Hirdetés

2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-04 14:58:59

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. március

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2001) Rommel6600 válasza nb3141592 (#2000) üzenetére


Rommel6600
őstag

Nos nekem a linkre WRT54GL jött be, ha ezt nézted ki akkor csak megerősíteni tudlak, ilyenem van, és nagyon jó router! Nagy előnye még hogy ha megfelelő nem gyári firmware-t teszel rá (Például Tomato-t), még stabilabb lesz, és sokkal többet fog tudni.
Jelerősségről annyit, hogy szerintem jó antenái vannak, de elképzelhető hogy le kell cserélned őket, ez a környezettől függ ahol használni szeretnéd. Még külön jó, hogy 3rd party firmware-el a jelerősség átállítására is lehetőség van, de ezzel csak óvatosan :) A hatótávot/jelerősséget előre megjósolni nem lehet (nem is írtál semmi konkrétumot), csak helyszíni próba alapján derül ki.

(#2002) bnss válasza Rommel6600 (#2001) üzenetére


bnss
veterán

Ez a jelerősség állítás érdekes opció, majd hamár itt lesz a routerem, megnézem magamnak ezt a lehetőséget, de remélem nem elsz rá szükség. :) Benézek majd a router topicjába is egy-két fontos kérdéssel kapcsolatban. :R

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2003) Miklos6


Miklos6
csendes tag

Melyik routert javasolnátok:
SMC WBR 14-G2
Edimax 6204WG
D-link DI-524 vagy 604

kb 10e alatt kellene!

köszi

(#2004) Rommel6600 válasza Miklos6 (#2003) üzenetére


Rommel6600
őstag

SMC-ből ne vegyél csak vezetékest, tehát az a modell kilőve.
D-Link-el nincsennek jó tapasztalataim, és jó véleményem sem a cégről.
Edimax-ről, mint gyártóról jókat hallottam, bár nem használtam még eszközüket, de a felsorolt 4 termékből, szerintem az Edimax modellje a legjobb választás.

(#2005) Rommel6600 válasza bnss (#2002) üzenetére


Rommel6600
őstag

Alapbeállításon 42mW az adóteljesítmény, amit max 250mW-ra lehet átállítani.
Viszont 70mW-nál feljebb már nem ajánlott állítani, mert 70mW feletti teljesítményen már jelentősen melegszik a chip, ami hosszú távon a károsodásához vezethet. Amennyiben mégis 70mW fölé akarja valaki állítani, az tegyen rá hűtést :K
Jobb antennákkal és megnövelt adóteljesítménnyel lehet a legjobb jelerősséget elérni, de önmagában a megnövelt adóteljesítmény nem fog akkora javulást okozni, mint ha mondjuk csak komolyabb antennával szerelné fel az ember a routert és hagyná a teljesítményt default-on.

(#2006) Miklos6 válasza Rommel6600 (#1984) üzenetére


Miklos6
csendes tag

Mivel tud többet a Linksys WRT54GL , akár szabad forrású firmware-rel, mint
a többi, mondjuk az előző kérdésemben levők?
Érdemes ennyivel többet kiadni?

(#2007) Miklos6 válasza Rommel6600 (#2004) üzenetére


Miklos6
csendes tag

Melyikkel van jó tapasztalatod? Kb 10e-ig.

(#2008) Rommel6600 válasza Miklos6 (#2006) üzenetére


Rommel6600
őstag

"Mivel tud többet a Linksys WRT54GL , akár szabad forrású firmware-rel, mint
a többi, mondjuk az előző kérdésemben levők?"

Betonstabil, és sok olyan funkciót tud amelyet csak sokkal drágább modellek (például QoS, Bandwidth limintig és monitorozás+naplózás, Timeout-ok állításának lehetősége, ami hasznos lehet). De a legfőbb érv ami miatt mindenkinek ezt ajánlom, az az hogy megbízható. Egyszer nem csinált nálam semmi hülyeséget, nem kell újraindítani mert lefagyott, nem melegszik túl, meg ilyen és ehhez hasonló dolgok, amiket igazából csak akkor vesz észre az ember ha már előtte volt(ak) sz@r routerei.
Egy típussal volt még jó tapasztalatom, az az SMC 7004-es vezetékes router (kb. 7eFt), ami két évet húzott teljesen problémamentesen egészen egy nyári viharig. Na ezzel sem volt semmi gond, de a vezeték nélküli modelljei az SMC-nek (olyanom is van egy a szekrényben mint ami a listádom volt) ott ásták el nálam magukat amikor elkezdett a G2-es leszakadozni, ill lefagyogatni. De a vezetékes routereivel mostmár nincs baj, kiforrták magukat, a vezeték nélküliek esetén úgy tűnik erre még várni kell.
A Linksys WRT54GL kb 15eFt, az SMC 7004 kb 7eFt. Ha elég egy csak vezetékes router is, akkor szerintem vehetsz 7004est, de ha egy megbízható vezeték nélküli routert szeretnél (esetleg több tudással) akkor határozottan a WRT54GL a jó választás.
d-link routerm is volt, arra is tökéletesen ráillettek a fentebb leírt sz@r router tulajdonságai, meg még egyszer régen, egy olyan hiányosságot sem volt hajlandó javítani a gyártó, amit mondjuk az SMC szó nélkül megtett...

Miután megírtál egy hozzászólást, de később módosítani szeretnél rarta, az üzenet elküldése után 5 perceig a MOD gombbal megteheted, nem kell új hozzászólást írni!

(#2009) Miklos6 válasza Rommel6600 (#2008) üzenetére


Miklos6
csendes tag

Köszi a választ. Szuper!

(#2010) Miklos6 válasza Miklos6 (#2009) üzenetére


Miklos6
csendes tag

Mennyivel tud többet a tomato, mint a gyári?
VAn erre valami anyag valahol?

(#2011) Rommel6600 válasza Miklos6 (#2010) üzenetére


Rommel6600
őstag

Van.

(#2012) szanics


szanics
csendes tag

Sziasztok!
Előre bocsájtom: routerhez hülye vagyok.
PC-m mellé vettem egy új notebookot (802.11 b/g), a kérdés, hogy 1Mbites netem wi-fis eléréséhez milyen routert érdemes vennem.
Köszönöm előre is a segítséget!

(#2013) bnss válasza Rommel6600 (#2005) üzenetére


bnss
veterán

Ez nem semmi. Ezekszerint lecserélhetők az antennák. Az még jobb hír. Köszi ismét az infót. Inkább áttelepülök ilyen kérdésekkel a router saját topicjába. :R

szanics: ez így még nem elég pontos, kellene mondanod egy költséghatárt és azt, hogy nagyjából milyen a "terep".

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2014) szanics válasza bnss (#2013) üzenetére


szanics
csendes tag

Hát nem szeretnék túl sokat költeni rá...
A terep: kétszintes ház, igazából csak az alsó szinten szeretnék, nagyjából 20 méteres körzetben netezni.

(#2015) bnss válasza szanics (#2014) üzenetére


bnss
veterán

De úgy mégis, 5-10k? Amíg nem mondasz egy költséghatárt, csak feleslegesen ajálngatnék relatíve drága routereket... ;)

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2016) szanics válasza bnss (#2015) üzenetére


szanics
csendes tag

Hát max. 15k körül.
Mivel jobb egy 15k-s, mint egy 5k-s? Stabilabb?

(#2017) B.F.G.


B.F.G.
senior tag

Helo

Erről a Routerről mi a véleményetek, ileltve vannak vele tapasztalaitok?

ASUS WL-520G

Gyanusan alacsony az ára!

Előre is kösz a segítsége.

(#2018) B.F.G.


B.F.G.
senior tag

Egyébként ez a problémám alapból:

A felállás a következő van 1 wireless smc router működő netkapcsolattal: Amihez 1 asztali gép csatlakozik WinXP, van 1 laptop amin WinVista van ez wifin keresztül csatlakozik a routerhez.

Minden működik rendesen ha egyedül a wifi hálózatot használom sőt még akkor is ha bekpcsolodik a winxp-és gép is, ha azonban az asztali gép kikapcsolom a laptopon belassul a net. Ha az asztali gépet visszakapcsolom ami utp-kábellel csatlakozik a routerhez akkor megint viszaáll normális gyors sebességer a net.
Meg alapból olyan gondok is vannak, hogy ledobál a wifi kapcsolat, amit teljesen véletlenszerű, van hogy egész nap semmi, de van hogy csatlakozni is alig tudok.

Router Frimvaverét frissítettem.

Előre is kösz a segítséget.

(#2019) bnss válasza szanics (#2016) üzenetére


bnss
veterán

Úgyis mondhatjuk, ahogy Te fogalmaztál. Az olcsóbb kategóia nyílván oclsóbb alkatrészekből áll, egyszerűbb firmware, míg drágább igényesebb kialakítású (általában), jó minőségi alkatrészekből áll, és igényesebb a firmware rajta (optimális esetben). Én is most készülök routert venni, én a Linksys WRT54GL mellett döntöttem, Rommel6600 kollega javaslatára (nameg nem szeretném azt játszani, mint melóhelyen, hogy szinte minden másnap megáll a tudomány, és teljes újraindítás - bár ott a D-Link modem és a Gigabyte router nem fér össze szvsz). Ha visszaolvasol ezen az oldalon, akkor meg is kapod a választ a miért-re. :)

Én itt, a PH!-n rendeltem meg, kb. 13k forintba lesz.

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2020) bnss válasza B.F.G. (#2018) üzenetére


bnss
veterán

Érdekes probléma, ilyennel még nem találkoztam. Firmware-t azért frissítettél, mert a gyárival sem működött? A notesz környékén nincs semmi zavarforrás? (bár ez nem magyarázat arra, hogy a vezetékes gép miért befolyásolja a sávszélt...)

Az előző hozzászólásodban emlegetett Asus routerről nem sok infót találtam, viszont ebben az árfekvésben neked is inkább a Linksys WRT54Gl-t ajánlom, a PH!-n, ahogy az előző postomban írtam 13k környékén kapahtó. Olvass vissza 10-15 postot és megtudod miért őt. :)

Esetleg még itt kérdezz rá erre a sávszél problémára, amit az SMC routered prodokál.

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2021) B.F.G. válasza bnss (#2020) üzenetére


B.F.G.
senior tag

Visszaolvastam, csak az az 1 baj van az általatok ajánlott routerral WRT54Gl, hogy wirelessben csak 54Mbit-et tud és nekem a notiban 108 Mbit-es kártya van, mindenképpen 108 Mbit-es wifis router szeretnék.

A Firmware-t a probléma miatt frissítettem, de nem segített sajns

(#2022) Rommel6600 válasza B.F.G. (#2021) üzenetére


Rommel6600
őstag

Óh, :DD
Nos az a helyzet, hogy olyan általános szabvány nincs, ami 108megabitet tudna vezeték nélkül (van ugye a B ami 11megabit, a G ami 54, és most van készülőben az N szabvány ami olyan 300 megabit adatátviteli sebességre képes) , csak az egyes gyártók házi megoldásai léteznek ilyenre. De ahhoz hogy ki tudd azokat használni azonos márkájú eszközök és megfelelő típusúak kellenek, tehát gondosan összeválogatott (elég korlátozottak lehetőségeid) hálózati eszközökre van neked szükséged. De az én véleményem ezekről a technológiákról, hogy parasztvakítás. Vegyük például a Linksys Speedbooster technológiáját a példámban. Arra való hogy több pénzt le tudjanak gombolni a plédául a drágább Speedboosteres routerért, és a hozzá való szintén drágább Speedboostert tudó kártyáért... Nem beszélve arról, hogy az a 108 megabit, soha nem lesz 108 megabit, esetleg valamennyivel tényleg gyorsabb lesz mint a sima 54-es szabvány de akkor sem normál körülmények között.

(#2023) Rommel6600 válasza szanics (#2016) üzenetére


Rommel6600
őstag

"Mivel jobb egy 15k-s, mint egy 5k-s?..."

Mivel majdnem ugyanilyen kérdésre válaszoltam kicsivel fentebb, ajánlom figyelmedbe ezt a hozzászólásomat #2008

(#2024) B.F.G. válasza Rommel6600 (#2022) üzenetére


B.F.G.
senior tag

Kösz szépen mostmár értem, akkor ez a kérdés megoldva mivel gigabyt wifi kárty van a notiban ehhez ahogy írtad marha drága lenne 1 router ami képess erre a sebességer ha egyáltalán képes.

Smc Router kérdésben van valami ötleted?

(#2025) Rommel6600 válasza B.F.G. (#2024) üzenetére


Rommel6600
őstag

Hát igen, ha Gigabyte wifi kártyád van, akkor Gigabyte routert kellene venned, és abból is olyat amit ezt a 108 megabites funkciót tudja (nem tudom hogy hívják ezt gigabyteéknál ezt)...

"Smc Router kérdésben van valami ötleted?"

Igen, az, hogy semmiképp sem vegyél SMC-ből vezeték nélkülit. A 2008-as hozzászólásban leírtam már hogy miért. Ugyanígy nem ajánlom a d-linket sem, a Linksys az amit javasolok, abból is a WRT54GL többek között a szabad linux forráskód miatt. Edimax-ról hallottam még jókat mit gyártóról de közvetlen nincs vele tapasztalatom. (Edimaxnak is van Linux-os modellje, de az is előfordulhat hogy az összes az).

(#2026) B.F.G.


B.F.G.
senior tag

Kösz szépen a segítséget!

Smc- wireless-ben nem én vettem már megvolt....
Még arra gondoltam, hogy az olcsóbb megoldás lenne-e ha vennék 1 Wireless accespintot?

(#2027) B.F.G. válasza Rommel6600 (#2025) üzenetére


B.F.G.
senior tag

Ilyen Wifi Kártya van a notimban:

http://www.gigabyte.com.tw/Support/Communication/Driver_Model.aspx?ProductID=2215

Megy a parasztvagítás az biztos.... bár azért letesztelnék pár routert csak valaki adja kölcsö :)

(#2028) JakeRM


JakeRM
csendes tag

Hali!
UPC-s internetet szeretnék megosztani hogy két gépen is lehessen netezni! Milyen routerre és kábelekre van szükségem???

(#2029) bnss válasza JakeRM (#2028) üzenetére


bnss
veterán

Ez attól függ, hogy vezetéken, vagy vezetéknélküli hálózaton akarod emgosztani az internetet. Konkrétumok nélkül nehéz segíteni. Ha már itt tartunk, akkor írd le légy oly kedves, hogy csak a netet szeretnéd megosztani, vagy esetleg 0-24 torrentezés is lesz. Nameg, hogy mennyi a lélektani határ a költségvetésben. ;]

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2030) JakeRM válasza bnss (#2029) üzenetére


JakeRM
csendes tag

Vezetéken szeretném megosztani a netet. Nem torrentezésre használnák. Pénz...Hát olyan 10-12e körül van a határ.

(#2031) bnss válasza JakeRM (#2030) üzenetére


bnss
veterán

Rommel6600 kollega hozzászólásában szereplő SMC router erre a célra tökéletesen megfelelő. Kábelezés: amit adnak a router mellé (ha jól tudom, akkor az crosslink utp kábel) az egy a modem és a router közé, a patch kábelek (elég gyakran összekeverem a kettőt, javítsatok ki nincs igazam) mennek a router és számítógépek közé. Kb ennyi. Kábelt vagy gyártasz otthon, vagy elmész és veszel kész kábalt, ami nagyjából jó, szvsz nem árt ha hosszabb, mint kellene. ;)

/Most jutott eszembe, néhány routernél már mindegy, hogy miylen kábellel kötöd össze, azt nem tudom, hogy ennél a típusnál is így van-e./

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2032) JakeRM válasza bnss (#2031) üzenetére


JakeRM
csendes tag

Oksa! Nagyon szépen köszönöm a segitséget!!!

(#2033) bnss válasza JakeRM (#2032) üzenetére


bnss
veterán

Nincs mit. :R

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2034) Rommel6600 válasza bnss (#2031) üzenetére


Rommel6600
őstag

Mivel a szóban forgó 7004es router 4 darab auto-MDIX/MDI portal rendelkezik így mindegy hogy milyen kábellel kötöd rá a gépeket. Nem vagyok már olyan állapotban (nem vetettem meg pár vodka-narancsot) hogy 100%ra mondjam, de szerintem a modem és a router közé crosslink kell. Bon3ss kollega szerint pedig ilyet is adnak, szóval, tök jó. A többi portba meg mint írtam nem számít.
Otthon nem igazán éri meg kábelt csinálni, mert ha nincs krimpelőfogója (pár métr kábelért meg kicsit drága venni egyet..) az embernek akkor vicces lehet rátenni a csatlakozókat a kábelvégekre. Nem lehetetlen, csak rohadt nehéz mondjuk egy csavarhúzó éllével nyomkodni a kis tüskéket.

(#2035) bnss válasza Rommel6600 (#2034) üzenetére


bnss
veterán

Köszi a pontosítást. :R (Én is szeretem a vodka-narancsot... :DDD)

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2036) Levi123 válasza Miklos6 (#2003) üzenetére


Levi123
senior tag

hello
nekem jó tapaszalatom van a dlink di524-esről eddig, hogy lekopogjam nem volt vele gond, két gépet szolgál ki egyet lanon, egyet wlanon. Egy hónapja megy folyamatosan. Kábel netről.

Levi

(#2037) -kdM-


-kdM-
senior tag

hello!
router vasarlas elott allok es egyelore nem tudok donteni, ezert tippeket kernek, adott 4 router:
Asus WL520GC
D-link DI 524
Belkin F5D7230
TP Link Tl-WR642G

mind1ik sima g-s kiveve a TP Linket ami g+ viszont eleg nevtelennek tunik, ami meg szempont az a wep es az adminisztracios felulet kezelhetosege valamint tamogatotsag (gondolok itt arra h d-linkel eleg sok forum foglalkozik)
tehat velemenyeket varok a fent emlitett routerekrol
elore is koszi

leginkabb net megosztasra kene titkositassal (berhaz)

(#2038) Levi123 válasza -kdM- (#2037) üzenetére


Levi123
senior tag

D-link di 524-esről tudok véleményt mondani..
Nekem bevált csak ajánlani tudom.
Kábel nethez használom.

Levi

(#2039) bnss válasza -kdM- (#2037) üzenetére


bnss
veterán

Netmegosztás, ez szép és jó, de pl. 0-24 torrenthez/dyndns-hez ezek közül szinte mind kevésnek bizonyúlna (ez csak példa volt), ezért kellene egy kicsit bővebb infó a felhasználási területről. WEP szvsz az összes w-lan routerben van, kérdéses a használhatósága, amire te is kitértél. (Én linksys router rendeltem.)

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2040) aranyb3ka


aranyb3ka
csendes tag

Wireless router szeretnék venni és ahozz kellenének tippek.

Amire használnám. Emeleten kell átvinni a netet 2 szoba közt, tehát 2 ajtó és 1 fal van 2 gép közt. A bejövő net mikrohullámú (nem tudom számít-e) és fontos lenne, hogy ne szakadozzon a jel. A gépekbe milyen vezeték néküli hálókártyát érdemes venni (usb vagy pci)?

(#2041) bnss válasza aranyb3ka (#2040) üzenetére


bnss
veterán

Mint azt az előző delikvenstől is kérdeztem, nem mindegy, hogy mire használnád. Pl. játék, torrent, dyndns, stb. ide stabil, megbízható ezsközre van szükség. Az, hogy az internet miylen közegen keresztül érkezik a routerhez, az szvsz nem igazán lényeges. A W-Lan adapter csatlakozási felületét szabadon megválaszthatod, viszont ajánlott ugyanolyan márkájú adaptert venni, mint amiylen a router lesz. ;)

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2042) -kdM- válasza bnss (#2039) üzenetére


-kdM-
senior tag

nem ertem miert lenne keves barmilyen jellegu internet hasznalat mellett, nekem adsl netem van amit ha jol tudom 24 orankent bont a szolgaltato de a router barmilyen okbol is szakad a net egybol visszacsatlakozik nem? szoktam benyomni non-stop letoltest de ra szoktam nezni es az elozo routerrel (az 1 smc volt) nem volt semmi gond pedig nem volt csucskategorias

(#2043) bnss válasza -kdM- (#2042) üzenetére


bnss
veterán

Igen, általában a router újracsatlakozik. Azért lehet probléma, mert több helyi hálózaton lévő gépről történő egyidejű letöltés esetén (persze vanank kivételek pozitív értelemben is, de akadnak, akik egy p2p klienstől dobnak egy hátast - pl. melóhelyen semmi p2p csak rendes böngészés + levelezés és néha úgy fejre tud állni a router, hogy azt öröm nézni) kiakadhat szegényke, csak olvass után, mennyi ilyen panasz van. Kicsit változtak az elvárások, mind a felhasználók, mind pedig a gyártók felől, a felhasználó olcón szeretne jót, de a gyártó azt mondja, hogy a minőségnek és telejsítmények ára van.

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2044) -kdM- válasza bnss (#2043) üzenetére


-kdM-
senior tag

nekem ezzel a 10k-s kategoriaval nem volt ilyen jellegu gondom igaz 4 gepre van osztva net ebbol 3 gepen csak bongeszes megy, azt pedig neztem h az alltalad ajanlott linksys routerek vmivel dragabbak mint a tobbi gondolom a fent emlitett okokbol kifolyolag

(#2045) aranyb3ka válasza bnss (#2041) üzenetére


aranyb3ka
csendes tag

Játékra, torrentre simán. Ezért kellene olyan ami megbízható, nekem már nem azon a 3000 Ft-on fog múlni a dolog.

(#2046) bajnokpityu


bajnokpityu
félisten

hello!
volt/van már 2 routerem is,de most egy ujat akarok venni,kicsit extrábbat,mint az előzők.
a gigabyte GN1eshez nem fűztem túl sok reményt anno,de tökéletesen bevált,mióta kábelnetre váltottam(előtte adsl volt,azt nem tudta rendesen lekezelni, napi 2x szakadt,és csak áramtalanitás segitett)április óta megy a log,nonstop torrent,CS,királyos.

de az a kérdésem,h emberi áron mérnek e már nagyon megbizható problémamentes torrent klienses USBs winyót kezelő routert? akkor nem kéne nonstop mennie a gépnek.
egyáltalán milyen tipusoknak kell utánanéznem?

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#2047) bnss válasza -kdM- (#2044) üzenetére


bnss
veterán

Így, ahogy mondod, a 10k-s ár kategória az már a jól működő kategória, a 6-8k-s kategóriával szokott probléma lenni, de tisztelet a kivételnek.

aranyb3ka: ha W-lan-os router kell, akkor Linksys WRT54GL, itt a PH!-n 13k.

bajnokpityu: #1999 ;)

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2048) aranyb3ka válasza bnss (#2047) üzenetére


aranyb3ka
csendes tag

linket vagy nevet pls!

(#2049) bnss válasza aranyb3ka (#2048) üzenetére


bnss
veterán

Én itt rendeltem meg, holnap este lesz friss árlista, akkor tudod leadni a rendelésed.

"Ép hardverben ép szoftver..."

(#2050) sonar


sonar
addikt

2 antennás routert szeretnék, milyet ajánlatok?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.