségvetés nem engedte most a C7-et, a C5 meg nem volt, csak v.2
Remélem azért jelen állapotban stabilan fogja tenni a dolgát, többet nem várok tőle
[ Szerkesztve ]
\"Életem legnagyobb üzlete lenne, ha embereket vennék, annyiért amennyit érnek és eladnám őket annyiért, amennyire tartják magukat\" NE használj AdBlock-ot a prohardver oldalain!

kali
legenda
Érdemes figyelni például a random újraindulások tekintetében.
Eleinte kitettem belőle többet is, aztán cseréltetnem kellett mindegyiket emiatt, akkoriban többet csörgött a mobilom naponta a C1200 és az RT-AC1200G+ miatt, mint az összes többi típus okán hetente vagy kéthetente.

tothjozsi96
addikt
Értem és köszönöm!
Nézegettem az 1043ND v4-et és v5-öt.
Otthon nekem V2 van, azzal nagyon megvagyok elégedve.
Asusom még sose volt! Na majd most
(#62035) bluemirage válasza tothjozsi96 (#62028) üzenetére
Panel lakásba szeretnél 6 klienst is kiszolgáló WiFi routert 20 eFt alatt...
Ha egy megbízható választást szeretnél, akkor sajnos az nincs 20 eFt alatt.
Neked ennyi klienshez, ilyen környezetbe 5Ghz-et is tudó un. dual band eszköz kell, hogy legalább az a néhány kliens azt tudja használni, ami ezt már tudja. Abból egy normális nincs 20 eFt alatt.
Legalább 25 eFt környékén kell rászánni és ne vegyél csak 2,4Ghz-et tudó routert és 2 SSID-t használj... külön az 5Ghz-re és külön a 2,4Ghz-re, hogy tudd és lásd, hogy az eszköz melyikre csatlakozik és ezt könnyen befolyásolni is tudd.
Típus ajánlással teli van a topik... olvass vissza legalább 2 napra való hsz-t.
A panel és sűrűbb társasházi környezetbe 2017-be már végképp el kell felejteni az only 2,4Ghz-et... hacsak nem nyugdíjas és anti technikás szomszédaid vannak körbe-körbe...
Meliora sunt bono inimica

MeSKA
aktív tag
Tanácsotokra rendeltem egy Asus rt-n18u routert (még nem jött meg), a kérdésem az lenne, milyen sebességet tud usb-s file megosztás esetén vezetékes lan-on keresztül? Konkrétan az érdekel, tud-e 4k-t streamelni külső vinyóról a média lejátszóra?

Intruder2k5
MODERÁTOR
A HDD filerendszerétől, a használt firmware-től, és a megosztási protokolltól függően valahol 20-25MB/sec közt tud egy szálon mérve.

Multibit
veterán
tud-e 4k-t streamelni
Azt ugye tudod, hogy a "4K" az édes kevés a film jellemzésére sávszél igény szempontjából (mindegy mekkora felbontása). A válasz igen, tud 4K-t streamelni, ha alacsony a film bitrátája. A másik válasz, hogy nem tud, ha magas a film bitrátája. Itt a router USB-jének sebessége a szűk keresztmetszet. Pl. egy modern NAS jó forrás lehet erre a célra. De egy PC is megteszi - gigabites LAN-on, nem wifi-n!

MeSKA
aktív tag
Bocsánat, igazad van, olyan 40-45mbps lenne a bitrátája, erre lennék kíváncsi, képes rá? Pc-n már megosztottam egy mappát, pont ezt szeretném kiváltani a routerrel. Meg a torrentezést, persze nem egy időben, ahhoz gondolom már tényleg egy nas kellene.

Intruder2k5
MODERÁTOR
40-45Mbps "az semmi", ahogy fentebb is írtam, ~20MB/sec körül megy, ami ugye közel 200Mbps. Ez persze HDD-ról van mérve, pendrive-ról nyilván nem fog ennyivel menni.
[ Szerkesztve ]

Multibit
veterán
Ez alacsony bitráta. (még az BD szabványba is belefér)
NAS-on is gond lehet a torrent és egyéb tevékenységek egyszerre működtetése (ha belépőszintről beszélünk), de ott sokat segít a SATA csatoló.

MeSKA
aktív tag
Ez nagyon jó hír! És mennyit befolyásol, hogy usb2 vagy usb3-as a külső vinyó? File rendszere linuxos lenne, gondolom az Aa előnyösebb...

Multibit
veterán
Az Intruder2k5 által írt "up to" értékek USB3-ra vonatkoznak.
Ezzel kapcsolatban egy fontos dolog. Ha gyári szoftvert használsz az Asuson, tiltsd le az "USB 3.0 interference reduction"-t a Wireless -> Professional menüben, majd reboot!

MeSKA
aktív tag
Okés, amint megjön beállítom! Van még egyéb, amit érdemes beállítani ezzel kapcsolatban?

Multibit
veterán
Nem tudom, hogy mit kell beállítani az USB3-ra kötött háttértár sebességének kimaxolásához. Volt ugyan Asus routerem, de NAS-sal használtam. Szerintem további információkért inkább kérdezz a router topikjában!

MeSKA
aktív tag
Köszönöm a segítségeteket! Rendben, szét nézek ott is! Amúgy van számottevő különbség a nas funkciókban (file megosztás, torrent, távoli elérés) egy komolyabb routerhez képest? Tehát a kb 10e Ft-al drágább ac-s Asus router ilyen téren nyújt valamivel is többet? (WiFi tulajdonságok nem erdekelnek)

Multibit
veterán
Szerény hardver, nincs rajtuk NAS szoftver és a SATA illesztőt is nélkülözik.

MeSKA
aktív tag
A belépő szintű nas-ok hardvere se sokkal jobb. Bár ugye a nas funkciók arra vannak optimalizálva. De a lényeg, hogy felesleges többet költeni rá... a véleményetek alapján amire nekem kell, simán jó lesz a n18u is! Nas hátrányai ezzel szemben a zajos működés. És a routerhez kötött külső vinyó legalább leválasztható ha kell máshova. Elvileg a legújabb gyári firmware már hibernálni is tudja a hdd-t.
[ Szerkesztve ]

Multibit
veterán
Nas hátrányai ezzel szemben a zajos működés.
Nálam két NAS van, mégis csak a HDD-k seek hangját hallom néha (ezt Te is fogod). Ja, nem csak a seek hangot, hanem néha a felpörgést is, mivel a NAS hibernálni is tudja a benne levő lemezeket
Téma tudnivalók
● Olvasd el az összefoglalót!