Hirdetés

2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-04 14:58:59

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. március

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#85001) Alex91 válasza Nagynozi (#84999) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , ez most akcios...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85002) raycoon


raycoon
tag

Sziasztok!

Próbáltam rákeresni, hogy volt-e róla szó, de nem igazán sikerült..

A következőben kérném a tanácsotokat. DIGI optikai területen vagyok egy ZTE ZXA10 F625A modemmel. A ház be van kábelezve és a "központ" ott van, ahol a modem is. Mögötte eddig egy RT-AC66U B1 volt a nappaliban az egyik végponton (a többi végpontot nem használom jelenleg). Beszerzés alatt áll egy NAS, amit nem szeretnék a nappaliba tenni több dolog miatt sem. Jó lenne, ha ez valamelyik végponton lenne, vagy leginkább a modem mellett. Ha jól gondolom, akkor kellene egy router a modem mellé és innen kéne leágaztatnom mindent. Eddig a "határvédelem"/DHCP, stb a wifi router-ben volt, de gondolom ezeknek is át kellene költöznie a belépési pontra.

Amire szükségem lenne egy olyan költség hatékony gigabit-es router, ami nem wifi-s, 5 port, ha jól számoltam jelenleg elég. Ha lehet, akkor (mivel a hálózati ismereteim nem túl acélosak) olyan szoftveres támogatással (GUI?), amiben egy halandó sem veszik el teljesen. Sem időm, sem kedvem nincs a parancssoros varázslásokhoz, de ha nem megkerülhető, akkor nem fogok a kardomba dőlni (csak a hálózati tudásom nem friss ;)). Mivel ehhez a témához egyáltalán nem értek, így azt sem tudom, hogy melyik miért jobb, rosszabb és nem tudom, hogy mik a kompromisszumok egyes esetekben és mit vesztek, mivel kell megalkudni, stb.

Előre is köszönöm a segítséget!
rc

(#85003) dkess válasza Alex91 (#85000) üzenetére


dkess
őstag

@Nashville,

Továbbá apróság, de a AX58U nagyságrendileg kétszer olyan sebességgel tud USB -re írni/olvasni. Itt írogattam is róla: [link] .

"Csak router" -ként egész jó darab. 50K -ig határban még az AX73 -at (38K HUF) is ajánlani lehetne. WPA3 -at is tud meg Mesh -t is (igaz csak WiFi -s backhaul -al). Van többeknek is itt a fórumon ...

Ugyanakkor az általad támasztott feltételekkel és költséghatárral az ajánlott a AX58U lenne ...

@Nagynozi,

Amit a Deco -król tudni érdemes:

- alapvetően nem olcsók (csak Mesh kábeles backhaul -al esetén érdemes gondolkodni benne),
- a Deco Mesh tud kábeles backhaul -t is - érdemes is használni,
- 1 WAN port és 1 LAN port. Valamennyire és áttételesen is következik ebből, hogy max. hármas pakk -ban árulják. Igazából amennyiben kábelre is szeretnénk kötni dolgokat (akár további Deco egységet - illetve akár lent, akár fent), akkor plussz switch(ek) nélkül nem ússzuk meg.
- alapból nem szerelhetőek falra. Kapható hozzá kit (többfajta is) amivel lehet, de nem olcsó ...

Továbbá:

- háromféle kiszerelésben árulják (később is bővíthetőek) egy termékcsaládon belül: egy darabos, két darabos és három darabos pakk.

Az AX -es WiFi -vel három termékvonal van:

- X1800 - Deco X20 széria
- X3000 - Deco X60 széria
- X6600 - Deco X90 széria (egyik RJ45 port 2.5 Gbps -es)
- 4/5G SIM -es - Deco 5G széria. Ez a X90 -re épül + a mobilrészleg - brutál WiFi, egyik RJ45 port 2.5 Gbps -es

Neked az X20 -ból a tripla pakkot ajánlották. A fentebbiek alapján lehet dönteni, hogy ez a számodra megfelelő és amennyiben igen, akkor milyen konfigurációban.

Némi képekkel kiegészített marketing leírás a családról: [link]

[ Szerkesztve ]

(#85004) dkess válasza raycoon (#85002) üzenetére


dkess
őstag

Itt nem írtad, hogy feature -ok tekintetében mi kellene. Amennyiben WiFi nem kell, akkor adná magát, hogy a legolcsóbb gigabit -et már kihajtani képes (akár WiFi -s) routert vegyed. Aztán a WiFi -t kikapcsolod ...

Akár olyanban is lehetne gondolkodni, hogy a jelenlegi WiFi -s felállást "frissíted". Azaz a RT-AC66U B1 -n a WiFi -t kikapcsolod és megy a ONT mellé router -nek. Ekkor a nappaliba választasz egy AX -es router-t erősebb WiFi -s szekcióval (AP módban). Ez most példának okáért lehet egy AX73 vagy AX58U preferiáktól illetve költségkerettől, egyebektől függően.

A NAS -t oda rakd, ahonnan szétágazik a hálózatod - pláne, ha az ONT mellett ott lesz a router -ed is ...

[ Szerkesztve ]

(#85005) fendre válasza Gubek-Einste (#84995) üzenetére


fendre
tag

Nagyon köszi a gyors választ Alex91-el együtt :R Végül a tanácsotokra az Asus AC57U-t vettem, és a mostani válasz megírása után el is kezdem beüzemelni :K

(#85006) Alex91 válasza dkess (#85004) üzenetére


Alex91
félisten

Abban a ZTE.-ben nincs mar alapba egy router?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85007) raycoon válasza Alex91 (#85006) üzenetére


raycoon
tag

Úgy tudom, hogy nincs.. Van több LAN portja, de se router, se switch funkciót nem lát el. Persze, lehet, hogy rosszul tudom.. Más kérdés, hogy a szolgáltatóiban nem igazán bíznék..

(#85008) raycoon válasza dkess (#85004) üzenetére


raycoon
tag

Igazából azért nem írtam, hogy milyen feature-őket kellene tudnia, mert nem vagyok tisztában, hogy mik lehetnének. Az alapfogalmakon túl meg nem sokat tudok. Jó lenne valami behatolás védelem, ami eddig volt nem sok (MAC address szűrés) és nem is tudom, hogy mi egyéb van. A NAS-t alapvetően nem akarom kinyitni a "világra", de ki tudja, hogy egy hónap múlva nem kell-e. Ehhez az alapokat gondolom minden tudja (NAT/portforward?). A VPN támogatás gondolom jó lehet, de nem tudom, hogy ezek között van-e több féle, melyik miért jó, stb. Szóval "fogalmatlan" vagyok még.. :)

Arra én is gondoltam, hogy lehetne egy csere és mehetne ez kintre, de egyrészt jelenleg szerintem semelyik eszközöm nem támogatja a WiFi6-t és nem tudom, hogy mást nyernék-e vele (lefedettség, "térerő" nagyobb lenne?). A sebesség egyelőre nem hajt, mert ami most van az is elég. A stabilitás jobban érdekel, de azt a kritikus alkalmazás esetén megoldom kábelesen, ha kell.

Ezért elsőre céleszközben gondolkodtam, de meggyőzhető vagyok.. :)

(#85009) Nashville válasza dkess (#85003) üzenetére


Nashville
tag

Köszi szépen, megnéztem a linkelt posztodat és a kollegával folytatott kommunikációdat.
Szeretem mikor így körbe vannak járva a dolgok. :) Nagyon erősen hajlok az AX58U felé. Még olvasgatok a témában, mert egyre több kérdés van ami feljön menet közben.
Még annyit kérdeznék, hogy ezzel a modellel kivitelezhető lenne az hogy telefonokról fotók szinkronizálódnának a rácsatlakoztatott winyóra, továbbá, ha rámásolok filmeket, zenéket a PC- n keresztül azt a TV- n + mobileszközökön le tudjam játszani wifi kapcsolattal és a harmadik igény pedig a torrentezés lenne. Gondolom ez már túl sok (főleg a torrent miatt) erre már NAS kell igaz? Ha ezeket tudná ha csak lassabb sebességgel is akkor ki tudnám tolni a NAS beszerzését, mert az még sokkal lejjebb van a prioritási listámban.
Az is nagy segítség lenne, ha linkelnél egy oldalt vagy egy ilyen remekül megírt posztot, hogyha működik ez a három dolog akkor hogyan is kell majd megoldanom. Köszi.

(#85010) Alex91 válasza Nashville (#85009) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , itt a hasznalatija...
Filmek lejatszhatok rola, torrent kliens is van rajta.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85011) dkess válasza raycoon (#85008) üzenetére


dkess
őstag

A NAS miatt is igen jó ötlet saját routert használni, ahol ilyen DHCP foglalás, port-forward, meg hasonlókat be tudsz állítani. Bármelyik javasolt úton indulsz is el az rendben lesz. VPN -t tudsz ezeken a routereken állítani - persze akár majd a NAS -on is, ha úgy jobb Neked. Az extra feature -ok lehetnek pl. Mesh támogatás, 2G/4G stick kezelése, torrent kliens avagy akár "pro" funkciók stb. stb. Az általad leírtak alapján ezekre nemigen van szükséged, de persze ezt Te tudhatod leginkább. Nagy vonalakban szoktam azt mondani, hogy amennyiben valami nem hiányzik vagy nem tudod, hogy hiányzik-e, akkor arra nincs is szükséged ... :)

AX -es WiFi témakör. Egyfelől az ajánlott készülékek jók, de a lényeg: egészen biztos vagy benne, hogy SOHA nem is lesz AX -es eszközöd? A mobiltelókban, PC/laptopban lassan két éve azt adnak. Nem tudom milyen idősek a készülékeid illetve milyen gyakran cserélgeted, de azért belátható időn belül (1-2 év) elképzelhető, hogy valami cserélésre kerül? Félreértés ne essék - én is szeretem akár 4 évig is használni a mobiltelókat illetve az egyéb dolgokat akár tovább is. Pl. azért a lassan két éve piacon levő mobiltelóm AX -es meg a PC -m alaplapján is az van ...

Egyébként a témában vannak nagyon jó írások az utolsó pár lapon is. Amennyiben gondolod, akkor olvasgass bele ...

@Nashville,

A magánvéleményem, hogy router vagy NAS nemigazán torrentre valók. Ezek céleszközök, melyeket "ha felzabál" a torrent, akkor nem biztos, hogy beljebb vagyunk. Persze elfogadom, ha egyéni igények, felhasználói szokások, lehetőségek vagy net sebességek egyebek alapján neki ez a megoldás.

Úgy egyébként a NAS egy(/kettővel :) ) fokkal alkalmasabb a torrentre.

A megfogalmazottak alapján plussz egy az AX58U -ra. Arra azért vigyázz, hogy nem tudsz minden NAS funkciót megcsinálni (és amit meg tudsz azt sem akkora sebességgel) router -el. E tekintetben talán a Synology router -ek vannak talán a leginkább ott a szeren, de az egy másik kávéház ... NAS -os funkciókban - elég meglepő módon - a NAS -ok vannak otthon ...

[ Szerkesztve ]

(#85012) zsberecz válasza Alex91 (#85000) üzenetére


zsberecz
csendes tag

Szia, epp most akarok RT-AX92U duo pakkot rendelni. Nekem kabeles a kapcsolat a 2 kozott vagy WiFi alapu? Eddig hogy jon be? Kezd keves lenni a sok eszkoz mellett az RT-AC68u, ezt cserelnem, tavasszal meg a 68u kimenne a teraszra udvari es garazs lefedettseg miatt mint mesh pont. Szivesen vennek par tapasztalatot es otletet :)

(#85013) Alex91 válasza zsberecz (#85012) üzenetére


Alex91
félisten

Nekem csak 1 db van, ez szerencsere eleg az 50 nm-re :). Szerintem csak 1 db-bal kezdj, aztan majd latod... Egyebkent stabil, gyors, eros :).

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85014) dkess válasza zsberecz (#85012) üzenetére


dkess
őstag

Azt azért nézd meg, hogy nem-e olcsóbb, ha kétszer egyet rendelsz belőle. Amennyiben jól értem a kérdés alapján - akkor megoldható a kábeles kapcsolat a kettő között. Akkor miért kérdés? Akár Mesh - avagy akár "sima" AP módban lesz a másik - kábelvégre velük (persze Mesh esetén kábeles backhaul -t érdemes beállítani) ...

Szerk.: mondjuk akinek kettő van belőle az valóban megnézhetné, hogy a gyakorlatban mennyit tud a dedikált 4,8 Gbps -es WiFi backhaul ...

[ Szerkesztve ]

(#85015) raycoon válasza dkess (#85011) üzenetére


raycoon
tag

Nos, igazából tényleg így van, hogy amiről nem tudok, az kevésbé fáj.. :)
De pont azért kérdezek, hogy esetleg kiderül valami olyan, amiről nem tudok, hogy jó lenne. (Pl megpróbáltam összevetni a mostani meg az általad említett egyik router-t és a mostani tud IPSec-et, a másik nem. Tökjó, csak nem tudom, hogy ez jelent-e nekem bármit is. :) Vagy a pár helyen felhozott hardveres NAT.)

Az AX-es témakör. Persze, egyetértek, hogy nem mára (vagy a múltra), hanem a jövőre kell készülni. Én is mindenkinek ezt ajánlom. Viszont nem vagyok nagyon híve a "fogyasztói társadalomnak". Ha látom, hogy ezzel lehet nyereségem a jövőben, akkor oké. De itt azon kívül, hogy gyorsabb lesz, még nem tudom, hogy mit nyerek. Ha a lefedettség nagyobb lesz és stabilabb, esetleg az eddigi gyenge "sarkokban" erősebb lesz a jel és a sebesség is közelebb lesz az elméleti maximumhoz, akkor jöhet. De csak azért, hogy az elméleti maximum nőjön, ahhoz nekem felesleges. Ahova nagyon kell, ott meg tudom oldani kábellel. Ahol meg kell a "kényelem", ott meg nem érzem, hogy a sebesség plafon emeléssel nyernék. Az eszközök meg? A 3 itthoni telefonból egy támogatja (egyik sincs egy éves sem). A ProBook (G5/G6/G7) egyike sem támogatja, majd csak a G8 fogja. A TV ősöreg Samsung talán az utolsó 3D-s eresztésből (és a router mellett van, szóval kábeles). HiFi, BluRay dettó. Chromecast Audio is ac-s. Ha torrent menne, akkor azt a NAS csinálná kábelesen. De őszintén? Nem igazán torrentezek és ha mégis, akkor sem érdekel, hogy 2 perc, vagy 1 óra.. Lehet, hogy túl öreg vagyok? :D
Szóval, két irányt látok: marad minden egy wifi nélküli router-rel, amiről jelenleg semmi infóm nincs még. Vagy (ha árban nem nagyon megyek a wifi nélküli router főlé) egy új wifi router, ha azzal nyernék pl lefedettségben. Viszont, ha jól gondolom, akkor a lefedettségen segíthetnék valami mesh megoldással is. Csak megint a pénztárca mélyére kellene nézem.
"Sima" router-ekkel kapcsolatosan van valami plusz infó, vagy olyan oldal, amiről össze tudom gyűjteni? Vagy ezek inkább azért lennének jók, mert szanaszét lehet őket paraméterezni, ami nekem látszólag úgysem kell?

(#85016) Daywalkerke válasza dkess (#84992) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Újból köszönöm szépen a nagyon részletes válaszodat (el se hiszem, hogy a mai világban vannak még ilyen segítőkész emberek).

Megkérdeztem ismerősömet és jelenleg neki abban az épületben ahol van internetszolgáltatás egy MikroTik SXT 2 kültéri antennája van, ezt kb. pár éve rakták fel neki és eddig ez küldte át a szomszédos házba a 2.4Ghz-es jelet, amit közvetlenül a wifi képes eszközök (okostelefonok, laptopok, stb.) tudtak is fogadni.
Kérdésedre válaszolva még, a két ház között nincsen fal vagy semmilyen egyéb szilárd építmény, így az 5Ghz-es jelet szerintem ugyanúgy át tudná ez az antenna küldeni mint a 2.4Ghz-es jelet, illetve rákeresve erre a Mikrotik eszközre elvileg tudja az 5Ghz-et is (árukereső termékleírás oldalán is ez van írva, hogy 5Ghz-es is).

Az általad írt újabb antenna felszerelése azon házra ahol nincs internetszolgáltatás is szóba jött már, de ha egy konnektoros erősítővel vagy routerrel meg lehetne oldani akkor inkább azt szeretné ismerősöm, ezért is érdeklődöm itt ilyen konnektoros eszközről vagy routerről ami tudja ezt a technológiát, hogy az általa kapott 5Ghz-es jelet továbbítja 2.4Ghz-es jellel (is).

[ Szerkesztve ]

(#85017) zsberecz válasza dkess (#85014) üzenetére


zsberecz
csendes tag

Szia, nem olcsobb :) En svajcban elek, itt ugye 8% az AFA, igy 110K egy duo csomag, szoval igy rendelem (2x1 db az dragabb kb 5k huffal).

Nekem mindenkepp kell 2, kesobb 3 is. Nagyon szar az eloszlas: 100nm ami nem sok, de a falak falak bezavarnak es a router helye sem optimalis, de fix (NAS es par eszkoz aminek kabel kell ott vannak). Jovore lesz tetoter is, oda megy fel majd akkor az egyik AX-92u, lent meg az AC-68u eleg lesz a dolgozo szobaba melohoz. Meg akkor lehet egy AP lesz majd az udvarra es a tobbi epulet lefedesere. Gyerek sziv a jatekkal :) Mar a Sonos is dobalja neki a zenet :( Tul sok az eszkoz es elegge leterheli a halozatot igy. Tuti javithatnek rajta, de amugy is boviteni akarok, hisz kezdodik az "okos otthon" project is lassan a felujitassal.

A kabele backhaul kapcsolat megoldhato, de csunya lesz (12 eve mas volt az elgondolas arrol, hogy mi az elorelatas :) ), de jovore ugyis majd vesunk parat.

(#85018) blakey válasza zsberecz (#85017) üzenetére


blakey
félisten

100nm-en nálam elég az AX92U, kint az udvaron és az utcán is van jel, van aki többszintes házban használ csak egyet. Szóval nem biztos, hogy nem elég az 1 db. De ezt csak a helyszíni teszt fogja megmondani.

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#85019) MaCS_70 válasza raycoon (#85015) üzenetére


MaCS_70
félisten

"Az AX-es témakör. Persze, egyetértek, hogy nem mára (vagy a múltra), hanem a jövőre kell készülni. Én is mindenkinek ezt ajánlom. Viszont nem vagyok nagyon híve a "fogyasztói társadalomnak". Ha látom, hogy ezzel lehet nyereségem a jövőben, akkor oké."

Ez egy érdekes filozófiai kérdés. Én is szívből gyűlölöm a konzumidiotizmust, és éppen ezért tartom megfontolandónak a következő gondolatmenetet:

Az AX nem a jövő, hanem a jelen, ami Számodra potenciálisan a közeljövőt jelenti. Akkor viszont nem érdemesebb-e eleve olyan eszközt választani, ami amit nem kell lecserélni, ha utolérjük az igényeinkkel a kínálatot?

Fontos: ez nem egy egzakt válasz, hanem egy ismeretlen bevezetése egy sokismeretlenes egyenletrendszerbe.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85020) MaCS_70 válasza dkess (#85011) üzenetére


MaCS_70
félisten

"A magánvéleményem, hogy router vagy NAS nemigazán torrentre valók."

Ezzel én ezért vitatkoznék.

Egyrészt, mi, ha nem a NAS nem. A NAS-oknak otthoni környezetben az egyik alapfunkciója a torrentezés, mondhatni, pontosan a NAS az erre való céleszköz -- megfelelően paraméterezve.

De ki merem jelenteni, hogy az otthoni felhasználók nagyon nagy többségének (tehát nem nagybani visszaosztóknak, hanem a megnézésre fogyasztó/szabály szerinti seedelőkenk) egy mezei router is pont megfelel erre a célra.

Az ismeretségi körömben számos AC68, AC56, AC66 üzemel évek óta a legcsekélyebb panasz nélkül. A család által elfogyasztható tartalom megy rajtuk, mellette simán tanulnak a gyerekek távolról, mennek a játékok és minden, amit a neten csinálni szokás.

Van (mellesleg hálózati szakember) barátom, aki egy AC87-est használ legalább öt éve úgy, hogy brahiból nem hajlandó kiesni a legfőbb szolgáltató top 1000 felhasználójából, mégis on-line dolgozik, videokonferenciázik a routerrel, miközben a családja 1-2 médiakliensen filmet néz.

Persze a megfelelő igényekhez kell választani a megfelelő eszközt, mégpedig lehetőleg előre tekintve, ráhagyással, de ez a kérdés szent meggyőződésem szerint nagyon túl van tolva.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85021) dkess válasza MaCS_70 (#85019) üzenetére


dkess
őstag

Pontosan, ráadásul az AX vals sebességtöbbletet, távolságra/falakra/zavarokra sokkal kevésbé érzékeny az AC -nél.

Ugye ott most van egy olyan router ami most 35K HUF. Nem tudom mennyiért vette annakidején, de akár ebből is ki lehet indulni, mint pl. keret. Ugyanilyen router -re AC -s alapokon ennyit nem költenék most. Ebben a nagyságrendben AX -ben gondolkodnék. Pl. egy AX73. Amennyiben kell az Asus kezelőfelület vagy funkciók, akkor meg AX58U. OK, ez már a 49K -s kategória, de el lehet dönteni, hogy a plusszok megérnek-e ekkora felárat.

#85020

Én meg a "torrent céleszköz" mivoltával vitatkoznék. Én úgy vagyok, hogy a router "routerkedésre" a NAS meg "NAS -kodásra" kell és ezen funkcionalitás terén hiányoznának azon erőforrások amiket a torrent zabálna fel.

Úgy egyébként ez egy "ezerismeretlenes" egyenlet (ezt ugye korábban már részletesen fejtegettem). Ahogy írtam is - akinek ez kell az vesz olyan router/NAS eszközt amivel ezt tudja művelni és boldog.

A "hálózati szakember" -ről eszembe jutott a "suszter meg a cipője" példázat ... :)

@zsberecz ; #85017

Nálunk meg ez úgy működött, hogy a boltok tetemes részében, ahol a Duo-Pack -ot akciózták ott ez drágább volt, mint ha külön vettél volna két darabot. Az egyes boltok közötti árkülönbségről nem is szólva. Azaz igen - ez nálunk odafigyelősebb volt.

Egyébként javallt a kábeles backhaul. Sőt még azon gondolkodtam (csak nem írtam korábban), hogy ha már kábelezünk, akkor mehet kettő is - külön a csak vezetékes eszközöknek (switch -el osztva). A WiFI -s backhaul ezer dolog függvénye - de igen sarkos gyenge pontja tud lenni a két router közötti WiFi minősége és e mellett ugye osztódik is a WiFi erőforrások ezen kapcsolat meg a kliensek kapcsolatai között.

Fő rueterként használva (ahova a net jön és a LAN elágazik) talán a gigabit -es LAN nem akkora probléma, de AP -ként használva (meg úgy egyébként is) elférhetett volna egy 2.5 Gbps -es LAN kapcsolat (nálam itthon ez utóbbi is van - imádom).

"Gyerek sziv a jatekkal" témakör. E tekintetben is javasolt lenne a két LAN kábel (egyik AP -be - a másik vezetékes LAN -ra, ahogy fentebb írtam) - a gyaerek is nagyon örülne neki ... :)

Egyébként akkor egy AX92U lesz vagy Duo-Pack?

(#85022) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Mivel biztos izgultatok, hogy mit fogok venni :DDD, ezúton jelezném, hogy a media marktnál 20k akciósan az AC1200GU. Sehol nem átvehető szermélyesen, de azt írják raktáron szállítással... hát kíváncsi vagyok.

Aztán élből rádobok egy Padavan firmware-t és eleve úgy üzemelem be. Kíváncsi leszek.

Köszönöm a segítséget és a türelmet. :C

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#85023) dkess válasza Daywalkerke (#85016) üzenetére


dkess
őstag

Mindenekelőtt akkor az optikás opció akkor ugrik, ha jól értem.

A Mikrotik -es "krix-krax" -os típusjelzések kapcsán az a baj, hogy:

- pont az eleje ami "bullshit" (na jó - nem teljesen :) ),
- a lényeg pont a "krix-krax" -ban van ... (ideértve a kötőjeles meg azutáni részeket is)

Azaz nem elég, ha csak az első 3 db betű/számot jegyezzük fel. Sajnos ezt teljesen pontosan le kellene írni. Példánál maradva az érintett típusnak van csilliárd féle altípusa - nagyon eltérő jellemzőkkel. Ugye linkeltél egy 2.4 GHz -en b/g -t tudó (ilyesmi cuccok az ezredfordulón voltak) cuccot - míg mi 5 GHz és N -es WiFi -t tudó cuccról értekeztünk. Ezek pont nem klappolnának ...

Még nem a mostani, hanem az azt megelőző hozzászólásodra visszatérve (ez az "átlövős" dolog). Egy olyan közkeletű félreértést szeretnék eloszlatni miszerint a WiFi kommunikációt (mondjuk 2 eszköz között) úgy képzeljük el, mint egy lézerágyút vagy mint a Csillagok Háborújában beúszik a képernyőbe egy csillagromboló és jól széjjellövi a bolygót a pics@ba ... :) Hát nem ...

Amibe nem gondolnak bele sokan, hogy minden ilyen egység két dologból áll leegyszerűsítve: egy rádióadó és egy rádió vevő. Azaz két készülék esetén mindjárt négy dolognak kell "rendben lennie" ...

Inkább legyen olyan példa, hogy két ember beszélget közte 5 méter. Amennyiben a négy dolog közül (mind a kettőnek van füle és szája) csak egy dolog nem stimmel, akkor nincs kommunikáció. Pl.:

- elegendő, ha csak az egyik tök süket --> nincs kommunikáció,
- avagy, ha másik tök néma --> akkor sincs kommunikáció,
- az egyiknek hiába sokkal jobb a füle és tud hangosan ordibálni is, ha a másik csak magában motyog --> nincs kommunikáció (ugye egyébként ez van most az illetőnél).

Most a 3 (vagy több) emberes modelleket hagyjuk, mert itt már képbe kerülne, hogy nem értik a másikat a többiektől, rossz emberre figyelnek vagy beszélnek vagy éppen egymás szavába vágnak stb. - mert ezzel már eleveznénk a komolyabb hálózatismeretek mélyvízre ...

Namost ezt fűszerezzük meg némi környezeti zavarokkal (sok idegen beszélget/ordibál a környéken, egy elhaló sikoly a távolból illetve 5 percenként elmegy egy tehervonat) vagy éppen terepakadályok (a 2 fószer között legyen egy téglafal is mindezek mellett) stb. stb. ...

Az erősítsünk egy "mezei" beltéri körsugárzó adóján című történet. Ezzel sok baj van:

- már nem működik Náluk,
- nem csak a jelet erősítenénk, hanem a zajt is,
- mindenhova sugárzunk "giga erővel" - kis túlzással csak oda nem ahova kéne,
- plussz egy főfal meg (n+5) méter plussz távolság - ezek sem segítenek,
- stb. stb.

Az irányított adás ("hangosbeszélő") illetve hallás ("fülünkhöz tölcsért formálunk"), hogy a kommunikációs kísérletünk folyamán:

- legyen sikeres kommunikáció,
- ne a szomszédokat stb. idegesítsük csak ...

Nem tudom mennyire érthető, de címszavakban: nem fog működni (még pontosabban - semmilyen garancia nincs). Kellene az a kültéri irányított cucc erre az oldalra is ... A szerelés tekintetében nem lehetne előszedni azt a kollégát, aki a szomszédnak is csinálta? Az biztosan tudna segíteni valami esztétikus és hatékony megoldásban ...

Elméletileg lehetne kísérletezgetni irányított cuccal, hogy amennyiben van egymásra néző ablak, akkor "kirakjuk az ablakba". Persze itt is kell a pontos célzás aprólékosan. Valamit dobhatna a dolgokon, de ...

(#85024) Jim74


Jim74
nagyúr

Sziasztok!

Van egy AC57Uv3 routerem, ami 2.4GHz-en nagyon gyengén muzsikál. Alig tudnak az eszközök rácsatlakozni, illetve ha sikerül is, akkor kb. 5/5 Mbit a sebesség.
A router a TV mögött van, tudom nem ideális elhelyezés, de ha a router közelébe megyek a TV mögé, akkor sem javul jelentősen a helyzet.
Lehetséges, hogy a TV ennyire zavarja a 2.4GHz-es sávot, vagy a TV wifije esetleg?

Köszönöm a segítséget. :R

(#85025) Gubek-Einste válasza Jim74 (#85024) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Biztosan, az elhelyezéssel van a gond.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#85026) Jim74 válasza Gubek-Einste (#85025) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszönöm a választ :R
A TV-től nagyon messze nem tudom helyezni. Ha főlé kerül egy polcra, akkor az segít?

(#85027) MaCS_70 válasza Jim74 (#85026) üzenetére


MaCS_70
félisten

Igen, a tévé fölött már vélhetően sokkal jobb lesz. Lehetőleg minél pontosabban álljon az antennák tengelye párhuzamosan a tévé síkjával!

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85028) Jim74 válasza MaCS_70 (#85027) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszönöm :R
Esetleg alá is tehetem polcra? (akkor nem kellene fúrni).
Ezt a TV síkkal párhuzamost nem teljesen értem. Mindegyik álljon teljesen függőlegesen?

(#85029) osonte válasza Jim74 (#85024) üzenetére


osonte
senior tag

Szia!

Én kb. 4-5 routerrel próbálkoztam a TV mögé rakni és használhatatlan lett a Wifi egy másfél szobás panelben (nem Wifi-s TV-m van, egyszerűen a TV betakar). Mindenképp lógjanak ki az antennák a TV felett.

Például így: [kép]

Én a TV hátuljára raktam L-alakú fém profilt és becsavaroztam a fali tartó két felső csavarjába, azon elfér a router.

[ Szerkesztve ]

(#85030) Kroni1 válasza osonte (#85029) üzenetére


Kroni1
veterán

Én úgy tudom jobb, ha az antennák mind párhuzamosan állnak felfelé, és nem így szétállóan néznek.. de majd valamelyik nálam jártasabb kolléga megmondja neked a tutit és talán az okát is...

(#85031) Daywalkerke válasza dkess (#85023) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Köszönöm szépen a részletes válaszodat, de valószínű, hogy mivel nem voltam teljesen egyértelmű így szerintem félreérthetted a jelen állapotot.
Jelenleg ez a Mikrotik erősítő 2.4Ghz-es jelet gond nélkül átküldi abba a szomszédos társasházba ahol nincsen internetszolgáltatás, tehát ezzel a részével nincsen gond, azonban ha már egy olyan helyiségben szeretne valaki okostelefonnal vagy tablettel erre a Mikrotik által sugárzott jelre rácsatlakozni ahol már egy fal áll a mobil és a Mikrotik között akkor már a jel sokszor nagyon gyenge és így hiába továbbít alapból 30-40MBit/sec sebességű jelet a Mikrotik, az abban a helyiségben ahol fal van már jobb esetben is csak 1-2Mbit, de van, hogy 0.6Mbit.
Sajnos én ennyire profin nem értek a wifi technológiához mint te, ezért is érdeklődöm itt a fórumban, hogy mik lennének a lehetőségek, amivel lehetőség szerint legegyszerűbben fel lehetne erősíteni a Mikrotik által küldött jelet abba az épületben ahol nincs internetszolgáltatás.

(#85032) MaCS_70 válasza Jim74 (#85028) üzenetére


MaCS_70
félisten

Annál minden jobb, mint ha a tévé mögött lenne.

A rádió/mikrohullámok remek ellensége minden fém felület. A tévé a borításával és alatta az elektronikával hathatósan tesz egyrészt arról, hogy rajta semmi ne jusson át, másrészt arról, hogy legfelsőbb fokon kaotikus reflexiók keletkezzenek. Ezért aztán jó minél távolabb tenni tőle minden jelforrást, de mögé tenni az öntökönrúgás kifejezetten rafinált formája.

Az antennák a tengelyük vonalában sugároznak leggyengébben, ezért az ebbe a tartományba tett akadályok tudnak a legkevesebbet ártani.

Ennél fogva viszont a tengelyre merőleges síkban a legerősebb a jel, egy szintes lakásban tehát ez a nyerő. Több szint esetén viszont érdemes a szélső antennákat (különösen >2 dBi esetén) kifelé dönteni. Ez azonban már nagyon sztochasztikus téma, úgyhogy a próbálgatás dönt.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#85033) Essejó válasza Jim74 (#85028) üzenetére


Essejó
veterán

Furj fölé egy polcot. Most a tv mögött azért nem jó, mert a jel a falról némileg visszaverődik az egyik irányból, a másik irányból maga a tv is vissza veri egy részét a jelnek. Amikor a visszavert jelek szembetalálkoznak akkor kioltják egymást. Ha beteszed a polcba abban is adódik néhány visszaverődés, szóval csak katyvasz lenne a normális jel terjedés helyett.
Az egészséges helye kb fejmagasságban van lehetőleg minél nyitottabb helyen.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#85034) dkess válasza Daywalkerke (#85031) üzenetére


dkess
őstag

Nagyon szívesen továbbra is.

Igen, sok részlettel nem vagyok tisztában, mint pl. távolsággal, a ház falazat milyenségével (pl. a vályog nagy ellensége a WiFi -nek) ésatöbbi ésatöbbi ésatöbbi ...

Ugyanakkor én is rövidre fogom és kicsit egyértelműbbre. Az a része világos, hogy az irányított Mikrotik -el "kettélövöd a házat". A gond az, hogy egy házon belülről egy beltéri "mezei" körsugárzós AP -vel nem juttatsz vissza értékelhető jelet a Mikrotik -nek egy környezeti zavaroktól (idegen WiFi -k ahogy írtad) ennyire terhelt környezetben.

Ami kvázi biztos megoldás lehet az az, hogy ezen a házzal kapcsolatban is hasonló úton indulunk el, mint a szomszédnál. Egyébként tényleg még egy ablakba se lehetne az érintett eszközt kirakni. Avagy egy szomszédos melléképületbe amit nem sajnálna "szétfurkálni"?

Persze hagyok mást is szóhoz jutni (bár lehet nem miattam nem kapcsolódtak be mások is az eszmecserébe) - hátha van másfajta épkézláb javaslatuk is ...

[ Szerkesztve ]

(#85035) Jim74 válasza MaCS_70 (#85032) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszönöm a választ :R. A Többieknek is :R

Polc helyett a falra felfúrás jó megoldás lehet?

(#85036) Jim74


Jim74
nagyúr

Újabb kérdés :D

Az otthoni két ASUS routeremet, amik vezeték nélküli AiMesh-ben vannak érdemes lenne kiváltanom egy vezetékes routerrel?
A lakás (alsó szint) úgy néz ki, hogy nappali-étkező-előszoba-gardrób-fürdő. Ez kb. 70 nm és így vannak egymás mellett a helységek. A nappaliban (lakás egyik vége) van egy ASUS AX92U, ez fő router és a az étkezőben (ez a lakás közepe) van egy AX58U (azért, hogy az emeleten is legyen mindenütt használható 5G wifi).
Arra gondoltam, hogy az AX92U-t kiváltanám egy vezetékes routerrel, onnan elvinnék egy LAN kábelt az étkezőbe és az AX58U helyett feltennék valami normálisabb AP-t, mondjuk egy Ubiquitit. Jól működik a jelenlegi rendszer, de ez az AiMesh wifin még nem tökéletes.
Elképzelhető, hogy az Ubiquiti tudná azt a lefedettséget, mint amit most a két router állít elő? Mennyire nehéz ezeket beállítani?
Tudnátok eszközöket ajánlani, ha szerintetek is jobb megoldás lenne, amit felvázoltam? Az AP-nek POE-n szeretném a tápot feladni.

Köszönöm a segítséget :R

(#85037) Drughi


Drughi
addikt

Üdv!

UPC-s Connect box kiváltására keresek routert.
Ip tv és 4 wifis eszköz fog rajta lógni.

Van olyan router, plafon 12e forintig, ami kiválthatná?

(#85038) Alex91 válasza Jim74 (#85036) üzenetére


Alex91
félisten

Szerintem nem lesz jobb... De a kabelt viheted az etkezobe, azt arra dugod az AX92U-t...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85039) Multibit válasza Drughi (#85037) üzenetére


Multibit
veterán

Nem tudod kiváltani, csak utána kötni a saját eszközt.
Lemaradtam valamiről? IP TV az UPC-nél (Voda-nál)?

(#85040) zsberecz válasza dkess (#85021) üzenetére


zsberecz
csendes tag

Szia,

Hat duo pack lesz, meg hetfoig varok hatha lesz akcio. Penteken jon haza haver jovo heten, majd elhozza nekem.
En ugy vagyok vele, hogy lesz backhaul a ket router kozott, de a gyerek majd kabelt kap a NOD routertol. Minek huzzak oda meg egy kabelt? Igy is keve a LAN port a fo routernel, ezert is van switch is mellette :)
A Netgear Nighthawk MK63 akciorol lemaradtam, a 3-as pakk volt kb 85k HUF. De utolag jo is, mert nekem a NOD routernel is kell LAN port :)
A regi AC68u meg lesz masik NOD router udvarra, majd kesobb ha megy az AX92U az emeletre, akkor az lesz a dolgozo szobaban, udvarra meg egy AP kulteri antenna.

(#85041) Alex91 válasza Drughi (#85037) üzenetére


Alex91
félisten

A mostanival mi a gaz?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85042) Jim74 válasza Alex91 (#85038) üzenetére


Jim74
nagyúr

Köszi. Akkor lehet, hogy a kábeles backhaul is előrelépés lesz.

(#85043) kezo0 válasza Multibit (#85039) üzenetére


kezo0
addikt

Az új Voda box DVB-C és OTT alapon is tud működni. Jelenleg a legtöbb előfizetőnél DVB-C az élő adás (legalábbis a volt UPC-s területeken), és OTT a műsorvisszanéző szolgáltatás.

Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

(#85044) BrandonXXV válasza Jim74 (#85036) üzenetére


BrandonXXV
aktív tag

Esetleg ha tényleg ebben gondolkodsz, én átvenném a két eszköz valamelyikét, kis pénzért :D
Sőt, akár mindkettőt! ;)

Ha már kábelezel, az Asus is tudja a vezetékes backhault...

(#85045) Drughi válasza Alex91 (#85041) üzenetére


Drughi
addikt

Amióta kicseréltük a voda boxra, szaggat a tv, lassul a net.
Sok eszköz van, gondoltam egy jobb router megoldaná.

(#85046) Alex91 válasza Drughi (#85045) üzenetére


Alex91
félisten

Egy jobb igen, csak nem 12 ezer forintbol... :W
Bar az is lehet, hogy a szolgaltatonal van a gond..

Egyebkent amit felsoroltal messze nem sok eszkoz.

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#85047) Jim74 válasza BrandonXXV (#85044) üzenetére


Jim74
nagyúr

Még csak nagyon elvi síkon mozog a dolog. ;)

(#85048) Elk_hound


Elk_hound
tag

Üdv!

Találtam egy "Honor Router 3"-t, ami ax létére nagyon baráti áron (53 USD) vehető meg. Egy n-es, (custom fw-vel ac-s) Asus N56U-t váltana, ami a kapcsolatomat bőven kiszolgálja, a szükséges lefedettség is adott, rendkívül stabil szerkezet.
A cserét két okból fontolgatom;
Asztali gépem ax-képes, ha nagyobb adatmennyiséget mozgatok a NAS-ról, azért ott lenne sebességbeli előrelépés.
A másik, hogy egy nagyságrendileg drágább (gamer :U ) routernél már olvastam róla, hogy tudja a forgalom jellegétől függő QoS-t, és ezt ennél is emlegetik. Konkrétan ha valaki nyomja a hálón a gémet, ne üsse agyon a ping-jét egy win/steam frissítés valamelyik másik gépen.
Nem egy elterjedt termék egyenlőre, de ezen az áron szinte ingyen van. Valakinek van már tapasztalata Huawei router(ek) kapcsán?

(#85049) Multibit válasza kezo0 (#85043) üzenetére


Multibit
veterán

Köszönöm! Látszik, hogy nem követem az UPC-s fejlesztéseket.

(#85050) dkess válasza zsberecz (#85040) üzenetére


dkess
őstag

Ennek több oka van - alább írok párat:

1.

Nem tudom mivel játszik a gyerkőc, de amennyiben "kompetitív" FPS -el, akkor örülni fog a dedikált kábelnek. Bár egy AX -es WiFi nem csak sebességben és lefedettségben előrelépés, hanem a késleltetések terén (ami pl. pingek terén is tud manifesztálódni) is - ugyanakkor egy külön LAN kábel az azért bármilyen WiFi -t képes még felülmúlni. Az, "ha esik, ha fúj" stabilan a lehető legkisebb pinget és ezzel együtt lehjobb játékélményt nyújtja ...

2.

Nekem az a tapasztalatom a kábelhúzogatás terén, hogy igazából az "első kábel" kihúzását a legnehezebb meglépni (legyen az falba vésés stb.). Ahol egy kábelt meg tudunk oldani - ott egy második megoldása általában már kisebb "hacacáré" ...

3.

Jövőállóság és hálózatépítési alapelvek. Az alábbi AP -ként használt router -ek telepítési javaslatát egy gyártó honlapjáról csentem ( [link] ). Most csak a pirossal jelölt részt nézzük:

Ehhez van egy ilyen megjegyzés: "Ethernet uplink: Connect the WAN ports of additional Wi-Fi points to the LAN ports of the primary Wi-Fi point using Ethernet cables.
Note: If you have more than two Wi-Fi points, we recommend deploying the Wi-Fi points in parallel (i.e., a star network) rather than in serial (i.e., a daisy chain) to optimize the network throughput."

Namost az egyik router helyébe képzeljünk oda egy PC -t (vagy több eszközt kábelen) - a lényeg ugyanaz lesz. Persze látványosabb lett volna a router -es példa is, ha hosszú folyosó és féltávnál egy meg a végefelé. Amennyiben sorosan kötöd össze, akkor a sebesség a végén osztódni fog az összes megelőző (illetve arra kötött) vezetékes és WiFi kliens között. Ugye itt gigabit -es sebesség osztódik szét ... Ráadásul a routerre kötött vezetékes (és WiFi) dolgoknál később sem tudunk gigabit felé menni - azért mert a routernek egyszerűen csak gigabit -es portjai vannak.

Magyarországon egy ideje elérhető a 2 Gbps -es net is lakossági alapon. Akár egyben - azaz nem gigabit -es portokra leosztva. Ugye már a panelekben is gigabit FTTH van (az is igaz, hogy sokaknak e mellé még a 2.4 GHz N -es ONT 60-80 Mbps -es WiFI -je is elég) ... A belátható jövőben lesz ez több is. Feltételezem ez Nálatok sem lesz másként.

Namost a kábeles végen ami PC -k (egyebek) felé megy simán raksz 2.5 vagy 5 vagy akár 10 Gbps sebességet. A gigabit -es router LAN portja meg mindig gigabit -es lesz, ami osztozni fog a WiFi -s kliensekkel is ezen sebességen ...

Nálam van gigabit -es és 2.5 Gbps -es LAN is vegyesen. Ugye a TV/médialejátszó/AVR/UTP -s lézernyomtató (stb.) 100 Mbps -es LAN portjainak mindegy (akár egy switch -en vannak), hogy gigabit vagy 2.5 Gbps (ezek vannak gigabit -en), de mondjuk PC -k/NAS ilyesmi nagyon meghálálják a gigabit feletti LAN sebességet (nálam pl. PC/NAS mind a kettő LAN -on rajta van).

Ugye érdekesség (és a Node -ként használt router -nél) érdekes lenne a Asus RT-AX86U opció is. Ennek van 2.5 Gbps -es portja is - azaz ezen tudná a netet kapni. Hacsak ezt osztanánk szét gigabit -es kábelen már előrelépés lehetne a jövőben. Persze az igazi, ha csak ez WiFi -re van és megy külön mondjuk egy 10 Gbps -es UTP kapcsolat arra az oldalra a PC -khez. Mindez mondjuk egy 10 Gbps -es internet mellé ... Hogy hangzik?

Apropó - LAN kábelek legyenek Cat6A - ezen menni fog akár a 10 Gbps is. Az, hogy most csak gigabit lesz az egy dolog, de feltételezem nem állnál neki még egyszer kábelezni szívesen ...

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.